World Vision Romania a identificat 5 solutii care ar reduce decalajele rural-urban la nivelul scolilor. Programele "Scoala dupa Scoala", formarea constanta a profesorilor, educatia parentala, digitalizarea scolilor si dezvoltarea infrastructurii sunt directiile principale spre care ar trebui sa se indrepte deopotriva eforturile si finantarile. "Vreau o scoala ca la tara" este noua platforma World Vision Romania care va integra toate proiectele educationale.
Astazi, chiar in prima zi a anului scolar 2019-2020, sistemul educational din Romania se confrunta in continuare cu probleme grave, iar decalajul dintre scolile de la sat si cele de la oras ramane unul profund. La nivel national, rata de parasire timpurie a scolii este de 27,1% in zonele rurale, comparativ cu media nationala de 18,1% si media UE de 10,6%, conform raportului UE Monitorul Educatiei si Formarii, 2018. Nivelul acestui indicator este departe de tinta asumata de Romania pentru 2020, care este de 11,3%. Saracia si excluziunea sociala sunt de doua ori mai mari la sate fata de orase, iar copiii se chinuie sa mearga la scoala, desi nevoile primare cum ar fi asigurarea hranei sau conditiilor minime de trai nu le sunt indeplinite si nu beneficiaza, de cele mai multe ori, de sustinerea parintilor.
Cu toate acestea, scoala de la tara ar putea deveni o scoala model, daca ar exista eforturi sustinute si resurse alocate in acest sens. World Vision Romania propune 5 solutii pentru a reduce decalajele rural-urban si pentru a rezolva problemele cu care scolile din mediul rural se confrunta, solutii integrate in noul program al Fundatiei, "Vreau o scoala ca la tara", care va integra toate activitatile si proiectele dedicate educatiei:
1. Infiintarea, extinderea si sustinerea financiara a programelor "Scoala dupa Scoala" la nivel national, cu scopul de a creste prezenta scolara si a reduce analfabetismul functional.
In viziunea World Vision Romania, programul trebuie sa includa ore de afterschool si o masa calda. Astfel, copiii isi fac temele intr-un mediu supravegheat, cu ajutorul profesorilor si isi dezvolta abilitatile de viata. In plus, masa calda este importanta pentru ca le ofera un meniu variat si echilibrat pe care nu-l primesc acasa in mod constant si ii ajuta astfel sa se concentreze mai bine la ore.
World Vision Romania a oferit in 2018 un total de aproximativ 230.000 de mese calde si 460.000 de ore de afterschool, in programe desfasurate de Fundatie de tip Scoala dupa Scoala, dintre care cel mai important este Paine si Maine (1281 de elevi inscrisi in program). "Paine si Maine" le ofera copiilor din program o masa calda pe zi (cu doua feluri si un desert) si posibilitatea de a se pregati in fiecare zi, timp de doua ore, intr-un program de tip "Scoala dupa scoala", sub coordonarea unui profesor angajat special pentru acest proiect.
World Vision continua sa sprijine copiii in parcursul educational si la liceu, prin proiectul "Vreau in clasa a 9-a", care le ofera burse scolare care acopera costul cazarii la camin si al transportului, workshopuri lunare de dezvoltare personala si profesionala, tabere de vara anuale (pentru multi copii, singurele sanse de a iesi din comunitate), stagii de pregatire practica etc.
2. Programe de formare constanta a profesorilor si atragerea celor mai competenti in scolile din mediul rural, care sa conduca la imbunatatirea calitatii educatiei si la accesul echitabil la educatie pentru copiii aflati in situatii de risc.
Nu exista sisteme de invatamant performante cu profesori nepregatiti. Insa, din pacate, exista mari disparitati in privinta calificarii cadrelor didactice intre rural si urban.
Conform studiilor World Vision Romania, s-a constatat o concentrare puternica a cadrelor didactice cu doctorat/cu gradul didactic I si cu experienta in unitatile de invatamant din mediul urban, in timp ce in mediul rural multi profesori sunt la inceputul carierei, cu si fara definitivat si, in mare parte, navetisti.
Formarea profesorilor in spiritul pedagogiei centrate pe elev reprezinta o preocupare constanta a World Vision Romania, peste 600 de cadre didactice beneficiind de programele desfasurate de Fundatie anul trecut. Acest tip de pedagogie il invata pe elev sa invete, ii ofera in primul rand competente si mai putin informatii, ii stimuleaza curiozitatea si il implica in viata comunitatii. Parcursul de invatare este unul interdisciplinar si orientat spre formarea unor cetateni responsabili, capabili sa se adapteze schimbarilor culturale si tehnologice si sa raspunda provocarilor unei piete a muncii din ce in ce mai fluide.
3. Programe de educatie parentala, care sa aiba ca rezultat parinti care sa inteleaga importanta educatiei pentru viitorul copilului.
Experienta de trei decenii in satele din Romania ne-a aratat ca, pentru a-i educa pe copii, trebuie sa-i educi mai intai pe parinti. Parintii reprezinta un pilon important in educatia copiilor. In familiile care se confrunta cu greutati si lipsa banilor, copilul are nevoie de sustinerea neconditionata a parintilor pentru a-si putea continua studiile. Parintii sunt cei care trebuie sa inteleaga mai intai importanta scolii, dar si felul in care trebuie sa vorbeasca, sa se poarte si sa-si ajute copilul in momente dificile. De aceea, peste 1200 de parinti au primit anul trecut sfaturi de la specialisti pentru imbunatatirea relatiei cu cei mici, in cadrul programelor World Vision.
4. Digitalizarea scolilor, cu scopul de a face educatia mai atractiva, adaptata vremurilor actuale, atat pentru elevi, cat si pentru profesori.
Cel mai important proiect de educatie digitala al Fundatiei World Vision este "Scoala din valiza", finantat de Fundatia Vodafone Romania. Scopul proiectului este incurajarea elevilor din opt scoli din mediul rural sa invete cu ajutorul echipamentelor digitale si al unei platforme interactive de e-learning (https://www.scoaladinvaliza.ro/). Profesorii participanti la program au primit cate o valiza (dintr-un total de 10) ce contine cate 25 de tablete, un laptop, un videoproiector, un sistem audio, un sistem de incarcare a echipamentelor, un router wi-fi si un modem 4G. Platforma www.scoaladinvaliza.ro ofera acces la resurse educationale si gazduieste de asemenea lectiile create de profesori, care pot fi utilizate de oricine se inregistreaza pe site.
Proiectul are un total de 3.289 de beneficiari - copii, cadre didactice, parinti si voluntari.
5. Infrastructura scolara adecvata zilelor noastre si nevoilor copilului.
Copiii din mediul rural au dreptul la conditii decente de invatare: scoli cu apa curenta si curent electric, scoli reabilitate, cu toalete in interior, confort termic, igiena corespunzatoare, scoli care sa functioneze in cladiri pazite, sigure, cu avizul Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta. Eforturile autoritatilor locale si centrale ar trebui sa se concentreze pe asigurarea acestor conditii minime.
World Vision Romania este o organizatie neguvernamentala care desfasoara programe de interventie umanitara de urgenta, dezvoltare si advocacy punand in centrul activitatii sale bunastarea copilului. Organizatia se concentreaza asupra muncii cu copiii, familiile si comunitatile, in scopul depasirii saraciei si nedreptatii. Fundatia lucreaza cu persoanele cele mai vulnerabile din lume, indiferent de religie, rasa, etnie sau gen.
World Vision Romania face parte din parteneriatul World Vision International prezent in aproape 100 de tari din intreaga lume. In 28 de ani de prezenta in Romania, am ajutat peste 500.000 de copii si adulti, in aproape 400 de comunitati din 8 judete.
World Vision Romania crede in dreptul la sanse egale pentru copiii de la sate si de la oras si de aceea in comunitatile rurale unde este prezenta desfasoara programe de dezvoltare comunitara pe termen lung cu focus pe educatie si reducerea abandonului scolar, sanatate si protectia copilului, agricultura si dezvoltare rurala, angajament civic si crestin. Copiilor li se faciliteaza astfel accesul la conditii de viata mai bune prin dezvoltarea durabila a comunitatii in care traiesc.
Prin proiectele noastre, ne concentram pe transformarea comunitatilor si membrilor acestora pentru a realiza o viata implinita pentru fiecare copil.
https://worldvision.ro/
https://www.facebook.com/WorldVisionRomania
14-10-2024 Fonduri europene agricultura
REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>
10-10-2024 Produse traditionale
Programul Autentic Românesc, inițiat de Transavia în 2022, marchează Ziua Națională a Produselor Agroalimentare Românești, sărbătorită pe 10 octombrie, prin celebrarea valorilor autenticității, calității și siguranței produselor autohtone. #Autentic Românesc aduce împreună companii mari, de tradiție, cu companii românești la început de drum, dar care sunt unite de aceleași valori și dorință de dezvoltare durabilă, dar și de promovare a imaginii calității produselor românești peste hotare. Mai multe>>
05-09-2024 Fonduri europene agricultura
Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție intermediar aferent submăsurii 4.1, pachetul 4.1.1. Achiziții simple de utilaje la nivelul fermei – sector vegetal, componenta toate culturile exceptând sfecla de zahăr și formele asociative, pentru proiectele depuse în prima etapă lunară (25 iunie – 24 iulie 2024) a sesiunii din acest an. Mai multe>>
29-08-2024 Turism rural
În contextul evoluției rapide a economiei globale și al schimbărilor semnificative în preferințele turistice, România se află în fața unei oportunități deosebite de a valorifica turismul rural ca motor de creștere economică. Deși infrastructura rămâne un factor sensibil în dezvoltarea turismului național, în turismul rural aceasta nu este atât de critică. Dimpotrivă, satele izolate, peisajele pitorești și autenticitatea tradițiilor românești devin principalele atracții pentru turiștii locali și ... Mai multe>>
01-08-2024 Dezvoltare rurala
În ultimii ani, persoanele din mediul rural s-au confruntat cu numeroase provocări: schimbările climatice, fluctuațiile prețurilor produselor agricole, dificultăți în accesarea subvențiilor și fondurilor europene etc. În tot acest timp, vocea acestora a fost adesea ignorată sau neglijată. Acum, există o soluție prin care opiniile și nevoile persoanelor din mediul rural pot fi cu adevărat auzite și apreciate prin completarea sondajelor plătite în comunitatea Daedalus Online. Mai multe>>
01-08-2024 Produse traditionale
Începând cu această lună, Auchan aduce, în premieră, în magazinele sale, uleiurile de măsline ultrapremium, 100% naturale, de la Măslinescu, singura cramă de uleiuri de măsline premiate din România, cu produse curate, de cea mai înaltă calitate, cu trasabilitate controlată, de la moară direct în farfurie, de la cei mai prestigioși producători din lume. Mai multe>>
01-08-2024 Dezvoltare rurala
Bucătăria este inima casei, locul unde pregătim mâncarea și adesea ne adunăm cu familia și prietenii. Transformați-vă bucătăria într-un spațiu funcțional și atractiv cu ajutorul unor idei de design inovatoare, echipamente esențiale și sfaturi practice de întreținere. În acest articol, vom explora toate aceste aspecte pentru a vă ajuta să creați bucătăria perfectă. Mai multe>>
25-07-2024 Produse traditionale
Aflată la intersecția dintre Europa și Asia, Turcia oferă numeroase avantaje pentru nomazi: climatul, cultura, istoria, orașele vibrante și locația ușor accesibilă. Din aceste considerente, țara s-a transformat într-o destinație ideală pentru a trăi și lucra. În timp ce infrastructura de internet sau sistemele avansate de banking și plăți digitale îi cresc atractivitatea, noua viză pentru nomazi digitali le permite și lucrătorilor de la distanță din diverse țări să trăiască pentru o pe... Mai multe>>
11-07-2024 Dezvoltare rurala
Mobilă lemn masiv oferă eleganță și durabilitate oricărei locuințe. Dacă dorești să aduci un aer sofisticat și natural în casa ta, acest articol îți va oferi informațiile necesare pentru a alege și integra corect mobilă lemn masiv. Vei descoperi beneficiile, sfaturile de poziționare și cum să îmbini armonios aceste piese în diverse camere. Mai multe>>
26-06-2024 Produse traditionale
Odată cu deschiderea României către lume și avalanșa de produse și obiceiuri străine ce a urmat, minunatele mâncăruri și tradiții românești par să-și fi pierdut oarecum din strălucire, mulți considerând că au un aer ușor prăfuit și uncool. Profi ia atitudine și lansează azi o amplă campanie ce readuce la lumină aceste valori, promovând spiritul Via Profi ce conectează comunitatea la micii producători locali care duc mai departe vibrantele noastre tradiții și gusturi bune. Mai multe>>
05-03-2024 Dezvoltare rurala
ECOLISE si ELARD informeaza cu privire la proiectul FLIARA - Female-Led Innovation in Agriculture and Rural Areas de actiune de cercetare si inovare, finantat de Comisia Europeana pe o durata de 3 ani in cadrul programului Orizont Europa. Romania este inclusa intre cele zece tari din diferite regiuni ale Uniunii Europene in care se desfasoara proiectul. FLIARA isi propune sa contribuie la un viitor sustenabil prin evidentierea rolului femeilor in agricultura si in comunitatile rurale. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>