Dezbaterea “Accesarea fondurilor europene pentru pescuit si piscicultura 2014 - 2020”

Accesare fonduri europene pentru pescuit si pisciculturaVineri, 4 martie 2016, in sala “Constantin Stere” a Senatului Romaniei a avut loc dezbaterea cu tema “Accesarea fondurilor europene pentru pescuit si piscicultura 2014 – 2020”.

 

La invitatia doamnei euro-parlamentar Norica Nicolai, membra a Comitetului PECHE din Parlamentul European au raspuns o serie de oficiali ai Comisiei Europene – DG MARE, Guvernului si Parlamentului Romaniei: dl. Cristian Badiu – desk officer pentru Romania (CE), dl. Daniel Botanoiu – Secretar de Stat in cadrul MADR, dl. Ciceronis Cumpanasoiu – Director General al Directiei Generale Pescuit (MADR), dl. Lucian Simion – Guvernator al Rezervatiei Biosferei “Delta Dunarii”, dl. Marian Chiriac – Presedinte al Agentiei Nationale pentru Pescuit si Acvacultura si dl. deputat Marian Avram – membru al Comisiei de Agricultura, Silvicultura, Industrie Alimentara si Servicii Specifice a Camerei Deputatilor.

 

Tematica abordata, precum si problemele stringente cu care se confrunta sectorul pescaresc, probleme care ingreuneaza deblocarea potentialului de competitivitate pe care acesta il are, au generat un interes deosebit in randul organizatiilor si institutiilor care constituie fundamentul acestui sector cu traditie din agricultura romaneasca. Astfel pe langa reprezentantii mediului academic sau de cercetare (Universitatea “Dunarea de Jos” Galati, Statiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Piscicultura Nucet, Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Ecologie Acvactica, Pescuit si Acvacultura Galati, Institutul National pentru Cercetare-Dezvoltare “Delta Dunarii”) au fost prezente principalele organizatii profesionale din domeniul acvaculturii (Asociatia Nationala a Producatorilor din Pescarie ROMFISH, Patronatul Pestelui din Romania, Asociatia “Banat Sturio” – Timisoara) si pescuitului (Federatia Organizatiilor de Pescari “Delta Dunarii”, Federatia pentru Dezvoltarea Pescuitului Marin Romanesc “ROPESCADOR”, AGVPS). De asemenea, au participat la intalnire si reprezentanti ai Federatiei Zonelor Pescaresti, ai Grupurilor Pescaresti de Actiune Locala (FLAG), fermieri piscicoli, consultanti in accesarea fondurilor europene s.a.

 

Principalul subiect al dezbaterii l-a constituit prezentarea oportunitatilor de finantare a dezvoltarii sectorului pescaresc prin intermediul Fondului European pentru Pescuit si Afaceri Maritime 2014 -2020.

 

Accesare fonduri europene pentru pescuit si piscicultura - Dezbatere

 

In interventiile lor, invitatii s-au referit si la analiza deficientelor pe care exercitiul financiar 2007 – 2013 le-a scos in evidenta. In replica, reprezentantii sectorului pescaresc, a caror prezenta numeroasa a fost dublata si de implicarea consistenta in dezbaterea ce a urmat prezentarilor din agenda intalnirii, au punctat numeroasele obstacole administrative, legislative si fiscale care impiedica accesarea fondurilor. Dintre acestea, mentionam:

    • Marginalizarea cronica a sectorului pescaresc in cadrul politicilor publice din Romania (lipsa unor forme de sprijin acceptate de legislatia europeana, precum ajutorul de minimis, acciza redusa la motorina, compensarea, din fondurile nationale de mediu, a pierderilor suferite de fermierii piscicoli ca urmare a restrictiilor impuse de specificul ariilor naturale protejate de interes comunitar, discriminarea sectorului pescaresc in legislatia fiscala care prevede facilitati doar pentru agricultura, nu si pentru piscicultura etc. );
    • Lipsa de consistenta strategica a capacitatii administrative a Agentiei Nationale pentru Pescuit si Acvacultura si cronicizarea deficientelor acesteia (lipsa unei evidente clare, a unui inventar, a tuturor capacitatilor de productie din Romania - indiferent de detinator – care sa fie inscrise in RUA, evidenta in baza careia sa se elibereze licentele de acvacultura, blocarea proceselor de concesionare si de definitivare a privatizarii, lipsa cadastrului pentru terenul amenajat pentru piscicultura si existenta conflictelor cadastrale intre institutiile statului etc);
    • Birocratia excesiva si nejustificata, atat in ceea ce priveste reglementarea activitatii de acvacultura (o medie de 400 de zile si un cost de circa 15000 lei pentru a putea incepe activitatea), cat si in ceea ce priveste cererile de finantare (documente inutile, documente care nu depind de solicitant, lipsa unui sistem de depunere si urmarire online a cererii de finantare)
    • Cercetarea stiintifica din domeniul pescaresc intampina serioase dificultati in accesarea fondurilor publice din cauza mecanismelor deficitare de finantare din ultimii ani. Guvernul Romaniei trebuie sa trateze cu celeritate si responsabilitate reabilitarea statutului cercetarii de a carei expertiza are nevoie in fundamentarea politicilor publice sectoriale.
    • S-a solicitat Parlamentului European si Comisiei Europene elaborarea unui act juridic, similar cu cel referitor la anghila, care sa reglementeze repopularea cu sturioni a Dunarii, repopulare care sa fie realizata pe baza expertizei si a bazei materiale a institutelor de cercetare – dezvoltare ale sectorului pescaresc.
    • O tema centrala a constituit-o situatia unui numar de 26 de beneficiari ai finantarii prin Fondul European pentru Pescuit 2007 – 2013 a masurilor de acva-mediu, operatiunea privind acvacultura durabila in situri Natura 2000, care, desi au respectat conditiile legale solicitate de catre finantator primind in decursul etapelor de verificare toate avizele si aprobarile prevazute de proceduri, au fost acuzati, din acest motiv, de nereguli, si li s-au stabilit creante bugetare in cuantumuri care merg de la 50% la 100% din suma primita in mod justificat si procedural. Actiunea a venit pe fondul divergentelor dintre Autoritatea de Audit si Directia Generala Pescuit a MADR si in lipsa unui organism de arbitraj, considerandu-se ca este mai simpla introducerea in insolventa a agentilor economici din piscicultura decat medierea divergentelor intre institutiile Statului.
    • Accesarea fondurilor europene nu trebuie sa devina un scop in sine, ci o modalitate de a mari competitivitatea si vizibilitatea unui sector pescaresc capabil sa furnizeze produse de inalta calitate cu respectarea criteriilor de sustenabilitate. Accesarea acestor fonduri se bazeaza pe increderea pe care solicitantii trebuie sa o manifeste fata de institutiile nationale si europene in relatia de parteneriat cu acestea. Din pacate, pe baza experientelor din perioada de finantare 2007 – 2013, sectorul pescaresc este deosebit de circumspect in a mai aborda fondurile europene, neavand incredere in capacitatea institutiilor nationale si europene de a genera reglementari si proceduri clare si neechivoce care sa asigure solicitantul ca premisele finantarii nu se bazeaza pe prezumtia de vinovatie, vinovatie care trebuie justificata prin orice metode.

 

Doamna Norica Nicolai a asigurat pe toti participantii ca a luat act de problemele ridicate si ca impreuna cu Parlamentul European, Comisia Europeana, Guvernul Romaniei si Parlamentul Romaniei vor identifica cele mai bune si eficiente solutii.

 

Apreciem intregul eveniment ca un pas important in refacerea dialogului institutional intre sectorul pescaresc si structurile administrative si legislative nationale si europene si speram in permanentizarea acestuia.

 

RomFish

ROMFISH
Asociatia Nationala a Producatorilor din Pescarie
www.romfish.ro

  

 

Noutati

În atenția tuturor fermierilor din România, cultivatori de cereale păioase

20-05-2025 Stiri agricole

În atenția tuturor fermierilor din România,  cultivatori de cereale păioase

Viitorul produsului unic TRINITY, erbicid cu aplicare de toamnă, cu trei substanțe active, cea mai lungă perioadă de protecție și spectru complet de buruieni combătute. Mai multe>>

AgriPortal România lansează Crop Tour 2025 pentru analiza recoltei

15-05-2025 Stiri agricole

AgriPortal România lansează Crop Tour 2025 pentru analiza recoltei

AgriPortal Romania va desfășura în prima săptămână a lunii iunie Crop Tour 2025, un eveniment dedicat evaluării condițiilor de cultură și perspectivelor de recolta. În cadrul acestuia, vom colecta informații esențiale privind starea culturilor agricole din diverse regiuni ale țării. Mai multe>>

România concentrează 23% din totalul forței de muncă în agricultură din UE

08-05-2025 Afaceri agricole

România concentrează 23% din totalul forței de muncă în agricultură din UE

România are aproximativ o treime din totalul fermelor din UE, însă 90% dintre acestea au sub cinci hectare, adică sunt ferme de subzistență. Impact Hub Bucharest (reprezentantul EIT Food în România), în parteneriat cu Startarium, a lansat cea de-a patra ediție a raportului privind startupurile românești din AgriFood, care oferă o analiză cuprinzătoare a ecosistemului: „Romanian AgriFood Startups Overview Report 2024”. Mai multe>>

Târg de produse tradiționale la Ministerul Agriculturii 8-10 mai 2025

07-05-2025 Targuri si expozitii

Târg de produse tradiționale la Ministerul Agriculturii 8-10 mai 2025

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), cu sprijinul Cooperativei Agricole Caprirom Sud Muntenia, organizează în perioada 8–10 mai 2025, în curtea instituției, „Târgul de produse tradiționale”. Evenimentul se desfășoară în contextul Zilei Europei și celebrează contribuția României la dezvoltarea Politicii Agricole Comune, promovând produsele agroalimentare autentice, certificate și atestate la nivel național și european. Mai multe>>

Informații suplimentare cu privire la Pachetul 4 “Culturi verzi” - Intervenția DR-02

03-05-2025 APIA

Informații suplimentare cu privire la Pachetul 4 “Culturi verzi” - Intervenția DR-02

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii Intervenției DR-02: Agro-mediu și climă pe terenuri arabile - Pachet 4 ,,Culturi verzi”, că în anul 2025, angajamentele aflate în derulare din Campania 2024 se adaptează (în perioada de depunere a Cererilor de plată) la condițiile prevăzute de Planul strategic PAC 2023-2027. Mai multe>>

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

29-04-2025 Stiri agricole

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>

Activități în desfășurare la APIA

28-04-2025 APIA

Activități în desfășurare la APIA

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

25-04-2025 Stiri agricole

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a  și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

25-04-2025 APIA

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor  din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

25-04-2025 APIA

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică,  Mai multe>>

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

25-04-2025 Stiri agricole

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

24-04-2025 Stiri agricole

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>