Modalitatile de sustinere a satului romanesc, discutate la "Forum de Bun si Bine"

Modalitatile de sustinere a satului romanesc discutate la Forum de Bun si BineIeri seara s-a incheiat la Bucuresti Forum de Bun si Bine, primul eveniment CSR integrat dedicat de PROFI atat organizatiilor care fac bine, cat si producatorilor locali, punand in discutie modalitati de sustinere a satului romanesc si a identitatii acestuia.


Am invitat alaturi de noi ministri, secretari de stat, rectori, directori ai unor agentii nationale guvernamentale, autoritati locale, ong-uri si membri ai mediului de afaceri deoarece avem convingerea ca doar cautand impreuna putem gasi solutii viabile la numeroasele probleme care confrunta azi societatea romaneasca in gneral si satul in particular” declara Calin Costinas, director general adjunct al lantului de magazine PROFI.

Pe parcursul zilei mai bine de 500 de persoane au participat la evenimentele noastre, iar Forumul a reunit peste 30 de organizatii nonguvernamentale, mai bine de 50 de producatori locali, peste 50 de persoane publice, care in cadrul a patru paneluri au explorat teme precum sanatatea, educatia, producatorii locali si valorile traditionale, cultura si intreprinderile sociale”, adauga Gabriela Sirbu, director de sustenabilitate PROFI, organizatorul evenimentului.

Participantii la panelul Producatori locali au discutat despre protejarea si stimularea traditiilor si inovatiilor producatorilor locali, masuri de sustinere a acestora si de crestere a consumului de produse romanesti. Ei s-au oprit si asupra importantei pe care sustinerea acestor producatori si a nevoilor alimentare in continua crestere o reprezinta pentru economia tarii.

Apreciez in primul rand faptul ca Profi, un retailer, se preocupa si de partea asta calitativ sociala a productiei agricole, incercand sa promoveze produse locale cu toate dificultatile pe care inca le avem in unele zone din Romania,” a declarat la finalul panelului Dacian Ciolos, fost prim ministru al Romaniei si Comisar European pentru agricultura si dezvoltare rurala. “Dincolo de faptul ca Profi are o platforma nationala pe care poate pune in valoare produsele locale, produsele traditionale, cred ca mai e o dimensiune importanta: Profi poate sa ajute la schimb de bune practici, pentru ca nu mai trebuie sa ne uitam in afara tarii la exemple pozitive, le avem in tara deja, dar unii sunt mai avansati decat altii in diferite zone din Romania. Profi s-a angajat la nivel national in procesul de a descoperi acesti jucatori si de a-i ajuta sa ajunga la raft; dincolo de ajutorul dat consumatorului poate sa-i ajute si pe producatori sa invete unii de la altii si sa capitalizeze aceasta experienta”.

 

Modalitatile de sustinere a satului romanesc - Forum de Bun si Bine - foto eveniment


Dr. Ioan Oleleu, vicepresedinte al Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, si domnia sa participant la acest panel, a afirmat: Proiectul Profi de sustinere a micilor producatori s-a bucurat inca de la inceput de apreciere si din partea consumatorilor si din partea celor care proceseaza cantitati mici de produse alimentare, fie ca vorbim de produse alimentare de origine animala sau de origine non-animala; este o gura de oxygen, un exemplu care obligatoriu trebuie multiplicat la nivel national. Intalnirea de azi este foarte importanta pentru ca un parteneriat corect intre institutiile statului si mediul de afaceri este cheia succesului.

La randul sau, Deputatul Daniel Constantin, fost ministru al agriculturii, a spus: “Initiativa este laudabila mai ales ca Romania trebuie sa faca eforturi, nu doar autoritatile, cu totii trebuie sa facem eforturi astfel incat produsele romanesti sa ajunga pe rafturi. Asa cum am spus si in interventia mea, Romania produce suficient astfel incat sa ne asiguram consumul national. Numai ca importam, din pacate, si deficitul ajunge la 3 mld de euro din cauza ca multe produse nu au sansa sa ajunga pe raftul magazinelor. Si aici apreciez efortul pe care il face Profi. Ar trebui si noi sa venim in intampinarea, mult mai mult decat am facut-o, acelor producatori ca sa poata sa-si desfaca marfa si sa faca fata competitiei pana la urma. Asta inseamna piata unica la care avem acces, sa fim competitivi ii relatia cu alte produse care vin.”

In panelul intitulat Comunitate – Sanatate, onorat de participarea fondatoarei Fundatiei Renasterea, doamna Mihaela Geoana. discutiile s-au axat pe grija pentru sanatatea si bunastarea comunitatii, pe conectarea comunitatilor si rolul CSR in initiativele de sanatate.

Ma bucur foarte mult ca am participat la acest eveniment cu totul deosebit pentru ca arata o fata frumoasa a Romaniei, niste oameni deosebiti care isi dedica timpul, energia, priceperea si banii pentru a ajuta semenii aflati in nevoie, in suferinta. Este acea comunitate care arata ca este mare si da speranta pentru viitorul Romaniei deoarece energia pozitiva a acestor oameni reprezinta o baterie extraordinara care sa asigure functionarea, resuscitarea, renasterea acestei tari,” afirma Prof. dr. Sandesc Dorel, Presedintele Societatii Romane de Anestezie si Terapie Intensiva. Ca om implicat in voluntariat, cred ca a ajuta semenii tai neconditionat, fara niciun interes personal, reprezinta cea mai buna investitie in aceasta viata, pentru ca ea iti da in sine o satisfactie cu totul speciala”.

Panelul Comunitate – Cultura a dezbatut aspecte legate de antreprenoriatul cultural, fiind prezentate proiecte de succes care sarbatoresc si promoveaza artele, mestesugurile si traditiile locale, contribuind atat la conservarea culturala, cat si la cresterea economica. Participantii au discutat totodata despre diversitatea culturala si incluziune, respectiv despre rolul CSR in construirea de comunitati armonioase.

“Am avut prilejul sa intalnesc aici unul dintre exemplele demne de urmat de responsabilitate sociala al unei mari companii, compania Profi, care si-a stabilit un program de comercializare a produselor autohtone, mai ales din zona mestesugurilor si a traditiei rurale. E un exemplu care merita urmat. Dincolo de asta, discutia despre patrimoniu a fost extrem de interesanta,” a spus Varujan Vosganian, prim-vicepresedinte al Uniunii Scriitorilor din Romania “Eu cred ca trebuie facut un adevarat masterplan, asa cum am facut pe infrastructura, in care sa inventariem tot patrimonial care trebuie consolidat, restaurat.”

In final, panelul Comunitate – Educatie si Intreprinderi sociale a abordat teme de acuta actualitatea precum intreprinderile sociale, punct vital in dezvoltarea comunitatilor locale; digitalizarea scolilor, fundamentul modernizarii societatii; si nu in ultimul rand, increderea, fundamentul soli al ineractiunilor in societate.

Pentru mine, si am simtit ca si pentru ceilalti participanti, intalnirea a fost sa ne arate ca se poate sa facem in Romania lucruri bune cand punem suflet si, atunci cand punem suflet, primim suflet, ceea ce e extraordinar!”, a afirmat Ruxandra Mercea, fondatoarea proiectului Scoala increderii si participant la acest ultim panel.

Cu sediul la Timisoara, PROFI este o companie romaneasca ce functioneaza exclusiv in aceasta tara. In prezent numara peste 1650 de magazine integrate si Partener, in mai bine de 830 de localitati, clasandu-se printre primii trei mari retaileri de la noi ca cifra de afaceri si drept cel mai mare angajator privat, cu peste 28.000 de angajati. Peste 94% din sortimentul retelei este achizitionat din tara si mai mult de 96% dintre partenerii sai de afaceri ei sunt din Romania: producatori si furnizori de alimente, firme de constructii si transport, furnizori de servicii, etc. PROFI este un puternic motor al economiei romanesti.

Modalitatile de sustinere a satului romanesc - Forum de Bun si Bine

  

Noutati

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

01-04-2025 Plati APIA

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a publicat Ghidul informativ „Sprijin financiar pentru intervențiile aferente sectorului apicol din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027” – ISA – PS 2024, Ediția 1, Revizia 2”, pe site-ul instituției: www.apia.org.ro, la link-ul: https://apia.org.ro/directia-masuri-de-piata/apicultura/anul-2025/. Mai multe>>

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

01-04-2025 Stiri agricole

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

După ce duminică juniorul Paul Cordea a deschis drumul pentru România la World Butchers’ Challenge - Paris 2025, luni, 31 martie, a fost rândul seniorilor să intre în arenă.Echipa care a concurat cot la cot cu cei mai buni măcelari ai lumii a fost formată din Gabriel Arghir (Macelleria Torelli, Torino, Italia), Sandu Mirea (Auchan Drumul Taberei, București), Ciprian Irimia (Raitar, Suceava), Adrian Petre (Carne și sare, București), Georgian-Marius Petre (Cathedral Distribution, Buzău), Bíró Jáno... Mai multe>>

Nagy Atilla - fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

Nagy Atilla -  fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

Performanța în agricultură este condiționată de numeroase aspecte, factori de mediu ori decizii potrivite. A alege genetica potrivită pentru propria fermă este unul dintre elementele cheie pe care reprezentanții companiei Corteva Agriscience le evidențiază ori de câte ori au loc întâlniri cu fermierii. Probabil acesta este și unul dintre motivele pentru care fermierii aleg constant hibrizii Pioneer și astfel rezultă colaborări ce durează zeci de ani. Este și exemplul următorului fermier campion... Mai multe>>

P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor

Tradiție și succes. Acestea sunt doar două dintre cuvintele care pot descrie pe scurt activitatea companiei Corteva Agriscience de-a lungul timpului. Încă de la debutul pe piața din România, hibrizii Pioneer au intrat în grațiile fermierilor și au devenit o alegere constantă datorită producțiilor ridicate obținute an de an. Acesta a fost unul dintre motivele lansării campaniei Fermier campion, iar în cele ce urmează regăsim povestea familiei Holhoș care, după mai multe testări, a rămas fidelă hi... Mai multe>>

Ce este lacul pentru cărămida grătar și când ai nevoie de el?

26-03-2025 Constructii, instalatii, echipamente

Ce este lacul pentru cărămida grătar și când ai nevoie de el?

Ai observat că grătarul tău din cărămidă începe să-și piardă culoarea și să se degradeze în timp? Sau poate vrei să-l protejezi de ploaie, îngheț și grăsimea încinsă care poate păta suprafața? Dacă ai un grătar din cărămidă în curte, probabil că te-ai confruntat deja cu aceste probleme. Expunerea constantă la intemperii, temperaturile ridicate și depunerile de grăsime pot deteriora aspectul și structura grătarului, scurtându-i durata de viață.    Mai multe>>

Agro & Auto Expo

25-03-2025 Targuri si expozitii

Agro & Auto Expo

În perioada 28-30 Martie 2025 se va desfășura prima ediție Agro&Auto Expo Tărgu Mures, un eveniment de excepție dedicat promovării și prezentării utilajelor agricole , echipamente pentru ferme si grădină, industriei alimentare, industria auto. Agro & Auto Expo – inovație și tradiție într-un singur loc! Locația evenimentului: Parcarea Aushopping Târgu Mureș, Bulevardul 1 Decembrie 1918, spre Corunca. Data eveniment: 28-30 martie 2025, programul expoziție între orele 10.00-20.00 De... Mai multe>>

Floarea soarelui - Fertilizarea de bază asigură un start bun culturii !

21-03-2025 Floarea soarelui

Floarea soarelui - Fertilizarea de bază asigură un start bun culturii !

Perioada critică pentru nutriția cu N,P,K a culturii de floarea soarelui începe din primele faze de vegetație, efectul lipsei acestora în această etapă nu poate fi compensată ulterior !Strategia de fertilizare a culturii de floarea soarelui trebuie să ia în considerare particularitățile biologice ale plantei, condițiile pedoclimatice, consumul specific și producția scontată. Mai multe>>

IulianCântar lansează gama de Generatoare PTO marca Schneeberger pe piața din România

20-03-2025 Masini, utilaje, instalatii

IulianCântar lansează gama de Generatoare PTO  marca Schneeberger pe piața din România

IulianCântar, divizie a Grupului SILOBAG, se numără printre cei mai importanți producători autohtoni de cântare auto și cântare platformă omologate, certificate SRAC, și de aparatură de laborator pentru testarea cerealelor. IulianCântar anunță extinderea portofoliului de produse prin introducerea generatoarelor PTO produse de Schneeberger, Austria, o soluție eficientă pentru ferme și industria agricolă.Aceste produse sunt lansate în premieră pe piața din România, IulianCântar fiind unic importa... Mai multe>>

Omnia Europe SA își extinde investițiile în Medgidia, România, și lansează un nou proiect de porumb waxy

20-03-2025 Porumb

Omnia Europe SA își extinde investițiile în Medgidia, România, și lansează un nou proiect de porumb waxy

Omnia Europe este o companie agribusiness de top, specializată în procesarea porumbului și producția de materii prime de înaltă calitate. Fiind cel mai mare procesator din Europa de Sud-Est, Omnia Europe joacă un rol esențial în furnizarea de ingrediente indispensabile pentru industriile de ulei și furaje. Operațiunile companiei se extind la nivel global, exportând produse în aproximativ 55 de țări. Mai multe>>

Sfaturi pentru o cultură de floarea-soarelui de succes

15-03-2025 Floarea soarelui

Sfaturi pentru o cultură de floarea-soarelui de succes

Floarea-soarelui este o cultură valoroasă, cu numeroase utilizări, de la producția de ulei până la utilizarea semințelor în industria alimentară. Totuși, cultura de floarea-soarelui nu este lipsită de provocări. Fermierii se confruntă cu decizii complexe, cum ar fi alegerea hibridului potrivit, pregătirea corespunzătoare a solului, fertilizarea adecvată și gestionarea bolilor. Aceste aspecte, deși pot părea dificile, pot fi gestionate cu succes prin informare și planificare corespunzătoare.... Mai multe>>

Care sunt avantajele utilizării unui motocultor?

25-02-2025 Utilaje agricole

Care sunt avantajele utilizării unui motocultor?

Dacă ai un teren de lucrat, fie că vorbim despre o mică grădină de legume sau o suprafață mai extinsă de cultivat, un motocultor poate deveni aliatul tău de nădejde. Acesta este mai mult decât un simplu utilaj agricol – reprezintă o investiție în productivitate, sănătate și chiar în calitatea vieții tale. Descoperă în rândurile următoare modul în care acest echipament îți poate transforma radical modul în care îți gestionezi terenul. Mai multe>>