Domeniul agricol este unul strategic atat la nivel national, cat si la nivelul Uniunii Europene. De aceea, exista o serie de modalitati de finantare a proiectelor agricole prin fonduri structurale, dar si prin produse ale bancilor create special pentru aceasta ramura. Cu toate acestea, inainte de a investi in agricultura, persoanele interesate trebuie sa fie informate asupra taxelor si impozitelor pe care o societate din acest domeniu le poate datora.
Inainte de a investi in agricultura, persoanele interesate trebuie sa fie informate asupra taxelor si impozitelor pe care o societate din acest domeniu le poate datora. In continuare vom incerca sa rezumam principalele aspecte fiscale ce trebuie avute in vedere de o astfel de societate.
Incepand cu 1 februarie 2013, impozitul pe venitul microintreprinderilor a devenit obligatoriu pentru societatile care intr-un an fiscal au inregistrat venituri mai mici de 65.000 de euro, cu anumite exceptii. Acest regim de impozitare presupune aplicarea unui impozit de 3% asupra veniturilor unei firme, fara a lua in calcul cheltuielile inregistrate de aceasta.
Prin contrast, o societate care este platitoare de impozit pe profit va fi impozitata cu o cota de 16% aplicata asupra diferentei dintre veniturile realizate si cheltuielile deductibile, cu anumite ajustari (venituri neimpozabile, deduceri suplimentare, elemente similare veniturilor sau cheltuielilor). Mai mult, o societate care aplica regimul de impozitare aferent microintreprinderilor nu isi va putea folosi pierderile fiscale inregistrate in perioade anterioare (in care nu aplica acest regim) decat dupa ce redevine platitoare de impozit pe profit, cu conditia ca intre timp perioada de utilizare a pierderilor (de maximum sapte ani) sa nu fi expirat.
Astfel, in functie de nivelul cheltuielilor si de pozitia fiscala a fiecarei firme, unul dintre regimurile de impozitare de mai sus se poate dovedi mai favorabil decat celalalt. Totusi, incepand cu 1 februarie 2013, contribuabilul numai are optiunea de a alege regimul de impozitare pe care sa il aplice, acesta fiind obligat la plata impozitului pe venitul microintreprinderilor daca inregistreaza venituri sub pragul de 65.000 de euro si la plata impozitului pe profit in cazul in care acest prag este depasit.
Efectul acestei taxe este unul neutru pe lantul de productie, aceasta fiind suportata in intregime de consumatorul final. Astfel, TVA nu este un cost pentru o persoana juridica platitoare de TVA si nu are impact asupra profitabilitatii firmei. Totusi, nivelul taxei determina pretul final al produsului si de aceea TVA are o influenta majora asupra cererii.
Incepand cu 1 iunie 2015, cota TVA pentru alimente si bauturile nonalcoolice este de 9%. Aceeasi taxa este aplicata si hranei pentru animale. Desi aceste tipuri de bunuri reprezinta majoritatea productiei din domeniul agricol, trebuie avut in vedere ca pentru produsele agricole nealimentare (ex: lana, piele etc.), cota de TVA ramane 24%.
Un alt aspect important pentru aplicarea TVA in domeniul agricol este faptul ca in comertul cu cereale se aplica taxarea inversa. Prin exceptie de la modalitatea clasica de taxare conform careia vanzatorul colecteaza TVA aferenta unei tranzactii si cumparatorul deduce aceeasi suma, in cazul taxarii inverse vanzatorul va emite o factura fara TVA, iar tranzactia va avea un efect nul atata vreme cat are loc intre doua societati platitoare de TVA. Aceasta modalitate de taxare a comertului cu cereale se poate dovedi un avantaj prin efectul pozitiv pe care il poate avea asupra fluxului de numerar al vanzatorului care nu mai este obligat la plata efectiva a taxei la bugetul de stat.
Orice societate agricola care are in proprietate cladiri, terenuri si mijloace de transport va fi obligata la plata unei taxe catre bugetul localitatii pe raza careia se afla cladirea/terenul sau este inmatriculat mijlocul de transport.
In cazul cladirilor, impozitul poate varia intre 0,25% si 1,5% din valoarea contabila a respectivei cladiri. Cota exacta este decisa prin Hotarare a Consiliului Local al localitatii respective, dar in majoritatea localitatilor din Romania aceasta variaza intre 1% si 1,5% din valoarea cladirii. Cu toate acestea, in cazul cladirilor care nu au fost reevaluate in ultimii trei ani, impozitul local va fi intre 10% si 20% din valoarea contabila, iar pentru cele care nu au fost reevaluate in ultimii cinci ani, acest impozit se va ridica la o valoare cuprinsa intre 30% si 40% din cea a cladirii.
Impozitul pe teren se aplica la numarul de hectare si variaza in functie de zona de folosinta si rangul localitatii in care se afla terenul. Astfel, impozitul pentru un teren care nu este destinat constructiei, variaza de la 8 la 424 de lei pe hectar. Terenurile pe care se afla amplasate cladiri sunt scutite de la plata acestui impozit.
Separat, bugetele locale incaseaza impozit pentru orice mijloc de transport ce trebuie inmatriculat sau inregistrat si care se afla in proprietatea persoanelor fizice sau juridice (ex: autoturisme, motociclete, tractoare inmatriculate etc.). Valoarea impozitului pentru mijloacele de transport variaza in functie de capacitatea cilindrica a acestora.
Merita mentionat faptul ca impozitele si taxele locale se platesc anual in doua rate egale, pana cel tarziu la data de 31martie, respectiv 30 septembrie. Pentru plata anticipata a intregului impozit intr-o singura rata pana la data de 31 martie se ofera o bonificatie de 10% din valoarea impozitului.
Incepand cu 1 ianuarie 2014, persoanele juridice care detin in proprietate constructii, altele decat cladiri (pentru care se platesc taxe locale), datoreaza bugetului de stat un impozit egal cu 1% din valoarea contabila bruta a acestor constructii. Acest impozit se declara pana la data de 25 mai a fiecarui an, dar se poate plati in doua rate egale, pana la 25 mai, respectiv 25 septembrie.
Constructiile supuse impozitarii sunt cele prevazute in grupa 1 din Catalogul privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe, mai putin cele din subgrupa 1.2.9 „Terase pe arabil, plantatii pomicole si viticole”.
Astfel, se datoreaza un impozit de 1% asupra valorii majoritatii constructiilor agricole cum ar fi: sere, solarii, linii de electricitate, conducte, jgheaburi, rampe, platforme etc.
Pentru profiturile dint-un an pe care societatea decide sa le repartizeze asociatilor, aceasta este obligata sa retina un impozit de 16% din valoarea dividendelor distribuite, pe care sa il vireze in numele asociatului la bugetul de stat.
Ca orice alta societate romaneasca, pe langa taxele si impozitele detaliate mai sus, o firma care activeaza in domeniul agricol va trebui sa retina impozit si sa calculeze contributii pentru salariatii proprii, acestia nefacand exceptie de la regimul normal de impozitare a muncii. In plus, un aspect important privind impozitarea in domeniul agricol este acela ca asupra venitului zilierilor (persoanele fizice angajate cu ziua pentru o perioada cumulata de maximum 90 de zile intr-un an si al caror venit brut este intre 2 si 10 lei pe ora) nu se aplica contributii sociale, ci doar impozit. Astfel, in cazul angajarii unor astfel de persoane, societatea are doar obligatia retinerii unui impozit de 16%. Nu in ultimul rand, in cazul in care o astfel de societate face plati pentru servicii, dobanzi, redevente, dividende, comisioane, catre societati nerezidente fiscal in Romania, aceasta societate trebuie sa aiba in vedere aspectele privind retinerea la sursa a impozitului obtinut de nerezidenti din Romania, luand in calcul legislatia europeana si conventiile de evitare a dublei impuneri incheiate de Romania.
Pentru o mai buna intelegere a implicatiilor fiscale asupra unei societati care activeaza in domeniul agricol, propunem exemplul simplificat de mai jos:
Dupa cum se poate observa, pentru o societate care detine activele din tabelul de mai sus si inregistreaza un profit contabil anual de 40.000 lei din care 37.000 lei ii distribuie asociatilor, impozitele si taxele aferente depasesc valoarea de 10.400 de lei. In concluzie, orice persoana care doreste sa investeasca in agricultura romaneasca ar trebui sa aiba foarte clar in vedere implicatiile de natura fiscala, deoarece acestea se pot dovedi definitorii asupra profitabilitatii reale a societatii.
De aceea este recomandat ca in constituirea planului de afaceri sau in cazul tranzactiilor al caror tratament fiscal este incert, sa se solicite opinia unui consultant.
03-04-2025 Stiri agricole
Controlul dăunătorilor de sol și foliari în absența tratamentului semințelor cu produse neonicotinoide În contextul suspendării autorizației temporare de utilizare a produselor neonicotinoide la tratamentul semințelor de porumb și floarea-soarelui Compania ADAMA sprijină cultivatorii și cultivarea în siguranță a culturilor de porumb și floarea-soarelui cu portofoliul de produse adaptat pentru controlul dăunătorilor de sol și foliari Mai multe>>
03-04-2025 Stiri agricole
Fundația Pădurea de Mâine anunță deschiderea unei noi runde de finanțări nerambursabile în cadrul programului Comunitățile Pădurii de Mâine. Pentru anul 2025, bugetul alocat este de 150.000 de Euro, iar granturile pot ajunge la 30.000 de Euro pentru un proiect. Proiectele pot fi depuse până pe 15 mai 2025. A patra ediție a programului de granturi Comunitățile Pădurii de Mâine debutează pe 1 aprilie 2025. Programul urmărește să stimuleze dezvoltarea durabilă a comunităților care depind de pădure... Mai multe>>
03-04-2025 Stiri agricole
Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025 București, 2 aprilie 2025. Impact Hub Bucharest, în parteneriat cu EIT Food, a deschis înscrierile pentru Empowering Women in Agrifood (EWA), dedicat antreprenoarelor și proiectelor create de acestea în domeniul agroalimentar. Empowering Women in Agrifood este un program de accelerare dezvoltat de EIT Food, cea mai mare comunitate de inovare alimentară din lume. EIT Food este s... Mai multe>>
02-04-2025 Targuri si expozitii
În perioada 7 – 16 aprilie, Învie Tradiția vă invită să pășiți într-un univers al tradiției românești autentice, la Târgul de Paște organizat în showroom-ul nostru din Str. Mihai Eminescu nr. 142, București. O călătorie printre borcane cu bunătăți, coșuri cadou tradiționale, ouă încondeiate și alte comori meșteșugite cu grijă – toate menite să aducă în casele voastre bucuria Paștelui, așa cum era altădată. Mai multe>>
02-04-2025 Stiri agricole
Echipa „Măcelari de Elită” și-a încheiat prima participare la World Butchers’ Challenge (WBC) 2025 cu un impact semnificativ asupra comunității internaționale a măcelarilor, deschizând noi oportunități pentru viitor.„Fiind prima dată când a participat la World Butchers' Challenge, România a făcut o impresie puternică în competiție. Întreaga echipă ar trebui să fie incredibil de mândră de prezentarea ambițioasă, minuțioasă și impresionantă. Felicitări!”, a declarat Ashley Gray, CEO WBC. Mai multe>>
01-04-2025 Plati APIA
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a publicat Ghidul informativ „Sprijin financiar pentru intervențiile aferente sectorului apicol din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027” – ISA – PS 2024, Ediția 1, Revizia 2”, pe site-ul instituției: www.apia.org.ro, la link-ul: https://apia.org.ro/directia-masuri-de-piata/apicultura/anul-2025/. Mai multe>>
01-04-2025 Stiri agricole
După ce duminică juniorul Paul Cordea a deschis drumul pentru România la World Butchers’ Challenge - Paris 2025, luni, 31 martie, a fost rândul seniorilor să intre în arenă.Echipa care a concurat cot la cot cu cei mai buni măcelari ai lumii a fost formată din Gabriel Arghir (Macelleria Torelli, Torino, Italia), Sandu Mirea (Auchan Drumul Taberei, București), Ciprian Irimia (Raitar, Suceava), Adrian Petre (Carne și sare, București), Georgian-Marius Petre (Cathedral Distribution, Buzău), Bíró Jáno... Mai multe>>
26-03-2025 Stiri agricole
Performanța în agricultură este condiționată de numeroase aspecte, factori de mediu ori decizii potrivite. A alege genetica potrivită pentru propria fermă este unul dintre elementele cheie pe care reprezentanții companiei Corteva Agriscience le evidențiază ori de câte ori au loc întâlniri cu fermierii. Probabil acesta este și unul dintre motivele pentru care fermierii aleg constant hibrizii Pioneer și astfel rezultă colaborări ce durează zeci de ani. Este și exemplul următorului fermier campion... Mai multe>>
26-03-2025 Stiri agricole
Tradiție și succes. Acestea sunt doar două dintre cuvintele care pot descrie pe scurt activitatea companiei Corteva Agriscience de-a lungul timpului. Încă de la debutul pe piața din România, hibrizii Pioneer au intrat în grațiile fermierilor și au devenit o alegere constantă datorită producțiilor ridicate obținute an de an. Acesta a fost unul dintre motivele lansării campaniei Fermier campion, iar în cele ce urmează regăsim povestea familiei Holhoș care, după mai multe testări, a rămas fidelă hi... Mai multe>>
25-03-2025 Targuri si expozitii
În perioada 28-30 Martie 2025 se va desfășura prima ediție Agro&Auto Expo Tărgu Mures, un eveniment de excepție dedicat promovării și prezentării utilajelor agricole , echipamente pentru ferme si grădină, industriei alimentare, industria auto. Agro & Auto Expo – inovație și tradiție într-un singur loc! Locația evenimentului: Parcarea Aushopping Târgu Mureș, Bulevardul 1 Decembrie 1918, spre Corunca. Data eveniment: 28-30 martie 2025, programul expoziție între orele 10.00-20.00 De... Mai multe>>
21-10-2024 Targuri si expozitii
Începând cu 21 octombrie, Învie Tradiția vă invită să redescoperiți farmecul autentic al toamnei la târgul dedicat roadelor, unde borcanele cu bunătăți de odinioară vă așteaptă să le descoperiți. Fiecare produs aduce cu el gustul copilăriei și tradițiile de altădată, fiind pregătit cu grijă și măiestrie de meșteșugari pricepuți. Aici veți găsi delicii pentru toate gusturile – numai bune de savurat, dăruit sau adus acasă, pentru a păstra vii tradițiile. Mai multe>>
14-10-2024 Asigurari agricole
Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>