Ieri seara s-a incheiat la Bucuresti Forum de Bun si Bine, primul eveniment CSR integrat dedicat de PROFI atat organizatiilor care fac bine, cat si producatorilor locali, punand in discutie modalitati de sustinere a satului romanesc si a identitatii acestuia.
“Am invitat alaturi de noi ministri, secretari de stat, rectori, directori ai unor agentii nationale guvernamentale, autoritati locale, ong-uri si membri ai mediului de afaceri deoarece avem convingerea ca doar cautand impreuna putem gasi solutii viabile la numeroasele probleme care confrunta azi societatea romaneasca in gneral si satul in particular” declara Calin Costinas, director general adjunct al lantului de magazine PROFI.
“Pe parcursul zilei mai bine de 500 de persoane au participat la evenimentele noastre, iar Forumul a reunit peste 30 de organizatii nonguvernamentale, mai bine de 50 de producatori locali, peste 50 de persoane publice, care in cadrul a patru paneluri au explorat teme precum sanatatea, educatia, producatorii locali si valorile traditionale, cultura si intreprinderile sociale”, adauga Gabriela Sirbu, director de sustenabilitate PROFI, organizatorul evenimentului.
Participantii la panelul Producatori locali au discutat despre protejarea si stimularea traditiilor si inovatiilor producatorilor locali, masuri de sustinere a acestora si de crestere a consumului de produse romanesti. Ei s-au oprit si asupra importantei pe care sustinerea acestor producatori si a nevoilor alimentare in continua crestere o reprezinta pentru economia tarii.
“Apreciez in primul rand faptul ca Profi, un retailer, se preocupa si de partea asta calitativ sociala a productiei agricole, incercand sa promoveze produse locale cu toate dificultatile pe care inca le avem in unele zone din Romania,” a declarat la finalul panelului Dacian Ciolos, fost prim ministru al Romaniei si Comisar European pentru agricultura si dezvoltare rurala. “Dincolo de faptul ca Profi are o platforma nationala pe care poate pune in valoare produsele locale, produsele traditionale, cred ca mai e o dimensiune importanta: Profi poate sa ajute la schimb de bune practici, pentru ca nu mai trebuie sa ne uitam in afara tarii la exemple pozitive, le avem in tara deja, dar unii sunt mai avansati decat altii in diferite zone din Romania. Profi s-a angajat la nivel national in procesul de a descoperi acesti jucatori si de a-i ajuta sa ajunga la raft; dincolo de ajutorul dat consumatorului poate sa-i ajute si pe producatori sa invete unii de la altii si sa capitalizeze aceasta experienta”.
Dr. Ioan Oleleu, vicepresedinte al Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, si domnia sa participant la acest panel, a afirmat: Proiectul Profi de sustinere a micilor producatori s-a bucurat inca de la inceput de apreciere si din partea consumatorilor si din partea celor care proceseaza cantitati mici de produse alimentare, fie ca vorbim de produse alimentare de origine animala sau de origine non-animala; este o gura de oxygen, un exemplu care obligatoriu trebuie multiplicat la nivel national. Intalnirea de azi este foarte importanta pentru ca un parteneriat corect intre institutiile statului si mediul de afaceri este cheia succesului.
La randul sau, Deputatul Daniel Constantin, fost ministru al agriculturii, a spus: “Initiativa este laudabila mai ales ca Romania trebuie sa faca eforturi, nu doar autoritatile, cu totii trebuie sa facem eforturi astfel incat produsele romanesti sa ajunga pe rafturi. Asa cum am spus si in interventia mea, Romania produce suficient astfel incat sa ne asiguram consumul national. Numai ca importam, din pacate, si deficitul ajunge la 3 mld de euro din cauza ca multe produse nu au sansa sa ajunga pe raftul magazinelor. Si aici apreciez efortul pe care il face Profi. Ar trebui si noi sa venim in intampinarea, mult mai mult decat am facut-o, acelor producatori ca sa poata sa-si desfaca marfa si sa faca fata competitiei pana la urma. Asta inseamna piata unica la care avem acces, sa fim competitivi ii relatia cu alte produse care vin.”
In panelul intitulat Comunitate – Sanatate, onorat de participarea fondatoarei Fundatiei Renasterea, doamna Mihaela Geoana. discutiile s-au axat pe grija pentru sanatatea si bunastarea comunitatii, pe conectarea comunitatilor si rolul CSR in initiativele de sanatate.
“Ma bucur foarte mult ca am participat la acest eveniment cu totul deosebit pentru ca arata o fata frumoasa a Romaniei, niste oameni deosebiti care isi dedica timpul, energia, priceperea si banii pentru a ajuta semenii aflati in nevoie, in suferinta. Este acea comunitate care arata ca este mare si da speranta pentru viitorul Romaniei deoarece energia pozitiva a acestor oameni reprezinta o baterie extraordinara care sa asigure functionarea, resuscitarea, renasterea acestei tari,” afirma Prof. dr. Sandesc Dorel, Presedintele Societatii Romane de Anestezie si Terapie Intensiva. Ca om implicat in voluntariat, cred ca a ajuta semenii tai neconditionat, fara niciun interes personal, reprezinta cea mai buna investitie in aceasta viata, pentru ca ea iti da in sine o satisfactie cu totul speciala”.
Panelul Comunitate – Cultura a dezbatut aspecte legate de antreprenoriatul cultural, fiind prezentate proiecte de succes care sarbatoresc si promoveaza artele, mestesugurile si traditiile locale, contribuind atat la conservarea culturala, cat si la cresterea economica. Participantii au discutat totodata despre diversitatea culturala si incluziune, respectiv despre rolul CSR in construirea de comunitati armonioase.
“Am avut prilejul sa intalnesc aici unul dintre exemplele demne de urmat de responsabilitate sociala al unei mari companii, compania Profi, care si-a stabilit un program de comercializare a produselor autohtone, mai ales din zona mestesugurilor si a traditiei rurale. E un exemplu care merita urmat. Dincolo de asta, discutia despre patrimoniu a fost extrem de interesanta,” a spus Varujan Vosganian, prim-vicepresedinte al Uniunii Scriitorilor din Romania “Eu cred ca trebuie facut un adevarat masterplan, asa cum am facut pe infrastructura, in care sa inventariem tot patrimonial care trebuie consolidat, restaurat.”
In final, panelul Comunitate – Educatie si Intreprinderi sociale a abordat teme de acuta actualitatea precum intreprinderile sociale, punct vital in dezvoltarea comunitatilor locale; digitalizarea scolilor, fundamentul modernizarii societatii; si nu in ultimul rand, increderea, fundamentul soli al ineractiunilor in societate.
“Pentru mine, si am simtit ca si pentru ceilalti participanti, intalnirea a fost sa ne arate ca se poate sa facem in Romania lucruri bune cand punem suflet si, atunci cand punem suflet, primim suflet, ceea ce e extraordinar!”, a afirmat Ruxandra Mercea, fondatoarea proiectului Scoala increderii si participant la acest ultim panel.
Cu sediul la Timisoara, PROFI este o companie romaneasca ce functioneaza exclusiv in aceasta tara. In prezent numara peste 1650 de magazine integrate si Partener, in mai bine de 830 de localitati, clasandu-se printre primii trei mari retaileri de la noi ca cifra de afaceri si drept cel mai mare angajator privat, cu peste 28.000 de angajati. Peste 94% din sortimentul retelei este achizitionat din tara si mai mult de 96% dintre partenerii sai de afaceri ei sunt din Romania: producatori si furnizori de alimente, firme de constructii si transport, furnizori de servicii, etc. PROFI este un puternic motor al economiei romanesti.
15-05-2025 Stiri agricole
AgriPortal Romania va desfășura în prima săptămână a lunii iunie Crop Tour 2025, un eveniment dedicat evaluării condițiilor de cultură și perspectivelor de recolta. În cadrul acestuia, vom colecta informații esențiale privind starea culturilor agricole din diverse regiuni ale țării. Mai multe>>
13-05-2025 Produse traditionale
Săptămâna Bucătăriei Turcești, celebrarea anuală a patrimoniului culinar bogat al Turciei, revine cu cea de-a patra ediție între 21 și 27 mai, pentru a sărbători metode de gătit durabile, sănătoase și tradiționale. Tema din acest an, „Preparatele Clasice ale Bucătăriei Turcești”, evidențiază rețetele clasice atemporale. Mai multe>>
08-05-2025 Invatamant agricol
Campusul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca își deschide porțile sâmbătă, 10 mai 2025, pentru sute de liceeni pasionați de științele vieții. ”Green Campus 2025 - Facultatea e mai cool decât credeai!” este evenimentul dedicat în fiecare an tinerilor care nu cunosc încă programele atractive de studii de licență ale Facultății de Zootehnie și Biotehnologii: Zootehnie; Biotehnologii; Comportamentul și bunăstarea animalelor. Mai multe>>
08-05-2025 Protectia mediului
În lumina raționalizării apei din cauza secetei, care a afectat zeci de mii de persoane în șase județe din România în 2024, un nou raport al mișcării Salvează Solul identifică degradarea solului drept un factor-cheie care accentuează criza apei. Mai multe>>
08-05-2025 Afaceri agricole
România are aproximativ o treime din totalul fermelor din UE, însă 90% dintre acestea au sub cinci hectare, adică sunt ferme de subzistență. Impact Hub Bucharest (reprezentantul EIT Food în România), în parteneriat cu Startarium, a lansat cea de-a patra ediție a raportului privind startupurile românești din AgriFood, care oferă o analiză cuprinzătoare a ecosistemului: „Romanian AgriFood Startups Overview Report 2024”. Mai multe>>
08-05-2025 Utilaje agricole
Motocultorul a devenit rapid una dintre cele mai utile unelte din gospodărie, mai ales dacă lucrezi solul în mod constant. Nu doar că te scapă de efort fizic inutil, dar îți oferă și o eficiență mult mai mare în toate lucrările agricole. Însă, pentru a profita din plin de avantajele sale, ai nevoie de accesoriile potrivite. Cu ajutorul lor, munca devine mai ușoară, mai rapidă și, cel mai important, mai bine făcută. Dacă ai în vedere achiziția sau ai deja un motocultor, informațiile menționate în... Mai multe>>
07-05-2025 Targuri si expozitii
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), cu sprijinul Cooperativei Agricole Caprirom Sud Muntenia, organizează în perioada 8–10 mai 2025, în curtea instituției, „Târgul de produse tradiționale”. Evenimentul se desfășoară în contextul Zilei Europei și celebrează contribuția României la dezvoltarea Politicii Agricole Comune, promovând produsele agroalimentare autentice, certificate și atestate la nivel național și european. Mai multe>>
07-05-2025 Protectia mediului
Fundația WorldSkills România a implementat în peste 300 de școli din România ediția 2024-2025 a programului Educație despre biodiversitate în spații urbane, în cadrul proiectului Acțiuni verzi, viitor durabil. Au fost organizate 3 evenimente de tipul Urban Greening Days la București, Iași și Ciumbrud, care au adus împreună elevi, experți și companii din domeniul înverzirii urbane, ce au ca scop comun soluționarea unei provocări reale din mediul urban actual. Mai multe>>
03-05-2025 APIA
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii Intervenției DR-02: Agro-mediu și climă pe terenuri arabile - Pachet 4 ,,Culturi verzi”, că în anul 2025, angajamentele aflate în derulare din Campania 2024 se adaptează (în perioada de depunere a Cererilor de plată) la condițiile prevăzute de Planul strategic PAC 2023-2027. Mai multe>>
29-04-2025 Alimentatie sanatoasa
București, 29 aprilie 2025 – Românii își doresc să mănânce sănătos, însă datele studiului „Educația alimentară în România” realizat de AGRICOLA și iVox arată că există o discrepanță între intenție și practică. Peste 77% dintre respondenți au declarat că prioritizează alimentația sănătoasă în mare și în foarte mare măsură, însă doar 4 din 10 își evaluează calitatea alimentației ca fiind „bună”, iar 5 din 10 o descriu drept „medie”. Mai multe>>
29-04-2025 Stiri agricole
Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>