Prezenta procedura descrie principiile si etapele minime pe care trebuie sa le parcurga beneficiarii privati care achizitioneaza produse, servicii sau lucrari in cadrul proiectelor finantate din FEP (Fondul european pentru pescuit), prin Programul Operational de Pescuit 2007 - 2013.
Incepand cu 20 martie 2014, conform Ordinului nr. 430 din 20.03.2014 privind modificarea Anexei nr. 4 a Ordinului nr.17/25.01.2013 pentru aprobarea Manualelor de proceduri aferente POP 2007-2013, intra in vigoare INSTRUCTIUNEA privind PROCEDURA SIMPLIFICATA de achizitii aplicata de beneficiarii privati in cadrul proiectelor finantate prin POP 2007-2013.
ORDONANTA DE URGENTA nr. 66/2011 privind prevenirea, constatarea si sanctionarea neregulilor aparute in obtinerea si utilizarea fondurilor europene si/sau a fondurilor publice nationale aferente acestora
HOTARAREA GUVERNULUI nr. 875/2011 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 66/2011 privind prevenirea, constatarea si sanctionarea neregulilor aparute in obtinerea si utilizarea fondurilor europene si/sau a fondurilor publice nationale aferente acestora
ORDONANTA DE URGENTA nr. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achizitie publica, a contractelor de concesiune de lucrari publice si a contractelor de concesiune de servicii, cu modificarile si completarile ulterioare
In prezenta procedura, termenii de mai jos sunt definiti astfel:
Prezenta procedura descrie principiile si etapele minime pe care trebuie sa le parcurga beneficiarii privati care achizitioneaza produse, servicii sau lucrari in cadrul proiectelor finantate din FEP, prin Programul Operational de Pescuit 2007 – 2013.
Beneficiarii privati care achizitioneaza servicii sau lucrari aplica prevederile O.U.G. nr. 34/2006, daca sunt indeplinite cumulativ conditiile art. 9 lit. c) si c1) din aceeasi ordonanta.
Daca valoarea estimata a achizitiei, tara TVA, depaseste pragurile valorice prevazute de art. 19 din O.U.G. nr. 34/2006, atunci beneficiarii privati aplica prezenta procedura simplificata, respectiv:
Atentie!
Este interzisa divizarea unui contract in mai multe contracte de valoare mai mica, cu acelasi obiect, in vederea incadrarii sub pragurile stipulate de prevederile O.U.G. nr. 34/2006.
Atentie!
Contractul care are ca obiect atat furnizarea ele produse, cat si prestarea de servicii este considerat contract de servicii daca valoarea estimata a serviciilor este mai mare decat valoarea estimata a produselor prevazute in contractul respectiv. Prin urmare, daca avem un contract in care valoarea serviciilor depaseste valoarea produselor care se vor achizitiona, se aplica prevederile art. 9 lit. c) din O.U.G. nr. 34/2006, daca sunt indeplinite in mod cumulativ cele doua conditii legiferate.
Contractul care are ca obiect produse si lucrari este considerat contract de lucrari, daca valoarea estimata a lucrarilor este mai mare decat valoarea estimata a produselor prevazute in contractul respectiv. Prin urmare, daca avem un contract in care valoarea lucrarilor depaseste valoarea produselor care se vor achizitiona, se aplica prevederile art. 9 lit. c) din O.U.G. nr. 34/2006, daca sunt indeplinite in mod cumulativ cele doua conditii legiferate. In toate cazurile, incadrarea contractului de achizitie se realizeaza in functie de valoarea estimata cea mai mare.
Nota: Prevederile prezentei proceduri nu se aplica in cazul achizitionarii/inchirierii de terenuri sau alte bunuri imobile.
Daca valoarea estimata a achizitiei, fara TVA, nu depaseste pragurile valorice prevazute de art. 19 din O.U.G. nr. 34/2006 pentru fiecare achizitie, beneficiarul achizitioneaza direct produse, servicii sau lucrari.
Achizitia se realizeaza pe baza de documente justificative, factura/contract.
In acest caz, dosarul achizitiei va cuprinde o nota privind determinarea valorii estimate (valoarea fiind actualizata la momentul achizitiei, daca este cazul) si documentele justificative ale achizitiei, inclusiv, daca este cazul, documentele care dovedesc indeplinirea obligatiilor contractuale (de exemplu: procese-verbale de receptie servicii si lucrari, livrabile, procese-verbale de predare primire etc).
Atentie!
Este interzisa divizarea unui contract in mai multe contracte de valoare mai mica, cu acelasi obiect, in vederea incadrarii sub pragurile stipulate de art. 19 din O.U.G. nr. 34/2006, pentu evitarea aplicarii prezentei instructiuni.
Pe parcursul intregului proces de achizitie, la adoptarea oricarei decizii trebuie avute in vedere urmatoarele principii:
Prin transparenta se intelege aducerea la cunostinta publicului a informatiilor referitoare la aplicarea procedurii simplificate.
Principiul economicitatii prevede minimizarea costului resurselor alocate pentru atingerea rezultatelor estimate ale unei activitati, cu mentinerea calitatii corespunzatoare a acestor rezultate.
Principiului eficientei presupune asigurarea unui raport optim intre rezultatul obtinut (calitate) si resursele financiare alocate.
Principiul eficacitatii vizeaza gradul de indeplinire a obiectivelor specifice stabilite pentru fiecare activitate planificata, in sensul obtinerii rezultatelor scontate.
Principiul tratamentului egal presupune stabilirea si aplicare de reguli, cerinte si criterii identice pentru toti operatorii economici, astfel incat acestia sa beneficieze de sanse egale de a deveni contractanti.
Beneficiarii privati persoane fizice/juridice au obligatia de a lua toate masurile necesare pentru a evita situatiile de natura sa determine aparitia unui conflict de interese.
In cazul beneficiarilor privati sunt aplicabile prevederile art. 14 si 15 din O.U.G. nr. 66/2011 privind prevenirea, constatarea si sanctionarea neregulilor aparute in obtinerea si utilizarea fondurilor europene si/sau a fondurilor publice nationale aferente acestora, cu modificarile si completarile ulterioare, coroborate cu prevederile art. 8 din Normele metodologice de aplicare a prevederilor O.U.G. nr. 66/2011, aprobate prin H.G. nr. 875/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, astfel:
Procedura simplificata consta in parcurgerea urmatoarelor etape:
Beneficiarul privat elaboreaza cerintele tehnice obiective ce descriu obiectul achizitiei in conformitate cu prevederile contractului de finantare.
Specificatiile tehnice se vor elabora in conformitate cu urmatoarele reguli:
Determinare valorica a obiectului contractului de achizitie se stabileste pe baza calcularii si insumarii tuturor sumelor platibile pentru indeplinirea contractului respectiv, fara taxa pe valoarea adaugata, luand in considerare orice forme de optiuni si, in masura in care acestea pot fi anticipate la momentul estimarii, orice eventuale suplimentari sau majorari ale valorii contractului.
Se va intocmi o nota privind determinarea valorii estimate (valoarea fiind actualizata la momentul achizitiei, daca este cazul).
Atentie!
Se verifica daca valoarea estimata la momentul lansarii procedurii simplificate se situeaza in continuare peste pragurile prevazute la art. 19, dar sub pragul valoric prevazut de art. 9 lit. c) si c1) din O. U.G. nr. 34/2006.
Se intocmeste un document care trebuie sa contina cel putin urmatoarele informatii:
Criteriile de atribuire utilizate pentru stabilirea ofertei castigatoare sunt:
Beneficiarul are obligatia sa precizeze in documentatia catre ofertanti, pentru achizitia de
produse, servicii sau lucrari criteriul aplicat pentru stabilirea ofertei castigatoare.
In cazul criteriului "pretul cel mai scazut", beneficiarul are obligatia sa atribuie contractul
respectiv, operatorului economic care ofera pretul cel mai scazut, in conditiile in care oferta
corespunde cerintelor de natura tehnica si cantitativa descrise stabilite de beneficiar.
In cazul in care se opteaza pentru criteriul "oferta cea mai avantajoasa din punct de vedere
economic", beneficiarul va stabili ca factori de evaluare a ofertelor, alaturi de pret, si factori care
privesc nivelul calitativ, tehnic sau functional, cerinte de mediu, raportul cost/eficienta, precum
si alte elemente considerate semnificative pentru evaluarea ofertelor.
Factorii de evaluare a ofertelor trebuie sa fie cuantificati si transpusi intr-un algoritm de calcul
astfel incat sa se asigure o evaluare obiectiva a ofertelor.
Exemplu:
Un beneficiar intentioneaza sa atribuie un contract de executie lucrari utilizand criteriul "oferta cea mai avantajoasa din punct de vedere economic", potrivit urmatorilor factorilor de evaluare, factori corelati cu cerintele minime din caietul de sarcini:
Pret = pretul cel mai scazut/pretul ofertei X 70
Termen executie = termenul cel mai redus/termen X 30
Oferta = Suma punctajelor obtinute
Beneficiarul privat va publica in mod obligatoriu, un anunt de participare intr-un cotidian de tiraj national.
Anuntul din cotidian va include cel putin urmatoarele informatii:
Pentru a asigura o publicitate suplimentara, beneficiarul poate publica anuntul pe site-ul propiu si/sau poate transmite invitatii de participare la procedura simplificata.
In acest caz, informatiile publicate trebuie sa fie identice cu cele cuprinse in anuntul de participare publicat in ziarul de tiraj national. In anunt/invitatie se acorda un termen pentru elaborarea si prezentarea ofertei, luand in considerare complexitatea contractelor.
Atentie!
Pentru contractele de furnizare si servicii se vor acorda minimum 6 zile calendaristice, iar pentru contractele de lucrari se acorda minimum 10 zile calendaristice.
La stabilirea datei de prezentare a ofertei nu se iau in calcul ziua de publicare/transmitere a anuntului/invitatiei si ziua in care se depun ofertele.
Nota: In situatia in care se primeste o singura oferta, beneficiarul poate sa o analizeze si sa procedeze la atribuirea contractului de achizitie, daca oferta respecta cerintele stabilite de beneficiar.
Nota: Beneficiarii au obligatia de a depune la Compartimentul regional POP toate actele aditionale pe care le incheie la contractele de achizitie publica.
Atentie!
Valoarea contractului nu poate fi suplimentata prin act aditional/acte aditionale cu mai mult de 20%, cu conditia de a se incadra in bugetul proiectului.
Nu se poate modifica valoarea contractului astfel incat sa fie depasit pragul prevazut de art 9 lit c si c1 din O.U.G. nr. 34/2006, cu modificarile si completarile ulterioare.
La finalul procedurii se va intocmi dosarul de achizitie, care va contine, pentru procedurile simplificate, avand o valoare estimata care depaseste pragul valoric prevazut de art. 19 din O.U.G. nr. 34/2006, urmatoarele documente:
Nr. crt. |
Documente care trebuie introduse in dosarul achizitiei |
Contract de |
||
lucrari |
furnizare |
servicii |
||
1 |
Specificatiile tehnice/Caiet de sarcini |
|x_| |
|x_| |
|x_| |
2 |
Nota privind determinarea valorii estimate actualizate |
|x_| |
|x_| |
|x_| |
3 |
Dovada publicarii anuntului/Transmiterii invitatiilor (daca s-au transmis si invitatii) |
|x_| |
|x_| |
|x_| |
4 |
Procesul-verbal de adjudecare a contractului |
|x_| |
|x_| |
|x_| |
5 |
Decizia de numire a comisiei de evaluare si declaratiile pe propria raspundere ale membrilor comisiei din care rezulta ca nu s-au incalcat prevederile referitoare la conflictul de interese |
|x_| |
|x_| |
|x_| |
6 |
Ofertele originale adresate beneficiarului (inclusiv certificatele constatatoare emise de Oficiul Registrului Comertului) insotite de declaratiile din care rezulta ca nu s-au incalcat prevederile referitoare la conflictul de interese |
|x_| |
|x_| |
|x_| |
7 |
Clarificarile si raspunsurile (daca este cazul) |
|x_| |
|x_| |
|x_| |
8 |
Dovada comunicarii rezultatului procedurii catre toti ofertantii |
|x_| |
|x_| |
|x_| |
9 |
Contractul de achizitie |
|x_| |
|x_| |
|x_| |
10 |
Actele aditionale (dupa caz) |
|x_| |
|x_| |
|x_| |
11 |
Alte documente relevante |
|x_| |
|x_| |
|x_| |
Atentie!
Incalcarea prevederilor prezentei proceduri va conduce la aplicarea de corectii financiare in conformitate cu prevederile O.U.G. nr. 66/2011.
Documentele prevazute mai sus vor fi insotite de un opis si vor fi numerotate pe fiecare pagina, de la primul la ultimul document.
Beneficiarul va transmite la Compartimentul regional POP, cu minim 45 de zile inainte de data depunerii cererii de rambursare, 2 copii dupa dosarul de achizitie si un CD cu documentele scanate (format PDF) care alcatuiesc dosarul achizitiei, avand mentionate pe coperta:
Nota: Dosarele de achizitii depuse pentru verificare, trebuie sa contina o adresa de e-mail oficiala pentru comunicarea rezultatului verificarii.
Toate documentele care deriva din procesul de achizitie se pastreaza de beneficiar timp de 5 ani de la inchiderea oficiala a POP 2007-2013 si vor fi puse la dispozitia DGP-AMPOP, Autoritatii de Certificare, Autoritatii de Audit, Comisiei Europene si/sau oricarui alt organism abilitat sa verifice sau sa realizeze controlul/auditul asupra modului de implementare a proiectelor co-finantate din fonduri europene nerambursabile.
Autoritatea de Management pentru Programul Operational pentru Pescuit
02-07-2025 APIA
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>
02-07-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>
28-06-2025 Informatii utile
InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>
27-06-2025 Stiri agricole
Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 ( https://ros.ms/r4PrN ). Mai multe>>
27-06-2025 Stiri agricole
Cum reparăm un deficit de miliarde și construim o industrie agroalimentară competitivă? Există o ironie greu de ignorat în peisajul economic al României. Una dintre cele mai fertile țări din Europa importă majoritatea alimentelor pe care le consumă. Rafturile din retail spun povestea unui paradox devenit cotidian: carne procesată din vest, lactate din centrul Europei, dulciuri și conserve de oriunde, mai puțin de aici. Și asta într-o țară care are pământ fertil, tradiție agricolă, și ... Mai multe>>
27-06-2025 Stiri agricole
Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, anunță lansarea seriei video „ADN de Fermier”, realizată în parteneriat cu emisiunea Agro Jurnal de pe canalul național Digi 24. Episoadele vor fi difuzate lunar pe parcursul întregului an și sunt concepute pentru a evidenția rolul tranziției generaționale în agricultura românească. Mai multe>>
23-06-2025 Stiri agricole
București, 23.06.2025 — Compania IAA – Intervenții Active în Atmosferă atrage atenția asupra unei situații critice care pune în pericol funcționarea întregului sistem național de combatere a căderilor de grindină și de stimulare a precipitațiilor.https://www.youtube.com/watch?v=7GAxhsfgCPw Mai multe>>
21-06-2025 Stiri agricole
20 iunie 2025, Sediul Autorității pentru Digitalizarea României (ADR)Prin acest protocol, Clubul Fermierilor Români și Autoritatea pentru Digitalizarea României își propun:- Să sprijine adoptarea tehnologiei digitale în ferme prin inițiative de formare și consiliere,- Să faciliteze accesul la finanțări pentru proiecte de digitalizare- Să contribuie la reducerea decalajului digital și la creșterea competitivității fermierilor români pe piața europeană. Mai multe>>
20-06-2025 Marketing agroalimentar
Napolact marchează un nou record de prezență în gospodăriile din România, atingând un nivel istoric de 45%, conform datelor aferente primului trimestru din 2025. Cu alte cuvinte, aproape 1 din 2 gospodării românești aleg Napolact, confirmând încrederea consumatorilor în calitatea și autenticitatea brandului. Mai multe>>
19-06-2025 Siguranta alimentara
Pe măsură ce lumea continuă să facă față efectelor vremii extreme și ale perturbărilor economice, securitatea alimentară rămâne una dintre cele mai presante priorități globale. Potrivit Raportului Global privind Criza Alimentară 20251, aproape 295 de milioane de oameni s-au confruntat cu insecuritate alimentară acută anul trecut, o creștere uluitoare față de anii anteriori. Mai multe>>
19-06-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început miercuri, 18 iunie 2025, transferul sumelor aferente Sprijinului Cuplat pentru Campania 2024. Peste 43.500 de fermieri vor beneficia de plăți în valoare totală de peste 60 de milioane de euro, fonduri provenite din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA). Mai multe>>
18-06-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg că a fost publicat în Monitorul Ofical al României nr. 549/13.06.2025, Ordinul nr. 213 din 12.06.2025 pentru completarea anexei la Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 117/2023 privind criteriile de eligibilitate, documentele justificative, condiţiile şi modul de implementare a intervenţiei IS-V-01 „Restructurarea şi reconversia plantaţiilor viticole” din cadrul Planului strategic PAC 2023-20... Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>