"De ce ar trebui sa gasim o oportunitate sa facem banii pe care apoi sa ii investim in pasiunea noastra? Nu ar fi mai usor sa ne concentram de la inceput pe o afacere intr-un domeniu care ne place?", i-ar intreba Vlad Nedelcu pe tinerii de astazi.
Altfel spus, banii necesari pentru inceperea unei afaceri nu sunt intotdeauna si suficienti pentru tinerii care vor sa isi puna in practica ideile de afaceri. Strategia, consultanta in afaceri si sprijinul celor cu experienta oferite in cadrul programelor pentru tinerii cu idei inovatoare se dovedesc mai eficiente decat sprijinul guvernamental, sunt de parere consultantii Organizatiilor pentru viitorii antreprenori. Iata cateva astfel de programe care va pot ajuta daca doriti sa demarati o afacere.
Pentru ca toate afacerile pornesc de la vise, si ajung doar mai tarziu la bani, programele de antreprenoriat le explica tinerilor ca proiectele de investitii trebuie sa se bazeze pe idei consolidate si foarte bine inchegate pentru ca o afacere sa poata aduce profit pe viitor. Pe langa acestea, strategia, consultanta in afaceri si sprijinul celor cu experienta, dar mai ales pasiunea sunt ingrediente esentiale care pot transforma o idee intr-o afacere durabila, spune Vlad Nedelcu, trainer, mediator si mentor in antreprenopriatul pentru tineri.
"Viziunea noastra este focusul pe pasiunea omului. Gandeste-te la visul tau si imagineaza-ti cum ar fi sa il transformi in afacere. Noi credem ca numai pasiunea poate sa iti dea resursele interioare necesare ca sa poti sa strabati drumul pana la reusita visului tau", mai spune Vlad Nedelcu, cofondator in cadrul Arka Nuova.
Un prim exemplu de program menit sa ii ajute pe tinerii antreprenori este cel desfasurat de Arka Nuova. El se adreseaza atat tinerilor, cat si celor care au deja o afacere sau managerilor care lucreaza in companii mari si vor sa isi construiasca afacerea mult visata.
Criza financiara, oportunitate pentru tineri?
In pofida efectelor negative pe care le aduce criza financiara, situatia existenta poate sa duca la aparitia de idei noi in domenii de afaceri insuficient exploatate pana acum.
"Tinerii nu ar trebui sa vada criza ca o piedica, ci mai degraba ca fiind generatoare de noi oportunitati. Mai mult, consider ca existenta unor astfel de programe pentru tineri antreprenori sunt o reala oportunitate: ii pregatesc pe acestia in demersul lor antreprenorial, cel putin la nivelul de know-how si networking in industrie", spune si Elena Iordache, vicepresedinte Business Club in cadrul VIP Romania.
VIP Romania dezvolta proiecte pentru studentii pasionati de business, iar Clubul de antreprenoriat 'Business Club' isi propune sa "inspire tinerii si sa ii motiveze in alegerea unei cariere in antreprenoriat", mai spun reprezentantii organizatiei.
Perioada de criza poate fi pentru tineri o motivatie in plus care ii poate propulsa in mediul de afaceri, tocmai pentru ca situatia actuala ii face pe multi dintre ei sa nu mai vada siguranta vietii intr-un loc de munca. "Se pare ca actuala criza aduce in prim plan ideea ca banii nu reprezinta totul ca motivatie si ca ei nu mai sunt un raspuns pentru ideea de siguranta. Acum exista insa si optiunea de a deveni antreprenor", explica Nedelcu.
Despre aceeasi pasiune in afaceri ne vorbeste si Elena Iordache. "Cheia succesului in afaceri este sa dezvolti o companie intr-un domeniu care te pasioneaza si despre care ai ceva cunostiinte, pentru a putea inova in acest domeniu", spune ea.
De unde vin banii?
In ce priveste sprijinul financiar pentru lansarea unei afaceri, fiecare tanar ar trebui sa ia in calcul faptul ca exista surse financiare special create pentru ei. Printre acestea se numara fondurile nerambursabile oferite de Guvern prin Ministerul Intreprinderilor Mici si Mijlocii (Programul Start), proiectele desfasurate de Patronatul Tinerilor Intreprinzatori din Romania (Erasmus), dar si finantari private prin fonduri de investitii, cum sunt fondurile "business angel" sau cele de capital de risc (venture capital) ori societati de investitii specializate pe anumite domenii.
Astfel, majoritatea bancilor, a fondurilor de investitii, cum sunt fondurile "business angels" sunt concentrate acum pe incurajarea antreprenorilor, in ideea ca afacerile mici pot sa aduca rulajul economic atat de util deblocarii situatiei actuale. Explicatia este simpla: nimic nu mai aduce profit iar banii existenti trebuie rulati", crede Nedelcu.
Si cum o afacere nu consta numai intr-o idee, scolile de business organizate de VIP, spre exemplu, le ofera tinerilor solutii legate de cum se identifica oportunitatile de business din viitor. Totodata, scolile pentru viitorii oameni de afaceri se mai concentreaza pe cum sa obtii finantare si cum sa intri in in contact cu personalitati din domeniul afacerilor si al investitiilor.
Experienta celorlalti, o resursa importanta pentru o afacere la inceput
Orice afacere are nevoie de sprijinul antreprenorilor cu experienta, astfel ca toate programele derulate de organizatiile si asociatiile care sutin tinerii in afaceri, se bazeaza pe cursuri de mentorat derulate de antreprenori cu experienta care cunosc mediul de afaceri si oportunitatile existente.
"Reusim sa ii punem in legatura cu oameni de afaceri si le facilitam ocazia sa isi imbunatateasca cunostiintele antreprenoriale", mai spune Iordache.
Printre proiectele VIP se numara si Investment School - program care isi propune sa formeze viitorii brokeri si sa faca tranzactii pe bursa, prin gestionarea virtuala de portofolii.
"Spre exemplu, din cei 20 de participanti la proiectul Investment School, mai mult de jumatate tranzactionau virtual pe bursa, iar la finele proiectului toti cei 20 au primit un portofoliu virtual pe care sa il gestioneze", spune reprezentantul VIP Romania.
Printre povestile de succes lansate prin intermediul programelor VIP se numara eJobs - o afacere lansata de Liviu Dumitrascu, Internet Corp, contruit de Mihai Seceleanu, energie-verde.ro - Claudia Langa, sau e-Learning, Laura Molnar.
Insa nu numai bursa poate fi un sector promitator pentru tineri. Potrivit lui Florin Jianu, presedintele Patronatului Tinerilor Intreprinzatori din Romania (PTIR), predilectia tinerilor spre afaceri ramane orientata catre domenii inovatoare care nu necesita o investitie initiala foarte mare. Printre acestea se numara serviciile, sectorul IT, soft, publicitate, consultanta economica, webdesign sau promovare in domeniul online.
"Odata cu cresterea si maturizarea acestor firme, tinerii isi diversifica in general sfera de activitati si se orienteaza catre productie sau domenii conexe serviciilor pe care le desfasoara. Spre exemplu, un tanar care initial si-a dezvoltat o agentie de publicitate, pasul urmator va fi sa investeasca in utilaje de productie publicitara", spune Florin Jianu.
Proiectul Open Eye, lansat la inceputul acestui an prin programul Erasmus - Young Entrepreneurs, se desfasoara pe principiul mobilitatii si al schimbului de experienta cu antreprenorii din celelalte tari europene. Astfel, pe intreaga perioada de instruire, viitorul om de afacerj are posibilitatea sa isi dezvolte propria afacere, iar antreprenorul gazda poate beneficia la randul lui de sprijin in cazul in care doreste sa isi deschida o filiala in tara de origine a micului antreprenor.
Una dintre ideile de afaceri care s-a materializat prin intermediul PTIR este Ameya Solutions - firma de soft lansata de Andrei Neamtu. Acesta a beneficiat de consultanta si asistenta pe parcursul initierii si dezvoltarii afacerii, precum si la nivel de networking, subcontractare de proiecte soft din firmelor cu experienta mai mare si proiecte consistente.
Cum ajuta statul tinerii?
Si Ministerul Intreprinderilor Mici si Mijlocii (MIMMC) incurajeaza dezvoltarea intreprinderilor mici si mijlocii prin fondurile europene, dar si prin programe finantate de la bugetul de stat. Programul este special adresat tinerilor cu proiecte de tip start-up.
Pentru acestia, ministerul pune la dispozitie finantari si o documentatie nu foarte stufoasa. Acestea vor fi disponibile antreprenorilor incepand cu luna iulie, Adrian Panait, consilier in cadrul ministerului.
Pe de alta parte, programul exclude de la finantare domenii cum sunt consultanta si serviciile de training, ceea ce este un mare dezavantaj crede Florin Jianu, tocmai pentru ca majoritatea tinerilor care doresc sa initieze o afaceri se orienteaza spre domenii de nisa care nu necesita investitii majore.
In ce priveste initiativele guvernamentale, nici Radu Limpede, manager general al Initial Advisory, nu este convins de eficienta lor. "Autoritatile au mai multe proiecte pe hartie, insa eficienta e foarte scazuta sub toate aspectele. Si finantarile prin Start si banci suna bine pe hartie, dar tinerii castigatori au renunat pe parcurs la acele credite", spune Limpede.
Si mediul privat poate sustine ideile de afaceri
Proiectul Best Business Plan pe care il organizeaza Junior Chamber International (JCI) ajuta viitorul afacerist sa elaboreze un plan de afaceri fezabil la nivel international, ceea ce inseamna ca planul poate fi sustinut oriunde in lume, in fata oricarei audiente si oricaror potentiali investitori.
Succesul unei afaceri are nevoie si de noroc, considera Radu Limpede. Tinerii trebuie sa reuseasca sa convinga investitorii ca ideile lor merita implementate. Astfel, programele ofera sansa ca micii antreprenori sa cunoasca acei "angels investors", care sa intre ulterior cu bani in viitoarea afacere. De asemenea, o solutie pentru acestia sunt si parteneriatele public-privat cu asociatii si ONG-uri sau companii private.
"Sansele exista, in masura in care acestia conving ca au un proiect unic, bun si ca au experienta si ambitia necesara pentru a duce ideea la bun sfarsit, a atinge obiectivele principale ale proiectului propus", spune Limpede.
Spre exemplu, in 2006, am reusit sa trimitem o echipa romaneasca la Congresul Mondial de la Seul pentru tinerii antreprenori. Proiectul lor a ocupat locul 2 in lume, din cateva mii de participanti.
Autor: Nicoleta Galeteanu
21-10-2024 Targuri si expozitii
Începând cu 21 octombrie, Învie Tradiția vă invită să redescoperiți farmecul autentic al toamnei la târgul dedicat roadelor, unde borcanele cu bunătăți de odinioară vă așteaptă să le descoperiți. Fiecare produs aduce cu el gustul copilăriei și tradițiile de altădată, fiind pregătit cu grijă și măiestrie de meșteșugari pricepuți. Aici veți găsi delicii pentru toate gusturile – numai bune de savurat, dăruit sau adus acasă, pentru a păstra vii tradițiile. Mai multe>>
14-10-2024 Asigurari agricole
Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>
14-10-2024 Fonduri europene agricultura
REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>
08-10-2024 Intalniri si conferinte
AGRI TRADE SUMMIT, principalul eveniment de Agri Trade al României, reunește interesele regionale și definește rolul strategic al României pe piața internațională de Agribusiness. Evenimentul se adresează tuturor categoriilor de jucători de pe piața locală și internațională de Agri Trade, conexând interesele comerciale, Trading-ul de mărfuri, conectând tehnologia și logistica precum și serviciile financiare - garanția unui pod solid pentru Business. Mai multe>>
01-10-2024 Intalniri si conferinte
Conferința Grain Academy 2024 va reuni și în acest an reprezentanți ai companiilor și consultanțelor agricole din Balcani și regiunea Mării Negre sub auspiciul unei teme circumscrise recentelor conflicte geopolitice și instabilității economice globale - Piețele în punctul în care cresc temerile de recesiune și așteptările pentru un nou Superciclu al mărfurilor. Creșterea eficienței lanțului de aprovizionare și practici agricole sofisticate. Mai multe>>
01-10-2024 Afaceri agricole
Greșelile financiare sunt comune și mulți oameni iau decizii proaste cu banii lor. Dacă ați gafat de câteva ori și ați făcut alegeri greșite, nu sunteți singuri. Fie că ați cheltuit bani pe achiziții inutile, ați luat imprumuturi rapide online sau nu ați economisit suficient pentru o zi ploioasă, gestionarea finanțelor poate fi o provocare, iar greșelile se pot întâmpla cu ușurință. Din fericire, unele greșeli pot fi corectate, însă altele pot necesita ani de zile pentru a fi recuperate și vă po... Mai multe>>
01-10-2024 Afaceri agricole
Autor - Liviu Dobre, Președinte al Consiliului de Administrație Agricover Distribution SA: “Măsurile de sprijin pentru fermieri avute în vedere de Guvern reprezintă un prim pas pentru a asigura supraviețuirea fermierilor, suspendarea rambursărilor și acordarea de granturi, putând oferi, în anumite condiții, soluții rapide pentru menținerea fermelor pe linia de plutire. Însă, supraviețuirea nu înseamnă stabilitate, iar pentru un echilibru durabil e nevoie de sprijin pentru întregul lanț agricol, ... Mai multe>>
01-10-2024 Subventii agricultura
APIA informează că a finalizat controlul clasic pe teren aferent Campaniei 2024. Astfel, la nivel național au fost verificați toți fermierii selectați în eșantionul de control clasic, respectiv un număr de 8.490 exploatații în sector vegetal, cu o suprafață de 795.003 hectare și un total de 220.772 parcele controlate la fața locului. Mai multe>>
01-10-2024 Informatii utile
Sănătatea dumneavoastră și a familiei dumneavoastră este o prioritate urgentă. Fără ea, tu și cei dragi nu vă veți putea bucura de nicio altă binecuvântare materială în viață. Cu toate acestea, o sănătate solidă poate fi costisitoare, mai ales în această zi în care costurile medicale cresc anual. Mai multe>>
24-09-2024 Intalniri si conferinte
Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca găzduiește, între 26-28 septembrie 2024, Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă”, cu participarea a peste 350 de specialiști din România și alte 17 țări. Evenimentul devenit tradițional în campusul USAMV Cluj-Napoca și aflat la ediția a XXIII-a este conceput ca un forum dinamic, care acoperă o gamă largă de subiecte științifice. Mai multe>>
24-09-2024 Intalniri si conferinte
Ediția din 2024 a Congresului European al Fermierilor va fi găzduită la București, în perioada 23-25 octombrie 2024. Evenimentul este organizat de către COPA-COGECA o dată la doi ani, într-un stat membru. Anul acesta, structura europeană de reprezentare a intereselor fermierilor și cooperativelor a decis ca România să fie gazda acestui congres care va da ora exactă pentru strategia pe care agricultorii europeni o doresc implementată în sectorul agroalimentar din UE. Mai multe>>
20-09-2024 Targuri si expozitii
Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca va organiza, în 28 septembrie 2024, la Apoldu de Sus (jud. Sibiu), a treia ediție a Vinea Apoldia Maior Fest, un eveniment care va reuni muzica de calitate cu vinurile parfumate și cu mâncarea tradițională delicioasă, într-un decor unic. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>