5 start-up-uri agtech romanesti sprijinite cu cate 10.000 euro de incubatorul de afaceri AgTech TM by Agroland

Agroland sprijina cinci start-up-uri agtech romanesti cu cate 10000 euro - cinci start-up-uri au intrat in finala competitiei de inovatie in agricultura din cadrul incubatorului de afaceri AgTech TM by Agroland dezvoltat impreuna cu X by AscendisCinci startup-uri tech, din Romania, cu aplicatii directe in zona agricola, au fost declarate finaliste in cadrul incubatorului de afaceri AgTech TM, organizat de Agroland in parteneriat cu X by Ascendis. Acestea au primit sau vor primi cate 10.000 euro din partea Grupului Agroland, pentru a-si pune in practica ideile de business cu care au castigat competitia. Pe parcursul a 12 saptamani, cele 26 de echipe inscrise in incubator au beneficiat de traininguri online, precum si de indrumarea a numerosi mentori din companii importante apartinand unor domenii ca: tehnologie, agricultura, marketing, finante etc.


AgTech TM by Agroland este primul program complet de incubare de startup-uri din Romania, care stimuleaza si sustine inovatia in agricultura, la nivel national.

Cei 50.000 euro sunt investiti de Agroland, prin intermediul celor doua companii principale din grup. Agroland Business System (indice bursier AG) ofera finantari a cate 10.000 euro pentru Planty AI, Tailpath si Hardwired, iar Agroland Agribusiness (simbol bursier AAB) sprijina cu aceleasi sume start-up-urile Urban Agriculture Technologies si ADGraft.

Agroland sprijina cinci start-up-uri agtech romanesti - Foto Horia Cardos„Romania este unul dintre cei mai mari 10 exportatori de produse agricole din lume, dar din pacate nu stam deloc bine in ceea ce priveste modernizarea acestui sector, unde avem un potential enorm. Ne dorim ca incubatorul AgTech TM sa devina o traditie, iar prin el sa sprijinim cat mai multe start-up-uri din agribusiness, care sa-si poata transforma ideile in planuri de afaceri. Inovatia si cresterea digitalizarii reprezinta cheia dezvoltarii acestui domeniu. Aplicatiile digitale, fie ca vorbim despre roboti, drone sau sateliti, sunt deja folosite la scara larga in strainatate si vor aduce schimbari masive in modul in care omenirea isi produce hrana. Romania trebuie sa fie parte a acestei revolutii, iar programul nostru isi propune sa contribuie in aceasta directie, sustinand, cat de mult se poate, start-up-urile valoroase din domeniu”, considera Horia Cardos, CEO si fondator al retelei Agroland.

Pana la sfarsitul lui septembrie 2021, echipele castigatoare vor finaliza prima etapa de dezvoltare a produselor. Aceasta consta in realizarea unor produse minim viabile (MVP – Minimum Viable Product), care pot satisface clientii timpurii si prin intermediul carora se obtine feedback pentru dezvoltarea mai profunda. Agroland si Ascendis X vor sprijini cele cinci echipe, pentru a obtine o noua runda de finantare, in vederea continuarii dezvoltarii produselor. De asemenea, companiile care apartin grupului Agroland pot participa la noua runda de finantare.

In prima jumatate a anului 2021, incubatorul de afaceri AgTech TM by Agroland a fost partener cu gigantul tehnologic Microsoft care, in afara de know-how-ul oferit, a colaborat pentru a le oferi antreprenorilor mijloacele prin care sa anticipeze tendintele de evolutie ale domeniului agtech, in urmatorii 10 ani.

 

Despre castigatori

    • Planty AI este o aplicatie mobila care foloseste inteligenta artificiala pentru a-i ajuta pe fitofarmacisti si pe fermieri sa detecteze bolile plantelor si sa ofere clientilor tratamentul potrivit, economisind timp si bani. Algoritmul este antrenat in prima etapa pentru culturile de cereale, rosii, pomi fructiferi si pune la dispozitia fermierului o harta a fitofarmacilor din tara.
    • TailPath rezolva problemele verificarii produselor contrafacute si ale sigurantei alimentare de la producator la consumatorul final, prin implementarea unui sistem de trasabilitate, folosind coduri QR si tehnologie blockchain. Astfel, contribuie la siguranta alimentara, combaterea produselor contrafacute si crearea unei legaturi sigure intre producatori, distribuitori, retaileri si consumatori.
    • Urban Agriculture Technologies (UAT) este solutia care creste plante proaspete pe tot parcursul anului. UAT automatizeaza serele traditionale, folosind un sistem hidroponic si optimizand spatiul de crestere. In acest mod, solutia nutritiva ajunge direct la radacinile plantelor, consumul de apa fiind redus cu 80%, iar prin aducerea productiei la utilizator, timpul de plantare, culegere si intretinere este minimizat. Prin intermediul aplicatiei mobile, fermierul poate planifica si gestiona comenzile, iar sistemul pregateste din timp cantitatile ce trebuie livrate. De asemenea, utilizatorii UAT pot monitoriza si ajusta parametrii din sistem de la distanta.
    • Hardwired dezvolta un sistem complet automatizat de culegere a legumelor, destinat fermelor medii si mari. Primul prototip este specializat pe culegerea tomatelor. Sistemul dezvoltat va fi capabil sa identifice legumele si sa le recolteze cu ajutorul bratului robotic, deplasandu-se pe un traseu predefinit si intr-un mediu controlat.
    • ADGraft este primul robot de altoit fructe si legume din Romania. Startup-ul isi propune sa ajute fermierii si centrele de rasaduri sa isi automatizeze productia, astfel obtinand plante mai rezistente la boli si daunatori, cu un numar minim de angajati. Primul prototip se preteaza pentru altoirea unui numar mare de plante din familia curcubitaceelor si solanaceelor. Robotul functioneaza semi-automat, avand o eficienta de pana la 3 ori mai mare fata de altoirea manuala.

 

AgTech TM este un program Agroland dezvoltat in colaborare cu Ascendis, primul program complet de incubare din Romania, care stimuleaza si sustine inovatia in agricultura. Programul include toate etapele de dezvoltare de la idee la o afacere de succes prin resurse de invatare, mentorat, investitii si acces la cea mai mare baza de clienti din industria agricola.

Agroland este cea mai mare retea de magazine cu produse pentru gardening, pet care si hobby farming din Romania, are capital 100% romanesc si a fost fondata in 1997, la Timisoara, de catre antreprenorul Horia Cardos. In prezent, reteaua Agroland are peste 250 de unitati, localizate in 29 de judete, si peste 2.200.000 de clienti an. Printre produsele comercializate se afla: produse pentru gradinarit - seminte, material saditor, fertilizanti, echipamente, hrana si accesorii pentru animale de companie, precum si pui de o zi, furaje echipamente pentru ferme mici si medii, - si hrana si accesorii pentru animale de companie. Grupul Agroland a inregistrat o cifra de afaceri de 38,4 milioane de euro, la finele lui 2020, si are peste 300 de angajati. Compania a fost listata pe Bursa de Valori Bucuresti, pe 1 martie 2021, cand actiunile au fost admise la tranzactionare pe Sistemul Multilateral de Tranzactionare (SMT), Sectorul Titluri de Capital, Categoria Premium, sub indicele bursier AG.

Agroland Agribusiness si-a inceput activitatea in 2016 ca o divizie a companiei mama Agroland Business System, iar din 2017 functioneaza independent juridic si financiar. Compania are doua linii de business: vanzarea de input-uri pentru agricultura conventionala si cea organica si tranzactionarea cu cereale. In 2020, Agroland Agribusiness a inregistrat o cifra de afaceri de 18,44 milioane lei (+88% fata de anul precedent). Profitul net obtinut a fost de 1,2 milioane lei (+231% fata de anul precedent), cu o marja neta de 6,82%, in crestere fata de marja de 3,86% obtinuta in 2019. Compania a fost listata la Bursa de Valori Bucuresti, sub indicele AAB, pe 15 iunie 2021.

  

Noutati

Modificări în legislația aferentă sectorului vitivinicol Intervenția IS-V-01 – Restructurarea și reconversia plantațiilor viticole

18-06-2025 APIA

Modificări în legislația aferentă sectorului vitivinicol Intervenția IS-V-01 – Restructurarea și reconversia plantațiilor viticole

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg că a fost publicat în Monitorul Ofical al României nr. 549/13.06.2025, Ordinul nr. 213 din 12.06.2025 pentru completarea anexei la Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 117/2023 privind criteriile de eligibilitate, documentele justificative, condiţiile şi modul de implementare a intervenţiei IS-V-01 „Restructurarea şi reconversia plantaţiilor viticole” din cadrul Planului strategic PAC 2023-20... Mai multe>>

Finalizarea Campaniei de depunere a Cererilor de plată pentru anul 2025

16-06-2025 APIA

Finalizarea Campaniei de depunere a Cererilor de plată pentru anul 2025

Agenția de Plăți si Intervenție pentru Agricultură (APIA) aduce la cunoștința opiniei publice că la data de 13 iunie a.c. s-a încheiat Campania de primire a Cererilor de plată aferente anului 2025. Astfel, în perioada 03 martie  – 13 iunie 2025, au fost depuse 708.012 cereri de plată pentru o suprafață de 9.875.710,11 milioane hectare. Mai multe>>

Artesana desemnată „Artisan Dairy Innovator of the Year” la Global Brand Awards 2025

16-06-2025 Stiri agricole

Artesana desemnată „Artisan Dairy Innovator of the Year” la Global Brand Awards 2025

Brandul românesc Artesana a fost distins cu titlul de „Artisan Dairy Innovator of the Year” în cadrul prestigioasei competiții internaționale Global Brand Awards 2025, organizată de Global Brands Magazine, cu sediul în Marea Britanie. Ceremonia de decernare a avut loc în seara zilei de 13 iunie, la The Grand Hyatt Dubai, și a reunit lideri ai industriei din întreaga lume. Mai multe>>

Ce avem pe masă?” EUIPO denunță produsele alimentare și băuturile contrafăcute din UE

13-06-2025 Siguranta alimentara

Ce avem pe masă?” EUIPO denunță produsele alimentare și băuturile contrafăcute din UE

Autoritățile au confiscat produse alimentare contrafăcute în valoare de 91 de milioane de euro într-o singură operațiune la nivelul UE. Vinurile și băuturile spirtoase se confruntă cu una dintre cele mai ridicate rate de contrafacere în comparație cu alte produse, cu pierderi anuale în vânzări de 2 289 de milioane de euro și aproape 5 700 de locuri de muncă în UE. Numai în România, în acest sector se pierd anual 29 de milioane de euro din vânzări și peste 220 de locuri de muncă. Mai multe>>

”Parfum de Cluj” – vizitarea colecției de trandafiri a USAMV Cluj-Napoca, în 14 iunie 2025.

12-06-2025 Targuri si expozitii

”Parfum de Cluj” – vizitarea colecției de trandafiri a USAMV Cluj-Napoca, în 14 iunie 2025.

Vor fi prezentate și cele mai noi soiuri brevetate la OSIM de către Stațiunea de Cercetare Horticolă – Luna albă și Splendoria. Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca are plăcerea să invite iubitorii de trandafiri la evenimentul anual ”Parfum de Cluj”, în 14 iunie, între orele 10.00 – 18.00, la Stațiunea de Cercetare Horticolă (SCH). Mai multe>>

Start la înscrieri în Romania ClimAccelerator – programul pentru startupuri verzi din România

12-06-2025 Stiri agricole

Start la înscrieri în Romania ClimAccelerator – programul pentru startupuri verzi din România

Impact Hub Bucharest și partenerul principal Rompetrol, cu sprijinul Climate-KIC, au deschis înscrierile pentru Romania ClimAccelerator, acceleratorul startupurilor verzi, care se desfășoară între 11 iunie și 11 august 2025. Programul susține dezvoltarea startupurilor verzi care propun soluții inovatoare în domenii precum mobilitate urbană, energie regenerabilă, agricultură inteligentă pentru climă,  Mai multe>>

Plăți de peste 104,6 milioane lei (21 milioane euro) pentru Campania 2024

12-06-2025 Plati APIA

Plăți de peste 104,6 milioane lei (21 milioane euro) pentru Campania 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 26 mai – 06 iunie 2025, plăți pentru anul de cerere 2024, în suma totală 104.676.932,20 lei (21.038.860,67 euro), astfel: Mai multe>>

Fermierii sunt așteptați până pe 13 iunie 2025 să depună Cererea de plată!

11-06-2025 Plati APIA

Fermierii sunt așteptați până pe 13 iunie 2025 să depună Cererea de plată!

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) reamintește că vineri, 13 iunie, este termenul limită de depunere a cererilor de Plată, în cadrul Campaniei 2025. Cererile de plată se depun electronic, prin accesarea aplicației IPA-Online. Mai multe>>

Sprijin financiar în valoare de peste 48,5 milioane lei pentru crescătorii de animale

09-06-2025 Plati APIA

Sprijin financiar în valoare de peste 48,5 milioane lei pentru crescătorii de animale

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, efectuează plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor(ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna martie / trimestrul I 2025 Mai multe>>

APIA a demarat autorizarea plăților aferente intervențiilor pentru sprijinul cuplat - Campania 2024

06-06-2025 Plati APIA

APIA a demarat autorizarea plăților aferente intervențiilor pentru sprijinul cuplat - Campania 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că a demarat astăzi, 02 iunie 2025, autorizarea la plată a intervențiilor pentru sprijinul cuplat, aferente Campaniei 2024.  Cuantumurile unitare ale plăților directe pentru intervențiile prevăzute la art.1 din Ordinul MADR nr. 185/28.05.2025 pentru aprobarea cuantumului unitar al plăților directe aferente cererilor de plată depuse în anul 2024,  Mai multe>>

Zece antreprenoare intră în acceleratorul european Empowering Women in Agrifood

06-06-2025 Afaceri agricole

Zece antreprenoare intră în acceleratorul european Empowering Women in Agrifood

Impact Hub Bucharest, în parteneriat cu EIT Food, anunță cele 10 antreprenoare selectate în programul  Empowering Women in Agrifood (EWA), dedicat antreprenoarelor și proiectelor create de acestea în domeniul agroalimentar. Empowering Women in Agrifood este un program de accelerare dezvoltat de EIT Food, cea mai mare comunitate de inovare alimentară din lume. EIT Food este susținut de Institutul European de Inovare și Tehnologie (EIT), un organism al Uniunii Europene. Mai multe>>

Antreprenorul Dorin Bob atrage 4,6 mil. euro pentru modernizarea și digitalizarea uneia dintre cele mai mari plantații de aluni din România

04-06-2025 Afaceri agricole

Antreprenorul Dorin Bob atrage 4,6 mil. euro pentru modernizarea și digitalizarea uneia dintre cele mai mari plantații de aluni din România

Dorin Bob, unul dintre cei mai cunoscuți antreprenori din Transilvania, cu activități importante în domeniul agro-alimentar și imobiliar, a obținut două finanțări europene în valoare totală de 4,6 milioane de euro pentru extinderea activităților agricole în județul Satu Mare, prin înființarea de noi plantații de alun, reconversia unei livezi, instalarea unor sisteme moderne de irigații și dotarea cu tehnologie de top. Mai multe>>