Proiectul Venus e bazat pe reconstruirea culturii noastre, o noua directie a omenirii. Sunt foarte multi oameni azi, care se confrunta cu probleme serioase din societate: someri, crime, inlocuirea oamenilor cu tehnologia, cresterea populatiei si decaderea ecositemelor planetei.
Proiectul Venus este dedicat confruntarii cu problemele prezentate mai sus, intr-un mod activ, prin cercetare si dezvoltarea unor aplicatii care aduc solutii. Prin utilizarea unor abordari inovatoare pentru societate, sistemul educational si aplicarea consecventa pentru cea mai buna stiinta si tehnologie care poate fi digerata de sistemul social.
Proiectul Venus ofera un plan de recuperare sociala, in care fiintele umane, tehnologia si natura vor fi capabile sa coexiste pentru un termen lung. Acest proiect este condus de Jacque Fresco impreuna cu alti parteneri ai sai.
Jacque Fresco (nascut pe date de 13 martie, 1916) este un inginer industrial, proiectant arhitectural, inginer social si futurist cu sediul in Florida. O tema majora a lui este conceptul de "economie bazata pe resurse", care inlocuieste nevoia de resurse actuala in economia monetara.
Fresco e convins ca omenirea nu are nevoie nici de politicieni nici de legi ci mai degraba de tehnologie pentru a-si rezolva problemele: ,,90% din muncile noastre ar putea fi facute de catre masini'', ipotizeaza deci un sistem de gestionare a resurselor, trecand peste sistemul monetar pervers care se bazeaza pe profit, care creste invers proportional cu resursele.
Sistemul propus de Fresco pare cu adevarat realizabil si pune in centrul lui omul si bunastarea acestuia.
Iata ce spune Jacques Fresco despre economia actuala:
"Sunt proiectant industrial si inginer social. Sunt foarte interesat de societate si de dezvoltarea unui sistem durabil pentru toti oamenii. In primul rand, cuvantul coruptie este o inventie monetara, acel comportament aberant, comportament care e distructiv pentru bunastarea oamenilor. Avem de-a face cu comportament uman, iar comportamentul uman pare a fi determinat de mediu. Inseamna ca, daca ai fi crescut de mic copil de catre indienii seminoli fara sa vezi altceva, ai avea acel sistem de valori.
Acest lucru este valabil pentru natiuni, pentru persoane, pentru familii, ei incearca sa-si indoctrineze copiii cu credinta lor particulara, din tara lor, si sa-i faca sa simta ca fac parte din ea. Si construiesc o societate pe care o numesc "stabilita". Au stabilit un punct de vedere care functioneaza si intentioneaza sa il perpetueze. De fapt, societatile, indiferent care ar fi acestea, sunt in schimbare, nu stabilite. Din aceasta cauza exista lupta cu ideile noi, care ar interfera cu stabilimentul. Guvernele incearca sa perpetueze ceea ce le tine la putere. Parlamentarii nu sunt alesi pentru a schimba lucruri. Sunt pusi acolo pentru a mentine lucrurile asa cum sunt. Baza coruptiei este in societatea noastra. Sa fie clar: toate natiunile sunt fundamental corupte fiindca tind sa mentina institutiile existente.
Nu vreau sa elogiez sau sa denigrez toate natiunile, dar comunismul, socialismul, fascismul, capitalismul si toate celelalte subculturi sunt la fel. Toate sunt fundamental corupte.” Caracteristica fundamentala a institutiilor sociale este necesitatea auto - conservarii. Fie ca avem de-a face cu o corporatie, o religie sau un guvern, cel mai important interes este mentinerea institutiei. De exemplu, ultimul lucru pe care l-ar vrea o companie petroliera este utilizarea unui tip de energie care este in afara controlului ei. Face compania mai putin relevanta societatii.
In inima acestei auto-conservari institutionale este sistemul monetar. Banii furnizeaza mijloacele pentru putere si supravietuire. Asadar, la fel cum o persoana saraca ar putea fi fortata sa fure pentru a supravietui, este o inclinatie naturala ca sistemul sa faca orice este nevoie pentru a continua profitabilitatea unei institutii. Aceasta face schimbarea institutiilor inerent dificila pentru ca pune in pericol nu doar supravietuirea unor grupuri mari de oameni, dar si invidiatul stil de viata materialist asociat cu afluenta si puterea. Astfel, necesitatea paralizanta de a conserva o institutie, indiferent de relevanta ei sociala, este inradacinata in mare masura in nevoia de bani sau profit."
Cateva imagini cu proiectul VENUS, puteti viziona pe:
www.youtube.com/watch?v=68Y363-gPX8&feature=related
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>