10 pasi pentru a imbunatati marketing-ul fermei

10 pasi pentru a imbunatati marketing-ul fermeiMarketingul fermei sau al produselor agricole poate fi perceput de multi fermieri ca un hobby costisitor. Cu toate acestea, cei mai multi dintre acestia spun ca si-ar dori sa aiba clienti mai seriosi, buni platnici si care sa le respecte munca pe care o fac. Aceasta diferenta in atitudine poate fi reconciliata cu usurinta cu o strategie de marketing ca ii va ajuta pe fermieri sa isi gaseasca bucuria si valorile cu care au plecat la drum in aceasta afacere aducand, in acelasi timp, clientii pe care si i-au dorit.


O strategie de marketing a fermei poate sa inceapa de la cele mai simple activitati, cum ar fi invitarea clientilor sa viziteze ferma si poate fi dezvoltata intr-o serie de activitati mai complicate cum ar fi crearea unui brand unic si promovarea sa. Toate aceste informatii vor fi prezentate intr-un modul de marketing al fermei din cadrul celui mai recent curs de agricultura lansat de agentia Creative Business Management: Manager de ferma. Prima editie a cursului incepe pe 2 martie, in Bucuresti.

Printre recomandarile de promovare prezentate de trainerul Bianca Preda, specialist in comunicare si redactor sef al revistei online Eco Ferma, se numara 10 pasi prin care fermierii vor putea sa seteze o strategie. 

    1. Primul pas consta in identificarea clientilor carora te adresezi. Cine vrei sa devina clientul tau? Odata ce ai aflat cine este, unde sta si care sunt preocuparile clientului iti este mai simplu sa stii ce ai putea sa ii oferi. Daca ferma are deja clienti, gandeste-te la cei mai buni. Pe ei vrei sa ii pastrezi si apoi sa te recomande altora. Lor le vei spune cele mai importante lucruri despre ferma si produsele ei. 
    2. Gaseste-ti unicitatea. Este important sa gasesti acel unic lucru care te va diferentia de concurenta ta. Fie ca este vorba despre calitatea produselor, unicitatea lor sau o reteta cu totul speciala, gaseste o fraza pe care o vei folosi de aici inainte pentru a te prezenta.
    3. Creeaza un logo care sa integreze acest mesaj unic. Imaginea va trebui sa se regaseasca in toate materialele de prezentare si sa devina emblema activitatii tale. Logo-ul si sloganul tau te vor prezenta oamenilor cu care nu comunici in mod direct. Ele vor ajunge inaintea ta la clienti, vor vorbi despre tine pe raftul magazinelor si vor comunica de pe un site cu viitorii tai clienti. Prin urmare, ce vrei sa spuna despre tine?
    4. Prezinta o oferta cu produsele pe care lei ai. O poti printa sau expune intr-un site. In oricare din cazuri, oferta trebuie sa comunice nu numai pretul produselor, dar si calitatea lor. Cu cat folosesti mai multe argumente pentru client cu atat el va fi mai decis ca produsul tau este suficient de bun.
    5. Stabileste ce servicii conexe oferi. Pune pe hartie toate argumentele pe care le poti oferi atunci cand este vorba despre serviciile conexe. Un produs poate avea rezultate exceptionale, dar in lipsa posibilitatii de a fi transportat intr-un mediu corespunzator el nu va fi cumparat de clienti. Serviciile determina mai mult de un sfert din decizia de cumparare a unui produs. Usurinta cu care clientul iti gaseste oferta, ce detalii comunici si care sunt serviciile post-vanzare sunt argumente care pot influenta decisiv cumparatorii. Atunci cand creezi o oferta, alatura informatiilor despre produs si pe cele care vorbesc despre serviciile conexe (depozitare, transport, asistenta).
    6. Enunta certificarile si premiile. Intr-o piata competitiva nu este mereu suficient sa ai produse bune. Oamenii trebuie sa creada in tine. Acest lucru poate fi realizat daca anumite entitati cu credibilitate iti recomanda produsul. O emblema generala folosita ca recomandarea onestitatii foloseste mereu in a dobandi credibilitate. Daca ne gandim la siglele de “produs certificat” sau “produs premiat” ele sunt puse intr-un loc vizibil, uneori chiar pe eticheta.
    7. Participa la evenimente. Contractele se semneaza intre firme, dar relatiile se fac intre oameni. Prezenta la diverse evenimente iti poate asigura un statut de om informat si un cerc de cunostinte utile pentru promovarea produselor tale. Cateodata este recomandat sa fii chiar tu cel care genereaza aceste evenimente. O excursie in ferma poate fi un prilej de a comunica cu potentialii clienti. In felul acesta ei cunosc produsele si vor fi incantati sa petreaca o zi in aer liber.
    8. Comunica rezultatele bune. Nu toti anii sunt buni in agricultura, dar atunci cand ai incheiat unul cu succes anunta clientii si presa. Este important pentru oameni sa stie ca faci performanta in domeniul tau. Acest artificiu de comunicare iti va asigura fidelizarea clientilor actuali. Comunicarea nu trebuie sa fie intr-o forma foarte complicata. Un text corect scris poate pleca pe email catre toti clientii tai. Foloseste cateva poze reprezentative si date importante cum ar fi “Anul acesta am inceput sa cultivam doua produse noi. Ele se vor adauga portofoliului actual”.
    9. Planifica momentele in care vei face o actiune de marketing. Nu iti va cere nimeni sa te ocupi mereu de marketing. Managerul de ferma are si alte indatoriri. Cu toate acestea, gandeste-te care sunt cele mai importante momente in care vrei sa comunici si fa-ti un calendar cu ele. Datele targurilor si evenimentelor pentru fermieri sunt cunoscute cu mult timp inainte si ai timpul necesar sa pregatesti o brosura cu cele mai noi produse.
    10. Evalueaza strategia intr-o anumita perioada de timp. Este momentul in care vedem ce actiuni au functionat si le putem continua pe termen lung.

Mai multe detalii despre modul in care fermierii pot aborda strategia de marketing vor fi prezentate in cea de-a patra zi a cursului de Managementul fermei. In primele zile, trainerii vor aborda subiecte precum planificarea activitatilor in camp, dar si despre intocmirea bugetelor si a planului de afaceri al fermei. Prima editiei a cursului are loc in perioada 2-5 martie, iar inscrierile au inceput. Cei interesati pot cere detalii la telefon: 0743.183.353 sau prin e-mail la: [email protected] . Locurile acestei sesiuni sunt limitate la 8 persoane.

Noutati

AgriPlanta Show 23-25 Mai 2025

21-05-2025 Targuri si expozitii

AgriPlanta Show 23-25 Mai 2025

Fii parte din evoluția care definește agricultura de mâine!AgriPlanta Show este mai mult decât un eveniment - este o experiență!Imaginează-ți un eveniment dinamic, în câmp, la scenă deschisă, un concept inedit pentru agricultura românească, în care mașinile agricole sunt prezentate într-o nouă abordare, tehnologia și inovațiile sunt la un pas distanță, iar culturile și solul sunt în centrul atenției, toate fiind puse în valoare prin demonstrații live coordonate de experți. Mai multe>>

FieldBee pornește la drum: Reperele turneului european 2025

21-05-2025 Stiri agricole

FieldBee pornește la drum: Reperele turneului european 2025

●  FieldBee aduce inovația pe teren ●  Demonstrații practice ale soluțiilor de agricultură de precizie ●  Conectare cu fermieri, parteneri și profesioniști din agricultură la evenimente cheie Mai multe>>

În atenția tuturor fermierilor din România, cultivatori de cereale păioase

20-05-2025 Stiri agricole

În atenția tuturor fermierilor din România,  cultivatori de cereale păioase

Viitorul produsului unic TRINITY, erbicid cu aplicare de toamnă, cu trei substanțe active, cea mai lungă perioadă de protecție și spectru complet de buruieni combătute. Mai multe>>

AgriPortal România lansează Crop Tour 2025 pentru analiza recoltei

15-05-2025 Stiri agricole

AgriPortal România lansează Crop Tour 2025 pentru analiza recoltei

AgriPortal Romania va desfășura în prima săptămână a lunii iunie Crop Tour 2025, un eveniment dedicat evaluării condițiilor de cultură și perspectivelor de recolta. În cadrul acestuia, vom colecta informații esențiale privind starea culturilor agricole din diverse regiuni ale țării. Mai multe>>

România concentrează 23% din totalul forței de muncă în agricultură din UE

08-05-2025 Afaceri agricole

România concentrează 23% din totalul forței de muncă în agricultură din UE

România are aproximativ o treime din totalul fermelor din UE, însă 90% dintre acestea au sub cinci hectare, adică sunt ferme de subzistență. Impact Hub Bucharest (reprezentantul EIT Food în România), în parteneriat cu Startarium, a lansat cea de-a patra ediție a raportului privind startupurile românești din AgriFood, care oferă o analiză cuprinzătoare a ecosistemului: „Romanian AgriFood Startups Overview Report 2024”. Mai multe>>

Târg de produse tradiționale la Ministerul Agriculturii 8-10 mai 2025

07-05-2025 Targuri si expozitii

Târg de produse tradiționale la Ministerul Agriculturii 8-10 mai 2025

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), cu sprijinul Cooperativei Agricole Caprirom Sud Muntenia, organizează în perioada 8–10 mai 2025, în curtea instituției, „Târgul de produse tradiționale”. Evenimentul se desfășoară în contextul Zilei Europei și celebrează contribuția României la dezvoltarea Politicii Agricole Comune, promovând produsele agroalimentare autentice, certificate și atestate la nivel național și european. Mai multe>>

Informații suplimentare cu privire la Pachetul 4 “Culturi verzi” - Intervenția DR-02

03-05-2025 APIA

Informații suplimentare cu privire la Pachetul 4 “Culturi verzi” - Intervenția DR-02

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii Intervenției DR-02: Agro-mediu și climă pe terenuri arabile - Pachet 4 ,,Culturi verzi”, că în anul 2025, angajamentele aflate în derulare din Campania 2024 se adaptează (în perioada de depunere a Cererilor de plată) la condițiile prevăzute de Planul strategic PAC 2023-2027. Mai multe>>

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

29-04-2025 Stiri agricole

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>

Activități în desfășurare la APIA

28-04-2025 APIA

Activități în desfășurare la APIA

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

25-04-2025 Stiri agricole

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a  și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

25-04-2025 APIA

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor  din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

25-04-2025 APIA

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică,  Mai multe>>