Piata agricola - septembrie 2007

Pretul graului la bursa Paris a ajuns la 266,75 euro/tona;

Pretul painii se majoreaza in intreaga lume;

In mai multe judete scad preturile la legume;

Scade pretul la cartofi;

Au scazut vanzarile la produsele lactate.

.

 

Pretul graului la bursa Paris a ajuns la 266,75 euro/tona

Speculatiile potrivit carora cel mai mare exportator de grau al lumii, Rusia, si-ar putea reduce exporturile au condus la inregistrarea unui nou record in ceea ce priveste pretul graului la bursa de marufuri din Paris, care a ajuns la 266,75 euro pe tona. Aceasta supozitie a fost amplificata de Departamenul American pentru Agricultura care estimand o scadere de 3,8% a exporturilor de grane ale Rusiei, au afirmat ca "este foarte greu de anticipat ce masuri va lua guvernul de la Moscova, in ceea ce priveste modificarea preturilor graului si a taxelor vamale, dat fiind faptul ca alegerile electorale sunt programate pentru anul viitor.

Reprezentantul Uniunii Producatorilor Agricoli din Rusia , Serghei Sahovets a declarat ca Rusia a creat un grup de experti care sa propuna un set de masuri printre care s-ar putea numara modificarea taxelor vamale, dar si a cantitatii de grau exportat din rezervele de stat.

Un alt stat care a anuntat ca va introduce autorizatii pentru export este Kazahstanul. Autoritatile au justificat aceasta masura pentru a incerca sa reduca tranzactiile speculative. Cl mai probabila, Kazahstanul isi va reduce exporturile de cereale din cauza recoltelor slabe inregistrate anul acesta a anuntat Serghei Kuianov, purtatoer de cuvant al Ministerului Agriculturii de la Astana.

Introducerea autorizatiilor de transport pentru grau de catre Rusia si Kazahstan reprezinta un factor important de influentare a pretului graului, a opinat Sorin Vasloban de la firma de brokeraj Plantureux, din Paris, mai ales ca si alte state precum Ucraina au luat astfel de masuri de reducere a exportului de grau.

Cu toate acestea marile state importatoare, precum Egiptul, continua sa importe pentru a se asigura ca nu vor fi afectati de modificarile viitoare de pe piata cerealelor.

 

Pretul painii se majoreaza in intreaga lume

Pretul painii se majoreaza in intreaga lume, din cauza pretului tot mai ridicat la cereale, in special la grau, a anuntat Sindicatul International al Brutarilor si Patiserilor.

Contractele la termen pentru grau au atins in ultima saptamana valorice lele mai ridicate de pana acum, atat in Europa, cat si in SUA. Aceasta crestere vine ca efect al evolutie determinata de temerile privind oferta limitata si cererea puternica. In ultimele cinci luni, preturile cerealelor au crescut de peste doua ori.

Firmele de morarit si panificatie romanesti, s-au incadrat si ele in aceasta tendinta mondiala si, inca de la sfarsitul lunii iulie, pretul painii si al altor produse specifice cu 3-10%, in functie de zona, decizia avand la baza evolutia ascendenta a costurilor de achizitie a graului si a fainii.

Cresterea pretului painii a determinat Bruxelles-ul sa adopte masuri care sa duca la cresterea productiei. Astfel, Comisia Europeana (CE) urmeaza sa decida reintroducerea in circuitul agricol a patru milioane de hectare de terenuri arabile, pentru a permite majorarea productiei de cereale a UE, a declarat ministrul francez al Agriculturii, Michel Barnier, citat de Reuters. CE a anuntat deja ca intentioneaza sa renunte la restrictia care obliga fermierii sa lase necultivate 10% din terenurile agricole, in scopul refacerii solului. Anularea restrictiei le-ar permite fermierilor sa produca suplimentar 10-17 milioane de tone de cereale in 2008. Executivul UE ar putea mari si cotele pentru lapte, pentru a permite reducerea preturilor lactatelor, care au crescut semnificativ in ultimele cateva luni – a mai aratat oficialul francez, fara a preciza insa momentul cand aceasta masura va intra in vigoare. "Indraznesc sa afirm ca este vorba de o crestere pe termen lung a preturilor si trebuie sa reactionam", a mai spus Barnier, adaugand ca Executivul UE trebuie sa analizeze motivele si efectele cresterii preturilor la alimente asupra diferitelor sectoare economice. El a refuzat sa comenteze impactul preturilor mai mari ale alimentelor asupra inflatiei din zona euro

 

In mai multe judete scad preturile la legume

In mai multe judete din tara s-au constatat scaderi de preturi la legume in ultima saptamana. Cele mai semnificative s-au inregistrat in judetul Teleorman. Aici, pretul verzei a scazut cu 36% ajungand la o valoare medie de 1,75 lei/kilogram. In Sibiu un kilogram de varza se vindea, saptamana trecuta, cu 1-3 lei/kilogram, pana la un maxim de 2-3 lei/kilogram. Si in Cluj situatia a fost asemanatoare, iar preturile au scazut cu 30%. In Suceava scaderea a fost de 24%, in Ilfov pretul s-a diminuat ceva mai putin, cu doar 21%, iar cele mai mici scaderi de preturi au fost in Gorj (15%), Maramures (13%), Brasov (12%) si Calarasi (11%). Cele mai muci preturi pentru acest produs s-au practicat in judetul Suceava (0,9 - 1,0 lei/kilogram).

Castravetii au avut un pret cuprins intre 1 ai 4 lei/kilogram, maxima atingandu-se in judetul Prahova. Preturile cele mai mici s-au inregistrat in judetul Dolj (1-2 lei/kilogram). Alte scaderi de preturi semnificative s-au inregistrat in Bacau (335), Neamt (30%), Bucuresti (23%), Arad (27%), Gorj (22%), Buzau si Vrancea (18%) si Calarasi (10%).

Ardeiul gras s-a ieftinit, de asemenea, iar pretul de vanzare a oscilat intre 1,5 si 6 lei/kilogram, judetul Harghita fiind locul in care acest produs a avut cel mai mare pret. Minima s-a inregistrat in judetul Ialomita, unde pretul a fost de 1,5-2 lei/kilogram.

Tomatele au fost produsele ale caror preturi au crescut. Astfel, in judetul Valcea rosiile s-au scumpit cu aproximativ 80%. Un kilogram de rosii se vinde, in tara, la preturi cuprinse intre 1 si 6 lei/kilogram.

Si pretul cepei a mai crescut, ajungand chiar la valoarea de 6 lei/kilogram (in Covasna).

 

In Ilfov a scazut pretul la oua

Saptamana trecuta pretul oualor a inregistrat o scadere de 23%, in judetul Ilfov, comparativ cu saptamana precedenta, arata datele furnizate de Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale. Aceasta scadere vine dupa ce in prima jumatate a lunii august in judetul Ilfov, ouale se puteau cumpara la preturile cele mai mari. Atunci, un ou se putea cumpara la un pret cuprins intre 40 si 45 de bani, iar la 26 august, pretul a scazut la 32,5 bani.

Producatorii bacauani care vindeau la aceleasi preturi la inceputul lunii august au mentinut valorile ridicate, astfel ca saptamana trecuta ouale s-au putut cumpara cu 40-45 de bani/bucata. La aceleasi valori se aliniaza si judetele Caras Severin si Vrancea , prin majorarile de pret de 6,25% fata de saptamana trecuta, cand pretul  era cuprins intre 35 si 45 bani.

Cele mai mari majorari de preturi au fost, insa, in Bucuresti, unde pretul varieaza intre 35 si 45 bani, fata de saptamana 13-19 august, atunci cand valorile se incadrau intre 25 si 30 de bani.

Printre judetele in care pretul oualor s-a majorat se  numara si Arges (unde ouale s-au scumpit cu 27%, atingand o valoare medie de 35 de bani), Constanta (35 bani/ou), Galati (16,6%-35 bani), Prahova (15,38% - 37 bani).

Cele mai mici preturi care s-au practicat, saptamana trecuta au fost in Iasi, Olt si Bistrita Nasaud unde ouale s-au vandut cu 25 si 30 de bani.

 

Scade pretul la cartofi

In ultima saptamana au survenit modificari in ceea ce priveste pretul de vanzare cu amanuntul al cartofilor pe pietele si targurile din tara. In ultima saptamana s-au inregistrat scaderi ale preturilor cartofilor in judetele Bacau (cu7%), Braila (18%), Brasov (14%), Caras Severin (12%), Cluj (12%), Hunedoara (14%), Mures (32%) si Suceava (20%), arata datele furnizate de Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale. Majorari de pret s-au inregistrat in judetele Dambovita (cu 20%), Dolj (9%), Prahova 6% si Tulcea (10%). Cel mai ridicat pret s-a mentinut in Dambovita, Gorj si Maramures, unde cartofii s-au putut achizitiona la un pret cuprins intre 1,2 - 2 lei/kilogram; cel mai mare pret ramane in Brasov (1,8-2,5 lei/kilogram.

In judetele Bistrita Nasaud, Ialomita, Vaslui s-a comercializat la preturi minime de 0,8-1,3 lei/kilogram. Tendinta pentru urmatoarele doua saptamani pentru pretul cartofilor este de scadere, insa pentru luna viitoare se asteapta ca pretul cartofilor sa creasca constant. 

 

Au scazut vanzarile la produsele lactate din cauza dioxinei

Suspiciunea de contaminare cu dioxină a unor iaurturi Danone a afectat întreaga industrie a lactatelor, susţine Valeriu Steriu, preşedintele Asociaţiei Patronale din Industria Laptelui., relateaza Realitatea TV. Steriu a mai spus că informaţia privind suspiciunea de contaminare a fost mediatizată mult prea devreme şi că ar fi trebuit să fie făcută publică abia după efectuarea testelor de laborator.

Steriu a precizat că patronatele vor elabora în curând o strategie de informare cu privire la siguranţa alimentară a produselor lactate. Valeriu Steriu a declarat că nu au fost încă evaluate pierderile cauzate de scăderea vânzărilor la produsele lactate.

Săptămâna trecută, compania Danone a retras de pe piaţă un lot de iaurturi asupra cărora plana suspiciunea că ar fi fost contaminate cu dioxină. Testele de laborator au arătat însă că produsele conţineau dioxină în limitele admise.

 

Noutati

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

14-10-2024 Fonduri europene agricultura

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>

De Ziua Națională a produselor agroalimentare românești se lansează sezonul 3 al programului #Autentic Românesc cu un număr record de parteneriate

10-10-2024 Produse traditionale

De Ziua Națională a produselor agroalimentare românești se lansează sezonul 3 al programului #Autentic Românesc cu un număr record de parteneriate

Programul Autentic Românesc, inițiat de Transavia în 2022, marchează Ziua Națională a Produselor Agroalimentare Românești, sărbătorită pe 10 octombrie, prin celebrarea valorilor autenticității, calității și siguranței produselor autohtone. #Autentic Românesc aduce împreună companii mari, de tradiție, cu companii românești la început de drum, dar care sunt unite de aceleași valori și dorință de dezvoltare durabilă, dar și de promovare a imaginii calității produselor românești peste hotare. Mai multe>>

511 proiecte vor primi finanțare AFIR pentru achiziția de utilaje agricole

05-09-2024 Fonduri europene agricultura

511 proiecte vor primi finanțare AFIR pentru achiziția de utilaje agricole

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție intermediar aferent submăsurii 4.1, pachetul 4.1.1. Achiziții simple de utilaje la nivelul fermei – sector vegetal, componenta toate culturile exceptând sfecla de zahăr și formele asociative, pentru proiectele depuse în prima etapă lunară (25 iunie – 24 iulie 2024) a sesiunii din acest an. Mai multe>>

Turismul rural – O nouă șansă pentru revitalizarea economiei României [Analiză EconomieRurala.ro]

29-08-2024 Turism rural

Turismul rural – O nouă șansă pentru revitalizarea economiei României [Analiză EconomieRurala.ro]

În contextul evoluției rapide a economiei globale și al schimbărilor semnificative în preferințele turistice, România se află în fața unei oportunități deosebite de a valorifica turismul rural ca motor de creștere economică. Deși infrastructura rămâne un factor sensibil în dezvoltarea turismului național, în turismul rural aceasta nu este atât de critică. Dimpotrivă, satele izolate, peisajele pitorești și autenticitatea tradițiilor românești devin principalele atracții pentru turiștii locali și ... Mai multe>>

Descoperă oportunități noi pentru mediul rural: Alătură-te comunității Daedalus Online!

01-08-2024 Dezvoltare rurala

Descoperă oportunități noi pentru mediul rural: Alătură-te comunității Daedalus Online!

În ultimii ani, persoanele din mediul rural s-au confruntat cu numeroase provocări: schimbările climatice, fluctuațiile prețurilor produselor agricole, dificultăți în accesarea subvențiilor și fondurilor europene etc. În tot acest timp, vocea acestora a fost adesea ignorată sau neglijată. Acum, există o soluție prin care opiniile și nevoile persoanelor din mediul rural pot fi cu adevărat auzite și apreciate prin completarea sondajelor plătite în comunitatea Daedalus Online. Mai multe>>

Măslinescu - unica cramă de uleiuri de măsline premiate din România, în premieră la Auchan

01-08-2024 Produse traditionale

Măslinescu - unica cramă de uleiuri de măsline premiate din România, în premieră la Auchan

Începând cu această lună, Auchan aduce, în premieră, în magazinele sale, uleiurile de măsline ultrapremium, 100% naturale, de la Măslinescu, singura cramă de uleiuri de măsline premiate din România, cu produse curate, de cea mai înaltă calitate, cu trasabilitate controlată, de la moară direct în farfurie, de la cei mai prestigioși producători din lume. Mai multe>>

Transformă-ți bucătăria: Idei de design, echipamente esențiale și sfaturi de întreținere

01-08-2024 Dezvoltare rurala

Transformă-ți bucătăria: Idei de design, echipamente esențiale și sfaturi de întreținere

Bucătăria este inima casei, locul unde pregătim mâncarea și adesea ne adunăm cu familia și prietenii. Transformați-vă bucătăria într-un spațiu funcțional și atractiv cu ajutorul unor idei de design inovatoare, echipamente esențiale și sfaturi practice de întreținere. În acest articol, vom explora toate aceste aspecte pentru a vă ajuta să creați bucătăria perfectă. Mai multe>>

Destinații turcești ideale pentru nomazii digitali pasionați de gastronomia stradală

25-07-2024 Produse traditionale

Destinații turcești ideale pentru nomazii digitali pasionați de gastronomia stradală

Aflată la intersecția dintre Europa și Asia, Turcia oferă numeroase avantaje pentru nomazi: climatul, cultura, istoria, orașele vibrante și locația ușor accesibilă. Din aceste considerente, țara s-a transformat într-o destinație ideală pentru a trăi și lucra. În timp ce infrastructura de internet sau sistemele avansate de banking și plăți digitale îi cresc atractivitatea, noua viză pentru nomazi digitali le permite și lucrătorilor de la distanță din diverse țări să trăiască pentru o pe... Mai multe>>

Mobilă lemn masiv pentru un design unic

11-07-2024 Dezvoltare rurala

Mobilă lemn masiv pentru un design unic

Mobilă lemn masiv oferă eleganță și durabilitate oricărei locuințe. Dacă dorești să aduci un aer sofisticat și natural în casa ta, acest articol îți va oferi informațiile necesare pentru a alege și integra corect mobilă lemn masiv. Vei descoperi beneficiile, sfaturile de poziționare și cum să îmbini armonios aceste piese în diverse camere. Mai multe>>

Profi: reînviem tradiția

26-06-2024 Produse traditionale

Profi: reînviem tradiția

Odată cu deschiderea României către lume și avalanșa de produse și obiceiuri străine ce a urmat, minunatele mâncăruri și tradiții românești par să-și fi pierdut oarecum din strălucire, mulți considerând că au un aer ușor prăfuit și uncool. Profi ia atitudine și lansează azi o amplă campanie ce readuce la lumină aceste valori, promovând spiritul Via Profi ce conectează comunitatea la micii producători locali care duc mai departe vibrantele noastre tradiții și gusturi bune. Mai multe>>

Proiect european FLIARA‭: ‬‭Inovatia Condusa de Femei in Agricultura si in Zonele Rurale‬

05-03-2024 Dezvoltare rurala

Proiect european FLIARA‭: ‬‭Inovatia Condusa de Femei in Agricultura si in Zonele Rurale‬

ECOLISE si ELARD informeaza cu privire la proiectul FLIARA - Female-Led Innovation in Agriculture and Rural Areas de actiune de cercetare si inovare, finantat de Comisia Europeana pe o durata de 3 ani in cadrul programului Orizont Europa. Romania este inclusa intre cele zece tari din diferite regiuni ale Uniunii Europene in care se desfasoara proiectul. FLIARA isi propune sa contribuie la un viitor sustenabil prin evidentierea rolului femeilor in agricultura si in comunitatile rurale. Mai multe>>