Zece greseli care duc la falimentul afacerii

 

Afacerile sunt conduse de oameni cu dorinta de a castiga, iar ideea de esec este alungata din mintea multora. Toti ne dorim sa avem un inceput eventual modest, dar un viitor stralucit, cu multi clienti si profit cat mai mare. Pe parcurs insa apar multe obstacole si trebuie sa invatam sa trecem peste ele. 

 





 

Majoritatea intreprinderilor mici si mijlocii dau faliment din cauza unor probleme de organizare interna. Iata 10 greseli care duc la esecul unei afaceri si cinci sfaturi care ne ajuta sa le evitam.

  1. O idee neinspirata. Se intampla uneori ca o idee "unica" sa nu fie de fapt unica deloc sau ca piata sa fie deja foarte bine acoperita sau ca cererea sa fie mai mica in domeniul respectiv decat s-ar fi crezut. Efectuati o cercetare de piata inainte sa va aruncati in valtoarea afacerilor si verificati daca produsul dumneavoastra aduce ceva nou pe piata.
    |
  2. Un plan de afacere defectuos. Planul de afaceri reprezinta, in multe situatii, cheia spre succes. Esuarea in a va tine de plan, esuarea in a efectua cercetarea intensa de care este nevoie la inceput sau, mai obisnuit, esuarea in a cauta si cere un sfat profesionist, sunt modalitati comune de a incepe o afacere in mod gresit. Planificarea din timp este vitala fiecarei etape a afacerii si ar trebui sa constituie o preocupare permanenta.

  3. Lipsa de capital. In primii cativa ani de activitate, capitalul insuficient este o cauza comuna a esecului afacerilor. Un capital adecvat trebuie sa tina cont de o multitudine de cheltuieli si costuri pentru o perioada indelungata de timp. Unii prefera sa inceapa o afacere de la zero atunci cand pe piata exista de vanzare afaceri stabile. Cumpararea unei afaceri deja infiintate va poate scuti de obstacolele initiale ca stabilirea premizelor, cumpararea echipamentului si bineinteles gasirea primilor clienti. Desi cumpararea unei afaceri deja existente nu este o garantie catre succes, poate fi o solutie eficienta din punctul de vedere al costurilor.

  4. Lipsa de cunoastere a pietei. Sa va cunoasteti clientii si sa stiti ce vor ei cu adevarat este una din cerintele esentiale ale supravietuirii unei afaceri. Esecul in a mentine legatura cu clientii dumneavoastra prin lipsa unui plan concret de marketing si esecul in a tine pasul cu dorintele si nevoile lor schimbatoare constituie o reteta sigura spre dezastru.

  5. Rulajul banilor cash sau criza manageriala. Atunci cand suma de bani care iese din afacere este mai mica decat cea care intra exista o problema. Totusi, multe afaceri ignora aceasta problema si se ocupa de fiecare criza pe masura ce acestea apar. Chiar si companiile profitabile pot avea probleme grave datorita managementului defectuos al lichiditatilor. Ignorarea situatiei banilor cash duce, de obicei, la aparitia unor probleme din ce in ce mai grave.

  6. Faceti totul. Seful care se epuizeaza este o cauza mai obisnuita a problemelor decat neglijenta. Construirea unei echipe de angajati competenti cu responsabilitati si teluri stabilite va va acorda timpul necesar pentru a va concentra asupra problemelor de administrare si de dezvoltare a afacerii. Nici un lurcu nu este mai important pentru o afacere decat un management eficient. Un sef care se ocupa rareori de lucrurile marunte si isi pastreaza timpul necesar pentru a se concentra pe lucrurile cu adevarat importante.

  7. Lipsa unui control al afacerii. Este esential sa controlati afacerea dumneavoastra la fiecare nivel si sa aveti mecanismele de control potrivite la locul lor astfel incat orice problema potentiala sa fie rezolvata de la inceput, inainte sa fie prea tarziu. Extinderea creditului prea mult sau imprumutarea unei sume de bani prea mare sunt cauze comune a esecului.

  8. Protectie inadecvata. Lucruri rele se intampla afacerilor bune in fiecare zi. Fie ca sunt pagube provocate de foc sau inundatii, pierderi de pesonal important sau furt, protectia impotriva riscului va poate ajuta sa va asigurati in viitor.

  9. Esecul de a orienta afacerea dupa cerintele pietei. Nici o afacere nu se afla intr-un turn de fildes, izolat de restul pietei. Esecul de a tine seama de schimbarile din mediul de afaceri poate conduce la probleme. Ceea ce face concurenta, schimbarile in tehnologie la fel ca si schimbarile in comportamentul clientilor, trebuie sa fie monitorizate constant, iar planurile trebuie ajustate permanent pentru a face fata ritmului rapid in care se schimba lumea afacerilor.

  10. Dezvoltarea prea rapida. Pentru orice afacere o dezvoltare rapida si fara control poate fi mai periculoasa decat o crestere lenta. Cresterea prea rapida aduce cu sine riscul de a pierde controlul si o "intindere" a resurselor afacerii peste capaciatatea si bazele sale financiare.




Cum poate fi evitat esecul?

Intreprinzatorul trebuie sa fie flexibil si adaptabil la cerintele mediului de afaceri, flexibilitatea il va ajuta sa actioneze eficient int-un cadru dinamic. Fiecare antreprenor are modul sau specific de a initia si dezvolta o afacere, insa prevenirea esecului acesteia tine de doar cateva reguli.

1. Cunoasterea afacerii in profunzime. Inainte de a se lansa intr-o afacere, orice intreprinzator trebuie sa se asigure ca stie o serie de elemente teoretice si practice despre lumea afacerilor. Pe parcurs el trebuie sa fie sincer, sa isi recunoasca propriile defecte si lipsuri si sa actioneze in asa fel incat acestea sa nu influenteze mersul afacerii. O afacere mica functioneaza fara "plasa de protectie" si orice greseala poate conduce la esecul ei.

2. Desfasurarea afacerii dupa un plan. Nicio afacere nu se poate desfasura la intamplare. Aceasta ar conduce la haos si esec rapid. Totul trebuie sa se desfasoare dupa un plan care sa contina masuri inlantuite logic si inchegate intr-un tot.

3. Intelegerea formularilor de tip financiar. Intreprinzatorul nu trebuie sa fie specialist in finante sau contabilitate, dar trebuie sa fie in stare sa judece sau sa analizeze veniturile si vanzarile.

4. Administrarea resurselor financiare. Pentru a reusi demarcarea si dezvoltarea unei afaceri, trebuie sa se urmareasca permanent obtinerea unui profit maxim, prin imprimarea unui autentic stil de afacere, tuturor activitatilor desfasurate. Un rol esential il are o administrare rationala a resurselor financiare.

5. Cautarea asistentei profesionale. Pentru domeniile pe care intreprinzatorul nu le poate acoperi, trebuie sa apeleze la o echipa de consultanti competenti.


Autor: Cerasela Marin

www.newschannel.ro

 

Noutati

Miercurea Neagră a Agriculturii Europene

18-07-2025 Stiri agricole

Miercurea Neagră a Agriculturii Europene

Alianța pentru Agricultură și Cooperare la MARȘUL Copa și Cogeca simultan cu prezentarea Bugetului Financiar Multianual al UE 2028-2034. Mai multe>>

Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români

15-07-2025 Stiri agricole

Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români

Autor: Andrei Ciocoiu, Category Marketing Manager Seeds pentru România și Republica Moldova la Corteva Agriscience  Pe măsură ce agricultura globală evoluează pentru a răspunde nevoilor nutriționale ale unei populații în creștere, accentul se mută tot mai mult către soluții inteligente și reziliente, care ajută fermierii să producă mai mult, reducând în același timp riscurile și pierderile. În acest context, rapița rămâne una dintre cele mai valoroase culturi din România, oferind stabilita... Mai multe>>

Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

14-07-2025 Stiri agricole

Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

După mai mulți ani în care evoluția culturilor de toamnă a fost afectată de condițiile meteorologice, în campania aceasta fermierii din județul Dolj au înregistrat producții ridicate la rapiță. Performanța a fost posibilă datorită hibrizilor de la Corteva, iar fermierii care au mizat pe genetica Pioneer au devenit fermieri campioni. Primul fermier campion din județul Dolj este domnul Alex Dinu, societatea Agro Vir, din localitatea Terpezița, care a obținut o producție de 4.850 kg/ha cu hibridul... Mai multe>>

Viitorul consultanței în agricultură din România va fi axat pe ecologie

14-07-2025 Stiri agricole

Viitorul consultanței în agricultură din România va fi axat pe ecologie

Una dintre concluziile majore ale activităților recente dedicate fermierilor și consultanților din domeniul agriculturii ecologice este că viitorul consultanței agricole în România se va concentra tot mai mult pe ecologie. Această concluzie a reieșit în urma vizitei încrucișate (Cross Visits) organizate la finalul lunii mai de către Asociația Inter-Bio, sub egida proiectului OrganicAdviceNetwork. Evenimentul a reunit fermieri și consultanți atât din România, cât și din alte țări precum Bulgaria,... Mai multe>>

Clubul Fermierilor Români solicită sprijinul MADR în vederea susținerii modificării Regulamentelor europene pentru o Politică Agricolă Comună echitabilă și adaptată realităților actuale

14-07-2025 Stiri agricole

Clubul Fermierilor Români solicită sprijinul MADR în vederea susținerii modificării Regulamentelor europene pentru o Politică Agricolă Comună echitabilă și adaptată realităților actuale

Clubul Fermierilor Români a transmis Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale o serie de propuneri concrete pentru modificarea Regulamentelor (UE) 2021/2115 și 2021/2116, în contextul dezbaterilor europene actuale privind simplificarea și eficientizarea Politicii Agricole Comune (PAC). Mai multe>>

ONIV Caută Soluții Pentru Protejarea Plantațiilor Viticole

14-07-2025 Stiri agricole

ONIV Caută Soluții Pentru Protejarea Plantațiilor Viticole

Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă caută soluții pentru Protejarea Plantațiilor ViticoleAvând în vedere faptul că ministrul agriculturii a decis să suspende activitatea Autorității Naționale Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor (AASNCAP), Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă (ONIV) caută soluții tehnice care să protejeze plantațiile viticole împotriva grindinei și a înghețurilor târzii de primăvară. Din declarațiile domnului ministru Florin Barbu, reie... Mai multe>>

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

09-07-2025 Intalniri si conferinte

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

Inovația, reziliența și productivitatea au fost teme centrale la Corteva Agronomy Days, o serie de evenimente organizate în România de Corteva Agriscience, compania internațională de cercetare și dezvoltare agricolă. Desfășurate în șapte locații din toate regiunile țării, aceste evenimente au reunit peste 3.000 de fermieri care au avut ocazia să interacționeze direct cu experții Corteva pe teren. Mai multe>>

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

07-07-2025 Stiri agricole

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

Ne aflăm la debutul campaniei de recoltare a rapiței, iar compania Corteva Agriscience a dat startul campaniei de prezentare a fermierilor campioni din acest an. Primii fermieri care au obținut rezultate foarte bune și titlul de fermieri campioni sunt domnii Remus Ștefan Podaru și Marian Podaru din județul Brăila. Aceștia au ales hibrizii de top PT315 și PT314, au aplicat tehnologii de cultură diferite și au obținut la proba cântarului producții mulțumitoare.  Mai multe>>

Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

07-07-2025 Plati APIA

 Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, a efectuat plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna aprilie 2025. Mai multe>>

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

02-07-2025 APIA

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

02-07-2025 Plati APIA

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

28-06-2025 Informatii utile

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>