Procesul de obtinere a creditelor bancare pentru cofinantarea proiectelor realizate cu bani europeni poate fi simplu si rapid, daca solicitantul tine cont de anumite conditii. De baza este ca acesta sa poate oferi bancii raspunsuri pertinente la intrebarile legate de proiectul pentru care doreste cofinantare. In medie, un proiect bun poate obtine cofinantare prin credit bancar in doua, maximum trei saptamani, daca actele sunt complete.
Cultura antreprenoriala a solicitantului de credit este unul dintre criteriile esentiale, din punctul de vedere al bancii. Ideal ar fi ca antreprenorul sa aiba o minima experienta profesionala in domeniul in care urmeaza sa dezvolte proiectul cu fonduri europene; daca nu exista experienta, e necesar studiul aprofundat asupra sferei de activitate. Banca va dori sa afle cum este proiectul pozitionat in lantul comercial: cu ce furnizori urmeaza sa colaboreze, care este cererea pe piata, daca exista o structurare a relatiilor comerciale.
Consultanta de specialitate reprezinta un alt criteriu foarte important, in viziunea bancii. Aceasta doreste sa se asigure ca pe parcursul implementarii proiectului (si chiar si ulterior), antreprenorul este sprijinit si tine legatura cu autoritatile. Reprezentantii bancii isi asuma rolul de educatori in acest sens, incurajandu-l pe antreprenor sa apeleze la consultanta de specialitate. Exista chiar si o lista cu cateva firme de consultanta pe care banca o poate oferi, la cerere, antreprenorului. „Noi avem si menirea de a-i pune in legatura pe potentialii beneficiari de proiecte europene cu consultanti specializati", explica domnul Adrian - Aurelian Raducan, directorul Departamentului Cofinantare cu Organisme Internationale din cadrul unei banci din Bucuresti.
Contributia financiara a solicitantului se numara printre criteriile eliminatorii in ceea ce priveste acordarea de credit bancar pentru cofinantarea proiectelor europene. Atata vreme cat potentialul beneficiar nu este dispus sa investeasca in primul rand el insusi in proiect, banca nu va investi nici ea. Este vorba despre solidaritate in asumarea riscurilor. „Ca antreprenor, nu poti sa nu ai o contributie minima. Ipotetic, daca banca vine cu finantarea totala, antreprenorul e liber oricand, pe parcursul proiectului, sa renunte si atunci banca este cea care ramane cu afacerea acestuia in brate", afirma acelasi manager.
Garantiile pe care antreprenorul le pune la dispozitia bancii sunt, de asemenea, un criteriu de acordare a creditului pentru cofinantarea proiectelor europene. Este vorba despre proprietati sau chiar echipamentele achizitionate de antreprenor in cadrul proiectului.
Resursele umane se inscriu in seria criteriilor esentiale de acordare a creditelor, mai ales in cazul acelor proiecte care prevad angajarea de forta de munca calificata. Banca va dori sa afle cate locuri de munca sunt create prin proiect si cum vor fi ocupate – daca au fost gasiti deja viitorii angajati sau macar daca exista disponibilitate de munca in zona in care urmeaza a se implementa proiectul.
„Pentru ca vorbim de antreprenori in forma juridica, varsta nu este neaparat un criteriu de acordare a creditelor pentru cofinantare, ca in cazul creditelor pentru persoane fizice. Dar, evident ca daca solicitantul este in varsta, banca va dori sa afle cine este al doilea om in firma, gata sa preia in cativa ani afacerea.”
Intr-o prima faza, antreprenorul se intalneste cu reprezentantii bancii carora le expune ideea proiectului sau. Apoi, trebuie sa discute detaliile tehnice cu propriul sau consultant de specialitate. Este recomandabil ca la o a doua intalnire cu reprezentantii bancii, consultantul sa fie cel care prezinta proiectul in sine; reprezentantii bancii vor decide daca proiectul este bancabil sau cum anume poate deveni bancabil, pe masura resurselor de garantare si financiare ale antreprenorului.
„Important este ca toate aspectele unei afaceri sa fie asigurate, iar banca incearca sa educe beneficiarul proiectului in asa fel incat el sa raspunda tuturor intrebarilor si situatiilor inca inainte de faza de implementare a afacerii. Sunt multi antreprenori care se adreseaza bancii motivati de un sentiment de reusita, fara sa cunoasca insa piata si concurenta, uneori fara sa stie cui anume urmeaza sa isi vanda produsele”, spune domnul Raducan.
Urmatoarea intalnire cu reprezentantii bancii este un adevarat examen pe care antreprenorul il da pe marginea proiectului sau. Raspunsurile trebuie documentate, pentru ca in faza de implementare sa nu apara surprize neplacute.
Se intampla ca antreprenorii sa se planga de costurile mari ale creditelor bancare pentru cofinantare. In realitate, simplul fapt ca dupa prezentarea proiectului banca face beneficiarului de proiect o oferta de pret e de bun augur. Inseamna ca proiectul este finantabil. In cazul in care antreprenorul nu primeste nicio oferta, inseamna ca banca nu a putut cuantifica riscurile afacerii sale. Costurile de finantare reflecta suma riscurilor implicate de implementarea proiectului. Depinde de fiecare antreprenor in parte sa gestioneze in asa fel riscurile, incat pretul propus de banca sa fie mai mic.
„Datorita competitiei dintre banci pe piata din Romania, s-a ajuns la practicarea unor costuri de finantare rezonabile”, sustine domnul Adrian - Aurelian Raducan. „Nu putem finanta scump, pentru ca am iesi de pe piata, insa preturile noastre cresc atunci cand fermierul nu are experienta si nici resurse suficiente. Pretul de la banca depinde de pregatirea fermierului, de cat de bine si-a facut planul de afaceri; apoi importanta pentru banca este si calitatea produselor antreprenorului; aici ne orientam dupa furnizori si echipamente.”
Ca dovada de flexibilitate, banca este dispusa sa negocieze rambursarea creditului in functie de activitatea beneficiarului. De exemplu, daca proiectul prevede achizitionarea de combine agricole, banca asteapta sa treaca perioada recoltarii si antreprenorul sa parcurga etapele ciclului comercial al afacerii sale inainte de a-i cere sa plateasca rata cuvenita.
Tot in functie de specificul activitatii din cadrul proiectului cofinantat, banca acorda si perioada de gratie beneficiarilor. In cazul finantarii unei crame, spre exemplu, banca asteapta sa fie recoltata vita, sa fie facut vinul, sa fie tinut in butoaie, apoi imbuteliat, scos pe piata si comercializat. Intr-un asemenea caz, se acorda perioada de gratie de circa un an de zile.
Deseori, banca vine si cu propuneri de dezvoltare a proiectului. Spre exemplu, in cazul unui antreprenor cu o livada de pomi fructiferi, banca poate recomanda si infiintarea unei mici fabrici de conserve, reducand astfel riscurile unui esec. „Sa comercializezi fructul in stare naturala poate fi uneori o provocare careia cel mai bine i-ar raspunde o mica unitate de procesare a fructelor, sub forma conservelor”, este de parere reprezentantul bancii.
Banca este interesata ca proiectul antreprenorului sa genereze nu doar profit, ci si noi posibilitati de investitie. Se pune accent mai degraba pe termenul lung al afacerii, decat pe cel mediu si scurt; banca este interesata de un parteneriat cat mai indelungat cu antreprenorul.
In ceea ce priveste dobanda pe care banca o solicita in cazul creditelor de cofinantare a proiectelor cu fonduri europene, exista un acord cu Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale conform caruia dobanda nu poate depasi pragul de 4,5%. Pe acest fond, cu toate ca sumele imprumutate sunt, teoretic, nelimitate, in realitate banca nu va acorda credite foarte mari, pentru ca dobanda i se va parea prea mica in comparatie cu riscul crescut al unei investitii majore. Dar negocierea dobanzii la cote mai mici de 4,5% depinde de felul in care se pozitioneaza proiectul pe piata; banca este flexibila in negocieri, dorindu-si insa garantii cat mai serioase din partea antreprenorului.
Creditele se acorda exclusiv pentru etapa de implementare a proiectului cu fonduri europene; nu exista credite bancare pentru sustinerea etapei de pregatire a documentatiei in vederea accesarii fondurilor europene.
„Costurile cu consultanta si pregatirea actelor in vederea accesarii fondurilor europene sunt minime. Daca nu ai bani nici de aceasta prima etapa, inseamna ca nu vei avea bani nici pentru faza de implementare. In plus, exista firme de consultanta foarte serioase care percep plata la final, sub forma unui procent din suma accesata din fondurile europene. Dar mai sunt si cazuri in care firmele de consultanta pot solicita sa fie platite de antreprenor in avans; fie nu cred in izbanda proiectului, fie nu au incredere in antreprenor – oricum, e semn ca proiectul prezinta riscuri mari.”
Ca moneda, banca prefera sa il imprumute pe antreprenor cu sume in lei. Deseori, antreprenorul e nemultumit, dorind sa ia credit bancar in moneda in care a accesat si fondurile europene, insa pierde din vedere riscul la care se expune. Pe termen lung, moneda nationala prezinta cele mai mici riscuri, pe cand cele internationale pot duce la adevarate drame financiare pentru antreprenori, cum s-a intamplat in cazul francilor elvetieni. In plus, banca prefera sa acorde credite de cofinantare in lei pentru ca astfel
contribuie si la consolidarea pietei si cresterea economiei romanesti.
Imprumutul bancar se acorda intr-o singura transa, in etapa de implementare a proiectului, in functie de ritmul in care se fac achizitiile de catre client.
Primele si cele mai importante documente pe care antreprenorul trebuie sa le prezinte bancii atunci cand doreste credit pentru cofinantare sunt cele de garantie. Banca doreste sa vada de ce resurse proprii dispune beneficiarul; ideal este ca el sa fie si proprietarul terenului pe care urmeaza a se implementa proiectul. In relatia cu furnizorii antreprenorului, banca cere scrisori de garantie contra avansului.
„Se intampla sa vina clienti care merg pe incredere in relatia cu furnizorii si nu pe acte; de cele mai multe ori, sunt pagubiti. Asa ca in lipsa unor scrisori de garantie din partea furnizorilor, pentru recuperarea investitiei in caz de nevoie, antreprenorul trebuie sa achite avansul din resurse proprii, nu din banii imprumutati de la banca."
Cele mai numeroase solicitari de credit bancar pentru proiecte cu fonduri europene vin din partea fermierilor din sectorul culturilor mari, de camp. Si solicitarile in cazul proiectelor pentru achizitionarea de echipamente agricole sunt foarte comune.
„Din experienta bancii noastre, cel mai des si usor se acorda credite in agricultura, mai putin in industrie. La nivel agricol, predomina succesul proiectelor pentru achizitionarea echipamentelor specifice – tractoare, combine, sisteme de masini, pluguri. Este o directie sigura, Romania inca are nevoie de foarte multe combine si tractoare moderne pentru echiparea completa a tarii.”
In schimb, cele mai dificile proiecte in ceea ce priveste cofinantarea prin credit bancar sunt cele de procesare, pentru ca abordeaza aspecte complicate: se creeaza un produs pentru un segment stabil de clienti, iar competitivitatea este cu mult mai mare in aceasta zona. In asemenea cazuri, se recomanda ca antreprenorul sa identifice clientii ce vor cumpara cu certitudine produsele sale, chiar inainte de a porni la drum. Altfel afacerea sa va fi vulnerabila.
Daca ar fi sa realizeze un portret al antreprenorului ideal caruia i-ar acorda credit pentru cofinantare, banca solicita experienta, seriozitate maxima, flexibilitate in negociere si disponibilitatea de a prelua din sfaturile primite. „Banca nu isi doreste ca antreprenorul sa esueze, dimpotriva.” Este in interesul ambilor parteneri ca proiectul sa se implementeze cu succes. Dar, tocmai de asta, banca va juca rolul unui profesor foarte dur, pentru a-l ajuta pe antreprenor sa inteleaga si rezolve vulnerabilitatile propriului proiect, in faza lui teoretica, nu practica.
„Solicitam respectarea angajamentelor asumate, atentie maxima la discutiile cu reprezentantii bancii si consultantul de specialitate, respectarea contractului cu firma care acorda grantul. Deseori insa, antreprenorii nu au deloc exercitiu juridic sau economic, iar comunicarea cu ei este dificila. Ne-am obisnuit reprezentantii sa aiba un dialog cat mai simplu, in termeni cat mai accesibili, tocmai pentru a usura comunicarea cu beneficiarii.”
02-07-2025 APIA
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>
02-07-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>
28-06-2025 Informatii utile
InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>
27-06-2025 Stiri agricole
Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 ( https://ros.ms/r4PrN ). Mai multe>>
27-06-2025 Stiri agricole
Cum reparăm un deficit de miliarde și construim o industrie agroalimentară competitivă? Există o ironie greu de ignorat în peisajul economic al României. Una dintre cele mai fertile țări din Europa importă majoritatea alimentelor pe care le consumă. Rafturile din retail spun povestea unui paradox devenit cotidian: carne procesată din vest, lactate din centrul Europei, dulciuri și conserve de oriunde, mai puțin de aici. Și asta într-o țară care are pământ fertil, tradiție agricolă, și ... Mai multe>>
27-06-2025 Stiri agricole
Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, anunță lansarea seriei video „ADN de Fermier”, realizată în parteneriat cu emisiunea Agro Jurnal de pe canalul național Digi 24. Episoadele vor fi difuzate lunar pe parcursul întregului an și sunt concepute pentru a evidenția rolul tranziției generaționale în agricultura românească. Mai multe>>
23-06-2025 Stiri agricole
București, 23.06.2025 — Compania IAA – Intervenții Active în Atmosferă atrage atenția asupra unei situații critice care pune în pericol funcționarea întregului sistem național de combatere a căderilor de grindină și de stimulare a precipitațiilor.https://www.youtube.com/watch?v=7GAxhsfgCPw Mai multe>>
21-06-2025 Stiri agricole
20 iunie 2025, Sediul Autorității pentru Digitalizarea României (ADR)Prin acest protocol, Clubul Fermierilor Români și Autoritatea pentru Digitalizarea României își propun:- Să sprijine adoptarea tehnologiei digitale în ferme prin inițiative de formare și consiliere,- Să faciliteze accesul la finanțări pentru proiecte de digitalizare- Să contribuie la reducerea decalajului digital și la creșterea competitivității fermierilor români pe piața europeană. Mai multe>>
20-06-2025 Marketing agroalimentar
Napolact marchează un nou record de prezență în gospodăriile din România, atingând un nivel istoric de 45%, conform datelor aferente primului trimestru din 2025. Cu alte cuvinte, aproape 1 din 2 gospodării românești aleg Napolact, confirmând încrederea consumatorilor în calitatea și autenticitatea brandului. Mai multe>>
19-06-2025 Siguranta alimentara
Pe măsură ce lumea continuă să facă față efectelor vremii extreme și ale perturbărilor economice, securitatea alimentară rămâne una dintre cele mai presante priorități globale. Potrivit Raportului Global privind Criza Alimentară 20251, aproape 295 de milioane de oameni s-au confruntat cu insecuritate alimentară acută anul trecut, o creștere uluitoare față de anii anteriori. Mai multe>>
19-06-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început miercuri, 18 iunie 2025, transferul sumelor aferente Sprijinului Cuplat pentru Campania 2024. Peste 43.500 de fermieri vor beneficia de plăți în valoare totală de peste 60 de milioane de euro, fonduri provenite din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA). Mai multe>>
18-06-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg că a fost publicat în Monitorul Ofical al României nr. 549/13.06.2025, Ordinul nr. 213 din 12.06.2025 pentru completarea anexei la Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 117/2023 privind criteriile de eligibilitate, documentele justificative, condiţiile şi modul de implementare a intervenţiei IS-V-01 „Restructurarea şi reconversia plantaţiilor viticole” din cadrul Planului strategic PAC 2023-20... Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>