Ingrasarea pentru carne
Ingrasarea pentru carne (timpurie) este cel mai convenabil din punct de vedere economic si se poate practica cu succes in exploatatiile familiale, deoarece porcii ating la varsta de 7-8 luni greutatea de 100-110 kg/cap.
Ingrasarea timpurie are avantajul ca porcii in varsta de de 3-4 luni sunt supusi unui proces intens de crestere si ingrasare. De asemenea prin ingrasare timpurie se obtine o carne gustoasa cu mai putina grasime.
Pot fi supusi acestui sistem de ingrasare purceii proveniti din rase precoce cu un potential mare de crestere si dezvoltare. In exploatatiile familiale sunt ingrasati in acest sistem, porcii albi, care au la baza Marele Alb sau metisi acestora cu rasa Landrace.
La varsta de 3 luni, cand au greutatea de 28-30 kg purceii sunt trecuti la categoria porci la ingrasat.
Hrana de baza trebuie sa fie concentaratele (uruieli de cereale), completate cu nutreturi proteice (faina de carne, srot de floarea soarelui sau soia, lapte degresat sau zer), cu vitamine, saruri minerale sau nutreturi combinate. Nutreturile suculente sau masa verde pot constitui doar un supliment de hrana, pentru a stimula digestia. Coeficientul de digestibilitate al furajelor trebuie sa de peste 85%. Orzul trebuie sa detina ponderea in amestecul de concentrate in perioada de crestere si ingrasare.
La inceputul perioadei de ingrasare trebuie sa asiguram 110 g proteina digestibila pentru fiecare UN (unitate nutritiva)
Prima faza de ingrasare trebuie sa asigure cresterea in greutate de la 30 kg la 70 kg. In acesta faza grasunii depun 450 grame spor / cap / zi cu un consum specific de 3 UN / kg spor. Amestecul retetei furajere de 100 kg, in aceasta faza, este alcatuit din: 30 kg uruiala porumb; 43 kg uruiala de orz; 11 kg uruiala de mazare; 13 kg faina de carne; 2 kg faina de oase; 1 kg sare. Prima faza se incheie la varsta de 5-6 luni.
Faza a doua de ingrasare se realizeaza de la greutatea de 70 kg si pana la 110 kg. Ritmul de crestere a porcilor in faza asta este mai intens, iar sporul obtinut se face pe baza depunerii de carne in carcasa si mai putina grasime. Aceasta faza dureaza aproximativ 60-70 de zile. Rezulta un spor lunar de 18-20 kg. Sporul se realizeaza cu un consum specifc de 4-5 UN / kg spor. Amestecul retetei furajere de 100 kg, in aceasta faza, este alcatuit din: 40 kg uruiala porumb; 32 kg uruiala de orz; 12 kg uruiala de mazare; 10 kg faina de carne; 5 kg faina de lucerna; 1 kg sare. Prima faza se incheie la varsta de 5-6 luni. Amestecul se poate da sub forma uscata sau umeda, fractionat sau la discretie, in hranitoare automate.
Ingrasarea pentru carne si grasime
Sistemul de ingrasarea pentru carne si grasime (mixta) are o practica indelungata in Transilvania si are ca scop obtinerea de carne frageda, cu fibra musculara fina si bine impanata cu grasime. Ingrasarea mixta se recomanda numai pentru consumul gospodaresc deoarece satisface necesitatile traditionale si reprezinta principala preocupare pentru a avea carne si preparate de carne conservate tot timpul anului.
La ingrasarea mixta se folosesc grasuni de la rasele mixte precum Albul de Banat, Bazna, Marele Alb, metisii acestora si chiar metisii proveniti din rasa Mangalita.
La ingrasare mixta exista o perioda de pregatire si una de ingrasare.
In perioada de pregatire se recomanda ca in timpul iernii ratiile sa fie compuse din 50% cereale, 45% cartofi; si 5 % faina de lucerna sau 75% amestec de cereale, 20 % sfecla si bostanoase si 5 % faina de lucerna. In timpul verii ratia se constituie 75-80% amestec de concentrate si 20-25% nutret verde administrat in adapost sau pasune. Cartofii se administreaza fierti in amestec cu concentratele dupa ce apa in care au fost fierti a fost indepartata. In perioada de pregatire se asigura 110 grame proteina digestibila pentru fiecare UN. Consumul specific este de 4UN / kg spor, iar sporul zilnic de 500 grame.
In perioada de ingrasare se distinge doua etape de ingrasare.
In etapa I, ingrasarea are loc de la 70 kg la 110 kg cu furaje ieftine precum bostanoasele si cartofii care ajun pana la 50% din ratie iar restul necesarului se completeaza cu amestec de concentrate si saruri minerale. Se asigura 95 g PD (proteina digestibila) / 1UN.
In etapa II, ingrasarea are loc de la 110 kg la 140-160 kg, in care ponderea in ratie o detin concentratele. Suculentele se inlocuiesc cu porumb si orz. Se asigura 75 g PD (proteina digestibila) / 1UN.
Metoda mixta se preteaza pentru obtinerea produselor traditionale de carne in sistem gospodaresc.
Ingrasarea pentru grasime
Ingrasarea pentru grasime (tarzie) este o ingrasare de recondtionare pentru valorificarea vierilor si scroafelor care si-au incheiat activitatea de reproductie.
Reconditionarea se realizeaza pe o durata de 3-4 luni timp in care se obtin sporuri de 800-900 grame / zi, cu un consum de peste 5,5 UN / kg spor.
In perioada de pregatire, care dureaza 30 de zile se vor consuma furaje ieftine din gospodarie format din 65% suculente 15% faina de lucerna si 20 % concentrate.
In perioada de ingrasare, care dureaza 50-60 de zile, se reduc suculente si creste progresiv adausul de concentrate. Trebuie sa asigure 7,5 UN / zi si 60-90 grame PD / UN.
In perioada de finisare, care dureaza 20-30 de zile, creste procentul de concentrate din ratia furajera pana la peste 80%.
12-11-2023 Porcine
Sustinerea cresterii traditionale a porcului in gopodarii si a proprietarilor de porci din mediul rural este o prioritate a Auroritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA). Cresterea, sacrificarea porcilor in gospodaria taraneasca si comercializarea acestora nu va fi interzisa. ANSVSA transmite romanilor ca isi vor putea sacrifica fara probleme porcii inainte de Craciun, in propriile gospodarii. Mai multe>>
23-05-2023 Porcine
Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA) colaboreaza cu Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) si in anul 2023, in campania europeana de sprijinire a luptei impotriva pestei porcine africane (African Swine Fever/ASF). Mai multe>>
03-11-2022 Porcine
Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor - ANSVSA informeaza ca in data de 02.11.2022 mai sunt active 47 de focare PPA, dintre care 44 de focare la nivelul gospodariilor populatiei si 3 focare la nivelul exploatatiilor comerciale, dupa cum urmeza: Mai multe>>
15-10-2022 Porcine
In seara zilei de 11.10.2022 a fost confirmata prezenta virusului pestei pocine africane (PPA) intr-o ferma cu un efectiv de 39.191 de porcine, din localitatea Parta, judetul Timis, apartinand SC SMF Romania SRL. Imediat dupa notificarea suspiciunii de catre Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Timis, serviciile veterinare au intervenit de urgenta si au plasat ferma sub supraveghere oficiala. Mai multe>>
01-08-2022 Porcine
PPA este o boala devastatoare care afecteaza porcii domestici si salbatici. Virusul este inofensiv pentru oameni, dar provoaca perturbari socio-economice in multe tari. Uniunea Europeana (UE) este cel mai mare exportator de porcine si produse de porc din intreaga lume, cu peste 5 milioane de tone exportate anual, ceea ce face ca aceasta sa fie una dintre cele mai importante activitati economice din sectorul agricol din Europa. Mai multe>>
22-02-2022 Porcine
Ingrasarea timpurie se numeste astfel fiindca incepe la o varsta mica a porcilor, la un timp destul de scurt dupa intarcare. Acest sistem se mai cunoaste si si sub numele de ingrasare rapida, sau ingrasare pentru carne, deoarece porcii supusi acestui fel de ingrasare ating greutatea de sacrificare intr-un interval de timp scurt si produsul principal obtinut in urma sacrificarii lor este carnea cu putina grasime. Mai multe>>
04-01-2022 Porcine
In urma cu 17 ani, Smithfield Romania punea bazele, in zona de Vest a tarii, a ceea ce avea sa devina un model de business sustenabil in zootehnie si industrie alimentara. Prin brandul Comtim, cele mai inalte standarde din industrie in ceea ce priveste siguranta alimentara sunt aplicate pe intregul lant de productie, din ferma in furculita, oferind astfel consumatorilor produse din carne de porc de calitate superioara. Mai multe>>
26-11-2021 Porcine
Cunoscand importanta furajarii in cresterea porcinelor, facem o sinteza asupra unor aspecte legate de alimentatia porcinelor si cu unele referiri in utilizarea nutreturilor combinate. Ponderea de peste 65% a costurilor in producerea carnii de porc reprezinta contravaloarea hranei, in deosebi in varianta utilizarii nutreturilor combinate furnizate de fabrici specializate sau a celor realizate in ferme, din cereale macinate, cu adaos de concentrate proteino-vitamino-minerale. Mai multe>>
03-08-2021 Porcine
Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor isi intensifica eforturile pentru a opri raspandirea pestei porcine africane in Europa, prin extinderea campaniei #StopASF in alte noua tari. In vara anului 2020, Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor, a lansat in sud-estul Europei, o campanie majora care sa creasca gradul de constientizare pentru aceasta boala a porcilor. Mai multe>>
31-07-2021 Porcine
Ca urmare a informatiilor eronate aparute in presa, avand ca scop denaturarea situatiei reale, precizam urmatoarele: Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) NU interzice si NU limiteaza cresterea porcinelor in gospodariile populatiei din Romania. Mai multe>>
18-07-2021 Porcine
Pregatirea scroafelor gestante pentru fatare trebuie sa inceapa cam din luna a 3-a de gestatie, cand fetusii au o crestere mai intensa, dezvoltand scheletul si organele, necesitand mai multa hrana pe care o iau din sangele scroafei mame. In ultimele 10 zile dinaintea fatarii, scroafele devin foarte greoaie, deoarece purceii ajung aproape la greutatea pe care o au la data nasterii. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>