De 20 de ani, se cauta in Romania o organizatie profesionala care sa realizeze politica agricola locala. S-a asteptat crearea unor camere agricole, formate din producatori, dar in zadar.
Domnul comisar european pentru agricultura, Dacian Ciolos, avertiza ca, daca nu creem in Romania structuri agricole functionale la nivel local, nu putem sa ne regasim cu adevarat in Politica Agricola Comuna.
Fermierul local trebuie sa cunoasca obligatiile nationale si cele europene (vamale, de piata sau de pret), precum si cele stipulate de Programul National de Dezvoltare Rurala. De asemenea trebuie sa cunoasca si multe alte lucruri.
Chiar daca la nivel local s-au creat unele structuri compatibile cu cele europene nu este deajuns. In primul rand nu sunt exploatate toate posibilitatile de a se primii subventii europene. Cred ca trebuie sa existe o strategie locala prin care sa fie implicati institutii publice, producatori agricoli si organizatii profesionale pentru a inventaria rasele si soiurile locale, terenurile disponibile dezvoltarii agriculturii ecologice, pasunile si fanetele naturale, habitatele seminaturale, sau suprafetele agricole unde se aplica ingrasaminte verzi, etc. De asemenea trebuie sa existe implicare pentru cresterea calitatii produselor agricole si standardelor de bunastare la animale.
O alta masura care se impune la nivel local, este faptul ca trebuie sa se executa un control sistematic in sectorul agricol. Spun asta deoarce nu exista un program unitar de control si verificare privind: starea sanitar veterinara a animalelor; suprafetele si culturile agricole; productia integrata; agricultura ecologica; produsele traditionale; solul si apa; conservarea mediului, etc. Inspectorii care fac controlul trebuie sa fie cunoscuti de catre producatorii agricoli locali si trebuie sa existe date de contact cu fiecare ( APIA, Primarie, Mediu, Protectia consumatorului, Directia Agricola, Unitatea fitosatinara, Inspectia sanitar veterinara, etc). Printr-un control sistematic chiar in echipe mixte se pot cunoaste toate problemele si se pot gasii cat mai multe solutii viabile de rezolvare a lor.
In Romania nu este valorificata la maxim bazele de date locale formate din harti cadastrale si fotoplanuri prin care se pot verifica starea terenurilor si culturilor agricole. Avand la dispozitie aceste date se pot observa zonele de risc (seceta, grindina, inundatii), perdelele de protectie (sau lipsa acestora), zonele de flora si fauna salbatica, tipurile de sol. De asemenea, pe baza cartarii buruienilor si bonitarii terenurilor se pot face planurile locale de fertilizare, erbicidare, etc.
Un domeniu tratat cu indiferenta pe plan local este cel referitor la agricultura si mediu. Pentru asta ar trebui sa existe grupuri locale care sa abordeze biodiversitatea si gestiunea ecologica. Avand la dispozitie si bazele de date prezentate mai sus se pot lua masurile cele mai bune in caz de inundatii, seceta si accidente naturale sau climatice. Trebuie, de asemena sa existe pe plan local un set de masuri de bune practici agricole, din care nu trebuie sa lipseasca cele ameliorative (araturi adanci, rotatia culturilor, cultivarea leguminoaselor perene, scarificarea, fertilizarea organica, amendarea terenurilor, ingrasamintele verzi etc.)
Pe plan local nu exista grupurile de produse traditionale si ecologice recunoscute si care sa-si poate proteja produsele, culturile si animalele din rasele locale la nivel national si european. Suntem tara cu foarte multe produse atestate dar din cauza ca nu exista o politica agricola locala acest potential imens este slab valorificat. De asemene asociatiile si sindicatele agricole la nivel local sunt aproape inexistente. Si se pot creea asemenea asociatii atat pentru sectorul vegetal (cultura mare, legume) cat si pentru cel animal (ovine, bovine, porcine, pasari, apicultura).
Odata constituite aceste grupuri, se pot face activitati de consultanta de grup si de extensie, inclusiv cursuri de pregatire profesionala si de specializare. Nu in ultimul rand se pot lansa concursuri pe plan local (cu premii) pentru inovatii agricole, la care pot participa toti producatorii care au avut realizari semnificative in acest sens.
Una dintre cele mai importante lucruri care trebuie sa existe pe plan local este cel de promovare a investitilor. Este important ca de la tara sa plece spre comert si export produse agricole gata prelucrate. Ma refer si la cele proaspete care trebuiesc sortate, calibrate si ambalate conform standardelor, cat si la cele procesate (fainuri, uleiuri, conserve, preparate traditionale, etc) care trebuiesc certificate si etichetate corespunzator.
Stim ca o mare suma de bani neramburasibili sau dus pe investitii care aduc materia prima din import, ceea ce este grav. Banii europenii au venit pentru producatorii agricoli romani si nu pentru cei straini. Si au venit ca ei sa o duca mai bine iar consumatorii romani sa gaseasca produse romanesti mai bune si mai ieftine. Tocmai de acea trebuie urgent sa creem verigile lipsa din sistemul agroalimetar local, in care producatorii sa se asocieze pentru procesarea, depozitarea, ambalarea si distributia produselor agricole locale.
Suntem in recesiune, si recesiunea nu trebuie sa duca la lichidarea pietei ci la restructurarea ei. Exista in prezent o miscare pe plan mondial al vanzarilor directe din ferma. Este un parteneriat intre producatori si consumatori prin care se pot face legaturi pe termen lung. Fiecare producator are lista de consumatori la care livreaza sistematic produse pe baza de abonament. Cu aceasta ocazie se poate relansa si agroturismul. Astfel orasenii vin in fermele - pensiune unde pot sa stea doua zile si sa recolteze personal fructee, legume oua, mult mai proaspete si mai sanatoase decat cele din comert.
Este greu sa faci consultanta agricola fara sa existe o politica agricola coerenta si structuri agricole functionale pe plan local. Si totusi consultanta agricola se face, dar mai putin eficient. Sa incercat sa se schimbe unele lucruri dar fara o vointa politica puternica nu se poate face mare lucru. Asa ca arunc manusa in ograda politicienilor si producatorilor agricoli pentru ca impreuna sa facem o politica si o restructurare agricola locala adevarata.
Ing. Mircea Suhoverschi – Camera Agricola Judeteana Arad
15-07-2025 Stiri agricole
Autor: Andrei Ciocoiu, Category Marketing Manager Seeds pentru România și Republica Moldova la Corteva Agriscience Pe măsură ce agricultura globală evoluează pentru a răspunde nevoilor nutriționale ale unei populații în creștere, accentul se mută tot mai mult către soluții inteligente și reziliente, care ajută fermierii să producă mai mult, reducând în același timp riscurile și pierderile. În acest context, rapița rămâne una dintre cele mai valoroase culturi din România, oferind stabilita... Mai multe>>
14-07-2025 Stiri agricole
După mai mulți ani în care evoluția culturilor de toamnă a fost afectată de condițiile meteorologice, în campania aceasta fermierii din județul Dolj au înregistrat producții ridicate la rapiță. Performanța a fost posibilă datorită hibrizilor de la Corteva, iar fermierii care au mizat pe genetica Pioneer au devenit fermieri campioni. Primul fermier campion din județul Dolj este domnul Alex Dinu, societatea Agro Vir, din localitatea Terpezița, care a obținut o producție de 4.850 kg/ha cu hibridul... Mai multe>>
14-07-2025 Stiri agricole
Una dintre concluziile majore ale activităților recente dedicate fermierilor și consultanților din domeniul agriculturii ecologice este că viitorul consultanței agricole în România se va concentra tot mai mult pe ecologie. Această concluzie a reieșit în urma vizitei încrucișate (Cross Visits) organizate la finalul lunii mai de către Asociația Inter-Bio, sub egida proiectului OrganicAdviceNetwork. Evenimentul a reunit fermieri și consultanți atât din România, cât și din alte țări precum Bulgaria,... Mai multe>>
14-07-2025 Stiri agricole
Clubul Fermierilor Români a transmis Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale o serie de propuneri concrete pentru modificarea Regulamentelor (UE) 2021/2115 și 2021/2116, în contextul dezbaterilor europene actuale privind simplificarea și eficientizarea Politicii Agricole Comune (PAC). Mai multe>>
14-07-2025 Stiri agricole
Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă caută soluții pentru Protejarea Plantațiilor ViticoleAvând în vedere faptul că ministrul agriculturii a decis să suspende activitatea Autorității Naționale Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor (AASNCAP), Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă (ONIV) caută soluții tehnice care să protejeze plantațiile viticole împotriva grindinei și a înghețurilor târzii de primăvară. Din declarațiile domnului ministru Florin Barbu, reie... Mai multe>>
11-07-2025 Alimentatie sanatoasa
S-a încheiat cea de-a 8-a ediție a programului educațional național „Stil de viată sănătos, o alimentație diversificata si o atitudine eco-responsabila” sub deviza „Bun pentru Gust, Bun pentru Sănătate, Bun pentru Planetă!”, organizat de Asociația Sărbătoarea Gustului și finanțat de Fundația Auchan cu peste 96.000 euro. Mai multe>>
09-07-2025 Intalniri si conferinte
Inovația, reziliența și productivitatea au fost teme centrale la Corteva Agronomy Days, o serie de evenimente organizate în România de Corteva Agriscience, compania internațională de cercetare și dezvoltare agricolă. Desfășurate în șapte locații din toate regiunile țării, aceste evenimente au reunit peste 3.000 de fermieri care au avut ocazia să interacționeze direct cu experții Corteva pe teren. Mai multe>>
09-07-2025 Vinuri
Punct de vedere al Organizației Naționale Interprofesionale Vitivinicole - ONIV - privind întroducerea accizei pe vinul liniștit în România.România este un producător tradițional de vin cu zeci de mii de mici viticultori și crame artizanale, iar întroducerea unei accize ar lovi în special producătorii mici și mijlocii, care au marje reduse și nu pot transfera ușor costul în prețul final. Totodata poate cauza falimente, reducerea suprafețelor cultivate și scăderea diversității viticole. Mai multe>>
07-07-2025 Utilaje agricole
Rokycany, 3 iulie 2025 – Producătorul ceh de utilaje agricole SMS CZ lansează trei noi modele în gama sa de cultivatoare ușoare cu discuri: ONTARIO 400 H, ONTARIO 500 H și ONTARIO 600 H. Acestea completează oferta existentă care include modelul purtat ONTARIO 300 și versiunile tractate ONTARIO 500 și 600, modernizate anterior.Noile utilaje aduc un plus de eficiență și confort operatorului, alături de îmbunătățiri semnificative în ceea ce privește capacitatea de lucru cu resturi vegetale. Mai multe>>
07-07-2025 Invatamant agricol
Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost recunoscută pentru contribuția sa la sprijinirea oportunităților educaționale din mediul rural, în cadrul celei de-a doua ediții a Galei BookLand, organizată de Asociația BookLand. Premiul onorează implicarea activă a Corteva în susținerea construcției primului Campus Dual Preuniversitar din mediul rural din România, dezvoltat de Asociația BookLand. Mai multe>>
07-07-2025 Stiri agricole
Ne aflăm la debutul campaniei de recoltare a rapiței, iar compania Corteva Agriscience a dat startul campaniei de prezentare a fermierilor campioni din acest an. Primii fermieri care au obținut rezultate foarte bune și titlul de fermieri campioni sunt domnii Remus Ștefan Podaru și Marian Podaru din județul Brăila. Aceștia au ales hibrizii de top PT315 și PT314, au aplicat tehnologii de cultură diferite și au obținut la proba cântarului producții mulțumitoare. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>