Profituri uriase pentru producatorii de bauturi racoritoare. Dependenta de sucuri domina Romania!

Profituri uriase pentru producatorii de bauturi racoritoareExcesul de zahar dauneaza grav sanatatii!” Asa sa fie oare? Chiar daca sunt tot mai multe avertismente care ne spun sa ne ferim sa mai consumam zahar in exces, chiar daca doctorii si cercetatorii ne atentioneaza de fiecare data cand au ocazia despre cat de nociv este excesul de zahar pentru organism, noi suntem orbi si surzi la astfel de afirmatii care pur si simplu nu ne fac placere. Ne inchidem ochii, ne astupam urechile si mai bem o gura de Coca-Cola...”Taste the feeling”!


Suntem facuti sa fim dependenti de ceva, iar zaharul este cea mai dulce dependenta. Pur si simplu ne place zaharul, ne da energie si ne este la indemna pentru ca mai toate produsele din industria alimentara contin zahar in exces. Si daca de multe ori consumam zahar involuntar, nestiind cat de mult se afla ascuns in diversele produse alimentare, consumam o mare cantitate de zahar cu buna stiinta, atunci cand alegem bauturile racoritoare.

Gustul placut combinat cu reclamele atragatoare ne fac sa devenim clienti fideli ai acestor bauturi si asta convine de minune marilor companii producatoare. Afacerile lor cresc in fiecare an ajungand, in unele cazuri, la sume exorbitante, asa cum se poate observa din situatiile financiare disponibile pe risco.ro (cifra de afaceri si profit) ale celor mai cunoscuti producatori de bauturi racoritoare de la noi din tara.

 

Incasari si profituri uriase in 2018 pentru producatorii de bauturi racoritoare

cifra-de-afaceri-sucuri-2018

 

profit-net-sucuri-2018

 

 

Coca-Cola HBC Romania

Incredibil! Atat putem spune despre ce a reusit sa faca acest gigant in toata lumea! Care este succesul Coca-Cola? Sa fie bautura asta atat de buna incat sa subjuge o planeta intreaga? Sa fie marketingul de vina? Ce ne determina sa cumparam Coca-Cola fara sa clipim?

In mod cert, cheia succesului se afla in felul in care Coca-Cola a reusit sa-si promoveze produsul. Strategia de marketing geniala folosita de companie a fost, probabil, studiu de caz la toate facultatile de marketing, pentru ca multe alte branduri au copiat-o si au avut succes cu ea. Coca-Cola nu vinde un produs, Coca-Cola vinde sentimentul, vinde senzatia, vinde stilul de viata pe care ai putea sa-l ai daca folosesti produsul lor. Daca bei Coca-Cola esti ”cool”, esti liber, esti tanar si iti place viata. Exista cineva care nu vrea sa fie asa?

 

coca-cola-2018

 

Coca-Cola a cucerit Romania din momentul in care a intrat pe piata de profil de la noi din tara. Din 1990 cand a inceput sa fie promovata in tara si pana acum, compania Coca Cola Romania a construit un adevarat imperiu si isi domina clar toti concurentii. Avand un portofoliu variat de produse, compania este liderul incontestabil pe piata bauturilor dulci si carbogazoase (Coca-Cola, Fanta, Sprite, Cappy), insa acest lucru nu a fost suficient pentru gigantul american. Compania s-a dezvoltat si pe alte segmente de piata, precum cel al apelor minerale plate (Dorna Izvorul Alb si Smartwater) si al bauturilor pe baza de plante indulcite cu indulcitori naturali (marca AdeZ).

Cifra de afaceri a companiei este in crestere in fiecare an, in 2018 ajungand la valoarea de 2,53 miliarde de RON, cu14,4% mai mult fata de anul precedent. Nici profitul nu este de neglijat, valoarea acestuia mentinandu-se constanta in ultimii doi ani. Astfel, in 2017 si 2018 profitul Coca Cola a fost de 330 milioane de RON.

 

 

Quadrant Amroq Beverages (Pepsi)

Rivalitatea dintre Coca-Cola si Pepsi este cunoscuta la nivel mondial si de multe ori ”batalia” din publicitate a celor doua companii a facut deliciul publicului. E lesne de inteles cine a iesit intotdeauna castigatoare, dar Pepsi nu se lasa doborata si continua sa-si poarte bataliile!

Avand un portofoliu bogat de produse, format din bauturi racoritoare si snacks-uri, Pepsi este un competitor foarte ambitios pentru liderul Coca Cola. Bauturile cele mai cunoscute ale companiei sunt Pepsi Cola, Mirinda, 7Up (bauturi carbogazoase), Mountain Dew si RockStar (bauturi energizante), Gatorade (pentru sportivi), dar si alte bauturi dulci precum Prigat sau Lipton.

 

quadrant-2018

In Romania, brandul principal al companiei, Pepsi-Cola, a fost prezent pe piata autohtona inca din perioada comunista, bautura incepand sa fie fabricata, in anul 1965. Dupa Revolutie, in 1991, portofoliul de bauturi carbonatate al PepsiCo a inceput sa fie produs si distribuit printr-un nou sistem de franciza, cu implicarea Quadrant Amroq Beverages (QAB) ca imbuteliator.

In ceea ce priveste situatia financiara a companiei, cifrele nu arata atat de bine precum cele ale competitorului sau direct, Coca Cola, insa nu se poate plange. In 2018 cifra de afaceri a companiei a fost de 970 milioane de RON, cu 13,5% mai mare fata de anul anterior.

Daca dea- lungul timpului, cifra de afaceri a fost in continua crestere, nu acelasi lucru se poate spune despre profit. Acesta a fost fluctuant, asa cum se poate vedea in imaginea de mai jos. Anul 2018 a fost unul dintre cei mai buni ani ai companiei, inclusiv din punct de vedere al profitului, aceasta obtinandun profit in valoare de 58,5 milioane de RON, de 7 ori mai mare decat anul precedent.

 

 

Romaqua Group

Romaqua Group este un grup 100% romanesc. Principalul produs al companiei este apa minerala Borsec, care este lider pe piata apelor minerale naturale de la noi din tara. Infiintata in1998, Romaqua are in portofoliu si alte produse precum bauturi racoritoare (Giusto Natura, Brifcor, Cico, Quick Cola) si bere (Albacher, Dorfer si Muhlbacher).

 

romaqua-2018

 

Afacerile companiei din Harghita merg foarte bine si cresc in fiecare an. In 2018 compania a ajuns la o cifra de afaceri de 823.1 milioane de RON, cu 13,5% mai mult fata de anul precedent.

Si cu profitul sta bine compania, acesta ajungand in 2018 la o valoare de 96.3 milioane de RON, o crestere frumoasa cu 35,6% mai mult fata de anul 2017.

Statisticile privind consumul de bauturi racoritoare dulci arata bine, daca le privim din punct de vedere al companiilor producatoare. Acestea investesc sume extraordinar de mari in promovarea produselor lor, iar rezultatele le sunt tot mai favorabile. De partea lor sta si stilul de viata prea rapid si prea haotic din ziua de azi. Oamenii au nevoie de tot mai multa energie pentru a face fata unui ritm atat de alert si din pacate recurg la surse artificiale precum bauturile indulcite, energizante si alte asemenea produse.

Articol realizat de RisCo utilizand serviciul SellNet - Selectii Liste si Firme

 

  

Noutati

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

02-07-2025 APIA

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

02-07-2025 Plati APIA

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

28-06-2025 Informatii utile

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

27-06-2025 Stiri agricole

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 (  https://ros.ms/r4PrN  ).  Mai multe>>

România importă mâncare nu din lipsă de resurse, ci de plan

27-06-2025 Stiri agricole

România importă mâncare nu din lipsă de resurse, ci de plan

Cum reparăm un deficit de miliarde și construim o industrie agroalimentară competitivă? Există o ironie greu de ignorat în peisajul economic al României. Una dintre cele mai fertile țări din Europa importă majoritatea alimentelor pe care le consumă. Rafturile din retail spun povestea unui paradox devenit cotidian: carne procesată din vest, lactate din centrul Europei, dulciuri și conserve de oriunde, mai puțin de aici. Și asta într-o țară care are pământ fertil, tradiție agricolă, și ... Mai multe>>

Corteva Agriscience onorează generațiile de fermieri români în noua serie video „ADN de Fermier”

27-06-2025 Stiri agricole

Corteva Agriscience onorează generațiile de fermieri români în noua serie video „ADN de Fermier”

Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, anunță lansarea seriei video „ADN de Fermier”, realizată în parteneriat cu emisiunea Agro Jurnal de pe canalul național Digi 24. Episoadele vor fi difuzate lunar pe parcursul întregului an și sunt concepute pentru a evidenția rolul tranziției generaționale în agricultura românească. Mai multe>>

IAA: Din cauza unui blocaj administrativ, România pierde lupta cu schimbările climatice

23-06-2025 Stiri agricole

IAA: Din cauza unui blocaj administrativ, România pierde lupta cu schimbările climatice

București, 23.06.2025 — Compania IAA – Intervenții Active în Atmosferă atrage atenția asupra unei situații critice care pune în pericol funcționarea întregului sistem național de combatere a căderilor de grindină și de stimulare a precipitațiilor.https://www.youtube.com/watch?v=7GAxhsfgCPw Mai multe>>

Clubul Fermierilor Români semnează un protocol de colaborare cu ADR pentru accelerarea digitalizării agriculturii românești

21-06-2025 Stiri agricole

Clubul Fermierilor Români semnează un protocol de colaborare cu ADR pentru accelerarea digitalizării agriculturii românești

20 iunie 2025, Sediul Autorității pentru Digitalizarea României (ADR)Prin acest protocol, Clubul Fermierilor Români și Autoritatea pentru Digitalizarea României își propun:- Să sprijine adoptarea tehnologiei digitale în ferme prin inițiative de formare și consiliere,- Să faciliteze accesul la finanțări pentru proiecte de digitalizare- Să contribuie la reducerea decalajului digital și la creșterea competitivității fermierilor români pe piața europeană. Mai multe>>

Napolact, brandul preferat al românilor: ajunge în 45% dintre gospodăriile din România și își consolidează poziția de lider sustenabil pe piața lactatelor

20-06-2025 Marketing agroalimentar

Napolact, brandul preferat al românilor: ajunge în 45% dintre gospodăriile din România și își consolidează poziția de lider sustenabil pe piața lactatelor

Napolact marchează un nou record de prezență în gospodăriile din România, atingând un nivel istoric de 45%, conform datelor aferente primului trimestru din 2025. Cu alte cuvinte, aproape 1 din 2 gospodării românești aleg Napolact, confirmând încrederea consumatorilor în calitatea și autenticitatea brandului. Mai multe>>

Fermierii români sporesc securitatea alimentară prin cultivarea rapiței

19-06-2025 Siguranta alimentara

Fermierii români sporesc securitatea alimentară prin cultivarea rapiței

Pe măsură ce lumea continuă să facă față efectelor vremii extreme și ale perturbărilor economice, securitatea alimentară rămâne una dintre cele mai presante priorități globale. Potrivit Raportului Global privind Criza Alimentară 20251, aproape 295 de milioane de oameni s-au confruntat cu insecuritate alimentară acută anul trecut, o creștere uluitoare față de anii anteriori. Mai multe>>

APIA a dat startul plăților pentru Sprijinul Cuplat – Campania 2024. Peste 60 de milioane de euro ajung la fermieri

19-06-2025 Plati APIA

APIA a dat startul plăților pentru Sprijinul Cuplat – Campania 2024. Peste 60 de milioane de euro ajung la fermieri

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început miercuri, 18 iunie 2025, transferul sumelor aferente Sprijinului Cuplat pentru Campania 2024. Peste 43.500 de fermieri vor beneficia de plăți în valoare totală de peste 60 de milioane de euro, fonduri provenite din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA). Mai multe>>

Modificări în legislația aferentă sectorului vitivinicol Intervenția IS-V-01 – Restructurarea și reconversia plantațiilor viticole

18-06-2025 APIA

Modificări în legislația aferentă sectorului vitivinicol Intervenția IS-V-01 – Restructurarea și reconversia plantațiilor viticole

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg că a fost publicat în Monitorul Ofical al României nr. 549/13.06.2025, Ordinul nr. 213 din 12.06.2025 pentru completarea anexei la Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 117/2023 privind criteriile de eligibilitate, documentele justificative, condiţiile şi modul de implementare a intervenţiei IS-V-01 „Restructurarea şi reconversia plantaţiilor viticole” din cadrul Planului strategic PAC 2023-20... Mai multe>>