Masuri preventive in fermele de pasari ca urmare a evolutiei gripei aviare in UE

Masuri prevenire gripa aviaraCa urmare a evolutiei a unor focare de influenta aviara in Germania, Olanda si Regatul Unit al Marii Britanii, ANSVSA a dispus, in scop preventiv, intensificarea la nivel national a monitorizarii starii de sanatate a efectivelor de pasari si a controalelor privind aplicare cerintelor de biosecuritate in fermele de pasari. Dintre bolile, transmisibile, cu un inalt grad de periculozitate pentru efectivele de pasari domestice si salbatice cele mai grave sunt Pseudopesta si Gripa Aviara, pe langa alte boli infectioase, parazitare sau tehnopatii specifice pasarilor crescute in hale inchise.


Masuri preventive — Intensificarea masurilor de biosecuritate in fermele de pasari si a monitorizarii starii de sanatate a efectivelor de pasari


Ca urmare a evolutiei a unor focare de influenta aviara in Germania, Olanda si Regatul Unit al Marii Britanii, ANSVSA a dispus, in scop preventiv, intensificarea la nivel national a monitorizarii starii de sanatate a efectivelor de pasari si a controalelor privind aplicare cerintelor de biosecuritate in fermele de pasari.

ANSVSA aplica aceasta conduita preventiva de fiecare data cand este informata de catre Comisia Europeana, prin sistemul de alerta pentru bolile animalelor, confirmarea unor noi focare de boala.

Conform notei de serviciu, transmisa structurilor teritoriale, se vor desfasura urmatoarele actiuni:

    • Organizarea de intalniri si instruiri pentru informarea si constientizarea fermierilor, a medicilor veterinari de libera practica, a vanatorilor si paznicilor fondurilor de vanatoare etc, asupra semnelor clinice ale influentei aviare si ale bolii de Newcastle si despre necesitatea notificarii, in regim de urgenta, catre DSVSA judeteana, a oricaror suspiciuni de boala;
    • Se va solicita sectorului avicol sa intensifice masurile de profilaxie nespecifica si sa intareasca masurile de biosecuritate in fermele de pasari, pentru a putea preintampina orice evenimente de ordin epidemiologic nedorite;
    • Efectuarea de controale privind respectarea cerintelor de biosecuritate in exploatatiile comerciale de pasari;
    • Informarea privind semnele clinice de boala si necesitatea notificarii DSVSA judetene, de catre detinatorii de exploatatii non-comerciale, a oricaror suspiciuni de boala;
    • Intensificarea activitatilor de monitorizare a statusului de sanatate al pasarilor si notificarea imediata a suspiciunilor de boala;
    • Se vor dispune masuri pentru limitarea circulatiei pasarilor de curte in perimetrele exploatatiilor, si se vor informa fermierii asupra conditiilor de circulatie a pasarilor din exploatiile comerciale.


DSVSA judetene care au in raza de competenta granita cu state terte vor incheia protocoale de colaborare la nivel local cu inspectoratele judetene ale politiei de frontiera, pentru ca acestea sa le notifice orice caz de gasire a pasarilor bolnave sau cadavre de pasari in zona de patrulare.


Reactualizarea stocurilor de materiale si a structurilor de interventie, prevazute in planurile de contingenta de la nivel local.

Importurile de pasari, in Romania, de la inceputul anului si pana in prezent, din tarile mai sus-mentionate si data ultimului import:

    • Germania — 06.01.2014 — 13.11.2014 — 58 de transporturi de pasari:
        • 38 transporturi — 1.951.813 gaini
        • 20 transporturi — 207.310 pui de curca
    • Olanda — 16.07.2014 — 1 transport de pasari — 120.060 gaini.
    • Anglia — 01.04.2014 — 1 transport de pasari — 7.904 gaini.


Comertul intracomunitar, cu pasari vii provenite din tarile membre ale Uniunii Europene in care evolueaza sporadic gripa aviara, de inalta sau joasa patogenitate, se poate derula, neexistand bariere nejustificate in calea comertului.


In urma supravegherii si a regionalizarii tarilor in cauza, se transmit aceste informatii Comisiei Europene, care emite masuri de protectie referitoare la gripa aviara inalt patogena, de diverse subtipuri, prin legislatie specifica.

ANSVSA


Masuri pentru prevenirea Gripei Aviare in Judetul Sibiu

Dintre bolile, transmisibile, cu un inalt grad de periculozitate pentru efectivele de pasari domestice si salbatice, care genereaza pierderi economice importante datorita mortalitatii ridicate, a restrictiilor privind miscarea pasarilor vi si a produselor provenite de la acestea, cele mai grave sunt Pseudopesta si Gripa Aviara, pe langa alte boli infectioase, parazitare sau tehnopatii specifice pasarilor crescute in hale inchise.

Contextul epidemiologic international determinat de evolutia a unor focare de Gripa Aviara in Germania, Olanda si Regatul Unit al Marii Britanii, coroborat cu fenomenul de migratie si cu activitatile de comercializare in viu a pasarilor constituie factori ce pot favoriza difuzarea virusului gripal aviar in efectivele de pasari din zona europeana.

Gripa Aviara (Influienta Aviara) este o boala infectioasa a pasarilor cauzata de mutatia virusului gripal de tip A, subtipurile H5 si H7. Boala a fost descoperita acum mai mult de 100 de ani in Italia si s-a raspandit in intreaga lume fiind predispuse la boala toate specile de pasari domestice si salbatice.

Pasarile migratoare (ratele salbatice, in mod special) sunt sursa naturala de gripa aviara, ele fiind si cele mai rezistente la infectii. Pasarile domestice, inclusiv gainile si ratele, sunt deosebit de predispuse la epidemii de gripa aviara cu final fatal.

La nivel national A.N.S.V.S.A. a dispus, in scop preventiv, intensificarea monitorizarii starii de sanatate a efectivelor de pasari si a controalelor privind aplicare cerintelor de biosecuritate in fermele de pasari.

Pentru a se asigura o protectie sanitara eficienta, conducerea Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Sibiu, a stabilit un program judetean, ca parte integrata a programului national, care cuprinde masuri specifice de prevenire si combatere a Gripei Aviare, cu referire la :

    • Colaborarea permanenta cu crescatorii de pasari, organizati ca persoane fizice, juridice, sau in asociatii de profil, a vanatorilor si a paznicilor fondurilor de vanatoare, prin intalniri periodice cu caracter informational, pentru cunoasterea legislatiei si a obligatiilor ce le revin in implementarea masurilor stabilite.
    • Stabilirea zonelor de risc pe culoarul raurilor Olt si Cibin, in localitatiile cu gospodarii care au contact cu luciul de apa (Talmaciu, Porumbalcu, Noul Roman, Glamboaca, Bradu, Selimbar) si in jurul a doua ferme comerciale (Adeltib, Neimeira).
    • Monitorizarea modului de implementare a normelor de biosecuritate in fermele comerciale si exploatatii cu pasari, protectia si bunastrea pe specii si categorii de exploatare.
    • Coordonarea si supravegherea bolii prin examene de laborator si alte operatiuni specifice la efectivelor de pasari din exploatatiile comerciale si exploatatiile nonprofesionale ale populatiei. Au fost afluite in acest an 220 de probe recoltate de la pasarile moarte recoltate din zonele de supraveghere.
    • Informarea medicilor veterinari privind suspiciuni sau semne clinice de boala de catre detinatorii de exploatatii cu pasari.
    • Stabilirea de masuri pentru limitarea circulatiei pasarilor de curte in perimetrele exploatatiilor, si informarea fermierilor asupra conditiilor de circulatie a pasarilor din exploatiile comerciale.
    • Supravegherea comertului intracomunitar si a importului cu pasari vii provenite din tarile membre ale Uniunii Europene sau tari terte.
    • Controlul calitatii si a modului de administrare a furajelor.
    • Reactualizarea stocurilor de materiale si a structurilor de interventie, prevazute in planurile de contingenta de la nivel local.


La aceasta data, in judetul Sibiu se cresc 250.000 de gaini, rate, gaste, curci, bibilici, porumbei, pasari de apartament, in 16.765 gospodarii, 110.000 de gaini ouatoare in 8 exploatatii comerciale si 17 exploatatii comerciale de Tip A serii de 400.000 pui de carne in 3 ferme comerciale si o exploatatie cu 500 de prepelite.


Atentionam ca rentabilitatea cresterii pasarilor este conditionata in primul rand de modul in care crescatorii respecta normele de bunastare (adapostire, furajare, adapare, microclimat, exploatare) si in mod deosebit a normelor de protectie sanitara veterinara, respectiv asigurarea statusului de sanatate.

Prin implementarea cu profesionalism si eficienta maxima a masurilor stabilite in programele specifice, efectivele de pasari care se cresc in judetul Sibiu sunt indemne fata de aceasta grava maladie.


Dr. Pentea Ioan

Compartiment Comunicare D.S.V.S.A. Sibiu



Noutati

10 cursuri de gătit carne de pui cu Chef Adi Hădean: azi începe concursul Familia Safir

22-07-2024 Pasari

10 cursuri de gătit carne de pui cu Chef Adi Hădean: azi începe concursul Familia Safir

După anunțul din luna mai 2023 a parteneriatului pe termen lung dintre Grupul de firme Safir și Chef Adi Hădean, prin care liderul de opinie face cunoscut publicului său tot ce consideră util și interesant din afacerea care produce marca Familia Safir, astăzi anunțăm continuarea colaborării prin campania de marcă „De la Familia Safir sau din curtea ta, totuna este”- și un concurs național. Mai multe>>

Grupul de firme Safir este unul dintre cei mai importanti angajatori locali din regiunea Moldovei

01-11-2023 Pasari

Grupul de firme Safir este unul dintre cei mai importanti angajatori locali din regiunea Moldovei

Cu un numar impresionant de 767 de angajati activi, grupul de firme Familia Safir demonstreaza angajament pentru dezvoltarea comunitatii din judetele din regiunea Moldovei. Aproximativ 80% dintre angajatii grupului de firme sunt din judetul Vaslui si ocupa diferite roluri in cele sapte ferme, trei fabrici (de produse semipreparate si preparate, nutreturi combinate si fainuri proteice), un abator, magazine proprii, o rotiserie, precum si in departamentele suport care deservesc aceste divizii. Mai multe>>

Gripa aviara diagnosticata in judetul Teleorman

28-10-2023 Pasari

Gripa aviara diagnosticata in judetul Teleorman

Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala a confirmat prezenta virusului gripei aviare H5N1 in probele prelevate de la o pasare dintr-o gospodarie cu un efectiv de 120 de pasari (40 curci, 45 de gaste, 10 rate, 25 de gaini) din localitatea Tiganesti, judetul Teleorman. Mai multe>>

Grupul ungar Hodler Capital a incheiat un joint venture cu producatorul roman de carne de pasare Oprea Avi Com

16-03-2023 Pasari

Grupul ungar Hodler Capital a incheiat un joint venture cu producatorul roman de carne de pasare Oprea Avi Com

O echipa de avocati specializati in fuziuni si achizitii a D&B David si Baias, societatea de avocatura corespondenta PwC in Romania, a asistat Hodler Asset Management, care face parte din Hodler Capital, un holding de investitii in industria agricola si alimentara, cu sediul in Ungaria, in incheierea unui joint venture cu producatorul roman de carne de pasare Oprea Avi Com. Mai multe>>

„Green Behaviour – Clean Life” - Proiectul care promoveaza importanta protectiei mediului in sectorul avicol

01-02-2023 Pasari

„Green Behaviour – Clean Life” - Proiectul care promoveaza importanta protectiei mediului in sectorul avicol

Coordonatorul Celiz International Center din Romania si partenerul IVI din Italia si-au unit fortele pentru a implementa proiectul Erasmus+ „Green Behavior - Clean Life”, un proiect care vizeaza promovarea constientizarii aspectelor legate de protectia mediului in randul antreprenorilor din domeniul avicol. In conditiile in care schimbarile climatice devin o problema din ce in ce mai presanta, proiectul incearca sa incurajeze practicile si comportamentul sustenabil in aceasta industrie si nu num... Mai multe>>

Caz de gripa aviara confirmat la o lebada de vara in judetul Calarasi

18-11-2021 Pasari

Caz de gripa aviara confirmat la o lebada de vara in judetul Calarasi

In luna octombrie 2021, a inceput un nou sezon epidemic al virusului HPAI produs de catre pasarile salbatice migratoare. DSVSA Calarasi a fost notificata telefonic despre prezenta in localitatea Postavari, pe malul Lacului Postavari, de pe raza fondului cinegetic 20 Frumusani, comuna Frumusani, a unui cadavru de lebada. Mai multe>>

ANSVSA controleaza carnea de pasare si a ouale provenite din Polonia

28-10-2021 Pasari

ANSVSA controleaza carnea de pasare si a ouale provenite din Polonia

Actiunea a fost decisa ca urmare a numarului mare de notificari de alerta, primite in ultima perioada prin Sistemul Rapid de Alerta pentru Alimente si Furaje (SRAAF), privind comercializarea pe teritoriul Romaniei a unor loturi de carne de pasare, provenite din Polonia, in care s-a identificat Salmonella enteritidis si/sau Salmonella typhimurium, serotipuri cu un grad ridicat de risc pentru sanatatea consumatorilor. Mai multe>>

Focarele de gripa aviara din jud. Mures si Harghita au fost stinse, iar restrictiile au fost ridicate

24-06-2021 Pasari

Focarele de gripa aviara din jud. Mures si Harghita au fost stinse, iar restrictiile au fost ridicate

In perioada 11-14 iunie au fost stinse focarele de gripa aviara care au evoluat in localitatile Ungheni, Cozma, Santana, Grebenisu de Campie din judetul Mures si Cristuru Secuiesc din judetul Harghita. Odata cu stingerea focarelor de gripa aviara au fost ridicate restrictiile de circulatie a persoanelor, a animalelor si a mijloacelor de transport pentru zonele de protectie (raza de 3 km in jurul focarului) si de supraveghere (raza de 10 km in jurul focarului). Mai multe>>

Oportunitatea de export pentru carnea de pui/pasare in Statul Qatar

12-05-2021 Pasari

Oportunitatea de export pentru carnea de pui/pasare in Statul Qatar

In data de 26 aprilie a.c., Ambasada Romaniei in Statul Qatar a fost contactata de catre reprezentatii companiei Qatar Airways Catering Company (QACC), companie care ofera servicii exclusive de catering catre Qatar Airways si alte companii aeriene care deservesc Aeroportul International Hamad din Doha, privind oportunitatea de a incheia colaborari comerciale cu producatori de carne de pasare din Romania. Mai multe>>

Bolile aparatului circulator la pasari mici

10-05-2021 Pasari

Bolile aparatului circulator la pasari mici

Aparatul circulator al pasarii este constituit din cord, organul care asigura circulatia sanguina in corp vase (artere, vene) si sange partea lichida. Importanta cordului in circulatia sanguina a pasarii rezulta si din greutatea organului care reprezinta 10% din cea corporala. La unele specii de pasari-colibri ajunge la 20%. Mai multe>>

Masuri dispuse la nivel national pentru a preveni raspandirea gripei aviare

08-05-2021 Pasari

Masuri dispuse la nivel national pentru a preveni raspandirea gripei aviare

La solicitarea Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, in seara zilei de 7 mai 2021 s-a intrunit Comitetul National pentru Situatii de Urgenta – Centrul National de Combatere a bolilor pentru adoptarea unor noi masuri in contextul diagnosticarii virusului gripei aviare la pasarile dintr-o exploatatie comerciala de pasari din localitatea Ungheni, judetul Mures. Mai multe>>