Comisia Comunitatilor Europene a adoptat REGULAMENTUL (CE) NR. 1229/2008 din 10 decembrie 2008 de inregistrare a denumirii "San Simón da Costa" (DOP) in Registrul denumirilor de origine protejate si al indicatiilor geografice protejate.
Descrierea produsului traditionala "San Simón da Costa"
Tipul produsului:
Clasa 1.3: Branzeturi
Descrierea produsului:
Branza obtinuta din lapte de vaca cu urmatoarele caracteristici:
Caracteristici organoleptice:
Forma: intermediara intre titirez si glont, terminata in partea superioara cu un varf alungit.
Crusta: afumata, dura si neelastica, cu o grosime de 1 mm pana la 3 mm, de culoare galben-ocru si un pic grasa.
Pasta: textură fina, grasa, semidura, semielastica si densa, cu o culoare intre alb si galben, usor de taiat, cu aroma si savoare caracteristice.
Gauri: prezente in numar redus, cu forma rotunda sau neregulata, de marime variabila dar inferioara unei jumatati de bob de mazare.
Caracteristici analitice:
Substanta uscata: minim 55 %.
Grasime: minim 45 % si maxim 60 % din substanta uscata.
pH: intre 5,0 si 5,6.
Branzeturile protejate prin aceasta denumire de origine se pot comercializa sub doua forme:
Format mare: maturata timp de minim 45 de zile, cu greutatea finala intre 0,8 si 1,5 kg si inaltimea intre 13 si 18 cm.
Format mic sau „Bufón”: maturata timp de minim 30 de zile, cu greutatea finala intre 0,4 si 0,8 kg si inaltimea intre 10 si 13 cm.
Aria geografica:
Zona de productie a laptelui si de preparare a branzeturilor care beneficiaza de denumirea de origine protejata „San Simón da Costa” este formata din aria geografica a regiunii Terra Chá (Galicia/Spania) care cuprinde localitatile urmatoare, toate fiind situate in provincia Lugo: Vilalba, Muras, Xermade, Abadín, Guitiriz, Begonte, Castro de Rei, Cospeito și A Pastoriza.
Dovada originii:
Numai laptele obtinut de la exploatatiile de crestere a animalelor inscrise in registrul corespunzator va putea fi folosit la prepararea branzeturilor cu denumirea de origine protejată „San Simón da Costa”.
Totodata, vor putea obtine protectia denumirii de origine protejata „San Simón da Costa” numai branzeturile preparate, maturate si afumate in branzariile si spatiile de maturare inscrise in registrele organismului de control.
Pentru verificarea respectarii specificatiilor din caietul de sarcini, organismul de control va dispune de registrele de control ale exploatatiilor de crestere a animalelor, ale branzariilor si spatiilor de maturare.
Toate persoanele fizice sau juridice care poseda bunurile inscrise in aceste registre, instalatiile si produsele acestora se vor supune acestui control in vederea verificarii respectarii de catre produsele cu denumirea de origine protejata „San Simón da Costa” a cerintelor din caietul de sarcini.
Controalele se vor baza pe inspectii ale crescatoriilor de animale si ale instalatiilor, pe examinarea documentelor si analiza materiilor prime si a branzeturilor.
Atunci cand se constata ca materia prima sau branzeturile preparate nu au fost obtinute in conformitate cu cerintele din caietul de sarcini sau ca prezinta defecte sau modificări semnificative, acestea nu vor putea fi comercializate sub denumirea de origine protejată „San Simón da Costa”.
Branzeturile protejate de aceasta denumire de origine vor purta o contraeticheta numerotata care va fi controlata si eliberata de organismul de control.
Metoda de obtinere:
La prepararea acestor branzeturi se utilizeaza lapte crud sau pasteurizat, natural si integral, provenit de la vaci din rasele alba galiciana, bruna alpina, Frisona, precum si din incrucisarile acestora, care sunt crescute in exploatatii inscrise in registrele denumirii de origine protejata. Acesta nu contine colastru nici conservanti si, in general, va trebui sa indeplineasca cerintele prevazute de legislatia in vigoare.
Acest lapte, care nu poate fi supus niciunui proces de standardizare, se pastreaza in conditii adecvate pentru a se evita dezvoltarea microorganismelor, astfel incat temperatura de pastrare sa nu depaseasca 4 °C. Intervalul intre mulgere si inceperea procesului de productie este de maxim 48 de ore.
Procesul de productie al branzeturilor consta in urmatoarele etape:
Coagulare: Se realizeaza cu cheag ale carui componente active sunt enzimele chimozina si pepsina. Fermentii lactici utilizati sunt lactococcus lactis, in diferitele sale varietati, streptococus cremoris si streptococus lactis. Se va promova recuperarea si utilizarea tulpinilor autohtone. Laptele se incheaga la o temperatura cuprinsa intre 31 si 33 °C timp de 30 pana la 40 de minute, cu exceptia situatiilor in care productia are la baza lapte crud, caz in care acesti parametri se ajusteaza la 28-32 °C si 30-35 de minute.
Taiere: Se realizeaza taierile necesare in vederea obtinerii unui coagul cu granule de dimensiuni cuprinse intre 5 si 12 mm in diametru.
Asezarea in forme: Se realizeaza cu ajutorul unor mulaje de forme si dimensiuni adecvate in vederea obtinerii unor branzeturi cu caracteristici proprii celor ale produsului certificat.
Presare: Se efectueaza in prese adecvate; branza ramane in presa atat cat este necesar, in functie de presiunea aplicata si de marimea bucatilor. Pentru a stimula eliminarea zerului si pentru formarea unei cruste netede, bucatile de branza se invelesc in servetele de bumbac.
Sarare: Se efectueaza in saramura cu o concentratie cuprinsa între 14 si 17 %, durata maxima de imersare fiind de 24 de ore.
Maturare: Perioada minima de maturare va fi de 45 de zile pentru bucatile de format mare si de 30 de zile pentru cele de format mic (Bufón), calculata de la incheierea procedurii de sarare. Pe durata maturarii, bucatile de branza sunt intoarse si curatate pentru a dobandi caracteristicile proprii.
Imersare in baie anti-mucegai: Practica optionala care consta in imersarea bucatilor de branza intr-o baie cu ulei de masline sau cu alt produs autorizat care inhiba dezvoltarea mucegaiului.
Afumare: Se realizeaza atat cat este necesar pentru ca bucatile de branza sa ajunga la culoarea caracteristica, evitandu-se, in orice caz, contactul direct cu flacara. Se realizeaza intotdeauna cu lemn de mesteacan fara scoarta.
Pentru a pastra calitatea produsului si a-i garanta trasabilitatea, branza protejata trebuie comercializata, in general, in bucati intregi si in ambalajele autorizate de organismul de control.
Cu toate acestea, organismul de control poate autoriza comercializarea ca portii, inclusiv taierea la punctul de vanzare, cu conditia sa se instituie in acest sens un sistem de control adecvat care sa garanteze provenienta produsului, originea si calitatea acestuia, precum si conservarea perfecta si prezentarea corecta pentru consum, evitand orice posibilitate de confuzie.
Legatura:
Istorica
Potrivit legendei, branza „San Simon da Costa” isi afla originea in triburile civilizatiei castrena, presupuse a fi descendente ale triburilor celte, care s-au asezat in muntii Sierra de A Carba si Sierra del Xistral. Traditia mentioneaza, de asemenea, ca, in epoca romana, branza era trimisa la Roma pentru calitatile sale deosebite in ceea ce priveste gustul si durata de pastrare. Ulterior aceasta a fost utilizata pentru plata tributului si a dijmelor catre seniorii feudali si Biserica.
Legaturi de mediu:
Regiunea Terra Cha este una dintre cele mai extinse, mai bine definite si mai uniforme regiuni ale Galitiei, ca urmare a reliefului sau domol, intrerupt numai de muntii care o inconjoara.
Relatia cauzala dintre mediul geografic si caracteristicile specifice ale produsului:
Exista o serie de factori legati de zona geografica ce exercita o influenaă asupra caracteristicilor diferentiatoare ale branzeturilor „San Simon da Costa”:
In primul rand, mediul geografic este favorabil cresterii unor pasuni abundente de prima calitate, compuse din flora autohtona de graminee (timoftica, flocosina, paius si raigras) si leguminoase (lotus, trifoi si lucerna) adaptate conditiilor specifice climei temperate si umede a zonei.
Producția de lapte se bazeaza pe exploatatii familiale de dimensiuni mici care aplica tehnici traditionale de crestere a animalelor, cu un septel format in principal din exemplare din rase autohtone a caror prezenta confera laptelui produs o inalta calitate si caracteristici speciale. La aceasta se adauga alimentatia realizata numai pe baza de furaje produse in exploatatia respectiva sau din iarba de pe pasuni, atunci cand conditiile meteorologice permit pasunatul.
Furajele concentrate, achizitionate din afara exploatatiei, sunt utilizate numai in situatii de carenta alimentara, ca supliment, pentru a acoperi necesitatile energetice ale animalelor. In masura posibilitatilor, furajele animalelor provin din zona delimitata. Acest sistem traditional, in care achizitiile de furaje din afara exploatatiei sunt limitate la maximum, faciliteaza viabilitatea economica a acestor mici exploatatii familiale.
Datorita caracteristicilor acestor exploatati, laptele produs ofera conditii de calitate optime pentru prepararea branzei. S-a dovedit stiintific ca aceste sisteme de productie si alimentatie a animalelor intr-o forma cat mai naturala confera laptelui proprietati nutritionale superioare, datorita unei concentratii mai mari de CLA (acid linoleic conjugat) si de acizi grasi omega-3 in profilul sau lipidic, contnutul de materii grase favorabile din punct de vedere dietetic crescad odata cu consumul de iarba al animalelor, ceea ce se repercuteaza, de asemenea, asupra caracteristicilor branzeturilor
preparate.
Un mediu natural in care abunda mesteacanul, al carui lemn, utilizat in procesul de afumare, confera produsului o culoare si o aroma inconfundabile.
In ultimul rand, producatorii din regiune sunt mostenitorii unei bogate traditii de preparare a acestui tip de branza, cu caracteristici absolut unice — in special, forma si culoarea traditionala caracteristica, ce permite identificarea imediata a acesteia — produsele lor obtinand un prestigiu si o notorietate binemeritate in randul consumatorilor.
Etichetare:
Branza comercializata cu denumirea de origine protejata San Simon da Costa, dupa ce a fost certificata ca fiind adecvata in conformitate cu dispozitiile din caietul de sarcini si din regulament, trebuie sa prezinte un sigiliu, o eticheta sau o contraeticheta de codificare alfanumerica cu o numerotare corespunzatoare, autorizata si eliberata de organismul de control si avand logotipul oficial al denumirii de origine protejate.
Mentiunea „Denominación de Origen Protegida San Simón da Costa” (denumire de origine protejata San Simón da Costa) trebuie sa apara atat pe eticheta comerciala, cat si pe contraeticheta.
Se va mentiona pe eticheta daca branza a fost preparata pe baza de lapte crud sau pasteurizat.
Grup:
Denumire: D. Javier Piñeiro López (Quesería AS Fontelas) y otros productores
Adresă: Lobán, 3
E-San Simón da Costa, Vilalba (Lugo)
Telefon (34) 982 52 57 88
Fax (34) 982 52 57 88
E-mail: [email protected]
Componenta: Producatori/prelucratori ( X )
SURSA: Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Mai multe informati despre branza San Simón da Costa, gasiti pe site-ul:
14-10-2024 Fonduri europene agricultura
REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>
10-10-2024 Produse traditionale
Programul Autentic Românesc, inițiat de Transavia în 2022, marchează Ziua Națională a Produselor Agroalimentare Românești, sărbătorită pe 10 octombrie, prin celebrarea valorilor autenticității, calității și siguranței produselor autohtone. #Autentic Românesc aduce împreună companii mari, de tradiție, cu companii românești la început de drum, dar care sunt unite de aceleași valori și dorință de dezvoltare durabilă, dar și de promovare a imaginii calității produselor românești peste hotare. Mai multe>>
05-09-2024 Fonduri europene agricultura
Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție intermediar aferent submăsurii 4.1, pachetul 4.1.1. Achiziții simple de utilaje la nivelul fermei – sector vegetal, componenta toate culturile exceptând sfecla de zahăr și formele asociative, pentru proiectele depuse în prima etapă lunară (25 iunie – 24 iulie 2024) a sesiunii din acest an. Mai multe>>
29-08-2024 Turism rural
În contextul evoluției rapide a economiei globale și al schimbărilor semnificative în preferințele turistice, România se află în fața unei oportunități deosebite de a valorifica turismul rural ca motor de creștere economică. Deși infrastructura rămâne un factor sensibil în dezvoltarea turismului național, în turismul rural aceasta nu este atât de critică. Dimpotrivă, satele izolate, peisajele pitorești și autenticitatea tradițiilor românești devin principalele atracții pentru turiștii locali și ... Mai multe>>
01-08-2024 Dezvoltare rurala
În ultimii ani, persoanele din mediul rural s-au confruntat cu numeroase provocări: schimbările climatice, fluctuațiile prețurilor produselor agricole, dificultăți în accesarea subvențiilor și fondurilor europene etc. În tot acest timp, vocea acestora a fost adesea ignorată sau neglijată. Acum, există o soluție prin care opiniile și nevoile persoanelor din mediul rural pot fi cu adevărat auzite și apreciate prin completarea sondajelor plătite în comunitatea Daedalus Online. Mai multe>>
01-08-2024 Produse traditionale
Începând cu această lună, Auchan aduce, în premieră, în magazinele sale, uleiurile de măsline ultrapremium, 100% naturale, de la Măslinescu, singura cramă de uleiuri de măsline premiate din România, cu produse curate, de cea mai înaltă calitate, cu trasabilitate controlată, de la moară direct în farfurie, de la cei mai prestigioși producători din lume. Mai multe>>
01-08-2024 Dezvoltare rurala
Bucătăria este inima casei, locul unde pregătim mâncarea și adesea ne adunăm cu familia și prietenii. Transformați-vă bucătăria într-un spațiu funcțional și atractiv cu ajutorul unor idei de design inovatoare, echipamente esențiale și sfaturi practice de întreținere. În acest articol, vom explora toate aceste aspecte pentru a vă ajuta să creați bucătăria perfectă. Mai multe>>
25-07-2024 Produse traditionale
Aflată la intersecția dintre Europa și Asia, Turcia oferă numeroase avantaje pentru nomazi: climatul, cultura, istoria, orașele vibrante și locația ușor accesibilă. Din aceste considerente, țara s-a transformat într-o destinație ideală pentru a trăi și lucra. În timp ce infrastructura de internet sau sistemele avansate de banking și plăți digitale îi cresc atractivitatea, noua viză pentru nomazi digitali le permite și lucrătorilor de la distanță din diverse țări să trăiască pentru o pe... Mai multe>>
11-07-2024 Dezvoltare rurala
Mobilă lemn masiv oferă eleganță și durabilitate oricărei locuințe. Dacă dorești să aduci un aer sofisticat și natural în casa ta, acest articol îți va oferi informațiile necesare pentru a alege și integra corect mobilă lemn masiv. Vei descoperi beneficiile, sfaturile de poziționare și cum să îmbini armonios aceste piese în diverse camere. Mai multe>>
26-06-2024 Produse traditionale
Odată cu deschiderea României către lume și avalanșa de produse și obiceiuri străine ce a urmat, minunatele mâncăruri și tradiții românești par să-și fi pierdut oarecum din strălucire, mulți considerând că au un aer ușor prăfuit și uncool. Profi ia atitudine și lansează azi o amplă campanie ce readuce la lumină aceste valori, promovând spiritul Via Profi ce conectează comunitatea la micii producători locali care duc mai departe vibrantele noastre tradiții și gusturi bune. Mai multe>>
05-03-2024 Dezvoltare rurala
ECOLISE si ELARD informeaza cu privire la proiectul FLIARA - Female-Led Innovation in Agriculture and Rural Areas de actiune de cercetare si inovare, finantat de Comisia Europeana pe o durata de 3 ani in cadrul programului Orizont Europa. Romania este inclusa intre cele zece tari din diferite regiuni ale Uniunii Europene in care se desfasoara proiectul. FLIARA isi propune sa contribuie la un viitor sustenabil prin evidentierea rolului femeilor in agricultura si in comunitatile rurale. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>