Recomandari privind regimul de comercializare al oualor

Recomandari regim de comercializare ouaCresterea pasarilor, in general, este o preocupare importanta pentru un segment de populatie, activitate care, in functie de sistemul de crestere, asigura crescatorului o sursa de hrana in gospodaria proprie, dar si venituri substantiale prin valorificarea de pasari vi, sau oua obtinute, de la pasari crescute in exploatatii comeciale, in sistem ecologic sau industrial.


Dintre produsele obtinute de la pasarile domestice, oul este unul dintre cele mai hranitoare alimente. datorita valorii nutritive si biologice ridicate, fiind o sursa perfect echilibrata de proteina si grasimi usor digestibile, de energie si de nutrienti. 

Producerea si comercializarea oualor pentru consum in Romania se realizeaza cu respectarea prevederilor Regulamentului C.E nr. 852/2004 privind regulile generale de igiena a alimentelor, cu modificarile si completarile ulterioare, Reg. C.E. nr. 589/2008 de stabilire a normelor de aplicare a Reg. C.E. nr. 1234/2007 ce stabileste standardele de comercializare aplicabile oualor si ale Directivei 2000/13/C.E. cu privire la etichetarea si modul de marcare a oualor si a ambalajelor, precum si Ordinul A.N.S.V.S.A nr. 111/2008, privind procedura de inregistrare sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor a activitatilor de obtinere si de vanzare directa sau cu amanuntul a produselor alimentare de origine animala sau nonanimala.

Conform actelor normative in vigoare, ouale se clasifica dupa caracteristicile de calitate in : 

    • Oua de categoria A: forma normala, intacte si cu coaja curata, la examenul ovoscopic prezinta camera de aer cu inaltimea pana la 6 milimetri, imobila, galbenusul vizibil in pozitia centrala, albusul limpede, transparent, fara impuritati si mirosuri straine.
    • Oua de categoria B: sunt ouale care nu respecta toate caracteristicile de calitate prevazute pentru ouale de categoria A

Dupa greutate, ouale din categoria A, se clasifica in: 

    • categoria XL (foarte mare) - greutate ≥ 73 g;
    • categoria L (mare) - greutate ≥ 63g si <73 g;
    • categoria M (mediu) - greutate ≥ 53 g si < 63 g;
    • categoria S (mic) - greutate < 53 g.

Pentru asigurarea trasabilitatii, ouale destinate comercializarii vor fi marcate obligatoriu cu codul producatorului. format dintr-un cod care reprezinta tara, judetul, un numar de ordine in cadrul judetului, data ouatului (ziua si luna) si o cifra in fata codului tarii care va indica metoda de crestere, astfel: 

    • cifra 0 – pentru oua de gaina care se cresc ecologic.
    • cifra 1 – pentru oua de gaina care se cresc in aer liber.
    • cifra 2 – pentru oua de gaina care se cresc in hale la sol.
    • cifra 3 – pentru oua de gaina care se cresc in baterii (custi, imbunatatite).

Marcarea oualor cu codul producatorului se va face la locul de productie sau la primul centru de ambalare la care sunt livrate ouale, cu respectarea conditiilor legale.

Ambalajele care contin oua de categoria A trebuie sa poarte la exterior, pe langa concordanta intre codul producatorului marcat pe ou si cel de pe ambalaj, date inscrise vizibil si perfect lizibile despre: 

    • codul centrului de ambalare oua;
    • categoria de calitate;
    • categoria de greutate;
    • data valabilitatii;
    • metoda de crestere cu termenii: “Oua de gaini crescute in aer liber”, “Oua de gaini crescute in hale la sol”, “Oua de gaini crescute in baterii“.

Data valabilitatii minime trebuie stabilita la maxim 28 de zile de la ouat.

Statusul de sanatate pentru efectivele de pasari este asigurat de personalul din reteaua sanitara veterinara, care conform programelor de prevenire a bolilor transmisibile specifice pasarilor (Gripa Aviara, Pseudopesta Aviara si Salmonelozele la gaini ouatoare si puii de carne, sau tehnopatii) monitorizeaza respectarea normelor de protectie sanitara, a normelor de protectie si bunastare, normele de igiena si microclimat, furajarea si asigurarea apei potabile in exploatatiile cu pasari, supravegherea bolilor prin examene de laborator si operatiuni imunoprofilactice specifice.

Pentru prevenirea aparitiei unor toxiinfectii alimentare prin producerea si comercializarea de oua, in alte conditii decat cele legale, producatorii, comerciantii si consumatorii de oua, au obligatia sa respecte urmatoarele:

    • Valorificarea oualor de consum numai in spatii si unitati autorizate si supuse controlului sanitar veterinar.
    • Se interzice comercializarea oualor care nu sunt marcate, cu: Este interzisa comercializarea oualor cu coaja crapata sau lovita si a oualor de rata.
          • tara de provenienta
          • codul unitatii producatoare
          • data producerii (ziua, luna si anul)
          • indici de standard de comercializare si cifra sistemului de crestere, care se aplica pe fiecare ou
    • Transportul oualor se va efectua numai in mijloace auto autorizate sanitar veterinar si insotite de document de conformitate, care sa ateste salubritatea acestora si sistemul de crestere a gainilor.
    • Se interzice depozitarea, expunerea in vederea comercializarii a oualor in aceleasi locuri cu alte produse alimentare nepreambalate sau in spatii necorespunzatoare care pot duce la alterarea sau contaminarea acestora.
    • Pastrarea oualor se face in frigider sau incaperi cu temperatura de 4 pana la 14 0 C.

Populatia este rugata sa informeze medicul veterinar arondat despre neregulile constatate in producerea si comercializarea alimentelor, pentru a se putea lua masuri in consecinta.

Dr. Pentea Ioan
Secretar al Colegiului Medicilor Veterinari din Judetul Sibiu

   

Noutati

10 cursuri de gătit carne de pui cu Chef Adi Hădean: azi începe concursul Familia Safir

22-07-2024 Pasari

10 cursuri de gătit carne de pui cu Chef Adi Hădean: azi începe concursul Familia Safir

După anunțul din luna mai 2023 a parteneriatului pe termen lung dintre Grupul de firme Safir și Chef Adi Hădean, prin care liderul de opinie face cunoscut publicului său tot ce consideră util și interesant din afacerea care produce marca Familia Safir, astăzi anunțăm continuarea colaborării prin campania de marcă „De la Familia Safir sau din curtea ta, totuna este”- și un concurs național. Mai multe>>

Grupul de firme Safir este unul dintre cei mai importanti angajatori locali din regiunea Moldovei

01-11-2023 Pasari

Grupul de firme Safir este unul dintre cei mai importanti angajatori locali din regiunea Moldovei

Cu un numar impresionant de 767 de angajati activi, grupul de firme Familia Safir demonstreaza angajament pentru dezvoltarea comunitatii din judetele din regiunea Moldovei. Aproximativ 80% dintre angajatii grupului de firme sunt din judetul Vaslui si ocupa diferite roluri in cele sapte ferme, trei fabrici (de produse semipreparate si preparate, nutreturi combinate si fainuri proteice), un abator, magazine proprii, o rotiserie, precum si in departamentele suport care deservesc aceste divizii. Mai multe>>

Gripa aviara diagnosticata in judetul Teleorman

28-10-2023 Pasari

Gripa aviara diagnosticata in judetul Teleorman

Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala a confirmat prezenta virusului gripei aviare H5N1 in probele prelevate de la o pasare dintr-o gospodarie cu un efectiv de 120 de pasari (40 curci, 45 de gaste, 10 rate, 25 de gaini) din localitatea Tiganesti, judetul Teleorman. Mai multe>>

Grupul ungar Hodler Capital a incheiat un joint venture cu producatorul roman de carne de pasare Oprea Avi Com

16-03-2023 Pasari

Grupul ungar Hodler Capital a incheiat un joint venture cu producatorul roman de carne de pasare Oprea Avi Com

O echipa de avocati specializati in fuziuni si achizitii a D&B David si Baias, societatea de avocatura corespondenta PwC in Romania, a asistat Hodler Asset Management, care face parte din Hodler Capital, un holding de investitii in industria agricola si alimentara, cu sediul in Ungaria, in incheierea unui joint venture cu producatorul roman de carne de pasare Oprea Avi Com. Mai multe>>

„Green Behaviour – Clean Life” - Proiectul care promoveaza importanta protectiei mediului in sectorul avicol

01-02-2023 Pasari

„Green Behaviour – Clean Life” - Proiectul care promoveaza importanta protectiei mediului in sectorul avicol

Coordonatorul Celiz International Center din Romania si partenerul IVI din Italia si-au unit fortele pentru a implementa proiectul Erasmus+ „Green Behavior - Clean Life”, un proiect care vizeaza promovarea constientizarii aspectelor legate de protectia mediului in randul antreprenorilor din domeniul avicol. In conditiile in care schimbarile climatice devin o problema din ce in ce mai presanta, proiectul incearca sa incurajeze practicile si comportamentul sustenabil in aceasta industrie si nu num... Mai multe>>

Caz de gripa aviara confirmat la o lebada de vara in judetul Calarasi

18-11-2021 Pasari

Caz de gripa aviara confirmat la o lebada de vara in judetul Calarasi

In luna octombrie 2021, a inceput un nou sezon epidemic al virusului HPAI produs de catre pasarile salbatice migratoare. DSVSA Calarasi a fost notificata telefonic despre prezenta in localitatea Postavari, pe malul Lacului Postavari, de pe raza fondului cinegetic 20 Frumusani, comuna Frumusani, a unui cadavru de lebada. Mai multe>>

ANSVSA controleaza carnea de pasare si a ouale provenite din Polonia

28-10-2021 Pasari

ANSVSA controleaza carnea de pasare si a ouale provenite din Polonia

Actiunea a fost decisa ca urmare a numarului mare de notificari de alerta, primite in ultima perioada prin Sistemul Rapid de Alerta pentru Alimente si Furaje (SRAAF), privind comercializarea pe teritoriul Romaniei a unor loturi de carne de pasare, provenite din Polonia, in care s-a identificat Salmonella enteritidis si/sau Salmonella typhimurium, serotipuri cu un grad ridicat de risc pentru sanatatea consumatorilor. Mai multe>>

Focarele de gripa aviara din jud. Mures si Harghita au fost stinse, iar restrictiile au fost ridicate

24-06-2021 Pasari

Focarele de gripa aviara din jud. Mures si Harghita au fost stinse, iar restrictiile au fost ridicate

In perioada 11-14 iunie au fost stinse focarele de gripa aviara care au evoluat in localitatile Ungheni, Cozma, Santana, Grebenisu de Campie din judetul Mures si Cristuru Secuiesc din judetul Harghita. Odata cu stingerea focarelor de gripa aviara au fost ridicate restrictiile de circulatie a persoanelor, a animalelor si a mijloacelor de transport pentru zonele de protectie (raza de 3 km in jurul focarului) si de supraveghere (raza de 10 km in jurul focarului). Mai multe>>

Oportunitatea de export pentru carnea de pui/pasare in Statul Qatar

12-05-2021 Pasari

Oportunitatea de export pentru carnea de pui/pasare in Statul Qatar

In data de 26 aprilie a.c., Ambasada Romaniei in Statul Qatar a fost contactata de catre reprezentatii companiei Qatar Airways Catering Company (QACC), companie care ofera servicii exclusive de catering catre Qatar Airways si alte companii aeriene care deservesc Aeroportul International Hamad din Doha, privind oportunitatea de a incheia colaborari comerciale cu producatori de carne de pasare din Romania. Mai multe>>

Bolile aparatului circulator la pasari mici

10-05-2021 Pasari

Bolile aparatului circulator la pasari mici

Aparatul circulator al pasarii este constituit din cord, organul care asigura circulatia sanguina in corp vase (artere, vene) si sange partea lichida. Importanta cordului in circulatia sanguina a pasarii rezulta si din greutatea organului care reprezinta 10% din cea corporala. La unele specii de pasari-colibri ajunge la 20%. Mai multe>>

Masuri dispuse la nivel national pentru a preveni raspandirea gripei aviare

08-05-2021 Pasari

Masuri dispuse la nivel national pentru a preveni raspandirea gripei aviare

La solicitarea Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, in seara zilei de 7 mai 2021 s-a intrunit Comitetul National pentru Situatii de Urgenta – Centrul National de Combatere a bolilor pentru adoptarea unor noi masuri in contextul diagnosticarii virusului gripei aviare la pasarile dintr-o exploatatie comerciala de pasari din localitatea Ungheni, judetul Mures. Mai multe>>