Un sfert de secol de cooperare intre Sibiu si Ille et Vilaine

25ANI Sibiu-Ille et VilaineLa Consiliul Judetean Sibiu a avut loc pe 24 aprilie o sesiune anivesara la implinirea a 25 de ani de cooperare cu departamentul Ille-et-Vilaine din Franta. Cu aceasta ocazie presedintele Consiliului General din Ille-et-Vilaine, Jean-Louis Tourenne si vicepresedintele Clotilde Tascon-Mennetrier, se afla in fruntea unei delegatii care face o vizita in judetul Sibiu.

Dupa o intalnire intre conducerile celor doua institutii, sala mare a Consiliului Judetean Sibiu a gazduit o sesiunea aniversara la care au participat reprezentanti ai localitatilor infratite cu orase sau comune din Franta, directori de institutii si oameni de afaceri.

IOAN CINDREA, presedintele Consiliului Judetean Sibiu:
Este o onoare sa ii avem invitati astazi pe oaspetii nostri de seama din Ille et Vilaine cu ocazia sarbatoririi a 25 de ani de cooperare descentralizata dintre Consiliul Judetean Sibiu si Consiliul General Ille et Vilaine.

In primul rand, este cea mai lunga, cea mai longeviva cooperare internationala a judetului Sibiu. Totul a inceput in decembrie '89, in Piata Mare, cand in prezenta domnului presedinte Louis Tourenne au fost distribuite ajutoare sibienilor, aspect care a creat fundamentul acestei colaborari de exceptie dintre Romania si Franta.

Un nou inceput in relatiile noastre bilateral s-a produs in luna aprilie 2013 cand am reinnoit cooperarea, consfiintita de consilierii judeteni prin adoptarea hotaririi nr.52/2013.

In decursul unui sfert de secol pe care il aniversam astazi s-au intamplat lucruri remarcabile din punct de vedere social, cultural, agricol, iar dupa intrarea Romaniei in Uniunea Europeana avem conditii favorabile pentru dezvoltarea colaborarii noastre si in zona economica si comerciala.

Cred ca acum suntem pregatiti sa ducem colaborarea noastra in domeniul economico-comercial. Fiecare isi doreste o multiplicare a relatiilor economice si cred ca si oamenii de afaceri francezi au acest interes. Consiliului Judetean Sibiu, prin consilierii judeteni prezenti, pe de o parte, si pe de cealalta parte Consiliul General Ille et Vilaine, reprezentat la nivel inalt, rezolva doar o parte din acest deziderat. Ramane ca oamenii de afaceri si camerele de comert sa contribuie la dezvoltarea relatiilor economice care sa conduca la investitii si schimburi comerciale de ambele parti.

Trebuie sa subliniez ca un punct comun in dezvoltarea relatiilor noastre il reprezinta turismul, agroturismul, agricultura si al prelucrarea produselor agricole, in acest sens modelul revolutionar din Bretania poate fi adus si la Sibiu, in special in Marginimea Sibiului, pe Valea Hartibaciului sau in Podisul Secaselor.

Ne dorim, totodata, dezvoltarea relatiilor bilaterale si in zona educationala , sa se stabileasca relatii consolidate cu cele cinci universitati din Sibiu.

Nu in ultimul rand, daca ducem dezvoltarea parteneriatului in zona comerciala, ne putem gandi si la o cursa aeriana spre Bretania de pe Aeroportul International Sibiu.

Sunt convins ca aceasta prietenie nascuta in 25 decembrie, a grabit procesul de modernizare a administratiei judetului Sibiu.

OVIDIU IOAN SITTERLI, prefectul judetului Sibiu:
25 de ani de colaborare au insemnat foarte mult pentru istoria celor doua regiuni. Colaborarea nu este noua si nu putem avea un viitor comun daca nu ne asumam si trecutul, iar noi, romanii, avem o colaborare istorica deosebita cu Franta. Daca ne gandim doar ca Romania a adoptat la moment dat sistemul legislativ francez, chiar atunci cand statul roman modern era la inceputurile sale. ?i exemplele pot continua.

Astazi, la aceasta sesiune festiva, se reafirma bazele relatiilor dintre noi, baze puse din nou in lumina dupa semnarea parteneriatului din Sibiu si Ille-et-Vilaine, de anul trecut. Sper ca administratiile, dar si firmele sa continue procesul de reforme si pe viitor. Sper ca aceasta colaborare sa dureze multe secole de acum incolo.

JEAN-LOUIS TOURENNE, presedintele Consiliului General din Ille-et-Vilaine:
Sunt foarte impresionat. Sala de conferinte este splendida, este ca un templu al democratiei si ofera posibilitati moderne de exprimare. Niciodata nu am fost inconjurat de o asa audienta remarcabila.

Ma incearca un val de amintiri din cei 25 de ani, plini de caldura umana si umanitate impartasite care ne da curaj sa ne imaginam un orizont optimist. In cadrul cooperarii noastre, s-au nascut cupluri si povesti de dragoste. Am sfarsit prin a ne iubi si am reusit sa facem cooperari fructuoase in special in domeniul culturii.

Cooperarea noastra va continua pentru ca avem acelasi valori. Vrem ca prin actiunile noastre sa oferim certitudinea ca fiecare are o egalitate de sanse fata de ceilalti. Fiecare se imbogateste prin contactul cu ceilalti. In cei 25 de ani ne-ati oferit certitudinea ca avem acelasi radacini latine. Toate punctele noastre comune ne obliga sa lucram impreuna, sa ne imaginam viitorul pe aceste baze comune.

Este extraordinar cate proiecte s-au realizat in judetul Sibiu, de la restaurarea patrimoniului, la intreprinderi noi si asociatii care se dezvolta.

Cand avem vointa comuna, democratia se conjuga cu descentralizarea. Este o fericire sa putem sarbatori cooperarea noastra alaturi de dumneavoastra si sunt de acord ca ea trebuie sa se largeasca si spre alte zone.

Inchei cu un citat din scriitorul Antoine de Saint Exupery care spunea ca iubirea nu inseamna sa ne uitam unul la altul, ci sa ne uitam, sa privim amandoi in aceeasi directie.

CAROLINE SOCIÉ, Ambasadei Frantei la Bucuresti:
Salutam toate persoanele care au contribuit la acest parteneriat. Sunt marturia unei aventuri umane care a permis construirea unei relatii solide. Cooperarea dumneavoastra s-a extins si la nivel european in proiecte care ating ambele teritorii. Va felicit pentru munca dumneavoastra si va confirm sprijinul Ambasadei Frantei.

In partea a doua a sesiunii festive Eugen Iordanescu, directorul general al Camerei de Comert a Judetului Sibiu, a prezentat oportunitatile de afaceri oferite de judetul Sibiu si a fost proiectat, in premiera, o versiune de lucru a viitorului film de prezentare a judetului Sibiu, realizat de Dumitru Budrala, directorul Astra Film.

IOAN CINDREA, presedintele Consiliului Judetean Sibiu:
Vreau sa ma adresez oamenilor de afaceri francezi. Merita sa investiti in judetul Sibiu! Incercati! Au incercat si altii si au reusit. Veti avea in noi o administratie prietenoasa, iar puntea de legatura este Camera de Comert. Dumneavoastra hotarati daca merita. Noi va spunem ca merita.

JEAN-LOUIS TOURENNE, presedintele Consiliului General Ille-et-Vilaine:
Am ramas emotionat de prezentarea facuta. Aveti o vointa remarcabila. Dumneavoastra in cativa ani ati recuperat decalajul si tehnologiile pe care le folosim noi. Pot spune ca suntem intr-un spatiu de nivel european, care pastreaza un pamant fertil si are industrii performante. In continuare trebuie sa stabilim care sunt axele de viitor in ce priveste cooperarea noastra.

In programul oaspetilor francezi au mai fost vizite la diferite obiective economice si culturale din judetul Sibiu.


Consiliul Judetean Sibiu

 

Noutati

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

14-10-2024 Fonduri europene agricultura

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>

De Ziua Națională a produselor agroalimentare românești se lansează sezonul 3 al programului #Autentic Românesc cu un număr record de parteneriate

10-10-2024 Produse traditionale

De Ziua Națională a produselor agroalimentare românești se lansează sezonul 3 al programului #Autentic Românesc cu un număr record de parteneriate

Programul Autentic Românesc, inițiat de Transavia în 2022, marchează Ziua Națională a Produselor Agroalimentare Românești, sărbătorită pe 10 octombrie, prin celebrarea valorilor autenticității, calității și siguranței produselor autohtone. #Autentic Românesc aduce împreună companii mari, de tradiție, cu companii românești la început de drum, dar care sunt unite de aceleași valori și dorință de dezvoltare durabilă, dar și de promovare a imaginii calității produselor românești peste hotare. Mai multe>>

511 proiecte vor primi finanțare AFIR pentru achiziția de utilaje agricole

05-09-2024 Fonduri europene agricultura

511 proiecte vor primi finanțare AFIR pentru achiziția de utilaje agricole

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție intermediar aferent submăsurii 4.1, pachetul 4.1.1. Achiziții simple de utilaje la nivelul fermei – sector vegetal, componenta toate culturile exceptând sfecla de zahăr și formele asociative, pentru proiectele depuse în prima etapă lunară (25 iunie – 24 iulie 2024) a sesiunii din acest an. Mai multe>>

Turismul rural – O nouă șansă pentru revitalizarea economiei României [Analiză EconomieRurala.ro]

29-08-2024 Turism rural

Turismul rural – O nouă șansă pentru revitalizarea economiei României [Analiză EconomieRurala.ro]

În contextul evoluției rapide a economiei globale și al schimbărilor semnificative în preferințele turistice, România se află în fața unei oportunități deosebite de a valorifica turismul rural ca motor de creștere economică. Deși infrastructura rămâne un factor sensibil în dezvoltarea turismului național, în turismul rural aceasta nu este atât de critică. Dimpotrivă, satele izolate, peisajele pitorești și autenticitatea tradițiilor românești devin principalele atracții pentru turiștii locali și ... Mai multe>>

Descoperă oportunități noi pentru mediul rural: Alătură-te comunității Daedalus Online!

01-08-2024 Dezvoltare rurala

Descoperă oportunități noi pentru mediul rural: Alătură-te comunității Daedalus Online!

În ultimii ani, persoanele din mediul rural s-au confruntat cu numeroase provocări: schimbările climatice, fluctuațiile prețurilor produselor agricole, dificultăți în accesarea subvențiilor și fondurilor europene etc. În tot acest timp, vocea acestora a fost adesea ignorată sau neglijată. Acum, există o soluție prin care opiniile și nevoile persoanelor din mediul rural pot fi cu adevărat auzite și apreciate prin completarea sondajelor plătite în comunitatea Daedalus Online. Mai multe>>

Măslinescu - unica cramă de uleiuri de măsline premiate din România, în premieră la Auchan

01-08-2024 Produse traditionale

Măslinescu - unica cramă de uleiuri de măsline premiate din România, în premieră la Auchan

Începând cu această lună, Auchan aduce, în premieră, în magazinele sale, uleiurile de măsline ultrapremium, 100% naturale, de la Măslinescu, singura cramă de uleiuri de măsline premiate din România, cu produse curate, de cea mai înaltă calitate, cu trasabilitate controlată, de la moară direct în farfurie, de la cei mai prestigioși producători din lume. Mai multe>>

Transformă-ți bucătăria: Idei de design, echipamente esențiale și sfaturi de întreținere

01-08-2024 Dezvoltare rurala

Transformă-ți bucătăria: Idei de design, echipamente esențiale și sfaturi de întreținere

Bucătăria este inima casei, locul unde pregătim mâncarea și adesea ne adunăm cu familia și prietenii. Transformați-vă bucătăria într-un spațiu funcțional și atractiv cu ajutorul unor idei de design inovatoare, echipamente esențiale și sfaturi practice de întreținere. În acest articol, vom explora toate aceste aspecte pentru a vă ajuta să creați bucătăria perfectă. Mai multe>>

Destinații turcești ideale pentru nomazii digitali pasionați de gastronomia stradală

25-07-2024 Produse traditionale

Destinații turcești ideale pentru nomazii digitali pasionați de gastronomia stradală

Aflată la intersecția dintre Europa și Asia, Turcia oferă numeroase avantaje pentru nomazi: climatul, cultura, istoria, orașele vibrante și locația ușor accesibilă. Din aceste considerente, țara s-a transformat într-o destinație ideală pentru a trăi și lucra. În timp ce infrastructura de internet sau sistemele avansate de banking și plăți digitale îi cresc atractivitatea, noua viză pentru nomazi digitali le permite și lucrătorilor de la distanță din diverse țări să trăiască pentru o pe... Mai multe>>

Mobilă lemn masiv pentru un design unic

11-07-2024 Dezvoltare rurala

Mobilă lemn masiv pentru un design unic

Mobilă lemn masiv oferă eleganță și durabilitate oricărei locuințe. Dacă dorești să aduci un aer sofisticat și natural în casa ta, acest articol îți va oferi informațiile necesare pentru a alege și integra corect mobilă lemn masiv. Vei descoperi beneficiile, sfaturile de poziționare și cum să îmbini armonios aceste piese în diverse camere. Mai multe>>

Profi: reînviem tradiția

26-06-2024 Produse traditionale

Profi: reînviem tradiția

Odată cu deschiderea României către lume și avalanșa de produse și obiceiuri străine ce a urmat, minunatele mâncăruri și tradiții românești par să-și fi pierdut oarecum din strălucire, mulți considerând că au un aer ușor prăfuit și uncool. Profi ia atitudine și lansează azi o amplă campanie ce readuce la lumină aceste valori, promovând spiritul Via Profi ce conectează comunitatea la micii producători locali care duc mai departe vibrantele noastre tradiții și gusturi bune. Mai multe>>

Proiect european FLIARA‭: ‬‭Inovatia Condusa de Femei in Agricultura si in Zonele Rurale‬

05-03-2024 Dezvoltare rurala

Proiect european FLIARA‭: ‬‭Inovatia Condusa de Femei in Agricultura si in Zonele Rurale‬

ECOLISE si ELARD informeaza cu privire la proiectul FLIARA - Female-Led Innovation in Agriculture and Rural Areas de actiune de cercetare si inovare, finantat de Comisia Europeana pe o durata de 3 ani in cadrul programului Orizont Europa. Romania este inclusa intre cele zece tari din diferite regiuni ale Uniunii Europene in care se desfasoara proiectul. FLIARA isi propune sa contribuie la un viitor sustenabil prin evidentierea rolului femeilor in agricultura si in comunitatile rurale. Mai multe>>