Sensibilitatea afacerilor agricole

11tarani.jpg Pentru a pune bazele unei afaceri in agricultura in conformitate cu reglementarile legale in vigoare, este absolut necesar sa parcurgem foarte multi pasi. Nu apuci bine sa te autorizezi, ca si vin sanctiunile "ca nu e aia..., ca nu e aialalta, etc.". Nu-i de mira ca producatorii agricoli, la un pahar de bautura fina, zic la adresa "acestor zelosi": "N-ai cu cine, niste tarani"



Si asa este foarte greu sa-i faci pe agricultori sa se autorizeze. Mai ales ca cel mai mare risc in afaceri este in agricultura. Mai suprinde faptul ca slujbasii statului nu sunt zelosi cand trebuie sa dea drepturile cuvenite celor ce lucreaza in agricultura. Dar sunt zelosi cu producatorii care au intarziat la plata obligatiilor o singura zi. Ce sa zica agricultorul: "N-ai cu cine, niste tarani"

De asemenea slujbasii statului sunt zelosi cu producatorii daca, afacerile, nu corespund celor mai inalte standarde occidentale. Daca intr-o metodologie de aplicare a unei legi agricole scrie ca recordul la statul sub apa este de 5 minute, "zelosii" ii vor obliga pe toti agriculturii romani sa stea sub apa 5 minute. Doar cine reuseste sa iasa la suprafata dupa 5 minute este in regula. Ceilalti nu numai ca nu sunt in regula, dar trebuie sa mai plateasca si penalitati.

Sau daca intr-o alta metodologie de aplicare a unei legi agricole scrie ca un om a rezistat 7 zile fara mancare, asta inseamna ca fermierii romani trebuie tinuti sapte zile cu burta goala, dupa care trebuie pusi sa munceasca la fel ca -si fermierul occidental hranit cu 4000 de calorii/zilnic.

Multe lucruri sunt absurde in agricultura romaneasca si tocmai de aceea ar trebui sa fim mai sensibili si mai atenti cu cei care si-au infiintat firme in agricultura si in spatiul rural. Sa nu mai fim "sesibili de insensibili". Si sa nu mai zica producatorii agricoli: "N-ai cu cine, niste tarani".



Infiintarea unei firmei consta in:

  • stabilirea obiectelor de activitate;
  • alegerea formei juridice;
  • alegerea denumirii firmei;
  • verificarea denumirii firmei;
  • redactarea actului constitutive;
  • depunerea capitalului social la banca;
  • depunerea documentatiei pentru obtinerea autorizatiilor;
  • publicarea in MO a incheierii judecatorului delegat;
  • inregistrarea la ORC;
  • obtinerea certificatului de inmatriculare si a autorizatiilor de functionare;
  • obtinerea stampilei si a formularelor fiscale tipizate speciale.

In termen de 15 zile de la data incheierii actului constitutiv, fondatorii sau administratorii societatii ori un imputernicit al acestora vor cere inmatricularea societatii in registrul comertului in a carui raza teritoriala isi va avea sediul societatea.

Cererea va fi insotita de:

  • actul constitutiv al societatii;
  • dovada efectuarii varsamintelor in conditiile actului constitutiv;
  • dovada sediului declarat si a disponibilitatii firmei;
  • actele privind proprietatea asupra aporturilor in natura, iar in cazul in care printre ele figureaza si imobile, certificatul constatator al sarcinilor de care sunt grevate;
  • actele constatatoare ale operatiunilor incheiate in contul societatii si aprobate de asociati;
  • declaratia pe propria raspundere a fondatorilor, a administratorilor si a cenzorilor ca indeplinesc conditiile prevazute de prezenta lege.

Toate avizele sau actele de autorizare, eliberate de catre autoritatile publice in functie de obiectul de activitate al unei societati, vor fi solicitate de catre oficiul registrului comertului, in termen de 5 zile de la inregistrarea cererii, iar autoritatile competente vor trebui sa emita avizele sau actele de autorizare in termen de 15 zile. Nu este necesar a se depune avizele sau autorizarile tehnice si nici cele a caror eliberare este legal conditionata de inmatricularea societatii.

In functie de obiectul de activitate al unei societati comerciale, e necesar a fi obtinute urmatoarele autorizari:

  • autorizatie PSI: eliberata de Brigada de Pompieri
  • autorizatie sanitara: eliberata de Directia de Sanatate Publica
  • autorizatie sanitar-veterinara: eliberata de Directia Veterinara si pentru Siguranta Animalelor
  • autorizatie de mediu: eliberata de Agentia de Protectie a Mediului
  • autorizatie pentru protectia muncii: eliberata de Inspectoratul Teriotorial de Munca


Alegerea formei juridice:

INTREPRINZATORI INDIVIDUALI SI ASOCIATII FAMILIALE

Premize intreprinzatorii individuali nu pot fi decat persoanele cu domiciliul in Romania iar asociatiile familiale se infiinteaza de catre membrii aceleiasi familii.

Avantajele sunt autorizarea rapida si costuri de infiintare mai mici.

Dezavantajele sunt: impozitarea care se face asupra veniturilor (40%); putere financiara redusa; limitari in stabilirea obiectului de activitate; nu se poate angaja personal.


SOCIETATEA CU RASPUNDERE LIMITATA (SRL)

Caracteristici: garantarea se face numai cu patrimoniul social iar asociatii raspund in limita partilor sociale; limitarea la maxim de 50 de asociati; capital social minim 200 lei, in parti sociale ce nu pot fi mai mici de 10 lei.

Avantaje:

  • raspunderea limitata a asociatilor; limita minima a capitalului; control asupra managementului afacerii; poate avea un singur asociat;

Dezavantaje:

  • obiectele de activitate permise sunt limitate; o persoana poate fi asociat unic al unui singur SRL.



CONCLUZII

In agricultura nu vom avea alta solutie decat sa ne legalizam afacerea sub forma de intreprinzator individual, asociatie familiara sau SRL. Binenteles ca mai exista si formele asociative. Chiar daca ne vom inscrie intr-un grup de producatori, sau cooperativa de valorificare sau procesare, vom fi nevoiti sa ne autorizam. Si asta pentruca trebuie sa ne tinem o evidenta contabila ca orice fermier din Uniunea Europeana.

Fermieri vor imunitate afacerilor agricole si nu sa fie adusi la sapa de lemn: "N-ai cu cine, niste tarani"

Noutati

A avut loc prima reuniune a Consiliului Laptelui – grup consultativ pentru sectorul bovinelor de lapte

01-10-2024 Bovine

A avut loc prima reuniune a Consiliului Laptelui – grup consultativ pentru sectorul bovinelor de lapte

Marți, 01 octombrie 2024, a avut loc prima reuniune a Consiliului Laptelui – grup consultativ pentru sectorul zootehnic, specia bovine. Evenimentul, organizat sub coordonarea ministrului Florin BARBU, s-a desfășurat la sediul unei ferme de bovine din județul Buzău, localitatea Amaru. Acesta a avut ca scop identificarea problemelor cu care se confruntă sectorul bovinelor de lapte, în vederea stabilirii și formulării propunerilor de măsuri necesare soluționării acestora. Mai multe>>

'Cel mai priceput fermier in domeniul pasunatului!' - concurs national cu premii lansat de USAMV Cluj-Napoca

25-01-2024 Pajisti pasuni fanete

'Cel mai priceput fermier in domeniul pasunatului!' - concurs national cu premii lansat de USAMV Cluj-Napoca

Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj-Napoca anunta lansarea unui concurs inedit, cu premii consistente, destinat fermierilor romani care integreaza pasunatul in cresterea animalelor (vaci, oi, capre, cai etc). Concursul are loc in cadrul Proiectului Grazing4Agroecology (G4AE), in care USAMV Cluj-Napoca reprezinta Romania, si in parteneriat cu UBM Feed Romania, fabrica de furaje din comuna Sanpaul (jud. Mures). Mai multe>>

Afla care sunt cele 6 etape din ciclul de viata al unei vaci

15-01-2024 Bovine

Afla care sunt cele 6 etape din ciclul de viata al unei vaci

Ciclul de viață al unei vaci este un proces fascinant și esențial în agricultura modernă. De la naștere până la maturitate și producția de lapte sau carne, fiecare etapă joacă un rol crucial în dezvoltarea și contribuția vacii la industria agricolă. În acest articol, vom explora cele 6 etape ale ciclului de viață al unei vaci, oferind o imagine cuprinzătoare a evoluției acestui animal de fermă. Mai multe>>

”Angus la gratar, tombola cu dar” – campania care te premiaza cu carne de vita Angus locala, pentru un an intreg!

27-07-2023 Bovine

”Angus la gratar, tombola cu dar” – campania care te premiaza cu carne de vita Angus locala, pentru un an intreg!

Peste 90% dintre romani consuma carne cel putin o data pe saptamana, iar in aceasta perioada, cel mai popular mod de a o gati este, bineinteles, la gratar. In acest context, Premium Angus va invita sa va bucurati de experienta unica a gratarului cu carne premium, produsa in tara noastra, intr-un sistem complet integrat, si sa profitati de oportunitatea de a castiga premii inedite. Cu fiecare moment petrecut la gratar, creati amintiri de neuitat si savurati adevaratul gust al carnii de vita. Mai multe>>

Proiectul Grazing4AgroEcology - solutii inovative pentru sistemele agricole bazate pe pasunat

07-03-2023 Pajisti pasuni fanete

Proiectul Grazing4AgroEcology - solutii inovative pentru sistemele agricole bazate pe pasunat

USAMV Cluj-Napoca reprezinta Romania, in calitate de partener, in cadrul Proiectului Grazing4AgroEcology (G4AE), care sustine fermierii prin promovarea unor solutii inovative, prin care sistemele agricole bazate pe pasunat sa devina viabile din punct de vedere economic, iar obiectivul principal este acela de a produce alimente mai sanatoase si cu un impact mai scazut asupra mediului. Mai multe>>

Carmen Avram: Romania are cel mai scump lapte din Europa, iar fermierii disperati isi sacrifica vacile

10-11-2022 Bovine

Carmen Avram: Romania are cel mai scump lapte din Europa, iar fermierii disperati isi sacrifica vacile

Criza energetica si penuria de furaje au adus sectorul laptelui din Romania in pragul falimentului. Paradoxul Romaniei e ca, desi, la lapte, are cea mai mare crestere de pret la raft din Uniunea Europeana - 64% - crescatorii de vaci primesc cel mai mic pret pe lapte din toata UE. Adica, 3 lei pe litru, in conditiile in care la raft laptele a ajuns si la 12 lei. Mai multe>>

Finalizarea lucrarilor de modernizare la ferma Apold si achizitia a 400 de vaci

15-10-2022 Bovine

Finalizarea lucrarilor de modernizare la ferma Apold si achizitia a 400 de vaci

DN AGRAR Group, cea mai mare ferma zootehnica integrata din Romania, cu productie de lapte de vaca si productie vegetala, a finalizat lucrarile de modernizare a salilor de muls la Ferma Apold. Investitia a constat in constructia unei noi sali de muls, la standarde internationale, care a fost finalizata in luna iunie si a fost finantata printr-un imprumut bancar, precum si renovarea salii de muls curente, a carei valoare de renovare s-a ridicat la suma de 100.000 euro si a fost finantata integral... Mai multe>>

Carnea de vita din rasa Sura de stepa, livrata direct de la Ferma de Biodiversitate Cobor

19-09-2022 Bovine

Carnea de vita din rasa Sura de stepa, livrata direct de la Ferma de Biodiversitate Cobor

Transilvania devine reper pe harta carnii de vita, prin introducerea pe piata a Surei de stepa. Ferma de Biodiversitate Cobor si-a deschis portile pentru o degustare de preparate din carne de Sura de stepa, urmand sa puna pe piata acest produs in luna octombrie. Numarul vitelor din aceasta rasa in pericol de disparitie nu este mai mare de 500 in Romania, iar la Cobor sunt aproximativ 100. Mai multe>>

Acetonemia (acetonurie) la vacile de lapte

15-07-2022 Bovine

Acetonemia (acetonurie) la vacile de lapte

Un metabolism in buna stare de functionare este important pentru toate mamiferele. La vacile de lapte cu productivitate mare el este si mai important, deoarece cantitatile zilnice de lapte produse sunt foarte ridicate si afecteaza nu numai nivelul substantelor minerale din organism (febra laptelui, de exemplu), ci mai ales metabolismul carbohidratilor. Mai multe>>

FARM-A-THON: Cum ne ajuta tehnologiile digitale sa eficientizam fermele de vaci?

18-04-2022 Bovine

FARM-A-THON: Cum ne ajuta tehnologiile digitale sa eficientizam fermele de vaci?

In data de 7 aprilie 2022, Asociatia Crescatorilor de Vaci – Baltata Romaneasca, Tip Simmental (ACVBR SIM) alaturi de Centrul de Inovare Digitala „Futures of Innovation Technologies” (CID FIT), coordonat de Iceberg Plus (ICE), au organizat evenimentul „FARM-A-THON: Cum ne ajuta tehnologiile digitale sa ne eficientizam fermele de vaci?”, parte din proiectul Smart Agri Hubs finantat prin Programul Orizont 2020 pentru Cercetare si Inovare al Comisiei Europene. Mai multe>>

Jurnalul unei vaci | Fertilitatea vacilor de lapte

31-03-2022 Bovine

Jurnalul unei vaci | Fertilitatea vacilor de lapte

Fertilitatea este unul dintre factorii majori care afecteaza eficienta oricarui efectiv de ferma. Poate reprezenta unul dintre costurile majore de productie si reprezinta, de asemenea, un domeniu in care se pot face imbunatatiri semnificative. Mai multe>>