Prezenta procedura descrie principiile si etapele minime pe care trebuie sa le parcurga beneficiarii privati care achizitioneaza produse, servicii sau lucrari in cadrul proiectelor finantate din FEP (Fondul european pentru pescuit), prin Programul Operational de Pescuit 2007 - 2013.
Incepand cu 20 martie 2014, conform Ordinului nr. 430 din 20.03.2014 privind modificarea Anexei nr. 4 a Ordinului nr.17/25.01.2013 pentru aprobarea Manualelor de proceduri aferente POP 2007-2013, intra in vigoare INSTRUCTIUNEA privind PROCEDURA SIMPLIFICATA de achizitii aplicata de beneficiarii privati in cadrul proiectelor finantate prin POP 2007-2013.
ORDONANTA DE URGENTA nr. 66/2011 privind prevenirea, constatarea si sanctionarea neregulilor aparute in obtinerea si utilizarea fondurilor europene si/sau a fondurilor publice nationale aferente acestora
HOTARAREA GUVERNULUI nr. 875/2011 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 66/2011 privind prevenirea, constatarea si sanctionarea neregulilor aparute in obtinerea si utilizarea fondurilor europene si/sau a fondurilor publice nationale aferente acestora
ORDONANTA DE URGENTA nr. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achizitie publica, a contractelor de concesiune de lucrari publice si a contractelor de concesiune de servicii, cu modificarile si completarile ulterioare
In prezenta procedura, termenii de mai jos sunt definiti astfel:
Prezenta procedura descrie principiile si etapele minime pe care trebuie sa le parcurga beneficiarii privati care achizitioneaza produse, servicii sau lucrari in cadrul proiectelor finantate din FEP, prin Programul Operational de Pescuit 2007 – 2013.
Beneficiarii privati care achizitioneaza servicii sau lucrari aplica prevederile O.U.G. nr. 34/2006, daca sunt indeplinite cumulativ conditiile art. 9 lit. c) si c1) din aceeasi ordonanta.
Daca valoarea estimata a achizitiei, tara TVA, depaseste pragurile valorice prevazute de art. 19 din O.U.G. nr. 34/2006, atunci beneficiarii privati aplica prezenta procedura simplificata, respectiv:
Atentie!
Este interzisa divizarea unui contract in mai multe contracte de valoare mai mica, cu acelasi obiect, in vederea incadrarii sub pragurile stipulate de prevederile O.U.G. nr. 34/2006.
Atentie!
Contractul care are ca obiect atat furnizarea ele produse, cat si prestarea de servicii este considerat contract de servicii daca valoarea estimata a serviciilor este mai mare decat valoarea estimata a produselor prevazute in contractul respectiv. Prin urmare, daca avem un contract in care valoarea serviciilor depaseste valoarea produselor care se vor achizitiona, se aplica prevederile art. 9 lit. c) din O.U.G. nr. 34/2006, daca sunt indeplinite in mod cumulativ cele doua conditii legiferate.
Contractul care are ca obiect produse si lucrari este considerat contract de lucrari, daca valoarea estimata a lucrarilor este mai mare decat valoarea estimata a produselor prevazute in contractul respectiv. Prin urmare, daca avem un contract in care valoarea lucrarilor depaseste valoarea produselor care se vor achizitiona, se aplica prevederile art. 9 lit. c) din O.U.G. nr. 34/2006, daca sunt indeplinite in mod cumulativ cele doua conditii legiferate. In toate cazurile, incadrarea contractului de achizitie se realizeaza in functie de valoarea estimata cea mai mare.
Nota: Prevederile prezentei proceduri nu se aplica in cazul achizitionarii/inchirierii de terenuri sau alte bunuri imobile.
Daca valoarea estimata a achizitiei, fara TVA, nu depaseste pragurile valorice prevazute de art. 19 din O.U.G. nr. 34/2006 pentru fiecare achizitie, beneficiarul achizitioneaza direct produse, servicii sau lucrari.
Achizitia se realizeaza pe baza de documente justificative, factura/contract.
In acest caz, dosarul achizitiei va cuprinde o nota privind determinarea valorii estimate (valoarea fiind actualizata la momentul achizitiei, daca este cazul) si documentele justificative ale achizitiei, inclusiv, daca este cazul, documentele care dovedesc indeplinirea obligatiilor contractuale (de exemplu: procese-verbale de receptie servicii si lucrari, livrabile, procese-verbale de predare primire etc).
Atentie!
Este interzisa divizarea unui contract in mai multe contracte de valoare mai mica, cu acelasi obiect, in vederea incadrarii sub pragurile stipulate de art. 19 din O.U.G. nr. 34/2006, pentu evitarea aplicarii prezentei instructiuni.
Pe parcursul intregului proces de achizitie, la adoptarea oricarei decizii trebuie avute in vedere urmatoarele principii:
Prin transparenta se intelege aducerea la cunostinta publicului a informatiilor referitoare la aplicarea procedurii simplificate.
Principiul economicitatii prevede minimizarea costului resurselor alocate pentru atingerea rezultatelor estimate ale unei activitati, cu mentinerea calitatii corespunzatoare a acestor rezultate.
Principiului eficientei presupune asigurarea unui raport optim intre rezultatul obtinut (calitate) si resursele financiare alocate.
Principiul eficacitatii vizeaza gradul de indeplinire a obiectivelor specifice stabilite pentru fiecare activitate planificata, in sensul obtinerii rezultatelor scontate.
Principiul tratamentului egal presupune stabilirea si aplicare de reguli, cerinte si criterii identice pentru toti operatorii economici, astfel incat acestia sa beneficieze de sanse egale de a deveni contractanti.
Beneficiarii privati persoane fizice/juridice au obligatia de a lua toate masurile necesare pentru a evita situatiile de natura sa determine aparitia unui conflict de interese.
In cazul beneficiarilor privati sunt aplicabile prevederile art. 14 si 15 din O.U.G. nr. 66/2011 privind prevenirea, constatarea si sanctionarea neregulilor aparute in obtinerea si utilizarea fondurilor europene si/sau a fondurilor publice nationale aferente acestora, cu modificarile si completarile ulterioare, coroborate cu prevederile art. 8 din Normele metodologice de aplicare a prevederilor O.U.G. nr. 66/2011, aprobate prin H.G. nr. 875/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, astfel:
Procedura simplificata consta in parcurgerea urmatoarelor etape:
Beneficiarul privat elaboreaza cerintele tehnice obiective ce descriu obiectul achizitiei in conformitate cu prevederile contractului de finantare.
Specificatiile tehnice se vor elabora in conformitate cu urmatoarele reguli:
Determinare valorica a obiectului contractului de achizitie se stabileste pe baza calcularii si insumarii tuturor sumelor platibile pentru indeplinirea contractului respectiv, fara taxa pe valoarea adaugata, luand in considerare orice forme de optiuni si, in masura in care acestea pot fi anticipate la momentul estimarii, orice eventuale suplimentari sau majorari ale valorii contractului.
Se va intocmi o nota privind determinarea valorii estimate (valoarea fiind actualizata la momentul achizitiei, daca este cazul).
Atentie!
Se verifica daca valoarea estimata la momentul lansarii procedurii simplificate se situeaza in continuare peste pragurile prevazute la art. 19, dar sub pragul valoric prevazut de art. 9 lit. c) si c1) din O. U.G. nr. 34/2006.
Se intocmeste un document care trebuie sa contina cel putin urmatoarele informatii:
Criteriile de atribuire utilizate pentru stabilirea ofertei castigatoare sunt:
Beneficiarul are obligatia sa precizeze in documentatia catre ofertanti, pentru achizitia de
produse, servicii sau lucrari criteriul aplicat pentru stabilirea ofertei castigatoare.
In cazul criteriului "pretul cel mai scazut", beneficiarul are obligatia sa atribuie contractul
respectiv, operatorului economic care ofera pretul cel mai scazut, in conditiile in care oferta
corespunde cerintelor de natura tehnica si cantitativa descrise stabilite de beneficiar.
In cazul in care se opteaza pentru criteriul "oferta cea mai avantajoasa din punct de vedere
economic", beneficiarul va stabili ca factori de evaluare a ofertelor, alaturi de pret, si factori care
privesc nivelul calitativ, tehnic sau functional, cerinte de mediu, raportul cost/eficienta, precum
si alte elemente considerate semnificative pentru evaluarea ofertelor.
Factorii de evaluare a ofertelor trebuie sa fie cuantificati si transpusi intr-un algoritm de calcul
astfel incat sa se asigure o evaluare obiectiva a ofertelor.
Exemplu:
Un beneficiar intentioneaza sa atribuie un contract de executie lucrari utilizand criteriul "oferta cea mai avantajoasa din punct de vedere economic", potrivit urmatorilor factorilor de evaluare, factori corelati cu cerintele minime din caietul de sarcini:
Pret = pretul cel mai scazut/pretul ofertei X 70
Termen executie = termenul cel mai redus/termen X 30
Oferta = Suma punctajelor obtinute
Beneficiarul privat va publica in mod obligatoriu, un anunt de participare intr-un cotidian de tiraj national.
Anuntul din cotidian va include cel putin urmatoarele informatii:
Pentru a asigura o publicitate suplimentara, beneficiarul poate publica anuntul pe site-ul propiu si/sau poate transmite invitatii de participare la procedura simplificata.
In acest caz, informatiile publicate trebuie sa fie identice cu cele cuprinse in anuntul de participare publicat in ziarul de tiraj national. In anunt/invitatie se acorda un termen pentru elaborarea si prezentarea ofertei, luand in considerare complexitatea contractelor.
Atentie!
Pentru contractele de furnizare si servicii se vor acorda minimum 6 zile calendaristice, iar pentru contractele de lucrari se acorda minimum 10 zile calendaristice.
La stabilirea datei de prezentare a ofertei nu se iau in calcul ziua de publicare/transmitere a anuntului/invitatiei si ziua in care se depun ofertele.
Nota: In situatia in care se primeste o singura oferta, beneficiarul poate sa o analizeze si sa procedeze la atribuirea contractului de achizitie, daca oferta respecta cerintele stabilite de beneficiar.
Nota: Beneficiarii au obligatia de a depune la Compartimentul regional POP toate actele aditionale pe care le incheie la contractele de achizitie publica.
Atentie!
Valoarea contractului nu poate fi suplimentata prin act aditional/acte aditionale cu mai mult de 20%, cu conditia de a se incadra in bugetul proiectului.
Nu se poate modifica valoarea contractului astfel incat sa fie depasit pragul prevazut de art 9 lit c si c1 din O.U.G. nr. 34/2006, cu modificarile si completarile ulterioare.
La finalul procedurii se va intocmi dosarul de achizitie, care va contine, pentru procedurile simplificate, avand o valoare estimata care depaseste pragul valoric prevazut de art. 19 din O.U.G. nr. 34/2006, urmatoarele documente:
Nr. crt. |
Documente care trebuie introduse in dosarul achizitiei |
Contract de |
||
lucrari |
furnizare |
servicii |
||
1 |
Specificatiile tehnice/Caiet de sarcini |
|x_| |
|x_| |
|x_| |
2 |
Nota privind determinarea valorii estimate actualizate |
|x_| |
|x_| |
|x_| |
3 |
Dovada publicarii anuntului/Transmiterii invitatiilor (daca s-au transmis si invitatii) |
|x_| |
|x_| |
|x_| |
4 |
Procesul-verbal de adjudecare a contractului |
|x_| |
|x_| |
|x_| |
5 |
Decizia de numire a comisiei de evaluare si declaratiile pe propria raspundere ale membrilor comisiei din care rezulta ca nu s-au incalcat prevederile referitoare la conflictul de interese |
|x_| |
|x_| |
|x_| |
6 |
Ofertele originale adresate beneficiarului (inclusiv certificatele constatatoare emise de Oficiul Registrului Comertului) insotite de declaratiile din care rezulta ca nu s-au incalcat prevederile referitoare la conflictul de interese |
|x_| |
|x_| |
|x_| |
7 |
Clarificarile si raspunsurile (daca este cazul) |
|x_| |
|x_| |
|x_| |
8 |
Dovada comunicarii rezultatului procedurii catre toti ofertantii |
|x_| |
|x_| |
|x_| |
9 |
Contractul de achizitie |
|x_| |
|x_| |
|x_| |
10 |
Actele aditionale (dupa caz) |
|x_| |
|x_| |
|x_| |
11 |
Alte documente relevante |
|x_| |
|x_| |
|x_| |
Atentie!
Incalcarea prevederilor prezentei proceduri va conduce la aplicarea de corectii financiare in conformitate cu prevederile O.U.G. nr. 66/2011.
Documentele prevazute mai sus vor fi insotite de un opis si vor fi numerotate pe fiecare pagina, de la primul la ultimul document.
Beneficiarul va transmite la Compartimentul regional POP, cu minim 45 de zile inainte de data depunerii cererii de rambursare, 2 copii dupa dosarul de achizitie si un CD cu documentele scanate (format PDF) care alcatuiesc dosarul achizitiei, avand mentionate pe coperta:
Nota: Dosarele de achizitii depuse pentru verificare, trebuie sa contina o adresa de e-mail oficiala pentru comunicarea rezultatului verificarii.
Toate documentele care deriva din procesul de achizitie se pastreaza de beneficiar timp de 5 ani de la inchiderea oficiala a POP 2007-2013 si vor fi puse la dispozitia DGP-AMPOP, Autoritatii de Certificare, Autoritatii de Audit, Comisiei Europene si/sau oricarui alt organism abilitat sa verifice sau sa realizeze controlul/auditul asupra modului de implementare a proiectelor co-finantate din fonduri europene nerambursabile.
Autoritatea de Management pentru Programul Operational pentru Pescuit
21-10-2024 Targuri si expozitii
Începând cu 21 octombrie, Învie Tradiția vă invită să redescoperiți farmecul autentic al toamnei la târgul dedicat roadelor, unde borcanele cu bunătăți de odinioară vă așteaptă să le descoperiți. Fiecare produs aduce cu el gustul copilăriei și tradițiile de altădată, fiind pregătit cu grijă și măiestrie de meșteșugari pricepuți. Aici veți găsi delicii pentru toate gusturile – numai bune de savurat, dăruit sau adus acasă, pentru a păstra vii tradițiile. Mai multe>>
14-10-2024 Asigurari agricole
Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>
14-10-2024 Fonduri europene agricultura
REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>
08-10-2024 Intalniri si conferinte
AGRI TRADE SUMMIT, principalul eveniment de Agri Trade al României, reunește interesele regionale și definește rolul strategic al României pe piața internațională de Agribusiness. Evenimentul se adresează tuturor categoriilor de jucători de pe piața locală și internațională de Agri Trade, conexând interesele comerciale, Trading-ul de mărfuri, conectând tehnologia și logistica precum și serviciile financiare - garanția unui pod solid pentru Business. Mai multe>>
01-10-2024 Intalniri si conferinte
Conferința Grain Academy 2024 va reuni și în acest an reprezentanți ai companiilor și consultanțelor agricole din Balcani și regiunea Mării Negre sub auspiciul unei teme circumscrise recentelor conflicte geopolitice și instabilității economice globale - Piețele în punctul în care cresc temerile de recesiune și așteptările pentru un nou Superciclu al mărfurilor. Creșterea eficienței lanțului de aprovizionare și practici agricole sofisticate. Mai multe>>
01-10-2024 Afaceri agricole
Greșelile financiare sunt comune și mulți oameni iau decizii proaste cu banii lor. Dacă ați gafat de câteva ori și ați făcut alegeri greșite, nu sunteți singuri. Fie că ați cheltuit bani pe achiziții inutile, ați luat imprumuturi rapide online sau nu ați economisit suficient pentru o zi ploioasă, gestionarea finanțelor poate fi o provocare, iar greșelile se pot întâmpla cu ușurință. Din fericire, unele greșeli pot fi corectate, însă altele pot necesita ani de zile pentru a fi recuperate și vă po... Mai multe>>
01-10-2024 Afaceri agricole
Autor - Liviu Dobre, Președinte al Consiliului de Administrație Agricover Distribution SA: “Măsurile de sprijin pentru fermieri avute în vedere de Guvern reprezintă un prim pas pentru a asigura supraviețuirea fermierilor, suspendarea rambursărilor și acordarea de granturi, putând oferi, în anumite condiții, soluții rapide pentru menținerea fermelor pe linia de plutire. Însă, supraviețuirea nu înseamnă stabilitate, iar pentru un echilibru durabil e nevoie de sprijin pentru întregul lanț agricol, ... Mai multe>>
01-10-2024 Subventii agricultura
APIA informează că a finalizat controlul clasic pe teren aferent Campaniei 2024. Astfel, la nivel național au fost verificați toți fermierii selectați în eșantionul de control clasic, respectiv un număr de 8.490 exploatații în sector vegetal, cu o suprafață de 795.003 hectare și un total de 220.772 parcele controlate la fața locului. Mai multe>>
01-10-2024 Informatii utile
Sănătatea dumneavoastră și a familiei dumneavoastră este o prioritate urgentă. Fără ea, tu și cei dragi nu vă veți putea bucura de nicio altă binecuvântare materială în viață. Cu toate acestea, o sănătate solidă poate fi costisitoare, mai ales în această zi în care costurile medicale cresc anual. Mai multe>>
24-09-2024 Intalniri si conferinte
Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca găzduiește, între 26-28 septembrie 2024, Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă”, cu participarea a peste 350 de specialiști din România și alte 17 țări. Evenimentul devenit tradițional în campusul USAMV Cluj-Napoca și aflat la ediția a XXIII-a este conceput ca un forum dinamic, care acoperă o gamă largă de subiecte științifice. Mai multe>>
24-09-2024 Intalniri si conferinte
Ediția din 2024 a Congresului European al Fermierilor va fi găzduită la București, în perioada 23-25 octombrie 2024. Evenimentul este organizat de către COPA-COGECA o dată la doi ani, într-un stat membru. Anul acesta, structura europeană de reprezentare a intereselor fermierilor și cooperativelor a decis ca România să fie gazda acestui congres care va da ora exactă pentru strategia pe care agricultorii europeni o doresc implementată în sectorul agroalimentar din UE. Mai multe>>
20-09-2024 Targuri si expozitii
Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca va organiza, în 28 septembrie 2024, la Apoldu de Sus (jud. Sibiu), a treia ediție a Vinea Apoldia Maior Fest, un eveniment care va reuni muzica de calitate cu vinurile parfumate și cu mâncarea tradițională delicioasă, într-un decor unic. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>