Proiecte de 3 milioane de euro atrase de Grupul Local pentru Pescarie Durabila in Delta Dunarii

Finantare europeana FLAG Delta DunariiPana la momentul de fata au fost semnate 42 contracte de finantare in valoare de aproximativ 3 milioane de euro, ceea ce reprezinta un procent de 18% din total strategie si au fost avizate favorabil in vederea contractarii alte 11 proiecte ceea ce conduce la un procent de absorbtie de 25% in perioada imediat urmatoare.


Presedintele Consiliului Judetean Tulcea, Horia Teodorescu, a participat, miercuri, alaturi de reprezentantii Grupului Local pentru Pescarie Durabila in Delta Dunarii (FLAG Delta Dunarii) si de guvernatorul ARBDD, Edward Bratfanof, la o conferinta de presa in care s-a discutat stadiul proiectelor depuse in cele trei sesiuni de finantare.


In cadrul celor trei sesiuni de finantare, FLAG Delta a primit si a analizat un numar de 239 cereri de finantare in valoare totala nerambursabila de 36,9 milioane de euro.

Dintre acestea au fost verificate, evaluate si selectate in vederea finantarii un numar de 145 de proiecte, cu o valoare totala de aproximativ 22 milioane de euro.

In cadrul evenimentului presedintele Consiliului Judetean Tulcea, Horia Teodorescu, a felicitat echipa care a reusit sa atraga aproximativ 20 de milioane de euro la Tulcea.

Desi FLAG Delta Dunarii nu parea, anul trecut, sa aiba sorti de izbanda, presedintele Teodorescu spune s-a ambitionat ca banii sa ajunga in judetul nostru. 'Am zis inca de la inceput ca trebuie sa dam o sansa ca aceasta suma, de aproximativ 20 de milioane de euro, sa nu treaca pe langa noi, pe langa pescari, pe langa unitatile administrativ teritoriale din judet', a precizat presedintele Teodorescu.

Mai mult, seful administratiei judetene a discutat despre faptul ca sumele solicitate pana la momentul de fata sunt cu 4 milioane de euro mai mari decat alocarea initiala. In acest sens, i-a asigurat pe cei prezenti ca va face tot ce ii sta in putere pentru ca economiile din alte astfel de grupuri de lucru sa fie redirectionate catre Tulcea.

'Vreau sa va spun ca sumele alocate prin FLAG reprezinta bugetul Consiliului Judetean (suma pentru dezvoltarea infrastructurii) pe patru ani. Este, asadar, o suma extraordina de importanta pentru unitatile administrativ teritoriale din Tulcea'.


Despre proiectele din judetul Tulcea

Luncavita a semnat un contract de finantare cu valoarea totala de peste 1,6 milioane de lei pentru imbunatatirea infrastructurii drumului de acces DE 147, in scopul consolidarii competitivitatii zonelor pescaresti din comuna Luncavita. Comuna Bestepe va avea o noua zona de agrement — picnic in localitatea Baltenii de Sus: este un proiect semnat deja, in valoare de 581.546 lei. De asemenea, Maliucul are mai multe proiecte semnate si altele in curs de semnare. Aici vor fi multe realizari pentru comunitate si pentru turism — rezolvarea transportului fluvial intern, facilitate de acostare la Partizani, la Maliuc, la fel la Gorgova, si urmeaza amenajarea drumului comunal din Partizani.

Isaccea isi va rezolva, cu ajutorul FLAG DELTA, unele probleme de infrastructura — prin extinderea sistemelor de apa si canalizare si va avea noi facilitate de acostare.

La Crisan sunt semnate trei contracte in valoare de aproximativ un milion de lei, este vorba de facilitate de acostare ce vor contribui la dezvoltarea turismului la Crisan, Mila 23 si Caraorman.

Sulina a semnat trei proiecte de finantare pe facilitate de acostare si achizitie ambarcatiune, Jurilovca — doua, Mahmudia urmeaza sa semneze tot trei proiecte, Murighiolul — patru, Sfantu Gheorghe — doua, C.A. Rosetti — patru.


Ce spun beneficiarii

ARBDD, guvernatorul Edward Bratfanof : 'A fost o onoare pentru noi sa facem parte din aceasta echipa', a precizat guvernatorul. Institutia pe care o reprezinta a fost si beneficiar in doua proiecte : unul pentru marcarea traseelor turistice si realizarea de observatoare ornotologice si unul pentru decolmatarea unor canale secundare.

Primaria Luncavita, primarul Stefan Ilie : 'Recunosc ca la inceput am fost sceptic, dar vedem rezultatele. Presiunea vine acum pe autoritatile locale, care trebuie sa cheltuiasca banii intr-o perioada destul de scurta. (...) Pentru comune acest FLAG este o mana cereasca'. Luncavita are doua proiecte, unul dintre ele (cel referitor la modernizarea unui drum) este deja in faza de licitatii.

Primaria Maliuc, primarul Aurelian Sevastian : 'Sunt un primar fericit. Pe primul proiect am achizitionat salupa cu care am venit azi la Tulcea'. Maliuc are cinci proiecte (unul pentru achizitionarea salupei, unul pentru modernizarea unui drum din localitatea Partizani si trei pentru facilitati de acostare in Partizani, Gorgova, Maliuc).


Consiliul Judetean Tulcea



 

Noutati

În atenția tuturor fermierilor din România, cultivatori de cereale păioase

20-05-2025 Stiri agricole

În atenția tuturor fermierilor din România,  cultivatori de cereale păioase

Viitorul produsului unic TRINITY, erbicid cu aplicare de toamnă, cu trei substanțe active, cea mai lungă perioadă de protecție și spectru complet de buruieni combătute. Mai multe>>

AgriPortal România lansează Crop Tour 2025 pentru analiza recoltei

15-05-2025 Stiri agricole

AgriPortal România lansează Crop Tour 2025 pentru analiza recoltei

AgriPortal Romania va desfășura în prima săptămână a lunii iunie Crop Tour 2025, un eveniment dedicat evaluării condițiilor de cultură și perspectivelor de recolta. În cadrul acestuia, vom colecta informații esențiale privind starea culturilor agricole din diverse regiuni ale țării. Mai multe>>

România concentrează 23% din totalul forței de muncă în agricultură din UE

08-05-2025 Afaceri agricole

România concentrează 23% din totalul forței de muncă în agricultură din UE

România are aproximativ o treime din totalul fermelor din UE, însă 90% dintre acestea au sub cinci hectare, adică sunt ferme de subzistență. Impact Hub Bucharest (reprezentantul EIT Food în România), în parteneriat cu Startarium, a lansat cea de-a patra ediție a raportului privind startupurile românești din AgriFood, care oferă o analiză cuprinzătoare a ecosistemului: „Romanian AgriFood Startups Overview Report 2024”. Mai multe>>

Târg de produse tradiționale la Ministerul Agriculturii 8-10 mai 2025

07-05-2025 Targuri si expozitii

Târg de produse tradiționale la Ministerul Agriculturii 8-10 mai 2025

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), cu sprijinul Cooperativei Agricole Caprirom Sud Muntenia, organizează în perioada 8–10 mai 2025, în curtea instituției, „Târgul de produse tradiționale”. Evenimentul se desfășoară în contextul Zilei Europei și celebrează contribuția României la dezvoltarea Politicii Agricole Comune, promovând produsele agroalimentare autentice, certificate și atestate la nivel național și european. Mai multe>>

Informații suplimentare cu privire la Pachetul 4 “Culturi verzi” - Intervenția DR-02

03-05-2025 APIA

Informații suplimentare cu privire la Pachetul 4 “Culturi verzi” - Intervenția DR-02

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii Intervenției DR-02: Agro-mediu și climă pe terenuri arabile - Pachet 4 ,,Culturi verzi”, că în anul 2025, angajamentele aflate în derulare din Campania 2024 se adaptează (în perioada de depunere a Cererilor de plată) la condițiile prevăzute de Planul strategic PAC 2023-2027. Mai multe>>

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

29-04-2025 Stiri agricole

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>

Activități în desfășurare la APIA

28-04-2025 APIA

Activități în desfășurare la APIA

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

25-04-2025 Stiri agricole

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a  și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

25-04-2025 APIA

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor  din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

25-04-2025 APIA

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică,  Mai multe>>

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

25-04-2025 Stiri agricole

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

24-04-2025 Stiri agricole

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>