Cum poti aduce un client din Iad in Rai in 60 de secunde

Sectorul de prestari servicii din Romania inca sufera cumplit in ceea ce priveste "grija fata de client". Customer Service nu inseamna doar zambet si un "Buna ziua!" spus cu amabilitate, asa cum este inteles in prezent, ci reprezinta o intreaga strategie de vanzare si comunicare. Neglijarea acestui domeniu poate avea consecinte economice serioase pentru compania ta.

 

Daca in perioadele de avant si crestere economica multi isi imaginau ca se poate trai si fara clienti fideli "pentru ca oricum sunt destui care bat la usa", pastrarea acestora in perioadele de criza poate insemna salvarea afacerii.

Constienti sau nu, in fiecare zi suntem "clientii" a zeci de prestatori si furnizori de servicii diferiti, de la apa calda de acasa, pana la hotelul unde ne cazam atunci cand mergem in vacanta. Serviciile cu clientii sunt principalul element care face diferenta intre un furnizor si altul, cel putin cand vorbim despre perceptiile clientilor, adica ale celor care fac ca businessul sa functioneze. Este un domeniu strategic pentru ca este vorba despre o batalie, nu pentru banii clientului, cat pentru decizia acestuia de cumparare.

"Majoritatea companiilor nu inteleg ca lucreaza in domeniul serviciilor, implicit nu inteleg importanta clientului in derularea propriei afaceri. Majoritatea companiilor nu se intreaba daca clientul a fost multumit de serviciile pentru care le-au oferit si nu le pasa daca clientul revine", a spus John Tschohl, presedintele Service Quality Institute, in cadrul unui seminar pe tema "Customer Service". Acesta a explicat ca atragerea unui nou client este de cel putin zece ori mai scumpa decat gestionarea si fidelizarea unuia deja existent.

 

Ce trebuie sa faci pentru a-ti pastra clientii?

"In actualul context economic nimenu nu-si mai permite sa piarda clienti. In calitate de client nu voi plati servicii neadecvate sau sub asteptarile mele", a explica Tschohl. Din acest motiv, in cazul in care ai de-a face cu un client care se plange de serviciile prestate, trebuie sa actionezi rapid. "Cand vorbim de actionat rapid ne referim la 60 de secunde. Angajatul care preia solicitarea sau plangerea clientului trebuie sa aiba rapiditate in rezolvarea problemei, sa-i asume resonsabilitatea si sa gaseasca cea mai buna formula, atat pentru companie cat si pentru client".

In primul rand, trebuie sa angajati persoanele potrivite, carora sa le explicati importanta clientului pentru afacerea dumneavoastra. "Nu angajati persoane care urasc sa interactioneze cu clientii, carora nu le place munca pe care o presteaza si care nu suporta compania in care activeaza", i-a sfatuit Tschohl pe antreprenorii romani, prezenti la seminar. Tschohl a mai spus ca daca vreti ca angajatii vostri sa aiba performante bune trebuie sa-i faceti sa creada in ei insisi, sa aiba incredere in capacitatea lor de a comunica cu clientii.

In al doilea rand, asemenea unor atleti, angajatii ar trebui antrenati sa actioneze rapid atunci cand lucreaza cu clientii dumneavoastra. Acestia trebuie sa decida in numele firmei, sa gaseasca cele mai bune solutii si sa satisfaca cerintele si nevoile clientului.

John Tschohl a oferit antreprenorilor romani cateva ponturi pentru a imbunatati relatiile cu clienti:

Nu va tratati clientii cu indiferenta. "Clientii isi dau seama din primele 10 secunde daca iti pasa de ei si daca ii simpatizezi. Atunci vor sti daca vor sa faca afaceri cu tine. Cu toate ca piata economica instarita din zilele noastre e dominata de indiferenta, consumatorii isi manifesta nevoia de afectiune."

Spuneti-le pe nume. "Nimanui nu-i place sa-si repete numele de trei ori atunci cand se afla la un ghiseu bancar, de exemplu, mai ales daca a prezentat un document unde este scris numele sau. Oamenilor le place sa le zici pe nume si vor sa faca afaceri doar cu cei cunoscuti. Dar ai grija sa il pronunti corect. E un sfat simplu, dar magic", considera Tschohl.

Actionati repede. "Trebuie sa actionati rapid, iar rapid in seamna cel mult 60 de secunde. Daca vrei ca acesti clientii sa ramana alaturi de tine, vei invata sa lucrezi intr-un ritm mai alert", sustine Tschohl.

Respectati-va promisiunile. “Nerespectarea unei promisiuni este principalul motiv pentru care te refuza clientii. Daca le promiti ca rezolvi o problema pana a doua zi, asigura-te personal ca problema e rezolvata la timp sau chiar mai repede".

Asigura-te ca membrii echipei cu care lucrezi au urmat un curs de pregatire. “Nu e suficient ca doar reprezentantul de vanzari sa cunoasca regulile. Toti membrii echipei tale trebuie sa aiba cel putin cunostinte primare si putina experienta.”

John Tschohl a oferit ca exemplu compania Southwest Airlines, un business dedicat in totalitate satisfacerii clientilor. "In cei peste 40 de ani de existenta, Southwest Airlines nu a avut niciodata o greva, angajatii sunt cunoscuti ca fiind printre cei mai competenti, iar clientii sunt multumiti. De ce? Afacerea se invarte in jurul clientilor si a serviciilor oferite acestora. Compania utilizeaza eficient resursele, fara sa faca risipa, si se foloseste de tehnologie ca sa creasca calitatea serviciilor, rapiditatea cu care isi servesc clientii, dar sa pastreze in acelasi timp costurile reduse".

 

Cum sa iesi dintr-un impas cu un client?

Abilitatile bune de relationare cu clientii te pot ajuta nu numai sa ii atragi si sa ii pastrezi, ci si sa ii "impaci" cand sunt nemultumiti, lucru care ii va fideliza. Tschohl da exemplul unei iesiri in oras, in care tu si prietenii tai ajungeti la un restaurant in care nu este nicio masa libera. Un sef de sala nepasator v-ar putea trimite pur si simplu la plimbare, insa unul constient de importanta relatiilor cu clientii v-ar putea oferi un loc la bar si un rand de bauturi din partea casei, cat asteptati sa se elibereze o masa. Costul bauturilor, spune Tschohl, este infim, insa impresionarea unor clienti conteaza enorm, pentru ca, pe langa faptul ca vor deveni fideli, acestia vor povesti si altora experienta cu firma ta.

Mai mult, John Tschohl spune ca firmele ar trebui sa isi incurajeze clientii sa depuna plangeri cand sunt nemultumiti, pentru ca acest lucru va arata ca firmele sunt deschise si demne de incredere.

"Este util pentru o companie sa primeasca reclamatii din partea clientilor, deoarece acestea sunt constructive. Insa, potrivit statisticilor, aproximativ 90% din clientii nemultumiri nu fac reclamatii pe motiv ca plangerile lor nu sunt luate in considerare - o mentalitate gresita. Prefera sa nu se mai intoarca prin urmare la a apela la serviciul respectiv. Fiecare situatie in care un client este nemultumit si/sau face reclamatie reprezinta o oportunitate de a transforma o experienta negativa intr-una pozitiva si implicit, o oportunitate extraordinara pentru o companie de a-si crea un avantaj major in fata competitorilor", apreciaza Tschohl

 

 

 

Autor: C.Marin, A. Enache

 www.newschannel.ro

 

Noutati

Stadiul autorizării plăților finale aferente anului de cerere 2024

04-04-2025 Plati APIA

Stadiul autorizării plăților finale aferente anului de cerere 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a autorizat la plată aproximativ 98% din totalul fermierilor declarați eligibili în Campania aferentă anului de cerere 2024. În perioada 02 decembrie 2024 – 01 aprilie 2025, APIA a autorizat la plată suma totală de 997.669.538 euro (4.963.766.231 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, astfel: Mai multe>>

Stadiul depunerii Cererilor de Plată pentru anul 2025

04-04-2025 Plati APIA

Stadiul depunerii Cererilor de Plată pentru anul 2025

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că, în perioada 3 - 31 martie, în cadrul Campaniei de depunere a Cererilor de plată pentru anul 2025, au fost depuse 215.118 cereri, reprezentând aproximativ 30% din numărul total al cererilor estimate să fie depuse anul acesta pentru acordarea sprijinului financiar. Mai multe>>

Sprijin financiar în valoare de peste 10,6 milioane lei pentru crescătorii de animale

04-04-2025 Plati APIA

Sprijin financiar în valoare de peste 10,6 milioane lei pentru crescătorii de animale

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, efectuează începând cu data de 27 martie 2025, plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna ianuarie 2025. Mai multe>>

În atenția cultivatorilor de porumb și floarea-soarelui din România

03-04-2025 Stiri agricole

În atenția cultivatorilor de porumb și floarea-soarelui din România

Controlul dăunătorilor de sol și foliari în absența tratamentului semințelor cu produse neonicotinoide În contextul suspendării autorizației temporare de utilizare a produselor neonicotinoide la tratamentul semințelor de porumb și floarea-soarelui Compania ADAMA sprijină cultivatorii și cultivarea în siguranță a culturilor de porumb și floarea-soarelui cu portofoliul de produse adaptat pentru controlul dăunătorilor de sol și foliari Mai multe>>

Programul de granturi nerambursabile Comunitățile Pădurii de Mâine începe a patra ediție: granturi între 3.000 și 30.000 de Euro

03-04-2025 Stiri agricole

Programul de granturi nerambursabile Comunitățile Pădurii de Mâine începe a patra ediție: granturi între 3.000 și 30.000 de Euro

Fundația Pădurea de Mâine anunță deschiderea unei noi runde de finanțări nerambursabile în cadrul programului Comunitățile Pădurii de Mâine. Pentru anul 2025, bugetul alocat este de 150.000 de Euro, iar granturile pot ajunge la 30.000 de Euro pentru un proiect. Proiectele pot fi depuse până pe 15 mai 2025. A patra ediție a programului de granturi Comunitățile Pădurii de Mâine debutează pe 1 aprilie 2025. Programul urmărește să stimuleze dezvoltarea durabilă a comunităților care depind de pădure... Mai multe>>

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025

03-04-2025 Stiri agricole

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025 București, 2 aprilie 2025. Impact Hub Bucharest, în parteneriat cu EIT Food, a deschis înscrierile pentru Empowering Women in Agrifood (EWA), dedicat antreprenoarelor și proiectelor create de acestea în domeniul agroalimentar. Empowering Women in Agrifood este un program de accelerare dezvoltat de EIT Food, cea mai mare comunitate de inovare alimentară din lume. EIT Food este s... Mai multe>>

Târgul de Paște – Învie Tradiția: Gusturi curate, daruri cu suflet

02-04-2025 Targuri si expozitii

Târgul de Paște – Învie Tradiția: Gusturi curate, daruri cu suflet

În perioada 7 – 16 aprilie, Învie Tradiția vă invită să pășiți într-un univers al tradiției românești autentice, la Târgul de Paște organizat în showroom-ul nostru din Str. Mihai Eminescu nr. 142, București. O călătorie printre borcane cu bunătăți, coșuri cadou tradiționale, ouă încondeiate și alte comori meșteșugite cu grijă – toate menite să aducă în casele voastre bucuria Paștelui, așa cum era altădată. Mai multe>>

România, la final de World Butchers’ Challenge 2025: începutul unui nou drum

02-04-2025 Stiri agricole

România, la final de World Butchers’ Challenge 2025: începutul unui nou drum

Echipa „Măcelari de Elită” și-a încheiat prima participare la World Butchers’ Challenge (WBC) 2025 cu un impact semnificativ asupra comunității internaționale a măcelarilor, deschizând noi oportunități pentru viitor.„Fiind prima dată când a participat la World Butchers' Challenge, România a făcut o impresie puternică în competiție. Întreaga echipă ar trebui să fie incredibil de mândră de prezentarea ambițioasă, minuțioasă și impresionantă. Felicitări!”, a declarat Ashley Gray, CEO WBC. Mai multe>>

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

01-04-2025 Plati APIA

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a publicat Ghidul informativ „Sprijin financiar pentru intervențiile aferente sectorului apicol din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027” – ISA – PS 2024, Ediția 1, Revizia 2”, pe site-ul instituției: www.apia.org.ro, la link-ul: https://apia.org.ro/directia-masuri-de-piata/apicultura/anul-2025/. Mai multe>>

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

01-04-2025 Stiri agricole

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

După ce duminică juniorul Paul Cordea a deschis drumul pentru România la World Butchers’ Challenge - Paris 2025, luni, 31 martie, a fost rândul seniorilor să intre în arenă.Echipa care a concurat cot la cot cu cei mai buni măcelari ai lumii a fost formată din Gabriel Arghir (Macelleria Torelli, Torino, Italia), Sandu Mirea (Auchan Drumul Taberei, București), Ciprian Irimia (Raitar, Suceava), Adrian Petre (Carne și sare, București), Georgian-Marius Petre (Cathedral Distribution, Buzău), Bíró Jáno... Mai multe>>

Nagy Atilla - fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

Nagy Atilla -  fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

Performanța în agricultură este condiționată de numeroase aspecte, factori de mediu ori decizii potrivite. A alege genetica potrivită pentru propria fermă este unul dintre elementele cheie pe care reprezentanții companiei Corteva Agriscience le evidențiază ori de câte ori au loc întâlniri cu fermierii. Probabil acesta este și unul dintre motivele pentru care fermierii aleg constant hibrizii Pioneer și astfel rezultă colaborări ce durează zeci de ani. Este și exemplul următorului fermier campion... Mai multe>>

P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor

Tradiție și succes. Acestea sunt doar două dintre cuvintele care pot descrie pe scurt activitatea companiei Corteva Agriscience de-a lungul timpului. Încă de la debutul pe piața din România, hibrizii Pioneer au intrat în grațiile fermierilor și au devenit o alegere constantă datorită producțiilor ridicate obținute an de an. Acesta a fost unul dintre motivele lansării campaniei Fermier campion, iar în cele ce urmează regăsim povestea familiei Holhoș care, după mai multe testări, a rămas fidelă hi... Mai multe>>