Pachetului de masuri pentru dezvoltarea clasei de mijloc la sate

Pachet de masuri dezvoltare clasa de mijloc la satePachetul guvernamental ”Clasa de Mijloc la Sate” isi propune sa vina cu solutii inovatoare de dezvoltare economica pentru clasa de mijloc la sate, prin valorificarea fondurilor europene, simplificarea legislativa, implementarea masurilor deja existente introduse de reforma PAC (orientate spre agricultura de mijloc) si implementarea unor masuri noi, cum ar fi: acordarea de vouchere pentru zilieri si mestesugari independenti (metoda simplificata de plata a taxelor); dezvoltarea invatamantului profesional si tehnic agricol, implementarea programului National 'Primul Utilaj Agricol'; constituirea unor instrumente de garantare si creditare din surse nationale (inclusiv microcreditare); dezvoltarea economiei rurale prin eco si agro-turism.

 

Agricultura de subzistenta este principala sursa din care provin noile generatii de persoane defavorizate. Saracia rurala afecteaza peste trei milioane de romani intr-o masura mai mare sau mai mica. Guvernul condus de Dacian Ciolos a lansat de curand un pachet anti-saracie. In acest pachet se acorda o atentie speciala saraciei din mediul rural, ca problema specifica ce necesita solutii dedicate. Prin acel pachet, statul roman ofera, din bani europeni, o plasa sociala de siguranta si o crestere a accesului la servicii publice pentru cei mai dezavantajati locuitori ai satelor.

Pachetul de politici "Clasa de Mijloc la Sate" vine sa concretizeze initiative deja demarate dar disparate si propune politici noi care raspund unei nevoi identificate de strategiile elaborate in ultimii ani (vezi caseta), dar ignorate pana acum la nivel de implementare si consecventa. Prin acest pachet, se propune un plan care sa:

    • Umple golul de dezvoltare al satelor, prin impulsionarea dezvoltarii unei clase de mijloc rurale
    • Completeze masurile anti-saracie rurala, oferind o sansa de crestere pentru fermierii de semi-subzistenta si de consolidare pentru fermierii mijlocii.


Directiile strategice propuse de pachetul ”Clasa de Mijloc la Sate” cuprind trei categorii de politici: De Crestere – pentru micii agricultori / locuitori ai satelor prinsi in activitati non-agricole de mici dimensiuni; De Consolidare – pentru cei deja intrati in clasa de mijloc; Privind Comunitatea – masuri de dezvoltare a satului ca o comunitate activa, solidara si cu acces la sanatate si educatie apropiat de standardele urbane.

 

Directiile strategice propuse de pachetul Clasa de Mijloc la Sate

 

 

Un plan national de dezvoltare rurala mai accesibil micilor fermieri si micului intreprinzator

97% dintre gospodarii raman in afara PNDR-ului din cauza pragului ridicat de eligibilitate (8000 Euro PS). Dintre ei, 73% traiesc in subzistenta. Pentru a deschide PNDR-ul, o solutie cu efect imediat este coborarea pragului de eligibilitate la valoarea de 4000 de euro PS si largirea bazei potentialilor beneficiari de la 61 mii la 374 mii.

Guvernul actual va demara procedura de schimbare a PNDR, care trebuie agreata in Comitetul de Monitorizare si cu Comisia Europeana. Ghidurile masurilor aferente vor fi lansate in conditiile curente de eligibilitate (pentru a nu intarzia lansarea), dar urmatoarele runde de finantare se vor desfasura cu noile conditii de eligibilitate (in toamna 2016).

Simplificarea ghidurilor de finantare si ”taierea” hartiilor care ingreuneaza procesul de accesare a fondurilor europene reprezinta o prioritate in noua viziune pentru clasa de mijloc. Printre exemple se numara eliminarea conditiei ca exploatatia sa-si mentina criteriul de selectie referitor la dimensiunea economica, extinderea sprijinului catre mai multe categorii de asocieri agricole sau clarificarea aspectelor legate de infiintare versus modernizare.

 

Schimbarea de generatii in agricultura si un nou rol pentru Ferma de Familie

O serie de masuri cu multiple beneficii pentru agricultura de mijloc: reducerea varstei medii a fermierilor activi, imbunatatirea managementului, transferul intergenerational si facilitarea comasarii terenurilor in favoarea altor membri ai comunitatii. Concret, se traduce in beneficii de ordin financiar precum cresterea veniturilor fermei din activitati agricole, economic, stimuleaza iesirea din economia informala si pregatirea profesionala - absolventii de studii in domeniul agricol si agroalimentar primesc punctaje mai mari.

Ferma de familie, asa cum este in prezent definita de OUG 43/2013, este mai degraba o bariera birocratica decat o oportunitate reala. Ferma de familie trebuie definita legal in mod flexibil, trebuie sa aduca avantaje fiscale si de reglementare si trebuie sa fie un obiectiv de politica publica: ferma de familie este nucleul clasei de mijloc din agricultura.

Redefinirea conceptului de ”ferma de familie” cuprinde si modificarea limitei superioare de accesibilitate la o valoare de 100.000 euro / an si posibilitati de angajare formala a membrilor de familie la propria ferma (pentru a beneficia de asigurari sociale si de sanatate).

 

Asocierea pentru intrarea pe piata – Cheia pentru dezvoltare

Asocierea ca instrument principal de transformare a peisajului economic rural in care micii producatori locali ies pe piata sub umbrela unei organizatii cu management profesionist si putere de desfacere pe lanturi scurte sau lungi. Printre beneficii se numara cooperarea intre actori locali in scopul comercializarii, realizarea de parteneriate cu ONG-uri si autoritati publice, o mai buna integrare pe piata a producatorilor locali.

 

Investitii in mediul rural

Masurile de investitii din PNDR vizeaza atat fermierii individuali cat si comunitatea. Acest guvern isi asuma prin pachetul lansat acum o serie de tinte concrete pentru anul 2016 si pregatirea proiectelor pentru un impact maxim la finalizarea Programului, in 2023. Masurile pentru ferme sunt orientate pe categorii, de la fermele mici (15.000 Euro / per ferma) la proiectele de investitii pentru fermele mijlocii (maxim 200.000 euro) care vor permite modernizarea productiei si orientarea spre pietele de desfacere de la orase.

 

Accesul fermierilor la credite ieftine si garantare

Instrumente financiare dedicate dezvoltarii rurale desfasurat pe mai multe directii de suport – micro-creditare, co-finanatare si garantare - a fermierilor din PNDR, cat si din afara lui. Totodata, propunem un fond de micro-creditare din fonduri nationale, dedicat fermierilor care nu sunt eligibili din PNDR (sub 4000 Euro PS), pentru a le da sansa cresterii.

 

Dezvoltarea economiei rurale prin eco si agroturism

Clarificarea si relaxarea cadrului legal pentru incurajarea antreprenorialului rural de mici dimensiuni. In functie de specificul local, se doreste adaptarea legislatiei pentru a permite consumul de produse din gospodarie in lantul eco si agro turistic. Preluarea la nivel de politica publica a bunelor practici de eco-turism certificat, prin dezvoltarea organismelor de management al destinatiei. Autoritatile locale si afacerile de mici dimensiuni vor fi cointeresate in folosirea potentialului cultural si natural al zonelor protejate.

 

O noua misiune pentru Grupurile de Actiune Locala

In noua directie se inscriu si centrele suport pentru servicii adresate populatiei rurale si mic urbane alaturi de retele si clustere orientate catre sprijinul pentru cooperarea orizontala si verticala intre actorii din mediul rural si mic urban. Totodata, GAL-urile isi pastreaza rolul clasic de motor al comunitatii rurale in programul LEADER, avand in vedere perspective si abordari care sa dezvolte comunitatea prin proiecte atipice, complementare PNDR.

 

 

Noutati

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

21-10-2024 Targuri si expozitii

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

Începând cu 21 octombrie, Învie Tradiția vă invită să redescoperiți farmecul autentic al toamnei la târgul dedicat roadelor, unde borcanele cu bunătăți de odinioară vă așteaptă să le descoperiți. Fiecare produs aduce cu el gustul copilăriei și tradițiile de altădată, fiind pregătit cu grijă și măiestrie de meșteșugari pricepuți. Aici veți găsi delicii pentru toate gusturile – numai bune de savurat, dăruit sau adus acasă, pentru a păstra vii tradițiile. Mai multe>>

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

14-10-2024 Asigurari agricole

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

14-10-2024 Fonduri europene agricultura

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>

A treia ediție a Agri Trade Summit va reuni peste 1.300 de participanți de top din Agribusiness-ul local și internațional

08-10-2024 Intalniri si conferinte

A treia ediție a Agri Trade Summit va reuni peste 1.300 de participanți de top din Agribusiness-ul local și internațional

AGRI TRADE SUMMIT, principalul eveniment de Agri Trade al României, reunește interesele regionale și definește rolul strategic al României pe piața internațională de Agribusiness. Evenimentul se adresează tuturor categoriilor de jucători de pe piața locală și internațională de Agri Trade, conexând interesele comerciale, Trading-ul de mărfuri, conectând tehnologia și logistica precum și serviciile financiare - garanția unui pod solid pentru Business. Mai multe>>

Grain Academy 2024 - Explorare profundă a sectorului cerealelor din Balcani și din regiunea Mării Negre, specific și oportunități

01-10-2024 Intalniri si conferinte

Grain Academy 2024 - Explorare profundă a sectorului cerealelor din Balcani și din regiunea Mării Negre, specific și oportunități

Conferința Grain Academy 2024 va reuni și în acest an reprezentanți ai companiilor și consultanțelor agricole din Balcani și regiunea Mării Negre sub auspiciul unei teme circumscrise recentelor conflicte geopolitice și instabilității economice globale - Piețele în punctul în care cresc temerile de recesiune și așteptările pentru un nou Superciclu al mărfurilor. Creșterea eficienței lanțului de aprovizionare și practici agricole sofisticate. Mai multe>>

Cum să evitați greșelile financiare frecvente și să economisiți mai mult

01-10-2024 Afaceri agricole

Cum să evitați greșelile financiare frecvente și să economisiți mai mult

Greșelile financiare sunt comune și mulți oameni iau decizii proaste cu banii lor. Dacă ați gafat de câteva ori și ați făcut alegeri greșite, nu sunteți singuri. Fie că ați cheltuit bani pe achiziții inutile, ați luat imprumuturi rapide online sau nu ați economisit suficient pentru o zi ploioasă, gestionarea finanțelor poate fi o provocare, iar greșelile se pot întâmpla cu ușurință. Din fericire, unele greșeli pot fi corectate, însă altele pot necesita ani de zile pentru a fi recuperate și vă po... Mai multe>>

Efectul de bumerang al taxei de solidaritate în agricultură [Opinie Agricover]

01-10-2024 Afaceri agricole

Efectul de bumerang al taxei de solidaritate în agricultură [Opinie Agricover]

Autor - Liviu Dobre, Președinte al Consiliului de Administrație Agricover Distribution SA: “Măsurile de sprijin pentru fermieri avute în vedere de Guvern reprezintă un prim pas pentru a asigura supraviețuirea fermierilor, suspendarea rambursărilor și acordarea de granturi, putând oferi, în anumite condiții, soluții rapide pentru menținerea fermelor pe linia de plutire. Însă, supraviețuirea nu înseamnă stabilitate, iar pentru un echilibru durabil e nevoie de sprijin pentru întregul lanț agricol, ... Mai multe>>

APIA a finalizat controlul clasic pe teren - Campania 2024

01-10-2024 Subventii agricultura

APIA a finalizat controlul clasic pe teren - Campania 2024

APIA informează că a finalizat controlul clasic pe teren aferent Campaniei 2024. Astfel, la nivel național au fost verificați toți fermierii selectați în eșantionul de control clasic, respectiv un număr de 8.490 exploatații în sector vegetal, cu o suprafață de 795.003 hectare și un total de 220.772 parcele controlate la fața locului. Mai multe>>

Sfaturi pentru economisirea cheltuielilor și facturilor medicale

01-10-2024 Informatii utile

Sfaturi pentru economisirea cheltuielilor și facturilor medicale

Sănătatea dumneavoastră și a familiei dumneavoastră este o prioritate urgentă. Fără ea, tu și cei dragi nu vă veți putea bucura de nicio altă binecuvântare materială în viață. Cu toate acestea, o sănătate solidă poate fi costisitoare, mai ales în această zi în care costurile medicale cresc anual. Mai multe>>

Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă” la USAMV Cluj-Napoca

24-09-2024 Intalniri si conferinte

Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă” la USAMV Cluj-Napoca

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca găzduiește, între 26-28 septembrie 2024, Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă”, cu participarea a peste 350 de specialiști din România și alte 17 țări. Evenimentul devenit tradițional în campusul USAMV Cluj-Napoca și aflat la ediția a XXIII-a este conceput ca un forum dinamic, care acoperă o gamă largă de subiecte științifice. Mai multe>>

Congresul European al Fermierilor, în România. Bucureștiul devine Capitala Agriculturii din UE timp de 3 zile în octombrie!

24-09-2024 Intalniri si conferinte

Congresul European al Fermierilor, în România. Bucureștiul devine Capitala Agriculturii din UE timp de 3 zile în octombrie!

Ediția din 2024 a Congresului European al Fermierilor va fi găzduită la București, în perioada 23-25 octombrie 2024. Evenimentul este organizat de către COPA-COGECA o dată la doi ani, într-un stat membru. Anul acesta, structura europeană de reprezentare a intereselor fermierilor și cooperativelor a decis ca România să fie gazda acestui congres care va da ora exactă pentru strategia pe care agricultorii europeni o doresc implementată în sectorul agroalimentar din UE. Mai multe>>

Vinea Apoldia Maior Fest 2024, la Apoldu de Sus. Oaspeții sunt așteptați cu bucate tradiționale, vinuri din podgoria proprie și spectacole

20-09-2024 Targuri si expozitii

Vinea Apoldia Maior Fest 2024, la Apoldu de Sus. Oaspeții sunt așteptați cu bucate tradiționale, vinuri din podgoria proprie și spectacole

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca va organiza, în 28 septembrie 2024, la Apoldu de Sus (jud. Sibiu), a treia ediție a Vinea Apoldia Maior Fest, un eveniment care va reuni muzica de calitate cu vinurile parfumate și cu mâncarea tradițională delicioasă, într-un decor unic. Mai multe>>