E greu sa fii contemporan cu realitatea

Mediul agricol s-a schimbat surprinzator de mult in ultimele 10 luni. Modificarile sunt atat de bruste, de profunde si de durata, incat nici celor implicati in sector fie nu le vine sa creada, fie nu le inteleg.

 




Raportul cerere/oferta s-a schimbat profund pentru ca a crescut cererea odata cu dezvoltarea energiilor regenerabile care au la baza materii prime agricole, produse pe terenurile agricole, care inainte se cultivau cu cereale pentru hrana. Apoi, tari cu populatii dense din Asia inlocuiesc incet-incet consumul preponderent de orez cu cel de faina. Au aparut fenomene naturale care influenteaza negativ productiile agricole pe areale geografice intinse; clima se schimba, temperaturile medii cresc, iar vestita noastra zona temperata ramane incet-incet doar amintire. Aceste schimbari importante au determinat o majorare fara precedent a pretului cerealelor pe toate pietele lumii.

 

Daca agricultorii romani vindeau, anul trecut, la recoltare, un kilogram de orz cu 0,35 lei si pe cel de grau cu 0,45 lei, acum, aceleasi marfuri se vand incepand de la 0,60-0,65 lei in sus. Aceasta crestere a pretului cu 80%, care va face pentru agricultura romaneasca ce nu au reusit sa faca guverne la rand, politicieni indarjiti, comisii de agricultura din Parlament, partide politice ambitioase etc.

 

Va intrebati ce se va intampla in urmatorii ani (daca, Doamne fereste, zona geografica a Romaniei nu va fi afectata de fenomene climatice nefavorabile, precum ploi abundente, inghet major, seceta)?

 

Fermierii se vor capitaliza prin veniturile obtinute din vanzarea productiei. Avand venituri generoase, isi vor dirija o parte din bani pentru modernizarea fermelor. Isi vor dota fermele cu masini si utilaje noi, performante. Fermierii vor deveni bancabili si vor accesa mai usor credite pentru productie sau investitii.

 

Introducerea taxarii inverse, pentru cereale deocamdata, va face ca marea majoritate a cantitatilor de cereale ce se comercializeaza sa revina in economia contabilizata si, astfel, balantele contabile ale societatilor agricole vor incepe sa devina atragatoare pentru bancheri.

 

Nu vor mai exista terenuri parloaga. In trei-patru ani, o sa cultivam cereale sau legume si in ghivece, pe balcoane la blocuri, ca sa nu mai vorbim de spatiul verde din jurul acestora. Romania va raporta la Bruxelles productii medii la hectar cu 50-60% mai mari decat in anii precedenti, pentru ca dispare interesul pentru vanzarea necontabilizata a productiei.

 

Se va rezolva problema faramitarii terenurilor agricole pentru ca perspectiva profitului va face antreprenorii sa alerge dupa parcele de teren agricol.

 

Cine va face posibile toate aceste transformari in agricultura romaneasca? Piata!

 

Va dati seama cata energie au consumat politicienii ca sa dea legi dupa legi care sa readuca agricultura la o situatie de normalitate dupa ce ne-am batut joc de ea in ultimii 20 de ani? Si totul este pana la urma rezolvat de piata. Acum, agricultorii nu mai au nevoie decat de politici care sa nu-i incurce.

 

Credeti oare ca reusesc diriguitorii acestei tari sa nu incurce? Vazand recenta ordonanta de urgenta, aberanta, cu bonul de cantar pe care sa-l aiba agricultorii cand ies din camp cu remorcile pline cu cereale, sa le duca la baze de depozitare, ma indoiesc ca vor reusi.

 

Dar, oricum se da startul la competitia pentru postul de ministru al Agriculturii pentru perioada 2012-2014. Va fi un post foarte ravnit, pentru ca atat timp cat piata va rezolva toate eventualele lui framantari, el va castiga capital politic spunand ca: A rezolvat problema terenului nelucrat; A rezolvat problema productiilor la hectar, in sensul ca vor fi aceleasi cu cele obtinute in Ungaria (prin aplicarea taxarii inverse, productiile vor fi raportate la nivelurile real obtinute si, astfel, intram in randul tarilor europene); A rezolvat retehnologizarea fermelor vegetale etc.

 

Asteptam acum ca piata sa rezolve si cealalta latura a agriculturii, zootehnia. Se apropie cu pasi repezi si acel moment.

 

Dar tragem un semnal puternic de alarma. La 300 de euro venit mediu, romanii nu-si vor putea permite produsele agricole ale caror preturi nu vor mai scadea. Atunci, ce vom produce in tara va lua calea exportului, asa cum se intampla acum cu cerealele romanesti care sunt in cantitati mari vandute de firme italiene in Italia, de firme austriece in Austria si Germania s.a.

 

Avand problemele atat de agasante ale agriculturii rezolvate de piata, politicienii se vor putea concentra mai mult pe problema cresterii veniturilor romanilor de la 300 de euro/luna catre 800-900 euro, ca sa intram si noi in Europa.

 

 

Mihai Lungu

 

Sursa: www.agrinet.ro
 

 

Noutati

A avut loc prima reuniune a Consiliului Laptelui – grup consultativ pentru sectorul bovinelor de lapte

01-10-2024 Bovine

A avut loc prima reuniune a Consiliului Laptelui – grup consultativ pentru sectorul bovinelor de lapte

Marți, 01 octombrie 2024, a avut loc prima reuniune a Consiliului Laptelui – grup consultativ pentru sectorul zootehnic, specia bovine. Evenimentul, organizat sub coordonarea ministrului Florin BARBU, s-a desfășurat la sediul unei ferme de bovine din județul Buzău, localitatea Amaru. Acesta a avut ca scop identificarea problemelor cu care se confruntă sectorul bovinelor de lapte, în vederea stabilirii și formulării propunerilor de măsuri necesare soluționării acestora. Mai multe>>

'Cel mai priceput fermier in domeniul pasunatului!' - concurs national cu premii lansat de USAMV Cluj-Napoca

25-01-2024 Pajisti pasuni fanete

'Cel mai priceput fermier in domeniul pasunatului!' - concurs national cu premii lansat de USAMV Cluj-Napoca

Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj-Napoca anunta lansarea unui concurs inedit, cu premii consistente, destinat fermierilor romani care integreaza pasunatul in cresterea animalelor (vaci, oi, capre, cai etc). Concursul are loc in cadrul Proiectului Grazing4Agroecology (G4AE), in care USAMV Cluj-Napoca reprezinta Romania, si in parteneriat cu UBM Feed Romania, fabrica de furaje din comuna Sanpaul (jud. Mures). Mai multe>>

Afla care sunt cele 6 etape din ciclul de viata al unei vaci

15-01-2024 Bovine

Afla care sunt cele 6 etape din ciclul de viata al unei vaci

Ciclul de viață al unei vaci este un proces fascinant și esențial în agricultura modernă. De la naștere până la maturitate și producția de lapte sau carne, fiecare etapă joacă un rol crucial în dezvoltarea și contribuția vacii la industria agricolă. În acest articol, vom explora cele 6 etape ale ciclului de viață al unei vaci, oferind o imagine cuprinzătoare a evoluției acestui animal de fermă. Mai multe>>

”Angus la gratar, tombola cu dar” – campania care te premiaza cu carne de vita Angus locala, pentru un an intreg!

27-07-2023 Bovine

”Angus la gratar, tombola cu dar” – campania care te premiaza cu carne de vita Angus locala, pentru un an intreg!

Peste 90% dintre romani consuma carne cel putin o data pe saptamana, iar in aceasta perioada, cel mai popular mod de a o gati este, bineinteles, la gratar. In acest context, Premium Angus va invita sa va bucurati de experienta unica a gratarului cu carne premium, produsa in tara noastra, intr-un sistem complet integrat, si sa profitati de oportunitatea de a castiga premii inedite. Cu fiecare moment petrecut la gratar, creati amintiri de neuitat si savurati adevaratul gust al carnii de vita. Mai multe>>

Proiectul Grazing4AgroEcology - solutii inovative pentru sistemele agricole bazate pe pasunat

07-03-2023 Pajisti pasuni fanete

Proiectul Grazing4AgroEcology - solutii inovative pentru sistemele agricole bazate pe pasunat

USAMV Cluj-Napoca reprezinta Romania, in calitate de partener, in cadrul Proiectului Grazing4AgroEcology (G4AE), care sustine fermierii prin promovarea unor solutii inovative, prin care sistemele agricole bazate pe pasunat sa devina viabile din punct de vedere economic, iar obiectivul principal este acela de a produce alimente mai sanatoase si cu un impact mai scazut asupra mediului. Mai multe>>

Carmen Avram: Romania are cel mai scump lapte din Europa, iar fermierii disperati isi sacrifica vacile

10-11-2022 Bovine

Carmen Avram: Romania are cel mai scump lapte din Europa, iar fermierii disperati isi sacrifica vacile

Criza energetica si penuria de furaje au adus sectorul laptelui din Romania in pragul falimentului. Paradoxul Romaniei e ca, desi, la lapte, are cea mai mare crestere de pret la raft din Uniunea Europeana - 64% - crescatorii de vaci primesc cel mai mic pret pe lapte din toata UE. Adica, 3 lei pe litru, in conditiile in care la raft laptele a ajuns si la 12 lei. Mai multe>>

Finalizarea lucrarilor de modernizare la ferma Apold si achizitia a 400 de vaci

15-10-2022 Bovine

Finalizarea lucrarilor de modernizare la ferma Apold si achizitia a 400 de vaci

DN AGRAR Group, cea mai mare ferma zootehnica integrata din Romania, cu productie de lapte de vaca si productie vegetala, a finalizat lucrarile de modernizare a salilor de muls la Ferma Apold. Investitia a constat in constructia unei noi sali de muls, la standarde internationale, care a fost finalizata in luna iunie si a fost finantata printr-un imprumut bancar, precum si renovarea salii de muls curente, a carei valoare de renovare s-a ridicat la suma de 100.000 euro si a fost finantata integral... Mai multe>>

Carnea de vita din rasa Sura de stepa, livrata direct de la Ferma de Biodiversitate Cobor

19-09-2022 Bovine

Carnea de vita din rasa Sura de stepa, livrata direct de la Ferma de Biodiversitate Cobor

Transilvania devine reper pe harta carnii de vita, prin introducerea pe piata a Surei de stepa. Ferma de Biodiversitate Cobor si-a deschis portile pentru o degustare de preparate din carne de Sura de stepa, urmand sa puna pe piata acest produs in luna octombrie. Numarul vitelor din aceasta rasa in pericol de disparitie nu este mai mare de 500 in Romania, iar la Cobor sunt aproximativ 100. Mai multe>>

Acetonemia (acetonurie) la vacile de lapte

15-07-2022 Bovine

Acetonemia (acetonurie) la vacile de lapte

Un metabolism in buna stare de functionare este important pentru toate mamiferele. La vacile de lapte cu productivitate mare el este si mai important, deoarece cantitatile zilnice de lapte produse sunt foarte ridicate si afecteaza nu numai nivelul substantelor minerale din organism (febra laptelui, de exemplu), ci mai ales metabolismul carbohidratilor. Mai multe>>

FARM-A-THON: Cum ne ajuta tehnologiile digitale sa eficientizam fermele de vaci?

18-04-2022 Bovine

FARM-A-THON: Cum ne ajuta tehnologiile digitale sa eficientizam fermele de vaci?

In data de 7 aprilie 2022, Asociatia Crescatorilor de Vaci – Baltata Romaneasca, Tip Simmental (ACVBR SIM) alaturi de Centrul de Inovare Digitala „Futures of Innovation Technologies” (CID FIT), coordonat de Iceberg Plus (ICE), au organizat evenimentul „FARM-A-THON: Cum ne ajuta tehnologiile digitale sa ne eficientizam fermele de vaci?”, parte din proiectul Smart Agri Hubs finantat prin Programul Orizont 2020 pentru Cercetare si Inovare al Comisiei Europene. Mai multe>>

Jurnalul unei vaci | Fertilitatea vacilor de lapte

31-03-2022 Bovine

Jurnalul unei vaci | Fertilitatea vacilor de lapte

Fertilitatea este unul dintre factorii majori care afecteaza eficienta oricarui efectiv de ferma. Poate reprezenta unul dintre costurile majore de productie si reprezinta, de asemenea, un domeniu in care se pot face imbunatatiri semnificative. Mai multe>>