Beneficiile administrarii polenului

Beneficiile administrarii polenuluiPolenul este o pulbere fina, divers colorata in nuante de galben, portocaliu sau maro-roscat, constituit din grauncioare microscopice pe care albina le culege din flori, iar pentru a forma o singura granula de polen, o albina trebuie sa viziteze in medie 300 de flori. Polenul este considerat de cercetatori in domeniu din lumea intreaga unul dintre cele mai pure alimente, pentru ca plantele care se hranesc cu apa si lumina condenseaza aceasta energie, oferind-o inapoi naturii.

 

Polenul este unul dintre cele mai vechi suplimente alimentare folosite de om, fiind utilizat inca din antichitate de catre egipteni si chinezi, ca medicament natural si factor de intinerire a organismului.

Polenul este recoltat de catre albinele culegatoare de la plantele polenifere si cu ajutorul unui colector se pot obtine cantitati mai mari pentru folosirea acestuia in alimentatia omului si a animalelor. Colectoarele de polen se aplica numai pe o perioada limitata permitand in felul acesta ca familiile de albine sa-si poate asigura necesarul de polen pentru hrana si rezervele de iernare. Chiar in perioada cand este aplicat colectorul nu se opreste intreaga cantitate de polen cu care sunt incarcate.

Polenul reprezinta hrana care le este data micutilor din stup. Este considerat unul dintre cele mai complexe alimente naturale, deoarece contine toti nutrientii necesari corpului uman. Polenul strans de albine este bogat in proteine (are aproximativ 40% proteine), aminoacizi liberi, vitamine si acid folic. Acesta este un aliment complet, ce contine multe elemente pe care produsele de origine animala nu le au in componenta. Astfel, polenul este mai bogat in proteine decat orice sursa de origine animala. Acesta contine mai multi aminoacizi decat aceleasi cantitati de carne de vita, oua sau branza. Aproape jumatate din proteinele sale sunt sub forma de aminoacizi liberi, care sunt deja pregatiti pentru a fi folositi direct de catre organismul uman.

Beneficiile polenuluiCompozitia chimica a polenului indreptateste folosirea lui in alimentatie si chiar folosirea lui in diverse afectiuni. Este bogat in vitamine, proteine, glucide, lipide, saruri minerale precum si o serie de fitoncide. In mod special proteinele si vitaminele se gasesc din abundenta. Dintre vitamine mentionam vitamina C, vitamina B1, B2, B6, PP si D, continand atat macroelemente minerale Ca, Mg, P, K, Na cat si microelemente Cu, Fe, Mn, Ni, S, Se, Si, Zn, B, Co, Cr, I, Mo.

Beneficile polenului de albine erau cunoscute din Antichitate. Hipocrat prescria polen de albine pentru raceli si tuse.


Polenul intareste sistemul imunitar

Polenul de albine contine toate vitaminele, mineralele si acizii necesari bunei functionari a organismului. In polen se regaseste lecitina, un element care intareste sistemul imunitar. Pe langa lecitina, alte elemente ale polenului care sunt benefice imunitatii organismului sunt acizii nucleici, magneziul si cisteina.

Este recomandata administrarea de polen pentru intarirea imunitatii in urmatoarele situatii: tratament pentru alergii, sinuzite si astm, sistem imunitar slabit dupa chimioterapie, gastro-enterita care nu poate fi tratata cu antibiotice obisnute, raceala, gripa, tuse.


Polenul mareste nivelul de energie

Gama de nutrienti ce se gasesc in polenul produs de albine face din acesta un excelent energizant natural. Carbohidratii, proteinele si vitamina B te pot ajuta sa te mentii in forma pentru intreaga zi, prin marirea rezistentei la efort si combaterea oboselii.


Calmant pentru piele

Polenul de albine este deseori folosit in produse topice, pentru a trata situatiile inflamatorii si iritatiile obisnuite ale pieli, precum psoriazisul sau eczemele. Aminoacizii si vitaminele protejeaza pielea si ajuta la regenerarea celulelor.


Ajuta sistemul respirator

Polenul contine o cantitate ridicata de antioxidanti, care pot avea un efect antiinflamator asupra tesuturilor plamanilor, prevenind aparitia astmului.


Polenul trateaza alergiile

Polenul de albine diminueaza nivelul de histamina, ameliorand multe tipuri de alergii. Medicii sustin ca majoritatea pacientilor scapa de simptomele alergice dupa ce isi administreaza polen pe cale orala. Astfel, polenul poate ameliora de la disconfortul creat de astm pana la alergii ce genereaza probleme ale sinusurilor, fapt ce ii confirma eficienta impotriva unor variate afectiuni respiratorii.


Ajutor pentru sistemul digestiv

Pe langa vitamine, minerale si proteine, acesta mai contine enzime, care pot fi de folos la digestie. Enzimele ajuta corpul sa asimileze toti nutrientii de care ai nevoie, din alimentele pe care le consumi.


Catalizator pentru sistemul imunitar

Este benefic pentru flora intestinala si, astfel, ajuta sistemul imunitar. Potrivit specialistilor, polenul produs de albine are proprietati de tip antibiotic, care pot ajuta la apararea corpului in fata virusurilor. De asemenea, este bogat in antioxidanti, ce protejeaza celulele de oxidarea daunatoare adusa de radicalii liberi.


Polenul trateaza dependenta

Polenul este folosit holistic, pentru tratarea dependentei de substante nocive si inhibarea poftelor alimentare, prin suprimarea impulsurilor. Deoarece polenul stopeaza poftele, este foarte folositor cand vine vorba despre controlul greutatii corporale.


Sprijina sistemul cardiovascular

Polenul produs de albine contine cantitati mari de rutin, un antioxidant bioflavonoid care ajuta la intarirea vaselor de sange, remediaza problemele circulatorii si corecteaza nivelul de colesterol. Proprietatile sale anti-coagulare ar putea preveni atacul de cord sau atacul cerebral.


Cum trebuie consumat polenul

Polenul produs de albine este un aliment, astfel incat actioneaza mai repede si mai eficient cand este consumat la ora mesei, in mod special impreuna cu fructe, care ii permit usor sa curete flora intestinala.

Este recomandata o lingura de polen la micul dejun, luata de preferinta cu un fruct: fibrele din fruct (hemiceluloza cruda) catalizeaza actiunea polenului proaspat.

Pentru un regim obisnuit de viata, dozele de polen sunt urmatoarele:

  • de 2-5 g/zi la copii sub un an
  • de 5-10 g/zi la copii de 1-10 ani
  • de 10-30 g/zi peste varsta de 10 ani


Pentru un regim de supraso­licitare fizica sau intelectuala, cat si in cure de incar­care nutritiva, cantitatile pot creste pana la 50-100 g/zi. Acelasi lucru si in curele de slabire. Atunci polenul poate inlocui una-doua mese ale zilei.


Medic veterinar

Dr. Diana Galatanu



Noutati

Proiectul Better-B adapteaza practicile moderne de apicultura la tehnologiilor apicole avansate

18-10-2023 Albine

Proiectul Better-B adapteaza practicile moderne de apicultura la tehnologiilor apicole avansate

Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj-Napoca, prin Facultatea de Zootehnie si Biotehnologii, Disciplina de Apicultura si Sericicultura, face parte din consortiul european al Proiectului Better-B, care are drept obiectiv principal restaurarile, armonizarile si echilibrarile fiziologice ale coloniilor de albine. Mai multe>>

Producatorii europeni de miere trag un semnal de alarma asupra mierii falsificate de pe piata

29-03-2023 Albine

Producatorii europeni de miere trag un semnal de alarma asupra mierii falsificate de pe piata

Articol de opinie realizat de Stanislav JAS - Presedintele Grupului de lucru Copa-Cogeca „Miere”: La ce va ganditi prima data cand auziti de produse europene contrafacute? Parfumuri, genti sau articole de marca? Daca da, mai ganditi-va! Mierea ar trebui sa ocupe primul loc in randul acestor produse! Comisia Europeana tocmai a publicat un raport privind o investigatie la nivel comunitar privind calitatea mierii importate in UE. Constatarile sunt socante: 46 % din toate esantioanele analizate1 de ... Mai multe>>

Cele mai intalnite sortimente de miere

13-09-2022 Albine

Cele mai intalnite sortimente de miere

Aurul dulce, cel mai bun si sanatos desert si alte cateva zeci de denumiri sunt atribuite unui singur produs natural de care ne putem bucura datorita uneia dintre cele mai importante insecte din lume, albina. Daca te afli printre persoanele care vor sa dedice timp cercetarii mierii, ai inceput perfect, deoarece in urmatoarele randuri vei afla care sunt principalele tipuri de miere din tara noastra si cateva informatii despre fiecare dintre ele. Mai multe>>

Povestea extraordinarei miere de Manuka din Noua Zeelanda

19-07-2022 Albine

Povestea extraordinarei miere de Manuka din Noua Zeelanda

Mierea de Manuka este deja binecunoscuta ca un superaliment care ne ofera o multitudine de beneficii pentru sanatate si este de cateva ori mai puternica decat mierea obisnuita. Mierea de Manuka castiga in prezent mult interes datorita beneficiilor sale pentru sanatate. Sa aflam despre istoria acestei mieri uimitoare. Mai multe>>

European Bee Award 2022

10-06-2022 Albine

European Bee Award 2022

Faceti parte dintr-un proiect inovator care protejeaza albinele sau alti polenizatori? European Bee Award lanseaza apelul de candidaturi pentru 2022. Organizatia Europeana a Proprietarilor de Pamant (ELO) si Asociatia Europeana a Industriei de Masini Agricole (CEMA) va invita sa va depuneti proiectul pana vineri, 9 septembrie 2022. Mai multe>>

Beneficiile laptisorului de matca

12-01-2022 Albine

Beneficiile laptisorului de matca

Denumit si „elixirul tineretii”, laptisorul de matca si-a castigat denumirea de hiperaliment, asigurand organismului toti nutrientii de care are nevoie. Astfel, aceasta substanta vascoasa secretata de albine devine cel mai complet si cel mai puternic aliment cunoscut de om. Mai multe>>

Albina romaneasca se digitalizeaza

29-10-2021 Albine

Albina romaneasca se digitalizeaza

In 19 octombrie a.c., a avut loc seminarul “Produse apicole de la producator la consumator: constrangeri si solutii in asigurarea trasabilitatii si autenticitatii “, eveniment organizat de Asociatia Inter-Bio si USH Pro Business in parteneriat cu Apiary Book, cu suportul Smart eHub si Wallachia eHub. La eveniment au fost prezenti reprezentanti de asociatii apicole si apicultori care au manifestat interes pentru tema centrala a evenimentului: cresterea productivitatii fermelor apicole prin implem... Mai multe>>

Sfaturi de la apicultori pentru pastrarea mierii

06-03-2021 Albine

Sfaturi de la apicultori pentru pastrarea mierii

Apicultura este una dintre acele pasiuni care se poate transforma rapid intr-o afacere de succes. Mierea si produsele derivate sunt foarte apreciate, in contextul in care preocuparea pentru alimentatia sanatoasa castiga tot mai multi adepti. Pentru a putea beneficia, insa, de proprietatile curative ale mierii si de savoarea sa originala este important sa respectam anumite reguli legate de pastrarea sa in conditii optime. Apicultorii romani ne ofera astazi cateva sfaturi utile in acest sens: Mai multe>>

Consultare publica: Evaluarea riscurilor de mediu ai factorilor multipli de stres la albine

20-01-2021 Albine

Consultare publica: Evaluarea riscurilor de mediu ai factorilor multipli de stres la albine

Comitetul stiintific al EFSA a lansat o consultare deschisa pentru proiectul sau de aviz cu privire la o abordare bazata pe sisteme a evaluarii riscurilor de mediu ai factorilor multipli de stres la albine. Avizul stiintific este aliniat la aspiratiile declarate in Acordul Verde al UE (Green Deal) si in Strategia EFSA 2027, prezentand oportunitati si idei care faciliteaza discutiile pentru a avansa evaluarea riscului de mediu al factorilor multipli de stres ai albinelor. In acest sens, este prez... Mai multe>>

Structura coloniei de albine in perioada de primavara

08-01-2021 Albine

Structura coloniei de albine in perioada de primavara

Coloniile suficient aprovizionate cu hrana si nederanjate incep sa se ocupe de puiet din cea de a doua parte a lunii ianuarie. Dezvoltarea ascendenta a inceput, ea duce fireste la o revigorare a coloniei. Primele oua depuse de matca sunt hranite cu sucul nutrititiv din rezervele corporale proprii ale albinelor de iarna. Puietul timpuriu consuma din rezervele de albumina depuse toamna. Mai multe>>

Apiary Book, cea mai utilizata aplicatie de management apicol la nivel global, targeteaza 200.000 de euro pe SeedBlink

19-10-2020 Albine

Apiary Book, cea mai utilizata aplicatie de management apicol la nivel global, targeteaza 200.000 de euro pe SeedBlink

Apiary Book, cea mai utilizata aplicatie pentru managementul stupinei la nivel global, vizeaza sa obtina 150.000 de euro prin equity crowdfunding pe SeedBlink, cea mai mare platforma din Europa de Sud-Est pentru startup-uri tehnologice. Runda totala de finantare este de 200.000 de euro, aceasta fiind condusa de fondul de investitii GapMinder. Listarea va avea loc maine, 20 octombrie, la ora 10.00. Apiary Book este o aplicatie pentru managementul activitatilor dintr-o stupina, monitorizarea stupi... Mai multe>>