Brexit – implicatiile scenariului no-deal pentru agricultura din UE si din Romania

Brexit  implicatiile scenariului no-deal pentru agricultura din UE si din RomaniaCu 8 saptamani inainte de retragerea Regatului Unit din Uniunea Europeana, care va avea loc la 31 octombrie 2019, Comisia si-a reiterat astazi apelul adresat tuturor partilor interesate din UE27 de a se pregati pentru scenariul fara acord. In sectorul agricol, vor fi disponibile toate instrumentele existente de sprijinire a pietei si de acordare a unui sprijin financiar direct fermierilor astfel incat sa se atenueze un impact negativ prea puternic asupra pietelor agroalimentare.


Pentru a se putea acorda un sprijin mai prompt, de exemplu intreprinderilor mai mici cu o expunere mare fata de Regatul Unit, normele UE privind ajutoarele de stat ofera solutii flexibile de sprijin la nivel national.

In domeniul agriculturii, lipsa unui acord va conduce, in principal, la aplicarea de taxe vamale pentru produsele UE importate in Regatul Unit, care in prezent sunt considerate ca fiind vanzari intra-UE. Acest lucru ar putea perturba anumite piete si ar avea impact asupra statelor membre, la niveluri diferite.

Retragerea Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord din Uniunea Europeana fara un acord va insemna revenirea la prevederile acordurilor comerciale multilaterale, sub egida Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC). Prin urmare vor fi aplicate taxele vamale la nivelul clauzei natiunii celei mai favorizate. Media taxelor vamale aplicabile exporturilor catre UK ar fi de 5,7%, iar cea a taxelor vamale aplicabile exporturilor din UK catre piata UE ar fi de 4,3%, ajungand pentru unele produse agricole sa depaseasca 20%.

Comertul cu o tara terta, in conformitate cu regulile convenite in cadrul OMC, va implica si alte frictiuni comerciale cu caracter specific: tarile terte nu beneficiaza de aceleasi conditii precum statele membre in ce priveste facilitarea procedurilor vamale, importurile de animale si produse animaliere vor intra sub incidenta controalelor vamale, necesitand in plus avize sanitare si fito-sanitare, prin urmare industria agroalimentara va fi influentata substantial in aceasta situatie.

Organizarea comuna a pietelor agricole (OCP) este un set de norme care reglementeaza pietele agricole din UE. OCP cuprinde instrumente juridice care actioneaza ca dispozitive de siguranta in cazul unor perturbari ale pietei, cum ar fi interventia publica, depozitarea privata, prevenirea crizelor si gestionarea riscurilor, precum si adoptarea unor masuri exceptionale de piata.

Comisia Europeana are experienta in punerea in aplicare a unor astfel de masuri in cazul perturbarii pietei, cum s-a intamplat de exemplu in perioada 2014-2016, cand a recurs la masuri de remediere a dezechilibrelor de pe piata (ajutor pentru depozitarea privata, programe de promovare), masuri de sprijinire a fermierilor confruntati cu dificultati legate de fluxul de numerar pe termen scurt (ajutor directionat, plati in avans), ajutoare de stat si stimulente pentru reducerea productiei.

De asemenea, se poate solicita activarea unor regimuri de ajutoare de stat pentru a contracara efectele cele mai acute in anumite state membre in cazul unui Brexit fara acord de retragere.

 

Implicatiile no-deal Brexit asupra Romaniei

Referitor la relatia comerciala, aceasta va avea de suferit prin introducerea de taxe si proceduri vamale care vor ingreuna circulatia bunurilor. Asa cum arata si statistica romaneasca, exporturile catre UK au scazut in primele 5 luni ale acestui an, comparativ cu anul precedent (-6,7%). Cerealele au inregistrat scaderi in aceasta perioada de -327%.

Astfel, desi exporturile Romaniei catre Marea Britanie inregistreaza o scadere dupa o perioada foarte indelungata de crestere, analiza categoriilor de produse afectate si a factorilor generali legati de economia britanica si incertitudinile legate de Brexit, arata ca acest fenomen este unul obiectiv, care afecteaza majoritatea statelor membre UE. In cazul in care Regatul Unit va parasi Uniunea Europeana la 31 octombrie fara un acord, diminuarea schimburilor comerciale va continua, afectand in special categoriile de produse care au un lant de productie strans legat intre companii britanice si europene (industria auto, industria alimentara, industria farmaceutica).

De asemenea, un factor important, care va afecta nivelul schimburilor comerciale din punct de vedere valoric este reprezentant de deprecierea lirei sterline, lucru care va face ca exporturile britanice sa fie mai competitive, iar importurile sa scada din punct de vedere valoric.

In acest context, companiile sunt incurajate sa se pregateasca in eventualitatea unui scenariu no-deal, avand in vedere urmatoarele elemente:

 

Aspecte tarifare

    • Consultarea taxelor vamale aplicabile pentru exportul/importul din/catre UK. Pentru bunurile importate din UK se aplica Tariful Vamal Comun al UE (TARIC – https://www.customs.ro/agenti-economici/instruirea-operatorilor-economici), iar pentru bunurile exportate catre UK se va aplica Tariful Vamal care va fi adoptat de catre UK;
    • Evaluarea impactului asupra comertului cu UK si asupra lanturilor de aprovizionare, precum si angajarea in discutii cu partenerii din UK in vederea planificarii pentru eventualitatea scenariului no-deal;
    • Intelegerea rolului companiei in lanturile de aprovizionare ale UE, cele care fac parte dintr-un lant de aprovizionare conectat la piata britanica urmand sa fie afectate de introducerea unor taxe vamale la nivelul clauzei natiunii celei mai favorizate din Organizatia Mondiala a Comertului si de aplicarea unor reguli de origine nepreferentiale;
    • Luarea in considerare a faptului ca UK va continua sa ofere tratament preferential in mod unilateral tarilor in curs de dezvoltare si va urmari transpunerea tuturor acordurilor de comert liber ale UE cu parteneri terti pentru a asigura continuitate in relatiile comerciale deja consolidate in urma implementarii unui acord de comert liber la care UK este parte ca membru al UE.

 

Aspectele vamale

(pentru mai multe informatii a se consulta Directia Generala a Vamilor – https://www.customs.ro/)

Pentru mai multe detalii privind alte aspecte precum drepturile de proprietate intelectuala, indicatiile geografice, masuri sanitare si fitosanitare etc., consultati Q&A privind implicatiile unui no-deal Brexit asupra comertului bilateral UE – UK.

 

Pentru informatii suplimentare: Ce trebuie sa fac in cazul scenariului unui Brexit fara acord?

Pentru perioada imediat urmatoare retragerii fara acord, Comisia a infiintat un centru de apel pentru administratiile statelor membre, care le ofera acestora un acces rapid la expertiza serviciilor Comisiei prin crearea unui canal direct de comunicare, inclusiv in scopul facilitarii coordonarii necesare intre autoritatile nationale. Pentru a afla mai multe despre cum se pot pregati pentru scenariul unui Brexit fara acord, cetatenii UE pot adresa serviciului Europe Direct orice intrebare pe aceasta tema. Telefonati gratuit la numarul 00 800 6 7 8 9 10 11, de oriunde din UE si in orice limba oficiala a UE.

 

Noutati

În atenția cultivatorilor de porumb și floarea-soarelui din România

03-04-2025 Stiri agricole

În atenția cultivatorilor de porumb și floarea-soarelui din România

Controlul dăunătorilor de sol și foliari în absența tratamentului semințelor cu produse neonicotinoide În contextul suspendării autorizației temporare de utilizare a produselor neonicotinoide la tratamentul semințelor de porumb și floarea-soarelui Compania ADAMA sprijină cultivatorii și cultivarea în siguranță a culturilor de porumb și floarea-soarelui cu portofoliul de produse adaptat pentru controlul dăunătorilor de sol și foliari Mai multe>>

Programul de granturi nerambursabile Comunitățile Pădurii de Mâine începe a patra ediție: granturi între 3.000 și 30.000 de Euro

03-04-2025 Stiri agricole

Programul de granturi nerambursabile Comunitățile Pădurii de Mâine începe a patra ediție: granturi între 3.000 și 30.000 de Euro

Fundația Pădurea de Mâine anunță deschiderea unei noi runde de finanțări nerambursabile în cadrul programului Comunitățile Pădurii de Mâine. Pentru anul 2025, bugetul alocat este de 150.000 de Euro, iar granturile pot ajunge la 30.000 de Euro pentru un proiect. Proiectele pot fi depuse până pe 15 mai 2025. A patra ediție a programului de granturi Comunitățile Pădurii de Mâine debutează pe 1 aprilie 2025. Programul urmărește să stimuleze dezvoltarea durabilă a comunităților care depind de pădure... Mai multe>>

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025

03-04-2025 Stiri agricole

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025 București, 2 aprilie 2025. Impact Hub Bucharest, în parteneriat cu EIT Food, a deschis înscrierile pentru Empowering Women in Agrifood (EWA), dedicat antreprenoarelor și proiectelor create de acestea în domeniul agroalimentar. Empowering Women in Agrifood este un program de accelerare dezvoltat de EIT Food, cea mai mare comunitate de inovare alimentară din lume. EIT Food este s... Mai multe>>

Târgul de Paște – Învie Tradiția: Gusturi curate, daruri cu suflet

02-04-2025 Targuri si expozitii

Târgul de Paște – Învie Tradiția: Gusturi curate, daruri cu suflet

În perioada 7 – 16 aprilie, Învie Tradiția vă invită să pășiți într-un univers al tradiției românești autentice, la Târgul de Paște organizat în showroom-ul nostru din Str. Mihai Eminescu nr. 142, București. O călătorie printre borcane cu bunătăți, coșuri cadou tradiționale, ouă încondeiate și alte comori meșteșugite cu grijă – toate menite să aducă în casele voastre bucuria Paștelui, așa cum era altădată. Mai multe>>

România, la final de World Butchers’ Challenge 2025: începutul unui nou drum

02-04-2025 Stiri agricole

România, la final de World Butchers’ Challenge 2025: începutul unui nou drum

Echipa „Măcelari de Elită” și-a încheiat prima participare la World Butchers’ Challenge (WBC) 2025 cu un impact semnificativ asupra comunității internaționale a măcelarilor, deschizând noi oportunități pentru viitor.„Fiind prima dată când a participat la World Butchers' Challenge, România a făcut o impresie puternică în competiție. Întreaga echipă ar trebui să fie incredibil de mândră de prezentarea ambițioasă, minuțioasă și impresionantă. Felicitări!”, a declarat Ashley Gray, CEO WBC. Mai multe>>

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

01-04-2025 Plati APIA

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a publicat Ghidul informativ „Sprijin financiar pentru intervențiile aferente sectorului apicol din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027” – ISA – PS 2024, Ediția 1, Revizia 2”, pe site-ul instituției: www.apia.org.ro, la link-ul: https://apia.org.ro/directia-masuri-de-piata/apicultura/anul-2025/. Mai multe>>

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

01-04-2025 Stiri agricole

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

După ce duminică juniorul Paul Cordea a deschis drumul pentru România la World Butchers’ Challenge - Paris 2025, luni, 31 martie, a fost rândul seniorilor să intre în arenă.Echipa care a concurat cot la cot cu cei mai buni măcelari ai lumii a fost formată din Gabriel Arghir (Macelleria Torelli, Torino, Italia), Sandu Mirea (Auchan Drumul Taberei, București), Ciprian Irimia (Raitar, Suceava), Adrian Petre (Carne și sare, București), Georgian-Marius Petre (Cathedral Distribution, Buzău), Bíró Jáno... Mai multe>>

Nagy Atilla - fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

Nagy Atilla -  fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

Performanța în agricultură este condiționată de numeroase aspecte, factori de mediu ori decizii potrivite. A alege genetica potrivită pentru propria fermă este unul dintre elementele cheie pe care reprezentanții companiei Corteva Agriscience le evidențiază ori de câte ori au loc întâlniri cu fermierii. Probabil acesta este și unul dintre motivele pentru care fermierii aleg constant hibrizii Pioneer și astfel rezultă colaborări ce durează zeci de ani. Este și exemplul următorului fermier campion... Mai multe>>

P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor

Tradiție și succes. Acestea sunt doar două dintre cuvintele care pot descrie pe scurt activitatea companiei Corteva Agriscience de-a lungul timpului. Încă de la debutul pe piața din România, hibrizii Pioneer au intrat în grațiile fermierilor și au devenit o alegere constantă datorită producțiilor ridicate obținute an de an. Acesta a fost unul dintre motivele lansării campaniei Fermier campion, iar în cele ce urmează regăsim povestea familiei Holhoș care, după mai multe testări, a rămas fidelă hi... Mai multe>>

Agro & Auto Expo

25-03-2025 Targuri si expozitii

Agro & Auto Expo

În perioada 28-30 Martie 2025 se va desfășura prima ediție Agro&Auto Expo Tărgu Mures, un eveniment de excepție dedicat promovării și prezentării utilajelor agricole , echipamente pentru ferme si grădină, industriei alimentare, industria auto. Agro & Auto Expo – inovație și tradiție într-un singur loc! Locația evenimentului: Parcarea Aushopping Târgu Mureș, Bulevardul 1 Decembrie 1918, spre Corunca. Data eveniment: 28-30 martie 2025, programul expoziție între orele 10.00-20.00 De... Mai multe>>

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

21-10-2024 Targuri si expozitii

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

Începând cu 21 octombrie, Învie Tradiția vă invită să redescoperiți farmecul autentic al toamnei la târgul dedicat roadelor, unde borcanele cu bunătăți de odinioară vă așteaptă să le descoperiți. Fiecare produs aduce cu el gustul copilăriei și tradițiile de altădată, fiind pregătit cu grijă și măiestrie de meșteșugari pricepuți. Aici veți găsi delicii pentru toate gusturile – numai bune de savurat, dăruit sau adus acasă, pentru a păstra vii tradițiile. Mai multe>>

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

14-10-2024 Asigurari agricole

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>