”Excesul de zahar dauneaza grav sanatatii!” Asa sa fie oare? Chiar daca sunt tot mai multe avertismente care ne spun sa ne ferim sa mai consumam zahar in exces, chiar daca doctorii si cercetatorii ne atentioneaza de fiecare data cand au ocazia despre cat de nociv este excesul de zahar pentru organism, noi suntem orbi si surzi la astfel de afirmatii care pur si simplu nu ne fac placere. Ne inchidem ochii, ne astupam urechile si mai bem o gura de Coca-Cola...”Taste the feeling”!
Suntem facuti sa fim dependenti de ceva, iar zaharul este cea mai dulce dependenta. Pur si simplu ne place zaharul, ne da energie si ne este la indemna pentru ca mai toate produsele din industria alimentara contin zahar in exces. Si daca de multe ori consumam zahar involuntar, nestiind cat de mult se afla ascuns in diversele produse alimentare, consumam o mare cantitate de zahar cu buna stiinta, atunci cand alegem bauturile racoritoare.
Gustul placut combinat cu reclamele atragatoare ne fac sa devenim clienti fideli ai acestor bauturi si asta convine de minune marilor companii producatoare. Afacerile lor cresc in fiecare an ajungand, in unele cazuri, la sume exorbitante, asa cum se poate observa din situatiile financiare disponibile pe risco.ro (cifra de afaceri si profit) ale celor mai cunoscuti producatori de bauturi racoritoare de la noi din tara.
Incredibil! Atat putem spune despre ce a reusit sa faca acest gigant in toata lumea! Care este succesul Coca-Cola? Sa fie bautura asta atat de buna incat sa subjuge o planeta intreaga? Sa fie marketingul de vina? Ce ne determina sa cumparam Coca-Cola fara sa clipim?
In mod cert, cheia succesului se afla in felul in care Coca-Cola a reusit sa-si promoveze produsul. Strategia de marketing geniala folosita de companie a fost, probabil, studiu de caz la toate facultatile de marketing, pentru ca multe alte branduri au copiat-o si au avut succes cu ea. Coca-Cola nu vinde un produs, Coca-Cola vinde sentimentul, vinde senzatia, vinde stilul de viata pe care ai putea sa-l ai daca folosesti produsul lor. Daca bei Coca-Cola esti ”cool”, esti liber, esti tanar si iti place viata. Exista cineva care nu vrea sa fie asa?
Coca-Cola a cucerit Romania din momentul in care a intrat pe piata de profil de la noi din tara. Din 1990 cand a inceput sa fie promovata in tara si pana acum, compania Coca Cola Romania a construit un adevarat imperiu si isi domina clar toti concurentii. Avand un portofoliu variat de produse, compania este liderul incontestabil pe piata bauturilor dulci si carbogazoase (Coca-Cola, Fanta, Sprite, Cappy), insa acest lucru nu a fost suficient pentru gigantul american. Compania s-a dezvoltat si pe alte segmente de piata, precum cel al apelor minerale plate (Dorna Izvorul Alb si Smartwater) si al bauturilor pe baza de plante indulcite cu indulcitori naturali (marca AdeZ).
Cifra de afaceri a companiei este in crestere in fiecare an, in 2018 ajungand la valoarea de 2,53 miliarde de RON, cu14,4% mai mult fata de anul precedent. Nici profitul nu este de neglijat, valoarea acestuia mentinandu-se constanta in ultimii doi ani. Astfel, in 2017 si 2018 profitul Coca Cola a fost de 330 milioane de RON.
Rivalitatea dintre Coca-Cola si Pepsi este cunoscuta la nivel mondial si de multe ori ”batalia” din publicitate a celor doua companii a facut deliciul publicului. E lesne de inteles cine a iesit intotdeauna castigatoare, dar Pepsi nu se lasa doborata si continua sa-si poarte bataliile!
Avand un portofoliu bogat de produse, format din bauturi racoritoare si snacks-uri, Pepsi este un competitor foarte ambitios pentru liderul Coca Cola. Bauturile cele mai cunoscute ale companiei sunt Pepsi Cola, Mirinda, 7Up (bauturi carbogazoase), Mountain Dew si RockStar (bauturi energizante), Gatorade (pentru sportivi), dar si alte bauturi dulci precum Prigat sau Lipton.
In Romania, brandul principal al companiei, Pepsi-Cola, a fost prezent pe piata autohtona inca din perioada comunista, bautura incepand sa fie fabricata, in anul 1965. Dupa Revolutie, in 1991, portofoliul de bauturi carbonatate al PepsiCo a inceput sa fie produs si distribuit printr-un nou sistem de franciza, cu implicarea Quadrant Amroq Beverages (QAB) ca imbuteliator.
In ceea ce priveste situatia financiara a companiei, cifrele nu arata atat de bine precum cele ale competitorului sau direct, Coca Cola, insa nu se poate plange. In 2018 cifra de afaceri a companiei a fost de 970 milioane de RON, cu 13,5% mai mare fata de anul anterior.
Daca dea- lungul timpului, cifra de afaceri a fost in continua crestere, nu acelasi lucru se poate spune despre profit. Acesta a fost fluctuant, asa cum se poate vedea in imaginea de mai jos. Anul 2018 a fost unul dintre cei mai buni ani ai companiei, inclusiv din punct de vedere al profitului, aceasta obtinandun profit in valoare de 58,5 milioane de RON, de 7 ori mai mare decat anul precedent.
Romaqua Group este un grup 100% romanesc. Principalul produs al companiei este apa minerala Borsec, care este lider pe piata apelor minerale naturale de la noi din tara. Infiintata in1998, Romaqua are in portofoliu si alte produse precum bauturi racoritoare (Giusto Natura, Brifcor, Cico, Quick Cola) si bere (Albacher, Dorfer si Muhlbacher).
Afacerile companiei din Harghita merg foarte bine si cresc in fiecare an. In 2018 compania a ajuns la o cifra de afaceri de 823.1 milioane de RON, cu 13,5% mai mult fata de anul precedent.
Si cu profitul sta bine compania, acesta ajungand in 2018 la o valoare de 96.3 milioane de RON, o crestere frumoasa cu 35,6% mai mult fata de anul 2017.
Statisticile privind consumul de bauturi racoritoare dulci arata bine, daca le privim din punct de vedere al companiilor producatoare. Acestea investesc sume extraordinar de mari in promovarea produselor lor, iar rezultatele le sunt tot mai favorabile. De partea lor sta si stilul de viata prea rapid si prea haotic din ziua de azi. Oamenii au nevoie de tot mai multa energie pentru a face fata unui ritm atat de alert si din pacate recurg la surse artificiale precum bauturile indulcite, energizante si alte asemenea produse.
Articol realizat de RisCo utilizand serviciul SellNet - Selectii Liste si Firme.
21-10-2024 Targuri si expozitii
Începând cu 21 octombrie, Învie Tradiția vă invită să redescoperiți farmecul autentic al toamnei la târgul dedicat roadelor, unde borcanele cu bunătăți de odinioară vă așteaptă să le descoperiți. Fiecare produs aduce cu el gustul copilăriei și tradițiile de altădată, fiind pregătit cu grijă și măiestrie de meșteșugari pricepuți. Aici veți găsi delicii pentru toate gusturile – numai bune de savurat, dăruit sau adus acasă, pentru a păstra vii tradițiile. Mai multe>>
14-10-2024 Asigurari agricole
Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>
14-10-2024 Fonduri europene agricultura
REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>
08-10-2024 Intalniri si conferinte
AGRI TRADE SUMMIT, principalul eveniment de Agri Trade al României, reunește interesele regionale și definește rolul strategic al României pe piața internațională de Agribusiness. Evenimentul se adresează tuturor categoriilor de jucători de pe piața locală și internațională de Agri Trade, conexând interesele comerciale, Trading-ul de mărfuri, conectând tehnologia și logistica precum și serviciile financiare - garanția unui pod solid pentru Business. Mai multe>>
01-10-2024 Intalniri si conferinte
Conferința Grain Academy 2024 va reuni și în acest an reprezentanți ai companiilor și consultanțelor agricole din Balcani și regiunea Mării Negre sub auspiciul unei teme circumscrise recentelor conflicte geopolitice și instabilității economice globale - Piețele în punctul în care cresc temerile de recesiune și așteptările pentru un nou Superciclu al mărfurilor. Creșterea eficienței lanțului de aprovizionare și practici agricole sofisticate. Mai multe>>
01-10-2024 Afaceri agricole
Greșelile financiare sunt comune și mulți oameni iau decizii proaste cu banii lor. Dacă ați gafat de câteva ori și ați făcut alegeri greșite, nu sunteți singuri. Fie că ați cheltuit bani pe achiziții inutile, ați luat imprumuturi rapide online sau nu ați economisit suficient pentru o zi ploioasă, gestionarea finanțelor poate fi o provocare, iar greșelile se pot întâmpla cu ușurință. Din fericire, unele greșeli pot fi corectate, însă altele pot necesita ani de zile pentru a fi recuperate și vă po... Mai multe>>
01-10-2024 Afaceri agricole
Autor - Liviu Dobre, Președinte al Consiliului de Administrație Agricover Distribution SA: “Măsurile de sprijin pentru fermieri avute în vedere de Guvern reprezintă un prim pas pentru a asigura supraviețuirea fermierilor, suspendarea rambursărilor și acordarea de granturi, putând oferi, în anumite condiții, soluții rapide pentru menținerea fermelor pe linia de plutire. Însă, supraviețuirea nu înseamnă stabilitate, iar pentru un echilibru durabil e nevoie de sprijin pentru întregul lanț agricol, ... Mai multe>>
01-10-2024 Subventii agricultura
APIA informează că a finalizat controlul clasic pe teren aferent Campaniei 2024. Astfel, la nivel național au fost verificați toți fermierii selectați în eșantionul de control clasic, respectiv un număr de 8.490 exploatații în sector vegetal, cu o suprafață de 795.003 hectare și un total de 220.772 parcele controlate la fața locului. Mai multe>>
01-10-2024 Informatii utile
Sănătatea dumneavoastră și a familiei dumneavoastră este o prioritate urgentă. Fără ea, tu și cei dragi nu vă veți putea bucura de nicio altă binecuvântare materială în viață. Cu toate acestea, o sănătate solidă poate fi costisitoare, mai ales în această zi în care costurile medicale cresc anual. Mai multe>>
24-09-2024 Intalniri si conferinte
Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca găzduiește, între 26-28 septembrie 2024, Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă”, cu participarea a peste 350 de specialiști din România și alte 17 țări. Evenimentul devenit tradițional în campusul USAMV Cluj-Napoca și aflat la ediția a XXIII-a este conceput ca un forum dinamic, care acoperă o gamă largă de subiecte științifice. Mai multe>>
24-09-2024 Intalniri si conferinte
Ediția din 2024 a Congresului European al Fermierilor va fi găzduită la București, în perioada 23-25 octombrie 2024. Evenimentul este organizat de către COPA-COGECA o dată la doi ani, într-un stat membru. Anul acesta, structura europeană de reprezentare a intereselor fermierilor și cooperativelor a decis ca România să fie gazda acestui congres care va da ora exactă pentru strategia pe care agricultorii europeni o doresc implementată în sectorul agroalimentar din UE. Mai multe>>
20-09-2024 Targuri si expozitii
Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca va organiza, în 28 septembrie 2024, la Apoldu de Sus (jud. Sibiu), a treia ediție a Vinea Apoldia Maior Fest, un eveniment care va reuni muzica de calitate cu vinurile parfumate și cu mâncarea tradițională delicioasă, într-un decor unic. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>