Producator si protector al mediului

animaleo.jpg
Cand nu mai are stiri senzationale despre talharii, violuri, jafuri, crime, adulter, accidente rutiere, coruptie, certuri politice, presa se ocupa de sport si agricultura. Ea gaseste, in aceste doua domenii, terenuri fertile, care produc stiri pe banda rulanta. In acest sezon, nu puteau sa lipseasca, stirile privind arderea miristelor de paie.

Cu cativa ani inainte de revolutie sa interzis arderea miristilor. Posibil sa fi intervenit un agronom prieten cu "tovarasul". Ceausescu a dat ordin primarilor sa sanctioneze disciplinar pe toti cei care vor da foc la miristi. In anul 1988, am fost nevoi sa apelez, personal, la secretarul judetean cu agricultura, pentru a obtine aprobarea de a da foc la o parcela, invadata masiv de soareci. Atunci cand am dat foc la miristea respectiva, in prealabil am informat pe toata lumea si am luat masurile de prevenire a incediului. Pentru asta am avut la dispozitie cisterna de 8 000 litri, plina cu apa, doua tractoare dotate cu pluguri, instinctoare, maturi cu coada lunga, etc. Cred ca frica de puscarie, ma facut sa iau toate masurile cuvenite. In celelate parcele, ocupate cu paie, ori am balatot paiele, ori le-am dat cetatenilor sa le adune in vrac, ori am trecut perpendicular cu discul echipat cu grape cu colti, ori am tocat paiele si le-am imprastiat pe teren.

Arderea miristilor si a resturilor vegetale fara acordul autoritatilor de mediu se sanctioneaza cu amenzi intre 3000 si 50000 RON. Incepand cu data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, fermierii romani trebuie sa respecte bunele conditii agricole si de mediu si in ceea ce priveste standardele pentru mentinerea continului optim de materie organica in sol, prin aplicarea unor practici agricole corespunzatoare privind arderea miristilor si a resturilor vegetale pe terenul agricol. De asemenea, arderea miristilor si a resturilor vegetale este permisa numai cu acordul autoritatilor competente pentru protectia mediului.

Asemenea prevederi enuntate anterior se regasesc in Ordinul comun (nr.1381/20 decembrie 2006) al Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale si Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor.

Specialistii afirma ca prin arderea miristilor si a resturilor vegetale se degaja poluanti implicati in generarea afectului de sera care duc la modificari climatice tot mai evidente pe plan mondial.

Daca un fermier are un ha de teren, poate primii o amenda de 3000 de lei, daca da foc la paie sau la resturi vegetale. In multe zone din Romania, un hectar de teren, se vinde cu 3000 de lei. Cred ca nu merita riscul de a da 3000 de lei pentru o actiune nesabuita. Intr-o zi cu furca poti sa eliberezi un hectar de paie, sau poti sa imprastii paiele pentru a nu fi adunate de plug, si a strica calitatea araturii. Solutii ecologice sunt destule.

Trebuie spus, in alta ordine de idei, ca zeci de mii de ferme din Uniunea Europeana primesc ajutoare pentru investitii, daca protejeaza mediul inconjurator. Asta inseamna ca fermierul european indeplineste o dubla functie, cea de producator si cea de protector al mediului.

Fermierii romani pot sa primeasca ajutoare de protectia mediului ca si cei europeni. Atfel ei pot primi ajutoare, in afara de protectia mediului, si pentru: protectia sanitara si igiena animalelor; economisirea energiei; imbunatatirea conditiilor de munca si de viata; ameliorarea calitativa si restructurarea productiei in functie de cerintele pietei.

Toate aceste masuri de sprijin se iau prin politica de dezvoltare rurala durabila in Uniunea Europeana, care este al doilea pilon al Politici Agricole Comunitare (PAC).

Principiile de dezvoltare rurala durabila sunt:

  • multifunctionalitatea agriculturii, care implica incurajarea unei largi game de servicii oferite producatorilor;
  • abordarea multisectoriala si integrata, care implica crearea de noi surse de venit, noi locuri de munca, protejarea mediului si patrimoniului rural;
  • ajutoare flexibile, bazate pe subventii si promovarea descentralizarii, consultari la nivel local si a asociatiilor;
  • transparenta, care presupune intocmirea programelor de conducere bazata pe o legislatie simplificata si accesibila.

Dupa aproape doi ani de zile, de la intrare in UE, aceste principii nu prea sunt cunoscute nici de catre cei care trebuie sa le aplice si nici de catre cei care trebuie sa le respecte. Fermierii romani nu cunosc deasemena nici avantajele practicarii unei agriculturi durabile. Dar inainte de a vorbii despre avantaje, ar trebui sa cunoastem ce inseamna agricultura durabila?

Conceptul de dezvoltora durabila definit la Conferinta ONU din 1992 de la Rio de Janeiro, inseamna aceea dezvoltare care indeplineste necesitatile prezentului fara a compromite posibilitatile generatiilor viitoare.

In dezvoltarea durabila, agricultura ocupa locul cel mai important pentruca indeplineste functii esentiale pentru existenta omului si naturii. Este o alternativa la agricultura intensiva industriala. Aceasta agricultura este durabila pentruca protejeaza resursele naturale. Ea foloseste resurse care se regenereaza. De asemenea foloseste rational utilajele moderne, substantele fitosanitare si limitat ingrasamintele chimice. Exista mai multe tipuri de agricultura durabila, respectiv: organica, biologica, biodinamica, agroecologica (verde), biotaraneasca, etc.

Avantajele fermierilor care practica agricultura durabila sunt: fondurile pentru agroturism; fondurile pentru investitii necesare modernizarii transformarii si comercializarii produselor agroalimentare; fondurile alocate extensificarii productiei si agriculturii; preturile remuneratorii si un sistem compensator de plati stimulative.

Din pacate nu sunt ministrul agriculturii pentru a putea generalizarea sistemul de agricultura durabila in toata tara si nici ministru mediului pentru a pune in aplicare legislatia UE de protectie a mediului.

Protectia mediului nu insemna, numai, sa plantam un pom simbolic, de ziua pamantului, si sa mergem pe jos la servici, de ziua mediului. Am impresia ca la gradinita se fac mai multe actiune de protectia mediului.

39 miliarde de euro pentru mediu si 13 miliarde pentru dezvoltare rurala durabila sunt banii pe care Romania ii primeste pana in 2013 de la UE. In loc sa folosim cu folos, banii primiti, noi dam foc la miristi in prostie.

Iata paradoxul integrarii si adevarul fals in care nu mai cred. Este fals pentruca este ori un monstru cu doua capete ori o momie fara maini si picioare. Asa ca noi romanii, oscilam intre frica de integrare si iluzia ca integrarea nu ne poate schimba proastele obiceiuri. Daca adevarul ar fi fost normal in Romania eram intre tarile de frunte ale Uniunii.

Noutati

Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români

15-07-2025 Stiri agricole

Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români

Autor: Andrei Ciocoiu, Category Marketing Manager Seeds pentru România și Republica Moldova la Corteva Agriscience  Pe măsură ce agricultura globală evoluează pentru a răspunde nevoilor nutriționale ale unei populații în creștere, accentul se mută tot mai mult către soluții inteligente și reziliente, care ajută fermierii să producă mai mult, reducând în același timp riscurile și pierderile. În acest context, rapița rămâne una dintre cele mai valoroase culturi din România, oferind stabilita... Mai multe>>

Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

14-07-2025 Stiri agricole

Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

După mai mulți ani în care evoluția culturilor de toamnă a fost afectată de condițiile meteorologice, în campania aceasta fermierii din județul Dolj au înregistrat producții ridicate la rapiță. Performanța a fost posibilă datorită hibrizilor de la Corteva, iar fermierii care au mizat pe genetica Pioneer au devenit fermieri campioni. Primul fermier campion din județul Dolj este domnul Alex Dinu, societatea Agro Vir, din localitatea Terpezița, care a obținut o producție de 4.850 kg/ha cu hibridul... Mai multe>>

Viitorul consultanței în agricultură din România va fi axat pe ecologie

14-07-2025 Stiri agricole

Viitorul consultanței în agricultură din România va fi axat pe ecologie

Una dintre concluziile majore ale activităților recente dedicate fermierilor și consultanților din domeniul agriculturii ecologice este că viitorul consultanței agricole în România se va concentra tot mai mult pe ecologie. Această concluzie a reieșit în urma vizitei încrucișate (Cross Visits) organizate la finalul lunii mai de către Asociația Inter-Bio, sub egida proiectului OrganicAdviceNetwork. Evenimentul a reunit fermieri și consultanți atât din România, cât și din alte țări precum Bulgaria,... Mai multe>>

Clubul Fermierilor Români solicită sprijinul MADR în vederea susținerii modificării Regulamentelor europene pentru o Politică Agricolă Comună echitabilă și adaptată realităților actuale

14-07-2025 Stiri agricole

Clubul Fermierilor Români solicită sprijinul MADR în vederea susținerii modificării Regulamentelor europene pentru o Politică Agricolă Comună echitabilă și adaptată realităților actuale

Clubul Fermierilor Români a transmis Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale o serie de propuneri concrete pentru modificarea Regulamentelor (UE) 2021/2115 și 2021/2116, în contextul dezbaterilor europene actuale privind simplificarea și eficientizarea Politicii Agricole Comune (PAC). Mai multe>>

ONIV Caută Soluții Pentru Protejarea Plantațiilor Viticole

14-07-2025 Stiri agricole

ONIV Caută Soluții Pentru Protejarea Plantațiilor Viticole

Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă caută soluții pentru Protejarea Plantațiilor ViticoleAvând în vedere faptul că ministrul agriculturii a decis să suspende activitatea Autorității Naționale Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor (AASNCAP), Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă (ONIV) caută soluții tehnice care să protejeze plantațiile viticole împotriva grindinei și a înghețurilor târzii de primăvară. Din declarațiile domnului ministru Florin Barbu, reie... Mai multe>>

600.000 de elevi, profesori și părinți au învățat despre principiile unei alimentații sănătoase, în cadrul programului educațional Sărbătoarea Gustului, finanțat de Fundația Auchan.

11-07-2025 Alimentatie sanatoasa

600.000 de elevi, profesori și părinți au învățat despre principiile unei alimentații sănătoase, în cadrul programului educațional Sărbătoarea Gustului, finanțat de Fundația Auchan.

S-a încheiat cea de-a 8-a ediție a programului educațional național „Stil de viată sănătos, o alimentație diversificata si o atitudine eco-responsabila” sub deviza „Bun pentru Gust, Bun pentru Sănătate, Bun pentru Planetă!”, organizat de Asociația Sărbătoarea Gustului și finanțat de Fundația Auchan cu peste 96.000 euro.  Mai multe>>

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

09-07-2025 Intalniri si conferinte

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

Inovația, reziliența și productivitatea au fost teme centrale la Corteva Agronomy Days, o serie de evenimente organizate în România de Corteva Agriscience, compania internațională de cercetare și dezvoltare agricolă. Desfășurate în șapte locații din toate regiunile țării, aceste evenimente au reunit peste 3.000 de fermieri care au avut ocazia să interacționeze direct cu experții Corteva pe teren. Mai multe>>

ONIV - Introducerea unei accize pe vinul liniștit în România este considerată o idee nefastă

09-07-2025 Vinuri

ONIV - Introducerea unei accize pe vinul liniștit în România este considerată o idee nefastă

Punct de vedere al Organizației Naționale Interprofesionale Vitivinicole - ONIV - privind întroducerea accizei pe vinul liniștit în România.România este un producător tradițional de vin cu zeci de mii de mici viticultori și crame artizanale, iar întroducerea unei accize ar lovi în special producătorii mici și mijlocii, care au marje reduse și nu pot transfera ușor costul în prețul final. Totodata poate cauza falimente, reducerea suprafețelor cultivate și scăderea diversității viticole. Mai multe>>

SMS CZ lansează o nouă generație de cultivatoare cu discuri purtate: ONTARIO H

07-07-2025 Utilaje agricole

SMS CZ lansează o nouă generație de cultivatoare cu discuri purtate: ONTARIO H

Rokycany, 3 iulie 2025 – Producătorul ceh de utilaje agricole SMS CZ lansează trei noi modele în gama sa de cultivatoare ușoare cu discuri: ONTARIO 400 H, ONTARIO 500 H și ONTARIO 600 H. Acestea completează oferta existentă care include modelul purtat ONTARIO 300 și versiunile tractate ONTARIO 500 și 600, modernizate anterior.Noile utilaje aduc un plus de eficiență și confort operatorului, alături de îmbunătățiri semnificative în ceea ce privește capacitatea de lucru cu resturi vegetale. Mai multe>>

Corteva Agriscience, premiată la Gala BookLand pentru angajamentul față de educația rurală și implicarea în comunitate

07-07-2025 Invatamant agricol

Corteva Agriscience, premiată la Gala BookLand pentru angajamentul față de educația rurală și implicarea în comunitate

Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost recunoscută pentru contribuția sa la sprijinirea oportunităților educaționale din mediul rural, în cadrul celei de-a doua ediții a Galei BookLand, organizată de Asociația BookLand. Premiul onorează implicarea activă a Corteva în susținerea construcției primului Campus Dual Preuniversitar din mediul rural din România, dezvoltat de Asociația BookLand.  Mai multe>>

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

07-07-2025 Stiri agricole

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

Ne aflăm la debutul campaniei de recoltare a rapiței, iar compania Corteva Agriscience a dat startul campaniei de prezentare a fermierilor campioni din acest an. Primii fermieri care au obținut rezultate foarte bune și titlul de fermieri campioni sunt domnii Remus Ștefan Podaru și Marian Podaru din județul Brăila. Aceștia au ales hibrizii de top PT315 și PT314, au aplicat tehnologii de cultură diferite și au obținut la proba cântarului producții mulțumitoare.  Mai multe>>