Aspecte fiscale pentru societatile din domeniul agricol

Taxe si impozite ferme agricoleDomeniul agricol este unul strategic atat la nivel national, cat si la nivelul Uniunii Europene. De aceea, exista o serie de modalitati de finantare a proiectelor agricole prin fonduri structurale, dar si prin produse ale bancilor create special pentru aceasta ramura. Cu toate acestea, inainte de a investi in agricultura, persoanele interesate trebuie sa fie informate asupra taxelor si impozitelor pe care o societate din acest domeniu le poate datora.


Inainte de a investi in agricultura, persoanele interesate trebuie sa fie informate asupra taxelor si impozitelor pe care o societate din acest domeniu le poate datora. In continuare vom incerca sa rezumam principalele aspecte fiscale ce trebuie avute in vedere de o astfel de societate.

 

Impozit pe profit sau impozit pe venitul microintreprinderilor?

Incepand cu 1 februarie 2013, impozitul pe venitul microintreprinderilor a devenit obligatoriu pentru societatile care intr-un an fiscal au inregistrat venituri mai mici de 65.000 de euro, cu anumite exceptii. Acest regim de impozitare presupune aplicarea unui impozit de 3% asupra veniturilor unei firme, fara a lua in calcul cheltuielile inregistrate de aceasta.

Prin contrast, o societate care este platitoare de impozit pe profit va fi impozitata cu o cota de 16% aplicata asupra diferentei dintre veniturile realizate si cheltuielile deductibile, cu anumite ajustari (venituri neimpozabile, deduceri suplimentare, elemente similare veniturilor sau cheltuielilor). Mai mult, o societate care aplica regimul de impozitare aferent microintreprinderilor nu isi va putea folosi pierderile fiscale inregistrate in perioade anterioare (in care nu aplica acest regim) decat dupa ce redevine platitoare de impozit pe profit, cu conditia ca intre timp perioada de utilizare a pierderilor (de maximum sapte ani) sa nu fi expirat.

Astfel, in functie de nivelul cheltuielilor si de pozitia fiscala a fiecarei firme, unul dintre regimurile de impozitare de mai sus se poate dovedi mai favorabil decat celalalt. Totusi, incepand cu 1 februarie 2013, contribuabilul numai are optiunea de a alege regimul de impozitare pe care sa il aplice, acesta fiind obligat la plata impozitului pe venitul microintreprinderilor daca inregistreaza venituri sub pragul de 65.000 de euro si la plata impozitului pe profit in cazul in care acest prag este depasit.



Taxa pe valoarea adaugata

Efectul acestei taxe este unul neutru pe lantul de productie, aceasta fiind suportata in intregime de consumatorul final. Astfel, TVA nu este un cost pentru o persoana juridica platitoare de TVA si nu are impact asupra profitabilitatii firmei. Totusi, nivelul taxei determina pretul final al produsului si de aceea TVA are o influenta majora asupra cererii.

Incepand cu 1 iunie 2015, cota TVA pentru alimente si bauturile nonalcoolice este de 9%. Aceeasi taxa este aplicata si hranei pentru animale. Desi aceste tipuri de bunuri reprezinta majoritatea productiei din domeniul agricol, trebuie avut in vedere ca pentru produsele agricole nealimentare (ex: lana, piele etc.), cota de TVA ramane 24%.

Un alt aspect important pentru aplicarea TVA in domeniul agricol este faptul ca in comertul cu cereale se aplica taxarea inversa. Prin exceptie de la modalitatea clasica de taxare conform careia vanzatorul colecteaza TVA aferenta unei tranzactii si cumparatorul deduce aceeasi suma, in cazul taxarii inverse vanzatorul va emite o factura fara TVA, iar tranzactia va avea un efect nul atata vreme cat are loc intre doua societati platitoare de TVA. Aceasta modalitate de taxare a comertului cu cereale se poate dovedi un avantaj prin efectul pozitiv pe care il poate avea asupra fluxului de numerar al vanzatorului care nu mai este obligat la plata efectiva a taxei la bugetul de stat.



Impozite si taxe locale

Orice societate agricola care are in proprietate cladiri, terenuri si mijloace de transport va fi obligata la plata unei taxe catre bugetul localitatii pe raza careia se afla cladirea/terenul sau este inmatriculat mijlocul de transport.

In cazul cladirilor, impozitul poate varia intre 0,25% si 1,5% din valoarea contabila a respectivei cladiri. Cota exacta este decisa prin Hotarare a Consiliului Local al localitatii respective, dar in majoritatea localitatilor din Romania aceasta variaza intre 1% si 1,5% din valoarea cladirii. Cu toate acestea, in cazul cladirilor care nu au fost reevaluate in ultimii trei ani, impozitul local va fi intre 10% si 20% din valoarea contabila, iar pentru cele care nu au fost reevaluate in ultimii cinci ani, acest impozit se va ridica la o valoare cuprinsa intre 30% si 40% din cea a cladirii.

Impozitul pe teren se aplica la numarul de hectare si variaza in functie de zona de folosinta si rangul localitatii in care se afla terenul. Astfel, impozitul pentru un teren care nu este destinat constructiei, variaza de la 8 la 424 de lei pe hectar. Terenurile pe care se afla amplasate cladiri sunt scutite de la plata acestui impozit.

Separat, bugetele locale incaseaza impozit pentru orice mijloc de transport ce trebuie inmatriculat sau inregistrat si care se afla in proprietatea persoanelor fizice sau juridice (ex: autoturisme, motociclete, tractoare inmatriculate etc.). Valoarea impozitului pentru mijloacele de transport variaza in functie de capacitatea cilindrica a acestora.

Merita mentionat faptul ca impozitele si taxele locale se platesc anual in doua rate egale, pana cel tarziu la data de 31martie, respectiv 30 septembrie. Pentru plata anticipata a intregului impozit intr-o singura rata pana la data de 31 martie se ofera o bonificatie de 10% din valoarea impozitului.



Impozitul pe constructii

Incepand cu 1 ianuarie 2014, persoanele juridice care detin in proprietate constructii, altele decat cladiri (pentru care se platesc taxe locale), datoreaza bugetului de stat un impozit egal cu 1% din valoarea contabila bruta a acestor constructii. Acest impozit se declara pana la data de 25 mai a fiecarui an, dar se poate plati in doua rate egale, pana la 25 mai, respectiv 25 septembrie.

Constructiile supuse impozitarii sunt cele prevazute in grupa 1 din Catalogul privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe, mai putin cele din subgrupa 1.2.9 „Terase pe arabil, plantatii pomicole si viticole”.

Astfel, se datoreaza un impozit de 1% asupra valorii majoritatii constructiilor agricole cum ar fi: sere, solarii, linii de electricitate, conducte, jgheaburi, rampe, platforme etc.



Impozitul pe dividende

Pentru profiturile dint-un an pe care societatea decide sa le repartizeze asociatilor, aceasta este obligata sa retina un impozit de 16% din valoarea dividendelor distribuite, pe care sa il vireze in numele asociatului la bugetul de stat.



Alte impozite si taxe

Ca orice alta societate romaneasca, pe langa taxele si impozitele detaliate mai sus, o firma care activeaza in domeniul agricol va trebui sa retina impozit si sa calculeze contributii pentru salariatii proprii, acestia nefacand exceptie de la regimul normal de impozitare a muncii. In plus, un aspect important privind impozitarea in domeniul agricol este acela ca asupra venitului zilierilor (persoanele fizice angajate cu ziua pentru o perioada cumulata de maximum 90 de zile intr-un an si al caror venit brut este intre 2 si 10 lei pe ora) nu se aplica contributii sociale, ci doar impozit. Astfel, in cazul angajarii unor astfel de persoane, societatea are doar obligatia retinerii unui impozit de 16%. Nu in ultimul rand, in cazul in care o astfel de societate face plati pentru servicii, dobanzi, redevente, dividende, comisioane, catre societati nerezidente fiscal in Romania, aceasta societate trebuie sa aiba in vedere aspectele privind retinerea la sursa a impozitului obtinut de nerezidenti din Romania, luand in calcul legislatia europeana si conventiile de evitare a dublei impuneri incheiate de Romania.



Concluzii practice

Pentru o mai buna intelegere a implicatiilor fiscale asupra unei societati care activeaza in domeniul agricol, propunem exemplul simplificat de mai jos:

Calcul cheltuieli si venituri ferma agricola 

Dupa cum se poate observa, pentru o societate care detine activele din tabelul de mai sus si inregistreaza un profit contabil anual de 40.000 lei din care 37.000 lei ii distribuie asociatilor, impozitele si taxele aferente depasesc valoarea de 10.400 de lei. In concluzie, orice persoana care doreste sa investeasca in agricultura romaneasca ar trebui sa aiba foarte clar in vedere implicatiile de natura fiscala, deoarece acestea se pot dovedi definitorii asupra profitabilitatii reale a societatii.

De aceea este recomandat ca in constituirea planului de afaceri sau in cazul tranzactiilor al caror tratament fiscal este incert, sa se solicite opinia unui consultant.



Echipa beneficiar – consultant este esentiala pentru succesul proiectului

  • Reusita in castigarea si implementarea unui proiect de succes este data inmaremasura de echipa formata din beneficiar si consultant. Astfel, ambii trebuie sa fie total implicati in realizarea si implementarea proiectului pentru a ajunge la rezultatul asteptat. Nefunctionarea corecta a relatiei dintre ei poate duce la esecul proiectului.
  • Este important ca din momentul negocierii si semnarii contractului sa se stabileasca responsabilitatile fiecarei parti, astfel incat sa nu apara neconcordante care pot duce la conflicte si nerealizarea proiectului.
  • Sta in atributiile consultantului sa ii explice beneficiarului ce inseamna un proiect de finantare si care ar trebui sa fie implicarea sa. Un proiect nu va putea fi implementat in totalitate de consultant fara implicarea beneficiarului, asa cumeste la fel de dificil ca un proiect sa fie implementat doar de beneficiar in conditiile in care acesta nu are studii sau experienta in coordonarea si implementarea de proiecte.
  • Contractarea unui proiect de finantare este doar un primpas si nu reprezinta succesul acestuia. Asa cum spun persoanele cu experienta „greul de-abia acum incepe”, odata cu implementarea proiectului contractat. In implementare trebuie respectat intocmai proiectul ce a fost descris prin planul de afaceri sau studiul de fezabilitate, in ceea ce priveste calendarul, bugetul, achizitiile si celelalte activitati ale acestuia. Proiectul nu poate fi considerat un succes total nici macar dupa finalizarea sa si decontarea tuturor cheltuielilor eligibile. Reusita acestuia va putea fi constatata doar la finalul perioadei de durabilitate, care incepe odata cu incheierea proiectului si decontarea ultimei cereri de rambursare si care are o durata de trei sau cinci ani, in functie de specificul proiectului. Proiectul poate fi considerat cu adevarat un succes doar daca si la finalul acestei perioade indicatorii de durabilitate sunt indepliniti.

 

 

 logo RNDR

 

 


 

Noutati

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

02-07-2025 APIA

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

02-07-2025 Plati APIA

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

28-06-2025 Informatii utile

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

27-06-2025 Stiri agricole

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 (  https://ros.ms/r4PrN  ).  Mai multe>>

România importă mâncare nu din lipsă de resurse, ci de plan

27-06-2025 Stiri agricole

România importă mâncare nu din lipsă de resurse, ci de plan

Cum reparăm un deficit de miliarde și construim o industrie agroalimentară competitivă? Există o ironie greu de ignorat în peisajul economic al României. Una dintre cele mai fertile țări din Europa importă majoritatea alimentelor pe care le consumă. Rafturile din retail spun povestea unui paradox devenit cotidian: carne procesată din vest, lactate din centrul Europei, dulciuri și conserve de oriunde, mai puțin de aici. Și asta într-o țară care are pământ fertil, tradiție agricolă, și ... Mai multe>>

Corteva Agriscience onorează generațiile de fermieri români în noua serie video „ADN de Fermier”

27-06-2025 Stiri agricole

Corteva Agriscience onorează generațiile de fermieri români în noua serie video „ADN de Fermier”

Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, anunță lansarea seriei video „ADN de Fermier”, realizată în parteneriat cu emisiunea Agro Jurnal de pe canalul național Digi 24. Episoadele vor fi difuzate lunar pe parcursul întregului an și sunt concepute pentru a evidenția rolul tranziției generaționale în agricultura românească. Mai multe>>

IAA: Din cauza unui blocaj administrativ, România pierde lupta cu schimbările climatice

23-06-2025 Stiri agricole

IAA: Din cauza unui blocaj administrativ, România pierde lupta cu schimbările climatice

București, 23.06.2025 — Compania IAA – Intervenții Active în Atmosferă atrage atenția asupra unei situații critice care pune în pericol funcționarea întregului sistem național de combatere a căderilor de grindină și de stimulare a precipitațiilor.https://www.youtube.com/watch?v=7GAxhsfgCPw Mai multe>>

Clubul Fermierilor Români semnează un protocol de colaborare cu ADR pentru accelerarea digitalizării agriculturii românești

21-06-2025 Stiri agricole

Clubul Fermierilor Români semnează un protocol de colaborare cu ADR pentru accelerarea digitalizării agriculturii românești

20 iunie 2025, Sediul Autorității pentru Digitalizarea României (ADR)Prin acest protocol, Clubul Fermierilor Români și Autoritatea pentru Digitalizarea României își propun:- Să sprijine adoptarea tehnologiei digitale în ferme prin inițiative de formare și consiliere,- Să faciliteze accesul la finanțări pentru proiecte de digitalizare- Să contribuie la reducerea decalajului digital și la creșterea competitivității fermierilor români pe piața europeană. Mai multe>>

Napolact, brandul preferat al românilor: ajunge în 45% dintre gospodăriile din România și își consolidează poziția de lider sustenabil pe piața lactatelor

20-06-2025 Marketing agroalimentar

Napolact, brandul preferat al românilor: ajunge în 45% dintre gospodăriile din România și își consolidează poziția de lider sustenabil pe piața lactatelor

Napolact marchează un nou record de prezență în gospodăriile din România, atingând un nivel istoric de 45%, conform datelor aferente primului trimestru din 2025. Cu alte cuvinte, aproape 1 din 2 gospodării românești aleg Napolact, confirmând încrederea consumatorilor în calitatea și autenticitatea brandului. Mai multe>>

Fermierii români sporesc securitatea alimentară prin cultivarea rapiței

19-06-2025 Siguranta alimentara

Fermierii români sporesc securitatea alimentară prin cultivarea rapiței

Pe măsură ce lumea continuă să facă față efectelor vremii extreme și ale perturbărilor economice, securitatea alimentară rămâne una dintre cele mai presante priorități globale. Potrivit Raportului Global privind Criza Alimentară 20251, aproape 295 de milioane de oameni s-au confruntat cu insecuritate alimentară acută anul trecut, o creștere uluitoare față de anii anteriori. Mai multe>>

APIA a dat startul plăților pentru Sprijinul Cuplat – Campania 2024. Peste 60 de milioane de euro ajung la fermieri

19-06-2025 Plati APIA

APIA a dat startul plăților pentru Sprijinul Cuplat – Campania 2024. Peste 60 de milioane de euro ajung la fermieri

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început miercuri, 18 iunie 2025, transferul sumelor aferente Sprijinului Cuplat pentru Campania 2024. Peste 43.500 de fermieri vor beneficia de plăți în valoare totală de peste 60 de milioane de euro, fonduri provenite din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA). Mai multe>>

Modificări în legislația aferentă sectorului vitivinicol Intervenția IS-V-01 – Restructurarea și reconversia plantațiilor viticole

18-06-2025 APIA

Modificări în legislația aferentă sectorului vitivinicol Intervenția IS-V-01 – Restructurarea și reconversia plantațiilor viticole

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg că a fost publicat în Monitorul Ofical al României nr. 549/13.06.2025, Ordinul nr. 213 din 12.06.2025 pentru completarea anexei la Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 117/2023 privind criteriile de eligibilitate, documentele justificative, condiţiile şi modul de implementare a intervenţiei IS-V-01 „Restructurarea şi reconversia plantaţiilor viticole” din cadrul Planului strategic PAC 2023-20... Mai multe>>