Cand TVA a fost majorata, in vara, de la 19% la 24% acest lucru s-a vazut doua luni mai tarziu in preturi. Oamenii de afaceri au reactionat pe masura. Majorarea TVA va conduce la cresterea preturilor, la inflatie, la somaj si evaziune fiscala, au sustinut ei, ceea ce de altfel se si intampla.
Un prim efect il va reprezenta cresterea cu minimum 5% a preturilor in industria alimentara, sustinea atunci Sorin Minea, presedintele patronatului din industria alimentara Romalimenta: "Toate preturile vor creste cu minimum 5%. Acum avem cea mai mare TVA din Europa la industria alimentara".
Presedintele patronatului Rompan, Aurel Popescu, afirma: "Aceasta crestere a TVA nu este un element de cost, ci o taxa adaugata, pe care nu o pot suporta producatorii, care oricum sunt la limita de cost".
Viorel Micula, proprietarul grupului de firme European Drinks, sustinea: "Toate taxele care cresc trebuie suportate de cineva. Cine altcineva sa le suporte, daca nu consumatorul final?".
Analistii economici au mers pe aceeasi linie. Acum, unii dintre acestia au pus sub semnul indoielii beneficiile reducerii TVA. Cum se explica?
Cresterea preturilor produselor alimentare in septembrie a dus inflatia anuala la 7,77%, un maximum al ultimilor doi ani, iar acest lucru a fost pus nu doar pe seama unui an agricol mai modest, ci si pe seama majorarii TVA. Insa si la bugetul de stat acest lucru s-a simtit.
Incasarile din TVA s-au ridicat in august, cea de-a doua luna in care s-a aplicat TVA de 24%, la 3,6 mld. lei (850 mil. euro), in crestere cu 9,4% fata de nivelul de 3,2 mld. lei din iulie. Fata de august 2009, cresterea a fost de 40%.
O diminuare a TVA la produsele de baza va conduce la o diminuare a veniturilor bugetare pentru ca administratia se va confrunta cu o crestere a cererilor de rambursare a TVA. ZF a calculat aceasta pierdere la 800-850 mil. euro anual, in vreme ce Guvernul estimeaza pierderile bugetare la aproximativ 460 mil. euro.
Insa, pana la urma, acest lucru nu este benefic pentru cumparator intrucat ar trebui sa conduca, teoretic, la scaderea preturilor alimentare si, pe cale de consecinta, la stimularea consumului care se va vedea in incasarile din TVA?
Majoritatea tarilor din UE practica o TVA redusa la alimente. Romania are TVA redusa la 9% la medicamente si carte si o TVA de 5% la locuintele cu preturi sub 380 mil. lei cumparate de la persoanele juridice.
"Nu este niciodata rau cand scad taxele in momentul in care serviciile publice functioneaza normal. Insa, la noi, lucrurile stau altfel si cel mai important impact va fi asupra deficitului bugetar. Acele scaderi la buget trebuie completate din alta parte. Este adevarat, chestiunea cu taxele diferentiate se practica peste tot in lume. Dar astfel de sisteme perturba echilibrul si duc la disfunctionalitati", sustine analistul economic Aurelian Dochia. El da exemplul anilor '90, cand statul controla preturile la alimente in vreme ce alte preturi erau liberalizate: "Taxele diferentiate conduc la un comportament deviant. In anii '90 oamenii cumparau paine si o dadeau la animale pentru ca era mai ieftina decat furajele care aveau preturile liberalizate. Nu spun ca se va ajunge chiar aici, pentru ca depinde in ce masura o scadere a TVA se va reflecta si in preturi. Foarte probabil unii vor prefera sa mentina preturile si sa-si rotunjeasca veniturile". Pe de alta parte, afirma analistul, Franta sau Germania practica o TVA redusa la alimente, dar aceasta piata reprezinta doar 10-12% din PIB, in vreme ce in Romania ea este cea mai importanta sursa de venit a bugetului: "Cand ponderea este mica, impactul este minor. Mai apoi, o diferentiere de taxare, daca va avea efecte pozitive asupra consumatorului, se va rasfrange si asupra producatorului pentru ca nu toate, ci doar unele industrii sunt avantajate. Pana la urma, depinde ce fel de politica vrei sa ai si ce industrii sa incurajezi. Vrei sa avantajezi agricultura? Agricultura a fost masiv subventionata, dar nu a progresat deloc. Sigur, in Parlament, s-a votat cu gandul la electorat care aplauda astfel de masuri, dar nimeni nu vede consecintele negative care sunt mai putin vizibile. Deficitul bugetar? Nu este treaba noastra!" Observatii similare au facut si economistul-sef al BCR, Lucian Anghel, si economistul-sef al ING, Nicolaie Chidesciuc.
Oamenii din industria de profil: reducerea TVA, o gura de oxigen
Oamenii din industria de profil cred insa altceva. "Lipsa de reactie din industria alimentara e data de neincredere, pentru ca nimeni nu-si face calcule acum ca aceasta lege va intra in vigoare", spune Raul Ciurtin, presedintele producatorului de lactate Albalact, cel mai mare jucator cu capital romanesc din industria laptelui, estimata la un miliard de euro anual.
Ciurtin explica insa ca reducerea TVA-ului la alimentele de baza la 5% ar insemna o reinviere a consumului de alimente, ar ajuta puterea de cumparare "afectata grav" de climatul actual.
Mai mult, actionarul producatorului din Alba Iulia explica faptul ca preturile ar cobori in urma unei astfel de decizii, mai ales ca si in prezent majoritatea producatorilor apeleaza foarte des la promotii pentru a-si mentine cat de cat stabile volumele de vanzari. "Scaderea consumul i-a facut pe multi producatori sa-si creasca ritmul promotiilor."
Si Radu Timis, care detine alaturi de sotia sa afacerea CrisTim, cel mai mare producator local de mezeluri, spune ca reducerea TVA la alimentele de baza ar fi o "mica speranta data oamenilor" si considera ca nici statul nu va pierde atat de mult cum se anticipeaza din aceasta masura. "Ar putea scoate la lumina piata neagra, care se stie ca este peste 50% din exact pietele pe care se doreste aplicarea acestei taxe. In plus, sa ne uitam si cat este TVA-ul in celelalte state europene la alimentele de baza", afirma Timis.
Grigore Horoi, vicepresedintele Agricola International, una dintre cele mai importante companii din industria carnii de pasare, spune ca exista o presiune foarte mare pe industria alimentara pentru ca nu se mai primesc subventii; "Cand se primeau subventii, preturile la raft, care aveau TVA de 19%, erau cu 25% mai mici decat media europeana. Practic, subventia se ducea la raft. Acum a disparut subventia si producatorii au fost nevoiti sa tina cat mai redus pretul. Daca s-ar fi aprobat diminuarea TVA, ceea ce ar fi fost o adevarata minune, efectele s-ar fi vazut in disparitia evaziunii, in cresterea consumului". Horoi crede ca resursele atrase la buget ca urmare a cresterii consumului ar fi echivalat pierderile din diminuarea TVA: "De diferenta asta de TVA avea nevoie industria, ar fi fost ca o gura de aer. Preturile nu ar fi scazut, dar o parte din acest procentaj s-ar fi reflectat in mentinerea preturilor. In conditiile actuale vor mai ramane doi-trei producatori. Mai putina productie inseamna automat preturi mai mari, iar asta se va vedea in piata incepand din prima jumatate a anului viitor.
AUTORI: IULIAN ANGHEL si CRISTINA STOIAN
Sursa: www.zf.ro/eveniment
15-07-2025 Stiri agricole
Autor: Andrei Ciocoiu, Category Marketing Manager Seeds pentru România și Republica Moldova la Corteva Agriscience Pe măsură ce agricultura globală evoluează pentru a răspunde nevoilor nutriționale ale unei populații în creștere, accentul se mută tot mai mult către soluții inteligente și reziliente, care ajută fermierii să producă mai mult, reducând în același timp riscurile și pierderile. În acest context, rapița rămâne una dintre cele mai valoroase culturi din România, oferind stabilita... Mai multe>>
14-07-2025 Stiri agricole
După mai mulți ani în care evoluția culturilor de toamnă a fost afectată de condițiile meteorologice, în campania aceasta fermierii din județul Dolj au înregistrat producții ridicate la rapiță. Performanța a fost posibilă datorită hibrizilor de la Corteva, iar fermierii care au mizat pe genetica Pioneer au devenit fermieri campioni. Primul fermier campion din județul Dolj este domnul Alex Dinu, societatea Agro Vir, din localitatea Terpezița, care a obținut o producție de 4.850 kg/ha cu hibridul... Mai multe>>
14-07-2025 Stiri agricole
Una dintre concluziile majore ale activităților recente dedicate fermierilor și consultanților din domeniul agriculturii ecologice este că viitorul consultanței agricole în România se va concentra tot mai mult pe ecologie. Această concluzie a reieșit în urma vizitei încrucișate (Cross Visits) organizate la finalul lunii mai de către Asociația Inter-Bio, sub egida proiectului OrganicAdviceNetwork. Evenimentul a reunit fermieri și consultanți atât din România, cât și din alte țări precum Bulgaria,... Mai multe>>
14-07-2025 Stiri agricole
Clubul Fermierilor Români a transmis Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale o serie de propuneri concrete pentru modificarea Regulamentelor (UE) 2021/2115 și 2021/2116, în contextul dezbaterilor europene actuale privind simplificarea și eficientizarea Politicii Agricole Comune (PAC). Mai multe>>
14-07-2025 Stiri agricole
Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă caută soluții pentru Protejarea Plantațiilor ViticoleAvând în vedere faptul că ministrul agriculturii a decis să suspende activitatea Autorității Naționale Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor (AASNCAP), Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă (ONIV) caută soluții tehnice care să protejeze plantațiile viticole împotriva grindinei și a înghețurilor târzii de primăvară. Din declarațiile domnului ministru Florin Barbu, reie... Mai multe>>
11-07-2025 Alimentatie sanatoasa
S-a încheiat cea de-a 8-a ediție a programului educațional național „Stil de viată sănătos, o alimentație diversificata si o atitudine eco-responsabila” sub deviza „Bun pentru Gust, Bun pentru Sănătate, Bun pentru Planetă!”, organizat de Asociația Sărbătoarea Gustului și finanțat de Fundația Auchan cu peste 96.000 euro. Mai multe>>
09-07-2025 Intalniri si conferinte
Inovația, reziliența și productivitatea au fost teme centrale la Corteva Agronomy Days, o serie de evenimente organizate în România de Corteva Agriscience, compania internațională de cercetare și dezvoltare agricolă. Desfășurate în șapte locații din toate regiunile țării, aceste evenimente au reunit peste 3.000 de fermieri care au avut ocazia să interacționeze direct cu experții Corteva pe teren. Mai multe>>
09-07-2025 Vinuri
Punct de vedere al Organizației Naționale Interprofesionale Vitivinicole - ONIV - privind întroducerea accizei pe vinul liniștit în România.România este un producător tradițional de vin cu zeci de mii de mici viticultori și crame artizanale, iar întroducerea unei accize ar lovi în special producătorii mici și mijlocii, care au marje reduse și nu pot transfera ușor costul în prețul final. Totodata poate cauza falimente, reducerea suprafețelor cultivate și scăderea diversității viticole. Mai multe>>
07-07-2025 Utilaje agricole
Rokycany, 3 iulie 2025 – Producătorul ceh de utilaje agricole SMS CZ lansează trei noi modele în gama sa de cultivatoare ușoare cu discuri: ONTARIO 400 H, ONTARIO 500 H și ONTARIO 600 H. Acestea completează oferta existentă care include modelul purtat ONTARIO 300 și versiunile tractate ONTARIO 500 și 600, modernizate anterior.Noile utilaje aduc un plus de eficiență și confort operatorului, alături de îmbunătățiri semnificative în ceea ce privește capacitatea de lucru cu resturi vegetale. Mai multe>>
07-07-2025 Invatamant agricol
Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost recunoscută pentru contribuția sa la sprijinirea oportunităților educaționale din mediul rural, în cadrul celei de-a doua ediții a Galei BookLand, organizată de Asociația BookLand. Premiul onorează implicarea activă a Corteva în susținerea construcției primului Campus Dual Preuniversitar din mediul rural din România, dezvoltat de Asociația BookLand. Mai multe>>
07-07-2025 Stiri agricole
Ne aflăm la debutul campaniei de recoltare a rapiței, iar compania Corteva Agriscience a dat startul campaniei de prezentare a fermierilor campioni din acest an. Primii fermieri care au obținut rezultate foarte bune și titlul de fermieri campioni sunt domnii Remus Ștefan Podaru și Marian Podaru din județul Brăila. Aceștia au ales hibrizii de top PT315 și PT314, au aplicat tehnologii de cultură diferite și au obținut la proba cântarului producții mulțumitoare. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>