Proiecte de peste 700 milioane de euro au fost primite de APDRP
Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) a primit 918 proiecte in sesiunea din luna martie de depunere a proiectelor pentru Programul National pentru Dezvoltare Rurala, cu valoarea totala de 728,71 milioane de euro.
Astfel, alocarea aferenta lunii martie, de 194,31 milioane de euro, a fost cu mult depasita de valoarea proiectelor primite in acest interval.
Pentru modernizarea exploatatiilor agricole (Masura 121) au fost depuse 708 proiecte, avand valoarea totala de 291,26 milioane de euro.
La masura 322, cea pentru renovarea satelor, s-au depus 194 de proiecte, cu valoarea totala de 405,98 milione de euro. Primaria comunei Archis a depus primul proiect din judetul Arad, in cadrul masurii 322 de renovare si modernizare a satelor. Proiectul consta in reabilitarea si modernizarea drumului comunal cu fonduri FEADR.
De asemenea, au fost depuse 16 proiecte pentru Masura 123 – Cresterea valorii adaugate a produselor agricole si silvice – valoarea totala a acestora fiind de 31,45 milioane de euro.
Proiectele depuse in luna martie vor intra in etapa de evaluare, iar beneficiarii vor fi notificati in cel mai scurt timp despre rezultatul acestui proces.
Proiectele depuse si declarate conforme (etapa de conformitate presupune verificarea cererii de finantare, daca a fost corect completata, daca contine si sunt corecte toate anexele tehnice si administrative in doua exemplare si daca cererea de finantare este prezentata in format electronic si tiparit) vor intra in etapa de evaluare.
Evaluarea, mai exact verificarea eligibilitatii proiectului, presupune verificarea eligibilitatii solicitantului, a criteriilor de eligibilitate si selectie specifice tipului de investitie, a bugetului indicativ al proiectului, a studiului de fezabilitate si a tuturor documentelor anexate. Ulterior acestei etape, proiectele declarate eligibile, vor fi supuse unui sistem de selectie, in baza caruia fiecare proiect este punctat, conform unui set de criterii de selectie prezentat in Ghidul Solicitantului aferent fiecarui tip de investitie in parte.
Beneficiarii vor fi notificati in cel mai scurt timp despre rezultatul acestui proces, indiferent daca proiectul a fost sau nu admis spre finantare prin Fondul European Agricole pentru Dezvoltare Rurala (FEADR).
Sfaturi utile pentru depunerea proiectelor prin FEADR
Primul pas care trebuie facut de catre solicitant este multiplicarea Cererii de finantare în doua exemplare. Originalul si o copie a cererii de finantare, Impreuna cu formatul electronic (CD) se depun la OJPDRP. Ele sunt depuse personal de catre reprezentantul legal, asa cum este precizat In formularul Cererii de finantare sau de un Imputernicit prin procura legalizata (In original) la OJPDRP, Inaintea datei de incheiere a sesiunii de primire a proiectelor.
Forma electronica va contine Cererea de finantare si partea economica a studiului de fezabilitate sau a memoriului justificativ. Solicitantul trebuie sa se asigure ca mai detine un exemplar al Cererii de finantare.
Exemplarul original va avea inscris pe coperta, in partea superioara dreapta, mentiunea «ORIGINAL». Fiecare pagina va purta stampila solicitantului (semnatura, in cazul persoanelor fizice).
Pentru acele documente originale care raman in posesia solicitantului (act de proprietate, bilant contabil vizat de administratia financiara etc.), copiile trebuie sa contina mentiunea „Conform cu originalul” si sa fie semnate de catre reprezentantul legal al solicitantului. Daca proiectul este amplasat pe teritoriul mai multor judete acesta va fi depus la OJPDRP din judetul pe raza caruia investitia este predominanta din punct de vedere valoric.
Documente obligatorii pentru intocmirea proiectului
Fermierii, care nu au depus inca proiecte se pot pregati pentru urmatoarea sesiune. Documentelor obligatorii care trebuie atasate Cererii de finantare pentru intocmirea proiectului nu sunt putine.
Pentru proiectele care nu prevad lucrări de construcţii-montaj trebuie aviz justificativ. Niciun proiect nu poate fi prezentat spre avizare fara un studiu de fezabilitate sau fara documentatia de avizare a lucrarilor de interventii, actualizat conform continutului cadru si metodologiei stipulate in HG nr. 28/09.01.2008 si avizat conform legislatiei in vigoare.
Pentru proiectele care vizează investitii asupra obiectivelor de patrimoniu, solicitantul va prezenta si documentatia intocmita conform "Continutului Cadru al documentatiilor de restaurare a monumentelor" sau documentatie avizata de Directia judeţeana de Cultura.
Pentru proiectele integrate, care vizează lucrari de construcţii-montaj, studiul de fezabilitate sau documentatia de avizare a lucrarilor de intervenţie se realizeaza pentru fiecare tip de actiune, integrarea realizandu-se printr-un deviz general centralizator de catre proiectantul care elaboreaza documentatia aferenta investitiei majoritare. Studiile de fezabilitate aferente vor fi licitate intr-un singur pachet.
Pentru proiectele integrate care vizeaza atat lucrari de constructii-montaj, cat si actiuni de achizitii simple, studiul de fezabilitate va include si descrierea acestor actiuni.
In cazul investitiilor care nu se supun achizitiilor publice, in estimarea costurilor investitiei, proiectantul va compara baza de date de preturi afisata pe site-ul APDRP si in situatia in care preturile aferente bunurilor si serviciilor incluse in proiect nu se regasesc sau nu se incadreaza in limitele din baza de date, proiectantul va atasa trei oferte pe baza carora a intocmit bugetul estimativ.
In ceea ce priveste preturile lucrarilor incluse in proiect, proiectantul va mentiona sursa de preturi folosita.
Solicitantul trebuie sa obtina si sa anexeze cererii de finantare si certificatul de urbanism sau autorizatia de construire. In certificatul de urbanism trebuie specificat numele proiectului sau al investitiei exact cum este mentionat in Cererea de finantare.
Prevederea nu se aplica proiectelor integrate.
02-07-2025 APIA
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>
02-07-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>
28-06-2025 Informatii utile
InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>
27-06-2025 Stiri agricole
Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 ( https://ros.ms/r4PrN ). Mai multe>>
27-06-2025 Stiri agricole
Cum reparăm un deficit de miliarde și construim o industrie agroalimentară competitivă? Există o ironie greu de ignorat în peisajul economic al României. Una dintre cele mai fertile țări din Europa importă majoritatea alimentelor pe care le consumă. Rafturile din retail spun povestea unui paradox devenit cotidian: carne procesată din vest, lactate din centrul Europei, dulciuri și conserve de oriunde, mai puțin de aici. Și asta într-o țară care are pământ fertil, tradiție agricolă, și ... Mai multe>>
27-06-2025 Stiri agricole
Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, anunță lansarea seriei video „ADN de Fermier”, realizată în parteneriat cu emisiunea Agro Jurnal de pe canalul național Digi 24. Episoadele vor fi difuzate lunar pe parcursul întregului an și sunt concepute pentru a evidenția rolul tranziției generaționale în agricultura românească. Mai multe>>
23-06-2025 Stiri agricole
București, 23.06.2025 — Compania IAA – Intervenții Active în Atmosferă atrage atenția asupra unei situații critice care pune în pericol funcționarea întregului sistem național de combatere a căderilor de grindină și de stimulare a precipitațiilor.https://www.youtube.com/watch?v=7GAxhsfgCPw Mai multe>>
21-06-2025 Stiri agricole
20 iunie 2025, Sediul Autorității pentru Digitalizarea României (ADR)Prin acest protocol, Clubul Fermierilor Români și Autoritatea pentru Digitalizarea României își propun:- Să sprijine adoptarea tehnologiei digitale în ferme prin inițiative de formare și consiliere,- Să faciliteze accesul la finanțări pentru proiecte de digitalizare- Să contribuie la reducerea decalajului digital și la creșterea competitivității fermierilor români pe piața europeană. Mai multe>>
20-06-2025 Marketing agroalimentar
Napolact marchează un nou record de prezență în gospodăriile din România, atingând un nivel istoric de 45%, conform datelor aferente primului trimestru din 2025. Cu alte cuvinte, aproape 1 din 2 gospodării românești aleg Napolact, confirmând încrederea consumatorilor în calitatea și autenticitatea brandului. Mai multe>>
19-06-2025 Siguranta alimentara
Pe măsură ce lumea continuă să facă față efectelor vremii extreme și ale perturbărilor economice, securitatea alimentară rămâne una dintre cele mai presante priorități globale. Potrivit Raportului Global privind Criza Alimentară 20251, aproape 295 de milioane de oameni s-au confruntat cu insecuritate alimentară acută anul trecut, o creștere uluitoare față de anii anteriori. Mai multe>>
19-06-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început miercuri, 18 iunie 2025, transferul sumelor aferente Sprijinului Cuplat pentru Campania 2024. Peste 43.500 de fermieri vor beneficia de plăți în valoare totală de peste 60 de milioane de euro, fonduri provenite din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA). Mai multe>>
18-06-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg că a fost publicat în Monitorul Ofical al României nr. 549/13.06.2025, Ordinul nr. 213 din 12.06.2025 pentru completarea anexei la Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 117/2023 privind criteriile de eligibilitate, documentele justificative, condiţiile şi modul de implementare a intervenţiei IS-V-01 „Restructurarea şi reconversia plantaţiilor viticole” din cadrul Planului strategic PAC 2023-20... Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>