10 pasi pentru a imbunatati marketing-ul fermei

10 pasi pentru a imbunatati marketing-ul fermeiMarketingul fermei sau al produselor agricole poate fi perceput de multi fermieri ca un hobby costisitor. Cu toate acestea, cei mai multi dintre acestia spun ca si-ar dori sa aiba clienti mai seriosi, buni platnici si care sa le respecte munca pe care o fac. Aceasta diferenta in atitudine poate fi reconciliata cu usurinta cu o strategie de marketing ca ii va ajuta pe fermieri sa isi gaseasca bucuria si valorile cu care au plecat la drum in aceasta afacere aducand, in acelasi timp, clientii pe care si i-au dorit.


O strategie de marketing a fermei poate sa inceapa de la cele mai simple activitati, cum ar fi invitarea clientilor sa viziteze ferma si poate fi dezvoltata intr-o serie de activitati mai complicate cum ar fi crearea unui brand unic si promovarea sa. Toate aceste informatii vor fi prezentate intr-un modul de marketing al fermei din cadrul celui mai recent curs de agricultura lansat de agentia Creative Business Management: Manager de ferma. Prima editie a cursului incepe pe 2 martie, in Bucuresti.

Printre recomandarile de promovare prezentate de trainerul Bianca Preda, specialist in comunicare si redactor sef al revistei online Eco Ferma, se numara 10 pasi prin care fermierii vor putea sa seteze o strategie. 

    1. Primul pas consta in identificarea clientilor carora te adresezi. Cine vrei sa devina clientul tau? Odata ce ai aflat cine este, unde sta si care sunt preocuparile clientului iti este mai simplu sa stii ce ai putea sa ii oferi. Daca ferma are deja clienti, gandeste-te la cei mai buni. Pe ei vrei sa ii pastrezi si apoi sa te recomande altora. Lor le vei spune cele mai importante lucruri despre ferma si produsele ei. 
    2. Gaseste-ti unicitatea. Este important sa gasesti acel unic lucru care te va diferentia de concurenta ta. Fie ca este vorba despre calitatea produselor, unicitatea lor sau o reteta cu totul speciala, gaseste o fraza pe care o vei folosi de aici inainte pentru a te prezenta.
    3. Creeaza un logo care sa integreze acest mesaj unic. Imaginea va trebui sa se regaseasca in toate materialele de prezentare si sa devina emblema activitatii tale. Logo-ul si sloganul tau te vor prezenta oamenilor cu care nu comunici in mod direct. Ele vor ajunge inaintea ta la clienti, vor vorbi despre tine pe raftul magazinelor si vor comunica de pe un site cu viitorii tai clienti. Prin urmare, ce vrei sa spuna despre tine?
    4. Prezinta o oferta cu produsele pe care lei ai. O poti printa sau expune intr-un site. In oricare din cazuri, oferta trebuie sa comunice nu numai pretul produselor, dar si calitatea lor. Cu cat folosesti mai multe argumente pentru client cu atat el va fi mai decis ca produsul tau este suficient de bun.
    5. Stabileste ce servicii conexe oferi. Pune pe hartie toate argumentele pe care le poti oferi atunci cand este vorba despre serviciile conexe. Un produs poate avea rezultate exceptionale, dar in lipsa posibilitatii de a fi transportat intr-un mediu corespunzator el nu va fi cumparat de clienti. Serviciile determina mai mult de un sfert din decizia de cumparare a unui produs. Usurinta cu care clientul iti gaseste oferta, ce detalii comunici si care sunt serviciile post-vanzare sunt argumente care pot influenta decisiv cumparatorii. Atunci cand creezi o oferta, alatura informatiilor despre produs si pe cele care vorbesc despre serviciile conexe (depozitare, transport, asistenta).
    6. Enunta certificarile si premiile. Intr-o piata competitiva nu este mereu suficient sa ai produse bune. Oamenii trebuie sa creada in tine. Acest lucru poate fi realizat daca anumite entitati cu credibilitate iti recomanda produsul. O emblema generala folosita ca recomandarea onestitatii foloseste mereu in a dobandi credibilitate. Daca ne gandim la siglele de “produs certificat” sau “produs premiat” ele sunt puse intr-un loc vizibil, uneori chiar pe eticheta.
    7. Participa la evenimente. Contractele se semneaza intre firme, dar relatiile se fac intre oameni. Prezenta la diverse evenimente iti poate asigura un statut de om informat si un cerc de cunostinte utile pentru promovarea produselor tale. Cateodata este recomandat sa fii chiar tu cel care genereaza aceste evenimente. O excursie in ferma poate fi un prilej de a comunica cu potentialii clienti. In felul acesta ei cunosc produsele si vor fi incantati sa petreaca o zi in aer liber.
    8. Comunica rezultatele bune. Nu toti anii sunt buni in agricultura, dar atunci cand ai incheiat unul cu succes anunta clientii si presa. Este important pentru oameni sa stie ca faci performanta in domeniul tau. Acest artificiu de comunicare iti va asigura fidelizarea clientilor actuali. Comunicarea nu trebuie sa fie intr-o forma foarte complicata. Un text corect scris poate pleca pe email catre toti clientii tai. Foloseste cateva poze reprezentative si date importante cum ar fi “Anul acesta am inceput sa cultivam doua produse noi. Ele se vor adauga portofoliului actual”.
    9. Planifica momentele in care vei face o actiune de marketing. Nu iti va cere nimeni sa te ocupi mereu de marketing. Managerul de ferma are si alte indatoriri. Cu toate acestea, gandeste-te care sunt cele mai importante momente in care vrei sa comunici si fa-ti un calendar cu ele. Datele targurilor si evenimentelor pentru fermieri sunt cunoscute cu mult timp inainte si ai timpul necesar sa pregatesti o brosura cu cele mai noi produse.
    10. Evalueaza strategia intr-o anumita perioada de timp. Este momentul in care vedem ce actiuni au functionat si le putem continua pe termen lung.

Mai multe detalii despre modul in care fermierii pot aborda strategia de marketing vor fi prezentate in cea de-a patra zi a cursului de Managementul fermei. In primele zile, trainerii vor aborda subiecte precum planificarea activitatilor in camp, dar si despre intocmirea bugetelor si a planului de afaceri al fermei. Prima editiei a cursului are loc in perioada 2-5 martie, iar inscrierile au inceput. Cei interesati pot cere detalii la telefon: 0743.183.353 sau prin e-mail la: [email protected] . Locurile acestei sesiuni sunt limitate la 8 persoane.

Noutati

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

09-07-2025 Intalniri si conferinte

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

Inovația, reziliența și productivitatea au fost teme centrale la Corteva Agronomy Days, o serie de evenimente organizate în România de Corteva Agriscience, compania internațională de cercetare și dezvoltare agricolă. Desfășurate în șapte locații din toate regiunile țării, aceste evenimente au reunit peste 3.000 de fermieri care au avut ocazia să interacționeze direct cu experții Corteva pe teren. Mai multe>>

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

07-07-2025 Stiri agricole

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

Ne aflăm la debutul campaniei de recoltare a rapiței, iar compania Corteva Agriscience a dat startul campaniei de prezentare a fermierilor campioni din acest an. Primii fermieri care au obținut rezultate foarte bune și titlul de fermieri campioni sunt domnii Remus Ștefan Podaru și Marian Podaru din județul Brăila. Aceștia au ales hibrizii de top PT315 și PT314, au aplicat tehnologii de cultură diferite și au obținut la proba cântarului producții mulțumitoare.  Mai multe>>

Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

07-07-2025 Plati APIA

 Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, a efectuat plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna aprilie 2025. Mai multe>>

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

02-07-2025 APIA

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

02-07-2025 Plati APIA

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

28-06-2025 Informatii utile

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

27-06-2025 Stiri agricole

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 (  https://ros.ms/r4PrN  ).  Mai multe>>

România importă mâncare nu din lipsă de resurse, ci de plan

27-06-2025 Stiri agricole

România importă mâncare nu din lipsă de resurse, ci de plan

Cum reparăm un deficit de miliarde și construim o industrie agroalimentară competitivă? Există o ironie greu de ignorat în peisajul economic al României. Una dintre cele mai fertile țări din Europa importă majoritatea alimentelor pe care le consumă. Rafturile din retail spun povestea unui paradox devenit cotidian: carne procesată din vest, lactate din centrul Europei, dulciuri și conserve de oriunde, mai puțin de aici. Și asta într-o țară care are pământ fertil, tradiție agricolă, și ... Mai multe>>

Corteva Agriscience onorează generațiile de fermieri români în noua serie video „ADN de Fermier”

27-06-2025 Stiri agricole

Corteva Agriscience onorează generațiile de fermieri români în noua serie video „ADN de Fermier”

Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, anunță lansarea seriei video „ADN de Fermier”, realizată în parteneriat cu emisiunea Agro Jurnal de pe canalul național Digi 24. Episoadele vor fi difuzate lunar pe parcursul întregului an și sunt concepute pentru a evidenția rolul tranziției generaționale în agricultura românească. Mai multe>>

IAA: Din cauza unui blocaj administrativ, România pierde lupta cu schimbările climatice

23-06-2025 Stiri agricole

IAA: Din cauza unui blocaj administrativ, România pierde lupta cu schimbările climatice

București, 23.06.2025 — Compania IAA – Intervenții Active în Atmosferă atrage atenția asupra unei situații critice care pune în pericol funcționarea întregului sistem național de combatere a căderilor de grindină și de stimulare a precipitațiilor.https://www.youtube.com/watch?v=7GAxhsfgCPw Mai multe>>

Clubul Fermierilor Români semnează un protocol de colaborare cu ADR pentru accelerarea digitalizării agriculturii românești

21-06-2025 Stiri agricole

Clubul Fermierilor Români semnează un protocol de colaborare cu ADR pentru accelerarea digitalizării agriculturii românești

20 iunie 2025, Sediul Autorității pentru Digitalizarea României (ADR)Prin acest protocol, Clubul Fermierilor Români și Autoritatea pentru Digitalizarea României își propun:- Să sprijine adoptarea tehnologiei digitale în ferme prin inițiative de formare și consiliere,- Să faciliteze accesul la finanțări pentru proiecte de digitalizare- Să contribuie la reducerea decalajului digital și la creșterea competitivității fermierilor români pe piața europeană. Mai multe>>

Napolact, brandul preferat al românilor: ajunge în 45% dintre gospodăriile din România și își consolidează poziția de lider sustenabil pe piața lactatelor

20-06-2025 Marketing agroalimentar

Napolact, brandul preferat al românilor: ajunge în 45% dintre gospodăriile din România și își consolidează poziția de lider sustenabil pe piața lactatelor

Napolact marchează un nou record de prezență în gospodăriile din România, atingând un nivel istoric de 45%, conform datelor aferente primului trimestru din 2025. Cu alte cuvinte, aproape 1 din 2 gospodării românești aleg Napolact, confirmând încrederea consumatorilor în calitatea și autenticitatea brandului. Mai multe>>