Lanturi scurte de aprovizionare si piete locale pentru lactate in Bistrita Nasaud, finantate prin PNDR 2020

Investitie PNDR 2020 in lanturi scurte de aprovizionare si piete locale pentru produsele lactate in Bistrita NasaudUn exemplu de proiect finantat prin submasura 16.4 este Dezvoltarea pietelor locale exclusiv prin lanturi scurte de aprovizionare pentru produse lactate. Semnarea contractului de finantare s-a facut in septembrie 2018. Solicitantul fondurilor europene nerambursabile este parteneriatul constituit in baza unui acord de cooperare intre doi producatori de lapte si produse lactate din zona Sangeorz-Bai, doua unitati de invatamant, o pensiune agroturistica si un GAL.


Astfel, pentru o perioada initiala de 24 de luni, proiectul asigura cooperarea intre urmatoarele Asociatia Grupul de Actiune Locala Lider Bistrita-Nasaud, Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Cluj-Napoca, Societatea Cooperativa Agricola de Gradul I – Grupul de Producatori Singeorz-Bai, Deac Ilisca Persoana Fizica Autorizata, Scoala Gimnaziala Artemiu Publiu Alexi” Sangeorz-Bai, Scridonesi Mihai Gabriel Intreprindere Individuala si Pensiunea Agroturistica Victoria”.

Initiativa implementarii proiectului a avut la baza faptul ca partenerii fermieri producatori de lapte si produse din lapte nu aveau un punct de vanzare permanent. Singura modalitate ocazionala de valorificare a productiei era prin intermediul pietelor agroalimentare organizate periodic in Sangeorz-Bai sau in localitatile invecinate. Aceste piete nu asigurau insa comercializarea unui procent mare al productiei, care era in mare parte irosita – produsele avand un grad mare de perisabilitate. Totodata, produsele acestora nu erau vizibile in piata. Acest lucru s-a tradus printr-un numar limitat de potentiali clienti si posibilitati reduse de finantare a activitatilor de productie si desfacere.

Asadar, implementarea proiectului urmareste si largirea bazei de potentiali clienti pentru produsele lactate ale partenerilor, care va include si populatia din Sangeorz-Bai si Nasaud, turistii care tranziteaza zona, domeniul HORECA.

Primul pas pentru realizarea acestor obiective este infiintarea si dezvoltarea pietelor locale si integrarea unui lant scurt de comercializare a produselor partenerilor. In acest scop, din fondurile disponibile prin submasura 16.4 din PNDR 2020 se vor inchiria puncte de comercializare la o distanta de maxim 50 de kilometrii fata de zona de productie – adica in Sangeorz-Bai si Nasaud Lantul scurt presupune plasarea si comercializarea directa a produselor obtinute.

Prin proiect, beneficiarii propun 4 tipuri de lanturi scurte de aprovizionare/ comercializare:

    1. Fermier: Societatea Cooperativa Agricola de Gradul I - Grupul de Producatori Singeorz-Bai si spatiul inchiriat sau amplasat prin proiect in orasul Sangeorz Bai.
    2. Fermier: Societatea Cooperativa Agricola de Gradul I - Grupul de Producatori Singeorz-Bai si spatiul inchiriat sau amplasat prin proiect in orasul Nasaud. (31,1 km)
    3. Fermier: Deac Ilisca PFA, situat in Maieru si spatiul inchiriat sau situat prin proiect in Sangeorz Bai. (7,5 km)
    4. Fermier: Deac Ilisca PFA, situat in Maieru si spatiul inchiriat sau situat prin proiect in Nasaud (37 km).

 

Cel de-al doilea obiectiv propus prin proiect este cresterea competitivitatii produselor obtinute de parteneri pe piata locala prin promovarea lanturilor scurte de aprovizionare dezvoltate si a pietelor locale deservite de acestea. Aceste actiuni sunt de asemenea eligibile in cadrul submasurii 16.4.

Cele propuse prin acest proiect includ o campanie in media, crearea unui site web si organizarea de evenimente de promovare pe parcursul a doi ani de implementare.

Impactul imediat al implementarii proiectului este acela ca promovarea produselor lactate montane din zona conduce la stimularea economiei locale. Zona se va putea dezvolta si din punct de vedere turistic, intrucat alimentele locale au capacitatea de a promova turismul gastronomic. Sa nu uitam ca Sangeorz-Bai are statutul de statiune balneo-climaterica.

Nu in cele din urma, implementarea proiectului presupune si crearea a trei locuri de munca pentru minim 24 luni: manager de proiect, asistent manager si respectiv manager financiar.

Valoarea totala a proiectului este de 119 mii euro, din care 100 mii euro reprezinta valoare totala eligibila a proiectului. Proiectul se afla in stadiu de implementare, data finalizarii fiind aprilie 2022.

 

Investitii prin submasura 16.4/16.4a

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale primeste, pana in data de 26 noiembrie, cereri de finantare pentru investitii prin submasura 16.4/16.4a - Sprijin acordat pentru cooperarea orizontala si verticala intre actorii din lantul de aprovizionare in sectorul agricol si pomicol din Programul National de Dezvoltare Rurala 2014-2020 (PNDR 2020).

Beneficiarii eligibili care pot primi finantare prin submasura 16.4 si 16.4a sunt parteneriatele constituite, in baza unui Acord de Cooperare, din cel putin un fermier, un grup sau o organizatie de producatori sau cooperativa, care isi desfasoara activitatea in sectorul agricol/ pomicol si cel putin un partener din categoriile: fermieri, microintreprinderi si intreprinderi mici, organizatii neguvernamentale, autoritati publice, unitati scolare (inclusiv universitatile de profil), unitatile sanitare, de agrement si de alimentatie publica. Cuantumul sprijinului acordat prin aceste doua submasuri este 100% nerambursabil, iar valoarea sprijinului este de 250 mii de euro.

Fondurile alocate pentru aceasta sesiune se ridica la 40 milioane euro pentru sM 16.4. Pragul minim de selectie al proiectelor pentru cele doua submasuri este de 10 puncte.

Toti cei interesati sa acceseze fonduri europene prin submasura 16.4/16.4a au la dispozitie gratuit pe www.afir.info Ghidul solicitantului si anexele aferente acestuia, la sectiunea „Investitii PNDR”, in vederea intocmirii documentatiei pentru depunerea cererilor de finantare.

Depunerea cererilor de finantare se realizeaza on-line pe www.afir.info, conform precizarilor din Ghidurile Solicitantului.

AFIR
Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale

  

Noutati

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

28-06-2025 Informatii utile

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

27-06-2025 Stiri agricole

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 (  https://ros.ms/r4PrN  ).  Mai multe>>

România importă mâncare nu din lipsă de resurse, ci de plan

27-06-2025 Stiri agricole

România importă mâncare nu din lipsă de resurse, ci de plan

Cum reparăm un deficit de miliarde și construim o industrie agroalimentară competitivă? Există o ironie greu de ignorat în peisajul economic al României. Una dintre cele mai fertile țări din Europa importă majoritatea alimentelor pe care le consumă. Rafturile din retail spun povestea unui paradox devenit cotidian: carne procesată din vest, lactate din centrul Europei, dulciuri și conserve de oriunde, mai puțin de aici. Și asta într-o țară care are pământ fertil, tradiție agricolă, și ... Mai multe>>

Corteva Agriscience onorează generațiile de fermieri români în noua serie video „ADN de Fermier”

27-06-2025 Stiri agricole

Corteva Agriscience onorează generațiile de fermieri români în noua serie video „ADN de Fermier”

Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, anunță lansarea seriei video „ADN de Fermier”, realizată în parteneriat cu emisiunea Agro Jurnal de pe canalul național Digi 24. Episoadele vor fi difuzate lunar pe parcursul întregului an și sunt concepute pentru a evidenția rolul tranziției generaționale în agricultura românească. Mai multe>>

IAA: Din cauza unui blocaj administrativ, România pierde lupta cu schimbările climatice

23-06-2025 Stiri agricole

IAA: Din cauza unui blocaj administrativ, România pierde lupta cu schimbările climatice

București, 23.06.2025 — Compania IAA – Intervenții Active în Atmosferă atrage atenția asupra unei situații critice care pune în pericol funcționarea întregului sistem național de combatere a căderilor de grindină și de stimulare a precipitațiilor.https://www.youtube.com/watch?v=7GAxhsfgCPw Mai multe>>

Clubul Fermierilor Români semnează un protocol de colaborare cu ADR pentru accelerarea digitalizării agriculturii românești

21-06-2025 Stiri agricole

Clubul Fermierilor Români semnează un protocol de colaborare cu ADR pentru accelerarea digitalizării agriculturii românești

20 iunie 2025, Sediul Autorității pentru Digitalizarea României (ADR)Prin acest protocol, Clubul Fermierilor Români și Autoritatea pentru Digitalizarea României își propun:- Să sprijine adoptarea tehnologiei digitale în ferme prin inițiative de formare și consiliere,- Să faciliteze accesul la finanțări pentru proiecte de digitalizare- Să contribuie la reducerea decalajului digital și la creșterea competitivității fermierilor români pe piața europeană. Mai multe>>

Napolact, brandul preferat al românilor: ajunge în 45% dintre gospodăriile din România și își consolidează poziția de lider sustenabil pe piața lactatelor

20-06-2025 Marketing agroalimentar

Napolact, brandul preferat al românilor: ajunge în 45% dintre gospodăriile din România și își consolidează poziția de lider sustenabil pe piața lactatelor

Napolact marchează un nou record de prezență în gospodăriile din România, atingând un nivel istoric de 45%, conform datelor aferente primului trimestru din 2025. Cu alte cuvinte, aproape 1 din 2 gospodării românești aleg Napolact, confirmând încrederea consumatorilor în calitatea și autenticitatea brandului. Mai multe>>

Fermierii români sporesc securitatea alimentară prin cultivarea rapiței

19-06-2025 Siguranta alimentara

Fermierii români sporesc securitatea alimentară prin cultivarea rapiței

Pe măsură ce lumea continuă să facă față efectelor vremii extreme și ale perturbărilor economice, securitatea alimentară rămâne una dintre cele mai presante priorități globale. Potrivit Raportului Global privind Criza Alimentară 20251, aproape 295 de milioane de oameni s-au confruntat cu insecuritate alimentară acută anul trecut, o creștere uluitoare față de anii anteriori. Mai multe>>

APIA a dat startul plăților pentru Sprijinul Cuplat – Campania 2024. Peste 60 de milioane de euro ajung la fermieri

19-06-2025 Plati APIA

APIA a dat startul plăților pentru Sprijinul Cuplat – Campania 2024. Peste 60 de milioane de euro ajung la fermieri

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început miercuri, 18 iunie 2025, transferul sumelor aferente Sprijinului Cuplat pentru Campania 2024. Peste 43.500 de fermieri vor beneficia de plăți în valoare totală de peste 60 de milioane de euro, fonduri provenite din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA). Mai multe>>

Modificări în legislația aferentă sectorului vitivinicol Intervenția IS-V-01 – Restructurarea și reconversia plantațiilor viticole

18-06-2025 APIA

Modificări în legislația aferentă sectorului vitivinicol Intervenția IS-V-01 – Restructurarea și reconversia plantațiilor viticole

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg că a fost publicat în Monitorul Ofical al României nr. 549/13.06.2025, Ordinul nr. 213 din 12.06.2025 pentru completarea anexei la Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 117/2023 privind criteriile de eligibilitate, documentele justificative, condiţiile şi modul de implementare a intervenţiei IS-V-01 „Restructurarea şi reconversia plantaţiilor viticole” din cadrul Planului strategic PAC 2023-20... Mai multe>>

Finalizarea Campaniei de depunere a Cererilor de plată pentru anul 2025

16-06-2025 APIA

Finalizarea Campaniei de depunere a Cererilor de plată pentru anul 2025

Agenția de Plăți si Intervenție pentru Agricultură (APIA) aduce la cunoștința opiniei publice că la data de 13 iunie a.c. s-a încheiat Campania de primire a Cererilor de plată aferente anului 2025. Astfel, în perioada 03 martie  – 13 iunie 2025, au fost depuse 708.012 cereri de plată pentru o suprafață de 9.875.710,11 milioane hectare. Mai multe>>

Artesana desemnată „Artisan Dairy Innovator of the Year” la Global Brand Awards 2025

16-06-2025 Stiri agricole

Artesana desemnată „Artisan Dairy Innovator of the Year” la Global Brand Awards 2025

Brandul românesc Artesana a fost distins cu titlul de „Artisan Dairy Innovator of the Year” în cadrul prestigioasei competiții internaționale Global Brand Awards 2025, organizată de Global Brands Magazine, cu sediul în Marea Britanie. Ceremonia de decernare a avut loc în seara zilei de 13 iunie, la The Grand Hyatt Dubai, și a reunit lideri ai industriei din întreaga lume. Mai multe>>