Digitalizarea in agricultura cu toate implicatiile si avantajele ei

Digitalizarea in agricultura cu toate implicatiile si avantajele eiDatorita evolutiei tehnologice, digitalizarea se utilizeaza si in alte domenii fata de cele implicate in procesele de productie si in servicii. Printre acestea se afla agricultura. Fermierii pot beneficia de inovatii care sa le usureze munca si sa le sporeasca eficienta. Iti prezentam in continuare ce implica agricultura digitala si care sunt avantajele acesteia.

 

Ce inseamna digitalizarea?

Digitalizarea se refera la convertirea informatiilor de natura analogica in format digital. Acestea sunt transformate in biti cu ajutorul unor programe (softuri) si redate prin intermediul dispozitivelor create special pentru acest lucru. De exemplu, cu ajutorul unor senzori, al dronelor sau al altor aparaturi se pot capta date care sunt de mare folos agricultorilor si care ii ajuta sa ia decizii inspirate pentru afacerea lor.

Desi digitalizarea agriculturii este un concept inca destul de nou pentru multi fermieri, beneficiile pe care le ofera sunt numeroase, iar utilizarea acesteia poate fi destul de accesibila. Unele dintre solutiile digitale precum platforma de agricultura digitala Crop360 sunt de mare ajutor fermierilor deoarece permit urmarirea evolutiei culturii si contribuie la gestionarea datelor din punct de vedere financiar-contabil. In plus ofera si alerte in timp real daca sunt prognozate probleme in cultura si permit controlul tuturor echipamentelor agricole.

De asemenea, sunt si altele de care ai putea avea nevoie, ca, de exemplu, programele ce iti ofera informatii prin compararea nivelului de productivitate a hibrizilor ce provin de la diversi furnizori de inputuri agricole, cele prin intermediul carora se pot intocmi rapoarte si care ofera diverse recomandari in legatura cu fertilizarea.

Nevoia de digitalizare se face resimtita tot mai mult, datorita progresului tehnologic si a facilitatilor pe care le pune la dispozitie. De exemplu, ai posibilitatea de a accesa rapid inputuri agricole, cum sunt ingrasamintele foliare.

 

Care este scopul digitalizarii?

Aceasta are ca scop cresterea competitivitatii in ceea ce priveste productia agricola intr-o perioada mai scurta. De regula, obiectivul digitalizarii este ca inca din primii doi ani de cand a avut loc implementarea sa sa se observe rezultatele favorabile. Cu ajutorul celorlalte metode, intervalul de timp este mult mai indelungat, chiar si de zece ani, pana cand se pot observa toate efectele.

Importanta digitalizarii este foarte mare. In primii doi ani de implementare a solutiilor pe care le propune agricultura digitala, fermierii pot ajunge sa obtina un profit cu pana la 50-100% mai ridicat. Astfel, datorita procentelor incurajatoare, generatiile tinere au posibilitatea de a se orienta catre o cariera in agricultura, de a prelua cu entuziasm afacerile de familie sau de a le extinde.

Digitalizarea are rolul de a te ajuta sa previi pierderile mari care sunt specifice agriculturii realizate prin celelalte metode. Prima categorie de pierderi pe care le poti preveni sunt cele cauzate de planificarea deficitara a productiei, pe fondul datelor care sunt lipsite de acuratete. A doua se refera la cele provocate de proiectarea eronata a activitatilor agricole - de exemplu, cand aplici prea tarziu tratamente de protectie impotriva daunatorilor.

A treia este reprezentata de lipsa transparentei cu privire la informatiile pe care trebuie sa le furnizezi in legatura cu fiecare produs, in vederea vanzarii. Digitalizarea te ajuta, astfel, sa colectezi date precise, in timp real, sa proiectezi corect practicile agricole si sa oferi informatii transparente atunci cand are loc vanzarea produselor cultivate.

 

Ce presupune digitalizarea in agricultura?

Prin acest proces se pot obtine date relevante pentru fermier, cum sunt nivelul de umiditate, de radiatii solare, ce temperatura exista in aer sau la sol, gradul de dioxid de carbon, in ce directie si cu ce intensitate se deplaseaza curentii de aer. De asemenea, se pot afla si informatii despre caracteristicile fiziologice ale plantelor si ale solului. Agricultura digitala presupune urmarea mai multor pasi, astfel:

    • Pasul 1Stabileste obiectivele si familiarizeaza-te cu termenii specifici. Primul lucru pe care este indicat sa il faci este sa iti stabilesti obiective clare si sa te familiarizezi cu termenii specifici tehnologiei digitale. Te poti informa de pe diverse pagini de pe internet sau poti recurge la ajutorul cuiva din generatia care este la curent cu utilizarea tehnologiei.
    • Pasul 2 - Apeleaza la recomandarile specialistilor. Accesul la recomandarile oferite de specialisti se realizeaza mult mai usor prin intermediul digitalizarii. Te poti informa din inregistrari video despre teme care te intereseaza, de exemplu, despre produse care asigura productii ridicate, poti vedea rezultatele obtinute in urma testarii unor produse, cum este o schema de tratament pentru floarea-soarelui, sau poti afla in ce consta o gama de fungicide.
    • Pasul 3 - Acceseaza mai usor subventii si programe. Prin intermediul tehnologiei este mult mai simplu sa accesezi subventii si programe de finantare care sunt puse la dispozitie de guvernul roman sau de Uniunea Europeana. Unele dintre acestea chiar sunt create pentru a sprijini utilizarea tehnologiei in mediul agriculturii. In plus, ai posibilitatea de a obtine rapid formulare si de a le depune simplu online. In acest fel, nu va mai fi necesar sa te deplasezi la sedii.
    • Pasul 4 - Observa concurenta. A fi parte dintr-o comunitate virtuala iti ofera beneficii. Poti observa ce metode utilizeaza alti agricultori si ai posibilitatea de a interactiona cu ei pe diverse platforme online, pentru a cere sfaturi si detalii despre tehnologii digitale noi sau aparaturi moderne pe care ai putea sa le implementezi si tu. Iti va fi mai accesibil sa te pui la curent cu modele noi de aparaturi sau de strategii.
    • Pasul 5 - Imbratiseaza noutatea. Tehnologizarea agriculturii contribuie mult la reducerea muncii pe care o depui. Te poti orienta catre sisteme si instrumente de ultima generatie care se pliaza pe necesitatile fermei tale. In plus, exista echipe specializate ce se pot ocupa de instalarea lor si care iti pot arata cum sa le utilizezi, astfel ca nu trebuie sa te ingrijorezi in acest sens.
    • Pasul 6 - Descopera importanta automatizarii in agricultura. Aceasta iti faciliteaza munca si grabeste procesele. De pilda, nu mai este necesar sa te deplasezi pe teren pentru a porni manual sistemele de irigatie, ci le poti activa doar apasand pe un buton. In acest mod este posibil sa procedezi si legat de alte sisteme, de colectarea detaliata a datelor reale si de gestionarea eficienta a fermei. Automatizarea are un rol esential in procesul de digitalizare si este de viitor.

 

Care sunt avantajele digitalizarii in agricultura?

Digitalizarea agriculturii in Romania iti ofera informatii amanuntite in timp real despre cultura ta si simplifica mai multe aspecte legate de aceasta. Practic, iti va sugera deciziile care te avantajeaza, pornind de la plantare si pana cand realizezi recoltarea. In acest mod, eventualele erori umane vor fi evitate, cum sunt cele care tin de pregatirea deficitara sau de hotararile luate in mod impulsiv. Iata ce alte avantaje mai poate oferi agricultura digitala:

    • Profitul poate creste foarte mult, cu pana la 50-100%.
    • Costurile inputurilor vor fi mai reduse, deoarece, potrivit datelor reale, se vor folosi cantitatile optime, fara sa se faca risipa.
    • Iti poti spori beneficiile cu ajutorul utilizarii unui card pentru fermier.
    • Poti combate intr-un mod mult mai usor si eficient daunatorii.
    • Te poti informa si poti comanda online tipuri de ingrasaminte, aparate, utilaje sau alte lucruri de care ai nevoie pentru desfasurarea activitatii agricole, fara sa mai parcurgi distante mari sau sa faci eforturi pentru a le procura.
    • Ai posibilitatea de a mentine cu usurinta contactul cu furnizorii, clientii sau partenerii.
    • Digitalizarea iti permite sa te informezi despre sustenabilitate si responsabilitate sociala, astfel incat sa poti utiliza produse si metode prietenoase cu mediul, ceea ce va duce si la obtinerea unor produse sanatoase.
    • Modernizarea ofera mai multe oportunitati de dezvoltare, fiind o investitie inspirata pe termen indelungat.

  

Noutati

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

21-10-2024 Targuri si expozitii

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

Începând cu 21 octombrie, Învie Tradiția vă invită să redescoperiți farmecul autentic al toamnei la târgul dedicat roadelor, unde borcanele cu bunătăți de odinioară vă așteaptă să le descoperiți. Fiecare produs aduce cu el gustul copilăriei și tradițiile de altădată, fiind pregătit cu grijă și măiestrie de meșteșugari pricepuți. Aici veți găsi delicii pentru toate gusturile – numai bune de savurat, dăruit sau adus acasă, pentru a păstra vii tradițiile. Mai multe>>

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

14-10-2024 Asigurari agricole

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

14-10-2024 Fonduri europene agricultura

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>

A treia ediție a Agri Trade Summit va reuni peste 1.300 de participanți de top din Agribusiness-ul local și internațional

08-10-2024 Intalniri si conferinte

A treia ediție a Agri Trade Summit va reuni peste 1.300 de participanți de top din Agribusiness-ul local și internațional

AGRI TRADE SUMMIT, principalul eveniment de Agri Trade al României, reunește interesele regionale și definește rolul strategic al României pe piața internațională de Agribusiness. Evenimentul se adresează tuturor categoriilor de jucători de pe piața locală și internațională de Agri Trade, conexând interesele comerciale, Trading-ul de mărfuri, conectând tehnologia și logistica precum și serviciile financiare - garanția unui pod solid pentru Business. Mai multe>>

Grain Academy 2024 - Explorare profundă a sectorului cerealelor din Balcani și din regiunea Mării Negre, specific și oportunități

01-10-2024 Intalniri si conferinte

Grain Academy 2024 - Explorare profundă a sectorului cerealelor din Balcani și din regiunea Mării Negre, specific și oportunități

Conferința Grain Academy 2024 va reuni și în acest an reprezentanți ai companiilor și consultanțelor agricole din Balcani și regiunea Mării Negre sub auspiciul unei teme circumscrise recentelor conflicte geopolitice și instabilității economice globale - Piețele în punctul în care cresc temerile de recesiune și așteptările pentru un nou Superciclu al mărfurilor. Creșterea eficienței lanțului de aprovizionare și practici agricole sofisticate. Mai multe>>

Cum să evitați greșelile financiare frecvente și să economisiți mai mult

01-10-2024 Afaceri agricole

Cum să evitați greșelile financiare frecvente și să economisiți mai mult

Greșelile financiare sunt comune și mulți oameni iau decizii proaste cu banii lor. Dacă ați gafat de câteva ori și ați făcut alegeri greșite, nu sunteți singuri. Fie că ați cheltuit bani pe achiziții inutile, ați luat imprumuturi rapide online sau nu ați economisit suficient pentru o zi ploioasă, gestionarea finanțelor poate fi o provocare, iar greșelile se pot întâmpla cu ușurință. Din fericire, unele greșeli pot fi corectate, însă altele pot necesita ani de zile pentru a fi recuperate și vă po... Mai multe>>

Efectul de bumerang al taxei de solidaritate în agricultură [Opinie Agricover]

01-10-2024 Afaceri agricole

Efectul de bumerang al taxei de solidaritate în agricultură [Opinie Agricover]

Autor - Liviu Dobre, Președinte al Consiliului de Administrație Agricover Distribution SA: “Măsurile de sprijin pentru fermieri avute în vedere de Guvern reprezintă un prim pas pentru a asigura supraviețuirea fermierilor, suspendarea rambursărilor și acordarea de granturi, putând oferi, în anumite condiții, soluții rapide pentru menținerea fermelor pe linia de plutire. Însă, supraviețuirea nu înseamnă stabilitate, iar pentru un echilibru durabil e nevoie de sprijin pentru întregul lanț agricol, ... Mai multe>>

APIA a finalizat controlul clasic pe teren - Campania 2024

01-10-2024 Subventii agricultura

APIA a finalizat controlul clasic pe teren - Campania 2024

APIA informează că a finalizat controlul clasic pe teren aferent Campaniei 2024. Astfel, la nivel național au fost verificați toți fermierii selectați în eșantionul de control clasic, respectiv un număr de 8.490 exploatații în sector vegetal, cu o suprafață de 795.003 hectare și un total de 220.772 parcele controlate la fața locului. Mai multe>>

Sfaturi pentru economisirea cheltuielilor și facturilor medicale

01-10-2024 Informatii utile

Sfaturi pentru economisirea cheltuielilor și facturilor medicale

Sănătatea dumneavoastră și a familiei dumneavoastră este o prioritate urgentă. Fără ea, tu și cei dragi nu vă veți putea bucura de nicio altă binecuvântare materială în viață. Cu toate acestea, o sănătate solidă poate fi costisitoare, mai ales în această zi în care costurile medicale cresc anual. Mai multe>>

Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă” la USAMV Cluj-Napoca

24-09-2024 Intalniri si conferinte

Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă” la USAMV Cluj-Napoca

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca găzduiește, între 26-28 septembrie 2024, Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă”, cu participarea a peste 350 de specialiști din România și alte 17 țări. Evenimentul devenit tradițional în campusul USAMV Cluj-Napoca și aflat la ediția a XXIII-a este conceput ca un forum dinamic, care acoperă o gamă largă de subiecte științifice. Mai multe>>

Congresul European al Fermierilor, în România. Bucureștiul devine Capitala Agriculturii din UE timp de 3 zile în octombrie!

24-09-2024 Intalniri si conferinte

Congresul European al Fermierilor, în România. Bucureștiul devine Capitala Agriculturii din UE timp de 3 zile în octombrie!

Ediția din 2024 a Congresului European al Fermierilor va fi găzduită la București, în perioada 23-25 octombrie 2024. Evenimentul este organizat de către COPA-COGECA o dată la doi ani, într-un stat membru. Anul acesta, structura europeană de reprezentare a intereselor fermierilor și cooperativelor a decis ca România să fie gazda acestui congres care va da ora exactă pentru strategia pe care agricultorii europeni o doresc implementată în sectorul agroalimentar din UE. Mai multe>>

Vinea Apoldia Maior Fest 2024, la Apoldu de Sus. Oaspeții sunt așteptați cu bucate tradiționale, vinuri din podgoria proprie și spectacole

20-09-2024 Targuri si expozitii

Vinea Apoldia Maior Fest 2024, la Apoldu de Sus. Oaspeții sunt așteptați cu bucate tradiționale, vinuri din podgoria proprie și spectacole

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca va organiza, în 28 septembrie 2024, la Apoldu de Sus (jud. Sibiu), a treia ediție a Vinea Apoldia Maior Fest, un eveniment care va reuni muzica de calitate cu vinurile parfumate și cu mâncarea tradițională delicioasă, într-un decor unic. Mai multe>>