Conducatorii Romaniei si boala minciunii fara leac

peisaj_1.jpg

De cum ajunge intr-o functie publica, oricat de modesta, un roman invata, probabil, doua reguli de baza: adevarul trebuie ascuns cu orice pret daca nu cumva este "de bine", iar cetateanul nu conteaza decat daca poate fi muls de bani.









Alta explicatie nu poate exista pentru situatiile halucinanate, unele dramatice, de care ne izbim la fiecare pas.

Zilele trecute aflam despre decizia Comisiei Europene de a sista platile SAPARD pe anul acesta pentru Romania, dupa ce o misiune de audit a constatat deficiente in sistemul de management si control. Cu alte cuvinte, nu mai primim bani pentru agricultura pe motiv de incompetenta si sub suspiciune de coruptie.

Ziele trecute afla presa, pentru ca Ministerul de Finante a primit vestea oficial in data de 9 iulie printr-o scrisoare semnata de Jean Luc Demarty, directorul general pentru agricultura si dezvoltare rurala.

Asta dupa ce autoritatile romane fusesera atentionate asupra posibilitatii taierii fondurilor inca din luna martie a acestui an. Atunci, Comisia Europeana recomanda Romaniei sa se conformeze cu strictete la criteriile de acreditare si protejarea intereselor financiare ale UE in implementarea a doua masuri din program.

Ce au facut autoritatile romane? Au creionat un plan de masuri pe genunchi, pe care l-au trimis si apoi l-au primit inapoi de la Bruxelles, iar atunci cand inevitabilul s-a produs, au bagat scrisorica intr-un sertar si ce s-au mai bucurat ca dupa cateva zile s-a aflat doar despre sanctionarea Bulgariei.

Intre timp, fermierii, care deja contractasera credite in asteptarea banilor SAPARD, au platit dobanzi in banci, si-au facut planuri si au dat telefoane peste telefoane la APIA sa vada de ce intarzie fondurile? Au fost mintiti. Iar minciuna i-a pagubit cu mii de euro.

De ce nu a comunicat urgent Ministerul Finantelor sau APIA despre sistarea fondurilor? Pentru ca au fost prea ocupati cu remedierea deficientelor, zic ei. \

De fapt, au bagat gunoiul sub pres sperand ca, poate, banii vor fi deblocati inainte ca presa sa afle. Nu da bine o asemenea sanctiune in an electoral. Dar presa a aflat.

Ministrul Dacian Ciolos, pana acum o figura luminoasa, a iesit cu un discurs penibil in fata opiniei publice, incercand sa explice ca, de fapt, nimeni nu e vinovat pentru cele intamplate.

Poate Dumnezeu? Sau iar ne-o fi furat arbitrul? In loc sa vedem un val de demisii de la nivelul ministrului insusi, am avut parte de-o balamajeala care, poate, o fi credibila pentru unii alegatori, dar este doar ridicola pentru Bruxelles.

Joi ne-a izbit o alta stire. O femeie alcoolica, care si-a alungat proprii copii de acasa, a fost acceptata asistent maternal si a primit in grija un copil.

Ba chiar mai mult, nici nu a fost evaluata riguros la intervalele de timp impuse de lege. Asa se face ca a ajuns sa-l ucida cu bestialitate pe baiatul luat in grija "maternala".

Copilul de 4 ani a fost gasit mutilat, fara degete de la picioare si cu organele genitale taiate cu foarfeca.

Din nou autoritatile au incercat sa ascunda gunoiul sub pres. Ca femeia era in ordine, ca a fost evaluata cu regularitate, ca, stiti doar, voia Domnului a fost potrivnica.

Si din nou investigatiile au fost facute de presa. Ziaristii au descoperit ceea ce inspectorii Protectiei Copilului ar fi trebuit sa vada dintr-o privire.

N-au facut-o, un copil a murit cumplit, iar apoi au si incercat sa musamalizeze adevarul.

Sunt doua exemple dintr-o singura saptamana. Daca ne-am duce inapoi cateva saptamani sau cateva luni, bilantul ar fi tulburator.

Inconstienta si minciuna autoritatilor costa vieti si bani, insa nimeni, in afara presei, nu lupta cu aceste obiceiuri.

Dimpotriva. Va aduceti aminte cazul filmului Remes-Muresan, asa-numitul scandal "Palinca si caltabosi"?

Principala suparare a colegilor de cabinet ai ministrului surprins in timp ce lua mita, inclusiv a premierului, nu a fost fapta lui Remes, ci difuzarea filmului.

Probabil ca daca imaginile n-ar fi ajuns la presa, ci doar la sefii lui directi, Decebal Traian Remes ar fi si acum ministru al Agriculturii.

Daca n-ar fi existat presa, fermierii ar astepta si acum fondurile SAPARD blocate, iar Protectia Copilului ne-ar fi spus ca micutul ucis cu bestialitate era de fapt masochist.

Dar, nu-i asa, de ce-si baga Comisia Europeana nasul in ciorba noastra? Stim noi mai bine ce avem de facut!

Autor: Ioana Ene

Noutati

A avut loc prima reuniune a Consiliului Laptelui – grup consultativ pentru sectorul bovinelor de lapte

01-10-2024 Bovine

A avut loc prima reuniune a Consiliului Laptelui – grup consultativ pentru sectorul bovinelor de lapte

Marți, 01 octombrie 2024, a avut loc prima reuniune a Consiliului Laptelui – grup consultativ pentru sectorul zootehnic, specia bovine. Evenimentul, organizat sub coordonarea ministrului Florin BARBU, s-a desfășurat la sediul unei ferme de bovine din județul Buzău, localitatea Amaru. Acesta a avut ca scop identificarea problemelor cu care se confruntă sectorul bovinelor de lapte, în vederea stabilirii și formulării propunerilor de măsuri necesare soluționării acestora. Mai multe>>

'Cel mai priceput fermier in domeniul pasunatului!' - concurs national cu premii lansat de USAMV Cluj-Napoca

25-01-2024 Pajisti pasuni fanete

'Cel mai priceput fermier in domeniul pasunatului!' - concurs national cu premii lansat de USAMV Cluj-Napoca

Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj-Napoca anunta lansarea unui concurs inedit, cu premii consistente, destinat fermierilor romani care integreaza pasunatul in cresterea animalelor (vaci, oi, capre, cai etc). Concursul are loc in cadrul Proiectului Grazing4Agroecology (G4AE), in care USAMV Cluj-Napoca reprezinta Romania, si in parteneriat cu UBM Feed Romania, fabrica de furaje din comuna Sanpaul (jud. Mures). Mai multe>>

Afla care sunt cele 6 etape din ciclul de viata al unei vaci

15-01-2024 Bovine

Afla care sunt cele 6 etape din ciclul de viata al unei vaci

Ciclul de viață al unei vaci este un proces fascinant și esențial în agricultura modernă. De la naștere până la maturitate și producția de lapte sau carne, fiecare etapă joacă un rol crucial în dezvoltarea și contribuția vacii la industria agricolă. În acest articol, vom explora cele 6 etape ale ciclului de viață al unei vaci, oferind o imagine cuprinzătoare a evoluției acestui animal de fermă. Mai multe>>

”Angus la gratar, tombola cu dar” – campania care te premiaza cu carne de vita Angus locala, pentru un an intreg!

27-07-2023 Bovine

”Angus la gratar, tombola cu dar” – campania care te premiaza cu carne de vita Angus locala, pentru un an intreg!

Peste 90% dintre romani consuma carne cel putin o data pe saptamana, iar in aceasta perioada, cel mai popular mod de a o gati este, bineinteles, la gratar. In acest context, Premium Angus va invita sa va bucurati de experienta unica a gratarului cu carne premium, produsa in tara noastra, intr-un sistem complet integrat, si sa profitati de oportunitatea de a castiga premii inedite. Cu fiecare moment petrecut la gratar, creati amintiri de neuitat si savurati adevaratul gust al carnii de vita. Mai multe>>

Proiectul Grazing4AgroEcology - solutii inovative pentru sistemele agricole bazate pe pasunat

07-03-2023 Pajisti pasuni fanete

Proiectul Grazing4AgroEcology - solutii inovative pentru sistemele agricole bazate pe pasunat

USAMV Cluj-Napoca reprezinta Romania, in calitate de partener, in cadrul Proiectului Grazing4AgroEcology (G4AE), care sustine fermierii prin promovarea unor solutii inovative, prin care sistemele agricole bazate pe pasunat sa devina viabile din punct de vedere economic, iar obiectivul principal este acela de a produce alimente mai sanatoase si cu un impact mai scazut asupra mediului. Mai multe>>

Carmen Avram: Romania are cel mai scump lapte din Europa, iar fermierii disperati isi sacrifica vacile

10-11-2022 Bovine

Carmen Avram: Romania are cel mai scump lapte din Europa, iar fermierii disperati isi sacrifica vacile

Criza energetica si penuria de furaje au adus sectorul laptelui din Romania in pragul falimentului. Paradoxul Romaniei e ca, desi, la lapte, are cea mai mare crestere de pret la raft din Uniunea Europeana - 64% - crescatorii de vaci primesc cel mai mic pret pe lapte din toata UE. Adica, 3 lei pe litru, in conditiile in care la raft laptele a ajuns si la 12 lei. Mai multe>>

Finalizarea lucrarilor de modernizare la ferma Apold si achizitia a 400 de vaci

15-10-2022 Bovine

Finalizarea lucrarilor de modernizare la ferma Apold si achizitia a 400 de vaci

DN AGRAR Group, cea mai mare ferma zootehnica integrata din Romania, cu productie de lapte de vaca si productie vegetala, a finalizat lucrarile de modernizare a salilor de muls la Ferma Apold. Investitia a constat in constructia unei noi sali de muls, la standarde internationale, care a fost finalizata in luna iunie si a fost finantata printr-un imprumut bancar, precum si renovarea salii de muls curente, a carei valoare de renovare s-a ridicat la suma de 100.000 euro si a fost finantata integral... Mai multe>>

Carnea de vita din rasa Sura de stepa, livrata direct de la Ferma de Biodiversitate Cobor

19-09-2022 Bovine

Carnea de vita din rasa Sura de stepa, livrata direct de la Ferma de Biodiversitate Cobor

Transilvania devine reper pe harta carnii de vita, prin introducerea pe piata a Surei de stepa. Ferma de Biodiversitate Cobor si-a deschis portile pentru o degustare de preparate din carne de Sura de stepa, urmand sa puna pe piata acest produs in luna octombrie. Numarul vitelor din aceasta rasa in pericol de disparitie nu este mai mare de 500 in Romania, iar la Cobor sunt aproximativ 100. Mai multe>>

Acetonemia (acetonurie) la vacile de lapte

15-07-2022 Bovine

Acetonemia (acetonurie) la vacile de lapte

Un metabolism in buna stare de functionare este important pentru toate mamiferele. La vacile de lapte cu productivitate mare el este si mai important, deoarece cantitatile zilnice de lapte produse sunt foarte ridicate si afecteaza nu numai nivelul substantelor minerale din organism (febra laptelui, de exemplu), ci mai ales metabolismul carbohidratilor. Mai multe>>

FARM-A-THON: Cum ne ajuta tehnologiile digitale sa eficientizam fermele de vaci?

18-04-2022 Bovine

FARM-A-THON: Cum ne ajuta tehnologiile digitale sa eficientizam fermele de vaci?

In data de 7 aprilie 2022, Asociatia Crescatorilor de Vaci – Baltata Romaneasca, Tip Simmental (ACVBR SIM) alaturi de Centrul de Inovare Digitala „Futures of Innovation Technologies” (CID FIT), coordonat de Iceberg Plus (ICE), au organizat evenimentul „FARM-A-THON: Cum ne ajuta tehnologiile digitale sa ne eficientizam fermele de vaci?”, parte din proiectul Smart Agri Hubs finantat prin Programul Orizont 2020 pentru Cercetare si Inovare al Comisiei Europene. Mai multe>>

Jurnalul unei vaci | Fertilitatea vacilor de lapte

31-03-2022 Bovine

Jurnalul unei vaci | Fertilitatea vacilor de lapte

Fertilitatea este unul dintre factorii majori care afecteaza eficienta oricarui efectiv de ferma. Poate reprezenta unul dintre costurile majore de productie si reprezinta, de asemenea, un domeniu in care se pot face imbunatatiri semnificative. Mai multe>>