Dezbaterea “Accesarea fondurilor europene pentru pescuit si piscicultura 2014 - 2020”

Accesare fonduri europene pentru pescuit si pisciculturaVineri, 4 martie 2016, in sala “Constantin Stere” a Senatului Romaniei a avut loc dezbaterea cu tema “Accesarea fondurilor europene pentru pescuit si piscicultura 2014 – 2020”.

 

La invitatia doamnei euro-parlamentar Norica Nicolai, membra a Comitetului PECHE din Parlamentul European au raspuns o serie de oficiali ai Comisiei Europene – DG MARE, Guvernului si Parlamentului Romaniei: dl. Cristian Badiu – desk officer pentru Romania (CE), dl. Daniel Botanoiu – Secretar de Stat in cadrul MADR, dl. Ciceronis Cumpanasoiu – Director General al Directiei Generale Pescuit (MADR), dl. Lucian Simion – Guvernator al Rezervatiei Biosferei “Delta Dunarii”, dl. Marian Chiriac – Presedinte al Agentiei Nationale pentru Pescuit si Acvacultura si dl. deputat Marian Avram – membru al Comisiei de Agricultura, Silvicultura, Industrie Alimentara si Servicii Specifice a Camerei Deputatilor.

 

Tematica abordata, precum si problemele stringente cu care se confrunta sectorul pescaresc, probleme care ingreuneaza deblocarea potentialului de competitivitate pe care acesta il are, au generat un interes deosebit in randul organizatiilor si institutiilor care constituie fundamentul acestui sector cu traditie din agricultura romaneasca. Astfel pe langa reprezentantii mediului academic sau de cercetare (Universitatea “Dunarea de Jos” Galati, Statiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Piscicultura Nucet, Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Ecologie Acvactica, Pescuit si Acvacultura Galati, Institutul National pentru Cercetare-Dezvoltare “Delta Dunarii”) au fost prezente principalele organizatii profesionale din domeniul acvaculturii (Asociatia Nationala a Producatorilor din Pescarie ROMFISH, Patronatul Pestelui din Romania, Asociatia “Banat Sturio” – Timisoara) si pescuitului (Federatia Organizatiilor de Pescari “Delta Dunarii”, Federatia pentru Dezvoltarea Pescuitului Marin Romanesc “ROPESCADOR”, AGVPS). De asemenea, au participat la intalnire si reprezentanti ai Federatiei Zonelor Pescaresti, ai Grupurilor Pescaresti de Actiune Locala (FLAG), fermieri piscicoli, consultanti in accesarea fondurilor europene s.a.

 

Principalul subiect al dezbaterii l-a constituit prezentarea oportunitatilor de finantare a dezvoltarii sectorului pescaresc prin intermediul Fondului European pentru Pescuit si Afaceri Maritime 2014 -2020.

 

Accesare fonduri europene pentru pescuit si piscicultura - Dezbatere

 

In interventiile lor, invitatii s-au referit si la analiza deficientelor pe care exercitiul financiar 2007 – 2013 le-a scos in evidenta. In replica, reprezentantii sectorului pescaresc, a caror prezenta numeroasa a fost dublata si de implicarea consistenta in dezbaterea ce a urmat prezentarilor din agenda intalnirii, au punctat numeroasele obstacole administrative, legislative si fiscale care impiedica accesarea fondurilor. Dintre acestea, mentionam:

    • Marginalizarea cronica a sectorului pescaresc in cadrul politicilor publice din Romania (lipsa unor forme de sprijin acceptate de legislatia europeana, precum ajutorul de minimis, acciza redusa la motorina, compensarea, din fondurile nationale de mediu, a pierderilor suferite de fermierii piscicoli ca urmare a restrictiilor impuse de specificul ariilor naturale protejate de interes comunitar, discriminarea sectorului pescaresc in legislatia fiscala care prevede facilitati doar pentru agricultura, nu si pentru piscicultura etc. );
    • Lipsa de consistenta strategica a capacitatii administrative a Agentiei Nationale pentru Pescuit si Acvacultura si cronicizarea deficientelor acesteia (lipsa unei evidente clare, a unui inventar, a tuturor capacitatilor de productie din Romania - indiferent de detinator – care sa fie inscrise in RUA, evidenta in baza careia sa se elibereze licentele de acvacultura, blocarea proceselor de concesionare si de definitivare a privatizarii, lipsa cadastrului pentru terenul amenajat pentru piscicultura si existenta conflictelor cadastrale intre institutiile statului etc);
    • Birocratia excesiva si nejustificata, atat in ceea ce priveste reglementarea activitatii de acvacultura (o medie de 400 de zile si un cost de circa 15000 lei pentru a putea incepe activitatea), cat si in ceea ce priveste cererile de finantare (documente inutile, documente care nu depind de solicitant, lipsa unui sistem de depunere si urmarire online a cererii de finantare)
    • Cercetarea stiintifica din domeniul pescaresc intampina serioase dificultati in accesarea fondurilor publice din cauza mecanismelor deficitare de finantare din ultimii ani. Guvernul Romaniei trebuie sa trateze cu celeritate si responsabilitate reabilitarea statutului cercetarii de a carei expertiza are nevoie in fundamentarea politicilor publice sectoriale.
    • S-a solicitat Parlamentului European si Comisiei Europene elaborarea unui act juridic, similar cu cel referitor la anghila, care sa reglementeze repopularea cu sturioni a Dunarii, repopulare care sa fie realizata pe baza expertizei si a bazei materiale a institutelor de cercetare – dezvoltare ale sectorului pescaresc.
    • O tema centrala a constituit-o situatia unui numar de 26 de beneficiari ai finantarii prin Fondul European pentru Pescuit 2007 – 2013 a masurilor de acva-mediu, operatiunea privind acvacultura durabila in situri Natura 2000, care, desi au respectat conditiile legale solicitate de catre finantator primind in decursul etapelor de verificare toate avizele si aprobarile prevazute de proceduri, au fost acuzati, din acest motiv, de nereguli, si li s-au stabilit creante bugetare in cuantumuri care merg de la 50% la 100% din suma primita in mod justificat si procedural. Actiunea a venit pe fondul divergentelor dintre Autoritatea de Audit si Directia Generala Pescuit a MADR si in lipsa unui organism de arbitraj, considerandu-se ca este mai simpla introducerea in insolventa a agentilor economici din piscicultura decat medierea divergentelor intre institutiile Statului.
    • Accesarea fondurilor europene nu trebuie sa devina un scop in sine, ci o modalitate de a mari competitivitatea si vizibilitatea unui sector pescaresc capabil sa furnizeze produse de inalta calitate cu respectarea criteriilor de sustenabilitate. Accesarea acestor fonduri se bazeaza pe increderea pe care solicitantii trebuie sa o manifeste fata de institutiile nationale si europene in relatia de parteneriat cu acestea. Din pacate, pe baza experientelor din perioada de finantare 2007 – 2013, sectorul pescaresc este deosebit de circumspect in a mai aborda fondurile europene, neavand incredere in capacitatea institutiilor nationale si europene de a genera reglementari si proceduri clare si neechivoce care sa asigure solicitantul ca premisele finantarii nu se bazeaza pe prezumtia de vinovatie, vinovatie care trebuie justificata prin orice metode.

 

Doamna Norica Nicolai a asigurat pe toti participantii ca a luat act de problemele ridicate si ca impreuna cu Parlamentul European, Comisia Europeana, Guvernul Romaniei si Parlamentul Romaniei vor identifica cele mai bune si eficiente solutii.

 

Apreciem intregul eveniment ca un pas important in refacerea dialogului institutional intre sectorul pescaresc si structurile administrative si legislative nationale si europene si speram in permanentizarea acestuia.

 

RomFish

ROMFISH
Asociatia Nationala a Producatorilor din Pescarie
www.romfish.ro

  

 

Noutati

În atenția cultivatorilor de porumb și floarea-soarelui din România

03-04-2025 Stiri agricole

În atenția cultivatorilor de porumb și floarea-soarelui din România

Controlul dăunătorilor de sol și foliari în absența tratamentului semințelor cu produse neonicotinoide În contextul suspendării autorizației temporare de utilizare a produselor neonicotinoide la tratamentul semințelor de porumb și floarea-soarelui Compania ADAMA sprijină cultivatorii și cultivarea în siguranță a culturilor de porumb și floarea-soarelui cu portofoliul de produse adaptat pentru controlul dăunătorilor de sol și foliari Mai multe>>

Programul de granturi nerambursabile Comunitățile Pădurii de Mâine începe a patra ediție: granturi între 3.000 și 30.000 de Euro

03-04-2025 Stiri agricole

Programul de granturi nerambursabile Comunitățile Pădurii de Mâine începe a patra ediție: granturi între 3.000 și 30.000 de Euro

Fundația Pădurea de Mâine anunță deschiderea unei noi runde de finanțări nerambursabile în cadrul programului Comunitățile Pădurii de Mâine. Pentru anul 2025, bugetul alocat este de 150.000 de Euro, iar granturile pot ajunge la 30.000 de Euro pentru un proiect. Proiectele pot fi depuse până pe 15 mai 2025. A patra ediție a programului de granturi Comunitățile Pădurii de Mâine debutează pe 1 aprilie 2025. Programul urmărește să stimuleze dezvoltarea durabilă a comunităților care depind de pădure... Mai multe>>

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025

03-04-2025 Stiri agricole

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025 București, 2 aprilie 2025. Impact Hub Bucharest, în parteneriat cu EIT Food, a deschis înscrierile pentru Empowering Women in Agrifood (EWA), dedicat antreprenoarelor și proiectelor create de acestea în domeniul agroalimentar. Empowering Women in Agrifood este un program de accelerare dezvoltat de EIT Food, cea mai mare comunitate de inovare alimentară din lume. EIT Food este s... Mai multe>>

Târgul de Paște – Învie Tradiția: Gusturi curate, daruri cu suflet

02-04-2025 Targuri si expozitii

Târgul de Paște – Învie Tradiția: Gusturi curate, daruri cu suflet

În perioada 7 – 16 aprilie, Învie Tradiția vă invită să pășiți într-un univers al tradiției românești autentice, la Târgul de Paște organizat în showroom-ul nostru din Str. Mihai Eminescu nr. 142, București. O călătorie printre borcane cu bunătăți, coșuri cadou tradiționale, ouă încondeiate și alte comori meșteșugite cu grijă – toate menite să aducă în casele voastre bucuria Paștelui, așa cum era altădată. Mai multe>>

România, la final de World Butchers’ Challenge 2025: începutul unui nou drum

02-04-2025 Stiri agricole

România, la final de World Butchers’ Challenge 2025: începutul unui nou drum

Echipa „Măcelari de Elită” și-a încheiat prima participare la World Butchers’ Challenge (WBC) 2025 cu un impact semnificativ asupra comunității internaționale a măcelarilor, deschizând noi oportunități pentru viitor.„Fiind prima dată când a participat la World Butchers' Challenge, România a făcut o impresie puternică în competiție. Întreaga echipă ar trebui să fie incredibil de mândră de prezentarea ambițioasă, minuțioasă și impresionantă. Felicitări!”, a declarat Ashley Gray, CEO WBC. Mai multe>>

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

01-04-2025 Plati APIA

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a publicat Ghidul informativ „Sprijin financiar pentru intervențiile aferente sectorului apicol din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027” – ISA – PS 2024, Ediția 1, Revizia 2”, pe site-ul instituției: www.apia.org.ro, la link-ul: https://apia.org.ro/directia-masuri-de-piata/apicultura/anul-2025/. Mai multe>>

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

01-04-2025 Stiri agricole

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

După ce duminică juniorul Paul Cordea a deschis drumul pentru România la World Butchers’ Challenge - Paris 2025, luni, 31 martie, a fost rândul seniorilor să intre în arenă.Echipa care a concurat cot la cot cu cei mai buni măcelari ai lumii a fost formată din Gabriel Arghir (Macelleria Torelli, Torino, Italia), Sandu Mirea (Auchan Drumul Taberei, București), Ciprian Irimia (Raitar, Suceava), Adrian Petre (Carne și sare, București), Georgian-Marius Petre (Cathedral Distribution, Buzău), Bíró Jáno... Mai multe>>

Nagy Atilla - fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

Nagy Atilla -  fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

Performanța în agricultură este condiționată de numeroase aspecte, factori de mediu ori decizii potrivite. A alege genetica potrivită pentru propria fermă este unul dintre elementele cheie pe care reprezentanții companiei Corteva Agriscience le evidențiază ori de câte ori au loc întâlniri cu fermierii. Probabil acesta este și unul dintre motivele pentru care fermierii aleg constant hibrizii Pioneer și astfel rezultă colaborări ce durează zeci de ani. Este și exemplul următorului fermier campion... Mai multe>>

P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor

Tradiție și succes. Acestea sunt doar două dintre cuvintele care pot descrie pe scurt activitatea companiei Corteva Agriscience de-a lungul timpului. Încă de la debutul pe piața din România, hibrizii Pioneer au intrat în grațiile fermierilor și au devenit o alegere constantă datorită producțiilor ridicate obținute an de an. Acesta a fost unul dintre motivele lansării campaniei Fermier campion, iar în cele ce urmează regăsim povestea familiei Holhoș care, după mai multe testări, a rămas fidelă hi... Mai multe>>

Agro & Auto Expo

25-03-2025 Targuri si expozitii

Agro & Auto Expo

În perioada 28-30 Martie 2025 se va desfășura prima ediție Agro&Auto Expo Tărgu Mures, un eveniment de excepție dedicat promovării și prezentării utilajelor agricole , echipamente pentru ferme si grădină, industriei alimentare, industria auto. Agro & Auto Expo – inovație și tradiție într-un singur loc! Locația evenimentului: Parcarea Aushopping Târgu Mureș, Bulevardul 1 Decembrie 1918, spre Corunca. Data eveniment: 28-30 martie 2025, programul expoziție între orele 10.00-20.00 De... Mai multe>>

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

21-10-2024 Targuri si expozitii

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

Începând cu 21 octombrie, Învie Tradiția vă invită să redescoperiți farmecul autentic al toamnei la târgul dedicat roadelor, unde borcanele cu bunătăți de odinioară vă așteaptă să le descoperiți. Fiecare produs aduce cu el gustul copilăriei și tradițiile de altădată, fiind pregătit cu grijă și măiestrie de meșteșugari pricepuți. Aici veți găsi delicii pentru toate gusturile – numai bune de savurat, dăruit sau adus acasă, pentru a păstra vii tradițiile. Mai multe>>

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

14-10-2024 Asigurari agricole

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>