Cifra de afaceri a producatorilor de bere din Romania a crescut in anul 2019 cu 5,2% fata de anul anterior si cu 51% comparativ cu anul 2010, atingand un nivel record de 4,5 miliarde de lei, potrivit analistilor KeysFin. Cu toate acestea, pentru 2020 specialistii KeysFin estimeaza o scadere de aproximativ 1,6%, in baza datelor de la INS, insa, in 2021, trendul este unul ascendent. Astfel, analiza KeysFin, Piata berii din Romania, arata ca aceasta industrie va atinge un nou nivel record, de 4,6 miliarde de lei, in 2021.
„Piata berii din Romania a reusit sa treaca peste pandemia de COVID-19, inregistrand o mica scadere in contextul anului trecut, comparativ cu alte industrii care au fost puternic afectate de criza sanitara. Mai mult, in ciuda scaderii dramatice din sectorul HoReCa, jucatorii prezenti pe plan local au mizat pe cresterea consumului domestic, iar planurile lor s-au dovedit realiste avand in vedere cresterea estimata pentru anul curent. In continuare, potentialul pietei este unul de crestere, mai ales odata cu relaxarea masurilor anti-pandemie din aceasta vara, iar rezultatele aferente anului in curs au toate sansele sa contribuie nu numai la revenirea la cifrele de dinainte de martie 2020, ci chiar la depasirea acestora.”,a declarat Roxana Popescu, Managing Director al KeysFin, unul din cei mai importanti furnizori de solutii de business information din Romania.
In anul 2019, principalii 10 jucatori de pe piata locala au realizat afaceri de aproximativ 4,5 miliarde de lei, reprezentand 99,6% din totalul cifrei de afaceri.
Din totalul de 4455 de angajati din acest sector, 3963 (89%) isi desfasoara activitatea in cadrul unuia dintre cei 10 principali jucatori ai industriei.
De asemenea, in anul 2019 rezultatul net la nivelul sectorului a fost de aproximativ 344 milioane de lei, cu 85% mai mult decat anul precedent.
In anul 2019, in Romania isi desfasurau activitatea 100 de producatori de bere, cu 17,6% mai multi decat in 2018 si cu 317% mai multi decat in anul 2010.
Cu toate acestea, 86% din piata locala de bere este controlata de aceleasi 3 companii, toate cu actionariat preponderent strain.
Conform datelor de la Ministerul Finantelor, liderul acestui sector este inca o data compania URSUS BREWERIES S.A. care detine, printre altele, marcile Timisoreana, Ursus, Grolsch, Peroni Nastro Azzurro, Pilsner Urquell, Ciucas, Stejar si Azuga. Parte a grupului japonez ASAHI BREWERIES, compania a realizat in 2019 o cifra de afaceri de aproape 2 miliarde lei, ajungand la o cota de piata de 44%.
Locul secund este ocupat de firma olandeza HEINEKEN ROMANIA S.A., care comercializeaza pe plan local marcile Heineken, Silva, Ciuc, Golden Brau, Bucegi, Neumarkt, Harghita, Hategana, Gambrinus, Affligem, Edelweiss, Birra Moretti, Amstel si Desperados. In anul 2019, compania a inregistrat o cifra de afaceri de 1,2 miliarde lei, aferenta unei cote de piata de 27%, aceasta reusind sa marcheze trecerea de la cea mai mare pierdere neta din piata producatorilor de bere, de 33,8 milioane de lei in 2018, la al doilea cel mai mare profit din piata, de 117,5 milioane de lei in 2019, conform analistilor KeysFin.
In continuare, locul 3 este completat de compania BERGENBIER S.A., cu afaceri de 651 milioane lei in 2019, respectiv o cota de piata de 15%. BERGENBIER S.A. este controlata de olandezii de la MOLSON COORS NETHERLANDS BV si comercializeaza pe piata locala marcile Bergenbier, Staropramen, Stella Artois, Beck's, Noroc, Corona si Lowenbrau.
Conform cifrei de afaceri inregistrate in anul 2019, urmatoarele pozitii sunt ocupate de UNITED ROMANIAN BREWERIES BEREPROD S.R.L. (465,5 milioane lei), ALBRAU PROD S.A. (39 milioane de lei), LIXID PROJECT S.R.L. (34,8 milioane de lei), BERMAS S.A. (32,8 milioane lei), MARTENS S.A. (21,6 milioane lei), FABRICA DE BERE BUNA S.R.L. (5,7 milioane lei) si nu in ultimul rand HB TRADITIONAL BREWERY S.R.L. (4,2 milioane lei).
Mai mult, comparativ cu cifra de afaceri inregistrata in anul 2018, primele 8 companii si-au pastrat pozitia in clasament, ceea ce reflecta stabilitatea preferintelor consumatorilor de bere din Romania.
In ceea ce priveste distributia geografica, Bucurestiul este lider cu 83% din cifra de afaceri a producatorilor de bere din Romania, urmat de judetele Ilfov (14,5%) si Harghita (0,8%). Mai mult, acestea concentreaza aproximativ 98% din totalul national.
Conform datelor furnizate de Institutul National de Statistica, in anul 2020 un roman a cheltuit in medie aproximativ 290 lei pe luna pentru cumpararea produselor agroalimentare, cu 4% mai mult fata de anul precedent. De asemenea, romanii au cheltuit cu 6,5% mai mult pe bauturile alcoolice si cu 6% mai mult pentru bere, ponderea acesteia din totalul cheltuielilor cu bauturile alcoolice fiind de 53% ajungand astfel la 2,2% din totalul cheltuielilor pentru produse agroalimentare din anul 2020.
In ceea ce priveste dinamica cheltuielilor medii lunare cu produsele agroalimentare, fata de anul 2010, in anul 2020 se observa o crestere cu 72%, in timp ce un roman plateste cu 130% mai mult pentru bauturile alcoolice, ceea ce reflecta o dublare a cheltuielilor cu berea in acelasi interval de timp.
Conform Asociatiei Berarii Romaniei, Romania ocupa locul sapte in clasamentul tarilor producatoare de bere din Europa, in timp ce peste 97% din berea consumata la nivel local este produsa in Romania, iar 50% din ingrediente sunt de asemenea locale.
In ceea ce priveste cantitatea de bere produsa la nivelul anului 2020, volumul pietei de bere a ajuns la 16,75 milioane hectolitri, cu +0,5% fata de anul precedent.
Astfel, sectorul berii continua sa aiba o contributie semnificativa la economia tarii datorita celor peste 61 mii de locuri de munca pe care industria le asigura atat direct, cat si indirect.
Nota: Analiza KeysFin are la baza datele financiare anuale, neajustate, agregate, raportate de companii la Ministerul Finantelor (la sfarsitul perioadei) si care au ca domeniu principal de activitate codul CAEN 1105 – Fabricarea berii.
DESPRE KEYSFIN
KeysFin ofera solutii de reducere a riscului comercial utilizand date despre companiile din Romania si din strainatate prin intermediul unor instrumente dedicate. Cu un portofoliu de peste 500 de clienti, KeysFin este unul dintre cei mai importanti furnizori de solutii de business information din Romania. KeysFin detine si aplicatia KeysFinder, prin intermediul careia utilizatorii pot accesa usor si rapid situatii financiare, indicatori si informatii juridice de la peste 4 milioane de entitati economice din Romania.
21-10-2024 Targuri si expozitii
Începând cu 21 octombrie, Învie Tradiția vă invită să redescoperiți farmecul autentic al toamnei la târgul dedicat roadelor, unde borcanele cu bunătăți de odinioară vă așteaptă să le descoperiți. Fiecare produs aduce cu el gustul copilăriei și tradițiile de altădată, fiind pregătit cu grijă și măiestrie de meșteșugari pricepuți. Aici veți găsi delicii pentru toate gusturile – numai bune de savurat, dăruit sau adus acasă, pentru a păstra vii tradițiile. Mai multe>>
14-10-2024 Asigurari agricole
Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>
14-10-2024 Fonduri europene agricultura
REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>
08-10-2024 Intalniri si conferinte
AGRI TRADE SUMMIT, principalul eveniment de Agri Trade al României, reunește interesele regionale și definește rolul strategic al României pe piața internațională de Agribusiness. Evenimentul se adresează tuturor categoriilor de jucători de pe piața locală și internațională de Agri Trade, conexând interesele comerciale, Trading-ul de mărfuri, conectând tehnologia și logistica precum și serviciile financiare - garanția unui pod solid pentru Business. Mai multe>>
01-10-2024 Intalniri si conferinte
Conferința Grain Academy 2024 va reuni și în acest an reprezentanți ai companiilor și consultanțelor agricole din Balcani și regiunea Mării Negre sub auspiciul unei teme circumscrise recentelor conflicte geopolitice și instabilității economice globale - Piețele în punctul în care cresc temerile de recesiune și așteptările pentru un nou Superciclu al mărfurilor. Creșterea eficienței lanțului de aprovizionare și practici agricole sofisticate. Mai multe>>
01-10-2024 Afaceri agricole
Greșelile financiare sunt comune și mulți oameni iau decizii proaste cu banii lor. Dacă ați gafat de câteva ori și ați făcut alegeri greșite, nu sunteți singuri. Fie că ați cheltuit bani pe achiziții inutile, ați luat imprumuturi rapide online sau nu ați economisit suficient pentru o zi ploioasă, gestionarea finanțelor poate fi o provocare, iar greșelile se pot întâmpla cu ușurință. Din fericire, unele greșeli pot fi corectate, însă altele pot necesita ani de zile pentru a fi recuperate și vă po... Mai multe>>
01-10-2024 Afaceri agricole
Autor - Liviu Dobre, Președinte al Consiliului de Administrație Agricover Distribution SA: “Măsurile de sprijin pentru fermieri avute în vedere de Guvern reprezintă un prim pas pentru a asigura supraviețuirea fermierilor, suspendarea rambursărilor și acordarea de granturi, putând oferi, în anumite condiții, soluții rapide pentru menținerea fermelor pe linia de plutire. Însă, supraviețuirea nu înseamnă stabilitate, iar pentru un echilibru durabil e nevoie de sprijin pentru întregul lanț agricol, ... Mai multe>>
01-10-2024 Subventii agricultura
APIA informează că a finalizat controlul clasic pe teren aferent Campaniei 2024. Astfel, la nivel național au fost verificați toți fermierii selectați în eșantionul de control clasic, respectiv un număr de 8.490 exploatații în sector vegetal, cu o suprafață de 795.003 hectare și un total de 220.772 parcele controlate la fața locului. Mai multe>>
01-10-2024 Informatii utile
Sănătatea dumneavoastră și a familiei dumneavoastră este o prioritate urgentă. Fără ea, tu și cei dragi nu vă veți putea bucura de nicio altă binecuvântare materială în viață. Cu toate acestea, o sănătate solidă poate fi costisitoare, mai ales în această zi în care costurile medicale cresc anual. Mai multe>>
24-09-2024 Intalniri si conferinte
Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca găzduiește, între 26-28 septembrie 2024, Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă”, cu participarea a peste 350 de specialiști din România și alte 17 țări. Evenimentul devenit tradițional în campusul USAMV Cluj-Napoca și aflat la ediția a XXIII-a este conceput ca un forum dinamic, care acoperă o gamă largă de subiecte științifice. Mai multe>>
24-09-2024 Intalniri si conferinte
Ediția din 2024 a Congresului European al Fermierilor va fi găzduită la București, în perioada 23-25 octombrie 2024. Evenimentul este organizat de către COPA-COGECA o dată la doi ani, într-un stat membru. Anul acesta, structura europeană de reprezentare a intereselor fermierilor și cooperativelor a decis ca România să fie gazda acestui congres care va da ora exactă pentru strategia pe care agricultorii europeni o doresc implementată în sectorul agroalimentar din UE. Mai multe>>
20-09-2024 Targuri si expozitii
Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca va organiza, în 28 septembrie 2024, la Apoldu de Sus (jud. Sibiu), a treia ediție a Vinea Apoldia Maior Fest, un eveniment care va reuni muzica de calitate cu vinurile parfumate și cu mâncarea tradițională delicioasă, într-un decor unic. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>