Flora Romaniei este bogata si variata, cuprinzand peste 300 de specii nectaro-melifera. Ponderea cea mai importanta au speciile de salcam, tei, floarea soarelui, leguminoasele furajere, pasunile si fanetele.
O importanta deosebita in realizarea productiilor constante de miere - marfa au sursele culesului de mana, care provenite din secretiile plantelor. Mierea de mana este bogata in saruri minerale, apreciate de consumatori, dar este daunatore albinelor daca este inglobata in rezervele acestora de iernare.
Romania ocupa peste 11 milioane de hectare de flora melifera, din care jumatate este agricol si jumatate este forestier. Totusi 80% din productia de miere marfa a tarii este furnizata de soiurile si hibrizii de floarea soarelui, padaurile de salcam si tei.
Flora melifera a Romaniei, are un potential de peste 200 de mii de tone miere, poate asigura conditii bune la peste 1,7 milioane familii de albine si poate realizeaza productie marfa de 35 mii tone/an.
Salcamul alb
Salcamul alb (Robinia pseudacacia), a fost introdus la noi in tara in secolul XVIII-lea. In prezent ocupa 120 000 ha, fiind localizat in zonele de campie si constituind trupuri compacte de padure.
Este un arbore rezistent la seceta si iubitor de lumina, putin pretentios fata de sol, infloreste abundentnt si fructifica in fiecare an.
In conditiile atmosferice prielnice durarata medie de inflorit este de 12-14 zile, cu o capacitate nectarifera deosebit de mare, respectiv 1000-1200 kg miere/ha.
Declansarea infloritului la salcam se produce in jurului datei de 15 mai si se prelungeste pana la sfarsitul lunii iunie, in functie de altitudine si conditiile pedoclimatice a fiecarei zone.
Cu familii puternice, practicand stuparitul pastoral au fost realizate frecvent productii de 25 kg miere marfa de salcam/familia de albine.
Cele mai renumite paduri de salcam din tara la culesul timpuriu sunt in judetele:
DOLJ: Cerbu, Ciuperceni, Maglavit, Cioace, Dervaica, Tunari, Apele Vii, Marsani, Rudari.
MEHEDINTI: Balta Verde; Jianu Mare; Crivina, Cureaua Lunga; Patule, Garla Mare; Vrata.
GALATI: Hanul Conachi; Liesti, Bucesti, Balabanesti, Targu Bujor.
BRAILA: Tataru, Ramnicelul, Insuratei, Cioara.
BUZAU: Rusetu, Largu.
IALOMITA: Groasa, Ileana, Tamadau, Pasarea, Moldoveni, Dridu.
ILFOV: Raioasa, Sabareni, Valea Mocanului.
TELEORMAN: Cervenia, Barsesti, Branceni, N.Balcescu.
DAMBOVITA: Matasaru.
CONSTANTA: Cernavoda, Viisoara, Cobadin, Cumpana, Dumbraveni, Ciocarlia, Vadu.
BIHOR: Valea lui MIhai, Sacuieni, Simian.
SATU MARE: Careii Mari, Sanislau.
TIMIS: Alios, Remetea Mica.
Cele mai renumite paduri de salcam din tara la culesul II (infloresc mai tarziu cu 10 zile) sunt in judetele:
MEHEDINTI:Ilovat, Sisesti, Vodita, Colibasi, Balata
OLT: Leleasca, Samburesti, Doboroteasa, Spieni, Alunis.
VALCEA: Sirineasa, Brancesti, Mihaiesti, Balcesti, Livezeni, Zetreni, Stroiesti, Muereasca, Calimanesti, Olanesti, Cheia, Brezoiu, Voineasa, Horezu.
ARGES:Vedea, Samara, Albota, Cerbu, Mosoaia, Baiculesti, Draganu.
PRAHOVA: Izvoarele, Valenii de Munte, Predealu-Sarari, Carbunesti, Teisani, Homorociu.
ALBA: Vant, Mahaceni, Metesti.
Teiul
Teiul din padurile noastre cuprind trei specii mai importante: Teiul cu frunza mare (Tilia phyllos); teiul cu frunza mica (Tilia cordate) si teiul alb (Tilia tomentosa).
Perioada de inflorire si capacitatea nectarifera este diferita la cele trei specii de tei. Teiul cu frunza mare infloreste la inceputul luni iunie si produce 800 kg miere/ha. Teiul cu frunza mica infloreste mai tarziu cu 10-14 zile si asigura 100 kg miere/ha. Teiul alb sau argintiu infloreste in jurul datei de 25 iunie si are cea mai mare capacitate melifera, respectiv 1200 kg/ha.
Sunt ani cand se obtin la masivele de tei 20-30 kg miere/familia de albine.
Cele mai importante masive de tei sunt:
TULCEA (17 000 ha): Cetatuia, Niculitel, Luncavita, Babadag, Ciucurova, Topolog.
IASI (15 000 ha): Barsani, Grajduri, Ciurea, Mironeasa, Poieni.
CARAS SEVERIN (5 700 ha): Rama, Bocsa Montana, Bocsa Romana, Bozovici, Bergeasca, Baile Herculane, Valea Smardei.
ILFOV + GIURGIU (5 500 ha): Lipia, Bojdani, Snagov, Ciofliceni, Scrovistea, Mihai Bravu, Calugareni, Vanatori Mici, Cascioarele, Malu Spart, Pustnicu, Cernica, etc.
Culesul la tei nu prezinta gradul de intensitate de la salcam, totusi se pot realiza in conditii meteorologice favorabile, sporuri zilnice intre 1 si 8 kg miere/familia de albine.
Floarea soarelui
Floarea soarelui (Helianthus annus), reprezinta o importanta deosebita pentru apicultura, caracterizandu-se printr-un mare potential nectaro-polenifer. In tara noastra se cultiva anual in jur de 900 0000 ha, situanduse pe locul doi in Europa dupa Franta.
Principalele judete care cultiva floarea soarelui sunt: Ialomita, Calarasi, Ilfov, Constanta, Teleorman, Dolj, Giurgiu, Braila, Timis, Arad, Buzau, Galati.
Floarea soarelui infloreste in a doua jumatate a lunii iunie si inceputul lui iulie, cu o durata a infloritului de 2-3 saptamani. De pe un hectar de floarea soarelui se obtine 34-130 kg de miere.
40% din mierea romaneasca este obtinuta la culesul de nectar de la floarea soarelui.
In culturile de floarea soarelui din Campia Dunarii se obtine 15-30 kg de miere marfa / familia de albine.
Sa stabilit ca temperatura optima pentru secretia abundenta de nectar la aceasta planta este de 28-32 grade C. Secretia de nectar mai este influentata si de capacitatea nectarifera a soiului cultivat.
Alte plante nectaro polenifere care dau productii mari de miere sunt: facelia (300-1000 kg/ha); aratarul tatarasc (300-600 kg/ha); coriandrul (100-500 kg/ha); paltinul (200 -300 kg/ha); sulfina alba (200-500 kg/ha); sparceta (120-300 kg/ha); etc.
18-10-2023 Albine
Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj-Napoca, prin Facultatea de Zootehnie si Biotehnologii, Disciplina de Apicultura si Sericicultura, face parte din consortiul european al Proiectului Better-B, care are drept obiectiv principal restaurarile, armonizarile si echilibrarile fiziologice ale coloniilor de albine. Mai multe>>
29-03-2023 Albine
Articol de opinie realizat de Stanislav JAS - Presedintele Grupului de lucru Copa-Cogeca „Miere”: La ce va ganditi prima data cand auziti de produse europene contrafacute? Parfumuri, genti sau articole de marca? Daca da, mai ganditi-va! Mierea ar trebui sa ocupe primul loc in randul acestor produse! Comisia Europeana tocmai a publicat un raport privind o investigatie la nivel comunitar privind calitatea mierii importate in UE. Constatarile sunt socante: 46 % din toate esantioanele analizate1 de ... Mai multe>>
13-09-2022 Albine
Aurul dulce, cel mai bun si sanatos desert si alte cateva zeci de denumiri sunt atribuite unui singur produs natural de care ne putem bucura datorita uneia dintre cele mai importante insecte din lume, albina. Daca te afli printre persoanele care vor sa dedice timp cercetarii mierii, ai inceput perfect, deoarece in urmatoarele randuri vei afla care sunt principalele tipuri de miere din tara noastra si cateva informatii despre fiecare dintre ele. Mai multe>>
19-07-2022 Albine
Mierea de Manuka este deja binecunoscuta ca un superaliment care ne ofera o multitudine de beneficii pentru sanatate si este de cateva ori mai puternica decat mierea obisnuita. Mierea de Manuka castiga in prezent mult interes datorita beneficiilor sale pentru sanatate. Sa aflam despre istoria acestei mieri uimitoare. Mai multe>>
10-06-2022 Albine
Faceti parte dintr-un proiect inovator care protejeaza albinele sau alti polenizatori? European Bee Award lanseaza apelul de candidaturi pentru 2022. Organizatia Europeana a Proprietarilor de Pamant (ELO) si Asociatia Europeana a Industriei de Masini Agricole (CEMA) va invita sa va depuneti proiectul pana vineri, 9 septembrie 2022. Mai multe>>
12-01-2022 Albine
Denumit si „elixirul tineretii”, laptisorul de matca si-a castigat denumirea de hiperaliment, asigurand organismului toti nutrientii de care are nevoie. Astfel, aceasta substanta vascoasa secretata de albine devine cel mai complet si cel mai puternic aliment cunoscut de om. Mai multe>>
29-10-2021 Albine
In 19 octombrie a.c., a avut loc seminarul “Produse apicole de la producator la consumator: constrangeri si solutii in asigurarea trasabilitatii si autenticitatii “, eveniment organizat de Asociatia Inter-Bio si USH Pro Business in parteneriat cu Apiary Book, cu suportul Smart eHub si Wallachia eHub. La eveniment au fost prezenti reprezentanti de asociatii apicole si apicultori care au manifestat interes pentru tema centrala a evenimentului: cresterea productivitatii fermelor apicole prin implem... Mai multe>>
06-03-2021 Albine
Apicultura este una dintre acele pasiuni care se poate transforma rapid intr-o afacere de succes. Mierea si produsele derivate sunt foarte apreciate, in contextul in care preocuparea pentru alimentatia sanatoasa castiga tot mai multi adepti. Pentru a putea beneficia, insa, de proprietatile curative ale mierii si de savoarea sa originala este important sa respectam anumite reguli legate de pastrarea sa in conditii optime. Apicultorii romani ne ofera astazi cateva sfaturi utile in acest sens: Mai multe>>
20-01-2021 Albine
Comitetul stiintific al EFSA a lansat o consultare deschisa pentru proiectul sau de aviz cu privire la o abordare bazata pe sisteme a evaluarii riscurilor de mediu ai factorilor multipli de stres la albine. Avizul stiintific este aliniat la aspiratiile declarate in Acordul Verde al UE (Green Deal) si in Strategia EFSA 2027, prezentand oportunitati si idei care faciliteaza discutiile pentru a avansa evaluarea riscului de mediu al factorilor multipli de stres ai albinelor. In acest sens, este prez... Mai multe>>
08-01-2021 Albine
Coloniile suficient aprovizionate cu hrana si nederanjate incep sa se ocupe de puiet din cea de a doua parte a lunii ianuarie. Dezvoltarea ascendenta a inceput, ea duce fireste la o revigorare a coloniei. Primele oua depuse de matca sunt hranite cu sucul nutrititiv din rezervele corporale proprii ale albinelor de iarna. Puietul timpuriu consuma din rezervele de albumina depuse toamna. Mai multe>>
19-10-2020 Albine
Apiary Book, cea mai utilizata aplicatie pentru managementul stupinei la nivel global, vizeaza sa obtina 150.000 de euro prin equity crowdfunding pe SeedBlink, cea mai mare platforma din Europa de Sud-Est pentru startup-uri tehnologice. Runda totala de finantare este de 200.000 de euro, aceasta fiind condusa de fondul de investitii GapMinder. Listarea va avea loc maine, 20 octombrie, la ora 10.00. Apiary Book este o aplicatie pentru managementul activitatilor dintr-o stupina, monitorizarea stupi... Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>