Proiecte de peste 700 milioane de euro au fost primite de APDRP
Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) a primit 918 proiecte in sesiunea din luna martie de depunere a proiectelor pentru Programul National pentru Dezvoltare Rurala, cu valoarea totala de 728,71 milioane de euro.
Astfel, alocarea aferenta lunii martie, de 194,31 milioane de euro, a fost cu mult depasita de valoarea proiectelor primite in acest interval.
Pentru modernizarea exploatatiilor agricole (Masura 121) au fost depuse 708 proiecte, avand valoarea totala de 291,26 milioane de euro.
La masura 322, cea pentru renovarea satelor, s-au depus 194 de proiecte, cu valoarea totala de 405,98 milione de euro. Primaria comunei Archis a depus primul proiect din judetul Arad, in cadrul masurii 322 de renovare si modernizare a satelor. Proiectul consta in reabilitarea si modernizarea drumului comunal cu fonduri FEADR.
De asemenea, au fost depuse 16 proiecte pentru Masura 123 – Cresterea valorii adaugate a produselor agricole si silvice – valoarea totala a acestora fiind de 31,45 milioane de euro.
Proiectele depuse in luna martie vor intra in etapa de evaluare, iar beneficiarii vor fi notificati in cel mai scurt timp despre rezultatul acestui proces.
Proiectele depuse si declarate conforme (etapa de conformitate presupune verificarea cererii de finantare, daca a fost corect completata, daca contine si sunt corecte toate anexele tehnice si administrative in doua exemplare si daca cererea de finantare este prezentata in format electronic si tiparit) vor intra in etapa de evaluare.
Evaluarea, mai exact verificarea eligibilitatii proiectului, presupune verificarea eligibilitatii solicitantului, a criteriilor de eligibilitate si selectie specifice tipului de investitie, a bugetului indicativ al proiectului, a studiului de fezabilitate si a tuturor documentelor anexate. Ulterior acestei etape, proiectele declarate eligibile, vor fi supuse unui sistem de selectie, in baza caruia fiecare proiect este punctat, conform unui set de criterii de selectie prezentat in Ghidul Solicitantului aferent fiecarui tip de investitie in parte.
Beneficiarii vor fi notificati in cel mai scurt timp despre rezultatul acestui proces, indiferent daca proiectul a fost sau nu admis spre finantare prin Fondul European Agricole pentru Dezvoltare Rurala (FEADR).
Sfaturi utile pentru depunerea proiectelor prin FEADR
Primul pas care trebuie facut de catre solicitant este multiplicarea Cererii de finantare în doua exemplare. Originalul si o copie a cererii de finantare, Impreuna cu formatul electronic (CD) se depun la OJPDRP. Ele sunt depuse personal de catre reprezentantul legal, asa cum este precizat In formularul Cererii de finantare sau de un Imputernicit prin procura legalizata (In original) la OJPDRP, Inaintea datei de incheiere a sesiunii de primire a proiectelor.
Forma electronica va contine Cererea de finantare si partea economica a studiului de fezabilitate sau a memoriului justificativ. Solicitantul trebuie sa se asigure ca mai detine un exemplar al Cererii de finantare.
Exemplarul original va avea inscris pe coperta, in partea superioara dreapta, mentiunea «ORIGINAL». Fiecare pagina va purta stampila solicitantului (semnatura, in cazul persoanelor fizice).
Pentru acele documente originale care raman in posesia solicitantului (act de proprietate, bilant contabil vizat de administratia financiara etc.), copiile trebuie sa contina mentiunea „Conform cu originalul” si sa fie semnate de catre reprezentantul legal al solicitantului. Daca proiectul este amplasat pe teritoriul mai multor judete acesta va fi depus la OJPDRP din judetul pe raza caruia investitia este predominanta din punct de vedere valoric.
Documente obligatorii pentru intocmirea proiectului
Fermierii, care nu au depus inca proiecte se pot pregati pentru urmatoarea sesiune. Documentelor obligatorii care trebuie atasate Cererii de finantare pentru intocmirea proiectului nu sunt putine.
Pentru proiectele care nu prevad lucrări de construcţii-montaj trebuie aviz justificativ. Niciun proiect nu poate fi prezentat spre avizare fara un studiu de fezabilitate sau fara documentatia de avizare a lucrarilor de interventii, actualizat conform continutului cadru si metodologiei stipulate in HG nr. 28/09.01.2008 si avizat conform legislatiei in vigoare.
Pentru proiectele care vizează investitii asupra obiectivelor de patrimoniu, solicitantul va prezenta si documentatia intocmita conform "Continutului Cadru al documentatiilor de restaurare a monumentelor" sau documentatie avizata de Directia judeţeana de Cultura.
Pentru proiectele integrate, care vizează lucrari de construcţii-montaj, studiul de fezabilitate sau documentatia de avizare a lucrarilor de intervenţie se realizeaza pentru fiecare tip de actiune, integrarea realizandu-se printr-un deviz general centralizator de catre proiectantul care elaboreaza documentatia aferenta investitiei majoritare. Studiile de fezabilitate aferente vor fi licitate intr-un singur pachet.
Pentru proiectele integrate care vizeaza atat lucrari de constructii-montaj, cat si actiuni de achizitii simple, studiul de fezabilitate va include si descrierea acestor actiuni.
In cazul investitiilor care nu se supun achizitiilor publice, in estimarea costurilor investitiei, proiectantul va compara baza de date de preturi afisata pe site-ul APDRP si in situatia in care preturile aferente bunurilor si serviciilor incluse in proiect nu se regasesc sau nu se incadreaza in limitele din baza de date, proiectantul va atasa trei oferte pe baza carora a intocmit bugetul estimativ.
In ceea ce priveste preturile lucrarilor incluse in proiect, proiectantul va mentiona sursa de preturi folosita.
Solicitantul trebuie sa obtina si sa anexeze cererii de finantare si certificatul de urbanism sau autorizatia de construire. In certificatul de urbanism trebuie specificat numele proiectului sau al investitiei exact cum este mentionat in Cererea de finantare.
Prevederea nu se aplica proiectelor integrate.
03-04-2025 Stiri agricole
Controlul dăunătorilor de sol și foliari în absența tratamentului semințelor cu produse neonicotinoide În contextul suspendării autorizației temporare de utilizare a produselor neonicotinoide la tratamentul semințelor de porumb și floarea-soarelui Compania ADAMA sprijină cultivatorii și cultivarea în siguranță a culturilor de porumb și floarea-soarelui cu portofoliul de produse adaptat pentru controlul dăunătorilor de sol și foliari Mai multe>>
03-04-2025 Stiri agricole
Fundația Pădurea de Mâine anunță deschiderea unei noi runde de finanțări nerambursabile în cadrul programului Comunitățile Pădurii de Mâine. Pentru anul 2025, bugetul alocat este de 150.000 de Euro, iar granturile pot ajunge la 30.000 de Euro pentru un proiect. Proiectele pot fi depuse până pe 15 mai 2025. A patra ediție a programului de granturi Comunitățile Pădurii de Mâine debutează pe 1 aprilie 2025. Programul urmărește să stimuleze dezvoltarea durabilă a comunităților care depind de pădure... Mai multe>>
03-04-2025 Stiri agricole
Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025 București, 2 aprilie 2025. Impact Hub Bucharest, în parteneriat cu EIT Food, a deschis înscrierile pentru Empowering Women in Agrifood (EWA), dedicat antreprenoarelor și proiectelor create de acestea în domeniul agroalimentar. Empowering Women in Agrifood este un program de accelerare dezvoltat de EIT Food, cea mai mare comunitate de inovare alimentară din lume. EIT Food este s... Mai multe>>
02-04-2025 Targuri si expozitii
În perioada 7 – 16 aprilie, Învie Tradiția vă invită să pășiți într-un univers al tradiției românești autentice, la Târgul de Paște organizat în showroom-ul nostru din Str. Mihai Eminescu nr. 142, București. O călătorie printre borcane cu bunătăți, coșuri cadou tradiționale, ouă încondeiate și alte comori meșteșugite cu grijă – toate menite să aducă în casele voastre bucuria Paștelui, așa cum era altădată. Mai multe>>
02-04-2025 Stiri agricole
Echipa „Măcelari de Elită” și-a încheiat prima participare la World Butchers’ Challenge (WBC) 2025 cu un impact semnificativ asupra comunității internaționale a măcelarilor, deschizând noi oportunități pentru viitor.„Fiind prima dată când a participat la World Butchers' Challenge, România a făcut o impresie puternică în competiție. Întreaga echipă ar trebui să fie incredibil de mândră de prezentarea ambițioasă, minuțioasă și impresionantă. Felicitări!”, a declarat Ashley Gray, CEO WBC. Mai multe>>
01-04-2025 Plati APIA
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a publicat Ghidul informativ „Sprijin financiar pentru intervențiile aferente sectorului apicol din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027” – ISA – PS 2024, Ediția 1, Revizia 2”, pe site-ul instituției: www.apia.org.ro, la link-ul: https://apia.org.ro/directia-masuri-de-piata/apicultura/anul-2025/. Mai multe>>
01-04-2025 Stiri agricole
După ce duminică juniorul Paul Cordea a deschis drumul pentru România la World Butchers’ Challenge - Paris 2025, luni, 31 martie, a fost rândul seniorilor să intre în arenă.Echipa care a concurat cot la cot cu cei mai buni măcelari ai lumii a fost formată din Gabriel Arghir (Macelleria Torelli, Torino, Italia), Sandu Mirea (Auchan Drumul Taberei, București), Ciprian Irimia (Raitar, Suceava), Adrian Petre (Carne și sare, București), Georgian-Marius Petre (Cathedral Distribution, Buzău), Bíró Jáno... Mai multe>>
26-03-2025 Stiri agricole
Performanța în agricultură este condiționată de numeroase aspecte, factori de mediu ori decizii potrivite. A alege genetica potrivită pentru propria fermă este unul dintre elementele cheie pe care reprezentanții companiei Corteva Agriscience le evidențiază ori de câte ori au loc întâlniri cu fermierii. Probabil acesta este și unul dintre motivele pentru care fermierii aleg constant hibrizii Pioneer și astfel rezultă colaborări ce durează zeci de ani. Este și exemplul următorului fermier campion... Mai multe>>
26-03-2025 Stiri agricole
Tradiție și succes. Acestea sunt doar două dintre cuvintele care pot descrie pe scurt activitatea companiei Corteva Agriscience de-a lungul timpului. Încă de la debutul pe piața din România, hibrizii Pioneer au intrat în grațiile fermierilor și au devenit o alegere constantă datorită producțiilor ridicate obținute an de an. Acesta a fost unul dintre motivele lansării campaniei Fermier campion, iar în cele ce urmează regăsim povestea familiei Holhoș care, după mai multe testări, a rămas fidelă hi... Mai multe>>
25-03-2025 Targuri si expozitii
În perioada 28-30 Martie 2025 se va desfășura prima ediție Agro&Auto Expo Tărgu Mures, un eveniment de excepție dedicat promovării și prezentării utilajelor agricole , echipamente pentru ferme si grădină, industriei alimentare, industria auto. Agro & Auto Expo – inovație și tradiție într-un singur loc! Locația evenimentului: Parcarea Aushopping Târgu Mureș, Bulevardul 1 Decembrie 1918, spre Corunca. Data eveniment: 28-30 martie 2025, programul expoziție între orele 10.00-20.00 De... Mai multe>>
21-10-2024 Targuri si expozitii
Începând cu 21 octombrie, Învie Tradiția vă invită să redescoperiți farmecul autentic al toamnei la târgul dedicat roadelor, unde borcanele cu bunătăți de odinioară vă așteaptă să le descoperiți. Fiecare produs aduce cu el gustul copilăriei și tradițiile de altădată, fiind pregătit cu grijă și măiestrie de meșteșugari pricepuți. Aici veți găsi delicii pentru toate gusturile – numai bune de savurat, dăruit sau adus acasă, pentru a păstra vii tradițiile. Mai multe>>
14-10-2024 Asigurari agricole
Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>