Pachetul guvernamental ”Clasa de Mijloc la Sate” isi propune sa vina cu solutii inovatoare de dezvoltare economica pentru clasa de mijloc la sate, prin valorificarea fondurilor europene, simplificarea legislativa, implementarea masurilor deja existente introduse de reforma PAC (orientate spre agricultura de mijloc) si implementarea unor masuri noi, cum ar fi: acordarea de vouchere pentru zilieri si mestesugari independenti (metoda simplificata de plata a taxelor); dezvoltarea invatamantului profesional si tehnic agricol, implementarea programului National 'Primul Utilaj Agricol'; constituirea unor instrumente de garantare si creditare din surse nationale (inclusiv microcreditare); dezvoltarea economiei rurale prin eco si agro-turism.
Agricultura de subzistenta este principala sursa din care provin noile generatii de persoane defavorizate. Saracia rurala afecteaza peste trei milioane de romani intr-o masura mai mare sau mai mica. Guvernul condus de Dacian Ciolos a lansat de curand un pachet anti-saracie. In acest pachet se acorda o atentie speciala saraciei din mediul rural, ca problema specifica ce necesita solutii dedicate. Prin acel pachet, statul roman ofera, din bani europeni, o plasa sociala de siguranta si o crestere a accesului la servicii publice pentru cei mai dezavantajati locuitori ai satelor.
Pachetul de politici "Clasa de Mijloc la Sate" vine sa concretizeze initiative deja demarate dar disparate si propune politici noi care raspund unei nevoi identificate de strategiile elaborate in ultimii ani (vezi caseta), dar ignorate pana acum la nivel de implementare si consecventa. Prin acest pachet, se propune un plan care sa:
Directiile strategice propuse de pachetul ”Clasa de Mijloc la Sate” cuprind trei categorii de politici: De Crestere – pentru micii agricultori / locuitori ai satelor prinsi in activitati non-agricole de mici dimensiuni; De Consolidare – pentru cei deja intrati in clasa de mijloc; Privind Comunitatea – masuri de dezvoltare a satului ca o comunitate activa, solidara si cu acces la sanatate si educatie apropiat de standardele urbane.
97% dintre gospodarii raman in afara PNDR-ului din cauza pragului ridicat de eligibilitate (8000 Euro PS). Dintre ei, 73% traiesc in subzistenta. Pentru a deschide PNDR-ul, o solutie cu efect imediat este coborarea pragului de eligibilitate la valoarea de 4000 de euro PS si largirea bazei potentialilor beneficiari de la 61 mii la 374 mii.
Guvernul actual va demara procedura de schimbare a PNDR, care trebuie agreata in Comitetul de Monitorizare si cu Comisia Europeana. Ghidurile masurilor aferente vor fi lansate in conditiile curente de eligibilitate (pentru a nu intarzia lansarea), dar urmatoarele runde de finantare se vor desfasura cu noile conditii de eligibilitate (in toamna 2016).
Simplificarea ghidurilor de finantare si ”taierea” hartiilor care ingreuneaza procesul de accesare a fondurilor europene reprezinta o prioritate in noua viziune pentru clasa de mijloc. Printre exemple se numara eliminarea conditiei ca exploatatia sa-si mentina criteriul de selectie referitor la dimensiunea economica, extinderea sprijinului catre mai multe categorii de asocieri agricole sau clarificarea aspectelor legate de infiintare versus modernizare.
O serie de masuri cu multiple beneficii pentru agricultura de mijloc: reducerea varstei medii a fermierilor activi, imbunatatirea managementului, transferul intergenerational si facilitarea comasarii terenurilor in favoarea altor membri ai comunitatii. Concret, se traduce in beneficii de ordin financiar precum cresterea veniturilor fermei din activitati agricole, economic, stimuleaza iesirea din economia informala si pregatirea profesionala - absolventii de studii in domeniul agricol si agroalimentar primesc punctaje mai mari.
Ferma de familie, asa cum este in prezent definita de OUG 43/2013, este mai degraba o bariera birocratica decat o oportunitate reala. Ferma de familie trebuie definita legal in mod flexibil, trebuie sa aduca avantaje fiscale si de reglementare si trebuie sa fie un obiectiv de politica publica: ferma de familie este nucleul clasei de mijloc din agricultura.
Redefinirea conceptului de ”ferma de familie” cuprinde si modificarea limitei superioare de accesibilitate la o valoare de 100.000 euro / an si posibilitati de angajare formala a membrilor de familie la propria ferma (pentru a beneficia de asigurari sociale si de sanatate).
Asocierea ca instrument principal de transformare a peisajului economic rural in care micii producatori locali ies pe piata sub umbrela unei organizatii cu management profesionist si putere de desfacere pe lanturi scurte sau lungi. Printre beneficii se numara cooperarea intre actori locali in scopul comercializarii, realizarea de parteneriate cu ONG-uri si autoritati publice, o mai buna integrare pe piata a producatorilor locali.
Masurile de investitii din PNDR vizeaza atat fermierii individuali cat si comunitatea. Acest guvern isi asuma prin pachetul lansat acum o serie de tinte concrete pentru anul 2016 si pregatirea proiectelor pentru un impact maxim la finalizarea Programului, in 2023. Masurile pentru ferme sunt orientate pe categorii, de la fermele mici (15.000 Euro / per ferma) la proiectele de investitii pentru fermele mijlocii (maxim 200.000 euro) care vor permite modernizarea productiei si orientarea spre pietele de desfacere de la orase.
Instrumente financiare dedicate dezvoltarii rurale desfasurat pe mai multe directii de suport – micro-creditare, co-finanatare si garantare - a fermierilor din PNDR, cat si din afara lui. Totodata, propunem un fond de micro-creditare din fonduri nationale, dedicat fermierilor care nu sunt eligibili din PNDR (sub 4000 Euro PS), pentru a le da sansa cresterii.
Clarificarea si relaxarea cadrului legal pentru incurajarea antreprenorialului rural de mici dimensiuni. In functie de specificul local, se doreste adaptarea legislatiei pentru a permite consumul de produse din gospodarie in lantul eco si agro turistic. Preluarea la nivel de politica publica a bunelor practici de eco-turism certificat, prin dezvoltarea organismelor de management al destinatiei. Autoritatile locale si afacerile de mici dimensiuni vor fi cointeresate in folosirea potentialului cultural si natural al zonelor protejate.
In noua directie se inscriu si centrele suport pentru servicii adresate populatiei rurale si mic urbane alaturi de retele si clustere orientate catre sprijinul pentru cooperarea orizontala si verticala intre actorii din mediul rural si mic urban. Totodata, GAL-urile isi pastreaza rolul clasic de motor al comunitatii rurale in programul LEADER, avand in vedere perspective si abordari care sa dezvolte comunitatea prin proiecte atipice, complementare PNDR.
04-04-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a autorizat la plată aproximativ 98% din totalul fermierilor declarați eligibili în Campania aferentă anului de cerere 2024. În perioada 02 decembrie 2024 – 01 aprilie 2025, APIA a autorizat la plată suma totală de 997.669.538 euro (4.963.766.231 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, astfel: Mai multe>>
04-04-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că, în perioada 3 - 31 martie, în cadrul Campaniei de depunere a Cererilor de plată pentru anul 2025, au fost depuse 215.118 cereri, reprezentând aproximativ 30% din numărul total al cererilor estimate să fie depuse anul acesta pentru acordarea sprijinului financiar. Mai multe>>
04-04-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, efectuează începând cu data de 27 martie 2025, plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna ianuarie 2025. Mai multe>>
03-04-2025 Stiri agricole
Controlul dăunătorilor de sol și foliari în absența tratamentului semințelor cu produse neonicotinoide În contextul suspendării autorizației temporare de utilizare a produselor neonicotinoide la tratamentul semințelor de porumb și floarea-soarelui Compania ADAMA sprijină cultivatorii și cultivarea în siguranță a culturilor de porumb și floarea-soarelui cu portofoliul de produse adaptat pentru controlul dăunătorilor de sol și foliari Mai multe>>
03-04-2025 Stiri agricole
Fundația Pădurea de Mâine anunță deschiderea unei noi runde de finanțări nerambursabile în cadrul programului Comunitățile Pădurii de Mâine. Pentru anul 2025, bugetul alocat este de 150.000 de Euro, iar granturile pot ajunge la 30.000 de Euro pentru un proiect. Proiectele pot fi depuse până pe 15 mai 2025. A patra ediție a programului de granturi Comunitățile Pădurii de Mâine debutează pe 1 aprilie 2025. Programul urmărește să stimuleze dezvoltarea durabilă a comunităților care depind de pădure... Mai multe>>
03-04-2025 Stiri agricole
Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025 București, 2 aprilie 2025. Impact Hub Bucharest, în parteneriat cu EIT Food, a deschis înscrierile pentru Empowering Women in Agrifood (EWA), dedicat antreprenoarelor și proiectelor create de acestea în domeniul agroalimentar. Empowering Women in Agrifood este un program de accelerare dezvoltat de EIT Food, cea mai mare comunitate de inovare alimentară din lume. EIT Food este s... Mai multe>>
02-04-2025 Targuri si expozitii
În perioada 7 – 16 aprilie, Învie Tradiția vă invită să pășiți într-un univers al tradiției românești autentice, la Târgul de Paște organizat în showroom-ul nostru din Str. Mihai Eminescu nr. 142, București. O călătorie printre borcane cu bunătăți, coșuri cadou tradiționale, ouă încondeiate și alte comori meșteșugite cu grijă – toate menite să aducă în casele voastre bucuria Paștelui, așa cum era altădată. Mai multe>>
02-04-2025 Stiri agricole
Echipa „Măcelari de Elită” și-a încheiat prima participare la World Butchers’ Challenge (WBC) 2025 cu un impact semnificativ asupra comunității internaționale a măcelarilor, deschizând noi oportunități pentru viitor.„Fiind prima dată când a participat la World Butchers' Challenge, România a făcut o impresie puternică în competiție. Întreaga echipă ar trebui să fie incredibil de mândră de prezentarea ambițioasă, minuțioasă și impresionantă. Felicitări!”, a declarat Ashley Gray, CEO WBC. Mai multe>>
01-04-2025 Plati APIA
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a publicat Ghidul informativ „Sprijin financiar pentru intervențiile aferente sectorului apicol din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027” – ISA – PS 2024, Ediția 1, Revizia 2”, pe site-ul instituției: www.apia.org.ro, la link-ul: https://apia.org.ro/directia-masuri-de-piata/apicultura/anul-2025/. Mai multe>>
01-04-2025 Stiri agricole
După ce duminică juniorul Paul Cordea a deschis drumul pentru România la World Butchers’ Challenge - Paris 2025, luni, 31 martie, a fost rândul seniorilor să intre în arenă.Echipa care a concurat cot la cot cu cei mai buni măcelari ai lumii a fost formată din Gabriel Arghir (Macelleria Torelli, Torino, Italia), Sandu Mirea (Auchan Drumul Taberei, București), Ciprian Irimia (Raitar, Suceava), Adrian Petre (Carne și sare, București), Georgian-Marius Petre (Cathedral Distribution, Buzău), Bíró Jáno... Mai multe>>
26-03-2025 Stiri agricole
Performanța în agricultură este condiționată de numeroase aspecte, factori de mediu ori decizii potrivite. A alege genetica potrivită pentru propria fermă este unul dintre elementele cheie pe care reprezentanții companiei Corteva Agriscience le evidențiază ori de câte ori au loc întâlniri cu fermierii. Probabil acesta este și unul dintre motivele pentru care fermierii aleg constant hibrizii Pioneer și astfel rezultă colaborări ce durează zeci de ani. Este și exemplul următorului fermier campion... Mai multe>>
26-03-2025 Stiri agricole
Tradiție și succes. Acestea sunt doar două dintre cuvintele care pot descrie pe scurt activitatea companiei Corteva Agriscience de-a lungul timpului. Încă de la debutul pe piața din România, hibrizii Pioneer au intrat în grațiile fermierilor și au devenit o alegere constantă datorită producțiilor ridicate obținute an de an. Acesta a fost unul dintre motivele lansării campaniei Fermier campion, iar în cele ce urmează regăsim povestea familiei Holhoș care, după mai multe testări, a rămas fidelă hi... Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>