Jose Graziano da Silva - Reducerea pierderilor si risipei in lantul agro-alimentar

da Silva - Reducerea risipeiMesajul lui Jose Graziano da Silva, directorul general al FAO: „De cate ori ati mers la supermarket si ati cautat cel mai aratos mar sau banana? Preferinta noastra pentru fructe frumoase inseamna ca tone de fructe si legume care au doar mici imperfectiuni sunt aruncate.


Alimentele aruncate de consumatori — sau de catre magazinele si restaurantele care le servesc — sunt, totusi doar o parte din problema.


Problema pierderilor inregistrate in randul consumatorilor in tarile cu venituri mici nu este asa de mare, insa cantitati uriase de alimente sunt irosite inca din primele faze ale lantului alimentar. Pierderile alimentare — de la nivelul fermelor, din timpul procesarii, transportului, depozitarii si expunerii pe tarabele din piete — compromit securitatea alimentara in multe zone din Europa si Asia Centrala. In tarile in curs de dezvoltare, pierderile inregistrate dupa recoltare se ridica la un procent de pana la 40% din productie.

In Europa, daca adunam volumul de alimente aruncate sau risipite de-a lungul intregului lant alimentar, ajungem la cantitati cuprinse intre 280 si 300 kg pe cap de locuitor pe an.

Luate impreuna, risipa alimentara si pierderile inregistrate la nivel mondial sunt estimate undeva la 1,3 miliarde de tone. Aceasta reprezinta o treime din productia de alimente la nivel mondial. Putem noi oare sa acceptam acest lucru, intr-o lume in care 842 de milioane de persoane se confrunta cu foametea, malnutritia si insecuritatea alimentara?

Daca privim spre viitor, cu o populatie globala care va ajunge la noua miliarde de oameni pana in anul 2050, vedem ca cerintele legate de asigurarea hranei vor creste continuu. Daca pierderile cauzate de risipa alimentara ar putea fi reduse la jumatate, cresterea necesara pentru acoperirea nevoilor de hrana ale populatiei globale ar putea ajunge la doar 25% si nu la 60% cat este estimat in prezent.

Risipa alimentara si deseurile cauzate de aceasta inregistreaza un impact deosebit si asupra mediului inconjurator. Atunci cand alimentele sunt risipite sau aruncate, energia, resursele de apa si pamant utilizate pentru producerea lor sunt si ele risipite. Aproximativ 3,3 giga-tone de emisii de gaze cu efect de sera sunt eliberate in atmosfera anual pentru a produce alimente care nu ajung sa fie consumate niciodata. In termeni economici ar trebui luate in considerare urmatoarele: costurile anuale inregistrate ca urmare a risipei si deseurilor alimentare, exprimate in preturi de producator, se ridica la 750 de miliarde de USD. Daca ar fi sa luam in considerare preturile la nivel de comercianti si costurile legate de mediu, suma respectiva ar putea fi si mai mare.

Din orice perspectiva am discuta — etica, economica, de mediu sau in termeni de securitate alimentara — pur si simplu nu mai putem tolera pierderea anuala a unei treimi din toata hrana care se produce la nivel mondial.

Din acest motiv, una dintre cele cinci prioritati ale campaniei 'Provocarea de a reduce foametea la zero' a Secretarului General al Natiunilor Unite Ban Ki-moon este si aceea de a reduce la zero risipa alimentara. Lucram impreuna, in cadrul sistemului Natiunilor Unite dar si in colaborare cu alti parteneri pentru a rezolva aceasta problema si altele cu care se confrunta sistemul nostru alimentar.

La Bucuresti pe 3 aprilie, ministri ai Agriculturii si Dezvoltarii Rurale din Europa, Caucaz si Asia Centrala vor aborda aceasta tema. Masa rotunda ministeriala pe tema risipei si pierderilor inregistrate in sectorul alimentar la nivelul Europei si Asiei Centrale va fi un subiect de mare interes de pe agenda Conferintei Regionale FAO pentru Europa, care se organizeaza o data la doi ani si care este gazduita in acest an de Romania.

In timp ce comportamentul consumatorului este important, nevoia de reducere a pierderilor si risipei alimentare trebuie reflectata si la nivelul convergentei intre diferitele politici si nu trebuie privita doar ca o schimbare a stilului de viata.

Problema risipei alimentare este atat de complexa incat toti actorii care participa de-a lungul lantului alimentar trebuie sa fie implicati. Exista o mare nevoie de investitii private in infrastructura de transport, depozitare si marketing-ul alimentar precum si in programe de instruire in aplicarea celor mai bune practici pentru fermieri. Sectorul public se poate implica in cercetare, dezvoltare de metodologii si adoptarea de politici care sa incurajeze sectorul privat sa investeasca in metode de reducere a pierderilor si risipei din sectorul alimentar.

Cum ar putea contribui guvernele din Europa si Asia Centrala la schimbarea de care avem nevoie?

In aceasta regiune a lumii observam ca exista o preponderenta a micilor producatori. De obicei acestia nu dispun de resursele financiare necesare pentru a investi in noi tehnologii, de-a lungul lantului alimentar, care sa reduca risipa si pierderile alimentare. Accesul rapid pe piata este o alta problema cu care se confrunta micii fermierii.

Guvernele ar trebui sa ia in considerare introducerea de politici si de programe suport care sa incurajeze infiintarea si dezvoltarea organizatiilor de producatori. Acest tip de cooperare le va permite micilor producatori sa isi mareasca volumul productiei si sa negocieze direct cu procesatorii si comerciantii, sau sa achizitioneze in comun depozite frigorifice si capacitati de stocare. Acest lucru nu va reduce doar nivelul pierderilor care de regula se inregistreaza imediat dupa recoltare, ci va contribui de asemenea la cresterea perioadei de comercializare prin mentinerea prospetimii produselor si implicit la reducerea nivelului risipei alimentare de la nivelul consumatorilor.

De asemenea, guvernele tarilor pot fi un bun catalizator prin lansarea unui dialog constructiv intre actorii importanti dintr-un anumit sector agro-alimentar (de exemplu intre producatorii de legume — fructe si cei de cereale) pe teme care vizeaza reducerea pierderilor in sectorul alimentar. Acest lucru va imbunatati coordonarea si neworking-ul si va crea oportunitati de prezentare a celor mai bune practici.

Separat de tema risipei alimentare, hrana aruncata este in mod evident un rezultat al comportamentului si alegerilor pe care consumatorii si comerciantii le fac. Prin intermediul campaniilor de constientizare a publicului, guvernele au oportunitatea de a schimba acea atitudine care ne face sa credem ca e mai convenabil din punct de vedere economic sa aruncam mancarea decat sa o refolosim sau sa preintampinam irosirea ei.

Fac un apel catre toti cei implicati — de la ministri ai guvernelor la fermieri, de la comercianti la cumparatori obisnuiti — sa isi reexamineze mentalitatea si obiceiurile pe care le au in ceea ce priveste alimentatia.

Aceasta risipa de resurse si alimente trebuie oprita."

José Graziano da Silva
Directorul General al Organizatiei Natiunilor Unite pentru Agricultura si Alimentatie FAO

 

Noutati

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

21-10-2024 Targuri si expozitii

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

Începând cu 21 octombrie, Învie Tradiția vă invită să redescoperiți farmecul autentic al toamnei la târgul dedicat roadelor, unde borcanele cu bunătăți de odinioară vă așteaptă să le descoperiți. Fiecare produs aduce cu el gustul copilăriei și tradițiile de altădată, fiind pregătit cu grijă și măiestrie de meșteșugari pricepuți. Aici veți găsi delicii pentru toate gusturile – numai bune de savurat, dăruit sau adus acasă, pentru a păstra vii tradițiile. Mai multe>>

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

14-10-2024 Asigurari agricole

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

14-10-2024 Fonduri europene agricultura

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>

A treia ediție a Agri Trade Summit va reuni peste 1.300 de participanți de top din Agribusiness-ul local și internațional

08-10-2024 Intalniri si conferinte

A treia ediție a Agri Trade Summit va reuni peste 1.300 de participanți de top din Agribusiness-ul local și internațional

AGRI TRADE SUMMIT, principalul eveniment de Agri Trade al României, reunește interesele regionale și definește rolul strategic al României pe piața internațională de Agribusiness. Evenimentul se adresează tuturor categoriilor de jucători de pe piața locală și internațională de Agri Trade, conexând interesele comerciale, Trading-ul de mărfuri, conectând tehnologia și logistica precum și serviciile financiare - garanția unui pod solid pentru Business. Mai multe>>

Grain Academy 2024 - Explorare profundă a sectorului cerealelor din Balcani și din regiunea Mării Negre, specific și oportunități

01-10-2024 Intalniri si conferinte

Grain Academy 2024 - Explorare profundă a sectorului cerealelor din Balcani și din regiunea Mării Negre, specific și oportunități

Conferința Grain Academy 2024 va reuni și în acest an reprezentanți ai companiilor și consultanțelor agricole din Balcani și regiunea Mării Negre sub auspiciul unei teme circumscrise recentelor conflicte geopolitice și instabilității economice globale - Piețele în punctul în care cresc temerile de recesiune și așteptările pentru un nou Superciclu al mărfurilor. Creșterea eficienței lanțului de aprovizionare și practici agricole sofisticate. Mai multe>>

Cum să evitați greșelile financiare frecvente și să economisiți mai mult

01-10-2024 Afaceri agricole

Cum să evitați greșelile financiare frecvente și să economisiți mai mult

Greșelile financiare sunt comune și mulți oameni iau decizii proaste cu banii lor. Dacă ați gafat de câteva ori și ați făcut alegeri greșite, nu sunteți singuri. Fie că ați cheltuit bani pe achiziții inutile, ați luat imprumuturi rapide online sau nu ați economisit suficient pentru o zi ploioasă, gestionarea finanțelor poate fi o provocare, iar greșelile se pot întâmpla cu ușurință. Din fericire, unele greșeli pot fi corectate, însă altele pot necesita ani de zile pentru a fi recuperate și vă po... Mai multe>>

Efectul de bumerang al taxei de solidaritate în agricultură [Opinie Agricover]

01-10-2024 Afaceri agricole

Efectul de bumerang al taxei de solidaritate în agricultură [Opinie Agricover]

Autor - Liviu Dobre, Președinte al Consiliului de Administrație Agricover Distribution SA: “Măsurile de sprijin pentru fermieri avute în vedere de Guvern reprezintă un prim pas pentru a asigura supraviețuirea fermierilor, suspendarea rambursărilor și acordarea de granturi, putând oferi, în anumite condiții, soluții rapide pentru menținerea fermelor pe linia de plutire. Însă, supraviețuirea nu înseamnă stabilitate, iar pentru un echilibru durabil e nevoie de sprijin pentru întregul lanț agricol, ... Mai multe>>

APIA a finalizat controlul clasic pe teren - Campania 2024

01-10-2024 Subventii agricultura

APIA a finalizat controlul clasic pe teren - Campania 2024

APIA informează că a finalizat controlul clasic pe teren aferent Campaniei 2024. Astfel, la nivel național au fost verificați toți fermierii selectați în eșantionul de control clasic, respectiv un număr de 8.490 exploatații în sector vegetal, cu o suprafață de 795.003 hectare și un total de 220.772 parcele controlate la fața locului. Mai multe>>

Sfaturi pentru economisirea cheltuielilor și facturilor medicale

01-10-2024 Informatii utile

Sfaturi pentru economisirea cheltuielilor și facturilor medicale

Sănătatea dumneavoastră și a familiei dumneavoastră este o prioritate urgentă. Fără ea, tu și cei dragi nu vă veți putea bucura de nicio altă binecuvântare materială în viață. Cu toate acestea, o sănătate solidă poate fi costisitoare, mai ales în această zi în care costurile medicale cresc anual. Mai multe>>

Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă” la USAMV Cluj-Napoca

24-09-2024 Intalniri si conferinte

Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă” la USAMV Cluj-Napoca

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca găzduiește, între 26-28 septembrie 2024, Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă”, cu participarea a peste 350 de specialiști din România și alte 17 țări. Evenimentul devenit tradițional în campusul USAMV Cluj-Napoca și aflat la ediția a XXIII-a este conceput ca un forum dinamic, care acoperă o gamă largă de subiecte științifice. Mai multe>>

Congresul European al Fermierilor, în România. Bucureștiul devine Capitala Agriculturii din UE timp de 3 zile în octombrie!

24-09-2024 Intalniri si conferinte

Congresul European al Fermierilor, în România. Bucureștiul devine Capitala Agriculturii din UE timp de 3 zile în octombrie!

Ediția din 2024 a Congresului European al Fermierilor va fi găzduită la București, în perioada 23-25 octombrie 2024. Evenimentul este organizat de către COPA-COGECA o dată la doi ani, într-un stat membru. Anul acesta, structura europeană de reprezentare a intereselor fermierilor și cooperativelor a decis ca România să fie gazda acestui congres care va da ora exactă pentru strategia pe care agricultorii europeni o doresc implementată în sectorul agroalimentar din UE. Mai multe>>

Vinea Apoldia Maior Fest 2024, la Apoldu de Sus. Oaspeții sunt așteptați cu bucate tradiționale, vinuri din podgoria proprie și spectacole

20-09-2024 Targuri si expozitii

Vinea Apoldia Maior Fest 2024, la Apoldu de Sus. Oaspeții sunt așteptați cu bucate tradiționale, vinuri din podgoria proprie și spectacole

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca va organiza, în 28 septembrie 2024, la Apoldu de Sus (jud. Sibiu), a treia ediție a Vinea Apoldia Maior Fest, un eveniment care va reuni muzica de calitate cu vinurile parfumate și cu mâncarea tradițională delicioasă, într-un decor unic. Mai multe>>