Intalniri de lucru ale AFIR cu solicitantii si beneficiarii PNDR din Alba Iulia si Satu Mare

Intalniri de lucru ale AFIR cu solicitantii si beneficiarii PNDR din Alba Iulia si Satu MareSecretarul de stat din cadrul Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Alexandru POTOR, impreuna cu directorul general al Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale, Adrian - Ionut CHESNOIU, au luat parte joi, 20 iulie si vineri, 21 iulie 2017, la o serie de intalniri de lucru la Alba Iulia si Satu Mare.


Rolul acestor intalniri il reprezinta analizarea problemelor si spetelor concrete identificate de solicitantii sau beneficiarii Programului National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020 (PNDR 2020) si solutionarea acestora pentru a evita eventuale intarzieri sau blocaje de ordin procedural.

La Alba Iulia, Secretarul de Stat al MADR, Alexandru POTOR a precizat: „Am avut mai multe intalniri in teritoriu pe aceasta tema, la Tulcea, Constanta, Craiova, Targoviste si Satu Mare. Dupa fiecare intalnire, pot spune ca au fost inregistrate doua tipuri de rezultate: fie s-au dat solutii pe loc la diverse spete, fie problemele ridicate au fost transmise spre solutionare departamentelor tehnice din minister, AFIR sau APIA, acolo unde e cazul, pentru a analiza si evalua oportunitatea adaptarii procedurilor sau legislatiei”.

Vineri, la Alba Iulia, intalnirea de lucru cu beneficiarii PNDR 2020 s-a desfasurat la Prefectura Judetului Alba. Alaturi de reprezentantii MADR si AFIR, la intalnire a participat si Prefectul Judetului, Danut Emil Halalai, dar si reprezentantii institutiilor publice deconcentrate, implicate in derularea fondurilor europene din judet (Directia Agricola Judeteana, Directia Sanitar Veterinara, Garda de Mediu, Administratia Finantelor Publice, Serviciul de Verificare a Achizitiilor Publice). Scopul intalnirii a vizat gasirea celor mai bune solutii care sa faciliteze obtinerea de avize si autorizatii necesare derularii proiectelor finantate de catre AFIR in bune conditii. 

„Este foarte important sa avem un schimb real de informatii cu beneficiarii nostri in cadrul acestor intalniri de lucru, astfel incat toate deciziile pe care le luam si procesul de simplificare pe care l-am initiat la nivelul Agentiei sa poata sa-si produca efectele. Ne asteapta in continuare o perioada extrem de incarcata si fara sa vedem impactul real al masurilor lansate de Agentie ne va fi foarte greu sa evaluam rezultatele. Suntem direct interesati sa fim parteneri cu beneficiarii nostri in implementarea proiectelor si toate aceste probleme pe care le identificam impreuna, le vom analiza si, daca este cazul, le vom aduce in atentia Guvernului Romaniei” a declarat directorul general al AFIR, Adrian – Ionut CHESNOIU.

Reprezentantii AFIR au raspuns intrebarilor venite din partea celor prezenti si au clarificat anumite aspecte legate de procedurile de lucru si de legislatia specifica implementarii PNDR 2020, dar si cea privind achizitiile publice. Cele mai importante probleme de care se lovesc beneficiarii Programului au vizat intarzieri in derularea procedurilor de achizitii publice, dificultatea in a obtine credite pentru cofinantarea investitiilor finantate prin PNDR 2020, eliberarea de autorizatii si avize, in special de mediu, probleme comune si altor regiuni ale tarii.

O sugestie venita din parte participantilor la discutii a fost implementarea unui sistem informatic prin care expertii AFIR sa verifice doar electronic documentatia solicitata beneficiarilor, sa nu mai fie cazul de depunere a unor dosare intregi cu documente tiparite, care ocupa spatii vaste pentru arhivarea fizica.

De asemenea, dupa intalnirea cu beneficiarii si cu reprezentantii institutiilor publice, Secretarul de stat din cadrul MADR, Alexandru POTOR, si Directorul general al AFIR, Adrian - Ionut CHESNOIU, s-au intalnit la sediul CRFIR 7 Alba cu intreaga echipa de conducere din regiune (directorii Centrului Regional si cei ai Oficiilor Judetene Alba, Sibiu, Brasov, Covasna, Harghita si Mures). Subiectul principal al discutiilor l-a reprezentat simplificarea procedurilor de lucru, ca urmare a observatiilor primite in cadrul intalnirilor cu beneficiarii din mai multe regiuni ale tarii, astfel incat, intregul proces de implementare a fondurilor europene sa fie cat mai accesibil.

 

20 iulie 2017 - Intalnire de lucru la Satu Mare cu beneficiarii PNDR si cu autoritatile publice locale

Secretarul de stat din cadrul Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Alexandru POTOR si Directorul general al Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale, Adrian – Ionut CHESNOIU, au participat joi, 20 iulie 2017, la o serie de intalniri de lucru cu beneficiarii Programului National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020 (PNDR 2020) si cu reprezentantii institutiilor publice din judetul Satu Mare.

„Motivul pentru care suntem azi la aceasta intalnire este ca am inceput la nivel national o serie de intalniri cu beneficiarii PNDR prin care ne propunem sa identificam principalele probleme reale pe care le intampinati in implementarea proiectelor si sa gasim solutii, fie pe loc, fie sa le dam in lucru departamentelor tehnice din cadrul MADR si AFIR pentru a gasi rapid solutii. Obiectivul pe care il avem este sa acceleram implementarea fondurilor europene si absorbtia eficienta a acestora.” a precizat Secretarul de Stat al MADR, Alexandru POTOR.

Intalniri de lucru ale AFIR cu solicitantii si beneficiarii PNDR din Satu Mare


Pentru ziua de joi au fost programate mai multe intalniri si dezbateri tehnice. La sediul Prefecturii Satu Mare a avut loc o prima sesiune de discutii cu beneficiarii proiectelor finantate de AFIR, unde acestia au prezentat problemele intalnite in implementarea proiectelor derulate prin PNDR 2020 in vederea solutionarii acestora. Alaturi de oficialii MADR si AFIR, la intalnire a participat si Prefectul Judetului, Darius Filip, dar si beneficiari privati, primari, secretari de primarii sau consultanti din judet. 

Dintre problemele aduse in discutie, amintim acordarea de credite necesare pentru asigurarea cofinantarii si termenele prea lungi in desfasurarea procedurii de achizitii publice. De asemenea, cei prezenti au solicitat realocarea fondurilor intre submasuri (de exemplu sa se ia fonduri de la submasurile mai putin populare si sa fie suplimentate alocarile pentru submasurile care au prezentat un interes foarte mare, iar fondurile disponibile s-au epuizat rapid). Aceasta posibilitate este deja in atentia MADR si se cauta rezolvare. O alta observatie a vizat simplificarea procedurii de acordare a avansului pentru beneficiarii publici ai PNDR si de emitere a scrisorilor de garantie bancara. 

„Am constatat o oarecare reticenta in accesarea fondurilor europene din diverse motive (controale, legislatie rigida, teama de a reziliere a contractului de finantare). Rolul nostru este sa cream punti de legatura si sa redam increderea celor care doresc sa investeasca in agricultura si mediul rural, sa construim un parteneriat care sa duca la atingerea scopurilor comune, reusita proiectului. Vreau sa stiti ca, asa cum pe dumneavoastra, beneficiarii, va intereseaza sa indepliniti obiectivele din proiect, la fel de mult ne intereseaza si pe noi ca aceste obiective sa fie atinse. Dezvoltarea Romaniei, cel putin pe zona rurala, nu se va putea face in urmatoarea perioada decat prin atragerea acestor fonduri europene si mentinerea lor in tara” a declarat directorul general al AFIR, Adrian - Ionut CHESNOIU.

Alaturi de directorul general al AFIR, la discutii au luat parte si directorul Centrului Regional pentru Finantarea Investitiilor Rurale (CRFIR) 6 Nord – Vest, Mihaela Mahalean. De asemenea, la intalnire au participat si reprezentantii institutiilor publice deconcentrate, implicate in accesarea si in derularea fondurilor europene pentru agricultura si mediul rural din judet (Directia Agricola Judeteana, Directia Sanitar Veterinara, Garda de Mediu, Administratia Finantelor Publice, Serviciul de Verificare a Achizitiilor Publice din regiunea de nord-vest). 

Ultima intalnire programata a directorului general al AFIR s-a desfasurat la sediul CRFIR 6 Satu Mare cu intreaga conducere a Centrului Regional si cu directorii Oficiilor Judetene din subordine (Satu Mare, Bihor, Salaj, Cluj, Bistrita Nasaud si Maramures). Tema discutiilor a reprezentat-o, ca si in cazul celorlalte intalniri din tara, eficientizarea fluxului procedural in vederea atingerii obiectivelor propuse pentru acest an si pentru obtinerea unui grad de absorbtie cat mai ridicat a fondurilor europene derulate prin PNDR 2020.

A.F.I.R.
Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale

Noutati

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

29-02-2024 Plati APIA

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza potentialii beneficiari ca amana startul Campaniei de primire a Cererilor de Plata cu cel putin 2 saptamani. In acest moment se modifica legislatia europeana, in sensul modificarii/aprobarii Regulamentului (UE) nr. 2115/2021 opozabil Romaniei. Totodata, se asteapta de la Comisia Europeana (CE) derogarile privind conditionalitatea pentru GAEC 7 si GAEC 8. Mai multe>>

Auchan organizeaza prima Conventie Nationala a Filierelor de produse

29-02-2024 Intalniri si conferinte

Auchan organizeaza prima Conventie Nationala a Filierelor de produse

Cu ocazia primei editii a Conventiei Filierelor Auchan, eveniment ce a reunit marti, 27 februarie, zeci de producatori agroalimentari romani, retailerul a prezentat evolutia proiectului de filiere din ultimii 5 ani, principalii piloni ai acestuia, precum si planurile de dezvoltare pe termen lung. In cadrul evenimentului, au fost discutate atat beneficiile oferite producatorilor loc, ali colaboratori, precum si consumatorilor care pot regasi pe rafturile magazinelor Auchan produse autohtone, cu t... Mai multe>>