Cooperativele agricole din Romania: stadiul actual si obiective 2027

Cooperativele agricole din Romania - stadiul actual si obiective 2027In cursul zilei de marti, 22 iunie a.c., a avut loc evenimentul ,,Cooperativele in dezvoltarea mediului rural in Romania – Politici si exemple de buna practica in context european’’, la sediul Senatului si in sistem de videoconferinta. Dezbaterea a fost organizata de Laboratorul de Solidaritate in parteneriat cu Comisia pentru Agricultura, Industrie alimentara si Dezvoltare Rurala, Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara Bucuresti si Uniunea de Ramura a Cooperativelor din Sectorul Vegetal din Romania (U.N.C.S.V.).


La eveniment, au participat experti din Germania, Spania, reprezentanti a 31 de cooperative agricole functionale, parlamentari din Comisia de Agricultura de la Senat si Camera Deputatilor, precum si reprezentanti ai directiilor agricole judetene.

Subiectele de discutie au vizat dezvoltarea si sprijinirea cooperativelor agricole infiintate pe principii sanatoase, cu orientare spre competitivitate si eficienta.

Evenimentul a inceput cu un cuvant de bun venit, din partea coordonatorului Cooperformances, Ancuta VAMESU, fiind un profesionist cu experienta, cu un portofoliu semnificativ in sectorul civic si social, care desfasoara activitati de cercetare, formare, consolidare, calificat in societatea civila, organizatii non-profit (ONG-uri), intreprinderi sociale, cooperative agricole si economie sociala.

In cadrul acestui eveniment, senatorul Lucian TRUFIN a declarat ca legiuitorul a creat cadrul legal, introducand in lege, stimulente atractive tocmai pentru ca fermierii sa se asocieze, beneficiind de o serie importanta de facilitati fiscale, atat membrii cooperativei agricole, cat si cooperativa in sine, daca respecta principiile cooperatiste.
Totodata, senatorul a subliniat ca statul trebuie sa se implice nu doar prin crearea unui cadru legislativ optim, acordand facilitati fiscale, ci si prin educarea populatiei, in special din mediul rural, astfel: ,,Cooperatia nu este numai despre productie – este si despre respect reciproc, sanse egale si sprijin real pentru fiecare membru de a se dezvolta la el acasa si in acelasi timp sa nu aiba grija zilei de maine in ceea ce priveste viitorul muncii sale!”
 
De asemenea, Raluca DUMITRESCU, reprezentantul Comisiei de Agricultura a Camerei Deputatilor, considera ca ,,doar impreuna putem construi si reusi!” si spera sa fie gasite solutii la toate problemele cu care se confrunta cooperativele agricole din Romania, asftel incat asocierea sa aduca rezultate profitabile fermierilor.
Viziunea M.A.D.R. privind eficientizarea activitatii cooperativelor agricole din Romania, a fost prezentata de Secretarul de Stat, Marius Mihai MICU, sustinand ca Ministerul promoveaza asocierea fermierilor in cooperative agricole active si le incurajeaza prin stimularea acestora, prin accesarea investitiilor prin PNS 2021-2027, pentru a adauga valoarea productiei primare a membrilor actionari: ,,Avem nevoie de o strategie pentru dezvoltarea si consolidarea cooperativelor agricole din Romania pentru a contribui vizibil la echilibrarea balantei comerciale cu produse alimentare si o vom realiza si implementa, impreuna cu reprezentantii cooperativelor de succes si experti in domeniu.”
 
Prof. dr. Markus HANISCH, reprezentantul Institutului de Studii ale Cooperativelor din Berlin, a sustinut o prezentare privind Indrumarile pentru politici publice favorabile cooperativelor agricole din Romania”. Cele mai importante aspecte prezentate,analizand diferentele dintre cooperativele agricole din Romania si cele din UE, sunt urmatoarele:
  • Cea mai mare cooperativa agricola din Romania, este de 100 de ori mai mica decat cea mai mica cooperativa din Germania, cu cifra de afaceri cuprinsa intre 5000 si 8000 milioane EURO.
  • Numarul mediu al membrilor din cooperativele romanesti, este de 100 pana la 1000 de ori mai mic decat numarul mediu al cooperativelor agricole din UE-27, fiind intre 5000 si 9000 de membri.
  • Ponderea cooperativelor care realizeaza profit pe piata sau sunt profitabile este foarte mica.
  • Cooperativele din Romania au nevoie de programe de sprijinire a investitiilor, menite sa incurajeze investitiile in furnizarea de infrastructuri de servicii rurale, cum ar fi aprovizionarea cu intrari, depozitare, servicii post-recoltare, servicii logistice si de marketing, necesare dezvoltarii si profesionalizarii fermierilor mici si mijlocii, in special.
  • In multe dintre tarile membre ale UE, asociatiile profesionale de profil, urmaresc procesul de dezvoltare ale cooperativelor, cu verificari ale actelor constitutive, planului de afaceri si documente standard pentru functionarea in optim;
 
Prof. dr. Marina Aguilar RUBIO, a prezentat cadru legal si fiscal al cooperativerlor agricole din Spania, cele mai importante aspecte transmise, fiind urmatoarele:
  • Cifra de afaceri medie a cooperativelor agricole din Spania, este de 8 milioane de Euro, in timp ce in Romania este de 1030 de Euro.
  • Sunt necesare stimulentele membrilor cooperatori, care fac cooperativismul modern atractiv, dar mai ales competitiv pe piata.
  • In Spania, cooperativele agricole sunt foarte serios luate in calcul, fiind prevazute si in Constitutie (Legea 27/1999 din 16 iulie 1999, art 129.2). Mandatul cooperativelor, ordoneaza autoritatilor publice sa promoveze prin legislatie adecvata, societatile cooperatiste, motiveaza legiuitorul sa ia in considerare necesitatea de a oferi un mod echivalent pentru a canaliza initiativele colective ale cetatenilor care dezvolta activitati care genereaza bogatie si stabilizarea muncii, promoveaza cooperativismului ca o formula care faciliteaza integrarea economica si profesionala a Spaniei pe piata, face ca cerintele de rentabilitate si competitivitate din cele mai dezvoltate economii, sa fie perfect compatibile cu evaluarile care au format cooperativele de peste o suta cincizeci de ani;
 
Florentin BERCU, directorul executiv U.N.C.S.V., a prezentat un raport de tara privind starea cooperativelor si a politicilor privind sectorul agricol in Romania, concluzia prezentarii fiind urmatoarea:,,Este nevoie de insanatosirea sistemului cooperativelor agricole prin legislatie, pentru a da o sansa reala dezvoltarii si consolidarii acestora in interesul tuturor membrilor pe termen mediu si lung.Totodata este nevoie destimularea cooperativelor agricole din Romania prin PNS 2021-2027, sa se dezvolte si consolideze pentru a fi sustenabile, durabile pe termen lung si competitive in piata cu actorii similari din lume si multinationalele de profil, pentru a putea pune umarul vizibil sa dezvolte brand-uri puternice care sa reziste pe piata, sa creeze, mentina si creasca cota de piata pentru principalele produse alimentare ”.
 
Evenimentul a fost incheiat de Presedintele Uniunii de Ramura a Cooperativelor din Sectorul Vegetal, Mircea-Paul BALUTA, facand urmatoarele mentini:
  • ,,Avem cu totii de invatat din sistemul si legislatia sistemului cooperatist din UE, noi fiind singurii care putem decide cum ne croim drumul si viitorul.
  • Noi, cei din UNCSV, suntem oamenii care vrem sa ne batem pentru sistemul cooperatist din Romania, am venit intotdeauna cu solutii, am fost si vom ramane parteneri de dialog si vrem sa ne mentinem in continuare pe aceiasi lungime de unda.
  • Desi am pornit tarziu fata de tarile din vestul Europei, acest lucru fiind vazut in legislatie si rezultate, trebuie sa credem in cooperative agricole, putand avea rezultate foarte bune, doar daca punem cu totii umar langa umar, la construirea unui drum durabil al cooperativelor din Romania.
  • Doar impreuna putem reusi, moto-ul UNCSV fiind: IMPREUNA PENTRU VIITOR! ”

Persoanele interesate de prezentarile si documentele realizate pe acest subiect, pot accesa link-ul:
https://www.transfernow.net/dl/20210624nitnAcQ2/bke4gZeT 
 
 
Cooperativele agricole din Romania - stadiul actual si obiective 2027 - foto 1
 
Cooperativele agricole din Romania - stadiul actual si obiective 2027 - foto 2

 

U.N.C.S.V.
Uniunea de Ramura a Cooperativelor din Sectorul Vegetal din Romania
  

Noutati

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

02-07-2025 APIA

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

02-07-2025 Plati APIA

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

28-06-2025 Informatii utile

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

27-06-2025 Stiri agricole

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 (  https://ros.ms/r4PrN  ).  Mai multe>>

România importă mâncare nu din lipsă de resurse, ci de plan

27-06-2025 Stiri agricole

România importă mâncare nu din lipsă de resurse, ci de plan

Cum reparăm un deficit de miliarde și construim o industrie agroalimentară competitivă? Există o ironie greu de ignorat în peisajul economic al României. Una dintre cele mai fertile țări din Europa importă majoritatea alimentelor pe care le consumă. Rafturile din retail spun povestea unui paradox devenit cotidian: carne procesată din vest, lactate din centrul Europei, dulciuri și conserve de oriunde, mai puțin de aici. Și asta într-o țară care are pământ fertil, tradiție agricolă, și ... Mai multe>>

Corteva Agriscience onorează generațiile de fermieri români în noua serie video „ADN de Fermier”

27-06-2025 Stiri agricole

Corteva Agriscience onorează generațiile de fermieri români în noua serie video „ADN de Fermier”

Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, anunță lansarea seriei video „ADN de Fermier”, realizată în parteneriat cu emisiunea Agro Jurnal de pe canalul național Digi 24. Episoadele vor fi difuzate lunar pe parcursul întregului an și sunt concepute pentru a evidenția rolul tranziției generaționale în agricultura românească. Mai multe>>

IAA: Din cauza unui blocaj administrativ, România pierde lupta cu schimbările climatice

23-06-2025 Stiri agricole

IAA: Din cauza unui blocaj administrativ, România pierde lupta cu schimbările climatice

București, 23.06.2025 — Compania IAA – Intervenții Active în Atmosferă atrage atenția asupra unei situații critice care pune în pericol funcționarea întregului sistem național de combatere a căderilor de grindină și de stimulare a precipitațiilor.https://www.youtube.com/watch?v=7GAxhsfgCPw Mai multe>>

Clubul Fermierilor Români semnează un protocol de colaborare cu ADR pentru accelerarea digitalizării agriculturii românești

21-06-2025 Stiri agricole

Clubul Fermierilor Români semnează un protocol de colaborare cu ADR pentru accelerarea digitalizării agriculturii românești

20 iunie 2025, Sediul Autorității pentru Digitalizarea României (ADR)Prin acest protocol, Clubul Fermierilor Români și Autoritatea pentru Digitalizarea României își propun:- Să sprijine adoptarea tehnologiei digitale în ferme prin inițiative de formare și consiliere,- Să faciliteze accesul la finanțări pentru proiecte de digitalizare- Să contribuie la reducerea decalajului digital și la creșterea competitivității fermierilor români pe piața europeană. Mai multe>>

Napolact, brandul preferat al românilor: ajunge în 45% dintre gospodăriile din România și își consolidează poziția de lider sustenabil pe piața lactatelor

20-06-2025 Marketing agroalimentar

Napolact, brandul preferat al românilor: ajunge în 45% dintre gospodăriile din România și își consolidează poziția de lider sustenabil pe piața lactatelor

Napolact marchează un nou record de prezență în gospodăriile din România, atingând un nivel istoric de 45%, conform datelor aferente primului trimestru din 2025. Cu alte cuvinte, aproape 1 din 2 gospodării românești aleg Napolact, confirmând încrederea consumatorilor în calitatea și autenticitatea brandului. Mai multe>>

Fermierii români sporesc securitatea alimentară prin cultivarea rapiței

19-06-2025 Siguranta alimentara

Fermierii români sporesc securitatea alimentară prin cultivarea rapiței

Pe măsură ce lumea continuă să facă față efectelor vremii extreme și ale perturbărilor economice, securitatea alimentară rămâne una dintre cele mai presante priorități globale. Potrivit Raportului Global privind Criza Alimentară 20251, aproape 295 de milioane de oameni s-au confruntat cu insecuritate alimentară acută anul trecut, o creștere uluitoare față de anii anteriori. Mai multe>>

APIA a dat startul plăților pentru Sprijinul Cuplat – Campania 2024. Peste 60 de milioane de euro ajung la fermieri

19-06-2025 Plati APIA

APIA a dat startul plăților pentru Sprijinul Cuplat – Campania 2024. Peste 60 de milioane de euro ajung la fermieri

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început miercuri, 18 iunie 2025, transferul sumelor aferente Sprijinului Cuplat pentru Campania 2024. Peste 43.500 de fermieri vor beneficia de plăți în valoare totală de peste 60 de milioane de euro, fonduri provenite din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA). Mai multe>>

Modificări în legislația aferentă sectorului vitivinicol Intervenția IS-V-01 – Restructurarea și reconversia plantațiilor viticole

18-06-2025 APIA

Modificări în legislația aferentă sectorului vitivinicol Intervenția IS-V-01 – Restructurarea și reconversia plantațiilor viticole

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg că a fost publicat în Monitorul Ofical al României nr. 549/13.06.2025, Ordinul nr. 213 din 12.06.2025 pentru completarea anexei la Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 117/2023 privind criteriile de eligibilitate, documentele justificative, condiţiile şi modul de implementare a intervenţiei IS-V-01 „Restructurarea şi reconversia plantaţiilor viticole” din cadrul Planului strategic PAC 2023-20... Mai multe>>