Putem produce mancare multa si ieftina

microbiologie.jpg


Pentru multi pare imposibil sa produci proteina pentru intreaga populatie a globului, de pe o suprafata de numai 25 km patrati. Va asigur ca nu este vorba de nici un soi extraordinar de soia, fasole sau mazare. Si nu este nici o descoperire recenta. Sunt culturile monocelulare.







Actualul sistem de agricultura este organizat in avantajul celor bogati.
Acest sistem va trebuii inversat, respectiv sa rezolve problema foamei, si sa devina in mileniul III un sistem de agricultura sociala, care sa deserveasca intreaga populatie a planetei. S-a vazut ca prin actualul sistem de agricultura, aproape 1 miliard de oameni sufera de subnutritie si malnutritie si ca 7 milioane de copii mor anual din cauza foamei.

Ni se bagat in cap ideea ca din cauza schimbarilor climatice, cresterii populatiei si a consumului crescut de biocombustibil, exista foame si scumpire la alimente. Este cu totul fals. Specialistii agricoli si biologii au demonstrat ca sunt solutii la aceasta situatie de criza permaneta.

Oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca valorificam energia solara, destul de putin, respectiv 1-2%. S-au gasit soiuri de plante cu structura modificata a frunzei pentru a marii eficienta fotosintezei. Exista si un sistem de agricultura biodinamica in care se folosesc biopreparate pe baza de cuart, corn de cerb si de coada calului care curata frunzele plantelor in vederea receptionarii de mai multa energie solara.

In anii "60", odata cu dezvoltarea industriei spatiale, sa pus problema inobilarii cu proteina si cu vitamine a hranei cosmonautilor, pentru a creste continutul nutritiv al alimentelor. Stiinta care s-a dezvoltat in paralel cu inalta tehnologie spatiala a fost microbiologia. Au fost trimisi biologi in spatiu pentru a vedea ce plante se pot inmultii in lipsa solului terestru.

Asa s-a dezvolta, microbiologia pentru fortificarea produselor alimentare cu vitamine si proteine. Astfel s-au cultivat pe verticala plantele monocelulare. Prin aceste uzine microbiologice se pot produce hrana pentru intreaga omenire. Este nevoie de apa, energie si materie prima. Materia prima reprezinta de fapt deseurile industriale bogate in glucide. Iata inovatia prin care, pe o suprafata de 25 km patrati, se produce proteine necesare hranirii a 5 miliarde de oameni.

O varianta mai economica o reprezinta cultura de alge. Acestea au nevoie de apa si soare. Prin inlocuirea energiei conventionale cu energia solara, cultura de alge va avea succes deosebit. Algele bogate in proteina au dezvoltat si un sector al industriei alimentare care produce lapte, carne si branzeturi din alge.

O alga, cunoscuta de toata lumea este Spirulina, cea mai bogata sursa de proteina organica si integrale din natura, cu o gama completa de aminoacizi de care are nevoie organismul uman. Spirulina nu produce mucoase si este usor digerabila. Contine: de 50 de ori mai mult fier decat spanacul; de 5 ori mai multa vitamina B12 decat ficatul proaspat de vita; de 50 de ori mai mult beta caroten decat morcovii cruzii; uleiuri de trei ori mai bogate in GLA decat uleiul din primula de seara; de 10 ori mai mult calciu decat laptele; aceiasi cantitate de vitamina E ca si germenii de grau, avand o activitate biologica cu 49% mai mare decat vitamina E sintetica; de 5 ori mai multa clorofila decat lucerna, ovazul sau orzul verde; un spectru larg de antioxidanti naturali intre care vitaminele C, B1, B5, B6, mineralele ( zinc, mangan, cupru), metionina, selenium, etc.

Am ajuns astfel la agricultura agrosistemelor. Aici ne ocupam de acvacultura si de cresterea molustelor. Prin acvacultura putem creste crapi chinezesti, sturionii si specii de pestii din SUA, aclimatizati in Romania. Astfel productia de peste poate creste de la 0,1 kg/ mp de luciu de apa pana la 100 de kg /mp de luciu de apa. Pe litoralu romanesc francezii au adus tehnologia de crestere a stridiilor si midiilor. In Romania existe multe terenuri saraturate si care se pot folosi 10 ani ca parcele pisciole, iar apoi 5 ani ca parcele agricole.

In apropierea fermelor de pasari si porci in bazine piscicole se pot obtine productii de 1500 kg/ ha peste, si in care dejectiile (sub forma de ape uzuale diluate) sunt folosite ca si surse de hrana.

Se spune ca trebuie sa crestem cu acelasi procent pretul la toate alimentele din cauza cresterii pretului la energie. Lucrurile stau cu totul diferit si pentru a demonstra acest fapt va prezint aportul suplimentar de energie la principale produse agroalimentare: 0,05 % la pestele oceanic, 0,11% la puii boiller, 0,16 % la oua, 0, 33% la lapte; 0, 49 % la sfeca de zahar; 1,1% la cartof, 1,4 % la paine, peste 2 % la grau, peste 10% la porumb, etc. Dupa cum vedeti fermierii care produc grau sau porumb sunt mai afectati de scumpirea energiei decat cei din panificatie. De asemenea se observa ca sunt alimente care se pot produce cu aport mic de energie, si care nu trebuie sa-si dubleze preturile. Este vorba in exemplul dat despre pestele oceanic, carnea de pui boiller, oua si laptele.

Exista o filiera pentru fiecarui produs alimentar. Si pe fiecare filiera se gaseste industria si servicii care deservesc fermele de productie, fermele de productie, industria procesatoare, comerciantii si consumatorii. Pentru ca filiera sa functioneze perfect mai trebuie sa participe doi factori, respectiva politica agroalimetarea si cercetarea stiintifica. Fiecare filiera de produs functioneaza pe baza de un regulament. Fara regulament, fara politica de piata a produsului, fara cercetare, asa cum se petrece in Romania, Codul de bune practici dintre industria procesatoare si himermaket-uri, despre care s-a facut atata caz, in ultimile saptamani, reprezinte doar o impartire a profiturilor dintre doi actori iar fermierii si consumatorii vor pierde in continuare.

Sunt cateva teme de discutie pentru viitorul omenirii. Ar trebui sa ascultam de specialisti si sa-i tragem de maneca pe politicieni, ca nu vor noua politica agricola a belsugului si prosperitatii pentru toti oamenii care traiesc pe aceasta superba planeta a UNIVERSULUI.

Noutati

A avut loc prima reuniune a Consiliului Laptelui – grup consultativ pentru sectorul bovinelor de lapte

01-10-2024 Bovine

A avut loc prima reuniune a Consiliului Laptelui – grup consultativ pentru sectorul bovinelor de lapte

Marți, 01 octombrie 2024, a avut loc prima reuniune a Consiliului Laptelui – grup consultativ pentru sectorul zootehnic, specia bovine. Evenimentul, organizat sub coordonarea ministrului Florin BARBU, s-a desfășurat la sediul unei ferme de bovine din județul Buzău, localitatea Amaru. Acesta a avut ca scop identificarea problemelor cu care se confruntă sectorul bovinelor de lapte, în vederea stabilirii și formulării propunerilor de măsuri necesare soluționării acestora. Mai multe>>

'Cel mai priceput fermier in domeniul pasunatului!' - concurs national cu premii lansat de USAMV Cluj-Napoca

25-01-2024 Pajisti pasuni fanete

'Cel mai priceput fermier in domeniul pasunatului!' - concurs national cu premii lansat de USAMV Cluj-Napoca

Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj-Napoca anunta lansarea unui concurs inedit, cu premii consistente, destinat fermierilor romani care integreaza pasunatul in cresterea animalelor (vaci, oi, capre, cai etc). Concursul are loc in cadrul Proiectului Grazing4Agroecology (G4AE), in care USAMV Cluj-Napoca reprezinta Romania, si in parteneriat cu UBM Feed Romania, fabrica de furaje din comuna Sanpaul (jud. Mures). Mai multe>>

Afla care sunt cele 6 etape din ciclul de viata al unei vaci

15-01-2024 Bovine

Afla care sunt cele 6 etape din ciclul de viata al unei vaci

Ciclul de viață al unei vaci este un proces fascinant și esențial în agricultura modernă. De la naștere până la maturitate și producția de lapte sau carne, fiecare etapă joacă un rol crucial în dezvoltarea și contribuția vacii la industria agricolă. În acest articol, vom explora cele 6 etape ale ciclului de viață al unei vaci, oferind o imagine cuprinzătoare a evoluției acestui animal de fermă. Mai multe>>

”Angus la gratar, tombola cu dar” – campania care te premiaza cu carne de vita Angus locala, pentru un an intreg!

27-07-2023 Bovine

”Angus la gratar, tombola cu dar” – campania care te premiaza cu carne de vita Angus locala, pentru un an intreg!

Peste 90% dintre romani consuma carne cel putin o data pe saptamana, iar in aceasta perioada, cel mai popular mod de a o gati este, bineinteles, la gratar. In acest context, Premium Angus va invita sa va bucurati de experienta unica a gratarului cu carne premium, produsa in tara noastra, intr-un sistem complet integrat, si sa profitati de oportunitatea de a castiga premii inedite. Cu fiecare moment petrecut la gratar, creati amintiri de neuitat si savurati adevaratul gust al carnii de vita. Mai multe>>

Proiectul Grazing4AgroEcology - solutii inovative pentru sistemele agricole bazate pe pasunat

07-03-2023 Pajisti pasuni fanete

Proiectul Grazing4AgroEcology - solutii inovative pentru sistemele agricole bazate pe pasunat

USAMV Cluj-Napoca reprezinta Romania, in calitate de partener, in cadrul Proiectului Grazing4AgroEcology (G4AE), care sustine fermierii prin promovarea unor solutii inovative, prin care sistemele agricole bazate pe pasunat sa devina viabile din punct de vedere economic, iar obiectivul principal este acela de a produce alimente mai sanatoase si cu un impact mai scazut asupra mediului. Mai multe>>

Carmen Avram: Romania are cel mai scump lapte din Europa, iar fermierii disperati isi sacrifica vacile

10-11-2022 Bovine

Carmen Avram: Romania are cel mai scump lapte din Europa, iar fermierii disperati isi sacrifica vacile

Criza energetica si penuria de furaje au adus sectorul laptelui din Romania in pragul falimentului. Paradoxul Romaniei e ca, desi, la lapte, are cea mai mare crestere de pret la raft din Uniunea Europeana - 64% - crescatorii de vaci primesc cel mai mic pret pe lapte din toata UE. Adica, 3 lei pe litru, in conditiile in care la raft laptele a ajuns si la 12 lei. Mai multe>>

Finalizarea lucrarilor de modernizare la ferma Apold si achizitia a 400 de vaci

15-10-2022 Bovine

Finalizarea lucrarilor de modernizare la ferma Apold si achizitia a 400 de vaci

DN AGRAR Group, cea mai mare ferma zootehnica integrata din Romania, cu productie de lapte de vaca si productie vegetala, a finalizat lucrarile de modernizare a salilor de muls la Ferma Apold. Investitia a constat in constructia unei noi sali de muls, la standarde internationale, care a fost finalizata in luna iunie si a fost finantata printr-un imprumut bancar, precum si renovarea salii de muls curente, a carei valoare de renovare s-a ridicat la suma de 100.000 euro si a fost finantata integral... Mai multe>>

Carnea de vita din rasa Sura de stepa, livrata direct de la Ferma de Biodiversitate Cobor

19-09-2022 Bovine

Carnea de vita din rasa Sura de stepa, livrata direct de la Ferma de Biodiversitate Cobor

Transilvania devine reper pe harta carnii de vita, prin introducerea pe piata a Surei de stepa. Ferma de Biodiversitate Cobor si-a deschis portile pentru o degustare de preparate din carne de Sura de stepa, urmand sa puna pe piata acest produs in luna octombrie. Numarul vitelor din aceasta rasa in pericol de disparitie nu este mai mare de 500 in Romania, iar la Cobor sunt aproximativ 100. Mai multe>>

Acetonemia (acetonurie) la vacile de lapte

15-07-2022 Bovine

Acetonemia (acetonurie) la vacile de lapte

Un metabolism in buna stare de functionare este important pentru toate mamiferele. La vacile de lapte cu productivitate mare el este si mai important, deoarece cantitatile zilnice de lapte produse sunt foarte ridicate si afecteaza nu numai nivelul substantelor minerale din organism (febra laptelui, de exemplu), ci mai ales metabolismul carbohidratilor. Mai multe>>

FARM-A-THON: Cum ne ajuta tehnologiile digitale sa eficientizam fermele de vaci?

18-04-2022 Bovine

FARM-A-THON: Cum ne ajuta tehnologiile digitale sa eficientizam fermele de vaci?

In data de 7 aprilie 2022, Asociatia Crescatorilor de Vaci – Baltata Romaneasca, Tip Simmental (ACVBR SIM) alaturi de Centrul de Inovare Digitala „Futures of Innovation Technologies” (CID FIT), coordonat de Iceberg Plus (ICE), au organizat evenimentul „FARM-A-THON: Cum ne ajuta tehnologiile digitale sa ne eficientizam fermele de vaci?”, parte din proiectul Smart Agri Hubs finantat prin Programul Orizont 2020 pentru Cercetare si Inovare al Comisiei Europene. Mai multe>>

Jurnalul unei vaci | Fertilitatea vacilor de lapte

31-03-2022 Bovine

Jurnalul unei vaci | Fertilitatea vacilor de lapte

Fertilitatea este unul dintre factorii majori care afecteaza eficienta oricarui efectiv de ferma. Poate reprezenta unul dintre costurile majore de productie si reprezinta, de asemenea, un domeniu in care se pot face imbunatatiri semnificative. Mai multe>>