Digitalizarea in agricultura cu toate implicatiile si avantajele ei

Digitalizarea in agricultura cu toate implicatiile si avantajele eiDatorita evolutiei tehnologice, digitalizarea se utilizeaza si in alte domenii fata de cele implicate in procesele de productie si in servicii. Printre acestea se afla agricultura. Fermierii pot beneficia de inovatii care sa le usureze munca si sa le sporeasca eficienta. Iti prezentam in continuare ce implica agricultura digitala si care sunt avantajele acesteia.

 

Ce inseamna digitalizarea?

Digitalizarea se refera la convertirea informatiilor de natura analogica in format digital. Acestea sunt transformate in biti cu ajutorul unor programe (softuri) si redate prin intermediul dispozitivelor create special pentru acest lucru. De exemplu, cu ajutorul unor senzori, al dronelor sau al altor aparaturi se pot capta date care sunt de mare folos agricultorilor si care ii ajuta sa ia decizii inspirate pentru afacerea lor.

Desi digitalizarea agriculturii este un concept inca destul de nou pentru multi fermieri, beneficiile pe care le ofera sunt numeroase, iar utilizarea acesteia poate fi destul de accesibila. Unele dintre solutiile digitale precum platforma de agricultura digitala Crop360 sunt de mare ajutor fermierilor deoarece permit urmarirea evolutiei culturii si contribuie la gestionarea datelor din punct de vedere financiar-contabil. In plus ofera si alerte in timp real daca sunt prognozate probleme in cultura si permit controlul tuturor echipamentelor agricole.

De asemenea, sunt si altele de care ai putea avea nevoie, ca, de exemplu, programele ce iti ofera informatii prin compararea nivelului de productivitate a hibrizilor ce provin de la diversi furnizori de inputuri agricole, cele prin intermediul carora se pot intocmi rapoarte si care ofera diverse recomandari in legatura cu fertilizarea.

Nevoia de digitalizare se face resimtita tot mai mult, datorita progresului tehnologic si a facilitatilor pe care le pune la dispozitie. De exemplu, ai posibilitatea de a accesa rapid inputuri agricole, cum sunt ingrasamintele foliare.

 

Care este scopul digitalizarii?

Aceasta are ca scop cresterea competitivitatii in ceea ce priveste productia agricola intr-o perioada mai scurta. De regula, obiectivul digitalizarii este ca inca din primii doi ani de cand a avut loc implementarea sa sa se observe rezultatele favorabile. Cu ajutorul celorlalte metode, intervalul de timp este mult mai indelungat, chiar si de zece ani, pana cand se pot observa toate efectele.

Importanta digitalizarii este foarte mare. In primii doi ani de implementare a solutiilor pe care le propune agricultura digitala, fermierii pot ajunge sa obtina un profit cu pana la 50-100% mai ridicat. Astfel, datorita procentelor incurajatoare, generatiile tinere au posibilitatea de a se orienta catre o cariera in agricultura, de a prelua cu entuziasm afacerile de familie sau de a le extinde.

Digitalizarea are rolul de a te ajuta sa previi pierderile mari care sunt specifice agriculturii realizate prin celelalte metode. Prima categorie de pierderi pe care le poti preveni sunt cele cauzate de planificarea deficitara a productiei, pe fondul datelor care sunt lipsite de acuratete. A doua se refera la cele provocate de proiectarea eronata a activitatilor agricole - de exemplu, cand aplici prea tarziu tratamente de protectie impotriva daunatorilor.

A treia este reprezentata de lipsa transparentei cu privire la informatiile pe care trebuie sa le furnizezi in legatura cu fiecare produs, in vederea vanzarii. Digitalizarea te ajuta, astfel, sa colectezi date precise, in timp real, sa proiectezi corect practicile agricole si sa oferi informatii transparente atunci cand are loc vanzarea produselor cultivate.

 

Ce presupune digitalizarea in agricultura?

Prin acest proces se pot obtine date relevante pentru fermier, cum sunt nivelul de umiditate, de radiatii solare, ce temperatura exista in aer sau la sol, gradul de dioxid de carbon, in ce directie si cu ce intensitate se deplaseaza curentii de aer. De asemenea, se pot afla si informatii despre caracteristicile fiziologice ale plantelor si ale solului. Agricultura digitala presupune urmarea mai multor pasi, astfel:

    • Pasul 1Stabileste obiectivele si familiarizeaza-te cu termenii specifici. Primul lucru pe care este indicat sa il faci este sa iti stabilesti obiective clare si sa te familiarizezi cu termenii specifici tehnologiei digitale. Te poti informa de pe diverse pagini de pe internet sau poti recurge la ajutorul cuiva din generatia care este la curent cu utilizarea tehnologiei.
    • Pasul 2 - Apeleaza la recomandarile specialistilor. Accesul la recomandarile oferite de specialisti se realizeaza mult mai usor prin intermediul digitalizarii. Te poti informa din inregistrari video despre teme care te intereseaza, de exemplu, despre produse care asigura productii ridicate, poti vedea rezultatele obtinute in urma testarii unor produse, cum este o schema de tratament pentru floarea-soarelui, sau poti afla in ce consta o gama de fungicide.
    • Pasul 3 - Acceseaza mai usor subventii si programe. Prin intermediul tehnologiei este mult mai simplu sa accesezi subventii si programe de finantare care sunt puse la dispozitie de guvernul roman sau de Uniunea Europeana. Unele dintre acestea chiar sunt create pentru a sprijini utilizarea tehnologiei in mediul agriculturii. In plus, ai posibilitatea de a obtine rapid formulare si de a le depune simplu online. In acest fel, nu va mai fi necesar sa te deplasezi la sedii.
    • Pasul 4 - Observa concurenta. A fi parte dintr-o comunitate virtuala iti ofera beneficii. Poti observa ce metode utilizeaza alti agricultori si ai posibilitatea de a interactiona cu ei pe diverse platforme online, pentru a cere sfaturi si detalii despre tehnologii digitale noi sau aparaturi moderne pe care ai putea sa le implementezi si tu. Iti va fi mai accesibil sa te pui la curent cu modele noi de aparaturi sau de strategii.
    • Pasul 5 - Imbratiseaza noutatea. Tehnologizarea agriculturii contribuie mult la reducerea muncii pe care o depui. Te poti orienta catre sisteme si instrumente de ultima generatie care se pliaza pe necesitatile fermei tale. In plus, exista echipe specializate ce se pot ocupa de instalarea lor si care iti pot arata cum sa le utilizezi, astfel ca nu trebuie sa te ingrijorezi in acest sens.
    • Pasul 6 - Descopera importanta automatizarii in agricultura. Aceasta iti faciliteaza munca si grabeste procesele. De pilda, nu mai este necesar sa te deplasezi pe teren pentru a porni manual sistemele de irigatie, ci le poti activa doar apasand pe un buton. In acest mod este posibil sa procedezi si legat de alte sisteme, de colectarea detaliata a datelor reale si de gestionarea eficienta a fermei. Automatizarea are un rol esential in procesul de digitalizare si este de viitor.

 

Care sunt avantajele digitalizarii in agricultura?

Digitalizarea agriculturii in Romania iti ofera informatii amanuntite in timp real despre cultura ta si simplifica mai multe aspecte legate de aceasta. Practic, iti va sugera deciziile care te avantajeaza, pornind de la plantare si pana cand realizezi recoltarea. In acest mod, eventualele erori umane vor fi evitate, cum sunt cele care tin de pregatirea deficitara sau de hotararile luate in mod impulsiv. Iata ce alte avantaje mai poate oferi agricultura digitala:

    • Profitul poate creste foarte mult, cu pana la 50-100%.
    • Costurile inputurilor vor fi mai reduse, deoarece, potrivit datelor reale, se vor folosi cantitatile optime, fara sa se faca risipa.
    • Iti poti spori beneficiile cu ajutorul utilizarii unui card pentru fermier.
    • Poti combate intr-un mod mult mai usor si eficient daunatorii.
    • Te poti informa si poti comanda online tipuri de ingrasaminte, aparate, utilaje sau alte lucruri de care ai nevoie pentru desfasurarea activitatii agricole, fara sa mai parcurgi distante mari sau sa faci eforturi pentru a le procura.
    • Ai posibilitatea de a mentine cu usurinta contactul cu furnizorii, clientii sau partenerii.
    • Digitalizarea iti permite sa te informezi despre sustenabilitate si responsabilitate sociala, astfel incat sa poti utiliza produse si metode prietenoase cu mediul, ceea ce va duce si la obtinerea unor produse sanatoase.
    • Modernizarea ofera mai multe oportunitati de dezvoltare, fiind o investitie inspirata pe termen indelungat.

  

Noutati

APIA realizează plațile către rentieri - Campania 2024

12-09-2024 Plati APIA

APIA realizează plațile către rentieri - Campania 2024

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a finalizat autorizarea la plată a rentierilor agricoli care și-au vizat carnetele de rentier în perioada 01 martie – 02 septembrie 2024. Astfel, a fost autorizat la plată un număr total de 23.603 rentieri agricoli cu suma totală de 31,56 milioane lei. Mai multe>>

Norofert, producătorul autohton de inputuri organice pentru agricultură, intră pe piața din Brazilia

12-09-2024 Afaceri agricole

Norofert, producătorul autohton de inputuri organice pentru agricultură, intră pe piața din Brazilia

Norofert, principalul producător de inputuri organice pentru agricultură și furnizor de biotehnologie pentru agricultura din România, listat la Bursa de Valori București pe piața AeRO (simbol BVB: NRF), își extinde prezența internațională prin intrarea pe piața din Brazilia. Înființarea noii entități, Norofert Brasil LTDA, reprezintă un pas important în strategia companiei de a aduce tehnologia sa avansată într-una dintre cele mai mari piețe agricole din lume. Mai multe>>

Fundamentele pieței cerealelor din Balcani și de la Marea Neagră și tendințe comerciale la Grain Academy 2024

12-09-2024 Intalniri si conferinte

Fundamentele pieței cerealelor din Balcani și de la Marea Neagră și tendințe comerciale la Grain Academy 2024

Pe 31 octombrie 2024 va avea loc, la Varna, în Bulgaria, a 8-a ediție a Grain Academy - conferință internațională concentrată pe dezvoltarea durabilă a modelelor de tranzacționare eficientă și investiții strategice în viitorul sectorului cerealelor din Balcani și regiunea Mării Negre, în locația sa emblematică și confortabilă a Centrului de Congrese de la Hotel International, din stațiunea Nisipurile de Aur. Mai multe>>

Premieră în România: Conferința internațională IAHAIO “The power of human-animal interactions in times of crisis”

05-09-2024 Intalniri si conferinte

Premieră în România: Conferința internațională IAHAIO “The power of human-animal interactions in times of crisis”

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca găzduiește, în 7-8 septembrie 2024, prin Facultatea de Zootehnie și Biotehnologii, Conferința internațională anuală a International Assocation of Human-Animal Interaction Organizations (IAHAIO) – ”The power of human-animal interactions in times of crisis”. Mai multe>>

Sumele alocate pentru sprijinul prin Programul pentru Şcoli - anul şcolar 2024-2025

05-09-2024 Subventii agricultura

Sumele alocate pentru sprijinul prin Programul pentru Şcoli - anul şcolar 2024-2025

APIA informează că pentru anul școlar 2024-2025, a fost aprobată suma de 760.241.000 lei ca buget pentru implementarea Programului pentru Școli al României și se utilizează după cum urmează: 96.176.000 lei pentru acordarea gratuită de fructe şi legume şi 38.163.000 lei pentru derularea măsurilor educative aferente; 370.676.000 lei pentru acordarea gratuită de lapte de consum şi produse lactate fără adaos de lapte praf şi 38.163.000 lei pentru derularea măsurilor educative aferente; 217.063.000 l... Mai multe>>

IAA: Sistemul Antigrindină Oprit – Pierderi economice de sute de milioane de euro în agricultură

05-09-2024 Stiri agricole

IAA: Sistemul Antigrindină Oprit – Pierderi economice de sute de milioane de euro în agricultură

Programul Național Antigrindină a fost sistat, prin adresa nr. 6035/30.08.2024, MADR a anunțat lipsa alocării fondurilor necesare activității de operare pentru anul în curs, prin urmare a oprit funcționarea Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor. În conformitate cu această decizie, unitățile de combatere a căderilor de grindină operate de către IAA (Intervenții Active în Atmosferă) au intrat în regim de conservare și pază. Mai multe>>

511 proiecte vor primi finanțare AFIR pentru achiziția de utilaje agricole

05-09-2024 Fonduri europene agricultura

511 proiecte vor primi finanțare AFIR pentru achiziția de utilaje agricole

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție intermediar aferent submăsurii 4.1, pachetul 4.1.1. Achiziții simple de utilaje la nivelul fermei – sector vegetal, componenta toate culturile exceptând sfecla de zahăr și formele asociative, pentru proiectele depuse în prima etapă lunară (25 iunie – 24 iulie 2024) a sesiunii din acest an. Mai multe>>

Fermierii NU riscă să-și piardă subvențiile prin acțiunea de monitoring APIA

29-08-2024 Subventii agricultura

Fermierii NU riscă să-și piardă subvențiile prin acțiunea de monitoring APIA

Având în vedere informațiile eronate lansate în spațiul public prin care se induce ideea că “fermierii riscă să piardă subvențiile de la APIA fiindcă nu știu să folosească internetul și nu dețin telefoane performante”, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură face precizări cu privire la acțiunea de monitoring la care se face referire în articolele apărute, astfel: Mai multe>>

Sectorul apicol: au fost depuse cereri de plată pentru o sumă de peste 86 milioane de lei

22-08-2024 Plati APIA

Sectorul apicol: au fost depuse cereri de plată pentru o sumă de peste 86 milioane de lei

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că, pentru Măsura de acordare a sprijinului financiar pentru intervențiile aferente sectorului apicol din cadrul Planului Strategic PAC 2023-2027 – ISA – PS 2024, au fost depuse la nivelul centrelor județene/municipiului București APIA 7.151 cereri de plată, pentru o sumă totală de 86.201.335,49 lei. Mai multe>>

Seceta: provocarea secolului 21 în agricultură. Soluții și tehnologii inovatoare pentru adaptarea la schimbările climatice

08-08-2024 Intalniri si conferinte

Seceta: provocarea secolului 21 în agricultură. Soluții și tehnologii inovatoare pentru adaptarea la schimbările climatice

În data de 6 august 2024, în cadrul conferinței de presă intitulată „Seceta: Provocarea secolului 21 în agricultură”, desfășurată la Crowne Plaza București, experți din domeniul agriculturii și securității alimentare au discutat impactul grav al schimbărilor climatice asupra agriculturii din România și au prezentat tehnologii inovatoare de adaptare la aceste schimbări. Mai multe>>

APIA este pregătită să realizeze plățile în avans pentru Campania 2024

07-08-2024 Plati APIA

APIA este pregătită să realizeze plățile în avans pentru Campania 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează opinia publică că sistemul informatic al agenției este pregătit ca începând cu data de 16 octombrie 2024 să demareze Campania de plată în avans pentru fermierii care au depus Cereri de plată în anul 2024. Mai multe>>

Viitorul economiilor montane pe agenda Convenției Europene a Munților 2024

01-08-2024 Intalniri si conferinte

Viitorul economiilor montane pe agenda Convenției Europene a Munților 2024

Economistul Radu – Adrian Rey, președinte al Forumului Montan și vicepreședinte al Euromontana, va reprezenta România la cea de-a 13-a Convenție Europeană a Munților, eveniment în cadrul căruia se discută viitorul economiilor montane. Forumul Montan din România se va alătura sutelor de organizații și instituții din toată Europa, la Puigcerda (Catalunia, Spania) în perioada 15 - 18 octombrie 2024, pentru cea de-a 13-a Convenție Europeană de Munților! Mai multe>>