Aportul serviciilor veterinare in sprijinul autoritatiilor locale si a operatorilor din domeniul agricol

Servicii sanitar-veterinareApararea sanatatii animalelor, protectia si bunastarea animalelor, prevenirea transmiterii de boli la animale si de la animale la om, siguranta alimentelor de origine animala si de origine vegetala destinata consumului uman, salubritatea furajelor pentru animale si protectia mediului, constituie o problema de stat si o indatorie pentru toti locuitorii tarii.




Statul sprijina activitatea de aparare a sanatatii animalelor de supraveghere, prevenire si control a bolilor ce se pot transmite de la animale la om, prin asigurarea cadrului institutional si juridic, a resurselor financiare, a bazei tehnico- materiale necesare pentru desfasurarea in conditii optime a activitatii in domeniul sanitar veterinar si pentru siguranta lantului alimentar.


Aceste obiective cuprinse in Programul Guvernului, ca strategii la nivel national si local pentru apararea sanatatii animalelor, sanatatea publica, protectia si bunastarea animalelor, protectia mediului, siguranta alimentelor, monitorizarea crescatorilor de animale, a operatorilor din industria alimentara si a consumatorilor de aceste bunuri, revin, in principal, in responsabilitatea, Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, care reprezinta autoritatea veterinara de stat la nivelul judetului Sibiu si care prin personalul de specialitate organizeaza o serie de actiuni de verificare si control privind respectarea legislatiei din acest domeniu, sprijin si consultanta de specialitate pentru operatorii din domeniul cresterii animalelor si a operatorilor din sectorul alimentar, in toate etapele producerii, prelucrarii, distributiei, produselor de origine animala si vegetala.

Plecand de la premiza prin care intreaga functionare a societatii depinde atat de asigurarea necesarului de hrana (securitate alimentara), cat si de calitatea si siguranta alimentelor consumate de oameni, judetul Sibiu ofera posibilitatea agricultorilor sau a unor operatori economici interesati sa dezvolte si sa exploateze resursele prezentate mai sus prin: 

    • dezvoltarea si retehnologizarea unor:
          • exploatatii pentru cresterea vacilor de lapte
          • exploatatii pentru cresterea tineretului bovin pentru carne
          • exploatatii pentru ingrasarea ovinelor
          • exploatatii pentru ingrasarea porcinelor
          • exploatatii apicole
          • exploatatii pentru cresterea iepurilor
    • dezvoltarea unor obiective pentru procesarea prin tehnologii moderne a materilor prime prin:
          • unitati de abatorizare pentru valorificarea carnii in carcasa sau materie prima pentru procesare,
          • obiective de procesare a laptelui de vaca si in special a laptelui de oaie (cresterea ovinelor fiind o traditie in judetul nostru)
          • obiective pentru valorificarea superioara a altor resurse (miere de albine, melci, piei de animale, legume si fructe, produse de panificatie)


In judetul Sibiu, la aceasta data se cresc in diferite forme de organizare, un insemnat numar de animale si pasari, care prin productia primara obtinuta de la acestea asigura materia prima pentru consum ca atare sau pentru procesare in unitati specializate pentru produse din carne, lapte, oua, peste, produse apicole,produse de panificatie, legume si fructe, etc.


Pe langa aceste obiective functionale, judetul Sibiu ofera reale posibilitati de extindere si dezvoltare a activitatiilor din domeniul cresterii animalelor si a procesarii superioare a produselor de origine animala si nonanimala, garantand operatorilor economici rentabilizarea investitiilor prin valorificarea animalelor vii si a produselor finite solicitate pe piata locala, nationala, intracomunitara si la export.

In acest context, conducerea D.S.V.S.A. Sibiu, prin personalul propriu si prin medicii veterinari de libera practica pe care ii coordoneaza, asigura o gama larga de servicii de specialitate, comforme legislatiei europene, in beneficiul celor care investesc in cresterea animalelor, in domeniul procesarii, depozitarii si comercializarii produselor de origine animala si nonanimala prin: 

      • efectuarea actiunilor de supraveghere, operatiuni de vaccinare preventiva, operatiuni de tratamente antiparazitare si examene de laborator pentru supravegherea, prevenirea si combatere a bolilor transmisibile la animale si de la animale la om,
      • implementarea normelor sanitare veterinare privind protectia si bunastarea animalelor de ferma si din exploatatiile individuale. prin evaluari si controale programate.
      • sprijin in gestionarea efectivelor de animale si pasari, prin:
            • identificarea si inregistrarea operativa a animalelor in Baza Nationala de Date si urmarirea miscarii acestora si reactualizarea permanenta a Registrului Agricol
            • posibilitatea valorificarii animalelor din exploatatii catre alti beneficiari in conditii legale,
      • garantarea calitatii si salubritatii produselor alimentare destinate consumului uman, prin examene organoleptice si analize efectuate la laboratorul D.S.V.S.A, din probele afluite conform programului de supraveghere obligatoriu si a programului de autocontrol.
      • acordarea de consultanta de specialitate, la solicitarea unor persoane fizice sau juridice din domeniul cresterii animalelor sau domeniul alimentar, in obtinerea de documente legale, privind:
            • organizarea autorizarea si inregistrarea exploatatiilor comerciale si comerciala de Tip A cu animale si pasari, forma de organizare care faciliteaza obtinerea de suventii pe bunastare,
            • inregistrarea micilor producatori pentru activitati de vanzare directa sau cu amanuntul a productiei primare sau produse finite, obtinute prin procesare,
            • autorizarea targurilor de animale,
            • monitorizarea programului de modernizare a unitatilor de procesare lapte – carne, care sa permita realizarea comertului intracomunitar si de export,
            • promovarea produselor traditionale prin identificarea producatorilor cu astfel de activitati si acordarea serviciilor de consultanta privind asigurarea parametriilor tehnologici si de calitate,
            • intocmiterea documentatiilor necesare obtinerii fondurilor europene pentru proiecte de dezvoltare rurala,
            • intocmirea dosarelor de despagubire pentru animalele eliminate din focarele de boala tranmisibile,
      • sprijin in asigurarea, din partea autoritatiilor locale, a unor facilitati pentru preluarea, prelucrarea si valorificarea pe plan local a produselor animaliere, prin depozite de colectare ceriale, legume si fructe, sau unitati de procesare carne, lapte, cereale, etc.
      • dezvoltarea permanenta a colaborarii cu operatorii economici, cu asociatiile profesionale, prin participarea la analize si dezbateri organizate, informarea despre modificarile legislative prin intalniri directe sau prin comunicate in mass media locala centrala, distribuirea de materiale si pliante documentare informative, din domeniu de activitate si din problematica de interes public.


Concret, in complexitatea serviciilor asigurate de personalul din reteaua sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor din judetul Sibiu, pentru a se asigura o stare de sanatate si bunastare a animalelor si pasarilor care se cresc in scop economic in judetul nostru, in cursul anului 2014, , s-au efectuat 135.134 actiuni de supraveghere clinica a bolilor, 6.099.656 vaccinari imunoprofilactice, 435.320 tratamente antiparazitare si 129.503 examene de laborator. pentru supravegherea bolilor transmisibile cu importanta majora.


De asemenea s-a efectuat 3.174 actiuni de supraveghere, inspectii si controale, avand ca tinta implementarea legislatiei din domeniul alimentar in obiective care produc, proceseaza, depoziteaza, transporta si comercializeaza produse alimentare de origine animala si vegetala, fiind asigurarata piata de consum cu produse alimentare de calitate si salubre, realizand astfel cresterea respectului fata de consumator

S-a acordat spijin crescatorilor individuali de animale si producatorilor individuali, pentru a putea produce, prelucra si comercializa produsele obtinute in conditiile stabilite prin legislatia din domeniu. fiind inregistrate in anul 2014, un numar de 541 obiective cu profil alimentar, precum si 64 de mici producatori pentru vanzare directa a productiei primare de lapte, miere, oua si peste, produse obtinute in exploatatiile proprii.

Prin autorizarea in acest an a inca doua abatoare de mare capacitate, se asigura crescatorilor de animale valorificarea in conditii corespunzatorae si legale a animalelor din gospodarie.

S-a acordat sprijin prin asistenta de specialitate pentru livrare in state europene si la export a 9.838 capete tineret bovin, 62.822 tineret ovin, 13 asini, 15.800 pasari si 216 de caini comunitari, precum si importul a 5.566 tineret bovin, 101 ovine, 3.381 suine, 365.402 pui de o zi si material seminal de bovina si porcina, 850 to.miere de albine, 181 to.conserve din carne, 10 to. preparate din carne, 70 to. branzeturi, 340 to. carne de melc, 570 to. piei crude si 66 to lana,

In derularea actiunilor sanitatre veterinare si pentru siguranta alimentelor, D.S.V.S.A. Sibiu a colaborat cu alte institutii judetene implicate, respectiv, D.A.J, D.S.P, I.P.J, C.P.C.

Implicarea serviciilor sanitare veterinare si a autoritatiilor locale in implementarea legislatiei din domeniul cresterii animalelor si pentru siguranta lantului alimentar, are o paleta mult mai larga, insa consideram ca exista toate premizele precum si dorinta de colaborare a factorilor responsabili pentru realizarea programelor impuse de legislatia din domeniu, necesare pentru apararea sanatatii animalelor cat si a populatiei judetului Sibiu. 


Dr. Pentea Ioan
Compartiment Comunicare la D.S.V.S.A. Sibiu



Noutati

Inteligență Artificială pentru o agricultură de precizie într-o fermă zootehnică

26-10-2023 Zootehnie

Inteligență Artificială pentru o agricultură de precizie într-o fermă zootehnică

Pentru gestionarea eficientă a unei ferme în zootehnie, ai nevoie de un șef/manager de fermă, care coordonează activitățile zilnice ale fermei, gestionează bunăstarea animalelor, supraveghează resursele și implementează protocoale asigurându-se de buna funcționare a fermei. Mai multe>>

Tehnici de reparare a fracturilor la animale mici (Atlas cu ilustratii in acuarela)

13-06-2023 Carti - Medicina veterinara

Tehnici de reparare a fracturilor la animale mici (Atlas cu ilustratii in acuarela)

USAMV Cluj-Napoca este onorata sa anunte o lansare editoriala in premiera, volumul intitulat Abordari vechi si noi si tehnici pentru repararea fracturilor la animale mici (Un atlas original in acuarela) / Old and new approaches and tehniques for fracture repair in small animals (An original watercolor atlas), publicat de Editura AcademicPres, a universitatii. Volumul este un veritabil atlas, care contine 444 pagini, cu 527 figuri color, pagini de hartie cretata cusute si coperta cartonata, ... Mai multe>>

Prevenirea imbolnavirilor la animale in perioada cu temperaturi scazute

07-02-2023 Sanitar / veterinar

Prevenirea imbolnavirilor la animale in perioada cu temperaturi scazute

Ninsorile si temperaturile scazute din perioada de iarna pot afecta starea fiziologica si de sanatate a efectivelor de animale care sunt crescute in exploatatiile comerciale sau in gospodariile ale populatiei in situatia in care nu sunt respectate normelor de protectie si bunastare, prin care sa se asigure toate conditiile impuse in aceasta perioada si care se refera la biosecuritate, adapostire, hranire, ingrijire, exploatare, transportul la alte locatii. Mai multe>>

ALTIUS – Petmart: Lider al pietei farma veterinare preia un mare jucator din online

16-11-2022 Produse si servicii sanitar veterinare

ALTIUS – Petmart: Lider al pietei farma veterinare preia un mare jucator din online

Doi dintre cei mai importanti jucatori din piata produselor pentru animale si-au unit fortele pentru a dezvolta noi sinergii in cadrul unui proiect care va aduce beneficii importante pentru lumea veterinara si proprietarii animalelor de companie. Compania ALTIUS, lider in piata de furnizare si distributie a produselor de hrana si medicamentelor veterinare a preluat controlul Petmart Online SRL, la randul sau lider pe segmentul distribuitorilor online de produse pentru animale. Mai multe>>

Pregatirea si ingrijirea animalelor pentru perioada de iarna

08-11-2022 Zootehnie

Pregatirea si ingrijirea animalelor pentru perioada de iarna

Apropierea anotimpului de iarna si totodata trecerea treptata a unor specii de animale (bovine, ovine, caprine si cabaline) la sistemul de crestere si exploatare in stabulatie permanenta, impune crescatorilor de animale si pasari, sa intreprinda si sa realizeze din timp o serie de actiuni si lucrari prin care sa se protejeze starea fiziologica si de sanatate a efectivelor care sunt crescute in exploatatiile comerciale sau in exploatatiile nonprofesionale din gospodariile populatiei. Mai multe>>

Vet Expert, brandul nr 1 in recomandarea medicilor veterinari

04-11-2022 Produse si servicii sanitar veterinare

Vet Expert, brandul nr 1 in recomandarea medicilor veterinari

Vet Expert este un pionier in crearea de solutii inovatoare care sprijina sanatatea animalelor - sunt primii din lume care au adaptat capsula Twist-Off la produsele veterinare pentru animale de companie. Sa oferi un supliment unui animal de companie nu a fost niciodata atat de usor si de gustos! Specialistii Vet Expert au creat prima linie de diete veterinare pentru caini si pisici in Polonia, ale caror compozitii unice ajuta chiar si pe cei mai pretentiosi pacienti sa se recupereze. Mai multe>>

Roboti si inteligenta artificiala in fermele zootehnice. Flextim Industry prezinta ultimele noutati pentru fermele de suine si pasari

26-10-2022 Zootehnie

Roboti si inteligenta artificiala in fermele zootehnice. Flextim Industry prezinta ultimele noutati pentru fermele de suine si pasari

Robotizarea in agricultura este mult mai aproape decat credem. Utilizarea robotilor si inteligenta artificiala ofera solutii viabile pentru cresterea sustenabilitatii fermelor zootehnice si imbunatatirea calitatii productiei din ferme, dar si pentru lipsa fortei de munca din agricultura. La fel ca si in alte domenii, robotii vor asigura viitorul si sustenabilitatea zootehniei romanesti. Mai multe>>

Consultatie veterinara online: 3 aspecte de stiut

04-08-2022 Produse si servicii sanitar veterinare

Consultatie veterinara online: 3 aspecte de stiut

Odata cu evolutia pandemiei de coronavirus, au luat nastere numeroase practici care sa le permita oamenilor sa beneficieze de o gama larga de servicii de la distanta. Printre acestea, se numara si telemedicina. Astfel, oricine poate primi oricand opinii medicale avizate fara sa fie nevoie sa se deplaseze la un cabinet. Din fericire, astfel de servicii sunt disponibile si pentru animale, numeroase clinici veterinare oferind optiunea consultatiilor online. Mai multe>>

ANSVSA verifica farmaciile si punctele farmaceutice veterinare

20-07-2022 Farmacii veterinare

ANSVSA verifica farmaciile si punctele farmaceutice veterinare

Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), prin Directiile Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, a verificat respectarea prevederilor legale privind comercializarea cu amanuntul a produselor medicinale veterinare. In cadrul acestor actiuni de control au fost verificate 1.452 farmacii veterinare si 198 de puncte farmaceutice veterinare. Mai multe>>

Conditii de comercializare si utilizare a produselor medicinale veterinare si furajelor complementare/speciale

30-06-2022 Produse si servicii sanitar veterinare

Conditii de comercializare si utilizare a produselor medicinale veterinare si furajelor complementare/speciale

In Romania, pot fi comercializate doar produsele medicinale veterinare autorizate pentru comercializare, in conformitate cu prevederile Regulamentului (UE) 2019/6 al Parlamentului European si al Consiliului din 11 decembrie 2018 privind produsele medicinale veterinare si de abrogare a Directivei 2001/82/CE. Mai multe>>

Federatia Europena de Zootehnie incurajeaza fermierii romani sa devina membri ai organizatiei

24-02-2022 Zootehnie

Federatia Europena de Zootehnie incurajeaza fermierii romani sa devina membri ai organizatiei

In data de 23 februarie 2022, - secretarul de stat al MADR Antal Szabolcs BARABASI a primit vizita presedintei Federatei Europene de Zootehnie (EAAP), Isabel CASASUS. Din Federatie face parte si Romania, prin reprezentatul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prof. dr. Horia Grosu – directorul general al Institutului National de Cercetare Dezvoltare pentru Biologie si Nutritie Animala (INCDBNA) Balotesti. Mai multe>>