Cooperativele agricole din Romania: stadiul actual si obiective 2027

Cooperativele agricole din Romania - stadiul actual si obiective 2027In cursul zilei de marti, 22 iunie a.c., a avut loc evenimentul ,,Cooperativele in dezvoltarea mediului rural in Romania – Politici si exemple de buna practica in context european’’, la sediul Senatului si in sistem de videoconferinta. Dezbaterea a fost organizata de Laboratorul de Solidaritate in parteneriat cu Comisia pentru Agricultura, Industrie alimentara si Dezvoltare Rurala, Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara Bucuresti si Uniunea de Ramura a Cooperativelor din Sectorul Vegetal din Romania (U.N.C.S.V.).


La eveniment, au participat experti din Germania, Spania, reprezentanti a 31 de cooperative agricole functionale, parlamentari din Comisia de Agricultura de la Senat si Camera Deputatilor, precum si reprezentanti ai directiilor agricole judetene.

Subiectele de discutie au vizat dezvoltarea si sprijinirea cooperativelor agricole infiintate pe principii sanatoase, cu orientare spre competitivitate si eficienta.

Evenimentul a inceput cu un cuvant de bun venit, din partea coordonatorului Cooperformances, Ancuta VAMESU, fiind un profesionist cu experienta, cu un portofoliu semnificativ in sectorul civic si social, care desfasoara activitati de cercetare, formare, consolidare, calificat in societatea civila, organizatii non-profit (ONG-uri), intreprinderi sociale, cooperative agricole si economie sociala.

In cadrul acestui eveniment, senatorul Lucian TRUFIN a declarat ca legiuitorul a creat cadrul legal, introducand in lege, stimulente atractive tocmai pentru ca fermierii sa se asocieze, beneficiind de o serie importanta de facilitati fiscale, atat membrii cooperativei agricole, cat si cooperativa in sine, daca respecta principiile cooperatiste.
Totodata, senatorul a subliniat ca statul trebuie sa se implice nu doar prin crearea unui cadru legislativ optim, acordand facilitati fiscale, ci si prin educarea populatiei, in special din mediul rural, astfel: ,,Cooperatia nu este numai despre productie – este si despre respect reciproc, sanse egale si sprijin real pentru fiecare membru de a se dezvolta la el acasa si in acelasi timp sa nu aiba grija zilei de maine in ceea ce priveste viitorul muncii sale!”
 
De asemenea, Raluca DUMITRESCU, reprezentantul Comisiei de Agricultura a Camerei Deputatilor, considera ca ,,doar impreuna putem construi si reusi!” si spera sa fie gasite solutii la toate problemele cu care se confrunta cooperativele agricole din Romania, asftel incat asocierea sa aduca rezultate profitabile fermierilor.
Viziunea M.A.D.R. privind eficientizarea activitatii cooperativelor agricole din Romania, a fost prezentata de Secretarul de Stat, Marius Mihai MICU, sustinand ca Ministerul promoveaza asocierea fermierilor in cooperative agricole active si le incurajeaza prin stimularea acestora, prin accesarea investitiilor prin PNS 2021-2027, pentru a adauga valoarea productiei primare a membrilor actionari: ,,Avem nevoie de o strategie pentru dezvoltarea si consolidarea cooperativelor agricole din Romania pentru a contribui vizibil la echilibrarea balantei comerciale cu produse alimentare si o vom realiza si implementa, impreuna cu reprezentantii cooperativelor de succes si experti in domeniu.”
 
Prof. dr. Markus HANISCH, reprezentantul Institutului de Studii ale Cooperativelor din Berlin, a sustinut o prezentare privind Indrumarile pentru politici publice favorabile cooperativelor agricole din Romania”. Cele mai importante aspecte prezentate,analizand diferentele dintre cooperativele agricole din Romania si cele din UE, sunt urmatoarele:
  • Cea mai mare cooperativa agricola din Romania, este de 100 de ori mai mica decat cea mai mica cooperativa din Germania, cu cifra de afaceri cuprinsa intre 5000 si 8000 milioane EURO.
  • Numarul mediu al membrilor din cooperativele romanesti, este de 100 pana la 1000 de ori mai mic decat numarul mediu al cooperativelor agricole din UE-27, fiind intre 5000 si 9000 de membri.
  • Ponderea cooperativelor care realizeaza profit pe piata sau sunt profitabile este foarte mica.
  • Cooperativele din Romania au nevoie de programe de sprijinire a investitiilor, menite sa incurajeze investitiile in furnizarea de infrastructuri de servicii rurale, cum ar fi aprovizionarea cu intrari, depozitare, servicii post-recoltare, servicii logistice si de marketing, necesare dezvoltarii si profesionalizarii fermierilor mici si mijlocii, in special.
  • In multe dintre tarile membre ale UE, asociatiile profesionale de profil, urmaresc procesul de dezvoltare ale cooperativelor, cu verificari ale actelor constitutive, planului de afaceri si documente standard pentru functionarea in optim;
 
Prof. dr. Marina Aguilar RUBIO, a prezentat cadru legal si fiscal al cooperativerlor agricole din Spania, cele mai importante aspecte transmise, fiind urmatoarele:
  • Cifra de afaceri medie a cooperativelor agricole din Spania, este de 8 milioane de Euro, in timp ce in Romania este de 1030 de Euro.
  • Sunt necesare stimulentele membrilor cooperatori, care fac cooperativismul modern atractiv, dar mai ales competitiv pe piata.
  • In Spania, cooperativele agricole sunt foarte serios luate in calcul, fiind prevazute si in Constitutie (Legea 27/1999 din 16 iulie 1999, art 129.2). Mandatul cooperativelor, ordoneaza autoritatilor publice sa promoveze prin legislatie adecvata, societatile cooperatiste, motiveaza legiuitorul sa ia in considerare necesitatea de a oferi un mod echivalent pentru a canaliza initiativele colective ale cetatenilor care dezvolta activitati care genereaza bogatie si stabilizarea muncii, promoveaza cooperativismului ca o formula care faciliteaza integrarea economica si profesionala a Spaniei pe piata, face ca cerintele de rentabilitate si competitivitate din cele mai dezvoltate economii, sa fie perfect compatibile cu evaluarile care au format cooperativele de peste o suta cincizeci de ani;
 
Florentin BERCU, directorul executiv U.N.C.S.V., a prezentat un raport de tara privind starea cooperativelor si a politicilor privind sectorul agricol in Romania, concluzia prezentarii fiind urmatoarea:,,Este nevoie de insanatosirea sistemului cooperativelor agricole prin legislatie, pentru a da o sansa reala dezvoltarii si consolidarii acestora in interesul tuturor membrilor pe termen mediu si lung.Totodata este nevoie destimularea cooperativelor agricole din Romania prin PNS 2021-2027, sa se dezvolte si consolideze pentru a fi sustenabile, durabile pe termen lung si competitive in piata cu actorii similari din lume si multinationalele de profil, pentru a putea pune umarul vizibil sa dezvolte brand-uri puternice care sa reziste pe piata, sa creeze, mentina si creasca cota de piata pentru principalele produse alimentare ”.
 
Evenimentul a fost incheiat de Presedintele Uniunii de Ramura a Cooperativelor din Sectorul Vegetal, Mircea-Paul BALUTA, facand urmatoarele mentini:
  • ,,Avem cu totii de invatat din sistemul si legislatia sistemului cooperatist din UE, noi fiind singurii care putem decide cum ne croim drumul si viitorul.
  • Noi, cei din UNCSV, suntem oamenii care vrem sa ne batem pentru sistemul cooperatist din Romania, am venit intotdeauna cu solutii, am fost si vom ramane parteneri de dialog si vrem sa ne mentinem in continuare pe aceiasi lungime de unda.
  • Desi am pornit tarziu fata de tarile din vestul Europei, acest lucru fiind vazut in legislatie si rezultate, trebuie sa credem in cooperative agricole, putand avea rezultate foarte bune, doar daca punem cu totii umar langa umar, la construirea unui drum durabil al cooperativelor din Romania.
  • Doar impreuna putem reusi, moto-ul UNCSV fiind: IMPREUNA PENTRU VIITOR! ”

Persoanele interesate de prezentarile si documentele realizate pe acest subiect, pot accesa link-ul:
https://www.transfernow.net/dl/20210624nitnAcQ2/bke4gZeT 
 
 
Cooperativele agricole din Romania - stadiul actual si obiective 2027 - foto 1
 
Cooperativele agricole din Romania - stadiul actual si obiective 2027 - foto 2

 

U.N.C.S.V.
Uniunea de Ramura a Cooperativelor din Sectorul Vegetal din Romania
  

Noutati

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

01-04-2025 Plati APIA

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a publicat Ghidul informativ „Sprijin financiar pentru intervențiile aferente sectorului apicol din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027” – ISA – PS 2024, Ediția 1, Revizia 2”, pe site-ul instituției: www.apia.org.ro, la link-ul: https://apia.org.ro/directia-masuri-de-piata/apicultura/anul-2025/. Mai multe>>

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

01-04-2025 Stiri agricole

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

După ce duminică juniorul Paul Cordea a deschis drumul pentru România la World Butchers’ Challenge - Paris 2025, luni, 31 martie, a fost rândul seniorilor să intre în arenă.Echipa care a concurat cot la cot cu cei mai buni măcelari ai lumii a fost formată din Gabriel Arghir (Macelleria Torelli, Torino, Italia), Sandu Mirea (Auchan Drumul Taberei, București), Ciprian Irimia (Raitar, Suceava), Adrian Petre (Carne și sare, București), Georgian-Marius Petre (Cathedral Distribution, Buzău), Bíró Jáno... Mai multe>>

Nagy Atilla - fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

Nagy Atilla -  fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

Performanța în agricultură este condiționată de numeroase aspecte, factori de mediu ori decizii potrivite. A alege genetica potrivită pentru propria fermă este unul dintre elementele cheie pe care reprezentanții companiei Corteva Agriscience le evidențiază ori de câte ori au loc întâlniri cu fermierii. Probabil acesta este și unul dintre motivele pentru care fermierii aleg constant hibrizii Pioneer și astfel rezultă colaborări ce durează zeci de ani. Este și exemplul următorului fermier campion... Mai multe>>

P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor

Tradiție și succes. Acestea sunt doar două dintre cuvintele care pot descrie pe scurt activitatea companiei Corteva Agriscience de-a lungul timpului. Încă de la debutul pe piața din România, hibrizii Pioneer au intrat în grațiile fermierilor și au devenit o alegere constantă datorită producțiilor ridicate obținute an de an. Acesta a fost unul dintre motivele lansării campaniei Fermier campion, iar în cele ce urmează regăsim povestea familiei Holhoș care, după mai multe testări, a rămas fidelă hi... Mai multe>>

Agro & Auto Expo

25-03-2025 Targuri si expozitii

Agro & Auto Expo

În perioada 28-30 Martie 2025 se va desfășura prima ediție Agro&Auto Expo Tărgu Mures, un eveniment de excepție dedicat promovării și prezentării utilajelor agricole , echipamente pentru ferme si grădină, industriei alimentare, industria auto. Agro & Auto Expo – inovație și tradiție într-un singur loc! Locația evenimentului: Parcarea Aushopping Târgu Mureș, Bulevardul 1 Decembrie 1918, spre Corunca. Data eveniment: 28-30 martie 2025, programul expoziție între orele 10.00-20.00 De... Mai multe>>

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

21-10-2024 Targuri si expozitii

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

Începând cu 21 octombrie, Învie Tradiția vă invită să redescoperiți farmecul autentic al toamnei la târgul dedicat roadelor, unde borcanele cu bunătăți de odinioară vă așteaptă să le descoperiți. Fiecare produs aduce cu el gustul copilăriei și tradițiile de altădată, fiind pregătit cu grijă și măiestrie de meșteșugari pricepuți. Aici veți găsi delicii pentru toate gusturile – numai bune de savurat, dăruit sau adus acasă, pentru a păstra vii tradițiile. Mai multe>>

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

14-10-2024 Asigurari agricole

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

14-10-2024 Fonduri europene agricultura

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>

A treia ediție a Agri Trade Summit va reuni peste 1.300 de participanți de top din Agribusiness-ul local și internațional

08-10-2024 Intalniri si conferinte

A treia ediție a Agri Trade Summit va reuni peste 1.300 de participanți de top din Agribusiness-ul local și internațional

AGRI TRADE SUMMIT, principalul eveniment de Agri Trade al României, reunește interesele regionale și definește rolul strategic al României pe piața internațională de Agribusiness. Evenimentul se adresează tuturor categoriilor de jucători de pe piața locală și internațională de Agri Trade, conexând interesele comerciale, Trading-ul de mărfuri, conectând tehnologia și logistica precum și serviciile financiare - garanția unui pod solid pentru Business. Mai multe>>

Grain Academy 2024 - Explorare profundă a sectorului cerealelor din Balcani și din regiunea Mării Negre, specific și oportunități

01-10-2024 Intalniri si conferinte

Grain Academy 2024 - Explorare profundă a sectorului cerealelor din Balcani și din regiunea Mării Negre, specific și oportunități

Conferința Grain Academy 2024 va reuni și în acest an reprezentanți ai companiilor și consultanțelor agricole din Balcani și regiunea Mării Negre sub auspiciul unei teme circumscrise recentelor conflicte geopolitice și instabilității economice globale - Piețele în punctul în care cresc temerile de recesiune și așteptările pentru un nou Superciclu al mărfurilor. Creșterea eficienței lanțului de aprovizionare și practici agricole sofisticate. Mai multe>>

Cum să evitați greșelile financiare frecvente și să economisiți mai mult

01-10-2024 Afaceri agricole

Cum să evitați greșelile financiare frecvente și să economisiți mai mult

Greșelile financiare sunt comune și mulți oameni iau decizii proaste cu banii lor. Dacă ați gafat de câteva ori și ați făcut alegeri greșite, nu sunteți singuri. Fie că ați cheltuit bani pe achiziții inutile, ați luat imprumuturi rapide online sau nu ați economisit suficient pentru o zi ploioasă, gestionarea finanțelor poate fi o provocare, iar greșelile se pot întâmpla cu ușurință. Din fericire, unele greșeli pot fi corectate, însă altele pot necesita ani de zile pentru a fi recuperate și vă po... Mai multe>>

Efectul de bumerang al taxei de solidaritate în agricultură [Opinie Agricover]

01-10-2024 Afaceri agricole

Efectul de bumerang al taxei de solidaritate în agricultură [Opinie Agricover]

Autor - Liviu Dobre, Președinte al Consiliului de Administrație Agricover Distribution SA: “Măsurile de sprijin pentru fermieri avute în vedere de Guvern reprezintă un prim pas pentru a asigura supraviețuirea fermierilor, suspendarea rambursărilor și acordarea de granturi, putând oferi, în anumite condiții, soluții rapide pentru menținerea fermelor pe linia de plutire. Însă, supraviețuirea nu înseamnă stabilitate, iar pentru un echilibru durabil e nevoie de sprijin pentru întregul lanț agricol, ... Mai multe>>