In data de 30 martie, reprezentantii Unitatii de Sprijin a Retelei Nationale Rurale (US RNDR), ai Autoritatii de Management pentru PNDR si ai Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale, au participat la seminarul Revitalizarea zonelor rurale prin inovare, organizat de Reteaua Europeana de Dezvoltare Rurala la Bruxelles, Belgia. Temele principale au fost insotite de exemple de buna practica si au vizat revitalizarea zonelor rurale prin inovarea sociala, cresterea atractivitatii si utilizarea potentialului mediului rural, digitizare si specializare specifica (smart specialisation).
Seminarul a analizat si prezentat exemple privind aplicarea prevederilor declaratiei conferintei de la Cork – Irlanda, respectiv punctele 1 Promovarea potentialului rural, 3 Investitii in utilizarea eficienta a resurselor (viabilitate) si cresterea nivelului de trai (vitalitate) in zonele rurale si 7 Stimularea transferului de cunostinte si a inovarii, inclusiv a cresterii inteligente, durabile si favorabila incluziunii prin initiativa tematica O agenda digitala pentru Europa din cadrul Strategiei Europa2020.
In cadrul atelierelor de lucru au fost prezentate abordari si initiative inovatoare de crestere a potentialului si atractivitatii mediului rural prin LEADER, inovare in agricultura (PEI-AGRI) sau initiative ale comunitatilor rurale locale. Totodata, au fost analizate propunerile de imbunatatire a implementarii LEADER si masurii 16 Cooperare.
Seminarul “Revitalizarea zonelor rurale prin inovare. Afaceri rurale - viitorul este acum” a debutat cu prezentari ale actiunilor realizate de comunitatile rurale privind punerea in practica a solutiilor si metodelor inovatoare de revitalizare a mediului rural.
In cadrul sedintei plenare au fost sustinute prezentari privind initiative inovatoare de succes, din state precum Finlanda (Laponia), Irlanda de Sud (Skibbereen) si Scotia (Eigg).
In primul exemplu, Domnii Ilari Havukainen si Johannes Vallivaara din cadrul clusterului Arctic Smart Community, au prezentat abordarea finlandeza privind cresterea atractivitatii Laponiei rurale si reducerea depopularii acesteia, prin cooperarea dintre comunitatiile rurale si operatorii economici, in cadrul celor 5 clustere Arctic.
Abordarile utilizate vizeaza atat pregatirea profesionala si sprijinirea antreprenerilor, cat si atragerea operatorilor economici din rural inspre actiuni de cooperare si dezvoltare a afacerilor. Un rol important in atragerea si implicarea comunitatii il pot avea LEADER, masurile de infrastructura si turism, energie regenerabila si economie circulara - ceea ce ar imbunatati reducerea depopularii si dezvoltarea sociala.
Un alt aspect important este definirea clara a rolului persoanelor interesate si implicate in dezvoltarea locala, respectiv prin educarea referitoare la potentialul rural, transferul de cunostinte, sprijinirea diversificarii si incurajarea participarii.
Cel de-al doilea exemplu de buna practica, proiectul Hub-ului Ludgate, prezentat de dna. Grainne Dwyer, are in vederea valorificarea potentialului local, reducerea depopularii si cresterea atractivitatii zonei, prin crearea unui spatiu de lucru dotat cu echipamente de ultima generatie, favorabil cooperarii si dezvoltarii de proiecte comune atat pentru dezvoltarea rurala, cat si prin crearea, atragerea, mentinerea si dezvoltarea locurilor de munca in regiune.
Principalele obiective ale proiectului Ludgate Hub au vizat atragerea tineretului si schimbarea mentalitatii referitoare la mediul rural, cat si cresterea potentialului zonei.
Obiectivele sunt atinse prin:
In cazul celui de-al treilea exemplu, doamna Amanda Bryan a prezentat Fundatia Patrimoniul Insulei Eigg (Isle of Eigg Heritage Trust) – creata ca urmare a implicarii comunitatii locale si cu ajutorul non-rezidentilor, in 1997, ulterior cumpararii terenurilor de la proprietarul initial.
Astfel a luat nastere fundatia – actual proprietar al terenurilor, pastrator si promotor al patrimoniului cultural al zonei, ceea ce a dus la crearea a trei companii subsidiare cu responsabilitati privind energia, serviciile locale, constructii structuri de cazare si infrastructura.
Toate cele trei situatii prezentate au la baza initiative si efortul comunitatii locale, fara a porni de la finantarea specifica dezvoltarii rurale. Referitor la acest aspect, dl. Patrick Klein – reprezentant DG GROW, a mentionat faptul ca politicile europene faciliteaza accesul la finantare al regiunilor si nu sunt un substitut pentru initiative locale. Totusi, se doreste o colaborare stransa in vederea elaborarii unei politici co-constructive, intre statele membre si Comisia Europeana.
Cea de-a doua parte a evenimentului a fost dedicata atelierelor de lucru privind imbunatatirea implementarii masurilor LEADER (M19) si de cooperare (M16) prin Programele de Dezvoltare Rurala (PDR).
Cele trei ateliere au fost organizate pe urmatoarele tematici:
Discutiile din cadrul atelierului Extinderea inovarii in rural prin LEADER (M19) au vizat aspecte privind integrarea masurii de cooperare prin masura 19 si adaptarea acesteia astfel incat sa sprijine implementarea masurii de inovare in agricultura (M 16).
Astfel, se recomanda utilizarea structurilor si metodelor deja infiintate prin LEADER pentru a raspunde necesitatilor inovarii, avand in vedere ca prin abordarea LEADER au fost create deja structuri ce pot fi adaptate pe masura 16, precum: proiecte locale inovatoare, proiecte pilot si abordari noi, elaborarea de strategii adaptate necesitatilor locale si mai ales implicarea comunitatilor locale.
In acest sens, este indicata o flexibilizare in ceea ce inseamna abordarea si implementarea inovarii, inclusiv in termeni de risc sau esec, comunicarea rezultatelor privind inovarea, conexiunea cu alte fonduri UE si integrarea si consolidarea rolului inovarii in cadrul strategiilor de dezvoltare locala – respectiv in implementarea acestora. Totodata, se recomanda utilizarea GAL-urilor ca brokeri de inovare avand in vedere experienta dobandita si contactele stabilite cu persoanele din comunitatile locale si nu numai.
In concluzie, LEADER nu trebuie sa fie privit doar ca un instrument –subventie al dezvoltarii rurale, ci adaptat astfel incat sa identifice si sa foloseasca inclusiv alte linii de finantare pentru dezvoltarea locala a teritoriului.
In cadrul atelierului Extinderea inovarii in rural prin Cooperare (M16) au fost analizate metodele de imbunatatire a implementarii si sprijinirii masurii 16 – Cooperare si unul dintre elementele de noutate ale perioadei de programare 2014-2020.
In cadrul atelierului a fost prezentata experienta retelei rurale din Austria privind derularea si evaluarea proiectelor-pilot inovatoare pentru dezvoltarea turismului rural.
Referitor la proiectele-pilot privind turismul in zonele rurale, un element de noutate il reprezinta instruirea evaluatorilor in ceea ce priveste criteriile precum inovare si continut inovator, conexiunea si impactul asupra altor sectoare economice,valoarea adaugata prin intermediul proiectului, cat si asistenta oferita acestora de institutiile avizate in domeniu, in functie de tematica (in situatia prezentata – Banca Austriaca pentru Dezvoltare Turistica).
Discutiile din cadrul atelierului de lucru privind implementarea masurii 16 au vizat in special flexibilizarea evaluarii proiectelor inovatoare cu accent pe impact si contributia la dezvoltarea locala si schimbul de experienta, cat si sprijinul prin intermediul altor masuri de dezvoltare rurala – respectiv masurile de formare profesionala si consultanta.
In ceea ce priveste atelierul de lucru Utilizarea PDR pentru implementarea pachetelor de sprijinire a afacerilor, au fost prezentate si analizate aspecte privind imbunatatirea si flexibilizarea programelor de dezvoltare rurala pentru a raspunde mai bine problemelor din teren, cat si pentru o mai buna integrare a initiativelor privind dezvoltarea spatiului rural.
Principalele probleme identificate privind implementarea programelor de dezvoltare rurala si integrarea initiativelor alternative precum inovarea si economia verde, sunt:
Se recomanda ca imbunatatirea programelor de dezvoltare rurala sa aiba in vedere actiuni precum flexibilitatea financiara (posibilitatea identificarii si utilizarii surselor complementare de finantare), dobandirea de cunostinte si sprijinirea schimbului de experienta, accesul la servicii cheie (infrastructura rurala sociala si broadband) si valoarea adaugata generata de proiecte cu abordari inovatoare si alternative.
Cele doua exemple prezentate in cadrul atelierului, respectiv abordarea finlandeza si basca, au vizat atat complementaritatea cu actiunile prevazute in cadrul altor documente europene de baza (Strategia Europa 2020 – initiativa tematica Agenda digitala pentru Europa), adaptarea si simplificarea studiilor de fezabilitate aferente masurilor, cat si lectiile invatate din perioada de programare 2007-2013.
Totodata, actiunile efectuate privind simplificarea, imbunatatirea programelor de dezvoltare rurala si integrarea inovarii trebuie sa se bazeze inclusiv pe realizarea indicatorilor stabiliti in cadrul evaluarii programelor (atingerea tintelor stabilite prin strategia Europa 2020 privind cercetarea si dezvoltarea, inclusiv inovarea si contributia PDR la incurajarea inovarii).
In ce priveste cresterea si specializarea inteligenta – inclusiv digitizarea, acestea au la baza tehnologia, seturi de politici integrate, consolidarea capacitatii si mai ales mobilizarea comunitatilor si transferului de cunostinte. In plus, digitizarea poate contribui la imbunatatirea economiei si competitivitatii acesteia.
Totodata, digitizarea faciliteaza dezvoltarea potentialului rural (promovarea turistica si contactul intre unitatile de cazare si turisti), contribuie la reducerea izolarii (asa cum este cazul in Skibbereen si Eigg), poate crea locuri de munca inclusiv pentru persoanele cu dizabilitati si ofera instruire la distanta.
Concluziile identificate in cadrul celor trei ateliere de lucru au vizat aspecte precum:
Mai multe informatii si prezentarile sustinute in cadrul evenimentului aici: http://enrd.ec.europa.eu/news-events/events/enrd-seminar-smart-and-competitive-rural-businesses_en
Reteaua Nationala de Dezvoltare Rurala
14-10-2024 Fonduri europene agricultura
REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>
10-10-2024 Produse traditionale
Programul Autentic Românesc, inițiat de Transavia în 2022, marchează Ziua Națională a Produselor Agroalimentare Românești, sărbătorită pe 10 octombrie, prin celebrarea valorilor autenticității, calității și siguranței produselor autohtone. #Autentic Românesc aduce împreună companii mari, de tradiție, cu companii românești la început de drum, dar care sunt unite de aceleași valori și dorință de dezvoltare durabilă, dar și de promovare a imaginii calității produselor românești peste hotare. Mai multe>>
05-09-2024 Fonduri europene agricultura
Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție intermediar aferent submăsurii 4.1, pachetul 4.1.1. Achiziții simple de utilaje la nivelul fermei – sector vegetal, componenta toate culturile exceptând sfecla de zahăr și formele asociative, pentru proiectele depuse în prima etapă lunară (25 iunie – 24 iulie 2024) a sesiunii din acest an. Mai multe>>
29-08-2024 Turism rural
În contextul evoluției rapide a economiei globale și al schimbărilor semnificative în preferințele turistice, România se află în fața unei oportunități deosebite de a valorifica turismul rural ca motor de creștere economică. Deși infrastructura rămâne un factor sensibil în dezvoltarea turismului național, în turismul rural aceasta nu este atât de critică. Dimpotrivă, satele izolate, peisajele pitorești și autenticitatea tradițiilor românești devin principalele atracții pentru turiștii locali și ... Mai multe>>
01-08-2024 Dezvoltare rurala
În ultimii ani, persoanele din mediul rural s-au confruntat cu numeroase provocări: schimbările climatice, fluctuațiile prețurilor produselor agricole, dificultăți în accesarea subvențiilor și fondurilor europene etc. În tot acest timp, vocea acestora a fost adesea ignorată sau neglijată. Acum, există o soluție prin care opiniile și nevoile persoanelor din mediul rural pot fi cu adevărat auzite și apreciate prin completarea sondajelor plătite în comunitatea Daedalus Online. Mai multe>>
01-08-2024 Produse traditionale
Începând cu această lună, Auchan aduce, în premieră, în magazinele sale, uleiurile de măsline ultrapremium, 100% naturale, de la Măslinescu, singura cramă de uleiuri de măsline premiate din România, cu produse curate, de cea mai înaltă calitate, cu trasabilitate controlată, de la moară direct în farfurie, de la cei mai prestigioși producători din lume. Mai multe>>
01-08-2024 Dezvoltare rurala
Bucătăria este inima casei, locul unde pregătim mâncarea și adesea ne adunăm cu familia și prietenii. Transformați-vă bucătăria într-un spațiu funcțional și atractiv cu ajutorul unor idei de design inovatoare, echipamente esențiale și sfaturi practice de întreținere. În acest articol, vom explora toate aceste aspecte pentru a vă ajuta să creați bucătăria perfectă. Mai multe>>
25-07-2024 Produse traditionale
Aflată la intersecția dintre Europa și Asia, Turcia oferă numeroase avantaje pentru nomazi: climatul, cultura, istoria, orașele vibrante și locația ușor accesibilă. Din aceste considerente, țara s-a transformat într-o destinație ideală pentru a trăi și lucra. În timp ce infrastructura de internet sau sistemele avansate de banking și plăți digitale îi cresc atractivitatea, noua viză pentru nomazi digitali le permite și lucrătorilor de la distanță din diverse țări să trăiască pentru o pe... Mai multe>>
11-07-2024 Dezvoltare rurala
Mobilă lemn masiv oferă eleganță și durabilitate oricărei locuințe. Dacă dorești să aduci un aer sofisticat și natural în casa ta, acest articol îți va oferi informațiile necesare pentru a alege și integra corect mobilă lemn masiv. Vei descoperi beneficiile, sfaturile de poziționare și cum să îmbini armonios aceste piese în diverse camere. Mai multe>>
26-06-2024 Produse traditionale
Odată cu deschiderea României către lume și avalanșa de produse și obiceiuri străine ce a urmat, minunatele mâncăruri și tradiții românești par să-și fi pierdut oarecum din strălucire, mulți considerând că au un aer ușor prăfuit și uncool. Profi ia atitudine și lansează azi o amplă campanie ce readuce la lumină aceste valori, promovând spiritul Via Profi ce conectează comunitatea la micii producători locali care duc mai departe vibrantele noastre tradiții și gusturi bune. Mai multe>>
05-03-2024 Dezvoltare rurala
ECOLISE si ELARD informeaza cu privire la proiectul FLIARA - Female-Led Innovation in Agriculture and Rural Areas de actiune de cercetare si inovare, finantat de Comisia Europeana pe o durata de 3 ani in cadrul programului Orizont Europa. Romania este inclusa intre cele zece tari din diferite regiuni ale Uniunii Europene in care se desfasoara proiectul. FLIARA isi propune sa contribuie la un viitor sustenabil prin evidentierea rolului femeilor in agricultura si in comunitatile rurale. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>