Proiecte de peste 700 milioane de euro au fost primite de APDRP
Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) a primit 918 proiecte in sesiunea din luna martie de depunere a proiectelor pentru Programul National pentru Dezvoltare Rurala, cu valoarea totala de 728,71 milioane de euro.
Astfel, alocarea aferenta lunii martie, de 194,31 milioane de euro, a fost cu mult depasita de valoarea proiectelor primite in acest interval.
Pentru modernizarea exploatatiilor agricole (Masura 121) au fost depuse 708 proiecte, avand valoarea totala de 291,26 milioane de euro.
La masura 322, cea pentru renovarea satelor, s-au depus 194 de proiecte, cu valoarea totala de 405,98 milione de euro. Primaria comunei Archis a depus primul proiect din judetul Arad, in cadrul masurii 322 de renovare si modernizare a satelor. Proiectul consta in reabilitarea si modernizarea drumului comunal cu fonduri FEADR.
De asemenea, au fost depuse 16 proiecte pentru Masura 123 – Cresterea valorii adaugate a produselor agricole si silvice – valoarea totala a acestora fiind de 31,45 milioane de euro.
Proiectele depuse in luna martie vor intra in etapa de evaluare, iar beneficiarii vor fi notificati in cel mai scurt timp despre rezultatul acestui proces.
Proiectele depuse si declarate conforme (etapa de conformitate presupune verificarea cererii de finantare, daca a fost corect completata, daca contine si sunt corecte toate anexele tehnice si administrative in doua exemplare si daca cererea de finantare este prezentata in format electronic si tiparit) vor intra in etapa de evaluare.
Evaluarea, mai exact verificarea eligibilitatii proiectului, presupune verificarea eligibilitatii solicitantului, a criteriilor de eligibilitate si selectie specifice tipului de investitie, a bugetului indicativ al proiectului, a studiului de fezabilitate si a tuturor documentelor anexate. Ulterior acestei etape, proiectele declarate eligibile, vor fi supuse unui sistem de selectie, in baza caruia fiecare proiect este punctat, conform unui set de criterii de selectie prezentat in Ghidul Solicitantului aferent fiecarui tip de investitie in parte.
Beneficiarii vor fi notificati in cel mai scurt timp despre rezultatul acestui proces, indiferent daca proiectul a fost sau nu admis spre finantare prin Fondul European Agricole pentru Dezvoltare Rurala (FEADR).
Sfaturi utile pentru depunerea proiectelor prin FEADR
Primul pas care trebuie facut de catre solicitant este multiplicarea Cererii de finantare în doua exemplare. Originalul si o copie a cererii de finantare, Impreuna cu formatul electronic (CD) se depun la OJPDRP. Ele sunt depuse personal de catre reprezentantul legal, asa cum este precizat In formularul Cererii de finantare sau de un Imputernicit prin procura legalizata (In original) la OJPDRP, Inaintea datei de incheiere a sesiunii de primire a proiectelor.
Forma electronica va contine Cererea de finantare si partea economica a studiului de fezabilitate sau a memoriului justificativ. Solicitantul trebuie sa se asigure ca mai detine un exemplar al Cererii de finantare.
Exemplarul original va avea inscris pe coperta, in partea superioara dreapta, mentiunea «ORIGINAL». Fiecare pagina va purta stampila solicitantului (semnatura, in cazul persoanelor fizice).
Pentru acele documente originale care raman in posesia solicitantului (act de proprietate, bilant contabil vizat de administratia financiara etc.), copiile trebuie sa contina mentiunea „Conform cu originalul” si sa fie semnate de catre reprezentantul legal al solicitantului. Daca proiectul este amplasat pe teritoriul mai multor judete acesta va fi depus la OJPDRP din judetul pe raza caruia investitia este predominanta din punct de vedere valoric.
Documente obligatorii pentru intocmirea proiectului
Fermierii, care nu au depus inca proiecte se pot pregati pentru urmatoarea sesiune. Documentelor obligatorii care trebuie atasate Cererii de finantare pentru intocmirea proiectului nu sunt putine.
Pentru proiectele care nu prevad lucrări de construcţii-montaj trebuie aviz justificativ. Niciun proiect nu poate fi prezentat spre avizare fara un studiu de fezabilitate sau fara documentatia de avizare a lucrarilor de interventii, actualizat conform continutului cadru si metodologiei stipulate in HG nr. 28/09.01.2008 si avizat conform legislatiei in vigoare.
Pentru proiectele care vizează investitii asupra obiectivelor de patrimoniu, solicitantul va prezenta si documentatia intocmita conform "Continutului Cadru al documentatiilor de restaurare a monumentelor" sau documentatie avizata de Directia judeţeana de Cultura.
Pentru proiectele integrate, care vizează lucrari de construcţii-montaj, studiul de fezabilitate sau documentatia de avizare a lucrarilor de intervenţie se realizeaza pentru fiecare tip de actiune, integrarea realizandu-se printr-un deviz general centralizator de catre proiectantul care elaboreaza documentatia aferenta investitiei majoritare. Studiile de fezabilitate aferente vor fi licitate intr-un singur pachet.
Pentru proiectele integrate care vizeaza atat lucrari de constructii-montaj, cat si actiuni de achizitii simple, studiul de fezabilitate va include si descrierea acestor actiuni.
In cazul investitiilor care nu se supun achizitiilor publice, in estimarea costurilor investitiei, proiectantul va compara baza de date de preturi afisata pe site-ul APDRP si in situatia in care preturile aferente bunurilor si serviciilor incluse in proiect nu se regasesc sau nu se incadreaza in limitele din baza de date, proiectantul va atasa trei oferte pe baza carora a intocmit bugetul estimativ.
In ceea ce priveste preturile lucrarilor incluse in proiect, proiectantul va mentiona sursa de preturi folosita.
Solicitantul trebuie sa obtina si sa anexeze cererii de finantare si certificatul de urbanism sau autorizatia de construire. In certificatul de urbanism trebuie specificat numele proiectului sau al investitiei exact cum este mentionat in Cererea de finantare.
Prevederea nu se aplica proiectelor integrate.
21-05-2025 Stiri agricole
● FieldBee aduce inovația pe teren ● Demonstrații practice ale soluțiilor de agricultură de precizie ● Conectare cu fermieri, parteneri și profesioniști din agricultură la evenimente cheie Mai multe>>
20-05-2025 Stiri agricole
Viitorul produsului unic TRINITY, erbicid cu aplicare de toamnă, cu trei substanțe active, cea mai lungă perioadă de protecție și spectru complet de buruieni combătute. Mai multe>>
15-05-2025 Stiri agricole
AgriPortal Romania va desfășura în prima săptămână a lunii iunie Crop Tour 2025, un eveniment dedicat evaluării condițiilor de cultură și perspectivelor de recolta. În cadrul acestuia, vom colecta informații esențiale privind starea culturilor agricole din diverse regiuni ale țării. Mai multe>>
08-05-2025 Afaceri agricole
România are aproximativ o treime din totalul fermelor din UE, însă 90% dintre acestea au sub cinci hectare, adică sunt ferme de subzistență. Impact Hub Bucharest (reprezentantul EIT Food în România), în parteneriat cu Startarium, a lansat cea de-a patra ediție a raportului privind startupurile românești din AgriFood, care oferă o analiză cuprinzătoare a ecosistemului: „Romanian AgriFood Startups Overview Report 2024”. Mai multe>>
07-05-2025 Targuri si expozitii
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), cu sprijinul Cooperativei Agricole Caprirom Sud Muntenia, organizează în perioada 8–10 mai 2025, în curtea instituției, „Târgul de produse tradiționale”. Evenimentul se desfășoară în contextul Zilei Europei și celebrează contribuția României la dezvoltarea Politicii Agricole Comune, promovând produsele agroalimentare autentice, certificate și atestate la nivel național și european. Mai multe>>
03-05-2025 APIA
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii Intervenției DR-02: Agro-mediu și climă pe terenuri arabile - Pachet 4 ,,Culturi verzi”, că în anul 2025, angajamentele aflate în derulare din Campania 2024 se adaptează (în perioada de depunere a Cererilor de plată) la condițiile prevăzute de Planul strategic PAC 2023-2027. Mai multe>>
29-04-2025 Stiri agricole
Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>
28-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică, Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>