Un fermier nu poate primii puterea sa se asocieze decat de la cineva care detine aceea puterea. Aceasta putere o are Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin toate parghiile care ii stau la dispozitie, in motivarea si ajutarea fermierilor.
.
Exista impresia ca Ministerul Agriculturii sta pe o pozitie prea detasata fata de asocierea fermierilor. In intalnirea de la Cluj, de saptamana trecuta, ministrul agriculturii Dacian Ciolos, le spunea producatorilor de lapte sa se asocieze, singuri, daca vor sa supravietuiasca. Dar nu le-a spus si ca Ministerul Agriculturii se va implica serios, in a rezolva aceasta problema, precum s-a implicat in rezolvarea problemelor de la Agentia de Plati pentru Agricultura. Cand asocierea va fi o prioritate pentru Guvern si Ministerul Agriculturii atunci se vor creea si premizele ca fermierii sa se asocieze singuri.
Un om necredicios nu poate primii credinta de la un necredincios, ci de la un sfant. Pentru agricultorii romani Domnul ministru Dacia Cilos, cu toate ca e tanar, trebuie sa fie un sfant. Domnia sa a pus problema asocierii producatorilor agricoli ca un om cu putina credinta. Daca ministrul agriculturii si angajatii sai din minister ar avea credinta unor sfinti ai agriculturii, atunci credinta lor ar insemna puterea de asociere a fermierilor. Ar fi nevoie astazi de o si mai mare apropriere intre fermierii si Domnul Dacian Cilos. Trebuie facut gestul care sa schimbe radical agricultura romaneasca.
Cioran spunea ca "cei porniti" schimba lumea iar "ceilalti" o carpesc. Nu avem nevoie de "ceilalti" ca sa carpeasca o agricultura si asa destul de carpita.
Este o datorie morala, spirituala si sociala, in acelasi timp, ca fermierii romani sa se asocieze. Si nu in cooperative nefunctionale, doar pe hartie, ci in cooperative cu peste 50% vanzari pe piata agricola.
Intrati pe saitul www.federatia-cooperativelor.ro si veti vedea ca ,in ultimele 24 de ore, nu a avut nici un vizitator. Daca cautati pe internet, nu veti vedea nici o pagina Web, a unei Cooperative Agricole din Romania, cu oferta de produse spre vanzare. Iar apoi vizionati pagina web: www.confcooperative.it si veti vedea ce au realizat fermierii italieni in materie de asociere din 1992 si pana in prezent.
In Romania, nu exista la nivel national o federatie a cooperativelor agricole care sa functioneze precum in vestul Europei. Si daca nu exista avem datoria sa o facem in cel mai scurt timp.
De aceea recapitulam inca o data, pentru a o mai buna memorare, despre: "Ce sunt cooperativele agricole conforme din Uniunii Europene ?".
Ce sunt cooperativele agricole conforme UE?
In UE gospodaria familiara este unitatea de producţie dar procesarea, valorificarea si cercetarea de piata intra in atributiunile cooperativelor.
Gospodaria familiara ca o proprietate solida impiedica transformarea agricultorilor in salariati. Tocmai de acea guvernul spaniol subventioneaza cooperativele de valorificare, in dauna uzinelor agricole, la care sunt angajati multi salariati.
Ce pierde un fermier care vrea individual sa-si creeze loc in piata?
Totul daca fructele coapte nu ajung la timp pe piata, daca are parteneri incorecti in domeniul achizitiei, depozitari si procesarii, cum se intampla la ora actuala in Romania.
La definirea scopurilor economice ale cooperativei se va tine cont de: inventarierea posibilitatilor de productie; calificarea si experienta producatorilor; forta de munca necalificata disponibila; suprafata ce poate fi lucrata, problema irigatiilor, dotarea cu utilaje.
In continuare membrii cooperativei stabilesc cu ce marfa cantitativ si calitativa vor sa apara pe scena desfacerii; dupa care fondul de marfa va fi defalcata pe producatorii individuali. Este indicat sa detina un fond mare de marfa pentru a avea o pozitie buna pe piata.
In functionarea cooperativei vor fi atrasi si specialisti care sunt capabili sa coordoneze activitatiile de achizitie, productie si valorificare.
Se cere o intensa activitate de marketing pentru formarea canalelor de valorificare pe piata.
Se cere incheierea de contracte pre-finantatoare cu societatile comerciale sau cu cooperativele de credit prin casele de economii.
Cooperativele au sarcine si de participarea la diferitelor programe regionale si agricole, de participare la diferite expozitii de profil ca reprezentant al regiunii, de mentinere a legaturilor cu institutiile de cercetare agricola, de angajare a fortei de munca sezoniere, de utilizare irigatiilor pe suprafete intinse in functie de nevoi.
Cooperativele pot facilitate revenirea la sistemul de agricultura ecologica si la produsele agricole traditionale, la dezvoltarea turismului rural, la achizitionarea de utilaje specializate folosite in ameliorarea conditiilor de mediu.
În UE sunt active multe programe si proiecte care au ca obiectiv aspectele mai sus mentionate si toate acestea pe langa creditele avantajoase si subventionarea investitiilor din cadrul cooperativelor.
Dupa infiintarea cooperativelor primare acestea cu timpul vor coopera intre ele in vederea construirii unitatilor frigorifice si de procesare prin care vor avea fonduri de marfa suficient de mare ca sa fie actori de seama pe piata europeana si mondiala.
18-10-2023 Albine
Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj-Napoca, prin Facultatea de Zootehnie si Biotehnologii, Disciplina de Apicultura si Sericicultura, face parte din consortiul european al Proiectului Better-B, care are drept obiectiv principal restaurarile, armonizarile si echilibrarile fiziologice ale coloniilor de albine. Mai multe>>
29-03-2023 Albine
Articol de opinie realizat de Stanislav JAS - Presedintele Grupului de lucru Copa-Cogeca „Miere”: La ce va ganditi prima data cand auziti de produse europene contrafacute? Parfumuri, genti sau articole de marca? Daca da, mai ganditi-va! Mierea ar trebui sa ocupe primul loc in randul acestor produse! Comisia Europeana tocmai a publicat un raport privind o investigatie la nivel comunitar privind calitatea mierii importate in UE. Constatarile sunt socante: 46 % din toate esantioanele analizate1 de ... Mai multe>>
13-09-2022 Albine
Aurul dulce, cel mai bun si sanatos desert si alte cateva zeci de denumiri sunt atribuite unui singur produs natural de care ne putem bucura datorita uneia dintre cele mai importante insecte din lume, albina. Daca te afli printre persoanele care vor sa dedice timp cercetarii mierii, ai inceput perfect, deoarece in urmatoarele randuri vei afla care sunt principalele tipuri de miere din tara noastra si cateva informatii despre fiecare dintre ele. Mai multe>>
19-07-2022 Albine
Mierea de Manuka este deja binecunoscuta ca un superaliment care ne ofera o multitudine de beneficii pentru sanatate si este de cateva ori mai puternica decat mierea obisnuita. Mierea de Manuka castiga in prezent mult interes datorita beneficiilor sale pentru sanatate. Sa aflam despre istoria acestei mieri uimitoare. Mai multe>>
10-06-2022 Albine
Faceti parte dintr-un proiect inovator care protejeaza albinele sau alti polenizatori? European Bee Award lanseaza apelul de candidaturi pentru 2022. Organizatia Europeana a Proprietarilor de Pamant (ELO) si Asociatia Europeana a Industriei de Masini Agricole (CEMA) va invita sa va depuneti proiectul pana vineri, 9 septembrie 2022. Mai multe>>
12-01-2022 Albine
Denumit si „elixirul tineretii”, laptisorul de matca si-a castigat denumirea de hiperaliment, asigurand organismului toti nutrientii de care are nevoie. Astfel, aceasta substanta vascoasa secretata de albine devine cel mai complet si cel mai puternic aliment cunoscut de om. Mai multe>>
29-10-2021 Albine
In 19 octombrie a.c., a avut loc seminarul “Produse apicole de la producator la consumator: constrangeri si solutii in asigurarea trasabilitatii si autenticitatii “, eveniment organizat de Asociatia Inter-Bio si USH Pro Business in parteneriat cu Apiary Book, cu suportul Smart eHub si Wallachia eHub. La eveniment au fost prezenti reprezentanti de asociatii apicole si apicultori care au manifestat interes pentru tema centrala a evenimentului: cresterea productivitatii fermelor apicole prin implem... Mai multe>>
06-03-2021 Albine
Apicultura este una dintre acele pasiuni care se poate transforma rapid intr-o afacere de succes. Mierea si produsele derivate sunt foarte apreciate, in contextul in care preocuparea pentru alimentatia sanatoasa castiga tot mai multi adepti. Pentru a putea beneficia, insa, de proprietatile curative ale mierii si de savoarea sa originala este important sa respectam anumite reguli legate de pastrarea sa in conditii optime. Apicultorii romani ne ofera astazi cateva sfaturi utile in acest sens: Mai multe>>
20-01-2021 Albine
Comitetul stiintific al EFSA a lansat o consultare deschisa pentru proiectul sau de aviz cu privire la o abordare bazata pe sisteme a evaluarii riscurilor de mediu ai factorilor multipli de stres la albine. Avizul stiintific este aliniat la aspiratiile declarate in Acordul Verde al UE (Green Deal) si in Strategia EFSA 2027, prezentand oportunitati si idei care faciliteaza discutiile pentru a avansa evaluarea riscului de mediu al factorilor multipli de stres ai albinelor. In acest sens, este prez... Mai multe>>
08-01-2021 Albine
Coloniile suficient aprovizionate cu hrana si nederanjate incep sa se ocupe de puiet din cea de a doua parte a lunii ianuarie. Dezvoltarea ascendenta a inceput, ea duce fireste la o revigorare a coloniei. Primele oua depuse de matca sunt hranite cu sucul nutrititiv din rezervele corporale proprii ale albinelor de iarna. Puietul timpuriu consuma din rezervele de albumina depuse toamna. Mai multe>>
19-10-2020 Albine
Apiary Book, cea mai utilizata aplicatie pentru managementul stupinei la nivel global, vizeaza sa obtina 150.000 de euro prin equity crowdfunding pe SeedBlink, cea mai mare platforma din Europa de Sud-Est pentru startup-uri tehnologice. Runda totala de finantare este de 200.000 de euro, aceasta fiind condusa de fondul de investitii GapMinder. Listarea va avea loc maine, 20 octombrie, la ora 10.00. Apiary Book este o aplicatie pentru managementul activitatilor dintr-o stupina, monitorizarea stupi... Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>