Jucatorii din sectorul agricol vor putea, incepand de astazi, sa comercializeze cereale si alte marfuri agricole si sa-si organizeze transportul pe o noua piata. Commoditrader.com, un start-up danez, se lanseaza astazi in Romania. Platforma Commoditrader creeaza acces mai bun la piata, intr-un mod optimizat, unde digitalizarea limiteaza distanta dintre cumparator si vanzator. Ofera posibilitatea de a compara preturi si alti termeni contractuali, la nivel intern in Romania si peste granite, marind puterea de negociere a fermierilor si oferindu-le comerciantilor acces mai usor la piata.
Misiunea Commoditrader ApS este sa creeze o perspectiva de piata mai buna pentru cumparatori si vanzatori, oferindu-le posibilitatea sa compare termeni si preturi disponibile in piata. Commoditrader.com este construita cu un algoritm de transport care calculeaza transportul rezervabil pe toate anunturile, astfel incat utilizatorii pot face comparatii intre mai multe locatii ale depozitelor si pot obtine acces la noi cumparatori si vanzatori. Algoritmul dezvoltat de Commoditrader este distruptiv pentru piata traditionala de comert al produselor agricole, datorita accesului neingradit si posibilitatii de comparabilitate a tuturor termenilor care stau la baza unei decizii de vanzare sau de cumparare in acest sector.
Se creeaza astfel o transparenta mai mare, o intelegere mai buna a pietei si putere de negociere crescuta a fermierului, pe o parte, si un acces mai usor la piata pentru crescatorii de animale, mori, producatori de furaje si case de comert, care cumpara cereale, porumb si soia de la fermieri, pe de alta parte. Platforma poate fi folosita gratuit, scopul Commoditrader este sa sprijine fermierii si sa le ofere instrumente mai bune in negocierea termenilor comerciali.
“In sectorul agricol, privim la un decalaj in care foarte multi fermieri sunt serviti de doar cateva case de comert. Atunci cand deschidem piata si oferim acces mai multor cumparatori sau vanzatori potentiali sa tranzactioneze, oferim si certitudinea ambilor jucatori, fermierul si casa de comert, ca primesc mai multe oferte cand sunt prezenti pe aceasta piata online”, spune Julie Koch Fahler, co-fondator al Commoditrader.
“Astazi, un fermier suna, in mod normal, 2-3 comercianti sa ceara preturi si termeni. In general, poti spune ca atunci cand ceri mai multe oferte, ai mai multe sanse sa primesti preturi mai bune pentru bunurile tale si termeni de negociere mai avantajosi. Commoditrader eficientizeaza acest proces si ofera un serviciu care raspandeste interesele de vanzare/cumparare ale utilizatorului, asigurandu-l ca primeste cel mai bun pret de pe piata – si din toate regiunile geografice”, concluzioneaza Julie.
Julie Koch Fahler si Ida Boesen, co-fondatori ai Commoditrader
Platforma faciliteaza segmentarea pietei, utilizatorii pot crea anunturi vizibile doar celor care intrunesc conditiile unui profil optim cu care sa tranzactioneze, de exemplu comercianti cu un rating de credit ridicat, cifra de afaceri mare sau apropiati din punct de vedere geografic (in special daca transportul de bunuri este efectuat cu propriile camioane sau tractoare).
Piata Commoditrader este usor de accesat, prin crearea unui profil de utilizator, care poate fi cumparator, vanzator, sau ambele. Odata ce profilul este configurat, utilizatorul creeaza un anunt sa atraga atentia cumparatorilor sau vanzatorilor. Toate preturile sunt listate pe platforma, inclusiv costul transportului. Utilizatorul poate alege propriul sau furnizor de transport, iar platforma va calcula toate costurile logistice incluse sau poate rezerva transportul de pe platforma. Daca vanzatorul si cumparatorul se decid asupra tranzactiei, ei pot intra intr-un contract din cadrul platformei, toate informatiile partilor fiind disponibile inainte sa intre in tranzactie.
Commoditrader ApS a fost fondata in primavara anului 2018 de Julie Koch Fahler si Ida Boesen, doua femei daneze, si un grup de fermieri danezi cu ferme in Danemarca, Lituania si Rusia. Platforma Commoditrader.com s-a lansat in Danemarca acum 4 luni, iar astazi grupeaza in jur de 15% dintre fermierii danezi. In Danemarca, acest segment de 15% al fermierilor produce 40% din productia de cereale a tarii. Commoditrader.com va fi lansata in Europa de Est in urmatoarele luni, incepand astazi cu Romania.
“Am ales Romania pentru ca este o piata care se dezvolta rapid, cu o populatie de oameni deschisi in gandire, gata de schimbare – lucru pe care il consideram un aspect cheie in deschiderea catre noi cai de tranzactie. Romania este, de asemenea, unul dintre cei mai mari producatori de cereale din Europa, desi structura comertului necesita optimizare pentru a putea oferi fermierilor din Romania acces mai bun la piata, si este asadar, una dintre cele mai importante prioritati ale afacerii noastre”, spune Ida Boesen, co-fondator al Commoditrader.
Romania are o pondere de 53.4% a terenurilor agricole din totalul teritoriului sau, si desi detine o treime din fermele din Uniunea Europeana, mult mai mult decat orice alt stat membru din UE, are doar 4% din totalul productiei agricole din regiune, potrivit Eurostat, pe baza datelor din 2016. Exportul cu produse agricole in 2017, in UE, a fost 9% din totalul exporturilor din Romania si 14.4% din tarile din afara UE.
Romania a inregistrat 3.42 milioane de ferme in 2016 si suprafata sa totala agricola a ajuns la 12.5 milioane de hectare (7.3% din totalul terenurilor agricole din UE), fiind pe locul 6 in UE la suprafata agricola. Procentul de ferme mici (mai putin de 5 ha) din numarul total de ferme din Romania, este cel mai mare din UE, respectiv 92.2%. Doar 4.7% dintre fermieri au sub 34 de ani (6.0% in UE), in timp ce 41% au peste 64 de ani (31.1% in UE).
Commoditrader ApS este un start-up fintech danez infiintat in 2018 de Julie Koch Fahler si Ida Boesen si un grup de fermieri danezi. Lansand platforma de comert online www.commoditrader.com, compania isi asuma misiunea de a sprijini comertul transparent si deschis si sa creeze conexiuni mai bune la nivel de ferme, folosind digitalizarea.
Commoditrader a fost premiat ca fiind “Cea mai inovatoare companie din industria Agro” de catre Danish Agriculture & Food Council si YARA si “Start-up-ul nordic fintech nr. 1 in 2019” de catre Copenhagen Fintech si The Danish Industry Foundation. Compania a fost, de asemenea, desemnata in mod oficial drept “Unul dintre cele mai importante 10 lucruri care s-au intamplat in ultimii 100 de ani in industria Agro in Danemarca”, de catre Danish Agriculture & Food Council.
02-07-2025 APIA
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>
02-07-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>
28-06-2025 Informatii utile
InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>
27-06-2025 Stiri agricole
Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 ( https://ros.ms/r4PrN ). Mai multe>>
27-06-2025 Stiri agricole
Cum reparăm un deficit de miliarde și construim o industrie agroalimentară competitivă? Există o ironie greu de ignorat în peisajul economic al României. Una dintre cele mai fertile țări din Europa importă majoritatea alimentelor pe care le consumă. Rafturile din retail spun povestea unui paradox devenit cotidian: carne procesată din vest, lactate din centrul Europei, dulciuri și conserve de oriunde, mai puțin de aici. Și asta într-o țară care are pământ fertil, tradiție agricolă, și ... Mai multe>>
27-06-2025 Stiri agricole
Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, anunță lansarea seriei video „ADN de Fermier”, realizată în parteneriat cu emisiunea Agro Jurnal de pe canalul național Digi 24. Episoadele vor fi difuzate lunar pe parcursul întregului an și sunt concepute pentru a evidenția rolul tranziției generaționale în agricultura românească. Mai multe>>
23-06-2025 Stiri agricole
București, 23.06.2025 — Compania IAA – Intervenții Active în Atmosferă atrage atenția asupra unei situații critice care pune în pericol funcționarea întregului sistem național de combatere a căderilor de grindină și de stimulare a precipitațiilor.https://www.youtube.com/watch?v=7GAxhsfgCPw Mai multe>>
21-06-2025 Stiri agricole
20 iunie 2025, Sediul Autorității pentru Digitalizarea României (ADR)Prin acest protocol, Clubul Fermierilor Români și Autoritatea pentru Digitalizarea României își propun:- Să sprijine adoptarea tehnologiei digitale în ferme prin inițiative de formare și consiliere,- Să faciliteze accesul la finanțări pentru proiecte de digitalizare- Să contribuie la reducerea decalajului digital și la creșterea competitivității fermierilor români pe piața europeană. Mai multe>>
20-06-2025 Marketing agroalimentar
Napolact marchează un nou record de prezență în gospodăriile din România, atingând un nivel istoric de 45%, conform datelor aferente primului trimestru din 2025. Cu alte cuvinte, aproape 1 din 2 gospodării românești aleg Napolact, confirmând încrederea consumatorilor în calitatea și autenticitatea brandului. Mai multe>>
19-06-2025 Siguranta alimentara
Pe măsură ce lumea continuă să facă față efectelor vremii extreme și ale perturbărilor economice, securitatea alimentară rămâne una dintre cele mai presante priorități globale. Potrivit Raportului Global privind Criza Alimentară 20251, aproape 295 de milioane de oameni s-au confruntat cu insecuritate alimentară acută anul trecut, o creștere uluitoare față de anii anteriori. Mai multe>>
19-06-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început miercuri, 18 iunie 2025, transferul sumelor aferente Sprijinului Cuplat pentru Campania 2024. Peste 43.500 de fermieri vor beneficia de plăți în valoare totală de peste 60 de milioane de euro, fonduri provenite din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA). Mai multe>>
18-06-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg că a fost publicat în Monitorul Ofical al României nr. 549/13.06.2025, Ordinul nr. 213 din 12.06.2025 pentru completarea anexei la Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 117/2023 privind criteriile de eligibilitate, documentele justificative, condiţiile şi modul de implementare a intervenţiei IS-V-01 „Restructurarea şi reconversia plantaţiilor viticole” din cadrul Planului strategic PAC 2023-20... Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>