Consumul produselor agroalimentare in vremea pandemiei: Tendintele nationale si globale

Studiu Adama - comportamentele alimentare ale romanilor in vremea pandemiei - Consumatorii asteapta de la companii sa comunice mai mult despre actiunile lor privind siguranta alimentelorPotrivit unui studiu derulat in luna aprilie de Unlock Research pentru Adama Agricultural Solutions, cea mai mare ingrijorare resimtita de catre romanii din mediul urban este legata de situatia generala a economiei si viitorul incert, urmata de propria situatie financiara, punerea in pericol a sanatatii si teama de a ramane fara loc de munca. Temerile privind securitatea alimentara se regasesc abia pe locul al 9-lea, ceea ce arata ca atat productia, cat si distributia produselor alimentare a functionat in parametri normali in contextul pandemiei.


Aproape 1 din 2 consumatori declara ca achizitioneaza des produse ale companiilor care comunica public despre masurile sanitare pe care le iau, fapt ce demonstreaza ca increderea consumatorilor in siguranta produselor este un factor-cheie. 

Repondentii sustin ca au consumat mai putin alcool in izolare, bauturile alcoolice fiind printre produsele a caror rata de consum a scazut cel mai mult in aceasta perioada. 

Romanii fac cumparaturi mai rar, iar categoria la care a crescut cel mai mult volumul de aprovizionare sunt tinerii (18-24 de ani). 

Totodata, a crescut apetenta consumatorilor pentru produse proaspete (fructe si legume). Desi preferate de multi consumatori, pietele agro-alimentare au fost mult mai putin frecventate in aceasta perioada, din cauza conditiilor incerte de igiena pe care le-ar putea asigura.

ADAMA este un jucator-cheie pe piata de agribusiness. Misiunea noastra este sa ii sprijinim pe fermieri cu solutii de ultima generatie pentru optimizarea culturilor. In felul acesta suntem permanent conectati la problemele care tin de agricultura, un domeniu strategic pentru Romania. Studiul arata ca exista o fragilitate in lantul alimentar, care trebuie tratata cu multa responsabilitate de catre autoritati: criza COVID-19 a aratat ca fermierii au nevoie de o infrastructura de distributie mult imbunatatita, care sa poata sa le puna in valoare produsele si care sa poata furniza oamenilor produse proaspete in conditii de siguranta. Ar fi pacat sa fi trait o asemenea criza si sa nu invatam nimic din ea”, a declarat Dimitrios Drisis, directorul general al ADAMA.

 

STATUL SI COMPANIILE, ACTORII IMPORTANTI PENTRU DEPASIREA CRIZEI

92% dintre respondenti considera ca statul este primul care trebuie sa intervina pentru depasirea situatiei create de pandemia de coronavirus, pe urmatoarele locuri plasandu-se companiilePotrivit respondentilor, acestea din urma trebuie sa ajute oamenii sa treaca mai usor prin aceasta criza inclusiv prin educare si informare. 46% dintre acestia sustin ca vor sanctiona marcile care nu se comporta responsabil in aceasta perioada. Romanii vad companiile ca protectori – de aceea se asteapta, in majoritate covarsitoare, ca acestea sa-si protejeze angajatii (83%) si categoriile sociale vulnerabile, dar si productia si economia locala (82%).

 

SITUATIA ECONOMICA ESTE SURSA PRINCIPALA DE INGRIJORARE IN RANDUL ROMANILOR

Aproape jumatate dintre romanii din mediul urban estimeaza incheierea crizei sanitare in maxim 2-3 luni. Pe de alta parte, 52% dintre acestia se asteapta ca dificultatile economice sa dureze mai mult de un an.

Cea mai mare ingrijorare resimtita de catre romanii din mediul urban este legata de situatia generala a economiei si de viitorul incert (68%). Propria situatie financiara este si ea foarte importanta ca sursa de ingrijorare (49%). Pe locurile urmatoare se plaseaza ingrijorarea cu privire la felul in care sanatatea este pusa in pericol de epidemia de Covid-19 (41%), dar si teama de a ramane fara loc de munca (38%).

Doar 28% dintre romanii din mediul urban se declara ingrijorati de siguranta alimentara. Principalele motive de ingrijorare fac referire la posibilitatea de contaminare a produselor sau ambalajelor de catre ceilalti cumparatori (46%) sau de catre personalul de vanzare (41%). Din acest punct de vedere, consumatorii sustin ca ar fi benefice actiuni de comunicare din partea autoritatilor care sa clarifice in ce masura ambalajele pot sau nu sa fie o sursa de contaminare cu noul coronavirus. Totodata, posibilitatea de a ramane fara alimente este un subiect de care oamenii sunt mult mai putin ingrijorati in acest moment (doar 24% dintre cei chestionati). Acolo unde apare aceasta ingrijorare, ea se refera la teama ca stocurile de mancare sa se epuizeze sau de perspectiva de a ramane fara bani.

 

TIPARELE DE CONSUM ALIMENTAR AU SUFERIT SCHIMBARI DE LA INCEPUTUL CRIZEI

Conform unui studiu Eurostat din aprilie 2019, Romania se confrunta cu un paradox: desi suntem e un producator important de fructe si legume, romanii sunt codasi la consumul acestora.

Un an mai tarziu, in context pandemic, consumatorii chestionati arata o realitate modificata: ei declara ca au cumparat mai mult decat inainte de criza fructe proaspete (30%), legume (26%). Pe urmatoarele locuri se situeaza produsele congelate si conservele. Produsele de baza (faina, ulei, malai), apa imbuteliata si racoritoarele sunt si ele cumparate mai mult in aceasta perioada de catre 25% dintre consumatori.

Pe de alta parte, anumite categorii de alimente sunt cumparate mai putin decat inainte – mancarea gata preparata (39%), alcoolul (35%), dar si snacks-urile (33%), produsele de panificatie/ brutarie (29%) si mezelurile (28%).

Apar si alte schimbari in comportament in aceasta perioada, o mare parte avand legatura cu igienizarea – 88% dintre consumatori spala fructele si legumele cu mai multa atentie decat inainte, iar 60% dezinfecteaza ambalajele produselor dupa achizitionare.

Principalele masuri asteptate de la producatori pentru garantarea sigurantei alimentelor fac referire la echipamentele adecvate de protectie pentru angajati – 78%, dar si la masuri sporite de igienizare a spatiului de productie – 68%. Aditional, consumatorii considera oportune si alte masuri, precum extinderea procedurii de testare a sanatatii angajatilor, dar si ca producatorii sa automatizeze cat mai mult din procesul de productie sau sa dezvolte masuri suplimentare de sterilizare a produselor. Nu in ultimul rand, consumatorii si-ar dori ca brandurile sa comunice mai mult despre actiunile pe care le intreprind pentru a asigura siguranta alimentelor.

Frecventa de cumparare a produselor alimentare a scazut semnificativ de la declansarea crizei sanitare. Daca inainte de criza 83% dintre cei chestionati faceau cumparaturi de produse alimentare de cel putin de cateva ori pe saptamana, criza pandemica a determinat schimbari in tiparul de cumparaturi, acum 62% declara ca fac cumparaturi de produse alimentare o data pe saptamana sau mai rar. Tinerii (18-24 ani) sunt categoria care la care volumul de cumparaturi a crescut cel mai mult.

 

CRIZA PANDEMICA A DETERMINAT SCHIMBARI SI IN CE PRIVESTE CANALELE COMERCIALE UTILIZATE

In aceasta perioada, cumparatorii au frecventat predominant canalele moderne de comert - hipermarketuri (53%), magazine tip discounter (48%) si supermarketuri (43%), in vreme ce pietele agroalimentare au fost vizitate de doar 23% dintre consumatorii din mediul urban. Magazinele care fac parte din retele internationale beneficiaza de cea mai mare incredere din partea consumatorilor (56%), avantajele mentionate spontan fiind gama larga de produse oferite (24%), standardele de calitate mentinute (17%) precum si preturile avantajoase (16%). Pe de alta parte, consumatorii mentioneaza ca dezavantaje ale acestor magazine aglomeratia perceputa (18%) precum si anumite nesigurante legate de provenienta produselor comercializate (18%).

Dintre cei care obisnuiau sa frecventeze pietele inainte de criza, doar 39% au mai revenit in perioada crizei, multi dintre acestia preferand in aceasta perioada mai degraba hypermarket-urile (55%) si magazinele tip discounter (50%). Mai mult, consumatorii declara ca au un nivel relativ scazut de incredere in pietele agroalimentare (36%), principalele bariere mentionate spontan fiind legate de igiena precara (22%) si de aglomeratia/contactul cu multe persoane (20%). Pe de alta parte, pietele sunt totusi apreciate pentru faptul ca ofera produse proaspete si de calitate (50%).

Unlock Research a derulat pentru Adama Romania o cercetare cantitativa si calitativa avand drept obiectiv principal masurarea comportamentului alimentar si a ingrijorarilor romanilor cu privire la alimente, in contextul COVID-19. Studiul s-a desfasurat in perioada 3 - 9 aprilie 2020, pe un esantion de 600 persoane, reprezentativ urban, avand o marja de eroare de +/- 4%.

Studiu Adama - comportamentele alimentare ale romanilor in vremea pandemiei - infografic

 

 

ANEXA 1

Schimbari ale comportamentelor de consum la nivel global

 

China

In perioada pandemiei s-a constatat o crestere a consumului de lactate, care surclaseaza orezul. Asociatii din industria lactatelor, impreuna cu Centrul pentru Prevenirea si Controlul Bolilor si Institutul National de Nutritie si Sanatate au elaborat un ghid care propune consumul de lactate pentru dezvoltarea sistemului imunitar al populatiei in perioada pandemiei.

Sursa: foodnavigator-asia

 

Statele Unite ale Americii

Statul american Arizona cunoaste inca de la inceputul pandemiei o crestere semnificativa a cumparaturilor online de alimente. Vanzarile de lapte praf, fasole, orez si inalbitor cu clor au explodat atat aici, cat si in Washington si statul Colorado.

Sursa: cnbc.com 

 

Marea Britanie

Masa de pranz este posibil sa inregistreze cea mai importanta schimbare, deoarece trendul inainte de pandemie era ca masa de pranz sa se serveasca in oras. Gustarile vor inregistra o crestere semnificativa in randul celor mici (semi-preparate din pui etc.). Creste si sectorul lactatelor prin produse proaspete si inghetata.

Sursa: Agriculture and Horticulture Development Board

 

Alte tendinte globale de consum (studiu realizat de International Food Information Council Foundation)

Oamenii merg mai rar la cumparaturi si gatesc mai mult acasa

Conform studiului, aproape jumatate dintre respondenti au sustinut ca in acest moment consuma mai des mancare gatita acasa decat o faceau acum o luna. 1 din 3 respondenti sustine ca a redus drastic comenzile de livrari la domiciliu.


Cumparaturile de alimente prin platforme online, in topul preferintelor

De vreme ce cumparaturile in magazine s-au redus, 16% dintre respondenti afirma ca au inceput sa comande aceste produse prin intermediul platformelor online. 13% sustin ca au crescut numarul de comenzi online de alimente pentru ca se simt mult mai in siguranta. 4 din 10 persoane prefera sa cumpere produse alimentare ambalate, desi nu multi dintre ei si-au schimbat perceptia asupra precaritatii calitatilor nutritive ale acestor tipuri de alimente.


Comportamentele de consum s-au modificat si ele

Mai mult de un sfert dintre respondenti (27%) afirma ca au inceput sa consume mai multe snacks-uri si, in general, sa manance mai mult (15%). Pe de alta parte 27% dintre respondenti sustin ca au inceput sa consume mancare mai sanatoasa si 13% sustin ca au inceput sa consume mai putine alimente decat de obicei. Doar 2 din 10 persoane din cadrul studiului sustin ca nu au cunoscut schimbari in comportamentul de consum alimentar.

  

Noutati

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

21-10-2024 Targuri si expozitii

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

Începând cu 21 octombrie, Învie Tradiția vă invită să redescoperiți farmecul autentic al toamnei la târgul dedicat roadelor, unde borcanele cu bunătăți de odinioară vă așteaptă să le descoperiți. Fiecare produs aduce cu el gustul copilăriei și tradițiile de altădată, fiind pregătit cu grijă și măiestrie de meșteșugari pricepuți. Aici veți găsi delicii pentru toate gusturile – numai bune de savurat, dăruit sau adus acasă, pentru a păstra vii tradițiile. Mai multe>>

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

14-10-2024 Asigurari agricole

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

14-10-2024 Fonduri europene agricultura

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>

A treia ediție a Agri Trade Summit va reuni peste 1.300 de participanți de top din Agribusiness-ul local și internațional

08-10-2024 Intalniri si conferinte

A treia ediție a Agri Trade Summit va reuni peste 1.300 de participanți de top din Agribusiness-ul local și internațional

AGRI TRADE SUMMIT, principalul eveniment de Agri Trade al României, reunește interesele regionale și definește rolul strategic al României pe piața internațională de Agribusiness. Evenimentul se adresează tuturor categoriilor de jucători de pe piața locală și internațională de Agri Trade, conexând interesele comerciale, Trading-ul de mărfuri, conectând tehnologia și logistica precum și serviciile financiare - garanția unui pod solid pentru Business. Mai multe>>

Grain Academy 2024 - Explorare profundă a sectorului cerealelor din Balcani și din regiunea Mării Negre, specific și oportunități

01-10-2024 Intalniri si conferinte

Grain Academy 2024 - Explorare profundă a sectorului cerealelor din Balcani și din regiunea Mării Negre, specific și oportunități

Conferința Grain Academy 2024 va reuni și în acest an reprezentanți ai companiilor și consultanțelor agricole din Balcani și regiunea Mării Negre sub auspiciul unei teme circumscrise recentelor conflicte geopolitice și instabilității economice globale - Piețele în punctul în care cresc temerile de recesiune și așteptările pentru un nou Superciclu al mărfurilor. Creșterea eficienței lanțului de aprovizionare și practici agricole sofisticate. Mai multe>>

Cum să evitați greșelile financiare frecvente și să economisiți mai mult

01-10-2024 Afaceri agricole

Cum să evitați greșelile financiare frecvente și să economisiți mai mult

Greșelile financiare sunt comune și mulți oameni iau decizii proaste cu banii lor. Dacă ați gafat de câteva ori și ați făcut alegeri greșite, nu sunteți singuri. Fie că ați cheltuit bani pe achiziții inutile, ați luat imprumuturi rapide online sau nu ați economisit suficient pentru o zi ploioasă, gestionarea finanțelor poate fi o provocare, iar greșelile se pot întâmpla cu ușurință. Din fericire, unele greșeli pot fi corectate, însă altele pot necesita ani de zile pentru a fi recuperate și vă po... Mai multe>>

Efectul de bumerang al taxei de solidaritate în agricultură [Opinie Agricover]

01-10-2024 Afaceri agricole

Efectul de bumerang al taxei de solidaritate în agricultură [Opinie Agricover]

Autor - Liviu Dobre, Președinte al Consiliului de Administrație Agricover Distribution SA: “Măsurile de sprijin pentru fermieri avute în vedere de Guvern reprezintă un prim pas pentru a asigura supraviețuirea fermierilor, suspendarea rambursărilor și acordarea de granturi, putând oferi, în anumite condiții, soluții rapide pentru menținerea fermelor pe linia de plutire. Însă, supraviețuirea nu înseamnă stabilitate, iar pentru un echilibru durabil e nevoie de sprijin pentru întregul lanț agricol, ... Mai multe>>

APIA a finalizat controlul clasic pe teren - Campania 2024

01-10-2024 Subventii agricultura

APIA a finalizat controlul clasic pe teren - Campania 2024

APIA informează că a finalizat controlul clasic pe teren aferent Campaniei 2024. Astfel, la nivel național au fost verificați toți fermierii selectați în eșantionul de control clasic, respectiv un număr de 8.490 exploatații în sector vegetal, cu o suprafață de 795.003 hectare și un total de 220.772 parcele controlate la fața locului. Mai multe>>

Sfaturi pentru economisirea cheltuielilor și facturilor medicale

01-10-2024 Informatii utile

Sfaturi pentru economisirea cheltuielilor și facturilor medicale

Sănătatea dumneavoastră și a familiei dumneavoastră este o prioritate urgentă. Fără ea, tu și cei dragi nu vă veți putea bucura de nicio altă binecuvântare materială în viață. Cu toate acestea, o sănătate solidă poate fi costisitoare, mai ales în această zi în care costurile medicale cresc anual. Mai multe>>

Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă” la USAMV Cluj-Napoca

24-09-2024 Intalniri si conferinte

Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă” la USAMV Cluj-Napoca

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca găzduiește, între 26-28 septembrie 2024, Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă”, cu participarea a peste 350 de specialiști din România și alte 17 țări. Evenimentul devenit tradițional în campusul USAMV Cluj-Napoca și aflat la ediția a XXIII-a este conceput ca un forum dinamic, care acoperă o gamă largă de subiecte științifice. Mai multe>>

Congresul European al Fermierilor, în România. Bucureștiul devine Capitala Agriculturii din UE timp de 3 zile în octombrie!

24-09-2024 Intalniri si conferinte

Congresul European al Fermierilor, în România. Bucureștiul devine Capitala Agriculturii din UE timp de 3 zile în octombrie!

Ediția din 2024 a Congresului European al Fermierilor va fi găzduită la București, în perioada 23-25 octombrie 2024. Evenimentul este organizat de către COPA-COGECA o dată la doi ani, într-un stat membru. Anul acesta, structura europeană de reprezentare a intereselor fermierilor și cooperativelor a decis ca România să fie gazda acestui congres care va da ora exactă pentru strategia pe care agricultorii europeni o doresc implementată în sectorul agroalimentar din UE. Mai multe>>

Vinea Apoldia Maior Fest 2024, la Apoldu de Sus. Oaspeții sunt așteptați cu bucate tradiționale, vinuri din podgoria proprie și spectacole

20-09-2024 Targuri si expozitii

Vinea Apoldia Maior Fest 2024, la Apoldu de Sus. Oaspeții sunt așteptați cu bucate tradiționale, vinuri din podgoria proprie și spectacole

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca va organiza, în 28 septembrie 2024, la Apoldu de Sus (jud. Sibiu), a treia ediție a Vinea Apoldia Maior Fest, un eveniment care va reuni muzica de calitate cu vinurile parfumate și cu mâncarea tradițională delicioasă, într-un decor unic. Mai multe>>