La nivel mondial, majoritatea consumatorilor au in continuare o opinie puternic pozitiva despre bunatatea laptelui, ii inteleg valoarea nutritionala, insa considera ca diversitatea si avantajele oferite de acest produs nu tin suficient de bine pasul cu stilul modern de viata si asteptarile lor.
Aceasta este concluzia studiului international realizat pentru Tetra Pak si publicat recent in editia a opta a raportului “Indexul Lactatelor”. Studiul realizat la inceputul acestui an subliniaza importanta revitalizarii relevantei laptelui in randul consumatorilor de toate varstele de catre companiile de produse lactate, prin introducerea unor produse inovatoare si a unei abordari noi de marketing si comunicare.
De cativa ani, industria alimentara inregistreaza o cerere in crestere pentru produse cu proprietati nutritionale si convenabile, impulsionata de noua generatie de consumatori care sunt preocupati de sanatate si au o viata din ce in ce mai activa. Consumatorii considera laptele „hranitor”, „sanatos”, „o sursa buna de calciu” si „gustos”, insa pentru a mentine relevanta acestui produs intr-o lume moderna, producatorii trebuie sa inoveze si sa dezvolte bauturi adaptate stilului de viata in continua schimbare.
Dennis Jönsson, Presedinte si CEO al Tetra Pak Group, a declarat: „Factorul cheie pentru revitalizarea produselor lactate in toate pietele este de a-i face pe consumatori sa fie entuziasmati de beneficiile laptelui; de asemenea, este important sa cream noi produse si sa dezvoltam campanii de comunicare pentru a arata ca laptele ofera beneficii, este savuros, chiar un rasfat si important pentru noi toti.”
In urma analizei realizate de Tetra Pak cu privire la obiceiurile de consum, au iesit in evidenta doi factori principali care influenteaza alegerile consumatorilor in materie de alimente si bauturi: 1. Dorinta de a avea o sanatate optima si o stare de bine si 2. Stilul de viata din ce in ce mai alert si mai complex. Cu siguranta ca acesti factori nu sunt recenti, ci au influenta pe termen lung, creand noi oportunitati la nivelul pietei odata cu cresterea asteptarilor consumatorilor.
Aceasta este cea mai raspandita la nivel mondial. Influenteaza aproximativ tot ce se petrece in acest sector si are ca rezultat o gama de noi produse care se deosebesc prin beneficiile de sanatate oferite, fiind concepute astfel incat sa satisfaca nevoile unor grupuri de consumatori specifice.
Conform unui studiu privind obiceiurile consumatorilor realizat de Tetra Pak in 2013, se observa o crestere a numarului de consumatori care citesc etichetele produselor alimentare si bauturilor inainte de a le cumpara. 63% dintre acestia au declarat ca doresc sa afle informatii despre ingrediente, iar 55% doresc sa vada daca produsele „au nutrientii necesari pentru mentinerea sanatatii”. De asemenea, multi consumatori sunt „foarte dispusi” sa plateasca mai mult pentru produse alimentare care ofera beneficii pentru sanatate: aproximativ 40% pentru alimente „100% naturale”, peste 30% pentru alimente „cu continut ridicat de fibre” si „fara OMG” si peste 25% pentru fiecare din urmatoarele caracteristici: „continut ridicat de proteine”, „cu plus de vitamine si minerale”, „continut scazut de zahar sau zero zahar” si „continut scazut de grasimi sau zero grasimi”. Consumatorii mai tineri si cei din tarile emergente sunt cei mai dispusi sa plateasca un pret mai mare pentru beneficiile de sanatate, insa acesta este un segment de piata important peste tot in lume.
Al doilea factor major, stilul de viata din ce in ce mai alert si mai complex, reflecta influenta unor factori precum conectivitatea permanenta, programul de lucru prelungit si mai flexibil; distantele mai lungi de parcurs pana la serviciu; mai multe activitati pentru timp liber; familii in care ambii parinti lucreaza si asa mai departe. Drept urmare, mesele traditionale si modelele de consum traditionale sunt supuse presiunii. La nivel global, 73% dintre consumatori iau gustari intre mese [Datamonitor Consumer Survey, 2014], uneori chiar inlocuind mesele propriu-zise cu gustari, ceea ce creeaza oportunitati pentru dezvoltarea de produse noi, care sa fie usor de utilizat si echilibrate din punct de vedere nutritional. Inlocuirea micului dejun cu alte alternative reprezinta o oportunitate foarte relevanta, avand in vedere ca este masa la care se renunta cel mai des. Insa, nutritionistii si consumatorii deopotriva recunosc micul dejun ca fiind cea mai importanta masa a zilei, iar renuntarea la ea este asociata cu aparitia unor probleme de sanatate (precum excesul ponderal si obezitate).
Pentru acesti consumatori, laptele este alegerea care impaca nevoile alimentatiei sanatoase cu cele ale stilului de viata, fiind o bautura-aliment usor de consumat. Consumatorii cred deja ca laptele este bun. Acum sunt pregatiti pentru produse care ofera beneficii atat pentru sanatate, cat si pentru stilul de viata, intr-o forma simpla si convenabila.
Raportul “Indexul Lactatelor” prezinta exemplele unor campanii de succes de introducere pe piata a unor noi bauturi lactate sau cu lapte, identificand patru tendinte globale.
O alimentatie sanatoasa, la fel ca o viata sanatoasa, trebuie sa fie si placuta. Consumatorii isi doresc alimente si bauturi care sunt sanatoase, dar care in acelasi timp le ofera si mici momente de placere si rasfat.
Se refera la produse lactate cu continut redus de grasimi sau fara grasimi, dar si la lapte fara lactoza pentru anumite categorii de consumatori care se confrunta cu probleme de sanatate. In cazurile cele mai de succes, “Laptele 2.0” se refera la un produs clar diferentiat cu un pret premium, deserveste o nisa de piata si, pe cat posibil, se extinde apoi la piata generala. Adesea, acesta are anumite atribute in comun cu categoria de „specialitati lactate” (“Designer dairy”) de mai jos.
Produse specifice care satisfac nevoile consumatorilor ocupati oferindu-le produse hranitoare imbogatite cu proteine care inlocuiesc anumite mese.
Sentimentul consumatorilor care „tanjesc dupa simplitate” poate fi observat in special in pietele avansate si din ce in ce mai mult in statele in curs de dezvoltare. In mod evident, produsul cel mai important in aceasta categorie este laptele simplu, cu mentiunea „bio” sau ”fara OMG”; si alte produse din lapte, in special in pietele mai tinere, se incadreaza in aceasta tendinta atunci cand au asocieri puternice cu si/sau sunt comercializate pe baza unor valori ecologice sau „naturale”.
Mai mult, raportul arata cum pot fi utilizate noi canale de comunicare pentru a crea campanii de marketing de succes care sa sporeasca nivelul de constientizare cu privire la beneficiile nutritionale ale laptelui, construind in acelasi timp o legatura emotionala cu consumatorii pentru a stimula consumul.
Potrivit Euromonitor, consumul de lapte simplu ambalat comercializat este de numai 36 de ml/ persoana/ zi, un nivel redus comparativ cu aportul zilnic recomandat. Romania continua sa fie pe penultimul loc din Uniunea Europeana, cu un consum de 4,4 ori mai mic decat consumul mediu in Europa de Vest si de 2,4 ori fata de cel din Europa de Est. Pe primele locuri ale clasamentului raman Irlanda (356 ml/ persoana/ zi), Finlanda (338 ml/ persoana/ zi), Spania (242 ml/ persoana/ zi), Danemarca (223 ml/ persoana/ zi), si Suedia (227 ml/ persoana/ zi)
Nutritionistii recomanda 2-3 portii pe zi de lapte si produse lactate, cel putin o portie de lapte de 250 ml/zi.
Pentru mai multe informatii, va rugam accesati:
www.tetrapak.com/dairyindex
DESPRE TETRA PAK
Tetra Pak este liderul mondial in solutii de procesare, ambalare si distribuire a produselor alimentare lichide. Lucrand indeaproape cu clientii si furnizorii nostri, oferim produse sigure, inovatoare si in armonie cu protectia mediului inconjurator, care satisfac in fiecare zi cerintele consumatorilor din peste 170 de tari. Avand aproximativ 23000 de angajati in peste 80 de tari, noi credem in asumarea cu responsabilitate a pozitiei de lider in industria de profil, pentru crearea unei cresteri profitabile in armonie cu protectia mediului inconjurator si cu o buna conduita sociala. Motto-ul nostru „PROTEJEAZA CE E BUN™" reflecta viziunea noastra de a oferi alimente sanatoase si disponibile oriunde. Mai multe informatii despre Tetra Pak sunt disponibile pe www.tetrapak.ro
21-10-2024 Targuri si expozitii
Începând cu 21 octombrie, Învie Tradiția vă invită să redescoperiți farmecul autentic al toamnei la târgul dedicat roadelor, unde borcanele cu bunătăți de odinioară vă așteaptă să le descoperiți. Fiecare produs aduce cu el gustul copilăriei și tradițiile de altădată, fiind pregătit cu grijă și măiestrie de meșteșugari pricepuți. Aici veți găsi delicii pentru toate gusturile – numai bune de savurat, dăruit sau adus acasă, pentru a păstra vii tradițiile. Mai multe>>
14-10-2024 Asigurari agricole
Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>
14-10-2024 Fonduri europene agricultura
REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>
08-10-2024 Intalniri si conferinte
AGRI TRADE SUMMIT, principalul eveniment de Agri Trade al României, reunește interesele regionale și definește rolul strategic al României pe piața internațională de Agribusiness. Evenimentul se adresează tuturor categoriilor de jucători de pe piața locală și internațională de Agri Trade, conexând interesele comerciale, Trading-ul de mărfuri, conectând tehnologia și logistica precum și serviciile financiare - garanția unui pod solid pentru Business. Mai multe>>
01-10-2024 Intalniri si conferinte
Conferința Grain Academy 2024 va reuni și în acest an reprezentanți ai companiilor și consultanțelor agricole din Balcani și regiunea Mării Negre sub auspiciul unei teme circumscrise recentelor conflicte geopolitice și instabilității economice globale - Piețele în punctul în care cresc temerile de recesiune și așteptările pentru un nou Superciclu al mărfurilor. Creșterea eficienței lanțului de aprovizionare și practici agricole sofisticate. Mai multe>>
01-10-2024 Afaceri agricole
Greșelile financiare sunt comune și mulți oameni iau decizii proaste cu banii lor. Dacă ați gafat de câteva ori și ați făcut alegeri greșite, nu sunteți singuri. Fie că ați cheltuit bani pe achiziții inutile, ați luat imprumuturi rapide online sau nu ați economisit suficient pentru o zi ploioasă, gestionarea finanțelor poate fi o provocare, iar greșelile se pot întâmpla cu ușurință. Din fericire, unele greșeli pot fi corectate, însă altele pot necesita ani de zile pentru a fi recuperate și vă po... Mai multe>>
01-10-2024 Afaceri agricole
Autor - Liviu Dobre, Președinte al Consiliului de Administrație Agricover Distribution SA: “Măsurile de sprijin pentru fermieri avute în vedere de Guvern reprezintă un prim pas pentru a asigura supraviețuirea fermierilor, suspendarea rambursărilor și acordarea de granturi, putând oferi, în anumite condiții, soluții rapide pentru menținerea fermelor pe linia de plutire. Însă, supraviețuirea nu înseamnă stabilitate, iar pentru un echilibru durabil e nevoie de sprijin pentru întregul lanț agricol, ... Mai multe>>
01-10-2024 Subventii agricultura
APIA informează că a finalizat controlul clasic pe teren aferent Campaniei 2024. Astfel, la nivel național au fost verificați toți fermierii selectați în eșantionul de control clasic, respectiv un număr de 8.490 exploatații în sector vegetal, cu o suprafață de 795.003 hectare și un total de 220.772 parcele controlate la fața locului. Mai multe>>
01-10-2024 Informatii utile
Sănătatea dumneavoastră și a familiei dumneavoastră este o prioritate urgentă. Fără ea, tu și cei dragi nu vă veți putea bucura de nicio altă binecuvântare materială în viață. Cu toate acestea, o sănătate solidă poate fi costisitoare, mai ales în această zi în care costurile medicale cresc anual. Mai multe>>
24-09-2024 Intalniri si conferinte
Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca găzduiește, între 26-28 septembrie 2024, Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă”, cu participarea a peste 350 de specialiști din România și alte 17 țări. Evenimentul devenit tradițional în campusul USAMV Cluj-Napoca și aflat la ediția a XXIII-a este conceput ca un forum dinamic, care acoperă o gamă largă de subiecte științifice. Mai multe>>
24-09-2024 Intalniri si conferinte
Ediția din 2024 a Congresului European al Fermierilor va fi găzduită la București, în perioada 23-25 octombrie 2024. Evenimentul este organizat de către COPA-COGECA o dată la doi ani, într-un stat membru. Anul acesta, structura europeană de reprezentare a intereselor fermierilor și cooperativelor a decis ca România să fie gazda acestui congres care va da ora exactă pentru strategia pe care agricultorii europeni o doresc implementată în sectorul agroalimentar din UE. Mai multe>>
20-09-2024 Targuri si expozitii
Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca va organiza, în 28 septembrie 2024, la Apoldu de Sus (jud. Sibiu), a treia ediție a Vinea Apoldia Maior Fest, un eveniment care va reuni muzica de calitate cu vinurile parfumate și cu mâncarea tradițională delicioasă, într-un decor unic. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>