Secretarul de stat din cadrul Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Alexandru POTOR, impreuna cu directorul general al Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale, Adrian - Ionut CHESNOIU, au luat parte joi, 20 iulie si vineri, 21 iulie 2017, la o serie de intalniri de lucru la Alba Iulia si Satu Mare.
Rolul acestor intalniri il reprezinta analizarea problemelor si spetelor concrete identificate de solicitantii sau beneficiarii Programului National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020 (PNDR 2020) si solutionarea acestora pentru a evita eventuale intarzieri sau blocaje de ordin procedural.
La Alba Iulia, Secretarul de Stat al MADR, Alexandru POTOR a precizat: „Am avut mai multe intalniri in teritoriu pe aceasta tema, la Tulcea, Constanta, Craiova, Targoviste si Satu Mare. Dupa fiecare intalnire, pot spune ca au fost inregistrate doua tipuri de rezultate: fie s-au dat solutii pe loc la diverse spete, fie problemele ridicate au fost transmise spre solutionare departamentelor tehnice din minister, AFIR sau APIA, acolo unde e cazul, pentru a analiza si evalua oportunitatea adaptarii procedurilor sau legislatiei”.
Vineri, la Alba Iulia, intalnirea de lucru cu beneficiarii PNDR 2020 s-a desfasurat la Prefectura Judetului Alba. Alaturi de reprezentantii MADR si AFIR, la intalnire a participat si Prefectul Judetului, Danut Emil Halalai, dar si reprezentantii institutiilor publice deconcentrate, implicate in derularea fondurilor europene din judet (Directia Agricola Judeteana, Directia Sanitar Veterinara, Garda de Mediu, Administratia Finantelor Publice, Serviciul de Verificare a Achizitiilor Publice). Scopul intalnirii a vizat gasirea celor mai bune solutii care sa faciliteze obtinerea de avize si autorizatii necesare derularii proiectelor finantate de catre AFIR in bune conditii.
„Este foarte important sa avem un schimb real de informatii cu beneficiarii nostri in cadrul acestor intalniri de lucru, astfel incat toate deciziile pe care le luam si procesul de simplificare pe care l-am initiat la nivelul Agentiei sa poata sa-si produca efectele. Ne asteapta in continuare o perioada extrem de incarcata si fara sa vedem impactul real al masurilor lansate de Agentie ne va fi foarte greu sa evaluam rezultatele. Suntem direct interesati sa fim parteneri cu beneficiarii nostri in implementarea proiectelor si toate aceste probleme pe care le identificam impreuna, le vom analiza si, daca este cazul, le vom aduce in atentia Guvernului Romaniei” a declarat directorul general al AFIR, Adrian – Ionut CHESNOIU.
Reprezentantii AFIR au raspuns intrebarilor venite din partea celor prezenti si au clarificat anumite aspecte legate de procedurile de lucru si de legislatia specifica implementarii PNDR 2020, dar si cea privind achizitiile publice. Cele mai importante probleme de care se lovesc beneficiarii Programului au vizat intarzieri in derularea procedurilor de achizitii publice, dificultatea in a obtine credite pentru cofinantarea investitiilor finantate prin PNDR 2020, eliberarea de autorizatii si avize, in special de mediu, probleme comune si altor regiuni ale tarii.
O sugestie venita din parte participantilor la discutii a fost implementarea unui sistem informatic prin care expertii AFIR sa verifice doar electronic documentatia solicitata beneficiarilor, sa nu mai fie cazul de depunere a unor dosare intregi cu documente tiparite, care ocupa spatii vaste pentru arhivarea fizica.
De asemenea, dupa intalnirea cu beneficiarii si cu reprezentantii institutiilor publice, Secretarul de stat din cadrul MADR, Alexandru POTOR, si Directorul general al AFIR, Adrian - Ionut CHESNOIU, s-au intalnit la sediul CRFIR 7 Alba cu intreaga echipa de conducere din regiune (directorii Centrului Regional si cei ai Oficiilor Judetene Alba, Sibiu, Brasov, Covasna, Harghita si Mures). Subiectul principal al discutiilor l-a reprezentat simplificarea procedurilor de lucru, ca urmare a observatiilor primite in cadrul intalnirilor cu beneficiarii din mai multe regiuni ale tarii, astfel incat, intregul proces de implementare a fondurilor europene sa fie cat mai accesibil.
Secretarul de stat din cadrul Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Alexandru POTOR si Directorul general al Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale, Adrian – Ionut CHESNOIU, au participat joi, 20 iulie 2017, la o serie de intalniri de lucru cu beneficiarii Programului National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020 (PNDR 2020) si cu reprezentantii institutiilor publice din judetul Satu Mare.
„Motivul pentru care suntem azi la aceasta intalnire este ca am inceput la nivel national o serie de intalniri cu beneficiarii PNDR prin care ne propunem sa identificam principalele probleme reale pe care le intampinati in implementarea proiectelor si sa gasim solutii, fie pe loc, fie sa le dam in lucru departamentelor tehnice din cadrul MADR si AFIR pentru a gasi rapid solutii. Obiectivul pe care il avem este sa acceleram implementarea fondurilor europene si absorbtia eficienta a acestora.” a precizat Secretarul de Stat al MADR, Alexandru POTOR.
Pentru ziua de joi au fost programate mai multe intalniri si dezbateri tehnice. La sediul Prefecturii Satu Mare a avut loc o prima sesiune de discutii cu beneficiarii proiectelor finantate de AFIR, unde acestia au prezentat problemele intalnite in implementarea proiectelor derulate prin PNDR 2020 in vederea solutionarii acestora. Alaturi de oficialii MADR si AFIR, la intalnire a participat si Prefectul Judetului, Darius Filip, dar si beneficiari privati, primari, secretari de primarii sau consultanti din judet.
Dintre problemele aduse in discutie, amintim acordarea de credite necesare pentru asigurarea cofinantarii si termenele prea lungi in desfasurarea procedurii de achizitii publice. De asemenea, cei prezenti au solicitat realocarea fondurilor intre submasuri (de exemplu sa se ia fonduri de la submasurile mai putin populare si sa fie suplimentate alocarile pentru submasurile care au prezentat un interes foarte mare, iar fondurile disponibile s-au epuizat rapid). Aceasta posibilitate este deja in atentia MADR si se cauta rezolvare. O alta observatie a vizat simplificarea procedurii de acordare a avansului pentru beneficiarii publici ai PNDR si de emitere a scrisorilor de garantie bancara.
„Am constatat o oarecare reticenta in accesarea fondurilor europene din diverse motive (controale, legislatie rigida, teama de a reziliere a contractului de finantare). Rolul nostru este sa cream punti de legatura si sa redam increderea celor care doresc sa investeasca in agricultura si mediul rural, sa construim un parteneriat care sa duca la atingerea scopurilor comune, reusita proiectului. Vreau sa stiti ca, asa cum pe dumneavoastra, beneficiarii, va intereseaza sa indepliniti obiectivele din proiect, la fel de mult ne intereseaza si pe noi ca aceste obiective sa fie atinse. Dezvoltarea Romaniei, cel putin pe zona rurala, nu se va putea face in urmatoarea perioada decat prin atragerea acestor fonduri europene si mentinerea lor in tara” a declarat directorul general al AFIR, Adrian - Ionut CHESNOIU.
Alaturi de directorul general al AFIR, la discutii au luat parte si directorul Centrului Regional pentru Finantarea Investitiilor Rurale (CRFIR) 6 Nord – Vest, Mihaela Mahalean. De asemenea, la intalnire au participat si reprezentantii institutiilor publice deconcentrate, implicate in accesarea si in derularea fondurilor europene pentru agricultura si mediul rural din judet (Directia Agricola Judeteana, Directia Sanitar Veterinara, Garda de Mediu, Administratia Finantelor Publice, Serviciul de Verificare a Achizitiilor Publice din regiunea de nord-vest).
Ultima intalnire programata a directorului general al AFIR s-a desfasurat la sediul CRFIR 6 Satu Mare cu intreaga conducere a Centrului Regional si cu directorii Oficiilor Judetene din subordine (Satu Mare, Bihor, Salaj, Cluj, Bistrita Nasaud si Maramures). Tema discutiilor a reprezentat-o, ca si in cazul celorlalte intalniri din tara, eficientizarea fluxului procedural in vederea atingerii obiectivelor propuse pentru acest an si pentru obtinerea unui grad de absorbtie cat mai ridicat a fondurilor europene derulate prin PNDR 2020.
A.F.I.R.
Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale
04-04-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a autorizat la plată aproximativ 98% din totalul fermierilor declarați eligibili în Campania aferentă anului de cerere 2024. În perioada 02 decembrie 2024 – 01 aprilie 2025, APIA a autorizat la plată suma totală de 997.669.538 euro (4.963.766.231 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, astfel: Mai multe>>
04-04-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că, în perioada 3 - 31 martie, în cadrul Campaniei de depunere a Cererilor de plată pentru anul 2025, au fost depuse 215.118 cereri, reprezentând aproximativ 30% din numărul total al cererilor estimate să fie depuse anul acesta pentru acordarea sprijinului financiar. Mai multe>>
04-04-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, efectuează începând cu data de 27 martie 2025, plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna ianuarie 2025. Mai multe>>
03-04-2025 Stiri agricole
Controlul dăunătorilor de sol și foliari în absența tratamentului semințelor cu produse neonicotinoide În contextul suspendării autorizației temporare de utilizare a produselor neonicotinoide la tratamentul semințelor de porumb și floarea-soarelui Compania ADAMA sprijină cultivatorii și cultivarea în siguranță a culturilor de porumb și floarea-soarelui cu portofoliul de produse adaptat pentru controlul dăunătorilor de sol și foliari Mai multe>>
03-04-2025 Stiri agricole
Fundația Pădurea de Mâine anunță deschiderea unei noi runde de finanțări nerambursabile în cadrul programului Comunitățile Pădurii de Mâine. Pentru anul 2025, bugetul alocat este de 150.000 de Euro, iar granturile pot ajunge la 30.000 de Euro pentru un proiect. Proiectele pot fi depuse până pe 15 mai 2025. A patra ediție a programului de granturi Comunitățile Pădurii de Mâine debutează pe 1 aprilie 2025. Programul urmărește să stimuleze dezvoltarea durabilă a comunităților care depind de pădure... Mai multe>>
03-04-2025 Stiri agricole
Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025 București, 2 aprilie 2025. Impact Hub Bucharest, în parteneriat cu EIT Food, a deschis înscrierile pentru Empowering Women in Agrifood (EWA), dedicat antreprenoarelor și proiectelor create de acestea în domeniul agroalimentar. Empowering Women in Agrifood este un program de accelerare dezvoltat de EIT Food, cea mai mare comunitate de inovare alimentară din lume. EIT Food este s... Mai multe>>
02-04-2025 Targuri si expozitii
În perioada 7 – 16 aprilie, Învie Tradiția vă invită să pășiți într-un univers al tradiției românești autentice, la Târgul de Paște organizat în showroom-ul nostru din Str. Mihai Eminescu nr. 142, București. O călătorie printre borcane cu bunătăți, coșuri cadou tradiționale, ouă încondeiate și alte comori meșteșugite cu grijă – toate menite să aducă în casele voastre bucuria Paștelui, așa cum era altădată. Mai multe>>
02-04-2025 Stiri agricole
Echipa „Măcelari de Elită” și-a încheiat prima participare la World Butchers’ Challenge (WBC) 2025 cu un impact semnificativ asupra comunității internaționale a măcelarilor, deschizând noi oportunități pentru viitor.„Fiind prima dată când a participat la World Butchers' Challenge, România a făcut o impresie puternică în competiție. Întreaga echipă ar trebui să fie incredibil de mândră de prezentarea ambițioasă, minuțioasă și impresionantă. Felicitări!”, a declarat Ashley Gray, CEO WBC. Mai multe>>
01-04-2025 Plati APIA
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a publicat Ghidul informativ „Sprijin financiar pentru intervențiile aferente sectorului apicol din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027” – ISA – PS 2024, Ediția 1, Revizia 2”, pe site-ul instituției: www.apia.org.ro, la link-ul: https://apia.org.ro/directia-masuri-de-piata/apicultura/anul-2025/. Mai multe>>
01-04-2025 Stiri agricole
După ce duminică juniorul Paul Cordea a deschis drumul pentru România la World Butchers’ Challenge - Paris 2025, luni, 31 martie, a fost rândul seniorilor să intre în arenă.Echipa care a concurat cot la cot cu cei mai buni măcelari ai lumii a fost formată din Gabriel Arghir (Macelleria Torelli, Torino, Italia), Sandu Mirea (Auchan Drumul Taberei, București), Ciprian Irimia (Raitar, Suceava), Adrian Petre (Carne și sare, București), Georgian-Marius Petre (Cathedral Distribution, Buzău), Bíró Jáno... Mai multe>>
26-03-2025 Stiri agricole
Performanța în agricultură este condiționată de numeroase aspecte, factori de mediu ori decizii potrivite. A alege genetica potrivită pentru propria fermă este unul dintre elementele cheie pe care reprezentanții companiei Corteva Agriscience le evidențiază ori de câte ori au loc întâlniri cu fermierii. Probabil acesta este și unul dintre motivele pentru care fermierii aleg constant hibrizii Pioneer și astfel rezultă colaborări ce durează zeci de ani. Este și exemplul următorului fermier campion... Mai multe>>
26-03-2025 Stiri agricole
Tradiție și succes. Acestea sunt doar două dintre cuvintele care pot descrie pe scurt activitatea companiei Corteva Agriscience de-a lungul timpului. Încă de la debutul pe piața din România, hibrizii Pioneer au intrat în grațiile fermierilor și au devenit o alegere constantă datorită producțiilor ridicate obținute an de an. Acesta a fost unul dintre motivele lansării campaniei Fermier campion, iar în cele ce urmează regăsim povestea familiei Holhoș care, după mai multe testări, a rămas fidelă hi... Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>