Peste 300 de experti din întreaga lume au dezbãtut la Sibiu probleme privind Peisajul si patrimoniul rural
.
La Muzeul Civilizatiei Populare „Astra” Sibiu, a avut loc a sasea reuniune a grupurilor de lucru pentru implementarea Conventiei Europene a Peisajului organizatã de Consiliul Europei - Divizia pentru patrimoniu cultural, peisaj si amenajarea teritoriului (Directia de Culturã si patrimoniu natural si cultural), în colaborare cu Ministerul Dezvoltãrii, Lucrãrilor Publice si Locuintelor, Ministerul Culturii si Cultelor, Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare din România, Consiliul Judetean Sibiu si Primãria municipiului Sibiu.
Implementarea Conventiei Europene a Peisajului in Romania presupune adoptarea unei legi a peisajului, aprobarea unei metodologii de identificare a peisajelor, crearea cadrului institutional care sa sa puna in aplicare politicile publice de protectie si valorizare a pesajelor.
MDLPL a demarat deja elaborarea unui proiect care prevede identificarea peisajelor si impreuna cu toti actorii responsabili (ministere, autoritati locale si societate civila ) va actiona in vederea completarii cadrului legislativ si institutional necesar conservarii si valorificarii peisajului.
Reuniunile privind Conventia Europeanã a Peisajului sunt organizate anual de cãtre Consiliul Europei, începând cu anul 2002. Sibiul a fost desemnat pentru anul 2007 gazda acestui eveniment ce a avut ca obiective:
În cadrul reuniunii, reprezentantii MDLPL au propus încheierea unui acord cu Ministerul Culturii si Cultelor si Ministerul Mediului care sã aibã ca obiectiv identificarea mostenirii culturale rurale, clasificarea si descrierea elementelor componente, modalitatea în care acestea interactioneazã si contribuie la dezvoltarea zonalã si nationalã în context european
Amenajarea teritoriului în context european şi naţional
Prin Rezoluţiile 525 şi 526/1968, Adunarea Parlamentară a propus Comitetului de Miniştri al Consiliului Europei să iniţieze o nouă formă de cooperare europeană în domeniul amenajării teritoriului şi să instituie pentru aceasta o conferinţă europeană ministerială permanentă, însărcinată cu elaborarea noilor orientări privind dezvoltarea teritorială a Continentului european şi armonizarea politicilor naţionale în domeniul amenajării teritoriului.
Prima Conferinţă Europeană a Miniştrilor Responsabili cu Amenajarea Teritoriului (CEMAT) a avut loc în 1970, la Bonn (Germania).
Din 1970 CEMAT s-a reunit în 12 sesiuni şi a adoptat de-a lungul timpului o serie de documente fundamentale pentru amenajarea teritoriului european.
Carta europeană a amenajării teritoriului – primul document programatic în domeniul amenajării teritoriului al Consiliului Europei, adoptat de cea de a 6-a Conferinţă Europeană a Miniştrilor Responsabili cu Amenajarea Teritoriului (CEMAT), care a avut loc la Torremolinos, în Spania (mai 1983) defineşte amenajarea teritoriului ca: ,,expresie spaţială a politicilor economice, sociale, culturale şi ecologice ale societăţii „.
Conform aceluiaşi document, ,,Amenajarea teritoriului contribuie la o mai bună organizare spaţială în Europa şi la găsirea soluţiilor pentru problemele care depăşesc cadrul naţional şi tinde astfel la creerea simţământului de identitate comună, având în vedere relaţiile Nord-Sud şi Est-Vest”.
Obiectivele fundamentale ale amenajării teritoriului sunt:
La nivel european, exista două curente în ceea ce priveşte dezvoltarea teritoriului. Acest lucru se datorează neclarificărilor conceptuale. In sensul utilizat în cadrul Uniunii Europene, planificarea spaţială nu se suprapune întru totul termenilor de “aménagement du territoire, “town and country planning”, “Raumordnung” sau altui termen folosit de statele membre sau de unele regiuni, cu referire la modalităţi de organizare a dezvoltării spaţiale/teritoriale. Aceşti termeni au fost folosiţi în diferite moduri în cadrul unor traduceri, inclusiv în Tratatul de la Maastricht, deşi sensurile lor au semnificaţii specifice pentru fiecare ţară membră şi nu sunt direct transferabile dintr-o situaţie în alta.
Utilizarea şi semnificaţia termenilor a suferit transformări de-a lungul timpului, ca răspuns la cadrul specific – legal, socio-economic, politic şi cultural – al unei ţări sau regiuni:
• Planificarea spaţială - care se referă la formularea unei strategii pentru investiţiile de stat şi/sau
la ajutorul statului bazat pe aprecierea generală a teritoriului naţional, a părţilor sale componente şi a relaţiilor dintre ele, precum şi a contextul mai larg, european şi/sau global.
• Planificarea regională - care are o semnificaţie foarte largă, legată de urmărirea unor obiective
sociale şi economice mari, în special în ceea ce priveşte disparităţile între diferitele regiuni. Acolo
unde această abordare este dominantă, guvernele joacă inevitabil un rol important.
In vederile celor care propun abordarea integrată comprehensivă, abordarea regional-economică pare, totuşi, neechilibrată. Problemele de mediu şi durabilitate sunt situate pe locul doi.
Principalele documente europene în vigoare care sintetizează experienţa privind amenajarea teritoriului şi la care România îşi aliniază politicile sale sunt
• Schema de Dezvoltare a Spaţiului Comunitar (SDEC) – Dezvoltarea spaţială echilibrată şi durabilă a teritoriului Uniunii Europene, - document al Uniunii Europene, adoptat la Consiliul Informal al Miniştrilor Responsabili cu Amenajarea Teritoriului din ţările Uniunii Europene – Potsdam, Germania (mai 1999).
• Principii directoare pentru o dezvoltare teritorială durabilă a continentului european –
document al Consiliului Europei, adoptat la Conferinţa Europeană a Miniştrilor Responsabili cu
Amenajarea Teritoriului (CEMAT) – Hanovra, Germania (septembrie 2000).
In România, cadrul legal de desfăşurare a activităţilor de amenajare a teritoriului şi de urbanism este Legea 350/2001 privind amenajarea teritoriului şi urbanismul, care stabileşte :
· obiectivele amenajării teritoriului,
· dezvoltarea economică şi socială echilibrată a regiunilor şi zonelor cu respectarea specificului acestora;
· îmbunătăţirea calităţii vieţii oamenilor şi colectivităţilor umane;
· gestionarea responsabilă a resurselor naturale şi protecţia mediului;
· utilizarea raţională a teritoriului;
· obligativitatea desfăşurării activităţilor de amenajarea teritoriului, în vederea gestionării teritoriului continuu şi de perspectivă, în interesul colectivităţilor care îl folosesc, în concordanţă cu valorile şi aspiraţiile societăţii şi cu cerinţele integrării în spaţiul european.
· structura instituţională şi atribuţiile în domeniu ale administraţiei publice centrale, judeţene şi locale.
· categoriile de documentaţii de amenajarea teritoriului şi urbanism, competenţele de avizare şi aprobare ale acestora.
Conform aceleiaşi legi, activitatea de amenajare a teritoriului se exercită pe întreg teritoriul României pe baza principiului ierarhizarii, coeziunii şi integrării spaţiale la nivel naţional, regional, judeţean, orăşenesc şi comunal.
Sursa: Info Regional - noiembrie 2007
14-10-2024 Fonduri europene agricultura
REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>
10-10-2024 Produse traditionale
Programul Autentic Românesc, inițiat de Transavia în 2022, marchează Ziua Națională a Produselor Agroalimentare Românești, sărbătorită pe 10 octombrie, prin celebrarea valorilor autenticității, calității și siguranței produselor autohtone. #Autentic Românesc aduce împreună companii mari, de tradiție, cu companii românești la început de drum, dar care sunt unite de aceleași valori și dorință de dezvoltare durabilă, dar și de promovare a imaginii calității produselor românești peste hotare. Mai multe>>
05-09-2024 Fonduri europene agricultura
Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție intermediar aferent submăsurii 4.1, pachetul 4.1.1. Achiziții simple de utilaje la nivelul fermei – sector vegetal, componenta toate culturile exceptând sfecla de zahăr și formele asociative, pentru proiectele depuse în prima etapă lunară (25 iunie – 24 iulie 2024) a sesiunii din acest an. Mai multe>>
29-08-2024 Turism rural
În contextul evoluției rapide a economiei globale și al schimbărilor semnificative în preferințele turistice, România se află în fața unei oportunități deosebite de a valorifica turismul rural ca motor de creștere economică. Deși infrastructura rămâne un factor sensibil în dezvoltarea turismului național, în turismul rural aceasta nu este atât de critică. Dimpotrivă, satele izolate, peisajele pitorești și autenticitatea tradițiilor românești devin principalele atracții pentru turiștii locali și ... Mai multe>>
01-08-2024 Dezvoltare rurala
În ultimii ani, persoanele din mediul rural s-au confruntat cu numeroase provocări: schimbările climatice, fluctuațiile prețurilor produselor agricole, dificultăți în accesarea subvențiilor și fondurilor europene etc. În tot acest timp, vocea acestora a fost adesea ignorată sau neglijată. Acum, există o soluție prin care opiniile și nevoile persoanelor din mediul rural pot fi cu adevărat auzite și apreciate prin completarea sondajelor plătite în comunitatea Daedalus Online. Mai multe>>
01-08-2024 Produse traditionale
Începând cu această lună, Auchan aduce, în premieră, în magazinele sale, uleiurile de măsline ultrapremium, 100% naturale, de la Măslinescu, singura cramă de uleiuri de măsline premiate din România, cu produse curate, de cea mai înaltă calitate, cu trasabilitate controlată, de la moară direct în farfurie, de la cei mai prestigioși producători din lume. Mai multe>>
01-08-2024 Dezvoltare rurala
Bucătăria este inima casei, locul unde pregătim mâncarea și adesea ne adunăm cu familia și prietenii. Transformați-vă bucătăria într-un spațiu funcțional și atractiv cu ajutorul unor idei de design inovatoare, echipamente esențiale și sfaturi practice de întreținere. În acest articol, vom explora toate aceste aspecte pentru a vă ajuta să creați bucătăria perfectă. Mai multe>>
25-07-2024 Produse traditionale
Aflată la intersecția dintre Europa și Asia, Turcia oferă numeroase avantaje pentru nomazi: climatul, cultura, istoria, orașele vibrante și locația ușor accesibilă. Din aceste considerente, țara s-a transformat într-o destinație ideală pentru a trăi și lucra. În timp ce infrastructura de internet sau sistemele avansate de banking și plăți digitale îi cresc atractivitatea, noua viză pentru nomazi digitali le permite și lucrătorilor de la distanță din diverse țări să trăiască pentru o pe... Mai multe>>
11-07-2024 Dezvoltare rurala
Mobilă lemn masiv oferă eleganță și durabilitate oricărei locuințe. Dacă dorești să aduci un aer sofisticat și natural în casa ta, acest articol îți va oferi informațiile necesare pentru a alege și integra corect mobilă lemn masiv. Vei descoperi beneficiile, sfaturile de poziționare și cum să îmbini armonios aceste piese în diverse camere. Mai multe>>
26-06-2024 Produse traditionale
Odată cu deschiderea României către lume și avalanșa de produse și obiceiuri străine ce a urmat, minunatele mâncăruri și tradiții românești par să-și fi pierdut oarecum din strălucire, mulți considerând că au un aer ușor prăfuit și uncool. Profi ia atitudine și lansează azi o amplă campanie ce readuce la lumină aceste valori, promovând spiritul Via Profi ce conectează comunitatea la micii producători locali care duc mai departe vibrantele noastre tradiții și gusturi bune. Mai multe>>
05-03-2024 Dezvoltare rurala
ECOLISE si ELARD informeaza cu privire la proiectul FLIARA - Female-Led Innovation in Agriculture and Rural Areas de actiune de cercetare si inovare, finantat de Comisia Europeana pe o durata de 3 ani in cadrul programului Orizont Europa. Romania este inclusa intre cele zece tari din diferite regiuni ale Uniunii Europene in care se desfasoara proiectul. FLIARA isi propune sa contribuie la un viitor sustenabil prin evidentierea rolului femeilor in agricultura si in comunitatile rurale. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>