Ieri seara s-a incheiat la Bucuresti Forum de Bun si Bine, primul eveniment CSR integrat dedicat de PROFI atat organizatiilor care fac bine, cat si producatorilor locali, punand in discutie modalitati de sustinere a satului romanesc si a identitatii acestuia.
“Am invitat alaturi de noi ministri, secretari de stat, rectori, directori ai unor agentii nationale guvernamentale, autoritati locale, ong-uri si membri ai mediului de afaceri deoarece avem convingerea ca doar cautand impreuna putem gasi solutii viabile la numeroasele probleme care confrunta azi societatea romaneasca in gneral si satul in particular” declara Calin Costinas, director general adjunct al lantului de magazine PROFI.
“Pe parcursul zilei mai bine de 500 de persoane au participat la evenimentele noastre, iar Forumul a reunit peste 30 de organizatii nonguvernamentale, mai bine de 50 de producatori locali, peste 50 de persoane publice, care in cadrul a patru paneluri au explorat teme precum sanatatea, educatia, producatorii locali si valorile traditionale, cultura si intreprinderile sociale”, adauga Gabriela Sirbu, director de sustenabilitate PROFI, organizatorul evenimentului.
Participantii la panelul Producatori locali au discutat despre protejarea si stimularea traditiilor si inovatiilor producatorilor locali, masuri de sustinere a acestora si de crestere a consumului de produse romanesti. Ei s-au oprit si asupra importantei pe care sustinerea acestor producatori si a nevoilor alimentare in continua crestere o reprezinta pentru economia tarii.
“Apreciez in primul rand faptul ca Profi, un retailer, se preocupa si de partea asta calitativ sociala a productiei agricole, incercand sa promoveze produse locale cu toate dificultatile pe care inca le avem in unele zone din Romania,” a declarat la finalul panelului Dacian Ciolos, fost prim ministru al Romaniei si Comisar European pentru agricultura si dezvoltare rurala. “Dincolo de faptul ca Profi are o platforma nationala pe care poate pune in valoare produsele locale, produsele traditionale, cred ca mai e o dimensiune importanta: Profi poate sa ajute la schimb de bune practici, pentru ca nu mai trebuie sa ne uitam in afara tarii la exemple pozitive, le avem in tara deja, dar unii sunt mai avansati decat altii in diferite zone din Romania. Profi s-a angajat la nivel national in procesul de a descoperi acesti jucatori si de a-i ajuta sa ajunga la raft; dincolo de ajutorul dat consumatorului poate sa-i ajute si pe producatori sa invete unii de la altii si sa capitalizeze aceasta experienta”.
Dr. Ioan Oleleu, vicepresedinte al Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, si domnia sa participant la acest panel, a afirmat: Proiectul Profi de sustinere a micilor producatori s-a bucurat inca de la inceput de apreciere si din partea consumatorilor si din partea celor care proceseaza cantitati mici de produse alimentare, fie ca vorbim de produse alimentare de origine animala sau de origine non-animala; este o gura de oxygen, un exemplu care obligatoriu trebuie multiplicat la nivel national. Intalnirea de azi este foarte importanta pentru ca un parteneriat corect intre institutiile statului si mediul de afaceri este cheia succesului.
La randul sau, Deputatul Daniel Constantin, fost ministru al agriculturii, a spus: “Initiativa este laudabila mai ales ca Romania trebuie sa faca eforturi, nu doar autoritatile, cu totii trebuie sa facem eforturi astfel incat produsele romanesti sa ajunga pe rafturi. Asa cum am spus si in interventia mea, Romania produce suficient astfel incat sa ne asiguram consumul national. Numai ca importam, din pacate, si deficitul ajunge la 3 mld de euro din cauza ca multe produse nu au sansa sa ajunga pe raftul magazinelor. Si aici apreciez efortul pe care il face Profi. Ar trebui si noi sa venim in intampinarea, mult mai mult decat am facut-o, acelor producatori ca sa poata sa-si desfaca marfa si sa faca fata competitiei pana la urma. Asta inseamna piata unica la care avem acces, sa fim competitivi ii relatia cu alte produse care vin.”
In panelul intitulat Comunitate – Sanatate, onorat de participarea fondatoarei Fundatiei Renasterea, doamna Mihaela Geoana. discutiile s-au axat pe grija pentru sanatatea si bunastarea comunitatii, pe conectarea comunitatilor si rolul CSR in initiativele de sanatate.
“Ma bucur foarte mult ca am participat la acest eveniment cu totul deosebit pentru ca arata o fata frumoasa a Romaniei, niste oameni deosebiti care isi dedica timpul, energia, priceperea si banii pentru a ajuta semenii aflati in nevoie, in suferinta. Este acea comunitate care arata ca este mare si da speranta pentru viitorul Romaniei deoarece energia pozitiva a acestor oameni reprezinta o baterie extraordinara care sa asigure functionarea, resuscitarea, renasterea acestei tari,” afirma Prof. dr. Sandesc Dorel, Presedintele Societatii Romane de Anestezie si Terapie Intensiva. Ca om implicat in voluntariat, cred ca a ajuta semenii tai neconditionat, fara niciun interes personal, reprezinta cea mai buna investitie in aceasta viata, pentru ca ea iti da in sine o satisfactie cu totul speciala”.
Panelul Comunitate – Cultura a dezbatut aspecte legate de antreprenoriatul cultural, fiind prezentate proiecte de succes care sarbatoresc si promoveaza artele, mestesugurile si traditiile locale, contribuind atat la conservarea culturala, cat si la cresterea economica. Participantii au discutat totodata despre diversitatea culturala si incluziune, respectiv despre rolul CSR in construirea de comunitati armonioase.
“Am avut prilejul sa intalnesc aici unul dintre exemplele demne de urmat de responsabilitate sociala al unei mari companii, compania Profi, care si-a stabilit un program de comercializare a produselor autohtone, mai ales din zona mestesugurilor si a traditiei rurale. E un exemplu care merita urmat. Dincolo de asta, discutia despre patrimoniu a fost extrem de interesanta,” a spus Varujan Vosganian, prim-vicepresedinte al Uniunii Scriitorilor din Romania “Eu cred ca trebuie facut un adevarat masterplan, asa cum am facut pe infrastructura, in care sa inventariem tot patrimonial care trebuie consolidat, restaurat.”
In final, panelul Comunitate – Educatie si Intreprinderi sociale a abordat teme de acuta actualitatea precum intreprinderile sociale, punct vital in dezvoltarea comunitatilor locale; digitalizarea scolilor, fundamentul modernizarii societatii; si nu in ultimul rand, increderea, fundamentul soli al ineractiunilor in societate.
“Pentru mine, si am simtit ca si pentru ceilalti participanti, intalnirea a fost sa ne arate ca se poate sa facem in Romania lucruri bune cand punem suflet si, atunci cand punem suflet, primim suflet, ceea ce e extraordinar!”, a afirmat Ruxandra Mercea, fondatoarea proiectului Scoala increderii si participant la acest ultim panel.
Cu sediul la Timisoara, PROFI este o companie romaneasca ce functioneaza exclusiv in aceasta tara. In prezent numara peste 1650 de magazine integrate si Partener, in mai bine de 830 de localitati, clasandu-se printre primii trei mari retaileri de la noi ca cifra de afaceri si drept cel mai mare angajator privat, cu peste 28.000 de angajati. Peste 94% din sortimentul retelei este achizitionat din tara si mai mult de 96% dintre partenerii sai de afaceri ei sunt din Romania: producatori si furnizori de alimente, firme de constructii si transport, furnizori de servicii, etc. PROFI este un puternic motor al economiei romanesti.
18-04-2025 Siguranta alimentara
InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>
18-04-2025 Stiri agricole
Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>
18-04-2025 Stiri agricole
Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>
17-04-2025 Credite agricultura
Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>
17-04-2025 Marketing agroalimentar
Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>
17-04-2025 Targuri si expozitii
Târgu Mureș, 15 aprilie – 10.000 de clienți au participat la Piața de producători locali „De aici, de aproape. Chiar din Mureș”, un proiect-pilot organizat de Grupul Agrointeligența, în parteneriat cu Carrefour România și Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Evenimentul a avut loc între 11 și 13 aprilie, în incinta hipermarketului Carrefour Târgu Mureș. Mai multe>>
16-04-2025 Grau
Fertilizarea cu azot în primăvară este una dintre cele mai importante verigi tehnologice în cultura grâului, influențând direct producția și calitatea recoltei. După intrarea în vegetație, grâul are nevoie crescută de azot pentru a susține creșterea accelerată și formarea elementelor de rod. Mai multe>>
16-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 10 aprilie și până la data de 30 iunie inclusiv, beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea Schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027, pot depune Cereri de plată aferente anului 2025 pentru solicitarea sprijinului anului doi de cerere. Mai multe>>
15-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 10 aprilie și până la data de 15 iulie inclusiv, beneficiarii care au depus cereri de sprijin pentru accesarea Schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire și crearea de suprafețe împădurite” în cadrul sesiunilor 1/2016, 2/2017, 3/2018, 4/2019, 5/2020 sau/și 6/2021 și care și-au asumat angajamente în baza schemei, pot depune cereri de plată aferente anului 2025. Mai multe>>
10-04-2025 Stiri agricole
Clubul Fermierilor Români solicită autorităților abilitate o analiză a randamentului tehnic, economic și social asupra fiecărui punct de lansare a rachetelor antigrindină. București, 08 aprilie 2025 – Schimbările climatice și riscurile crescute de calamitate pentru fermieri obligă la o abordare responsabilă în ceea ce privește ... Mai multe>>
09-04-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, efectuează plata ajutorului de stat la motorina utilizată în agricultură pentru perioada 1 octombrie – 31 decembrie 2024 (trimestrul IV/2024), în conformitate cu prevederile HG nr. 1174/2014 și OMADR nr.1727/2015, cu modificările şi completările ulterioare. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>