Viitorul satului depinde foarte mult de modul in care vom actiona cu totii intr-o democratie reala bazata nu numai pe dialog ci si prin consultarea cetatenilor si compromis.
.
Pentru aceasta trebuie sa tinem cont de urmatoarele aspecte:
Sa ne creem propriile realitati.
Nu pot sa traiesc intr-un sat italian, spaniol, francez sau german ci doar intr-un sat romanesc. Satul romanesc privit din afara pare frumos, dar daca traiesti in interiorul lui, constati ca arata urat. Nimeni nu mai pune mana pe nimic. Nimeni nu mai face curatenie. Copacii nu sunt curatati si sunt rupti de ploi si vanturi. Trotuarele si drumurile sunt impracticabile. Nu se folosesc deloc resursele locale sau cele naturale, resurse care costa atat de putin. La cata piatra exista in muntii din Romania si cat nisip in raurile din campie, nu ar trebui sa traim in noroi, in belti cu apa sau in praf. Parerea mea este ca Romania nu are gospodari. Gospodarii adevarati sfintesc locul si transforma satele romanesti in colturi de rai.
Sa oferim intuitia în afara de stiinta. Vom sluji locuitorii satelor pentru a le oferii surse interioare de autoritate, ca sa hotarasca singuri cum sa traiasca si sa munceasca.
Stiinta fara intuitia nu are nici o valoare. Daca nu intuim problemele si nevoiele, stiinta nu are nici un efect social. Exista la sat o lipsa de autoritate interioara, si din aceasta cauza nimeni nu ia initiativa. Oamenii cu initiative nu sunt promovati in Romania. Va trebui sa le oferim locuitorilor surse interioare de autoritate pentru a hotari singuri cum vor sa traiasca si sa munceasca. In sate nu se mai face nimic pentruca locuitorii si-au dat puterea alesilor iar alesii folosesc aceasta putere in alte scopuri. Daca oamenii si-ar lua autoritatea inapoi, comunitatile rurale vor fi mai frumoase, mai curate si oamenii mai instruiti, pentruca vor invata sa se autoadministreze singuri, asa cum se intampla in comunitatile rurale din Franta, Italia, Germania, etc.
Sa respiritualizam societatea rurala, prin cautarea adevarului, iubirii, compasiunii, prestigiului personal, intelepciunii si mijloacele lor de exprimare.
Simt ca este foarte greu sa-i apropri pe oameni. Au fost mintiti prea mult ca sa mai caute adevarul. Iubirea si compasiune este straina statutul roman atunci cand acesta vorbeste numai de taxe, impozite, inflatie, scumpiri, si lipsa de fonduri. Prestigiul personal si intelepciunea nu mai este de actualitate cand hotareste banul. Chiar daca se vrea sau chiar daca nu se vrea trebuie sa respiritualizam spatiul rural. Vreau sa cautam adevarul, iubirea, compasiunea, prestigiul personal si intelepciunea. Si trebuie sa gasim si mijloacele prin care sa le exprimam. In plus, vreau sa creem valorile spirituale specifice taranului roman precum cinstea, deschiderea, curajul, convingerea, implinirea personala, grija, cooperarea.
Sa raspandim democratizarea economico-sociala pentru a nu mai ramane loc pentru imperialismul economic si social.
Exista o mica clasa de imbogatiti care conduc economic si social Romania. Exista un imperialismul economic si social in Romania. Mileniul trei se afla in mileniul democratizarii economice si sociale si nu mai trebuie sa existe imperialismul economic si social specific mileniului doi. Am intrat in Uniunea Europeana unde democratizarea e la ordinea zilei si acest lucru trebuie sa fie clar pentru toti. Si pe deasupra putem sa ne miscam liberi dincolo de frontiere deoarece interdependenţt globala a devenit inevitabila odata intrati in UE.
Suntem unul si alegem sa creem impreuna.
Asociatiile de fermierii, femei, tineri sunt cele care conduc satele europene pentruca au putere iar autoritatile locale de aici, nu i-au nici o decizie fara a consulta asociatiile mai sus amintite. La noi nu am vazut sa se intimpla asa ceva. Trebuie ca in toata Romania sa se aplice principiul "suntem unul si alegem sa creem impreuna". Trebuie se oferim atit la nivel central cat si la nivel local responsabilitate fata de intreg, puterea de intretinere si preocuparea fata de echilibru. Avem nevoie in aceasta perioada de echilibru in toate actiunile nostre si de responsabilitate fata de Romania si fata de fiecare localitate. Avem nevoie de securitate prin increderea personala interioara. Avem nevoie sa folosim complet capacitatilor noastre omenesti. Si nu in cele din urma avem nevoie sa punem in centrul deciziei, nevoia actiunii intentionate.
Sa conducem comun activitatilor locale, printr-o gandire globala, generatii sau secole intregii in viitor.
Astazi trebuie sa gandim global la nivelul Uniuni Europene si sa actionam local la nivelul fiecarei regiuni si fiecarei localitati. Trebuie sa avem valori europene si valori traditionale. Trebuie sa oferim o mostenire viabila copiilor nostri.
Sa avem in mileniul trei urmatoarele valori: increderea, invatatura, responsabilitatea, asamblul, serviciile si implinirea personala.
Astazi am pierdut increderea in autoritatile statului datorita coruptiei generalizate. Am pierdut-o imediat dupa revolutie. Nimeni nu-si asuma responsabilitatea fata de decaderea spatiul rural romanesc. Raul vine din nestiinta. De asemenea observ ca tot mai multi romani se simt neimpliniti profesionali. Valorile prezentate mai sus nu mai trebuie aruncate in continuare la gunoi.
Sa cointeresam in afaceri familiile noastre, membrii comunitatilor locale, furnizorii, clientii, comunitatea, guvernul, ecosistemele.
Va trebui sa realizam un sistem care functioneaza. Trebuie sa exista o unitate de actiune si o echipa de valori in care fiecare sa-si gaseasca locul. Trebuie invatata fiecare formatie locala sa cante aceiasi melodie si care la nivel national sa se aude perfect, cantata de o orchestra de 20 milioane de romani. Trebuie ca aceasta melodie sa vorbeasca de afacere ca un mijloc de promovare a justitie economico-sociale si a serviciilor globale.
Sa avem ca avutie in spatiului rural romanesc calitatea vietii si alinierea la ordinea naturala.
Va trebui sa creem in Romania o viata comunitara formata din idei, informatii, creativitate si viziune comuna. Apoi trebuie sa contabilizam resursele prin monitorizarea starii bazei materiale, urmarirea bunurilor materiale critice, inclusiv cele naturale. Va trebui sa promovam conservare in locul consumului, sa integram o economiei vizibila bazat pe un capitalul informational. Si nu in cele din urma va trebui sa contabilizam social bolile, accidentele, incendiile, transporturile si curatenia ecologica.
Sa oferim ca forme de actiune doar cele care satisfac nevoile tuturor celor interesati.
Are ca motivatie servirea ireprosabila. Are ca scop intretinerea si se bazeaza pe poezia creatiei. Sunt create pentru orice si pentru orice care are o necesitate de satisfacut. Nu se bazeaza pe rolul administratiei. Deciziile se iau in consens si creaza o atmosfera de libertate in autoexprimare, deschidere, acceptare, egalitate, flexibilitate si invatatura tot timpul vietii.
Sa reprezinte comunitatile tuturor celor a caror viata e atins.
Doar in aceste comunitati vrem sa fim uniti complet si deschisi unii fata de alţii. Aici ni se ofera un nivel constient de ingrijire, incredere, bunavointa. Satul trebuie sa devina o organizatie colectiva de invatatura permanenta prin cunoastere si actiune. Satul trebuie sa asigure intretinere holistica, bunastare, sanatate, eliminarea violentei lingvistice, sociale, toxicomaniei, brutalitatii în familiei, criminalitatii, recidivismului, relatiilor vicioase. Tot aici va trebui eliminata violenta economica, prapastia dintre taranii saraci si cei bogati, discrepantele dintre standardele de la oras si sat, procesele de productie care provoaca boli si dauneaza ecosistemelor. In spatiul rural trebuie sa oferim facilitati pentru sanatate si recreere. Trebuie apoi sa avem politici pentru prevenirea bolilor, politici pentru alimentatie sanatoasa. Spatiul rural trebuie sa ofere o viata fara stres, o sanatate mintala, tehnici de integrare sociala, etc.
Sa se ofere perspectiva de conservare a mediului.
Aceasta perspectiva se bazeaza pe reparatie, reconditionare, refolosire, reciclare. Trebuie sa oferim aici industriile ecologice Suurise Seven cum ar fi: tehnologiile informationale; biotehnologiile; controlul poluarii; serviciile ambientale; reciclarea; substituirele de resurse; eficienta energetica; aprovizionarea cu energie calculata ecologic. Aici se va crea o economie care respecte legile ecologice. Spatiul rural reprezinta un model de viata prin protectia mediului. Modelul ofera integritatea vietii prin recunoasterea tuturor sistemelor vii si implinirea scopurilor.
Se se practice doar tehnologii adecvate.
Tehnologiile adecvate creaza locuri de munca, promoveaza conditii bune de munca, amplifica competenta, creativitatea, initiativa, dezvoltarea personala si bogatia de resurse. Biopolitica din mileniul trei va fi axata pe intretinerea tuturor sistemelor existente in spatiul rural. Locuitorii spatiului rural trebuie sa fie oameni care ispira si incurajeaza. Ei trebuie sa abordeaze moral, cultural, economic, ecologic, tehnologic toate problemele existente. Si trebuie sa le rezolve prin actiuni clare, eficiente si intuitive.
Programul National de Dezvoltare Rurala ar trebui aplicat conform aspectelor mai sus prezentate daca nu vrem sa aruncam banii Uniunii Europene pe apa sambetei.
Inginer agronom Suhoverschi Mircea
15-07-2025 Stiri agricole
Autor: Andrei Ciocoiu, Category Marketing Manager Seeds pentru România și Republica Moldova la Corteva Agriscience Pe măsură ce agricultura globală evoluează pentru a răspunde nevoilor nutriționale ale unei populații în creștere, accentul se mută tot mai mult către soluții inteligente și reziliente, care ajută fermierii să producă mai mult, reducând în același timp riscurile și pierderile. În acest context, rapița rămâne una dintre cele mai valoroase culturi din România, oferind stabilita... Mai multe>>
14-07-2025 Stiri agricole
După mai mulți ani în care evoluția culturilor de toamnă a fost afectată de condițiile meteorologice, în campania aceasta fermierii din județul Dolj au înregistrat producții ridicate la rapiță. Performanța a fost posibilă datorită hibrizilor de la Corteva, iar fermierii care au mizat pe genetica Pioneer au devenit fermieri campioni. Primul fermier campion din județul Dolj este domnul Alex Dinu, societatea Agro Vir, din localitatea Terpezița, care a obținut o producție de 4.850 kg/ha cu hibridul... Mai multe>>
14-07-2025 Stiri agricole
Una dintre concluziile majore ale activităților recente dedicate fermierilor și consultanților din domeniul agriculturii ecologice este că viitorul consultanței agricole în România se va concentra tot mai mult pe ecologie. Această concluzie a reieșit în urma vizitei încrucișate (Cross Visits) organizate la finalul lunii mai de către Asociația Inter-Bio, sub egida proiectului OrganicAdviceNetwork. Evenimentul a reunit fermieri și consultanți atât din România, cât și din alte țări precum Bulgaria,... Mai multe>>
14-07-2025 Stiri agricole
Clubul Fermierilor Români a transmis Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale o serie de propuneri concrete pentru modificarea Regulamentelor (UE) 2021/2115 și 2021/2116, în contextul dezbaterilor europene actuale privind simplificarea și eficientizarea Politicii Agricole Comune (PAC). Mai multe>>
14-07-2025 Stiri agricole
Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă caută soluții pentru Protejarea Plantațiilor ViticoleAvând în vedere faptul că ministrul agriculturii a decis să suspende activitatea Autorității Naționale Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor (AASNCAP), Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă (ONIV) caută soluții tehnice care să protejeze plantațiile viticole împotriva grindinei și a înghețurilor târzii de primăvară. Din declarațiile domnului ministru Florin Barbu, reie... Mai multe>>
11-07-2025 Alimentatie sanatoasa
S-a încheiat cea de-a 8-a ediție a programului educațional național „Stil de viată sănătos, o alimentație diversificata si o atitudine eco-responsabila” sub deviza „Bun pentru Gust, Bun pentru Sănătate, Bun pentru Planetă!”, organizat de Asociația Sărbătoarea Gustului și finanțat de Fundația Auchan cu peste 96.000 euro. Mai multe>>
09-07-2025 Intalniri si conferinte
Inovația, reziliența și productivitatea au fost teme centrale la Corteva Agronomy Days, o serie de evenimente organizate în România de Corteva Agriscience, compania internațională de cercetare și dezvoltare agricolă. Desfășurate în șapte locații din toate regiunile țării, aceste evenimente au reunit peste 3.000 de fermieri care au avut ocazia să interacționeze direct cu experții Corteva pe teren. Mai multe>>
09-07-2025 Vinuri
Punct de vedere al Organizației Naționale Interprofesionale Vitivinicole - ONIV - privind întroducerea accizei pe vinul liniștit în România.România este un producător tradițional de vin cu zeci de mii de mici viticultori și crame artizanale, iar întroducerea unei accize ar lovi în special producătorii mici și mijlocii, care au marje reduse și nu pot transfera ușor costul în prețul final. Totodata poate cauza falimente, reducerea suprafețelor cultivate și scăderea diversității viticole. Mai multe>>
07-07-2025 Utilaje agricole
Rokycany, 3 iulie 2025 – Producătorul ceh de utilaje agricole SMS CZ lansează trei noi modele în gama sa de cultivatoare ușoare cu discuri: ONTARIO 400 H, ONTARIO 500 H și ONTARIO 600 H. Acestea completează oferta existentă care include modelul purtat ONTARIO 300 și versiunile tractate ONTARIO 500 și 600, modernizate anterior.Noile utilaje aduc un plus de eficiență și confort operatorului, alături de îmbunătățiri semnificative în ceea ce privește capacitatea de lucru cu resturi vegetale. Mai multe>>
07-07-2025 Invatamant agricol
Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost recunoscută pentru contribuția sa la sprijinirea oportunităților educaționale din mediul rural, în cadrul celei de-a doua ediții a Galei BookLand, organizată de Asociația BookLand. Premiul onorează implicarea activă a Corteva în susținerea construcției primului Campus Dual Preuniversitar din mediul rural din România, dezvoltat de Asociația BookLand. Mai multe>>
07-07-2025 Stiri agricole
Ne aflăm la debutul campaniei de recoltare a rapiței, iar compania Corteva Agriscience a dat startul campaniei de prezentare a fermierilor campioni din acest an. Primii fermieri care au obținut rezultate foarte bune și titlul de fermieri campioni sunt domnii Remus Ștefan Podaru și Marian Podaru din județul Brăila. Aceștia au ales hibrizii de top PT315 și PT314, au aplicat tehnologii de cultură diferite și au obținut la proba cântarului producții mulțumitoare. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>