Agricultura, una dintre cele mai finantate si finantabile ramuri ale economiei romanesti in urmatorul cadru financiar european, va beneficia de o alocare totala de aproximativ 20 miliarde euro, suma ce va fi destinata fermierilor si intreprinzatorilor din domeniul agricol, in vederea imbunatatirii activitatilor desfasurate, a deschiderii de noi proiecte sau investitii in pensiuni agroturistice ori alinierii activitatilor agricole la standardele Uniunii Europene.
Cu un buget total de circa 80 miliarde euro alocat Romaniei, bani ce vor putea fi absorbiti de tara noastra prin proiecte destinate dezvoltarii sectoarelor cheie ale economiei, Romania va primi nu mai putin de 20,5 miliarde de euro pentru agricultura, la propunerea Comisiei Europene, pentru Cadrul Financiar Multianual din perioada 2021-2027 destinat Politicii Agricole Comune, iar in intervalul de tranzitie 2021-2023 tara noastra va beneficia de fonduri de peste 3 miliarde euro, arata o analiza REI Finance Advisors, una dintre cele mai dinamice companii de consultanta specializate in atragerea de fonduri europene sau ajutoare de stat pentru companii cu activitate in Romania.„Cadrul financiar 2021-2027, asa cum era in mod traditional prevazut, va fi amanat, in sensul in care vom avea circa 3 miliarde euro fonduri de tranzitie in agricultura, aferente tot cadrului anterior 2014-2020, iar urmatorul cadru financiar va incepe in 2023 si se va finaliza in 2029. Ministerul Agriculturii a publicat deja ghidurile consultative pentru majoritatea axelor de finantare, urmand sa publice ghidurile finale si chiar sa deschida sesiunile in luna septembrie. Avem cateva sesiuni deja deschise, cum este cazul submasurii 17.1 – <<Prime de asigurare a culturilor, animalelor si a plantelor>>, cu un plafon de 34,32 milioane euro si pe care s-au depus deja proiecte care solicita peste 1 milion euro. Am demarat deja pregatirea proiectelor in domeniu si recomandam tuturor potentialilor aplicanti sa isi defineasca investitiile cu un tehnolog, sa ceara certificat de urbanism si sa pregateasca studiul de fezabilitate cu arhitecti rigurosi, care dau contractual garantia unor documentatii conforme cu legislatia si prevederile Ghidului solicitantului, cu experienta pe proiecte similare si apoi sa solicite avizul de la Mediu, intrucat conteaza la punctajul final ca acesta sa existe la depunerea proiectului, conform Ghidului consultativ pe submasura (sM) 4.1. Proiectele trebuie pregatite intr-un ritm accelerat, intrucat va exista o cerere foarte ridicata, iar fondurile sunt limitate”, a declarat Roxana Mircea, partener REI Finance Advisors.
Submasura (sM) 4.1 „Investitii in exploatatii agricole”, ramura care va beneficia de cea mai mare alocare, in valoare totala de 760 milioane euro, vizeaza sprijinirea investitiilor pentru cresterea competitivitatii exploatatilor agricole prin dotarea cu utilaje si echipamente performante in raport cu structura agricola actuala, precum si investitiile pentru modernizarea fermelor (in special cele de dimensiuni medii si asocieri de ferme mici si medii) si imbunatatirea calitatii activelor fixe. Printre cheltuielile eligibile se numara constructia, extinderea, modernizarea si dotarea constructiilor destinate conditionarii si procesarii din cadrul fermei, destinate activitatii productive, amenajarea si dotarea spatiilor de desfacere si comercializare, inclusiv distribuitoare automate pentru comercializare produse agricole conditionate si/ sau ambalate si/ sau procesate, prin care vor fi comercializate exclusiv propriile produse agricole/ sau ale membrilor cooperatori in cazul solicitantilor cooperative agricole/ grupuri de producatori si cheltuieli de marketing.
„Proiectele se depun online, pe portalul AFIR, unde beneficiarii vor putea da un avans de 50% din valoarea nerambursabila, cu o garantie financiara de 100%, iar platile se vor efectua in maximum 90 zile calendaristice. Se puncteaza maturitatea proiectului, sa existe avizul de la Mediu la depunerea proiectului, nivelul studiilor managerului exploatatiei, principiul asocierii fermierilor in grupuri si organizatii de producatori sau cooperative, proiecte cu investitii in productia de energie regenerabila si in masuri de prevenire a riscului. Suntem increzatori ca tot mai multi fermieri si tineri antreprenori in domeniul agriculturii vor apela la fondurile structurale pentru dezvoltare, alaturi de parteneri si consultanti de incredere”, a adaugat Roxana Mircea.
La jumatatea lunii iulie au fost lansate primele sesiuni de depunere a cererilor pentru accesarea fondurilor europene alocate in perioada de tranzitie, dupa cum urmeaza:
(Alocarile mai pot suporta modificari in functie de sumele identificate pana la data deschiderii sesiunii)
„Agricultura este unul dintre domeniile de baza ale dezvoltarii Romaniei si este important sa absorbim aceste fonduri de tranzitie. In perioada programatica 2023-2029, tara noastra va beneficia de o alocare generoasa de fonduri pentru imbunatatirea sectorului agricol. Mai mult de o treime din sume, respectiv 37% din total, vor trebui alocate masurilor de clima, mediu si bunastare, iar acest lucru se va traduce printr-o calitate crescuta a modului in care facem agricultura, la standarde europene”, a conchis Roxana Mircea.
REI FINANCE ADVISORS si REI INTERNATIONAL CONSULTING, parte a REI Grup, sunt companii specializate in elaborarea, implementarea si monitorizarea proiectelor de investitii atat prin fonduri europene nerambursabile (Programul Operational Regional, Programul Operational Infrastructura Mare, PNDR), cat si pe scheme de ajutor de stat (HG 495/2014, HG 807/2014, HG 332/2014, OUG 81/2019, OUG 130/2020).
Potrivit datelor din 2020, REI se situeaza pe locul al doilea, la nivel national, in topul companiilor de consultanta specializate in atragerea de finantari prin fonduri europene si ajutoare de stat.
Echipa REI Grup numara in prezent 50 de consultanti, preponderant seniori, in cele opt birouri regionale, cu o vasta experienta in domeniul atragerii de fonduri nerambursabile pentru companiile cu activitate pe plan local sau international.
REI a reusit cu succes atragerea finantarii pentru peste 800 de proiecte la nivel national, cu peste 300 de proiecte implementate si o rata de succes – lider in domeniu – de 99%.
Cu o experienta de peste 10 ani in acest domeniu, specialistii REI Grup se adapteaza usor cerintelor pietei, cunoscand foarte bine mecanismele fondurilor nerambursabile si identifica oportunitatile de obtinere de finantari din surse interne si externe. Acestia gestioneaza eficient activitatile proiectelor, relatia cu autoritatile publice si pe cea cu companiile private, atat companii multinationale, cat si companii antreprenoriale, romanesti.
Mai multe detalii despre activitatea REI, aici.
03-04-2025 Stiri agricole
Controlul dăunătorilor de sol și foliari în absența tratamentului semințelor cu produse neonicotinoide În contextul suspendării autorizației temporare de utilizare a produselor neonicotinoide la tratamentul semințelor de porumb și floarea-soarelui Compania ADAMA sprijină cultivatorii și cultivarea în siguranță a culturilor de porumb și floarea-soarelui cu portofoliul de produse adaptat pentru controlul dăunătorilor de sol și foliari Mai multe>>
03-04-2025 Stiri agricole
Fundația Pădurea de Mâine anunță deschiderea unei noi runde de finanțări nerambursabile în cadrul programului Comunitățile Pădurii de Mâine. Pentru anul 2025, bugetul alocat este de 150.000 de Euro, iar granturile pot ajunge la 30.000 de Euro pentru un proiect. Proiectele pot fi depuse până pe 15 mai 2025. A patra ediție a programului de granturi Comunitățile Pădurii de Mâine debutează pe 1 aprilie 2025. Programul urmărește să stimuleze dezvoltarea durabilă a comunităților care depind de pădure... Mai multe>>
03-04-2025 Stiri agricole
Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025 București, 2 aprilie 2025. Impact Hub Bucharest, în parteneriat cu EIT Food, a deschis înscrierile pentru Empowering Women in Agrifood (EWA), dedicat antreprenoarelor și proiectelor create de acestea în domeniul agroalimentar. Empowering Women in Agrifood este un program de accelerare dezvoltat de EIT Food, cea mai mare comunitate de inovare alimentară din lume. EIT Food este s... Mai multe>>
02-04-2025 Targuri si expozitii
În perioada 7 – 16 aprilie, Învie Tradiția vă invită să pășiți într-un univers al tradiției românești autentice, la Târgul de Paște organizat în showroom-ul nostru din Str. Mihai Eminescu nr. 142, București. O călătorie printre borcane cu bunătăți, coșuri cadou tradiționale, ouă încondeiate și alte comori meșteșugite cu grijă – toate menite să aducă în casele voastre bucuria Paștelui, așa cum era altădată. Mai multe>>
02-04-2025 Stiri agricole
Echipa „Măcelari de Elită” și-a încheiat prima participare la World Butchers’ Challenge (WBC) 2025 cu un impact semnificativ asupra comunității internaționale a măcelarilor, deschizând noi oportunități pentru viitor.„Fiind prima dată când a participat la World Butchers' Challenge, România a făcut o impresie puternică în competiție. Întreaga echipă ar trebui să fie incredibil de mândră de prezentarea ambițioasă, minuțioasă și impresionantă. Felicitări!”, a declarat Ashley Gray, CEO WBC. Mai multe>>
01-04-2025 Plati APIA
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a publicat Ghidul informativ „Sprijin financiar pentru intervențiile aferente sectorului apicol din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027” – ISA – PS 2024, Ediția 1, Revizia 2”, pe site-ul instituției: www.apia.org.ro, la link-ul: https://apia.org.ro/directia-masuri-de-piata/apicultura/anul-2025/. Mai multe>>
01-04-2025 Stiri agricole
După ce duminică juniorul Paul Cordea a deschis drumul pentru România la World Butchers’ Challenge - Paris 2025, luni, 31 martie, a fost rândul seniorilor să intre în arenă.Echipa care a concurat cot la cot cu cei mai buni măcelari ai lumii a fost formată din Gabriel Arghir (Macelleria Torelli, Torino, Italia), Sandu Mirea (Auchan Drumul Taberei, București), Ciprian Irimia (Raitar, Suceava), Adrian Petre (Carne și sare, București), Georgian-Marius Petre (Cathedral Distribution, Buzău), Bíró Jáno... Mai multe>>
26-03-2025 Stiri agricole
Performanța în agricultură este condiționată de numeroase aspecte, factori de mediu ori decizii potrivite. A alege genetica potrivită pentru propria fermă este unul dintre elementele cheie pe care reprezentanții companiei Corteva Agriscience le evidențiază ori de câte ori au loc întâlniri cu fermierii. Probabil acesta este și unul dintre motivele pentru care fermierii aleg constant hibrizii Pioneer și astfel rezultă colaborări ce durează zeci de ani. Este și exemplul următorului fermier campion... Mai multe>>
26-03-2025 Stiri agricole
Tradiție și succes. Acestea sunt doar două dintre cuvintele care pot descrie pe scurt activitatea companiei Corteva Agriscience de-a lungul timpului. Încă de la debutul pe piața din România, hibrizii Pioneer au intrat în grațiile fermierilor și au devenit o alegere constantă datorită producțiilor ridicate obținute an de an. Acesta a fost unul dintre motivele lansării campaniei Fermier campion, iar în cele ce urmează regăsim povestea familiei Holhoș care, după mai multe testări, a rămas fidelă hi... Mai multe>>
25-03-2025 Targuri si expozitii
În perioada 28-30 Martie 2025 se va desfășura prima ediție Agro&Auto Expo Tărgu Mures, un eveniment de excepție dedicat promovării și prezentării utilajelor agricole , echipamente pentru ferme si grădină, industriei alimentare, industria auto. Agro & Auto Expo – inovație și tradiție într-un singur loc! Locația evenimentului: Parcarea Aushopping Târgu Mureș, Bulevardul 1 Decembrie 1918, spre Corunca. Data eveniment: 28-30 martie 2025, programul expoziție între orele 10.00-20.00 De... Mai multe>>
21-10-2024 Targuri si expozitii
Începând cu 21 octombrie, Învie Tradiția vă invită să redescoperiți farmecul autentic al toamnei la târgul dedicat roadelor, unde borcanele cu bunătăți de odinioară vă așteaptă să le descoperiți. Fiecare produs aduce cu el gustul copilăriei și tradițiile de altădată, fiind pregătit cu grijă și măiestrie de meșteșugari pricepuți. Aici veți găsi delicii pentru toate gusturile – numai bune de savurat, dăruit sau adus acasă, pentru a păstra vii tradițiile. Mai multe>>
14-10-2024 Asigurari agricole
Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>