Recomandari FAO pentru problemele cu care se confrunta fermierii in timpul pandemiei COVID-19

FAO raporteaza suficiente stocuri de alimente dar si intreruperi in distributie in timpul pandemiei COVID-19Potrivit indicatorilor preliminari, in 2020 in Europa si Asia Centrala, precum si in intreaga lume, se asteapta un volum aproape record de productie de grau si aprovizionare cu produse alimentare. Exista suficiente stocuri de produse alimentare de baza, dar ca urmare a masurilor de atenuare a impactului pandemiei COVID-19, au aparut perturbatii logistice care au impiedicat distributia alimentelor si productia agricola in unele tari.


Aceste concluzii sunt reflectate in noul buletin informativ al FAO „Situatia pe piata alimentelor din Europa si Asia Centrala si politica de raspuns la pandemia COVID-19”, care se concentreaza asupra situatiei din Europa si Asia Centrala.

Raportul ofera o evaluare incurajatoare asupra pietelor alimentare din regiune. Acestea sunt bine dotate cu produse alimentare de baza si au conditii favorabile pentru producerea unor culturi majore precum graul. In acelasi timp, publicatia noteaza consecintele negative ale crizei de sanatate cauzata de COVID-19 asupra transportului, depozitarii, vanzarii, finantarii si disponibilitatilor de resurse in sectorul alimentar si agricol.

Fermierii care isi comercializeaza produsele in pietele stradale, furnizorii de materiale agricole si operatorii de transport au fost cei mai afectati. Producatorii de alimente s-au confruntat, de asemenea, cu o lipsa de spatiu de depozitare pentru produsele alimentare, iar perioada de pastrare a alimentelor a generat ingrijorari. In plus, la ambele capete ale lantului de aprovizionare, vanzarile au scazut, consumatorii achizitionand mai putine produse alimentare, iar furnizorii de bunuri necesare in agricultura s-au confruntat cu preturi crescute la import. Acest lucru ar putea avea consecinte pentru fermierii prinsi la mijloc de situatie.

Prin urmare, FAO recomanda guvernelor sa dezvolte urgent mecanisme pentru a solutiona problemele financiare cu care se vor confrunta fermierii in sezonul de plantare in curs.

La nivel international, preturile pentru grau - cea mai importanta marfa din regiune - au fost in mare parte stabile in 2020. Cu toate acestea, activitatile comerciale si ingrijorarile cu privire la pandemia COVID-19 din aprilie au dus la o crestere a preturilor la grau in tarile exportatoare: Kazahstan, Federatia Rusa si Ucraina.

„Am vazut ca multi fermieri mici au inceput sa devina ingrijorati de riscuri atunci cand planifica plantarea pentru sezonul viitor; jumatate dintre fermierii chestionati au mentionat, de asemenea, probleme legate de disponibilitatea hranei pentru animale, ingrasamintelor si a pesticidelor”, a declarat Cheng Fang, economist pentru Europa si Asia Centrală în cadrul FAO.

In legatura cu cele de mai sus, pe baza rezultatelor chestionarii, se recomanda implementarea unor politici urgente: imbunatatirea sanatatii si mobilitatii fermierilor, operatorilor de transport alimentar si lucratorilor din industria alimentara; asigurarea furnizarii de resurse agricole pentru urmatorul sezon de crestere a culturilor si a animalelor, oferind importatorilor acces la „coridoarele verzi”; evaluarea capacitatilor de depozitare frigorifica; minimizarea risipei alimentare prin intermediul programelor de protectie sociala. In plus, este necesara mentinerea stabilitatii financiare a antreprenorilor cu ajutorul unor noi scheme de garantare a creditelor (pentru acoperirea cheltuielilor de exploatare) si a subventiilor agricole.

Pentru consumatori, preturile la multe produse agricole au ramas, in general, stabile in tarile din regiune, cum ar fi Kargazstanul si Federatia Rusa. Cu toate acestea, preturile au crescut in unele tari. In Tadjikistan, comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent, preturile au crescut cu peste 135 la suta pentru ceapa proaspata, aproape suta la suta pentru cartofi. Preturile pentru cereale, carne si produse lactate au crescut cu aproximativ 20 la suta.

Guvernele urmaresc sa asigure suficiente stocuri pentru consumatorii casnici si sa evite cresterile de pret ale alimentelor de baza, ca raspuns la socurile pietei si la incertitudinea cauzata de pandemia COVID-19. Prin urmare, principalii exportatori din regiune - Kazahstan, Federatia Rusa si Ucraina - au introdus si ajustat politicile de export privind graul si produsele alimentare majore, in timp ce multe tari importatoare net de produse agroalimentare au implementat politici noi.

„Urmatoarele buletine informative sunt planificate pentru a oferi comunitatilor si guvernelor informatii actualizate cu privire la situatia dinamica a pietei si a politicilor pentru a sprijini actiuni eficiente si in timp util, menite sa reduca impactul COVID-19 asupra pietelor si securitatii alimentare”, a declarat Vladimir Rakhmanin , Director General Adjunct FAO si Reprezentant Regional.

Buletinul ofera o imagine de ansamblu asupra politicilor de export ale marilor exportatori de alimente din regiune in timpul pandemiei COVID-19 printre care Kazahstanul, Federatia Rusa, Ucraina si Comisia Economica Eurasiatica. De asemenea, abordeaza politicile nationale menite sa diminueze impactul pandemiei pe pietele alimentare, precum si sa asigure aprovizionarea interna suficienta si o piata alimentara stabila.

Raportul privind pietele si politicile alimentare - primul de acest fel, care se concentreaza asupra Europei si Asiei Centrale in situatia actuala - este disponibil in limbile engleza si rusa. Aceasta editie nu acopera politicile Uniunii Europene, in schimb se concentreaza pe 14 state selectate din Europa de Est, Caucaz si Asia Centrala. Gradul de acoperire a tarilor si problemele vizate vor fi dezvoltate in buletinele care urmeaza.

FAO
Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura

 

Noutati

Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români

15-07-2025 Stiri agricole

Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români

Autor: Andrei Ciocoiu, Category Marketing Manager Seeds pentru România și Republica Moldova la Corteva Agriscience  Pe măsură ce agricultura globală evoluează pentru a răspunde nevoilor nutriționale ale unei populații în creștere, accentul se mută tot mai mult către soluții inteligente și reziliente, care ajută fermierii să producă mai mult, reducând în același timp riscurile și pierderile. În acest context, rapița rămâne una dintre cele mai valoroase culturi din România, oferind stabilita... Mai multe>>

Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

14-07-2025 Stiri agricole

Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

După mai mulți ani în care evoluția culturilor de toamnă a fost afectată de condițiile meteorologice, în campania aceasta fermierii din județul Dolj au înregistrat producții ridicate la rapiță. Performanța a fost posibilă datorită hibrizilor de la Corteva, iar fermierii care au mizat pe genetica Pioneer au devenit fermieri campioni. Primul fermier campion din județul Dolj este domnul Alex Dinu, societatea Agro Vir, din localitatea Terpezița, care a obținut o producție de 4.850 kg/ha cu hibridul... Mai multe>>

Viitorul consultanței în agricultură din România va fi axat pe ecologie

14-07-2025 Stiri agricole

Viitorul consultanței în agricultură din România va fi axat pe ecologie

Una dintre concluziile majore ale activităților recente dedicate fermierilor și consultanților din domeniul agriculturii ecologice este că viitorul consultanței agricole în România se va concentra tot mai mult pe ecologie. Această concluzie a reieșit în urma vizitei încrucișate (Cross Visits) organizate la finalul lunii mai de către Asociația Inter-Bio, sub egida proiectului OrganicAdviceNetwork. Evenimentul a reunit fermieri și consultanți atât din România, cât și din alte țări precum Bulgaria,... Mai multe>>

Clubul Fermierilor Români solicită sprijinul MADR în vederea susținerii modificării Regulamentelor europene pentru o Politică Agricolă Comună echitabilă și adaptată realităților actuale

14-07-2025 Stiri agricole

Clubul Fermierilor Români solicită sprijinul MADR în vederea susținerii modificării Regulamentelor europene pentru o Politică Agricolă Comună echitabilă și adaptată realităților actuale

Clubul Fermierilor Români a transmis Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale o serie de propuneri concrete pentru modificarea Regulamentelor (UE) 2021/2115 și 2021/2116, în contextul dezbaterilor europene actuale privind simplificarea și eficientizarea Politicii Agricole Comune (PAC). Mai multe>>

ONIV Caută Soluții Pentru Protejarea Plantațiilor Viticole

14-07-2025 Stiri agricole

ONIV Caută Soluții Pentru Protejarea Plantațiilor Viticole

Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă caută soluții pentru Protejarea Plantațiilor ViticoleAvând în vedere faptul că ministrul agriculturii a decis să suspende activitatea Autorității Naționale Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor (AASNCAP), Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă (ONIV) caută soluții tehnice care să protejeze plantațiile viticole împotriva grindinei și a înghețurilor târzii de primăvară. Din declarațiile domnului ministru Florin Barbu, reie... Mai multe>>

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

09-07-2025 Intalniri si conferinte

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

Inovația, reziliența și productivitatea au fost teme centrale la Corteva Agronomy Days, o serie de evenimente organizate în România de Corteva Agriscience, compania internațională de cercetare și dezvoltare agricolă. Desfășurate în șapte locații din toate regiunile țării, aceste evenimente au reunit peste 3.000 de fermieri care au avut ocazia să interacționeze direct cu experții Corteva pe teren. Mai multe>>

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

07-07-2025 Stiri agricole

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

Ne aflăm la debutul campaniei de recoltare a rapiței, iar compania Corteva Agriscience a dat startul campaniei de prezentare a fermierilor campioni din acest an. Primii fermieri care au obținut rezultate foarte bune și titlul de fermieri campioni sunt domnii Remus Ștefan Podaru și Marian Podaru din județul Brăila. Aceștia au ales hibrizii de top PT315 și PT314, au aplicat tehnologii de cultură diferite și au obținut la proba cântarului producții mulțumitoare.  Mai multe>>

Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

07-07-2025 Plati APIA

 Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, a efectuat plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna aprilie 2025. Mai multe>>

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

02-07-2025 APIA

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

02-07-2025 Plati APIA

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

28-06-2025 Informatii utile

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

27-06-2025 Stiri agricole

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 (  https://ros.ms/r4PrN  ).  Mai multe>>