Fermierul nu se asocieaza daca nu este ajutat

 

Un fermier nu poate primii puterea sa se asocieze decat de la cineva care detine aceea puterea. Aceasta putere o are Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin toate parghiile care ii stau la dispozitie, in motivarea si ajutarea fermierilor.

.

 

 

 

 

 

Exista impresia ca Ministerul Agriculturii sta pe o pozitie prea detasata fata de asocierea fermierilor. In intalnirea de la Cluj, de saptamana trecuta, ministrul agriculturii Dacian Ciolos, le spunea producatorilor de lapte sa se asocieze, singuri, daca vor sa supravietuiasca. Dar nu le-a spus si ca Ministerul Agriculturii se va implica serios, in a rezolva aceasta problema, precum s-a implicat in rezolvarea problemelor de la Agentia de Plati pentru Agricultura. Cand asocierea va fi o prioritate pentru Guvern si Ministerul Agriculturii atunci se vor creea si premizele ca fermierii sa se asocieze singuri.

Un om necredicios nu poate primii credinta de la un necredincios, ci de la un sfant. Pentru agricultorii romani Domnul ministru Dacia Cilos, cu toate ca e tanar, trebuie sa fie un sfant. Domnia sa a pus problema asocierii producatorilor agricoli ca un om cu putina credinta. Daca ministrul agriculturii si angajatii sai din minister ar avea credinta unor sfinti ai agriculturii, atunci credinta lor ar insemna puterea de asociere a fermierilor. Ar fi nevoie astazi de o si mai mare apropriere intre fermierii si Domnul Dacian Cilos. Trebuie facut gestul care sa schimbe radical agricultura romaneasca.

Cioran spunea ca "cei porniti" schimba lumea iar "ceilalti" o carpesc. Nu avem nevoie de "ceilalti" ca sa carpeasca o agricultura si asa destul de carpita.

Este o datorie morala, spirituala si sociala, in acelasi timp, ca fermierii romani sa se asocieze. Si nu in cooperative nefunctionale, doar pe hartie, ci in cooperative cu peste 50% vanzari pe piata agricola.

Intrati pe saitul www.federatia-cooperativelor.ro si veti vedea ca ,in ultimele 24 de ore, nu a avut nici un vizitator. Daca cautati pe internet, nu veti vedea nici o pagina Web, a unei Cooperative Agricole din Romania, cu oferta de produse spre vanzare. Iar apoi vizionati pagina web: www.confcooperative.it si veti vedea ce au realizat fermierii italieni in materie de asociere din 1992 si pana in prezent.

In Romania, nu exista la nivel national o federatie a cooperativelor agricole care sa functioneze precum in vestul Europei. Si daca nu exista avem datoria sa o facem in cel mai scurt timp.

De aceea recapitulam inca o data, pentru a o mai buna memorare, despre: "Ce sunt cooperativele agricole conforme din Uniunii Europene ?".

 

 

Ce sunt cooperativele agricole conforme UE?

In UE gospodaria familiara este unitatea de producţie dar procesarea, valorificarea si cercetarea de piata intra in atributiunile cooperativelor.

Gospodaria familiara ca o proprietate solida impiedica transformarea agricultorilor in salariati. Tocmai de acea guvernul spaniol subventioneaza cooperativele de valorificare, in dauna uzinelor agricole, la care sunt angajati multi salariati.

Ce pierde un fermier care vrea individual sa-si creeze loc in piata?

Totul daca fructele coapte nu ajung la timp pe piata, daca are parteneri incorecti in domeniul achizitiei, depozitari si procesarii, cum se intampla la ora actuala in Romania.

La definirea scopurilor economice ale cooperativei se va tine cont de: inventarierea posibilitatilor de productie; calificarea si experienta producatorilor; forta de munca necalificata disponibila; suprafata ce poate fi lucrata, problema irigatiilor, dotarea cu utilaje.

In continuare membrii cooperativei stabilesc cu ce marfa cantitativ si calitativa vor sa apara pe scena desfacerii; dupa care fondul de marfa va fi defalcata pe producatorii individuali. Este indicat sa detina un fond mare de marfa pentru a avea o pozitie buna pe piata.

In functionarea cooperativei vor fi atrasi si specialisti care sunt capabili sa coordoneze activitatiile de achizitie, productie si valorificare.

Se cere o intensa activitate de marketing pentru formarea canalelor de valorificare pe piata.

Se cere incheierea de contracte pre-finantatoare cu societatile comerciale sau cu cooperativele de credit prin casele de economii.

Cooperativele au sarcine si de participarea la diferitelor programe regionale si agricole, de participare la diferite expozitii de profil ca reprezentant al regiunii, de mentinere a legaturilor cu institutiile de cercetare agricola, de angajare a fortei de munca sezoniere, de utilizare irigatiilor pe suprafete intinse in functie de nevoi.

Cooperativele pot facilitate revenirea la sistemul de agricultura ecologica si la produsele agricole traditionale, la dezvoltarea turismului rural, la achizitionarea de utilaje specializate folosite in ameliorarea conditiilor de mediu.

În UE sunt active multe programe si proiecte care au ca obiectiv aspectele mai sus mentionate si toate acestea pe langa creditele avantajoase si subventionarea investitiilor din cadrul cooperativelor.

Dupa infiintarea cooperativelor primare acestea cu timpul vor coopera intre ele in vederea construirii unitatilor frigorifice si de procesare prin care vor avea fonduri de marfa suficient de mare ca sa fie actori de seama pe piata europeana si mondiala.

Noutati

Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români

15-07-2025 Stiri agricole

Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români

Autor: Andrei Ciocoiu, Category Marketing Manager Seeds pentru România și Republica Moldova la Corteva Agriscience  Pe măsură ce agricultura globală evoluează pentru a răspunde nevoilor nutriționale ale unei populații în creștere, accentul se mută tot mai mult către soluții inteligente și reziliente, care ajută fermierii să producă mai mult, reducând în același timp riscurile și pierderile. În acest context, rapița rămâne una dintre cele mai valoroase culturi din România, oferind stabilita... Mai multe>>

Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

14-07-2025 Stiri agricole

Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

După mai mulți ani în care evoluția culturilor de toamnă a fost afectată de condițiile meteorologice, în campania aceasta fermierii din județul Dolj au înregistrat producții ridicate la rapiță. Performanța a fost posibilă datorită hibrizilor de la Corteva, iar fermierii care au mizat pe genetica Pioneer au devenit fermieri campioni. Primul fermier campion din județul Dolj este domnul Alex Dinu, societatea Agro Vir, din localitatea Terpezița, care a obținut o producție de 4.850 kg/ha cu hibridul... Mai multe>>

Viitorul consultanței în agricultură din România va fi axat pe ecologie

14-07-2025 Stiri agricole

Viitorul consultanței în agricultură din România va fi axat pe ecologie

Una dintre concluziile majore ale activităților recente dedicate fermierilor și consultanților din domeniul agriculturii ecologice este că viitorul consultanței agricole în România se va concentra tot mai mult pe ecologie. Această concluzie a reieșit în urma vizitei încrucișate (Cross Visits) organizate la finalul lunii mai de către Asociația Inter-Bio, sub egida proiectului OrganicAdviceNetwork. Evenimentul a reunit fermieri și consultanți atât din România, cât și din alte țări precum Bulgaria,... Mai multe>>

Clubul Fermierilor Români solicită sprijinul MADR în vederea susținerii modificării Regulamentelor europene pentru o Politică Agricolă Comună echitabilă și adaptată realităților actuale

14-07-2025 Stiri agricole

Clubul Fermierilor Români solicită sprijinul MADR în vederea susținerii modificării Regulamentelor europene pentru o Politică Agricolă Comună echitabilă și adaptată realităților actuale

Clubul Fermierilor Români a transmis Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale o serie de propuneri concrete pentru modificarea Regulamentelor (UE) 2021/2115 și 2021/2116, în contextul dezbaterilor europene actuale privind simplificarea și eficientizarea Politicii Agricole Comune (PAC). Mai multe>>

ONIV Caută Soluții Pentru Protejarea Plantațiilor Viticole

14-07-2025 Stiri agricole

ONIV Caută Soluții Pentru Protejarea Plantațiilor Viticole

Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă caută soluții pentru Protejarea Plantațiilor ViticoleAvând în vedere faptul că ministrul agriculturii a decis să suspende activitatea Autorității Naționale Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor (AASNCAP), Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă (ONIV) caută soluții tehnice care să protejeze plantațiile viticole împotriva grindinei și a înghețurilor târzii de primăvară. Din declarațiile domnului ministru Florin Barbu, reie... Mai multe>>

600.000 de elevi, profesori și părinți au învățat despre principiile unei alimentații sănătoase, în cadrul programului educațional Sărbătoarea Gustului, finanțat de Fundația Auchan.

11-07-2025 Alimentatie sanatoasa

600.000 de elevi, profesori și părinți au învățat despre principiile unei alimentații sănătoase, în cadrul programului educațional Sărbătoarea Gustului, finanțat de Fundația Auchan.

S-a încheiat cea de-a 8-a ediție a programului educațional național „Stil de viată sănătos, o alimentație diversificata si o atitudine eco-responsabila” sub deviza „Bun pentru Gust, Bun pentru Sănătate, Bun pentru Planetă!”, organizat de Asociația Sărbătoarea Gustului și finanțat de Fundația Auchan cu peste 96.000 euro.  Mai multe>>

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

09-07-2025 Intalniri si conferinte

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

Inovația, reziliența și productivitatea au fost teme centrale la Corteva Agronomy Days, o serie de evenimente organizate în România de Corteva Agriscience, compania internațională de cercetare și dezvoltare agricolă. Desfășurate în șapte locații din toate regiunile țării, aceste evenimente au reunit peste 3.000 de fermieri care au avut ocazia să interacționeze direct cu experții Corteva pe teren. Mai multe>>

ONIV - Introducerea unei accize pe vinul liniștit în România este considerată o idee nefastă

09-07-2025 Vinuri

ONIV - Introducerea unei accize pe vinul liniștit în România este considerată o idee nefastă

Punct de vedere al Organizației Naționale Interprofesionale Vitivinicole - ONIV - privind întroducerea accizei pe vinul liniștit în România.România este un producător tradițional de vin cu zeci de mii de mici viticultori și crame artizanale, iar întroducerea unei accize ar lovi în special producătorii mici și mijlocii, care au marje reduse și nu pot transfera ușor costul în prețul final. Totodata poate cauza falimente, reducerea suprafețelor cultivate și scăderea diversității viticole. Mai multe>>

SMS CZ lansează o nouă generație de cultivatoare cu discuri purtate: ONTARIO H

07-07-2025 Utilaje agricole

SMS CZ lansează o nouă generație de cultivatoare cu discuri purtate: ONTARIO H

Rokycany, 3 iulie 2025 – Producătorul ceh de utilaje agricole SMS CZ lansează trei noi modele în gama sa de cultivatoare ușoare cu discuri: ONTARIO 400 H, ONTARIO 500 H și ONTARIO 600 H. Acestea completează oferta existentă care include modelul purtat ONTARIO 300 și versiunile tractate ONTARIO 500 și 600, modernizate anterior.Noile utilaje aduc un plus de eficiență și confort operatorului, alături de îmbunătățiri semnificative în ceea ce privește capacitatea de lucru cu resturi vegetale. Mai multe>>

Corteva Agriscience, premiată la Gala BookLand pentru angajamentul față de educația rurală și implicarea în comunitate

07-07-2025 Invatamant agricol

Corteva Agriscience, premiată la Gala BookLand pentru angajamentul față de educația rurală și implicarea în comunitate

Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost recunoscută pentru contribuția sa la sprijinirea oportunităților educaționale din mediul rural, în cadrul celei de-a doua ediții a Galei BookLand, organizată de Asociația BookLand. Premiul onorează implicarea activă a Corteva în susținerea construcției primului Campus Dual Preuniversitar din mediul rural din România, dezvoltat de Asociația BookLand.  Mai multe>>

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

07-07-2025 Stiri agricole

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

Ne aflăm la debutul campaniei de recoltare a rapiței, iar compania Corteva Agriscience a dat startul campaniei de prezentare a fermierilor campioni din acest an. Primii fermieri care au obținut rezultate foarte bune și titlul de fermieri campioni sunt domnii Remus Ștefan Podaru și Marian Podaru din județul Brăila. Aceștia au ales hibrizii de top PT315 și PT314, au aplicat tehnologii de cultură diferite și au obținut la proba cântarului producții mulțumitoare.  Mai multe>>