PNDR 2020: Solicitantii au la dispozitie 90 de zile suplimentare pentru incheierea contractelor de finantare

PNDR 2020 - zile suplimentare pentru incheierea contractelor de finantareAFIR anunta ca a fost modificat Manualul de procedura pentru evaluarea si selectarea cererilor de finantare depuse de catre solicitanti pentru a obtine fonduri europene nerambursabile prin intermediul PNDR 2020. Conform noului Manual de procedura, beneficiarii au posibilitatea de prelungire a termenelor prevazute in „Notificarea beneficiarului privind selectarea cererii de finantare si semnarea contractului de finantare” pentru depunerea documentelor solicitate, in cazuri justificate si care pot fi demonstrate in mod concret.


„Din experienta de pana acum, solicitantii declarati eligibili si selectati pentru a obtine finantare au semnalat faptul ca pentru obtinerea anumitor documente (avize, acorduri, autorizatii) necesare contractarii, este nevoie de un timp mai indelungat pentru emiterea acestora de catre institutiile abilitate. Ca urmare a acestor solicitari, am decis sa actualizam procedurile de lucru, in sensul prelungirii termenelor acolo unde situatia o impune si pe baza documentelor justificative primite, astfel incat proiectele selectate sa fie contractate si implementate. Aceasta modificare continua procesul de simplificare si accesibilizare a obtinerii de finantare nerambursabila. Imi doresc, si am facut pasi importanti in aceasta directie, ca beneficiarii sa fie partenerii nostri, pentru ca avem scopuri convergente si nu antagonice.” a declarat directorul general al AFIR, Adrian – Ionut Chesnoiu.

Pentru obtinerea prelungirii, solicitantul anunta in scris Agentia, privind imposibilitatea depunerii in termen a documentelor solicitate de AFIR pentru incheierea contractului de finantare, iar expertii din cadrul structurilor teritoriale (Centrele regionale sau Oficiile judetene, dupa caz) carora li s-a repartizat solicitarea, vor analiza posibilitatea acordarii unei prelungiri si o vor supune aprobarii managementului superior. Aceasta prelungire se acorda doar daca este justificata si insotita de documente doveditoare. Orice prelungire nu va depasi termenul de 90 de zile calendaristice precizat in Notificarea beneficiarului privind selectarea cererii de finantare si semnarea contractului de finantare.

In situatia in care nici in urma prelungirii acordate, solicitantul nu depune documentele necesare contractarii, AFIR transmite Notificarea de neincheiere a contractului de finantare si astfel, solicitantul nu va mai putea obtine fondurile alocate conform raportului de selectie.

Precizam ca modificarea procedurala se aplica tuturor notificarilor aferente rapoartelor de selectie aprobate dupa data de 29 noiembrie 2016, in conformitate cu HG nr. 881/ 2016.

 

Informatii privind prelungirea termenelor de semnare a contractelor de finantare

Incepand din luna octombrie 2017, conform Ordinului MADR 323/ 02.10.2017, solicitantii de fonduri europene nerambursabile acordate prin Programul National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020 (PNDR 2020) pot cere prelungirea termenului privind semnarea contractului de finantare insa numai in cazuri justificate si sustinute cu documente doveditoare.

Astfel, conform celor mai sus mentionate, daca solicitantii nu prezinta documentele necesare semnarii contractului de finantare in termenul specificat in Notificarea initiala pe care acestia o primesc si nici nu anunta Autoritatea Contractanta (cu privire la imposibilitatea depunerii in termen a documentelor solicitate pentru incheierea contractului de finantare), AFIR va reveni cu o noua notificare catre acestia, in termen de 2 zile lucratoare de la expirarea termenului specificat in Notificarea initiala, cu privire la posibilitatea prelungirii perioadei in care se pot prezenta pentru depunerea documentelor, necesare pentru semnarea contractului de finantare.

In cazul in care solicitantul anunta in scris Agentia cu privire la imposibilitatea depunerii in termen a documentelor solicitate pentru incheierea contractului de finantare, expertii din cadrul Agentiei vor analiza posibilitatea acordarii unei prelungiri, in cazuri justificate.

Aceasta prevedere se aplica inclusiv beneficiarilor care au primit Notificarea de neincheiere a contractului de finantare ca urmare a nedepunerii in termen a documentelor obligatorii precizate in Notificarea initiala si care se incadreaza in prevederile Art. II din H.G. nr.881/2016. Acestia vor fi notificati cu privire la posibilitatea depunerii de documente justificative in vederea acordarii unei prelungiri, in termen de maximum 10 zile lucratoare, incepand cu data de 02.10.2017.

Solicitantii au la dispozitie 5 zile lucratoare pentru a raspunde notificarilor transmise de AFIR in vederea prezentarii motivelor depasirii termenului din notificarea initiala.

In toate cazurile mai sus mentionate prelungirea se acorda doar daca este justificata si sustinuta de documente doveditoare, pentru un termen de cel mult 90 de zile.

In situatia in care nici in urma prelungirii acordate, solicitantii nu depun documentele necesare contractarii, AFIR va transmite solicitantilor de fonduri notificarile de neincheiere a contractelor de finantare.

Modificarile procedurale mai sus mentionate se adreseaza si solicitantilor de fonduri europene nerambursabile prin PNDR care au primit notificari aferente rapoartelor de selectie aprobate dupa data de 29 noiembrie 2016, moment de la care a fost eliminata conditia de decadere asociata cu nedepunerea documentelor in vederea contractarii, in conformitate cu Art. II al HG nr. 881/2016.

A.F.I.R.
Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale

Noutati

În atenția tuturor fermierilor din România, cultivatori de cereale păioase

20-05-2025 Stiri agricole

În atenția tuturor fermierilor din România,  cultivatori de cereale păioase

Viitorul produsului unic TRINITY, erbicid cu aplicare de toamnă, cu trei substanțe active, cea mai lungă perioadă de protecție și spectru complet de buruieni combătute. Mai multe>>

AgriPortal România lansează Crop Tour 2025 pentru analiza recoltei

15-05-2025 Stiri agricole

AgriPortal România lansează Crop Tour 2025 pentru analiza recoltei

AgriPortal Romania va desfășura în prima săptămână a lunii iunie Crop Tour 2025, un eveniment dedicat evaluării condițiilor de cultură și perspectivelor de recolta. În cadrul acestuia, vom colecta informații esențiale privind starea culturilor agricole din diverse regiuni ale țării. Mai multe>>

România concentrează 23% din totalul forței de muncă în agricultură din UE

08-05-2025 Afaceri agricole

România concentrează 23% din totalul forței de muncă în agricultură din UE

România are aproximativ o treime din totalul fermelor din UE, însă 90% dintre acestea au sub cinci hectare, adică sunt ferme de subzistență. Impact Hub Bucharest (reprezentantul EIT Food în România), în parteneriat cu Startarium, a lansat cea de-a patra ediție a raportului privind startupurile românești din AgriFood, care oferă o analiză cuprinzătoare a ecosistemului: „Romanian AgriFood Startups Overview Report 2024”. Mai multe>>

Târg de produse tradiționale la Ministerul Agriculturii 8-10 mai 2025

07-05-2025 Targuri si expozitii

Târg de produse tradiționale la Ministerul Agriculturii 8-10 mai 2025

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), cu sprijinul Cooperativei Agricole Caprirom Sud Muntenia, organizează în perioada 8–10 mai 2025, în curtea instituției, „Târgul de produse tradiționale”. Evenimentul se desfășoară în contextul Zilei Europei și celebrează contribuția României la dezvoltarea Politicii Agricole Comune, promovând produsele agroalimentare autentice, certificate și atestate la nivel național și european. Mai multe>>

Informații suplimentare cu privire la Pachetul 4 “Culturi verzi” - Intervenția DR-02

03-05-2025 APIA

Informații suplimentare cu privire la Pachetul 4 “Culturi verzi” - Intervenția DR-02

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii Intervenției DR-02: Agro-mediu și climă pe terenuri arabile - Pachet 4 ,,Culturi verzi”, că în anul 2025, angajamentele aflate în derulare din Campania 2024 se adaptează (în perioada de depunere a Cererilor de plată) la condițiile prevăzute de Planul strategic PAC 2023-2027. Mai multe>>

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

29-04-2025 Stiri agricole

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>

Activități în desfășurare la APIA

28-04-2025 APIA

Activități în desfășurare la APIA

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

25-04-2025 Stiri agricole

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a  și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

25-04-2025 APIA

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor  din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

25-04-2025 APIA

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică,  Mai multe>>

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

25-04-2025 Stiri agricole

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

24-04-2025 Stiri agricole

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>