Consumul produselor agroalimentare in vremea pandemiei: Tendintele nationale si globale

Studiu Adama - comportamentele alimentare ale romanilor in vremea pandemiei - Consumatorii asteapta de la companii sa comunice mai mult despre actiunile lor privind siguranta alimentelorPotrivit unui studiu derulat in luna aprilie de Unlock Research pentru Adama Agricultural Solutions, cea mai mare ingrijorare resimtita de catre romanii din mediul urban este legata de situatia generala a economiei si viitorul incert, urmata de propria situatie financiara, punerea in pericol a sanatatii si teama de a ramane fara loc de munca. Temerile privind securitatea alimentara se regasesc abia pe locul al 9-lea, ceea ce arata ca atat productia, cat si distributia produselor alimentare a functionat in parametri normali in contextul pandemiei.


Aproape 1 din 2 consumatori declara ca achizitioneaza des produse ale companiilor care comunica public despre masurile sanitare pe care le iau, fapt ce demonstreaza ca increderea consumatorilor in siguranta produselor este un factor-cheie. 

Repondentii sustin ca au consumat mai putin alcool in izolare, bauturile alcoolice fiind printre produsele a caror rata de consum a scazut cel mai mult in aceasta perioada. 

Romanii fac cumparaturi mai rar, iar categoria la care a crescut cel mai mult volumul de aprovizionare sunt tinerii (18-24 de ani). 

Totodata, a crescut apetenta consumatorilor pentru produse proaspete (fructe si legume). Desi preferate de multi consumatori, pietele agro-alimentare au fost mult mai putin frecventate in aceasta perioada, din cauza conditiilor incerte de igiena pe care le-ar putea asigura.

ADAMA este un jucator-cheie pe piata de agribusiness. Misiunea noastra este sa ii sprijinim pe fermieri cu solutii de ultima generatie pentru optimizarea culturilor. In felul acesta suntem permanent conectati la problemele care tin de agricultura, un domeniu strategic pentru Romania. Studiul arata ca exista o fragilitate in lantul alimentar, care trebuie tratata cu multa responsabilitate de catre autoritati: criza COVID-19 a aratat ca fermierii au nevoie de o infrastructura de distributie mult imbunatatita, care sa poata sa le puna in valoare produsele si care sa poata furniza oamenilor produse proaspete in conditii de siguranta. Ar fi pacat sa fi trait o asemenea criza si sa nu invatam nimic din ea”, a declarat Dimitrios Drisis, directorul general al ADAMA.

 

STATUL SI COMPANIILE, ACTORII IMPORTANTI PENTRU DEPASIREA CRIZEI

92% dintre respondenti considera ca statul este primul care trebuie sa intervina pentru depasirea situatiei create de pandemia de coronavirus, pe urmatoarele locuri plasandu-se companiilePotrivit respondentilor, acestea din urma trebuie sa ajute oamenii sa treaca mai usor prin aceasta criza inclusiv prin educare si informare. 46% dintre acestia sustin ca vor sanctiona marcile care nu se comporta responsabil in aceasta perioada. Romanii vad companiile ca protectori – de aceea se asteapta, in majoritate covarsitoare, ca acestea sa-si protejeze angajatii (83%) si categoriile sociale vulnerabile, dar si productia si economia locala (82%).

 

SITUATIA ECONOMICA ESTE SURSA PRINCIPALA DE INGRIJORARE IN RANDUL ROMANILOR

Aproape jumatate dintre romanii din mediul urban estimeaza incheierea crizei sanitare in maxim 2-3 luni. Pe de alta parte, 52% dintre acestia se asteapta ca dificultatile economice sa dureze mai mult de un an.

Cea mai mare ingrijorare resimtita de catre romanii din mediul urban este legata de situatia generala a economiei si de viitorul incert (68%). Propria situatie financiara este si ea foarte importanta ca sursa de ingrijorare (49%). Pe locurile urmatoare se plaseaza ingrijorarea cu privire la felul in care sanatatea este pusa in pericol de epidemia de Covid-19 (41%), dar si teama de a ramane fara loc de munca (38%).

Doar 28% dintre romanii din mediul urban se declara ingrijorati de siguranta alimentara. Principalele motive de ingrijorare fac referire la posibilitatea de contaminare a produselor sau ambalajelor de catre ceilalti cumparatori (46%) sau de catre personalul de vanzare (41%). Din acest punct de vedere, consumatorii sustin ca ar fi benefice actiuni de comunicare din partea autoritatilor care sa clarifice in ce masura ambalajele pot sau nu sa fie o sursa de contaminare cu noul coronavirus. Totodata, posibilitatea de a ramane fara alimente este un subiect de care oamenii sunt mult mai putin ingrijorati in acest moment (doar 24% dintre cei chestionati). Acolo unde apare aceasta ingrijorare, ea se refera la teama ca stocurile de mancare sa se epuizeze sau de perspectiva de a ramane fara bani.

 

TIPARELE DE CONSUM ALIMENTAR AU SUFERIT SCHIMBARI DE LA INCEPUTUL CRIZEI

Conform unui studiu Eurostat din aprilie 2019, Romania se confrunta cu un paradox: desi suntem e un producator important de fructe si legume, romanii sunt codasi la consumul acestora.

Un an mai tarziu, in context pandemic, consumatorii chestionati arata o realitate modificata: ei declara ca au cumparat mai mult decat inainte de criza fructe proaspete (30%), legume (26%). Pe urmatoarele locuri se situeaza produsele congelate si conservele. Produsele de baza (faina, ulei, malai), apa imbuteliata si racoritoarele sunt si ele cumparate mai mult in aceasta perioada de catre 25% dintre consumatori.

Pe de alta parte, anumite categorii de alimente sunt cumparate mai putin decat inainte – mancarea gata preparata (39%), alcoolul (35%), dar si snacks-urile (33%), produsele de panificatie/ brutarie (29%) si mezelurile (28%).

Apar si alte schimbari in comportament in aceasta perioada, o mare parte avand legatura cu igienizarea – 88% dintre consumatori spala fructele si legumele cu mai multa atentie decat inainte, iar 60% dezinfecteaza ambalajele produselor dupa achizitionare.

Principalele masuri asteptate de la producatori pentru garantarea sigurantei alimentelor fac referire la echipamentele adecvate de protectie pentru angajati – 78%, dar si la masuri sporite de igienizare a spatiului de productie – 68%. Aditional, consumatorii considera oportune si alte masuri, precum extinderea procedurii de testare a sanatatii angajatilor, dar si ca producatorii sa automatizeze cat mai mult din procesul de productie sau sa dezvolte masuri suplimentare de sterilizare a produselor. Nu in ultimul rand, consumatorii si-ar dori ca brandurile sa comunice mai mult despre actiunile pe care le intreprind pentru a asigura siguranta alimentelor.

Frecventa de cumparare a produselor alimentare a scazut semnificativ de la declansarea crizei sanitare. Daca inainte de criza 83% dintre cei chestionati faceau cumparaturi de produse alimentare de cel putin de cateva ori pe saptamana, criza pandemica a determinat schimbari in tiparul de cumparaturi, acum 62% declara ca fac cumparaturi de produse alimentare o data pe saptamana sau mai rar. Tinerii (18-24 ani) sunt categoria care la care volumul de cumparaturi a crescut cel mai mult.

 

CRIZA PANDEMICA A DETERMINAT SCHIMBARI SI IN CE PRIVESTE CANALELE COMERCIALE UTILIZATE

In aceasta perioada, cumparatorii au frecventat predominant canalele moderne de comert - hipermarketuri (53%), magazine tip discounter (48%) si supermarketuri (43%), in vreme ce pietele agroalimentare au fost vizitate de doar 23% dintre consumatorii din mediul urban. Magazinele care fac parte din retele internationale beneficiaza de cea mai mare incredere din partea consumatorilor (56%), avantajele mentionate spontan fiind gama larga de produse oferite (24%), standardele de calitate mentinute (17%) precum si preturile avantajoase (16%). Pe de alta parte, consumatorii mentioneaza ca dezavantaje ale acestor magazine aglomeratia perceputa (18%) precum si anumite nesigurante legate de provenienta produselor comercializate (18%).

Dintre cei care obisnuiau sa frecventeze pietele inainte de criza, doar 39% au mai revenit in perioada crizei, multi dintre acestia preferand in aceasta perioada mai degraba hypermarket-urile (55%) si magazinele tip discounter (50%). Mai mult, consumatorii declara ca au un nivel relativ scazut de incredere in pietele agroalimentare (36%), principalele bariere mentionate spontan fiind legate de igiena precara (22%) si de aglomeratia/contactul cu multe persoane (20%). Pe de alta parte, pietele sunt totusi apreciate pentru faptul ca ofera produse proaspete si de calitate (50%).

Unlock Research a derulat pentru Adama Romania o cercetare cantitativa si calitativa avand drept obiectiv principal masurarea comportamentului alimentar si a ingrijorarilor romanilor cu privire la alimente, in contextul COVID-19. Studiul s-a desfasurat in perioada 3 - 9 aprilie 2020, pe un esantion de 600 persoane, reprezentativ urban, avand o marja de eroare de +/- 4%.

Studiu Adama - comportamentele alimentare ale romanilor in vremea pandemiei - infografic

 

 

ANEXA 1

Schimbari ale comportamentelor de consum la nivel global

 

China

In perioada pandemiei s-a constatat o crestere a consumului de lactate, care surclaseaza orezul. Asociatii din industria lactatelor, impreuna cu Centrul pentru Prevenirea si Controlul Bolilor si Institutul National de Nutritie si Sanatate au elaborat un ghid care propune consumul de lactate pentru dezvoltarea sistemului imunitar al populatiei in perioada pandemiei.

Sursa: foodnavigator-asia

 

Statele Unite ale Americii

Statul american Arizona cunoaste inca de la inceputul pandemiei o crestere semnificativa a cumparaturilor online de alimente. Vanzarile de lapte praf, fasole, orez si inalbitor cu clor au explodat atat aici, cat si in Washington si statul Colorado.

Sursa: cnbc.com 

 

Marea Britanie

Masa de pranz este posibil sa inregistreze cea mai importanta schimbare, deoarece trendul inainte de pandemie era ca masa de pranz sa se serveasca in oras. Gustarile vor inregistra o crestere semnificativa in randul celor mici (semi-preparate din pui etc.). Creste si sectorul lactatelor prin produse proaspete si inghetata.

Sursa: Agriculture and Horticulture Development Board

 

Alte tendinte globale de consum (studiu realizat de International Food Information Council Foundation)

Oamenii merg mai rar la cumparaturi si gatesc mai mult acasa

Conform studiului, aproape jumatate dintre respondenti au sustinut ca in acest moment consuma mai des mancare gatita acasa decat o faceau acum o luna. 1 din 3 respondenti sustine ca a redus drastic comenzile de livrari la domiciliu.


Cumparaturile de alimente prin platforme online, in topul preferintelor

De vreme ce cumparaturile in magazine s-au redus, 16% dintre respondenti afirma ca au inceput sa comande aceste produse prin intermediul platformelor online. 13% sustin ca au crescut numarul de comenzi online de alimente pentru ca se simt mult mai in siguranta. 4 din 10 persoane prefera sa cumpere produse alimentare ambalate, desi nu multi dintre ei si-au schimbat perceptia asupra precaritatii calitatilor nutritive ale acestor tipuri de alimente.


Comportamentele de consum s-au modificat si ele

Mai mult de un sfert dintre respondenti (27%) afirma ca au inceput sa consume mai multe snacks-uri si, in general, sa manance mai mult (15%). Pe de alta parte 27% dintre respondenti sustin ca au inceput sa consume mancare mai sanatoasa si 13% sustin ca au inceput sa consume mai putine alimente decat de obicei. Doar 2 din 10 persoane din cadrul studiului sustin ca nu au cunoscut schimbari in comportamentul de consum alimentar.

  

Noutati

În atenția cultivatorilor de porumb și floarea-soarelui din România

03-04-2025 Stiri agricole

În atenția cultivatorilor de porumb și floarea-soarelui din România

Controlul dăunătorilor de sol și foliari în absența tratamentului semințelor cu produse neonicotinoide În contextul suspendării autorizației temporare de utilizare a produselor neonicotinoide la tratamentul semințelor de porumb și floarea-soarelui Compania ADAMA sprijină cultivatorii și cultivarea în siguranță a culturilor de porumb și floarea-soarelui cu portofoliul de produse adaptat pentru controlul dăunătorilor de sol și foliari Mai multe>>

Programul de granturi nerambursabile Comunitățile Pădurii de Mâine începe a patra ediție: granturi între 3.000 și 30.000 de Euro

03-04-2025 Stiri agricole

Programul de granturi nerambursabile Comunitățile Pădurii de Mâine începe a patra ediție: granturi între 3.000 și 30.000 de Euro

Fundația Pădurea de Mâine anunță deschiderea unei noi runde de finanțări nerambursabile în cadrul programului Comunitățile Pădurii de Mâine. Pentru anul 2025, bugetul alocat este de 150.000 de Euro, iar granturile pot ajunge la 30.000 de Euro pentru un proiect. Proiectele pot fi depuse până pe 15 mai 2025. A patra ediție a programului de granturi Comunitățile Pădurii de Mâine debutează pe 1 aprilie 2025. Programul urmărește să stimuleze dezvoltarea durabilă a comunităților care depind de pădure... Mai multe>>

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025

03-04-2025 Stiri agricole

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025 București, 2 aprilie 2025. Impact Hub Bucharest, în parteneriat cu EIT Food, a deschis înscrierile pentru Empowering Women in Agrifood (EWA), dedicat antreprenoarelor și proiectelor create de acestea în domeniul agroalimentar. Empowering Women in Agrifood este un program de accelerare dezvoltat de EIT Food, cea mai mare comunitate de inovare alimentară din lume. EIT Food este s... Mai multe>>

Târgul de Paște – Învie Tradiția: Gusturi curate, daruri cu suflet

02-04-2025 Targuri si expozitii

Târgul de Paște – Învie Tradiția: Gusturi curate, daruri cu suflet

În perioada 7 – 16 aprilie, Învie Tradiția vă invită să pășiți într-un univers al tradiției românești autentice, la Târgul de Paște organizat în showroom-ul nostru din Str. Mihai Eminescu nr. 142, București. O călătorie printre borcane cu bunătăți, coșuri cadou tradiționale, ouă încondeiate și alte comori meșteșugite cu grijă – toate menite să aducă în casele voastre bucuria Paștelui, așa cum era altădată. Mai multe>>

România, la final de World Butchers’ Challenge 2025: începutul unui nou drum

02-04-2025 Stiri agricole

România, la final de World Butchers’ Challenge 2025: începutul unui nou drum

Echipa „Măcelari de Elită” și-a încheiat prima participare la World Butchers’ Challenge (WBC) 2025 cu un impact semnificativ asupra comunității internaționale a măcelarilor, deschizând noi oportunități pentru viitor.„Fiind prima dată când a participat la World Butchers' Challenge, România a făcut o impresie puternică în competiție. Întreaga echipă ar trebui să fie incredibil de mândră de prezentarea ambițioasă, minuțioasă și impresionantă. Felicitări!”, a declarat Ashley Gray, CEO WBC. Mai multe>>

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

01-04-2025 Plati APIA

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a publicat Ghidul informativ „Sprijin financiar pentru intervențiile aferente sectorului apicol din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027” – ISA – PS 2024, Ediția 1, Revizia 2”, pe site-ul instituției: www.apia.org.ro, la link-ul: https://apia.org.ro/directia-masuri-de-piata/apicultura/anul-2025/. Mai multe>>

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

01-04-2025 Stiri agricole

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

După ce duminică juniorul Paul Cordea a deschis drumul pentru România la World Butchers’ Challenge - Paris 2025, luni, 31 martie, a fost rândul seniorilor să intre în arenă.Echipa care a concurat cot la cot cu cei mai buni măcelari ai lumii a fost formată din Gabriel Arghir (Macelleria Torelli, Torino, Italia), Sandu Mirea (Auchan Drumul Taberei, București), Ciprian Irimia (Raitar, Suceava), Adrian Petre (Carne și sare, București), Georgian-Marius Petre (Cathedral Distribution, Buzău), Bíró Jáno... Mai multe>>

Nagy Atilla - fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

Nagy Atilla -  fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

Performanța în agricultură este condiționată de numeroase aspecte, factori de mediu ori decizii potrivite. A alege genetica potrivită pentru propria fermă este unul dintre elementele cheie pe care reprezentanții companiei Corteva Agriscience le evidențiază ori de câte ori au loc întâlniri cu fermierii. Probabil acesta este și unul dintre motivele pentru care fermierii aleg constant hibrizii Pioneer și astfel rezultă colaborări ce durează zeci de ani. Este și exemplul următorului fermier campion... Mai multe>>

P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor

Tradiție și succes. Acestea sunt doar două dintre cuvintele care pot descrie pe scurt activitatea companiei Corteva Agriscience de-a lungul timpului. Încă de la debutul pe piața din România, hibrizii Pioneer au intrat în grațiile fermierilor și au devenit o alegere constantă datorită producțiilor ridicate obținute an de an. Acesta a fost unul dintre motivele lansării campaniei Fermier campion, iar în cele ce urmează regăsim povestea familiei Holhoș care, după mai multe testări, a rămas fidelă hi... Mai multe>>

Agro & Auto Expo

25-03-2025 Targuri si expozitii

Agro & Auto Expo

În perioada 28-30 Martie 2025 se va desfășura prima ediție Agro&Auto Expo Tărgu Mures, un eveniment de excepție dedicat promovării și prezentării utilajelor agricole , echipamente pentru ferme si grădină, industriei alimentare, industria auto. Agro & Auto Expo – inovație și tradiție într-un singur loc! Locația evenimentului: Parcarea Aushopping Târgu Mureș, Bulevardul 1 Decembrie 1918, spre Corunca. Data eveniment: 28-30 martie 2025, programul expoziție între orele 10.00-20.00 De... Mai multe>>

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

21-10-2024 Targuri si expozitii

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

Începând cu 21 octombrie, Învie Tradiția vă invită să redescoperiți farmecul autentic al toamnei la târgul dedicat roadelor, unde borcanele cu bunătăți de odinioară vă așteaptă să le descoperiți. Fiecare produs aduce cu el gustul copilăriei și tradițiile de altădată, fiind pregătit cu grijă și măiestrie de meșteșugari pricepuți. Aici veți găsi delicii pentru toate gusturile – numai bune de savurat, dăruit sau adus acasă, pentru a păstra vii tradițiile. Mai multe>>

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

14-10-2024 Asigurari agricole

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>